28 Μαΐ 2011

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ 1



ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης πρόκειται να συμμετάσχει στην Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η οποία συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη (26/5), στο Κιλκίς, ώρα 14.00 υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στη Συνεδρίαση περιλαμβάνονται η κατάρτιση του Προγράμματος Δημοσίων Έργων (ΠΔΕ 2011-ΣΑΝΑ8) της Περιφέρειας, προσλήψεις εποχικού προσωπικού και πρόταση για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας του έργου «Κατασκευή στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες». Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης πρόκειται να εισηγηθεί τη συζήτηση του συντονισμού των δράσεων της Περιφέρειας για την προστασία του περιβάλλοντος που συνδέεται άμεση με την Αειφόρο Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Μεταξύ των σημαντικών αρμοδιοτήτων της Εκτελεστικής Επιτροπής περιλαμβάνονται η υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας, η κατάρτιση των τομεακών προγραμμάτων δράσης, η κατάρτιση του προϋπολογισμού και η ευθύνη για την πιστή εκτέλεσή του, ο συντονισμός και η αξιολόγηση της δράσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας, θέματα οργάνωσης και αξιολόγησης, συμβολή στο σχεδιασμό πολιτικής προστασίας, κ.λπ.

Οι συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής πραγματοποιούνται στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων, αναδεικνύοντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής καθώς και τη σημασία για ενίσχυση της εσωτερικής συνοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΨΕΚΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ

Ξεκίνησε και υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς το Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα περιλαμβάνει την καταπολέμηση των κουνουπιών σε πρώιμη φάση, πριν δηλαδή γίνουν έντομα, σε συγκεκριμένες περιοχές-εστίες εκκόλαψης οι οποίες εντοπίζονται και παρακολουθούνται από την επιστημονική ομάδα. Η εφαρμογή της καταπολέμησης γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένα συνεργεία, με ειδικά βιολογικά σκευάσματα φιλικά προς το περιβάλλον. Οι ψεκασμοί γίνονται από εδάφους ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Σύμφωνα με τον Προγραμματισμό, το εβδομαδιαίο πρόγραμμα κίνησης των συνεργείων την εβδομάδα 23/5 έως και 28/5/2011, περιλαμβάνει καταπολέμηση σε περιαστικά και αστικά συστήματα των Δήμων Πέλλας και Έδεσσας. Συγκεκριμένα πρόκειται να γίνουν εφαρμογές σε πλημμυρισμένες εκτάσεις, κοινόχρηστους χώρους, αποστραγγιστικά κανάλια, κανάλια όμβριων, αλλά και ιδιωτικούς χώρους που παρουσιάζουν υψηλή επικινδυνότητα των Δημοτικών Κοινοτήτων Νέας Πέλλας, Παλαιάς Πέλλας, Παναγίτσας, Περαίας, Άρνισσας, Γυψοχωρίου, Τριφυλλίου, Βρυτών, Ξανθογείων, Νέων Ξανθογείων, Αθήρων, Ραχώνας, Γαλατάδων, Καρυώτισσας, Πενταπλατάνου, Γιαννιτσών, Αγίου Γεωργίου, Λιπαρού, Αραββησού, Παλαιφύτου, Πλαγιαρίου, Λάκκας, Δαμιανού, Παλαιού Μυλοτόπου, Καρυώτισσας, Παραλίμνης, Ακρολίμνης, Σταυροδρομίου, Εσωβάλτων αλλά και σε άλλες περιοχές με βάση τα ευρήματα ειδικών δειγματοληψιών.

Με ενέργειες του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη επίκειται και νέα συμπληρωματική σύμβαση με τη συμμετοχή του Δήμου Αλμωπίας, για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην αντίστοιχη περιοχή.

Τα αποτελέσματα εφαρμογής του Προγράμματος και η πιστότητα της εφαρμογής παρακολουθείται από Επιτροπή με έμπειρα στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα της καταπολέμησης θα ανακοινώνεται σε εβδομαδιαία βάση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Ξεκινήσαμε άμεσα την υλοποίηση του Προγράμματος Καταπολέμησης των κουνουπιών, καθώς είναι πολύ σημαντικό να προλάβουμε και να μειώσουμε τους πληθυσμούς πριν προλάβουν να γίνουν έντομα. Το κρύο που επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες λειτούργησε ενισχυτικά στην προσπάθειά μας καθώς επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη των κουνουπιών.

Καλώ όλους τους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν το έργο της καταπολέμησης το οποίο είναι αρκετά απαιτητικό. Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία και χρησιμοποιούμε τις καλύτερες πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί σε διεθνές επίπεδο, με βάση το χάρτη και τις ιδιαιτερότητες όλης της Πέλλας».

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΩΣΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ


Επίσημη επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας πραγματοποίησε ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας κ. Αλεξέι Ποπόβ, μετά από πρόσκληση που του απεύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Ο Αντιπεριφερειάρχης υποδέχθηκε τον Γενικό Πρόξενο στην Πέλλα, στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας, όπου και ξεναγήθηκε. Ο κ. Ποπόβ είναι άριστος γνώστης της Ελληνικής ιστορίας, εντυπωσιάστηκε από τα εκθέματα που παρουσιάζουν τη διαχρονική ιστορία της Πέλλας και, όπως ανέφερε, αποτελούν σημαντικό μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού.

Ακολούθησε επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας, όπου ο κ. Πρόξενος συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη κκ. Ιωήλ και συζήτησαν για τις ιστορικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο εκκλησιών οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα μέσα από σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στο Διοικητήριο πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών και εκπροσώπων των παραγωγικών και αναπτυξιακών φορέων της Πέλλας. Η συζήτηση ξεκίνησε με εμπεριστατωμένη παρουσίαση από τον Αντιπεριφερειάρχη των δυνατοτήτων για διμερείς συνεργασίες στους τομείς των εξαγωγών, του τουρισμού, αλλά και των επενδύσεων. Ο κ. Θεοδωρίδης παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν σημαντική αύξηση των εξαγωγών της Πέλλας προς την Ρωσία που φτάνουν μέχρι και το 150% το τελευταίο εξάμηνο και τόνισε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια για αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Ο κ. Ποπόβ αναφέρθηκε στην εμπειρία του σχετικά με την εξέλιξη και πρόοδο των Ελληνορωσικών σχέσεων οι οποίες από πολιτικές εξελίχθηκαν σε πολιτιστικές και σήμερα οικονομικές και εμπορικές, με κυριότερη εξέλιξη τα μεγάλα έργα στους τομείς του φυσικού αερίου. Ακολούθησαν τοποθετήσεις και προτάσεις από τους συμμετέχοντες με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση εμποδίων που δυσχεραίνουν την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία. Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η Ρωσία διαθέτει μία μεγάλη αγορά η οποία θέτει υψηλές προδιαγραφές ποιότητας, στις οποίες μπορούν να ανταποκριθούν οι παραγωγοί και επιχειρηματίες της Πέλλας με αξιώσεις και θα ακολουθήσουν και άλλες ειδικότερες συναντήσεις εργασίας καθώς διαπιστώνεται ότι υπάρχει συναντίληψη και κοινά ενδιαφέροντα σε πολλούς τομείς. «Η οικονομική κρίση μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε μία νέα αρχή σε πολλούς τομείς, σχεδιάζουμε, προγραμματίζουμε και δρομολογούμε στρατηγικές συμμαχίες και συνεργασίες», ήταν μία χαρακτηριστική φράση του.

Εορτασμός της 92 Επετείου Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Με παλλαϊκή συμμετοχή, επισημότητα και συναισθηματική φόρτιση πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, την Κυριακή 22/5, στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Οι Ποντιακοί σύλλογοι της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, ήταν παρόντες σύσσωμοι και έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα ομοψυχίας, ενότητας και συνέχισης του αγώνα για πλήρη αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα των εγκλημάτων της Γενοκτονίας. Παρόντες ήταν η Υφυπουργός Εσωτερικών κα. Θεοδώρα Τζάκρη, οι βουλευτές κκ. Δημήτριος Γιουματζίδης, Ηλίας Θεοδωρίδης και Γιώργος Καρασμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, οι Δήμαρχοι Έδεσσας και Πέλλας κκ. Δημήτρης Γιάννου και Γρηγόριος Στάμκος, εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, η ηγεσία των διοικητικών συμβουλίων και μέλη ποντιακών συλλόγων και σωματείων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και πλήθος κόσμου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της Γενοκτονίας και ομιλία από την Θεολόγο εκπαιδευτικό κα. Μαρία Τσιβρανίδου, στην Μητρόπολη. Ακολούθησε η κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού, ανάγνωση ψηφίσματος από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Αλώρου κ. Κοροσίδη Δημήτρη, απαγγελία ποιήματος από τον κ. Ανδρέα Γαβριηλίδη και πυρρίχιος χορός από τους Ποντιακούς Συλλόγους Αριδαίας και Ριζοχωρίου. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με ειδική εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου όπου υπήρχε έκθεση φωτογραφικού υλικού με θέμα «Ο Ελληνισμός του Πόντου και η Πολιτιστική κληρονομιά του», της Ευξείνου Λέσχης Σκύδρας. Στο περιεχόμενο της εκδήλωσης περιλαμβάνονταν χαιρετισμοί, προβολή φωτογραφιών και κινηματογραφικών ντοκουμέντων, τραγούδια από τις Χορωδίες της Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας και Γιαννιτσών, τραγούδια, μοιρολόγια, μνήμες και παρουσίαση του μονόπρακτου «Τραντέλλενες» από το Σύλλογο Ποντίων Έδεσσας «Αγ. Θεόδωρος Γαβράς».

