29 Μαρ 2012

Εναρκτήρια εκδήλωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση για την κήρυξη της έναρξης σειράς δράσεων που θα πραγματοποιήσει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Πέλλας και οι σχολικές μονάδες της, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας. 

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Ι. Ανδρίτσος και Α. Νουσηκύρου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Διευθυντής της Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Κούγκας, εκπαιδευτικοί, μαθητές και πολίτες. 

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Διευθυντής του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, 1912-13 και η απελευθέρωση της Μακεδονίας». Ακολούθησε παρουσίαση των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από τα σχολεία από τη Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Έδεσσας κα. Πελαγία Λιάνδη, ενώ το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών πλαισίωσε με τη μουσική του την εκδήλωση. 

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο συμβολικό περιεχόμενο των εορταστικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται και στην ανάγκη για ευρύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ των τοπικών φορέων. Ακολουθεί ένα απόσπασμα του χαιρετισμού: 
«Αισθάνομαι πραγματικά περήφανος που συμμετέχω στη σημερινή εναρκτήρια εκδήλωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση. 

Κοιτώντας σας στο πρόσωπο, ξεχωρίζω το ειλικρινές ενδιαφέρον σας για την ιστορία της Ελλάδας και τις μεγαλειώδεις εκείνες στιγμές οι οποίες επέτρεψαν στο έθνος μας να ορθοποδήσει και να μεγαλουργήσει.

Δυστυχώς, ο εορτασμός των 100 χρόνων ελευθερίας, δημοκρατίας και προόδου βρίσκει τη χώρα μας σε μία δυσχερή θέση. Βλέπουμε την Ελλάδα, για ακόμη μία φορά, να σφυρηλατείται από τους εταίρους της και αρκετούς καλοθελητές να αμαυρώνουν το κύρος της στο εσωτερικό και το εξωτερικό. 

Είναι μία δύσκολη χρονική συγκυρία η οποία απαιτεί ιδιαίτερη πολιτική ευφυΐα από τους ηγέτες, ικανότητα από τους πολίτες και κυρίως πίστη και εμπιστοσύνη ότι θα τα καταφέρουμε. Η ελληνική ομογένεια και όλοι όσοι αντλούν και εμπνέονται από την ελληνική ιστορία είναι μαζί μας σ’ αυτήν την τιτάνια προσπάθεια να ανακτήσει η χώρα μας τις δυνάμεις της. 

Οι εκδηλώσεις εορτασμού των 100 χρόνων ελευθερίας αποτελούν μία ευκαιρία για περισυλλογή και ανασκόπηση της ελληνικής ιστορίας. Μέσα από την ιστορία και την αντικειμενική προσέγγισή της μπορούμε να αναζητήσουμε και να ξαναβρούμε τις αξίες εκείνες που θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε με εθνική υπερηφάνεια και ενότητα. 

Η ορθόδοξη πίστη, οι οικογενειακές παραδόσεις, η διδασκαλία και το συνολικό έργο των εκπαιδευτικών μας, αποτελούν τη μεγάλη και σπουδαία παρακαταθήκη μας. 

Αναμένω με ενδιαφέρον να ακούσω για το περιεχόμενο των εκδηλώσεων που προγραμματίζει ο εκπαιδευτικός κόσμος και οι μαθητές των σχολείων μας. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση συμμετέχει κι αυτή, με δικό της πρόγραμμα, στις εορταστικές εκδηλώσεις και θέλουμε τη συνεργασία σας ώστε οι δράσεις που θα προγραμματίσουμε να έχουν πραγματικό και ουσιαστικό αντίκρισμα στην τοπική κοινωνία». 

Αυτοψία από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεοδωρίδη σε αντιπλημμυρικά έργα Γιαννιτσών


Με γοργούς ρυθμούς προχωράει η υλοποίηση του μεγάλου έργου αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης των Γιαννιτσών. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο Προϊστάμενο για τα υδραυλικά έργα κ. Αθανάσιο Σταυρίδη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Πέλλας και άλλα υπηρεσιακά στελέχη, πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή προκειμένου να διαπιστώσει την πορεία των εργασιών. 

Το έργο έχει προϋπολογισμό 3.200.000,00€ και πραγματοποιείται κατά μήκος του χειμάρρου Τσιναρλί, στην περιοχή Πλατανότοπος των Γιαννιτσών. Αφορά την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, μήκους 2.830 μ., με αρχή τη γέφυρα επί της εθνικής οδού Γιαννιτσών - Θεσσαλονίκης και τέλος τη γέφυρα επί της οδού Γιαννιτσών – Γουμένισσας. Μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονται: εργασίες εκσκαφής της κοίτης, απομάκρυνση απορριμμάτων και αχρήστων αντικειμένων, δημιουργία της τυπικής διατομής κοίτης με εκσκαφή ορυγμάτων, επίχωση πρανών και προστασία τους με την κατασκευή συρματοκιβωτίων, κατασκευή αναβαθμών και τοιχίων αντιστήριξης κ.α.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο το οποίο συνδυάζει την πολιτική προστασία με την περιβαλλοντική αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής. Το έργο εξασφαλίζει την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης των Γιαννιτσών, αυξάνει την παροχετευτικότητα των ρεμάτων, περιορίζει τη διάβρωση του εδάφους και την ποσότητα των φερτών υλικών προς τον ποταμό Λουδία. Το σημαντικότερο είναι ότι προστατεύει και αναβαθμίζει την περιοχή των αθλητικών εγκαταστάσεων στον Πλατανότοπο. Προοπτικά θα γίνει διευθέτηση όλων των χειμάρρων της ευρύτερης περιοχής για να παροχετεύονται τα όμβρια στο ποταμό Λουδία. Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Πέλλας ξεκίνησε ήδη τις προκαταρκτικές μελέτες».

