27 Αυγ 2011

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης μετέβη το πρωϊ της Τετάρτης στην Αθήνα προκειμένου να έχει συναντήσεις για την προώθηση θεμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας καθώς επίσης και να συμμετάσχει σε συνεδρίαση οργάνου του Υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωρίδης, συμμετείχε στη Συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας, στο οποίο είναι μέλος ως εκπρόσωπος της ΕΝΑΕ. Στη συνέχεια, επισκέφτηκε την ΕΝΑΕ για να ενημερωθεί για ζητήματα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ενώ είχε επαφές με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εσωτερικών για θέματα χρηματοδοτήσεων.

Ο κ. Θεοδωρίδης αναμένεται να επιστρέψει σήμερα το μεσημέρι.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ

Η Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝ/ΚΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ σας γνωρίζει τα παρακάτω:
1. Απαγορεύεται αυστηρά η συγκομιδή , τυποποίηση και διακίνηση ακτινιδίων καθώς αυτά δεν έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό βαθμό ωριμότητας.
2. Η συγκομιδή ακτινιδίων επιτρέπεται ύστερα από σχετική άδεια της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτην/κής Έδεσσας κατόπιν επιτόπιων ελέγχων, σε κάθε αγροτεμάχιο, του βαθμού ωριμότητας αυτών.
3. Οι παραβάτες θα παραπέμπονται στην επιτροπή επιβολής κυρώσεων και θα αντιμετωπίζουν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις
( πρόστιμο έως 30.000 €).

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ
ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Στη Θεσσαλονίκη  ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης όπου συμμετείχε (23/8) στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη κ. Διονύση Ψωμιάδη.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στην ημερήσια διάταξη ήταν η έγκριση Α΄ μέρους ( στρατηγικός σχεδιασμός ) του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για τα έτη 2012-2014, με εισηγητή τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη κ. Διονύση Ψωμιάδη.

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης παρουσίασε το σχέδιο αξιοποίησης του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας (Καϊμάκτσαλαν), το οποίο έχει παραχωρηθεί για τα 2 επόμενα έτη στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Επιπλέον, επισήμανε την αναγκαιότητα της συχνότητας τροποποιήσεων του Τεχνικού Προγράμματος καθώς και τη σημασία εξεύρεσης πρόσθετων πόρων για την κάλυψη των αναγκών συντήρησης των εθνικών αξόνων.

Επίσης, ο κ. Θεοδωρίδης εισηγήθηκε την αποκατάσταση χώρων απόσυρσης οπωροκηπευτικών στην περιοχή Λάκκας Δ. Πέλλας και Ριζού Δ. Σκύδρας, της Π.Ε. Πέλλας. Τέλος, ανέφερε το θέμα της αλληλογραφίας των Περιφερειακών Ενοτήτων με την Οικονομική Επιτροπή.

Επίσκεψη του Αντιδημάρχου Κρύας Βρύσης κ. Ι. Αϊβαζίδη και του Δημοτικού Συμβούλου κ. Κ. Δεληγιαννίδη στον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας.

Επίσκεψη στον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη πραγματοποίησαν σήμερα ο Αντιδήμαρχος Κρύας Βρύσης κ. Ι. Αϊβαζίδης και ο Δημοτικός Σύμβουλους του Δήμου Πέλλας κ. Κ. Δεληγιαννίδης, προκειμένου να συζητηθούν και να προωθηθούν ζητήματα της Δημοτικής Ενότητας Κρύας Βρύσης.

Αρχικά, ο κ. Αϊβαζίδης έθεσε στον κ. Θεοδωρίδη το θέμα της πίστας εξέτασης υποψηφίων οδηγών η οποία έχει κατασκευαστεί στην Κρύα Βρύση και του ζήτησε την άμεση λειτουργία της. Στη συνέχεια, επεσήμανε το θέμα της μεγάλης επικινδυνότητας του δρόμου Κρύα Βρύση-Σταυρός-Βέροια, ενώ, ανέφερε και τα προβλήματα που υπάρχουν στο οδικό δίκτυο στη Δημοτική Ενότητα Κρύας Βρύσης.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης διαβεβαίωσε τον κ. Αϊβαζίδη, για το θέμα του ΚΕΥΟ, ότι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου η πίστα εξέτασης υποψηφίων οδηγών στην Κρύα Βρύση θα ξεκινήσει τη λειτουργία της. Επίσης, ανέφερε πως θα πραγματοποιηθεί η ασφαλτόστρωση του δρόμου που συνδέει την πίστα με τον κεντρικό δρόμο για την ασφαλέστερη μετάβαση των πολιτών.