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και σύσσωμων των Ποντιακών Συλλόγων στις εκδηλώσεις μνήμης και αναφέρθηκε επίσης σε προσωπικά του βιώματα σχετικά με τη Γενοκτονία και τη συμβολή του Ποντιακού Ελληνισμού, των ηθικών αξιών και παραδόσεών τους, στη διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας. Ακολουθεί συνοπτικό απόσπασμα από τον χαιρετισμό του κ. Αντιπεριφερειάρχη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης:

«Η 19η Μαΐου είναι ημέρα πένθους και μνήμης. Τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου είναι βαθιά ριζωμένα στις καρδιές και τη συνείδησή μας και εκφράζονται ίσως καλύτερα μέσα από την τέχνη, το τραγούδι και την ποίηση που περιλαμβάνονται στη σημερινή εκδήλωση. Η σύγχρονη ιστορία συνδέεται με την παλαιότερη και αλλοίμονο σε όσους δεν ανατρέχουν σ’ αυτήν, προκειμένου να μπορέσουν να ερμηνεύσουν, να εκτιμήσουν και να σχεδιάσουν το μέλλον. Λησμονώντας την ιστορία μας, χάνουμε τα σημεία αναφοράς μας, την πολιτισμική μας υπόσταση, τα συναισθήματα και κριτήρια που καθορίζουν την προσωπική μας ταυτότητα. Δυστυχώς, είναι πολλοί αυτοί που θέλουν τους νεοέλληνες να αποτελέσουν μία άμορφη μάζα, ένα λαό δίχως προσωπικότητα, ευάλωτο και έρμαιο αποφάσεων που λαμβάνονται σε απομακρυσμένα κέντρα εξουσίας. Κέντρα εξουσίας που ορέγονται τον τόπο μας, την ομορφιά του, την ποιότητα ζωής και το επίπεδο πολιτισμού που κατακτήσαμε.

Η Ελλάδα άντεξε μετά από τα τετρακόσια και πλέον χρόνια της τουρκοκρατίας, πέρασε μέσα από τη δύνη των δύο παγκοσμίων πολέμων και του εμφύλιου σπαραγμού και σήμερα, παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση, εξακολουθεί να διαθέτει μία μοναδική δύναμη ψυχής και πνεύματος.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός που με μετά τη Γενοκτονία διασκορπίστηκε στην Ελλάδα, τη Ρωσία και άλλες περιοχές, διατήρησε ως κόρη οφθαλμού τις παραδόσεις και τις αξίες του. Πάνω σ’ αυτές τις αξίες και παραδόσεις, εμείς, απόγονοι αυτών των ηρώων, οικοδομήσαμε τη σύγχρονη Ελλάδα και οραματιζόμαστε το μέλλον. Μία Ελλάδα ελεύθερη, αδούλωτη, δημοκρατική, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και κοινωνικές παροχές. Δε λυγίσαμε τότε, δε λυγίζουμε και τώρα.

Η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην ιερή μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου που χάθηκαν βίαια και άδικα. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να συγχαρώ τα Διοικητικά Συμβούλια και τα μέλη όλων των Ποντιακών Συλλόγων της Πέλλας που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του περιεχομένου του Προγράμματος της εκδήλωσης. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς για τη συμμετοχή σας που αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα εθνικής ομοψυχίας και εγρήγορσης για νέους αγώνες, στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται».

22 Μαΐ 2011

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Τη Δευτέρα 16/05 και την Τρίτη 17/05, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης μετέβη στην Αθήνα όπου είχε συναντήσεις με σημαντικά πρόσωπα της κυβέρνησης και υπηρεσιακούς παράγοντες υπουργείων και οργανισμών του δημοσίου.
Στο πλαίσιο των συνεργασιών που είχε ο κ. Θεοδωρίδης, συναντήθηκε με την Υφυπουργό Εσωτερικών και βουλευτή Πέλλας κα. Θεοδώρα Τζάκρη. Κεντρικό θέμα της συζήτησής τους ήταν το σύνολο των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, αλλά και έργα τα οποία έχουν εγκριθεί και αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας δημοπράτησης της ανάθεσής τους. Με την ευκαιρία, ο κ. Θεοδωρίδης ενημέρωσε την Υφυπουργό για την αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθώς επίσης και για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο ίδιος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και τη διασφάλιση του εισοδήματος των κατοίκων.

Οι δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής, όπως τόνισε, είναι πάρα πολλές και ενισχύονται από νέες τάσεις στην αγορά που πριμοδοτούν την ποιότητα και την ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών. Επιπλέον, στόχος της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας είναι η επιτυχής διαχείριση και προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, του μοναδικού φυσικού πλούτου που διαθέτει και των δυνατοτήτων εναλλακτικού τουρισμού που μπορεί να αποβεί σημαντική πηγή εισοδήματος και βάση για τη βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ανθρώπων της Πέλλας.

Η τακτική ενημέρωση και συνεχής συνεργασία σε όλα τα επίπεδα μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη και της κας Υφυπουργού, όπως και με όλους τους άλλους θεσμικούς παράγοντες και φορείς, σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, είναι σημαντική για την παρακολούθηση της αναπτυξιακής πορείας της Πέλλας και την έγκαιρη ανάληψη πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων όπου χρειάζονται.

Ο κ. Θεοδωρίδης, κατά την παραμονή του στην πόλη των Αθηνών έλαβε μέρος στη συνεδρίαση της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου όπου συζητήθηκε το θέμα του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας-Καϊμάκτσαλαν. Στην εισήγησή του τόνισε ότι στις 30/6/ 2011 λήγει η μίσθωση του Χιονοδρομικού, συνεπώς θα πρέπει οι αρμόδιοι να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία του. Στην ευρύτερη περιοχή του Χιονοδρομικού Κέντρου έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις του δημοσίου και ιδιωτών και θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος της τοπικής και εθνικής οικονομίας.

Ακόμη, συμμετείχε στη συνεδρίαση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων όπου συζητήθηκαν τα έργα σχολικής στέγης της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Είχε συνεργασία για τα ενταγμένα και τα σχεδιαζόμενα έργα και συζήτησε το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους. Οι σχολικές υποδομές αποτελούν σημαντική προτεραιότητα τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Τέλος, ως εκπρόσωπος της ΕΝΑΕ, έλαβε μέρος στη συνεδρίαση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και, ειδικότερα, στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας, όπου συζητήθηκαν διάφορα θέματα που απασχολούν την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Η έμφαση ήταν στην προστασία των συμφερόντων και δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς επίσης και στην τήρηση της νομοθεσίας που αφορά τις συνθήκες εργασίας, αμοιβής και ασφάλειας που τους παρέχονται.

ΣΕ ΝΕΑ ΦΑΣΗ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ Η ΕΥΡΩΑΠ

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και φιλική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η τελευταία Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αμιγούς Νομαρχιακής Επιχείρησης Ευρωπαϊκής Ανάπτυξης (ΕΥΡΩΑΠ) η οποία είχε τη διαχείριση του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας-Καϊμακτσαλάν. Παρόν ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ο οποίος συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο κ. Ιορδάνη Τσομπασίδη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κκ. Δ. Γρηγοριάδη, Α. Χρυσίδη, Γ. Ταρσούνα, Ι. Κλιμεντίδη και Ι. Τσάκο για την άριστη συνεργασία που είχαν τους τελευταίους μήνες, όπως και για τη χρηστή διοίκηση που άσκησαν.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα από τη διαχείριση της τελευταίας θητείας, δυόμιση χρόνων περίπου και έγινε λεπτομερής παρουσίαση της οικονομικής κατάστασης της εταιρίας. Ιδιαίτερη ενότητα αποτέλεσε το καθεστώς διαχείρισης του Χιονοδρομικού Κέντρου. Ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στον έλεγχο που πραγματοποιείται από τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης το πόρισμα των οποίων είναι σημαντικό για τη συνέχεια, άκουσε με προσοχή τα στοιχεία για τα πεπραγμένα και ιδιαίτερα τις οφειλές της ΕΥΡΩΑΠ και επισήμανε ότι στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο θα εξεταστούν όλα τα θέματα και κυρίως τα οικονομικά.