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Στηρίζουμε και προωθούμε καινοτόμες ενέργειες για την προστασία και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής

Τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία σεισμογράφος στο κτίριο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας ο οποίος θα αποστέλλει σεισμογραφικά δεδομένα στα κεντρικά γραφεία του Ινστιτούτου Σεισμολογίας Θεσσαλονίκης και θα αποτυπώνει τη σεισμολογική κίνηση στην περιοχή της Πέλλας. Η έναρξη της λειτουργίας του μηχανήματος και ο συντονισμός του έγινε από την κ. Κυριακή Κωνσταντινίδου, επιστήμονα του Ινστιτούτου με την πολύτιμη βοήθεια του υπευθύνου του Τμήματος Πληροφορικής της Π.Ε. Πέλλας κ. Δημητρίου Τούση.

Ο κ. Τούσης δήλωσε για αυτή την πολύ σημαντική εξέλιξη: «Ως νεοσύστατο Τμήμα Πληροφορικής προχωρήσαμε εξαρχής στην αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του δικτύου τηλεφωνίας και μεταφοράς δεδομένων των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Έτσι λοιπόν έγινε η μετάπτωση ολόκληρου του δικτύου στο δίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ , πράγμα που μας έδωσε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε κάποιες καινοτόμες πρωτοβουλίες, όπως οι τηλεδιασκέψεις μεταξύ των υπηρεσιών σε επίπεδο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Εξάλλου, σχεδιάζουμε το επόμενο διάστημα την αναβάθμιση του χώρου (studio) των τηλεδιασκέψεων ώστε να καταστεί περισσότερο λειτουργικός.

Στη συνέχεια των δράσεων που σχεδιάσαμε το προηγούμενο διάστημα και υλοποιούμε σταδιακά είναι και η πιο στενή συνεργασία με το Ινστιτούτο Σεισμολογίας Θεσσαλονίκης ώστε να λειτουργήσει, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο σεισμογράφος και να ενταχθεί στο δίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ αφού μέχρι τώρα λειτουργούσε μέσω dial-up σύνδεσης. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω την κ. Κυριακή Κωνσταντινίδου για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε για την υλοποίηση της δράσης».

Σχετικά με τη συνεργασία του Τμήματος Πληροφορικής και του Ινστιτούτου Σεισμολογίας Θεσσαλονίκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε ότι στέκεται αρωγός και επικροτεί δράσεις που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και της πολιτικής προστασίας μέσω καινοτομικών μεθόδων και νέων τεχνολογιών. Άλλωστε το Τμήμα Πληροφορικής συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό στην εξοικονόμηση πόρων μέσω της εφαρμογής του δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών επικοινωνίας προς τους πολίτες. Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωρίδης, η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και των μεθόδων που συντελούν στην περιστολή των δαπανών αποτελεί επιταγή της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας και τέλος, επεσήμανε ότι η λειτουργία του σεισμογραφικού μηχανήματος σε νέο πλαίσιο και σε στενή επικοινωνία με το Ινστιτούτο Σεισμολογίας επιταχύνει την ανταπόκριση και ενισχύει την ασφάλεια των πολιτών.

Εορτασμός επίσημων εκδηλώσεων 25ης Μαρτίου


Θ. Θεοδωρίδης: Τιμούμε τους ήρωες του ’21 και συνεχίζουμε τον αγώνα για μία Ελλάδα πρωταγωνίστρια των εξελίξεων στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο 
Με την πρέπουσα λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι επίσημες εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου 1821, στην Έδεσσας, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Ο εορτασμός ξεκίνησε με την τέλεση δοξολογίας στην Αγία Σκέπη, έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Εδέσσης, Πέλλας και Αλμωπίας, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Προύσας κκ. Ελπιδοφόρου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας κ. Χάλαρης. Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, επρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και πλήθος κόσμου. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης προέβη στην επόμενη δήλωση: «Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου παραμένει πάντοτε επίκαιρος καθώς αποδεικνύει το μεγαλείο της ψυχής και του ηρωισμού των Ελλήνων σε δύσκολες στιγμές. Οι ήρωες της επανάστασης του ’21 μάς δείχνουν το δρόμο. Με ελάχιστα μέσα, αλλά με πίστη στον Θεό και στις δυνάμεις μας μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να πρωταγωνιστήσουμε στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο». 