Όσον αφορά το θέμα του δρόμου Κρύα Βρύση-Σταυρός-Βέροια, ο κ. Θεοδωρίδης σημείωσε ότι γνωρίζει για τα τροχαία ατυχήματα που έχουν συμβεί στον εν λόγω δρόμο, κυρίως, λόγω των κακοτεχνιών που παρουσιάζει η συγκεκριμένη διαδρομή στην κατασκευή της. Δήλωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας ετοιμάζουν μελέτη, έτσι ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Τέλος, ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε πως θα είναι αρωγός στις προσπάθειες που καταβάλλει η τοπική αυτοδιοίκηση, με μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις που διευκολύνουν την καθημερινότητα των κατοίκων της Πέλλας και ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας. Κυρίαρχο μέλημα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης είναι η αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για την ισόρροπη ανάπτυξη των περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

13 Αυγ 2011

Νέα διευρυμένη σύσκεψη για το μέλλον του Χιονοδρομικού με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη

Νέα διευρυμένη σύσκεψη για το μέλλον του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας-Καϊμακτσαλάν πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Διοικητήριο, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με στόχο την έγκαιρη προώθηση των αναγκαίων διαδικασιών για την αξιοποίηση και ανάπτυξη του Χιονοδρομικού Κέντρου, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει περί τα τέλη Αυγούστου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΡΩΑΠ, Περιφερειακοί Σύμβουλοι (παραβρέθηκαν οι κκ. Μ. Ζωγράφου και Μ. Καράμπελα) καθώς και συνεργάτες του κ. Αντιπεριφερειάρχη, συγκροτώντας ένα άτυπο συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο. Στη συνάντηση κλήθηκε να συμμετέχει και ο Δήμαρχος Έδεσσας ο οποίος όμως δεν παραβρέθηκε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και εκπροσωπήθηκε από την κα. Μ. Κατσάρα-Βλάχου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η προώθηση ενός νέου, μεγάλου, ανοικτού διαγωνισμού μέσω του οποίου θα παραχωρείται η χρήση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και χώρων για τα προσεχή δύο χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης της σύμβασης ανάλογα με τις εξελίξεις. Ακόμη συζητήθηκε το περιεχόμενο της διακήρυξης το οποίο προτείνεται να περιλαμβάνει αυστηρούς όρους, αναφορικά με τις προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών κατά τη λειτουργία του Κέντρου. Ειδικότερα, εξετάστηκαν οι όροι που θα περιληφθούν στην προκήρυξη του διαγωνισμού έτσι ώστε να διασφαλίζονται:
- Η φερεγγυότητα, αξιοπιστία και πραγματική τεχνική και επιχειρηματική ικανότητα του αναδόχου που θα αναλάβει τη λειτουργία του συνόλου των εγκαταστάσεων και εξυπηρετήσεων
- Η τιμολογιακή πολιτική, σε σχέση με την αύξηση των επισκεπτών και την ποιοτική εξυπηρέτησή τους, σε συνδυασμό και με τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή και τα άλλα Χιονοδρομικά Κέντρα
- Η προληπτική και προγραμματισμένη συντήρηση των μηχανημάτων και υποδομών, σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία
- Η ικανότητα αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών (τραυματισμοί επισκεπτών, ακραία καιρικά κι άλλα φαινόμενα όπως οι χιονοστιβάδες, κλπ.).