Ακολούθησε η εκλογή και συγκρότηση σε σώμα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης, σύμφωνα με τη νομοθεσία και το καταστατικό της. Πρόεδρος εξελέγη ο κ. Θ. Θεοδωρίδης, Αντιπρόεδρος ο κ. Α. Ρυσάφης, Γενικός Γραμματέας η κα. Μ. Καράμπελα και μέλη οι κκ. Κ. Καρυπίδης, Χ. Βερυκούκης, Μ. Βλάχου-Κατσάρα και Σ. Κεχαγιάς. Επίσης, ορίστηκαν εκκαθαριστές οι οποίοι θα αποτυπώσουν τις απαιτήσεις και υποχρεώσεις της εταιρίας και θα προετοιμάσουν τη μετάβαση σε ένα νέο καθεστώς με τη δημιουργία μίας νέας εταιρίας.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αναλαμβάνει την ηγεσία της επιχείρησης μέχρι την τελική εκκαθάρισή της από τους οριζόμενους εκκαθαριστές. Το τελικό προϊόν της εκκαθάρισης θα μεταβιβαστεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και της νέας εταιρίας που θα δημιουργηθεί στην οποία κύριος μέτοχος θα είναι η Περιφέρεια.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ευχαριστώ ειλικρινά τον Πρόεδρο και τα μέλη του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΡΩΑΠ, για την ποιότητα της συνεργασία μας και τη συμβολή τους στην τοπική Ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Η εμπειρία που απόκτησαν και η τεχνογνωσία που αναπτύχθηκε στην εταιρία με τη συμμετοχή τους, αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο για τη νέα διοίκηση. Παρά το γεγονός ότι διανύουμε μία δύσκολη περίοδο μεγάλης οικονομικής στενότητας, έχουμε όραμα για την ανάπτυξη του Χιονοδρομικού Κέντρου και συνολικά του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της Πέλλας. Στόχος μας είναι η αξιοποίηση των τοπικών πλουτοπαραγωγικών πόρων να γίνεται προς όφελος της τοπικής αγοράς και κοινωνίας. Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι, έχουμε επιχειρηματικές ιδέες και εμπειρία στον διεθνή ανταγωνισμό μέσω της εξαγωγικής δραστηριότητας του πρωτογενή τομέα, αυτό που χρειάζεται είναι η οργάνωση της ανάπτυξης σε μία ρεαλιστική και υγιή βάση. Αποστολή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι η τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων και η προετοιμασία για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς με νομιμότητα, διαφάνεια και αξιοκρατία».

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ

Σήμερα, 19/05 Επιτροπή Αγροτών της περιοχής της Αγίας Φωτεινής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, όπου οι καλλιέργειες υπέστησαν μεγάλη καταστροφή από τη χθεσινή σφοδρή χαλαζόπτωση, προέβη σε συμβολική κατάληψη του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Ειδικότερα, οι αγρότες συγκεντρώθηκαν με γεωργικούς ανελκυστήρες στο προαύλιο της έδρας της Περιφερειακής Ενότητας, στην Έδεσσα και ζήτησαν να συναντηθούν με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, οι αγρότες επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον κ. Αντιπεριφερειάρχη με κύρια αιτήματα τη γρήγορη και σωστή εκτίμηση της ζημιάς που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους και την άμεση οικονομική αποζημίωση.

Ο κ. Θεοδωρίδης ενημέρωσε την Επιτροπή ότι ήδη οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας έχουν αρχίσει την καταγραφή των καταστροφών στις πληγείσες περιοχές και υπογράμμισε ότι θα κινηθούν έγκαιρα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων. Ακόμη, τόνισε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση και με τις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες για να ενισχυθεί το έργο της εκτίμησης των ζημιών από επιπλέον επιστημονικό προσωπικό.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους αγρότες και δεσμεύτηκε για τη συνεχή στήριξη των προσπαθειών τους. Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το θέμα θα επιλυθεί άμεσα με προσωπικές και συνολικές ενέργειες των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, στέκονται αρωγοί στην προσπάθεια των αγροτοκαλλιεργητών με συνεχή ενημέρωση για τα δρώμενα και τις αλλαγές σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης, καλλιεργητικών πρακτικών, επιχειρηματικότητας, φορολογικά, κοινοτικών ενισχύσεων, ακόμη και κοινωνικού τουρισμού. Στόχος είναι η συνεχής βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους αγρότες και η υποστήριξή τους ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα σταθερό εισόδημα προερχόμενο από περισσότερες πηγές το οποίο να μην εξαρτάται από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, μεσάζοντες ή ακραία καιρικά φαινόμενα.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ ΠΟΥ ΕΠΛΗΞΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΛΛΑΣ


Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη πραγματοποιήθηκε επείγουσα σύσκεψη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της χαλαζόπτωσης η οποία έπληξε καλλιέργειες της περιοχής μας (Δήμοι Έδεσσας και Αλμωπίας, ενώ τις προηγούμενες ημέρες χαλαζόπτωση έπληξε και αγροτικές περιοχές του Δήμου Σκύδρας).
Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι Έδεσσας, Αλμωπίας και Σκύδρας κκ. Γιάννου, Πασσόης και Χοΐδης αντίστοιχα, ο Προϊστάμενος του τοπικού Παραρτήματος του ΕΛΓΑ κ. Μιχάλης Κουνδουράς, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης, εκπρόσωποι των βουλευτών, αγρότες και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δρομολογήθηκε η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Υπουργείου, του ΕΛΓΑ, της Περιφέρειας και των Δήμων προκειμένου να προχωρήσει άμεσα το έργο της αποτίμησης των ζημιών και η έναρξη της διαδικασίας των αποζημιώσεων. Εντωμεταξύ, γεωπόνοι των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας έχουν ήδη ξεκινήσει επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές για τη συγκέντρωση στοιχείων που θα βοηθήσουν στην ακριβή εκτίμηση της καταστροφής η οποία, σε πλήρη έκταση, θα φανεί την περίοδο της ωρίμανσης και συγκομιδής των αγροτικών παραγωγών.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε επίσης το θέμα της πρόληψης από φυσικές καταστροφές που πραγματοποιείται μέσω δύο προγραμμάτων του ΕΛΓΑ. Το πρώτο αφορά την επιδότηση για τοποθέτηση διχτυών αντιχαλαζικής προστασίας και το δεύτερο αφορά τον «βομβαρδισμό» των νεφών που φέρουν χαλάζι με ειδικές ουσίες από αεροπλάνα. Η εφαρμογή των συγκεκριμένων προγραμμάτων, όπως διαπιστώθηκε στη σύσκεψη, παρουσιάζει ελλείψεις για μεγάλο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι το έντονο ανάγλυφο των ορεινών όγκων της Έδεσσας και της Αλμωπίας δεν επιτρέπει ασφαλείς πτήσεις των αεροσκαφών που «βομβαρδίζουν» τα νέφη και παραμένει ακάλυπτο.

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρει: «Η χθεσινή χαλαζόπτωση έδειξε ότι δεν υπάρχει υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και επιχειρησιακού σχεδιασμού στο επίπεδο της πρόληψης, της πρόβλεψης και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Είναι σημαντικό να υπάρξει καλύτερος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων και να δημιουργηθούν συγκεκριμένα επιχειρησιακά σχέδια που θα περιγράφουν με ακρίβεια τις απαραίτητες ενέργειες και δράσεις πρόληψης και καταστολής.

Το σημαντικότερο ζήτημα για την επιτάχυνση των διαδικασιών της εκτίμησης της ζημιάς που προκάλεσε η χαλαζόπτωση και των αποζημιώσεων είναι η διάθεση ειδικευμένου προσωπικού που θα αποτυπώσει την έκταση των ζημιών. Ο τοπικός Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ έχει ήδη ζητήσει προσωπικό από τις κεντρικές υπηρεσίες. Προκειμένου να κινηθούμε άμεσα και αποτελεσματικά, είμαστε διατεθειμένοι να υποστηρίξουμε το έργο των εκτιμήσεων με τη διάθεση ειδικευμένων γεωπόνων των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Για το συγκεκριμένο ζήτημα θα έχω επικοινωνία και με την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σχεδιάζουμε κι άλλες συναντήσεις για τον καλύτερο συντονισμό και οργάνωση του τομέα της πολιτικής προστασίας που συνδέεται άμεσα με την τοπική ανάπτυξη, κοινωνική και οικονομική ευημερία. Η προστασία του φυσικού κεφαλαίου, αποτελεί επένδυση στην προστασία της τοπικής οικονομίας και εισοδήματος των κατοίκων».