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας: Ευθύνη και Συμμετοχή στην αντιμετώπιση της κρίσης


Η Π.Ε. Πέλλας και το Κέντρο Πρόληψης έχουν αναλάβει μία σημαντική πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της κρίσης στην τοπική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζουν την διοργάνωση Ημερίδας για την Τετάρτη 4 Απριλίου 2012 στο χώρο του Ξενοδοχείου «Ξενία» στην Έδεσσα και ώρα 6.00μ.μ.

Μέχρι στιγμής, στο κάλεσμα έχουν ανταποκριθεί αρκετοί φορείς αλλά προκειμένου το εγχείρημα να έχει επιτυχία χρειάζεται ενεργότερη συμμετοχή περισσότερων φορέων. Στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης μπορούν να συμμετέχουν φορείς και πολίτες χωρίς κανέναν περιορισμό. Το μόνο που απαιτείται είναι διάθεση για κοινωνική προσφορά. 

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να δημιουργηθεί ένα Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης από φορείς και συλλόγους, σε επίπεδο Δήμου αλλά και Περιφερειακής Ενότητας. Οι δράσεις υποστήριξης μπορεί να αφορούν ανάγκες σίτισης, ένδυσης, σωματικής και ψυχικής υγείας αλλά και άλλες.

Για τον λόγο αυτό κρίνεται ωφέλιμο α) να παρουσιαστούν οι δράσεις που έχει υλοποιήσει μέχρι στιγμής αλλά και αυτές που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ο κάθε φορέας, β) να δηλωθεί η διάθεση υποστήριξης και η ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων από άλλους φορείς ή συλλόγους που ίσως δεν έχουν αναλάβει κάποια δράση μέχρι τώρα.
Η δημιουργία αυτού του δικτύου θα λειτουργήσει ως ένα σημείο επαφής τόσο για τους πολίτες που δοκιμάζονται όσο και για τους συμπολίτες μας που έχουν διάθεση να βοηθήσουν αλλά δεν ξέρουν πως ή που να απευθυνθούν. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν οι αλληλοεπικαλύψεις και θα εξασφαλιστεί συνέργεια και συμπληρωματικότητα στις δράσεις των φορέων για την υποστήριξη ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

Το προτεινόμενο πρόγραμμα της Ημερίδας έχει ως εξής: 

17.30-18:00 Προσέλευση - Εγγραφές
18:00-18:15 Χαιρετισμοί
Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ
Αντιπεριφερειάρχης Ν. Πέλλας κ. Θεοδωρίδης Θεόδωρος
18:15-19:00 Σύντομες Παρουσιάσεις Δράσεων από Εκκλησία, Δήμους, Συλλόγους, Φορείς, Ομάδες Πολιτών
19:00-20:00 Στρογγυλά Τραπέζια (4), ένα ανά Δήμο.
20:00-21:00 Παρουσίαση Συμπερασμάτων από τα στρογγυλά τραπέζια – Δημιουργία Δικτύου 

Όσοι Φορείς και πολίτες επιθυμούν να συμμετέχουν στην Ημερίδα παρακαλούνται να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή στο Κέντρο Πρόληψης «Όραμα» (τηλ. 23810-51174, κα. Λάζαρος Σιάντσης). 

Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη στο Προσυνέδριο Πληροφορικής Μαθητών της Π.Ε. Πέλλας

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Ο κόσμος της Πληροφορικής κρύβει ευκαιρίες αλλά και κινδύνους- Ο ρόλος της εκπαίδευσης είναι σημαντικός
Στο Προσυνέδριο Πληροφορικής εκπαιδευτικών και μαθητών σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας συμμετείχε και χαιρέτισε τις εργασίες ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Η διοργάνωση του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε ενόψει του 4ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας. Καινοτομία του συγκεκριμένου συνεδρίου είναι η εξακτίνωσή του στις επιμέρους Περιφερειακές Ενότητες με αντίστοιχες εκδηλώσεις. 

Κατά τη διάρκεια του προσυνεδρίου στην Έδεσσα πραγματοποιήθηκε επίσης ειδική εκδήλωση προκειμένου να τιμηθούν για την προσφορά τους οι εκπαιδευτικοί και οι διοικητικοί υπάλληλοι που συνταξιοδοτήθηκαν από την εκπαίδευση τα έτη 2010 & 2011, όπως και οι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί οι οποίοι χρημάτισαν Διευθυντές, Προϊστάμενοι και Αναπληρωτές των Προϊσταμένων των Γραφείων Εκπαίδευσης της ίδιας περιόδου.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην αξία της εκπαίδευσης στην πληροφορική προκειμένου οι μαθητές να αποκτήσουν εφόδια και ικανότητες που θα τους κάνουν ανταγωνιστικούς σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Επίσης, εξήρε το έργο των δασκάλων και καθηγητών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας το οποίο έχει συμβάλλει σε σημαντικές πρωτιές και βραβεύσεις των μαθητών. Αναφέρθηκε μάλιστα στην περίπτωση της Δρ. Αναστασίας Παπαδοπούλου η οποία βραβεύτηκε πέρσι από την Περιφέρεια και τον Δήμο Έδεσσας για το επιστημονικό/ερευνητικό της έργο και τις σημαντικές διακρίσεις που έχει λάβει για τα επιστημονικά της επιτεύγματα. 