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Προωθούμε ένα νέο ξεκίνημα και προδιαγράφουμε ένα βιώσιμο μέλλον για το Χιονοδρομικό και την ανάπτυξη της περιοχής. Μέσω των όρων της προκήρυξης διασφαλίζουμε το δημόσιο συμφέρον, τη καλή φήμη που έχει αποκτήσει το βουνό και η περιοχή και τη διάχυση των ωφελειών από την επιχειρηματική δραστηριότητα στην τοπική κοινωνία. Αυτές τις ημέρες βρίσκομαι σε επαφή με τους διαχειριστές κι άλλων Χιονοδρομικών Κέντρων προκειμένου να αξιοποιήσουμε την εμπειρία τους. Επίσης, λόγω της κρισιμότητα του θέματος έχω στενή συνεργασία και με τον Αναπληρωτή Αντιπεριφερειάρχη κ. Διονύση Ψωμιάδη, προκειμένου να μην υπάρξει χρονοτριβή και οι λύσεις που θα προκριθούν να είναι καλά τεκμηριωμένες και σύμφωνα με το σκοπό που επιδιώκουμε. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας είναι η τοπική ανάπτυξη, η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και, οπωσδήποτε, η νομιμότητα».

Νέα αρχή για το Χιονοδρομικό Κέντρο προωθεί ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης

Οι τρέχουσες εξελίξεις έχουν δημιουργήσει ένα νέο καθεστώς για τη διαχείριση του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας-Καϊμακτσαλάν.
Συγκεκριμένα, στο τέλος του Ιουνίου έληξε η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου της αμιγούς Νομαρχιακής Αναπτυξιακής Επιχείρησης ΕΥΡΩΑΠ η οποία είχε τη διαχείριση του Χιονοδρομικού. Η επιχείρηση βρίσκεται πλέον σε καθεστώς εκκαθάρισης το οποίο έχουν αναλάβει ορκωτοί λογιστές. Εν τω μεταξύ, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) με Απόφασή της παραχώρησε για μία συν μία χρονιές τη χρήση του Χιονοδρομικού Κέντρου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη πραγματοποιήθηκε σήμερα μία γνωμοδοτική συζήτηση με τα μέλη, κύρια και αναπληρωματικά, του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΡΩΑΠ προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και διερευνήθηκαν λύσεις που εξασφαλίζουν ένα ξεκάθαρο πλαίσιο διαχείρισης και βιώσιμης λειτουργίας του Χιονοδρομικού. Η λύση που προκρίνεται είναι να υπάρξει εισήγηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας, για μία ενιαία προκήρυξη εκμίσθωσης των εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων που η χρήση τους ανήκει πλέον στην Περιφέρεια.

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα νέο, ξεκάθαρο και υγιές πλαίσιο διαχείρισης και ανάπτυξης του Χιονοδρομικού. Με τη νέα προκήρυξη που προωθούμε, δίνουμε τη δυνατότητα σ’ όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν με μία αξιόπιστη και τεκμηριωμένη πρόταση. Ιδιαίτερα μας ενδιαφέρει να ανταποκριθούν στο κάλεσμα έμπειροι και αξιόπιστοι τοπικοί επιχειρηματίες οι οποίοι θα μπορέσουν να συνδυάσουν τη λειτουργία του Χιονοδρομικού με τις άλλες επιχειρήσεις που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Η αξιοποίηση του Χιονοδρομικού τίθεται σε μία νέα βάση, προωθούμε τη διαφάνεια και η τελική απόφαση θα ληφθεί από το αρμόδιο όργανο που είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο».

Καθησυχαστικός για τον Ιό του Δυτικού Νείλου ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης

Με ικανοποιητικά αποτελέσματα συνεχίζεται το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών σ’ όλη την επικράτεια της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Ειδικευμένα συνεργεία εφαρμόζουν ειδική μέθοδο καταπολέμησης με βιολογικά σκευάσματα που καταπολεμούν τις προνύμφες σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας οι οποίες έχουν καταγραφεί και παρακολουθούνται μέσω ειδικής χαρτογράφησης και Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών. Σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται δειγματοληψίες μέσω των οποίων αξιολογείται η πορεία του προγράμματος και εντοπίζονται νέες εστίες για την εφαρμογή της καταπολέμησης.

Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε κρούσματα εγκεφαλίτιδας μετά από τσίμπημα κουνουπιού, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε τα εξής:

«Αξιοποιούμε την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, τα αποτελέσματα από τα προγράμματα καταπολέμησης που εφαρμόζονται από τον Μάιο και προχωρούμε στη λήψη κατάλληλων μέτρων σύμφωνα με τα δεδομένα και τις απόψεις των ειδικών.