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Με αφορμή την καθιέρωση της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που φέτος εορτάζεται την Κυριακή 22 Μαΐου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αποστέλλει το ακόλουθο μήνυμα:
«Η καθιέρωση της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί την ηθική δικαίωση των προγόνων μας οι οποίοι μεγαλούργησαν και ανέπτυξαν έναν σπουδαίο πολιτισμό στην ευρύτερη περιοχή του Πόντου. Σύμφωνα με απόσπασμα έκθεσης της Ελληνικής Πρεσβείας και ημερομηνία τον Ιούνιο του 1915 αναφέρεται ότι οι εκτοπιζόμενοι από τα χωριά τους δεν είχαν δικαίωμα να πάρουν μαζί τους ούτε τα απολύτως αναγκαία. Γυμνοί και ξυπόλητοι, χωρίς τροφή και νερό, δερόμενοι και υβριζόμενοι, όσοι δεν εφονεύοντο, οδηγούντο στα όρη από τους δημίους τους…

Η γενοκτονία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου αποτελεί μία μελανή σελίδα της σύγχρονης ιστορίας και είναι ντροπή για όσους εξακολουθούν να αρνούνται την αναγνώρισή της, όπως και για αυτούς που οφείλουν μία συγνώμη για τα τραγικά γεγονότα.

Καλώ όλους τους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας να συμμετέχουν μαζικά και ενεργά στις εκδηλώσεις που οργανώνονται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Γνωρίζουμε την ιστορία μας, τιμούμε τους προγόνους μας και βαδίζουμε ενωμένοι σε δύσκολες εποχές, με βάση τις αξίες και τις παραδόσεις του ελληνισμού όπως διαμορφώθηκαν ιστορικά με θυσίες και αίμα».

Το Πρόγραμμα των επίσημων εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Ώρα 7.30: Το πρωί της ημέρας θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της πόλης, η δε μπάντα της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας θα παιανίζει θριαμβευτικά θούρια και εμβατήρια, σύμφωνα με το αντίστοιχο πρόγραμμα κίνησης της Μεραρχίας

Ώρα 8.00π.μ.: Έπαρση σημαίας στην Πλατεία Ελευθερίας

Ώρα 10.00π.μ.: Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας, με την χοροστασία του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ, τέλεση επιμνημόσυνης δέησης υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της Γενοκτονίας και ομιλία από την θεολόγο-εκπαιδευτικό κα. Μαρία Τσιβρανίδου με θέμα «Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».

Ώρα 10.45 π.μ.: Τελετή Μνημοσύνης στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού (πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου)

• Τρισάγιο αναπαύσεως των ψυχών των υπό των Τούρκων αδίκως βασανισθέντων και φονευθέντων, εν αιχμαλωσία και εξορία τελειωθέντων πατέρων και αδελφών ημών Ελλήνων της Ανατολής κατά τα έτη 1916-1923.
• Κατάθεση στεφανιών

• Ανάγνωση ψηφίσματος από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Αλώρου κ. Κοροσίδη Δημήτρη.
• Απαγγελία «Μνήμες» από τον κ. Ανδρέα Γαβριηλίδη
• Πυρρίχιος χορός από τους Ποντιακούς Συλλόγους Αριδαίας και Ριζοχωρίου
• Σιγή ενός λεπτού & Εθνικός ύμνος

Ώρα 11.30. Κεντρική εκδήλωση μνήμης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου:

• Έκθεση φωτογραφικού υλικού με θέμα «Ο Ελληνισμός του Πόντου και η Πολιτιστική κληρονομιά του» της Ευξείνου Λέσχης Σκύδρας
• Προβολή φωτογραφιών και κινηματογραφικών ντοκουμέντων (κατά τη διάρκεια της προσέλευσης των προσκεκλημένων)
• Χαιρετισμός των επισήμων και εισαγωγή στην εκδήλωση από εκπρόσωπο των Ποντιακών Συλλόγων και Σωματείων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας
• Τραγούδια-Μοιρολόγια από την κα. Βίκη Μιχαηλίδου
• Τετραφωνική Χορωδία της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών
• Παρουσίαση του Μονόπρακτου «ΤΡΑΝΤΕΛΛΕΝΕΣ» από το Σύλλογο Ποντίων Έδεσσας «Αγ. Θεόδωρος Γαβράς»
• Δεξίωση με παραδοσιακά εδέσματα και λήξη εκδήλωσης

Ώρα 18.00: Υποστολή της σημαίας

Επίσης, ορίζονται:
Α) Γενικός σημαιοστολισμός από την 8η πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου της 22ης Μαΐου.
Β) Φωταγώγηση όλων των δημοσίων καταστημάτων, καταστημάτων ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, Τραπεζών και καταστημάτων κοινής ωφέλειας, από τη δύση του ηλίου της 22ης Μαΐου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης

92Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Η Περιφερειακή ενότητα Πέλλας και οι Σύλλογοι Ποντίων του Ν. Πέλλας διοργανώνουν στην Έδεσσα, εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στις 22 Μαΐου 2011. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Κυριακή 22 Μαΐου 2011
07:00 –10:00 ΙΕΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ.κ. Ιωήλ
10:00 – 10:05 Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της Γενοκτονίας
10:05 – 10:15 Ομιλία για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από την θεολόγο-εκπαιδευτικό κ. Μαρία Τσιβρανίδου (απόφοιτη Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, με μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία και την θεολογία και έχει λάβει μέρος σε ημερίδες και συνέδρια στο εξωτερικό) Με θέμα: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου»
(Λήξη της λειτουργίας και μοίρασμα κολλύβων)
(μετάβαση στο μνημείο προσφυγικού Ελληνισμού ως παρέλαση με την ελληνική σημαία και τα λάβαρα, των Ποντιακών συλλόγων, με συνοδεία της μπάντας του στρατού)


ΤΕΛΕΤΗ ΜΝΗΜΟΣΥΝΗΣ
ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (ΠΛ. Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ)
10:45 Τρισάγιο αναπαύσεως των ψυχών των υπό των Τούρκων αδίκως βασανισθέντων και φονευθέντων, εν αιχμαλωσία και εξορία τελειωθέντων πατέρων και αδελφών ημών Ελλήνων της Ανατολής κατά τα έτη 1916-1923
- Κατάθεση στεφάνων
- Ανάγνωση ψηφίσματος από τον πρόεδρο του συλλόγου ποντίων Αλώρου Κοροσίδη Δημήτρη
- Απαγγελία «ΜΝΗΜΕΣ» από τον Ανδρέα Γαβριηλίδη
- Πυρρίχιος χορός από τους Ποντιακούς Συλλόγους Αριδαίας και Ριζοχωρίου
- Σιγή ενός λεπτού
- Εθνικός Ύμνος από την στρατιωτική μπάντα
11:35 ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ
- Έκθεση φωτογραφικού υλικού με θέμα «Ο Ελληνισμός του Πόντου και η Πολιτιστική κληρονομιά του» της Ευξείνου Λέσχης Σκύδρας
- Προβολή φωτογραφιών και κινηματογραφικών ντοκουμέντων (κατά τη διάρκεια της προσχώρησης των θεατών)
- Χαιρετισμός των επισήμων και εισαγωγή στην εκδήλωση από εκπρόσωπο των Ποντιακών Σωματείων του Νομού
- Παραδοσιακή Χορωδία της Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας
- Γράμμα του μελλοθάνατου Σοφοκλή Παπαδάκη από τον Κοσμά Τσίναλη
- Τραγούδια – μοιρολόγια από τη Βίκυ Μιχαηλίδου
- Μνήμες του Σάββα Κανταρτζή από τον Στάθη Καλλιανίδη
- Τετραφωνική Χορωδία της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών
- Παρουσίαση μονόπρακτου «ΤΡΑΝΤΕΛΛΕΝΕΣ» από το σύλλογο Ποντίων Έδεσσας «Αγ. Θεόδωρος Γαβράς»
Δεξίωση με παραδοσιακά εδέσματα
ΛΗΞΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αύριο 12/5, πρώτη ημέρα διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων, θα επισκεφτεί σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας καθώς επίσης και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για ενημέρωση και υποστήριξη της προσπάθειας των μαθητών. Σε μήνυμά του αναφέρει:

«Τις δύσκολες ώρες που περνά η πατρίδα μας, σε όλα τα επίπεδα, έρχονται τα παιδιά, οι νέοι άνθρωποι να μας υπενθυμίσουν ότι αποτελούν το μέλλον της κοινωνίας, την ελπίδα της χώρας για ένα καλύτερο αύριο.

Η διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι σίγουρα επίπονη αλλά ταυτόχρονα και εποικοδομητική. Οι μαθητές δοκιμάζουν τις πνευματικές και ψυχικές τους δυνάμεις και προετοιμάζονται για τους δύσκολους αγώνες της ζωής, καθώς οι σπουδαίες κατακτήσεις απαιτούν μέθοδο, κόπο και συνεχή προσπάθεια.

Εύχομαι δύναμη και καλή επιτυχία σ’ όλους τους μαθητές που συμμετέχουν στη δοκιμασία των Πανελλαδικών και Γενικών εξετάσεων, όπως και στους γονείς και καθηγητές τους που υποστηρίζουν την προσπάθειά τους.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης προς τους μαθητές όλων των βαθμίδων και για το λόγο αυτό τα έργα κατασκευής νέων και βελτίωσης των υφισταμένων σχολικών υποδομών αποτελούν σημαντική προτεραιότητα στο αναπτυξιακό της πρόγραμμα. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων ελπίζω ότι θα δικαιώσουν την προσπάθεια των μαθητών, των καθηγητών και γονέων τους και θα μας δώσουν ελπίδα και δύναμη να συνεχίσουμε με νέους, υψηλότερους στόχους για τη νέα γενιά, την εκπαίδευσή της και το επαγγελματικό της μέλλον».