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από τον χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη: 
Οι νέες τεχνολογίες και η πληροφορική έχουν εισβάλει στην καθημερινότητά μας και είναι σημαντικό να είμαστε εξοικειωμένοι και προσεκτικοί με τις εφαρμογές τους. Ο κόσμος της πληροφορικής κρύβει ευκαιρίες, αλλά και κινδύνους. Αποτελεί λοιπόν δική μας ευθύνη ο εντοπισμός τους και σ’ αυτό βοηθάει η εκπαίδευση. 

Αισθάνομαι πραγματικά υπερήφανος σήμερα που βλέπω τόσους πολλούς μαθητές, με τους εκπαιδευτικούς τους και τους γονείς που παρέχουν την αναγκαία υποστήριξη, να ασχολούνται με καινοτόμο τρόπο με την πληροφορική. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία πρωτόγνωρη οικονομική κρίση η οποία επιδεινώνεται από τη διεθνή ύφεση και τον ανταγωνισμό. Για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση και να αντιμετωπίσουμε με αξιώσεις τον διεθνή ανταγωνισμό, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να επενδύσουμε σε τομείς που δημιουργούν συγκριτικά πλεονεκτήματα. Οι Νέες Τεχνολογίες και οι εφαρμογές της πληροφορικής μπορούν να μας βοηθήσουν να προωθήσουμε τα προϊόντα του τόπου μας, να αναπτύξουμε νέες υπηρεσίες και να δημιουργήσουμε στρατηγικές συμμαχίες σ’ όλο τον κόσμο. 

Η Πέλλα έχει δυνατότητες και οι δυνατότητες αυτές αναδεικνύονται μέσα από τις πρωτιές, τις βραβεύσεις και τις συμμετοχές σε συνέδρια και ερευνητικά προγράμματα των μαθητών της. Πέρσι βραβεύσαμε τη Διδάκτορα Αναστασία Παπαδοπούλου για το ερευνητικό της έργο και τη διεθνή αναγνώριση που έλαβε. Η Αναστασία αναδείχθηκε σε πρόσωπο της χρονιάς από τους αναγνώστες μεγάλης εφημερίδας πανελλαδικής κυκλοφορίας αποδεικνύοντας ότι με τη θέληση και σκληρή προσπάθεια μπορούμε να καταφέρουμε πολλά και σημαντικά. Για τον εαυτό μας αλλά και για την κοινωνία. Η κοινωνία αλλάζει και μαζί οι αξίες για τους ανθρώπους που θεωρούμε επιτυχημένους στο χώρο τους και «παράδειγμα» προς μίμηση. 

Η βράβευση των απόμαχων εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων, μαζί με εν ενεργεία εκπαιδευτικούς που διακρίνονται για το έργο τους, αναδεικνύει αυτές τις νέες αξίες που χρειάζεται σήμερα η κοινωνία μας. 

Η καινοτομία, η δημιουργικότητα αλλά και η εντιμότητα και η ηθική αποκτούν ένα νέο περιεχόμενο στις μέρες μας. Η κοινωνία χρειάζεται ανθρώπους καταρτισμένους, ικανούς σε πολλές διαφορετικές περιοχές της ανθρώπινης ευφυΐας και, ταυτόχρονα, έντιμους. Με αυτά τα υλικά μπορούμε να οικοδομήσουμε τη σύγχρονη Ελλάδα και να εγγυηθούμε μία καλύτερη ποιότητα ζωής, εργασίας και ασφάλειας για τη νέα γενιά.

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του 4ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου στην Έδεσσα


Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Έργο υψηλών προδιαγραφών που καλύπτει με σύγχρονο τρόπο τις ανάγκες εκπαίδευσης των νηπίων Στην έναρξη των εργασιών κατασκευής του 4ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Έδεσσας βρέθηκε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Το έργο έχει προϋπολογισμό 800.000 ευρώ και κατασκευάζεται στην Πλατεία Μικράς Ασίας της Έδεσσας. 

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εγκατάσταση του ανάδοχου του έργου και ευχήθηκε το έργο να κατασκευαστεί σύντομα και σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές που προβλέπονται στη μελέτη. Παράλληλα, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το Διευθυντή του 4ου Δημοτικού Σχολείου που λειτουργεί στον παρακείμενο χώρο κ. Τρύφων Μαυροπαλιά, τους δασκάλους του σχολείου, την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κα. Μπουτκάρη Αθανασία και τον Ταμία κ. Δημήτριο Ευθυμιάδη. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν επίσης η συνομιλία που είχε με μαθητές του σχολείου. 

Σε δήλωσή του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει: «Η συνεχής βελτίωση των υποδομών εκπαίδευσης αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Για το συγκεκριμένο θέμα εξάλλου έχω τακτική συνεργασία με τον κ. Ψωμιάδη, ώστε να παρακολουθούμε στενά και από κοινού την πορεία υλοποίησης των έργων. 

Το 4ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο κατασκευάζεται με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες για μάθηση και δημιουργική απασχόληση των μικρών μαθητών που θα στεγάσει. Ο θεσμός των Ολοήμερων Σχολείων είναι σημαντικός για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και των εργαζόμενων γονέων. Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να επεκταθεί και να ενισχυθεί από την πολιτεία. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και ιδιαίτερα τους Μηχανικούς μας που ανέλαβαν τις εργασίες ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ και την επίσπευση των διαδικασιών δημοπράτησης». 