Η Επιτροπή Διαχείρισης και Συντονισμού Δράσεων για τον ιό του Δυτικού Νείλου έχει πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις από την αρχή του χρόνου και έχουν συσταθεί τοπικές ομάδες διαχείρισης που παρακολουθούν τις εξελίξεις. Στην Πέλλα, ο Νομίατρος, τα στελέχη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, η Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Καταπολέμησης Κουνουπιών και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς διαθέτουν επαρκή εμπειρία και γνώση ώστε έγκαιρα να εφαρμόζονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά και του περιβάλλοντος.

Είναι σημαντικό οι πολίτες να συμμετέχουν στα μέτρα πρόληψης, με τη λήψη μέτρων καθαριότητας και υγιεινής. Είναι δύσκολο για εμάς να παρεμβαίνουμε σε ιδιωτικούς χώρους και αυλές όπου υπάρχουν στάσιμα νερά και αποτελούν εστία ανάπτυξης κουνουπιών.

Είναι πολύ θετικό το ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε άνθρωπο στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Ακόμη, οι πολίτες είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι μόνο το 1% των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό εμφανίζουν συμπτώματα, όπως η εγκεφαλίτιδα, που θα χρειαστεί νοσηλεία. Λιγότερο από 20%, ίσως εμφανίσουν λίγο πυρετό και οι υπόλοιποι δεν θα μάθουν ποτέ ότι μολύνθηκαν από τη νόσο, καθώς δεν εμφανίζουν κανένα απολύτως σύμπτωμα. Τα παραπάνω τόνισε χθες στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» ο Σωτήρης Τσιόδρας, επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και λοιμωξιολόγος στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)

Καθώς είμαστε στις αρχές του Αυγούστου η όχληση από τα ακμαία έντομα αναμένεται να είναι λίγο μεγαλύτερη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης δεν είναι αποτελεσματική».

Δήλωση διαμαρτυρίας του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας για την κατάργηση του Στρατολογικού Γραφείου Έδεσσας

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχώρησε στην κατάργηση του Στρατολογικού Γραφείου Έδεσσας, παρά τις δικαιολογημένες και τεκμηριωμένες αντίθετες απόψεις της τοπικής κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, με επιστολή μου προς το Υπουργείο, είχα ζητήσει τη διατήρηση του Στρατολογικού Γραφείου Έδεσσας σε κατάλληλο χώρο που θα παραχωρούσε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας στο Διοικητήριο, κατάλληλα εξοπλισμένο και με όλες τις απαραίτητες υποδομές τηλεφωνίας και γρήγορης πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Η διατήρηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας ήταν σημαντική για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων:

• Η ανέξοδη εξυπηρέτηση πολλών χιλιάδων πολιτών της περιοχής οι οποίοι, με τη νέα κατάσταση, θα αναγκάζονται να μετακινούνται στη Θεσσαλονίκη.
• Η διατήρηση και ενίσχυση του κοινωνικού ιστού με την παραμονή του προσωπικού της υπηρεσίας στην πόλη της Έδεσσας.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ακόμη ότι το Στρατολογικό Γραφείο της Έδεσσας έκλεισε φέτος 90 χρόνια διαρκούς προσφοράς στην τοπική κοινωνία και εθνική μας άμυνα.

Η λογική της συγχώνευσης υπηρεσιών, με την κατάργηση των αποκεντρωμένων τμημάτων τους, φαινομενικά εξασφαλίζει πόρους αλλά συνολικά συμβάλλει στην αποδυνάμωση της περιφέρειας, στην επιβάρυνση των εξυπηρετούμενων πολιτών με τα έξοδα των μετακινήσεων, στην απώλεια χρόνου και ταλαιπωρίας. Επίσης, συμβάλλει στην αστικοποίηση και στη δημιουργία κυκλοφοριακών προβλημάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Είμαι υπέρ των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πόρων, στο νοικοκύρεμα του δημόσιου τομέα αλλά όχι σε αυτές που τελικά συμβάλλουν στην αστικοποίηση και αποδυνάμωση της ελληνικής περιφέρειας.