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Συνεδρίασε σήμερα, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ), υπό την Προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων τοπικών και περιφερειακών Φορέων. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Κωνσταντίνος Κοκκολάκης, καθώς επίσης και ο Περιφερειακό Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας Υποστράτηγος Αργύρης Γιαννακόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ειδικότερα ο ρόλος, η αρμοδιότητα και τα ειδικά μέτρα που προγραμματίζονται από τους εμπλεκόμενους φορείς για την αποτελεσματική πρόληψη και προστασία από ενδεχόμενη δασική πυρκαγιά στην περιοχή μας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα του καθαρισμού των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων που παρουσιάζουν υψηλή επικινδυνότητα για την ανάπτυξη πυρκαγιάς, η συγκρότηση μίας βάσης δεδομένων με στοιχεία για τη διενέργεια προβλέψεων επικινδυνότητας και, επίσης, η εκπόνηση νέων και η επικαιροποίηση σχεδίων απομάκρυνσης του τοπικού πληθυσμού σε περίπτωση έκτακτης απειλής.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης συνεχάρη ιδιαίτερα τις εθελοντικές οργανώσεις που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη και συμμετέχουν στις δράσεις πολιτικής προστασίας. Επίσης, αναφέρθηκε στο θέμα των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων που αποτελούν συχνά εστίες ανάπτυξης πυρκαγιών. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, η κατάσταση που επικρατεί στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας είναι εξαιρετικά ικανοποιητική, καθώς από τους 140 χώρους, έχουν αποκατασταθεί οι περισσότεροι. Τους επόμενους μήνες ολοκληρώνεται η αποκατάσταση 27 Χώρων με επίβλεψη των οικείων Τεχνικών Υπηρεσιών και πρόκειται να ενταχθούν ακόμη 8 χώροι υψηλής επικινδυνότητας.

Ακολουθεί απόσπασμα από την εισήγηση του κ. Αντιπεριφερειάρχη κατά τη διάρκεια της συνάντησης:

«Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» ανοίγει πλέον ο δρόμος για ισχυρές, αυτόνομες τοπικές κοινωνίες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να πάρουν την τύχη στα χέρια τους, να σχεδιάσουν, να οργανώσουν και να υλοποιήσουν με ορίζοντα το μέλλον, την κοινωνική και οικονομική ευημερία των πολιτών τους. Στην κατεύθυνση αυτή, η Πολιτική Προστασία μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό πεδίο εφαρμογής παρεμβάσεων αστικού και περιφερειακού σχεδιασμού για την βελτίωση των όρων ποιότητας της ζωής μας.

Η σημερινή συνάντηση έχει πολλαπλούς σκοπούς. Η σύγκλιση του πρώτου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας αποτελεί ουσιαστικά μία συνάντηση εργασίας για ενημέρωση και ανταλλαγή εμπειριών ώστε να αποκτήσουμε επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των κινδύνων από μία πιθανή δασική πυρκαγιά στην περιοχή μας.

Η σημερινή μας συζήτηση προτείνω να εστιαστεί στους επόμενους τέσσερις άξονες:

Καταρχήν, να δούμε όλοι μαζί τον «λόγο ύπαρξης» του ΣΟΠΠ. Να δώσουμε μία από κοινού απάντηση στο κατά πόσο το συγκεκριμένο όργανο είναι σημαντικό, που στοχεύει, ποια είναι η αποστολή του και πως μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα. Η σύστασή του προβλέπεται βέβαια από την νομοθεσία, αλλά οι τοπικοί φορείς είναι αυτοί που θα δώσουν «σάρκα και οστά» στο συγκεκριμένο όργανο.

Στη συνέχεια θα ήθελα να δούμε όλοι μαζί το Θεσμικό και Νομικό πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας και, ειδικότερα, το πλαίσιο της μεταξύ μας συνεργασίας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Ακολουθεί ο τοπικός σχεδιασμός. Η συζήτηση δηλαδή των ειδικών συνθηκών και των ενδεδειγμένων έργων, δράσεων και μέτρων που είναι σημαντικό να προγραμματίσουμε και δρομολογήσουμε ώστε η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας να αποκτήσει υψηλό επίπεδο προετοιμασίας για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου μίας δασικής πυρκαγιάς. Η πιθανότητα αυτή φαίνεται να είναι μικρή, με βάση την εμπειρία των προηγούμενων ετών, το αναμενόμενο κόστος όμως από την εξάπλωση δασικής πυρκαγιάς στα τοπικά οικοσυστήματα είναι υψηλό, δεδομένης της μεγάλης οικολογικής αξίας τους. Όπως θα μας εξηγήσουν οι συνάδελφοι από τη δασική υπηρεσία, ο Νομός Πέλλας διαθέτει μοναδικά δασικά οικοσυστήματα τα οποία αποτελούν πηγή ζωής και ευημερίας για την ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού, οι περιοχές αυτές είναι η βάση για επιχειρηματικές επενδύσεις χαμηλού ρίσκου και υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ήδη ο εναλλακτικός τουρισμός, ο οικοτουρισμός και ο θεματικός τουρισμός παρουσιάζουν καλές προοπτικές ανάπτυξης σε πολλές περιοχές της Πέλλας και έχουν γίνει πολλές επενδύσεις από επιχειρηματίες, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ακόμη, στο πλαίσιο της σημερινής μας συνάντησης θα ήθελα να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και να συζητήσουμε για μία σειρά από ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με την Πολιτική Προστασία στην περιοχή μας. Μεταξύ των σημαντικότερων που θα ήθελα να εξετάσουμε μαζί, είναι η προώθηση του εθελοντισμού, η ενημέρωση-ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και, επίσης, η συνεργασία μας για τη διεκδίκηση Κοινοτικών Κονδυλίων για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων Πολιτικής Προστασίας.

Στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που διανύουμε είναι σημαντικό να αναζητούμε «έξυπνους» τρόπους χρηματοδότησης και υλοποίησης των δράσεων που σχεδιάζουμε. Αυτό αποτελεί εφαρμογή στην πράξη του ρητού των αρχαίων Ελλήνων «Πενία, τέχνας κατεργάζεται»…

Καθώς είναι η πρώτη συνάντησή μας, θα ήθελα να ανοίξω την κουβέντα μας παρουσιάζοντας μερικές από τις θέσεις που διαμορφώνουμε με τις Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και σε συνεχή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και όλους τους άλλους Περιφερειακούς Συμβούλους.

Καταρχήν ο ρόλος και η αποστολή του τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας. Ο «Καλλικράτης» έχει επιφέρει αρκετές αλλαγές. Οι Δήμοι είναι λιγότεροι και αρχίζει να διαφαίνεται μία διαφορετική αντίληψη στην οργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Λιγότερα πρόσωπα, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ευέλικτες και προσαρμοσμένες υπηρεσίες στα μέτρα και τις απαιτήσεις των πολιτών, διαφάνεια, λογοδοσία και ενεργητικότερη συμμετοχή των πολιτών. Επίσης, αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορικής.

Πρόθεσή μας είναι το Συντονιστικό Όργανο να αποτελέσει ένα σταθερό σημείο επικοινωνίας και συνεργασίας όλων των τοπικών εμπλεκομένων φορέων. Επίσης, θα ήθελα το Όργανο αυτό να είναι ανοικτό προς την κοινωνία των πολιτών και να δρομολογήσουμε δράσεις κοινού ενδιαφέροντος με κοινωνικούς εταίρους που δραστηριοποιούνται τοπικά. Είναι σημαντικό να μην αποτελέσει έναν τυπικό, αλλά έναν ουσιαστικό και πρακτικό θεσμό, σε άμεση επαφή με την κοινωνία και την τοπική πραγματικότητα. Για την ενίσχυση της λειτουργίας του συγκεκριμένου οργάνου προτιθέμεθα μάλιστα να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο επιχειρησιακό κέντρο, με όλες τις κατάλληλες υποδομές επικοινωνίας και οργάνωσης βάσεων δεδομένων που θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητά μας στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Το κέντρο αυτό μπορεί να στεγαστεί στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, αλλά είναι ίσως προτιμότερο να έχει τη μορφή μίας κινητής επιχειρησιακής μονάδας, ώστε να παραμείνει επιχειρησιακά λειτουργική ακόμη και στην περίπτωση μίας εκτεταμένης φυσικής ή άλλης καταστροφής. Για την καλύτερη οργάνωση του κέντρου θα ήθελα να έχω τις απόψεις και προτάσεις σας.