20 Μαρ 2012

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ: ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΙΖ' ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Προς:
κ. Παύλο Γερουλάνο
Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού
Μπουμπουλίνας 20-22, 106 82 Αθήνα
Fax: 210 8201138

Κοινοποίηση: κκ. Βουλευτές Πέλλας
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να σας γνωρίσω τις απόψεις μου σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου σας να προχωρήσει στη συγχώνευση της ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων με την 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και με νέα έδρα τη Βέροια.

Πρόκειται για ένα σχεδιασμό ο οποίος δεν στηρίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια, δε λαμβάνει υπόψη του την πραγματικότητα και, εφόσον υλοποιηθεί, υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει την αποδοτική και αποτελεσματική προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής της Πέλλας και Βεργίνας.

Η IZ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων, με έδρα την Έδεσσα, εδώ και 50 χρόνια έχει επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό έργο στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία με αποκορύφωμα την ολοκλήρωση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πέλλας που είχατε μάλιστα την τιμή να εγκαινιάσετε. Το έργο αυτό συνεχίζεται σήμερα με νέα έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτούνται από Κοινοτικούς και Εθνικούς πόρους.

Η μεταφορά της έδρας της Εφορείας Αρχαιοτήτων από την Έδεσσα στη Βέροια, αναμένεται να οδηγήσει στην υποβάθμιση της πολιτισμικής εικόνας της Πέλλας, σε μία στιγμή που για λόγους εθνικού συμφέροντος η εικόνα αυτή θα πρέπει να ενισχυθεί και να προβληθεί ιδιαίτερα. Η Πέλλα, ως γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, διατηρεί διεθνή φήμη και μπορεί να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης ποικίλων δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της εθνικής εξωτερικής πολιτικής, του πολιτισμού, της ανάπτυξης και του τουρισμού. Η ενίσχυση της Ακριτικής Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, με τη διατήρηση στην περιοχή της έδρας μίας από τις σημαντικότερες υπηρεσίες πολιτισμού του κράτους επιβάλλεται και για εθνικούς λόγους.

Ευελπιστώ ότι το Υπουργείο σας θα επανεξετάσει, με αντικειμενικά κριτήρια, το θέμα και θα προχωρήσει στην ενίσχυση της οργάνωσης των υπηρεσιών της Εφορείας Αρχαιοτήτων, με έδρα στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Οι σύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πέλλας αποτελούν ιδανική λύση για τη χωροθέτηση της έδρας της νέας υπηρεσίας εφόσον προχωρήσετε στη συγχώνευση, έναντι των ενοικιαζόμενων χώρων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Βέροια. Εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό ξεκινούν εξάλλου την περιήγησή τους στον φυσικό και πολιτισμικό πλούτο της Κεντρικής Μακεδονίας με αφετηρία το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας.

Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία και, με την ευκαιρία, εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας.

Με εκτίμηση,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας
Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Να υψώσουμε ένα τοίχος κοινωνικής προστασίας

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας προγραμματίζει την υλοποίηση Ημερίδας με θέμα «Οικονομική κρίση και οι συνέπειες της: Οι ευθύνες των πολιτών και των τοπικών αρχών».

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα ακόμη και στην επιβίωση πολλών συμπολιτών μας. Οι πολιτικές αρχές και οι κοινωνικοί φορείς του τόπου είναι ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Στην κατεύθυνση αυτή προγραμματίζεται η διοργάνωση μίας ευρείας Ημερίδας. Στόχος της Ημερίδας είναι η δημιουργία ενός συνολικού πλαισίου αλληλεγγύης, η ενίσχυση της συνεργασίας και της αλληλοϋποστήριξης τόσο μεταξύ φορέων, συλλόγων, αλλά και μεταξύ των πολιτών.

Στην προσπάθεια αυτή, μέχρι στιγμής, έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΕΔΕΣΣΗΣ, ΠΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ, ο ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ, ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ, ο ΔΗΜΟΣ ΣΚΥΔΡΑΣ, ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ, το ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ & ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ, ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ & ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ, ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ, ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΠΕΛΛΑΣ, το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΛΛΑΣ, οι ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ, η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΔΕΣΣΑΣ «ΑΣΠΙΔΑ», η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΜΠΕΛΕΙΩΝ «ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΕΙΩΝ», οι ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΛΗΣ, η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΗ.

Στην Ημερίδα που προγραμματίζεται για την Τετάρτη 4 Απριλίου 2012, οι παραπάνω φορείς θα έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν το πώς βλέπουν την κρίση, τι υλοποιεί ο κάθε φορέας και τι προγραμματίζει. Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν «στρογγυλά τραπέζια» - ένα ανά Δήμο, στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων.

Όποιος άλλος φορέας ή ομάδα πολιτών επιθυμεί να συμμετέχει στην παραπάνω προσπάθεια, παρακαλείται να επικοινωνήσει με το Κέντρο Πρόληψης (τηλ. 23810- 51174, κκ. Λάζαρος Σιάντσης και Χαρούλα Καρατζά) ώστε να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των συμμετεχόντων για τη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης στην Π.Ε. Πέλλας.