Η προοπτική της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με τη μορφή κέντρων δημοκρατικού προγραμματισμού, σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων αποτελεί σήμερα μοναδική ελπίδα και μονόδρομο για να ξεπεράσει η χώρα μας την κρίση και να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά. Με τις δράσεις και πρωτοβουλίες μας, όπως και στην περίπτωση του Στρατολογικού Γραφείου Έδεσσας, επιδιώκουμε την ανάπτυξη μίας νέας μορφής συνεργασιών στη δημόσια διοίκηση, με επωφελή αποτελέσματα για την κοινωνία και την περιφερειακή ανάπτυξη. Στην κατεύθυνση αυτή ζητούμε τη συνδρομή και συνεργασία της πολιτείας.

Εγγραφή ατόμων ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ στις κατασκηνώσεις του Υπουργείου Υγείας & Κοινων.Αλληλεγγύης

Από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοιν. Μέριμνας της Π. Ε. Πέλλας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ

Ότι για την κατασκηνωτική περίοδο έτους 2011, θα φιλοξενηθούν άτομα ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ σε κατασκηνώσεις όπως παρακάτω:

Λουτρά Λουτρακίου Ν.Πέλλας: από 01/10/11 έως 10/10/11 Άτομα: 30
Η επιβάρυνση είναι 8,00 € ημερησίως κατ’ άτομο.

Λουτρά Λουτρακίου Ν.Πέλλας: από 11/10/11 έως 20/10/11 Άτομα: 30
Η επιβάρυνση είναι 8,00 € ημερησίως κατ’ άτομο.

Λουτρά Λουτρακίου Ν.Πέλλας: από 21/10/11 έως 31/10/11 Άτομα: 30
Η επιβάρυνση είναι 8, 00 € ημερησίως κατ’ άτομο.

Λουτρά Λαγκαδά : από 10/9/11 έως 20/9/11 Άτομα 50
Η επιβάρυνση είναι 8,00 € ημερησίως κατ’ άτομο.

Λουτρά Νέας Απολλωνίας : από 03/8/11 έως 12/8/11 Άτομα: 50
Η επιβάρυνση είναι 8,00 € ημερησίως κατ’ άτομο.

Λουτρά Νέας Απολλωνίας : από 10/9/11 έως 20/9/11 Άτομα: 50
Η επιβάρυνση είναι 8,00 € ημερησίως κατ’ άτομο.


Οι εγγραφές θα γίνονται στη Δ/νση Δημ. Υγείας και Κοιν. Μέριμνας της
Π.Ε. Πέλλας στην Έδεσσα (Διοικητήριο)
στο γραφείο - 5 – τηλ. 2381351279 και 2381351283 από τη Δευτέρα 3/8/2011
Οι κατασκηνωτές θα επιβαρυνθούν τα έξοδα μετακίνησής τους.
Παρακαλείσθε κατά την εγγραφή να προσκομίσετε ιατρική βεβαίωση ότι η κατάσταση της υγείας επιτρέπει τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα της κατασκήνωσης, την αστυνομική σας ταυτότητα, και το ασφαλιστικό σας βιβλιάριο.

Εργασίες αποκατάστασης και διαμόρφωσης αύλειου χώρου Διοικητηρίου

Ένα νέο έργο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας ξεκινάει τις επόμενες ημέρες και αφορά την αποκατάσταση και διαμόρφωση του αύλειου χώρου του Διοικητηρίου. Το έργο είναι προϋπολογισμού 100.000 ευρώ και περιλαμβάνει εργασίες αρχιτεκτονικής τοπίου, αποκατάστασης, διαμόρφωσης και κατασκευής υποδομών διαχείρισης όμβριων υδάτων στις εισόδους και την αυλή του Διοικητηρίου.

Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών ανέλαβε τον σχεδιασμό και έχει την επίβλεψη του έργου η ολοκλήρωση του οποίου θα γίνει μέσα σε λίγες εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια των εργασιών πρόκειται να ληφθούν ειδικά μέτρα ρύθμισης της εισόδου και εξόδου των υπαλλήλων και εξυπηρετούμενων πολιτών ώστε, σε κάθε περίπτωση, να εξασφαλίζεται η άνετη και ασφαλής πρόσβασή τους στο κτίριο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Δεν είναι τυχαίο ότι το έργο αποκατάστασης και διαμόρφωσης του αύλειου χώρου του Διοικητηρίου κατασκευάζεται το πρώτο χρονικό διάστημα της θητείας μας. Τους προηγούμενους μήνες μάλιστα ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα και με τον ευπρεπισμό και τις φυτεύσεις των πάρκων στην αυλή του Διοικητηρίου. Ο χώρος που εργαζόμαστε είναι το σπίτι μας και οι εξυπηρετούμενοι πολίτες μάς ενδιαφέρει να αποκτούν μία καλή εικόνα κατά την είσοδό τους στο κτίριο. Η αισθητική και η λειτουργικότητα των χώρων εξασφαλίζουν καλύτερες συνθήκες συνεργασίας και βελτιώνουν θεαματικά την απόδοση των υπαλλήλων. Επίσης συμβάλλουν θετικά στις σχέσεις τους με το κοινό. Το επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ασχοληθούμε ιδιαίτερα και με την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου που, δυστυχώς, είναι πολύ χαμηλή λόγω της παλαιότητάς του και της έλλειψης αντίστοιχων προδιαγραφών τα προηγούμενα χρόνια».

Εντατικοί έλεγχοι από το Κλιμάκιο Περιβαλλοντικού Ελέγχου

Το Κλιμάκιο Περιβαλλοντικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές ημέρες τους περιβαλλοντικούς ελέγχους οι οποίοι συνδυάζονται με τη θερινή παραγωγική περίοδο μεταποίησης των οπωρολαχανικών. Το Κλιμάκιο Περιβαλλοντικού Ελέγχου είναι ένα ανεξάρτητο όργανο το οποίο έχει συσταθεί με Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη, συμμετέχουν σ’ αυτό υπάλληλοι όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας και λειτουργεί σύμφωνα με την κείμενη Εθνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Κατά την πραγματοποίηση των περιβαλλοντικών ελέγχων, συγκεντρώνονται δείγματα από τους υδάτινους αποδέκτες της περιοχής και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων των βιομηχανιών που λειτουργούν. Τα δείγματα αποστέλλονται για ανάλυση σε πιστοποιημένα δημόσια εργαστήρια και, στις περιπτώσεις που παρατηρούνται αποκλίσεις από τα όρια ποιότητας που προβλέπονται στην περιβαλλοντική νομοθεσία, επιβάλλονται διοικητικές και οικονομικές κυρώσεις (πρόστιμα). Οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι επεκτείνονται και σε άλλες εγκαταστάσεις, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως και στις εγκαταστάσεις Βιολογικής Επεξεργασίας Λυμάτων των Δήμων.

Σε δήλωσή του ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Κάθε χρόνο το καλοκαίρι είναι μία δύσκολη περίοδος για την Πέλλα καθώς έχουμε την εμφάνιση περιβαλλοντικών προβλημάτων στην Τάφρο-66, στον ποταμό Λουδία κι άλλους υδάτινους αποδέκτες. Είναι ένα σύνθετο πρόβλημα καθώς, τους θερινούς μήνες, λιγοστεύει το νερό στα ποτάμια και οι εγκαταστάσεις βιολογικής επεξεργασίας που διαθέτουν τα εργοστάσια είναι δύσκολο να ρυθμιστούν και να αποδώσουν όπως πρέπει μέσα στις πενήντα ημέρες που διαρκεί η θερινή παραγωγική περίοδος. Καθώς η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας αποτελούν πολύτιμα αγαθά για την κοινωνία, ζητώ την προσοχή και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων βιομηχάνων, δημοτικών αρχών, υπηρεσιών και πολιτών ώστε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση. Η άριστη ποιότητα των νωπών και μεταποιημένων προϊόντων της Πέλλας είναι σημαντικό να συμβαδίζουν με την προστασία του περιβάλλοντος και το υψηλό βιοτικό επίπεδο των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής.

Για τον ποταμό Λουδία θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η υποβάθμιση της ποιότητας των νερών του είναι ανεπίτρεπτη καθώς αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης για το νομό και γυμνάζονται αθλητές στο πλαίσιο λειτουργίας του Διεθνούς Κωπηλατικού Κέντρου.