Το ενδεχόμενο πρόκλησης δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή μας από κάποιο φυσικό αίτιο (π.χ. κεραυνός) είναι μάλλον μικρό. Επομένως είναι στρατηγικά προτιμότερο να εστιάσουμε την προσοχή μας σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν δασική πυρκαγιά. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη, θα πρέπει να εξετάσουμε σε συνεργασία τη λήψη κατάλληλων μέτρων προστασίας στους τομείς που εμφανίζονται στην τρέχουσα διαφάνεια. Ο κάθε ένας από τους εμπλεκόμενους Φορείς, με βάση το πεδίο ευθύνης του και τις αρμοδιότητες που ασκεί θα πρέπει να δρομολογήσει ανάλογα μέτρα πρόληψης από τις δασικές πυρκαγιές. Στον τομέα της μείωσης της επικινδυνότητας από τους Χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, για παράδειγμα, μεγαλύτερη ευθύνη έχουν οι Δήμοι. Για την κατασκευή χαρτών κινδύνου δασικής πυρκαγιάς, σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε ένα ειδικό πρόγραμμα που διαθέτει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας και μέχρι σήμερα παρέμενε ανενεργό. Με το συγκεκριμένο σύστημα θα κατασκευάζουμε κάθε εβδομάδα χάρτες κινδύνου για δασικές περιοχές στην Πέλλα τους οποίους θα σας διαβιβάζουμε προκειμένου να λαμβάνονται μέτρα αυξημένης επικινδυνότητας για όποιες περιοχές χρειάζεται.

Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, «ο εκάστοτε επικεφαλής αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος ενεργεί ως συντονιστής του πυροσβεστικού έργου, έχοντας την ευθύνη περιορισμού των επιπτώσεων από την εξέλιξη της καταστροφής και είναι ο μόνος αρμόδιος να εισηγηθεί την οργανωμένη απομάκρυνση κατοίκων, εφόσον παραστεί ανάγκη. Η λήψη της Απόφασης για την απομάκρυνση κατοίκων λαμβάνεται κατά περίπτωση από τον Δήμαρχο, τον Αντιπεριφερειάρχη ή Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ανάλογα με την έκταση της απειλής.

Ένα σημαντικό ζήτημα που αξίζει να συζητήσουμε είναι αυτό της χρηματοδότησης των δράσεων της Πολιτικής Προστασίας. Δεδομένων των ασφυκτικών περιορισμών που έχουν προκύψει, οι περισσότεροι Φορείς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αντίστοιχες δαπάνες. Υπάρχουν όμως κάποιες χρηματοδοτήσεις οι οποίες αφορούν την Πολιτική Προστασία και αυτές θα πρέπει να διατεθούν για αντίστοιχα έργα. Επίσης, στην ίδια κατεύθυνση είναι σημαντικό να προχωρήσουμε όλοι μας στην καταγραφή των διαθέσιμων οχημάτων, μηχανημάτων και άλλων μέσων που διαθέτουμε και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία και αντιμετώπιση ενδεχόμενης δασικής πυρκαγιάς.

Στα ειδικά θέματα που θα ήθελα να συζητήσουμε εντάσσεται η οργάνωση και ενίσχυση του εθελοντισμού στην περιοχή μας. Έχουμε καλέσει μάλιστα σήμερα όλους τους τοπικούς συλλόγους που διαθέτουν ανάλογη εμπειρία.

Με βάση τη δεδομένη έλλειψη οικονομικών πόρων, θα ήθελα να συζητήσουμε επίσης τη δυνατότητα υποβολής προτάσεων για χρηματοδότηση έργων πολιτικής προστασίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν αντίστοιχα προγράμματα και αυτό που χρειάζεται είναι καλές ιδέες και συνεργασία για την τεκμηρίωση της πρότασης. Για να προχωρήσει κάτι τέτοιο απαιτείται η συνεργασία όλων μας και η δημιουργία μίας κατάλληλης ομάδας έργου με στελέχη που διαθέτουν ικανότητες επικοινωνίας και συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι διαθέτουν ικανότητες που η δημόσια διοίκηση τις αγνοεί ή τις αφήνει αναξιοποίητες. Είναι ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τη σημαντική αυτή παρακαταθήκη που διαθέτει η δημόσια διοίκηση».

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 9ΗΣ ΜΑΙΟΥ

Με επισημότητα, παρά την έντονη βροχόπτωση, εορτάστηκαν σήμερα (9/5) οι εθνικοί αγώνες και η εθνική αντίσταση κατά του ναζισμού και του φασισμού, στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και της Εθνικής Αντίστασης και πλήθος κόσμου.
Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν την τέλεση δοξολογίας στην Μητρόπολη, ανάγνωση του πανηγυρικού της ημέρας από τον εκπαιδευτικό, Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας κ. Αγαθάγγελο Διαμαντίδη, τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεση στεφανιών στο ηρώο της πόλης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Γιορτάσαμε σήμερα την εθνική αντίσταση κατά του ναζισμού και του φασισμού και τη λήξη του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Αποτελεί μία υπενθύμιση για την αξία της δημοκρατίας και της ανάγκης για συνέχιση των αγώνων μας για ενεργότερη συμμετοχή των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες και θεσμούς. Δυστυχώς, η δημοκρατία δεν αποτελεί κεκτημένο όλων των λαών του κόσμου και τις ημέρες αυτές διεξάγονται σκληρές μάχες για την απόκτηση του πολύτιμου αγαθού, με την εμπλοκή μάλιστα της χώρας μας στις διαδικασίες για την εξεύρεση μίας ειρηνικής λύσης που θα προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δημοκρατικά ιδεώδη. Η 9η Μαΐου αποτελεί επίσης ημερομηνία ορόσημο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς εορτάζουμε σήμερα και την ημέρα της Ευρώπης. Η μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια καλείται σήμερα να αναλάβει έναν νέο ρόλο σε διεθνές επίπεδο, ενώ υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις και στο εσωτερικό της. Ελπίζω και εύχομαι οι αποφάσεις που θα ληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, να δικαιώσουν τις προσδοκίες των οραματιστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μία κοινή αναπτυξιακή πορεία».

ΝΕΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΣΤΟ ΚΤΕΟ ΠΕΛΛΑΣ

Ανακοινώνεται ότι λόγω της μετάπτωσης του τηλεφωνικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στο δίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ, έχουν αλλάξει τα τηλέφωνα του ΚΤΕΟ (Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων) στο Λιπαρό. Τα νέα τηλέφωνα είναι:
2381-3-52301 (για κλείσιμο ραντεβού)
2381-3-52300 (fax)
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να χρησιμοποιούν το νέο τηλεφωνικό νούμερο.

9 Μαΐ 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ

Την έντονη διαμαρτυρία του για τη φημολογούμενη αναστολή λειτουργίας του Ειρηνοδικείου Κρύας Βρύσης, εκφράζει με επιστολή του στον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χάρη Καστανίδη, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη προστίθεται στην ειλημμένη απόφαση κατάργησης του τοπικού Παραρτήματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και έχει προκαλέσει την ανησυχία και αγανάκτηση της τοπικής κοινωνίας, η οποία βιώνει έντονα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και την αποδυνάμωση της περιοχής.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,
Οι πολίτες της ελληνικής περιφέρειας το τελευταίο χρονικό διάστημα βιώνουν, με ιδιαίτερα οδυνηρό τρόπο, τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει τη χώρα μας. Στην οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζει η τοπική αγορά, έρχονται να προστεθούν μία σειρά ανορθολογικών κυβερνητικών αποφάσεων που ο κοινός νους και η τοπική κοινωνία αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά τους για την αντιμετώπιση του οικονομικού αδιεξόδου.

Πριν από λίγες ημέρες, με απόφαση του αρμόδιου Διοικητή, αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας του τοπικού Παραρτήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Κρύας Βρύσης. Τις ημέρες αυτές έχει αναπτυχθεί μία έντονη φημολογία για την κατάργηση του Ειρηνοδικείου της Κρύας Βρύσης.

Όπως γνωρίζετε λόγω των ιδιαίτερων δεσμών σας με την περιοχή, ο κάμπος της Κρύας Βρύσης αποτελεί μία περιοχή με ιδιαίτερα δυναμική αγροτική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Το συγκεκριμένο Ειρηνοδικείο εξυπηρετεί μεγάλο όγκο υποθέσεων και η ενδεχόμενη μεταφορά του στις εγκαταστάσεις των δικαστηρίων της πόλης των Γιαννιτσών θα δημιουργήσει σειρά προβλημάτων που θα μειώσουν το επίπεδο της ποιότητας εξυπηρέτησης των πολιτών (οικονομική επιβάρυνση λόγω άσκοπης μετακίνησης, καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων, κυκλοφοριακό, κ.ά.). Εδώ και πολλά χρόνια εξάλλου, αγωνιζόμαστε για την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου στα Γιαννιτσά, καθώς οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις δεν καλύπτουν τις αντίστοιχες ανάγκες εκδίκασης των υποθέσεων και ποιοτικής εξυπηρέτησης των πολιτών (ενώ το συγκεκριμένο έργο έχει εγκριθεί, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η κατασκευή του).