Με εκτίμηση
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας
& Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης Ν. Πέλλας «Όραμα»

Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης

Στερνός χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Θ. Θεοδωρίδη

Εις Μνήμη Θεόφιλου Γάτσου
Σήμερα, ο πολιτικός κόσμος, οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας αποχαιρετούν τον πρώην βουλευτή και για πολλά χρόνια Δήμαρχο Αριδαίας Θεόφιλο Γάτσο.

Ο Θεόφιλος Γάτσος συμμετείχε ενεργά στην σύγχρονη πολιτική ιστορία και αγωνίστηκε για τα δημοκρατικά ιδεώδη και τη δημιουργία προοπτικής και ελπίδας για την ελληνική περιφέρεια. Η σταθερότητα του χαρακτήρα του, η εντιμότητα, ο επίκαιρος και τεκμηριωμένος πολιτικός του λόγος αποτελούν μία πολύτιμη παρακαταθήκη για τους πολιτικούς και κάθε έλληνα που αναζητά βιώσιμες και ρεαλιστικές λύσεις στην περίοδο της κρίσης.

Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης
Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, ανακοινώνει ότι θα γίνει ενημέρωση για την ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων σύμφωνα με τον νόμο 4036/2012(ΦΕΚ Α΄ 8), την Πέμπτη 22-3-2012 και ώρα 11 π.μ. στο Ξενιτείδιο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας.
Η ενημέρωση αφορά : Αγρότες, Γεωπόνους, Εκπροσώπους Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκπροσώπους Συνεταιριστικών Οργανώσεων κ.α.

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης:Η ανάπτυξη προϋποθέτει την ανάδειξη και αξιοποίηση του τοπικού πολιτισμού

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη και Προέδρου της Αναπτυξιακής Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη και τη συμμετοχή του Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας και Δημάρχου Έδεσσας κ. Δημήτριου Γιάννου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση για την προοπτική χρηματοδότησης από το πρόγραμμα LEADER προτάσεων και δράσεων τοπικών μη κερδοσκοπικών φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού. Μεταξύ των Φορέων που συμμετείχαν στην συνάντηση ήταν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αμπελιών, Ακρολίμνης, Πλατάνης, Μεσημερίου, Ριζαρίου, Ανατολικής Ρωμυλίας Πέλλας, Αθύρων, Αγίου Λουκά, ο Μορφωτικός Περιβαλλοντικός Όμιλος «Η Πέλλα», κ.ά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε και συζητήθηκε εκτενώς το πλαίσιο πραγματοποίησης επενδύσεων με χρηματοδοτική ενίσχυση από το πρόγραμμα LEADER και ειδικότερα η μορφή και το περιεχόμενο δράσεων που είναι επιλέξιμες. Συνολικά αφορά 16 Τοπικές/Δημοτικές Κοινότητες και 2 οικισμούς τους. Η υποβολή των προτάσεων θα αξιολογηθεί από τριμελής επιτροπή της Αναπτυξιακής Πέλλας υπό την επίβλεψη του Διευθύνοντα Συμβούλου και Δημάρχου Έδεσσας κ. Γιάννου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε διαχρονικά στις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με Κοινοτική ενίσχυση μέσω του LEADER στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, με συμβολή στην τοπική ανάπτυξη και οικονομία, όπως το Χιονοδρομικό Κέντρο και το Οικολογικό Αγρόκτημα στην Κρύα Βρύση. Ακόμη, τόνισε ότι είναι σημαντικό να διαμορφωθούν έργα και δράσεις που προωθούν την συνεργασία μεταξύ των τοπικών πολιτιστικών φορέων. Επίσης, οι δράσεις να απαντούν σε τοπικές ανάγκες και να έχουν άμεση θετική συμβολή στην τοπική ανάπτυξη, για παράδειγμα μέσω της ενίσχυσης του τουρισμού.

Η ανταπόκριση των εκπροσώπων των φορέων ήταν ιδιαίτερα θετική στη συνάντηση και οι προτάσεις που παρουσίασαν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μεταξύ των προτάσεων που συζητήθηκαν περιλαμβάνονταν η καθιέρωση τοπικών γιορτών για την προώθηση φρούτων (ακτινίδια, κεράσια), η προβολή της τοπικής γαστρονομίας, η σύνδεση του πολιτισμού με το φυσικό περιβάλλον και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, κ.ά.

Μάλιστα, ο κ. Θεοδωρίδης αξιολόγησε θετικά τις γιορτές για την προώθηση τοπικών προϊόντων και πρότεινε να υποβληθούν προτάσεις σε επίπεδο Περιφέρειας ώστε να καθιερωθούν σε ετήσια βάση. Επιπλέον συμφωνήθηκε η διοργάνωση, από κοινού, τριών πολιτιστικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή όλων των Συλλόγων που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα LEADER για πιο στενή συνεργασία και σύσφιξη σχέσεων. Η ιδέα αυτή χαιρετήθηκε από τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των συλλόγων οι οποίοι δήλωσαν ικανοποιημένοι για τη στήριξη από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Κλείνοντας τη συνάντηση ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι είναι σημαντικό οι τοπικοί φορείς να διαμορφώσουν τεκμηριωμένες προτάσεις, προσαρμοσμένες και εναρμονισμένες με την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα των τελευταίων μηνών. «Θέλουμε τη συνεργασία όλων και την επιτυχή έκβαση των προτάσεών σας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέλος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος το οποίο, θα ήταν προς όφελος των φορέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, να τηρηθεί απαρέγκλιτα. Όπως υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρίδης η απορρόφηση των πόρων της δράσης αυτής θα ενισχύσει το σημαντικό έργο των πολιτιστικών συλλόγων και μέσω της κινητικότητας που θα παρουσιάσουν θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για υλοποίηση και άλλων συναφών δράσεων με την απορρόφηση επιπλέον κονδυλίων.