Το Κλιμάκιο Περιβαλλοντικού Ελέγχου συνεχίζει εντατικά το έργο του και η νομοθεσία θα εφαρμοστεί με αυστηρότητα σ’ όλες τις περιπτώσεις που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τα θεσμοθετημένα όρια. Οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας εξάλλου, είναι στη διάθεση των βιομηχανιών προκειμένου να προσφέρουν τεχνική βοήθεια για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των περιβαλλοντικών υποδομών τους. Επίσης, αποτελεί υποχρέωση των βιομηχανιών να ενημερώνουν έγκαιρα τις αρμόδιες υπηρεσίες σε κάθε περίπτωση αστοχίας που παρατηρείται κατά την επεξεργασία των λυμάτων τους.

Η τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας είναι σημαντική και για την προστασία των ίδιων των βιομηχανιών και των αγορών τους καθώς προκύπτει αθέμιτος ανταγωνισμός από τις επιχειρήσεις που δε λειτουργούν τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας των λυμάτων τους και, συνεπώς, δεν επιβαρύνεται το κόστος παραγωγής τους με τα λειτουργικά έξοδα των περιβαλλοντικών υποδομών. Το κόστος λειτουργίας μάλιστα των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων έχουμε υπολογίσει ότι είναι αρκετά υψηλό».

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τριήμερη εκπαίδευση μελισσοκόμων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τριήμερη (26/7–28/7/2011) ταχύρυθμη εκπαίδευση μελισσοκόμων στο Κέντρο ¨ΔΗΜΗΤΡΑ¨ Σκύδρας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.
Επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την παραγωγή προϊόντων κυψέλης, για μελισσοκομικούς χειρισμούς- εξοπλισμό και να εκπαιδευτούν στις μεθόδους αντιμετώπισης των κυριότερων εχθρών και ασθενειών των μελισσών.
Ο υπεύθυνος γεωπόνος του Κέντρου ¨ΔΗΜΗΤΡΑ¨ Σκύδρας Κος Σιδηρόπουλος Μιχαήλ, εξέφρασε την βούλησή του καθώς και την επιθυμία, η κατάρτιση των μελισσοκόμων να είναι συνεχής και δεσμεύτηκε να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε αίτημα, που αφορά την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση του αγροτικού πληθυσμού της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας

Ο Αντιπεριφερειάρχης συγχαίρει τη Δρ. Αναστασία Παπαδοπούλου για τη διεθνή διάκριση της εργασίας της

Συγχαίρω την συντοπίτισσά μου Δρ. Αναστασία Παπαδοπούλου από την Κρύα Βρύση του Δήμου Πέλλας, της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, για τη διεθνή διάκριση της εργασίας της για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και τη βράβευσή της ως καλύτερη νέα ερευνήτρια για το 2011, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 17ου ετήσιου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Διεθνούς Εταιρείας Κυτταρικής Θεραπείας στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

Εύχομαι να συνεχίσει το δρόμο της επιτυχίας που είναι αποτέλεσμα επίμονης εργασίας και προσπάθειας στο χώρο της επιστήμης, της γνώσης και της έρευνας.

Η διεθνής αναγνώριση της Πελλιώτισσας Δρ. Παπαδοπούλου έρχεται σε μία δύσκολη και κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα και μας γεμίζει με αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον. Αναδεικνύει επίσης τις ικανότητες και δυνατότητες των νέων ελλήνων επιστημόνων και την ευθύνη της πολιτείας και όλων μας να αξιοποιήσουν το σημαντικό αυτό ανθρώπινο δυναμικό προς όφελος της κοινωνίας και εθνικής οικονομίας.

Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας τιμά τα άξια τέκνα της Πέλλας και πρόκειται να τιμήσει τη Δρ. Αναστασία Παπαδοπούλου σε ειδική εκδήλωση, για το επιστημονικό της έργο και την έμμεση συμβολή της στην προβολή της ιδιαίτερης πατρίδας της.

Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης
Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας στις εκδηλώσεις μνήμης της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο στο Δήμο Πέλλας

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συμμετείχε στις εκδηλώσεις μνήμης του Δήμου Πέλλας για την επέτειο της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη 20 Ιουλίου.
Επίσης, κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του φονευθέντος από τα τουρκικά πυρά δεκανέα Πεζικού Γεωργίου Ρούσση, τιμώντας τη μνήμη του.