Με την παρούσα επιστολή, σας μεταφέρω την έντονη ανησυχία και διαμαρτυρία των πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και, ιδιαίτερα, των κατοίκων της Κρύας Βρύσης, που καθημερινά βλέπουν να διαψεύδονται οι προσδοκίες τους για τολμηρές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις με ορίζοντα τη θωράκιση και ενδυνάμωση της ελληνικής περιφέρειας απέναντι στην οικονομική ύφεση.

Ελπίζοντας στην προσωπική ευαισθησία σας, αναμένω να εξετάσετε με ιδιαίτερη προσοχή το ενδεχόμενο κατάργησης του συγκεκριμένου Ειρηνοδικείου και να αναλάβετε πρωτοβουλίες ενδυνάμωσης και ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών. Ας μη μετατρέψουμε την οικονομική κρίση σε κοινωνική.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παραμένουν στη διάθεσή σας για την παροχή συμπληρωματικών πληροφοριών. Με την ευκαιρία, εύχομαι επιτυχία στο δύσκολο και σημαντικό έργο σας.

Με εκτίμηση,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας
Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης»

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Ο εορτασμός της ημέρας της μητέρας μέσα στην άνοιξη, την εποχή που ανθίζει και αναγεννιέται η φύση, μας στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για το μέλλον. Η μορφή της μάνας είναι στενά συνυφασμένη με την παράδοση, την ιστορία και την εξέλιξη των σύγχρονων κοινωνιών. Για όλους μας, η λέξη μάνα είναι συναισθηματικά φορτισμένη και περικλείει μνήμες, έντονα βιώματα και οπωσδήποτε ειλικρινή, απεριόριστη και ανιδιοτελή αγάπη. Ο σύγχρονος ρόλος και ιδιαίτερα της εργαζόμενης μητέρας είναι ιδιαίτερα απαιτητικός και η πολιτεία οφείλει να ανταποκριθεί με τη λήψη ειδικών μέτρων και προγραμμάτων.

Η υποστήριξη της μητρότητας μπορεί να υποστηριχθεί μέσα από πλήθος δράσεων και προγραμμάτων που ουσιαστικά αποτελούν μία μακροπρόθεσμη επένδυση για ένα καλύτερο μέλλον.

Ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου που βοηθάει τους εργαζόμενους γονείς, αλλά προσφέρει και επιπλέον εκπαιδευτικές δυνατότητες στα παιδιά, η λήψη ειδικών μέτρων για τις ανύπανδρες μητέρες όπως και τις μονογονικές οικογένειες, η επαγγελματική κατάρτιση άνεργων γυναικών, αποτελούν μερικές μόνο δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα κοινωνικής μέριμνας και υποστήριξης της οικογένειας.

Στηρίζουμε το σύγχρονο ρόλο των γυναικών και μητέρων των παιδιών μας με ποικίλες δράσεις που υλοποιούνται από τα αρμόδια Τμήματα Κοινωνικής Μέριμνας, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά και με ξεχωριστές δράσεις στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και αντιμετώπισης της ανεργίας.

Χρόνια Πολλά λοιπόν, στις μητέρες όλου του κόσμου.

Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης
Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΑΪΒΑΝ


Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ταϊβάν στην Ελλάδα και, συγκεκριμένα, με την Πρέσβη κα. Ελισάβετ Τσού και με τον Δ/ντη Οικονομικού του παραρτήματος κ C.J. LO είχε σήμερα το μεσημέρι (Πέμπτη, 05/05) ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης,
στο γραφείο του στην έδρα της Π.Ε. Πέλλας, στην Έδεσσα. Η επίσκεψη της κυρίας Τσού πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προγραμματισμένων επαφών της με ελληνικές τοπικές αρχές και στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν θέματα συνεργασίας στον τομέα του εμπορίου (αγροτικά προϊόντα) και στον τουρισμό. Επιπλέον, συζητήθηκε η ανταλλαγή τεχνογνωσίας (know-how) σε θέματα πληροφορικής και οργάνωσης πληροφοριακών συστημάτων. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου και ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας κ. Δίου Αναστάσιος.

Η κυρία Πρέσβειρα, έμεινε πολύ ικανοποιημένη από την συνάντηση και επίσκεψη στην Πέλλα και αφού ευχαρίστησε τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για τη φιλοξενία και την εποικοδομητική συνάντηση που είχαν, τον προσκάλεσε στην Ταϊπέι για τον προσεχή Νοέμβριο, στο πλαίσιο διεθνούς έκθεσης τουρισμού. Ακόμη, δεσμεύτηκε για συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος μελλοντικά.

Σε δήλωσή του ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Η παγκοσμιοποίηση και η προώθηση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο καθιστούν αναγκαίες πρωτοβουλίες που διευρύνουν τους εμπορικούς και επιχειρηματικούς ορίζοντες. Όπως έχω δηλώσει πολλές φορές, επενδύουμε στην εξωστρέφεια και για το λόγο αυτό συμμετέχουμε σε πολλές δράσεις διεύρυνσης των δημοσίων σχέσεων και της επικοινωνίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με στρατηγικούς εταίρους στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η περιοχή των ανερχόμενων Οικονομιών της Νοτιοανατολικής Ασίας. Είναι μεγάλες αγορές, με πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και, τα τελευταία χρόνια, ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα θέματα της ποιότητας και της καινοτομίας. Η υψηλή ποιότητα των τοπικών αγροτικών προϊόντων της Πέλλας, όπως και των μεταποιημένων προϊόντων μας μπορούν να αποτελέσουν τη βάση μακροπρόθεσμης εμπορικής συνεργασίας. Επίσης, η ιστορία της Πέλλας (γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου) και ο φυσικός πλούτος της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελούν ελκυστικούς προορισμούς για επισκέπτες από τις παραπάνω χώρες. Και στον τομέα αυτό εφαρμόζουμε μία συνεκτική πολιτική, με ιδιαίτερη εστίαση στον τομέα της τουριστικής ταυτότητας, της κατάλληλης και σύγχρονης προσαρμογής του τουριστικού προϊόντος, των τουριστικών υποδομών και της ποιότητας γενικά των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η χώρα μας έχει κάνει κάποια σημαντικά βήματα τον τελευταίο χρόνο και αποτελεί τομέα ο οποίος εντάσσεται στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Περιφερειάρχη μας κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη. Ήδη αξιοποιείται ο εξοπλισμός που υπάρχει για την πραγματοποίηση τηλεδιασκέψεων για τη βελτίωση της εσωτερικής διοικητικής λειτουργίας και μεγάλος αριθμός στελεχών εκπαιδεύεται στη χρήση του ενιαίου ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου που αποτέλεσε από τις πρώτες σημαντικές δράσεις της Περιφέρειας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και τη διαφάνεια. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες στον τομέα της ενημέρωσης, των εύκολων και γρήγορων συναλλαγών, αλλά και ενίσχυσης της δημοκρατίας (e-democracy) με δράσεις ηλεκτρονικής διαβούλευσης, ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων και ηλεκτρονικής αναμετάδοσης, σε πραγματικό χρόνο, των συνεδριάσεων και συναντήσεων που αφορούν στον αναπτυξιακό προγραμματισμό».

ΕΓΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η διαδικασία δημοπράτησης του 9ου δημοτικού σχολείου Γιαννιτσών στην περιοχή του LIDL, προϋπολογισμού 3,1 εκατ. ευρώ. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη της διαδικασίας η οποία περιλάμβανε μάλιστα την επικαιροποίηση και εμπλουτισμό των αρχικών μελετών, ώστε το νέο σχολείο να διαθέτει τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές λειτουργίας και ασφάλειας.

Επόμενο έργο το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή είναι το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας που πρόκειται να κατασκευαστεί στην περιοχή του Κέντρου Υγείας , με προϋπολογισμό 2,9εκατ. ευρώ.

Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει: «Τα έργα των σχολικών υποδομών αποτελούν σημαντική προτεραιότητα στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και, ειδικότερα, της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Η διαδικασία ωρίμανσης των συγκεκριμένων έργων είναι ιδιαίτερα απαιτητική, όπως και η διαμόρφωση των τεχνικών προδιαγραφών που θα πρέπει να ακολουθούν τα πλέον σύγχρονα πρότυπα για την άνετη εκπαίδευση και ασφάλεια των μαθητών και δασκάλων τους. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τα στελέχη της Περιφέρειας για τη συμβολή τους, όπως και το Δήμο Πέλλας και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που συνεργάστηκαν. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθώ προσωπικά την πορεία προς τη δημοπράτηση και όλων των υπόλοιπων έργων των οποίων η δημοπράτηση θα εγκριθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και είναι χωροθετημένα σύμφωνα με τις διαπιστωμένες ανάγκες στους τέσσερις Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας».