ΤΡΕΙΣ ΝΕΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟ LEADER

Θ. Θεοδωρίδης: Το πρόγραμμα LEADER ενδυναμώνει την τοπική οικονομία
Σήμερα, 9/3, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη υπεγράφησαν τρεις νέες συμβάσεις έργων στα πλαίσια του προγράμματος επενδύσεων που συγχρηματοδοτούνται από την Κοινοτική Πρωτοβουλία LEADER. Οι συμβάσεις αφορούν:
1. Την ίδρυση οινοποιείου στην δημοτική κοινότητα Πέλλας με προϋπολογισμό 488.738,00 ευρώ και δικαιούχο του έργου τον κ. Χουσνή Νικόλαο,
2. Δράσεις προβολής και δικτύωσης του Δικτύου συνεργαζόμενων επιχειρήσεων «Άξονας 4», με προϋπολογισμό 80.000,00 ευρώ στην τοπική κοινότητα Φλαμουριάς και τέλος,
3. Την κατασκευή γηπέδων 5Χ5 και την ίδρυση καφετερίας μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων Μεσημερίου – Προαστίου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 297.865,00 ευρώ και δικαιούχος είναι ο κ. Παπαδημητρίου Γεώργιος.

Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος της ΑΝΠΕ κ. Θεοδωρίδης, η χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας και η ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μάς γεμίζει ικανοποίηση. Μόνο μέσω της ενδυνάμωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ελληνικής περιφέρειας μπορεί να υψωθεί ένα ανάχωμα στην παρατεταμένη ύφεση που πλήττει την αγορά και την τοπική οικονομία. Η ανύψωση του ηθικού των επιχειρηματιών δίνοντας τους κίνητρα για περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεων που διατηρούν θα δώσει την απαραίτητη ώθηση στην πραγματική οικονομία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Καταγραφή Συνταξιούχων Δημοσίου με τη φυσική τους παρουσία στις τράπεζες

Η Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προτίθεται να προβεί στην καταγραφή των συνταξιούχων του Δημοσίου με τη μέθοδο της αυτοπρόσωπης εμφάνισής τους στα πιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες). Η καταγραφή θα αρχίσει από την 15 Μαρτίου 2012 και θα διαρκέσει δύο μήνες, δηλαδή έως την 15 Μαΐου 2012. Για τους συνταξιούχους οι οποίοι αδυνατούν αποδεδειγμένα να προσέλθουν στα καταστήματα των τραπεζών θα ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία. Συγκεκριμένα, αυτοί θα καταγραφούν μέσω νόμιμου πληρεξούσιου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου στις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε.) των Περιφερειακών Ενοτήτων διαμονής των συνταξιούχων. Σύμφωνα με τη διαδικασία, οι παραπάνω εκπρόσωποι θα προσέρχονται στις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου με πρόσφατη εξουσιοδότηση (με ημερομηνία όχι προγενέστερη του τριμήνου) θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής ή από τον Διευθυντή του Ιδρύματος στο οποίο νοσηλεύεται ή διαμένει ο συνταξιούχος και ακόμη το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή το διαβατήριο του συνταξιούχου και το έγγραφο το οποίο έχει ήδη σταλεί στον συνταξιούχο και φέρει τον κωδικό αριθμό καταγραφής του. Εναλλακτικά η καταγραφή μπορεί να γίνει από υπάλληλο Ο.Τ.Α. ο οποίος θα μεταβαίνει στην κατοικία του συνταξιούχου για την καταγραφή του.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής -Τμήμα Γιαννιτσών γίνεται γνωστό ότι όσοι αμπελοκαλλιεργητές επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης Αμπελώνων, δηλαδή εκρίζωση-επαναφύτευση-βελτίωση διαχείρισης- επανεμβολιασμό, καλούνται να υποβάλλουν αιτήσεις από 1 Μαρτίου μέχρι 15 Μαΐου 2012 προκειμένου η Υπηρεσία να υποβάλλει Σχέδιο Αναδιάρθρωσης εκτάσεων. Επισημαίνεται ότι η υλοποίηση του Προγράμματος αφορά την αμπελοοινική περίοδο 2012/2013.