Σε δήλωσή του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει: «Τιμούμε τους πολίτες και στρατιωτικούς που έπεσαν νεκροί κατά τη διάρκεια των δραματικών γεγονότων της τουρκικής εισβολής, διχοτόμησης και κατοχής τμήματος της Κύπρου. Δε ξεχνούμε και περιμένουμε την δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Περιφερειακή οδός Γιαννιτσών-Πενταπλατάνου: έργα βελτίωσης της κυκλοφορίας και ασφάλειας

Ένα σημαντικό έργο βελτίωσης των συνθηκών κυκλοφορίας και ασφάλειας πραγματοποιείται τις ημέρες αυτές από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Πέλλας στην περιφερειακή οδό Γιαννιτσών-Πενταπλατάνου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για εργασίες διαπλάτυνσης και βελτίωσης των γεωμετρικών χαρακτηριστικών σε επιμέρους τμήματα κατά μήκος της οδού. Παράλληλα, ασφαλτοστρώνονται και βελτιώνονται τα οδικά χαρακτηριστικά σε παρακείμενους αγροτικούς δρόμους της ίδιας περιοχής. Οι εργασίες καλύπτουν τμήματα δρόμου περίπου πέντε χιλιομέτρων, με προϋπολογισμό που φτάνει τα 370.000 ευρώ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για έργο σχετικά μικρού προϋπολογισμού αλλά μεγάλης σημασίας για το Δήμο Πέλλας, τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής. Μέσω των εργασιών βελτίωσης και ανάδειξης της περιφερειακής οδού Γιαννιτσών-Μεγαπλατάνου εξασφαλίζονται πολλά και σημαντικά οφέλη. Πρώτα από όλα αποκτούμε μία περιφερειακή οδό σύγχρονων προδιαγραφών για την ασφαλή και γρήγορη μετακίνηση των μετακινούμενων πολιτών, εμπορευμάτων και αγροτικών προϊόντων. Μέσω της περιφερειακής οδού η κυκλοφορία από το Ελευθεροχώρι και τον Πενταπλάτανο προς τα Δυτικά Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Πέλλας δε χρειάζεται να γίνεται πλέον περνώντας από το κέντρο της πόλης των Γιαννιτσών. Επίσης, βελτιώνεται σημαντικά η πρόσβαση στο σχολικό συγκρότημα του 1ου Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου και του 3ου Γενικού Λυκείου Γιαννιτσών.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δήμο Πέλλας ο οποίος συνεργάστηκε μαζί μας για την επίσπευση των εργασιών, κυρίως στο κομμάτι των απαλλοτριώσεων. Ακόμη, θα ήθελα να συγχαρώ τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών που προσάρμοσαν το έργο σύμφωνα με τις ειδικότερες συγκοινωνιακές ανάγκες της περιοχής και επέβλεψαν την τήρηση των σύγχρονων και υψηλών προδιαγραφών που θέσαμε για το δρόμο.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών το οποίο περιλαμβάνει περιοχές εφαρμογής κα στους τέσσερις Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε αστικές και περιαστικές περιοχές, με έμφαση στα σημεία υψηλής επικινδυνότητας όπως είναι τα στάσιμα νερά. Η υλοποίηση υποστηρίζεται μέσω ειδικού προγράμματος δειγματοληψιών με βάση τα αποτελέσματα του οποίου γίνονται οι καθημερινοί ψεκασμοί ώστε να βελτιώνεται η αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητά τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης απευθύνει κάλεσμα προς τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία να συνεργαστούν για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα: «Η καταπολέμηση των κουνουπιών απαιτεί στενή συνεργασία μεταξύ των συνεργείων που εφαρμόζουν το πρόγραμμα και της τοπικής κοινωνίας. Στην κατεύθυνση αυτή, καλώ τους Προέδρους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να επικοινωνούν απευθείας με τον τοπικό συντονιστή κ. Πάρη Τσαγκάρη (τηλ.: 6972-916772), προκειμένου να τον ενημερώνουν για περιοχές και σημεία στα οποία απαιτείται εντατικότερη εφαρμογή της καταπολέμησης. Έχουμε κάνει ειδική πρόβλεψη για τη διάθεση συμπληρωματικού συνεργείου για όσες περιπτώσεις απαιτηθεί».