1 Μαΐ 2011

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας για την Πρωτομαγιά

Η Πρωτομαγιά αποτελεί ημερομηνία-αφετηρία δράσης και νέων αγώνων για όλους τους εργαζόμενους. Η ποιότητα που απολαμβάνουμε στην εργασία μας, αντανακλά την ποιότητα στη ζωή μας και στην προσωπική μας ολοκλήρωση. Η διεθνής οικονομική ύφεση και η κρίση που ξέσπασε ειδικότερα στην Ελλάδα, μας διδάσκουν –με οδυνηρό τρόπο είναι αλήθεια - ότι οφείλουμε να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και έτοιμοι για την καλύτερη αλλά και την χειρότερη έκβαση των γεγονότων στη ζωή μας.

Οι εποχές αλλάζουν και όσοι δεν αντιλαμβάνονται τα μηνύματα και τα νέα προτάγματα των καιρών, καταδικάζουν τον εαυτό τους σ’ έναν αργό αλλά βέβαιο θάνατο.

Βρισκόμαστε μπροστά σε πρωτοφανείς μειώσεις του εισοδήματός μας, είτε λόγω περικοπών, είτε λόγω φοροαυξήσεων ή και ως αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέα μέτρα περιστολής των δημοσίων δαπανών και εξεικονόμισης πόρων, αποκρατικοποιήσεις και σχέδιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει υπευθυνότητα, προσοχή και ευαίσθητους χειρισμούς από τη μεριά των ιθυνόντων, ενώ οι πολίτες είναι σημαντικό να ενημερώνονται έγαιρα και αντικειμενικά (με δική τους ευθύνη) και, ακόμη, να χρησιμοποιούν όλα τα μέσα ενεργητικής παρέμβασης, εποικοδομητικής κριτικής και κατάθεσης εναλλακτικών προτάσεων, στο πλαίσιο του δημοκρατικού προγραμματισμού.

Σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη, επεξεργαζόμαστε ρεαλιστικές και καλά τεκμηριωμένες προτάσεις ώστε να δημιουργήσουμε σε τοπικό επίπεδο ένα φράγμα απέναντι στην κρίση και στην αβεβαιότητα. Είναι παράλογο να ζούμε σ’ έναν τόπο πλούσιο σε φυσικούς πόρους, με σημαντική ιστορία και ανθρώπους που διαθέτουν δημιουργικότητα και υψηλό μορφωτικό επίπεδο και να μην απολαβάνουμε αντίστοιχο επίπεδο διαβίωσης και ποιότητας ζωής.

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς περιλαμβάνει εκδηλώσεις και έντονη παρουσία των συνδικαλιστικών φορέων και εργατικών σωματείων. Η Ελλάδα και σ’ αυτόν τον τομέα έχει ανάγκη από νέες μορφές συνδικαλισμού και συλλογικών οργανώσεων. Μπορούμε να το δούμε ξεκάθαρα αυτό από την πορεία του Αγροτικού Συνεταιριστικού Κινήματος στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Η μοίρα του εργοδότη και του εργαζόμενου είναι κοινή. Δεν μπορεί να είναι διαφορετικά καθώς η υψηλή προστιθέμενη αξία σήμερα παράγεται κυρίως μέσα από ομαδικό πνεύμα και συνεργασία. Οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις αναπτύσσονται μέσα από την ανάπτυξη και προσωπική ικανοποίηση και ολοκλήρωση των στελεχών τους. Οι συλλογικές οργανώσεις οφείλουν να αντιληφθούν τα νέα γεωπολιτικά και οικονομικοκοινωνικά δεδομένα και να προσανατολίσουν ανάλογα τους στόχους τους και τις πολιτικές τους. Οι συνδικαλιστές οφείλουν να λειτουργήσουν με βάση το συμφέρον των μελών της οργάνωσης που εκπροσωπούν, αλλά όχι σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Είναι σημαντικό να ανακτήσουμε το δυναμισμό μας και, με αυτοπεποίθηση, να προχωρήσουμε προσαρμοζόμενοι στις νέες συνθήκες και δημιουργώντας τις ευκαιρίες για πρόοδο και ευημερία.


Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης
Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Διεθνές τουρνουά Καλαθοσφαίρισης Νέων που φιλοξενήθηκε στην Κρύα Βρύση υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και του Δήμου Πέλλας το διήμερο 29 & 30 Απριλίου.
Στο τουρνουά συμμετείχαν δύο σέρβικες ομάδες και δύο ελληνικές. Από την Πέλλα συμμετείχαν ο Γ.Α.Σ. Μ. Αλέξανδρος Κρύας Βρύσης και από τη Θεσσαλονίκη ο Άρης ενώ οι αντίστοιχες σέρβικες ομάδες είναι οι FMP BS KOLEDZ BEOGRAD και η SLOBODA BC UZICE. Το Σάββατο διεξήχθησαν ο μικρός και μεγάλος τελικός. Νικητής του τουρνουά αναδείχθηκε η ομάδα της Κρύας Βρύσης ΓΑΣ Μέγας Αλέξανδρος Κρύας Βρύσης.

Την απονομή των μεταλλίων, διπλωμάτων και κυπέλλου έκαναν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης και ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ

Διεθνές τουρνουά BASKETBALL νέων, φιλοξενείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας τις ημέρες αυτές. Συγκεκριμένα, πραγματοποιείται το διήμερο 29 & 30 Απριλίου στο κλειστό γυμναστήριο της Κρύας Βρύσης. Οργανωτές της εκδήλωσης είναι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητας Πέλλας, ο Δήμος Πέλλας και ο Γ.Α.Σ. Μ. Αλεξάνδρου Κρύας Βρύσης. Στο τουρνουά συμμετέχουν δύο σέρβικες ομάδες και δύο ελληνικές. Από την Πέλλα συμμετέχουν ο Γ.Α.Σ. Μ. Αλέξανδρος Κρύας Βρύσης και από τη Θεσσαλονίκη ο ΆΡΗΣ ενώ οι αντίστοιχες σέρβικες ομάδες είναι οι FMP BS KOLEDZ BEOGRAD και η SLOBODA BC UZICE. Οι αγώνες θα διεξαχθούν Παρασκευή 29 και Σάββατο 30 Απριλίου και ώρες 18:00 και 20:00 μ.μ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συνάντησε τους παίκτες των διεθνών ομάδων και τους προπονητές τους και είχε την ευκαιρία να τους παρουσιάσει τα τουριστικά και ιστορικά ενδιαφέροντα της Πέλλας. Με μέριμνα της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης οι αθλητές περιηγούνται εξάλλου και στους σημαντικούς τουριστικούς πόλους της Πέλλας.

Η τελετή έναρξης των διεθνών αγώνων πραγματοποιείται σήμερα (29/4) στις 6.00 μ.μ. στο Κλειστό Γυμναστήριο Κρύας Βρύσης.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΜΕ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

Συνάντηση με εκπροσώπους Ποντιακών Συλλόγων είχε σήμερα το μεσημέρι (Πέμπτη, 29/4) ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ενόψει των επίσημων εκδηλώσεων μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα θέματα που αφορούν στην καλύτερη οργάνωση και συντονισμό της επίσημης εκδήλωσης που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου, στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Με την ευκαιρία, συζητήθηκαν και το σύνολο των πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων που υλοποιούνται από τους συλλόγους για τις οποίες υπάρχει συνεργασία και υποστήριξη από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Ο κ. Θεοδωρίδης ζήτησε την ομοψυχία και συνεργασία όλων των Συλλόγων που είναι ιδιαιτέρως σημαντική στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Σε δήλωσή του ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Οι αξίες και ο πολιτισμός που καλλιεργήθηκαν από τον Ποντιακό Ελληνισμό είναι εξαιρετικά επίκαιρα και αποτελούν πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο. Οι πρόσφυγες γενικά κλείνουν μέσα τους την έννοια της πατρίδας και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι όταν ζητείται η προσφορά και η συμβολή τους για το κοινό καλό, την κοινή μας πορεία. Οι εκδηλώσεις μνήμης είναι σημαντικές ώστε να διδασκόμαστε από την ιστορία και να σχεδιάζουμε με ψυχή, ρεαλισμό αλλά και τόλμη το μέλλον. Στο πλαίσιο των δράσεων που σχεδιάζονται σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο, είναι σημαντικό να αναθερμάνουμε τις σχέσεις μας με τα αδέλφια μας, πόντιους και λοιπούς έλληνες, που ζουν στο εξωτερικό και να δημιουργήσουμε γέφυρες συνεργασίας και ανάληψης πρωτοβουλιών που θα βοηθήσουν τη χώρα μας να ξεπεράσει την κρίση. Ο κύκλος των συναντήσεων με τη συμμετοχή όλων των πολιτιστικών, κοινωνικών και εθελοντικών συλλόγων για την προώθηση και διάδοση του πολιτισμού μας, την προστασία του περιβάλλοντος και άλλα θέματα θα συνεχιστεί και σ’ αυτήν την συλλογική προσπάθεια θέλουμε τις ιδέες και τις προτάσεις όλων».