Θ. Θεοδωρίδης: Στήριξη των συντονισμένων κινήσεων του αγροτικού κόσμου για την ανάπτυξη της Περιφέρειας


Μία νέα επένδυση προστέθηκε σήμερα, 6/3 στον κατάλογο των επενδύσεων που συγχρηματοδοτούνται από την Κοινοτική Πρωτοβουλία LEADER με την υπογραφή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και Προέδρου της ΑΝΠΕ κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη και του Προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελειών κ. Πέσιου Ευαγγέλου, ο οποίος εκπροσώπησε τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού . Αφορά τη δημιουργία μονάδας ψύξης και διαλογής οπωροκηπευτικών στην Τοπική Κοινότητα Αμπελειών του Δήμου Πέλλας. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται στις 277.000,00 ευρώ.

Σε σύντομη δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Σε μια εποχή όπου το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών συρρικνώνεται η ανάγκη στήριξης των αγροτικών συνεταιρισμών και των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων προς όφελος των τοπικών αγροτικών προϊόντων είναι μεγάλη. Ο εκσυγχρονισμός και η πραγματοποίηση επενδύσεων που θέτουν τις βάσεις για ποιοτική διαχείριση και εμπορία – εξαγωγή των ευαίσθητων αγροτικών προϊόντων όπως είναι τα οπωροκηπευτικά, δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την εξωστρέφεια της αγροτικής παραγωγής και τη στήριξη της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας. Ζητούμενο είναι η διαφανής λειτουργία των συνεταιρισμών, η σταθερότητα στις τιμές και το αποτελεσματικό marketing ώστε να επιτευχθεί υψηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας και οικονομικής βιωσιμότητας. Μέσω του LEADER, το οποίο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την ενίσχυση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο, δημιουργείται μία ευοίωνη προοπτική για τη ανάπτυξη των αγροτικών συνεταιρισμών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας σε ένα στέρεο υπόβαθρο ώστε να ανταποκριθούν στη ζήτηση των καταναλωτών για ποιοτικά προϊόντα και να σταθούν με αξιώσεις στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον προς όφελος των παραγωγών και της τοπικής οικονομίας».

6 Μαρ 2012

Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, μόλις πληροφορήθηκε το θέμα με τα παρατημένα αιγοπρόβατα στα σκουπίδια, στην περιοχή της Αλμωπίας, κοντά στην Τοπική Κοινότητα Υδραίας, έδωσε εντολή στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας ώστε, άμεσα, να διερευνηθούν οι συνθήκες αυτού του συμβάντος. Ήδη μετά από εντολή του Δ/ντή της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής κ. Τσαντάκη κλιμάκιο κτηνιάτρων μετέβη στο σημείο όπου εντοπίστηκαν τα νεκρά ζώα. Ο κ. Θεοδωρίδης ζήτησε την όσο το δυνατό επίλυση του προβλήματος που, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «μόνο θλίψη, και αποτροπιασμό μπορεί να προκαλέσει αυτή η ανεύθυνη πράξη που θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων των κατοίκων της περιοχής».
Ο κ. Θεοδωρίδης πρόσθεσε: «Είναι πραγματικά άσχημες οι εικόνες αυτές, μια ανάλγητη πράξη η οποία μπορεί να έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις αφού εκτός της οικολογικής καταστροφής και τη μόλυνση του περιβάλλοντος, μεγενθύνει το πρόβλημα αν αναλογιστεί κανείς ότι τα κουφάρια των αιγοπροβάτων αποτελούν τροφή για τα αδέσποτα σκυλιά. Επίσης, θέλω να στηλιτεύσω τέτοιες συμπεριφορές οι οποίες δεν αρμόζουν σε μια πολιτισμένη κοινωνία εν έτη 2012 και απεύχομαι να δημιουργηθεί ξανά τέτοιο γεγονός. Η προστασία της δημόσιας υγείας και ασφαλούς διαβίωσης όλων των πολιτών της Πέλλας είναι αδιαπραγμάτευτη και αυτονόητη υποχρέωση όλων μας».
Τέλος, κατά την πραγματοποίηση της ενδελεχούς έρευνας που πραγματοποίησαν τα στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας βρέθηκαν δεκαέξι (16) πτώματα αιγοπροβάτων, από τη σήμανση ανευρέθη ο ιδιοκτήτης τους στον οποίο και θα επιβληθούν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Επιπλέον, τα πτώματα περισυνελέγησαν από τα συνεργεία του Δήμου Αλμωπίας και στάλθηκαν σε κλίβανο αποτέφρωσης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

Ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί ορθή επανάληψη της αρ. πρωτ. 74/4119/13-01-2012 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος που αφορά την Δράση 1.1. «Βιολογική Γεωργία» του Μέτρου 2.1.4. «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» του Άξονα 2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Με την συγκεκριμένη ορθή επανάληψη η περίοδος υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης παρατείνεται έως τις 12-03-2012. Επίσης η ορθή επανάληψη περιέχει και άλλες τροποποιήσεις ουσιώδους χαρακτήρα για την εφαρμογή του Μέτρου .

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες :
1. Στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Πέλλας και στα τηλ. επικοιν.             2381351383       (περιοχή Έδεσσας),            2382084404       (περιοχή Γιαννιτσών).
2. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.minagric.gr ,
3. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.agrotikianaptixi.gr
4. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Εθνικού Τυπογραφείου www.et.gr βρίσκονται οι δημοσιευμένες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως υπουργικές αποφάσεις