26 Ιουν 2012

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Η συλλογική οργανωμένη προσπάθεια αποδίδει.




Εγκαινιάστηκε σήμερα Τρίτη 26 Ιουνίου 2012 στις 2.30 το μεσημέρι από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη το ολοκληρωμένο τμήμα του δρόμου Άγρα-Βρυττά της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Έδεσσας – Φλώρινας – ΠΓΔΜ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πάτερ Γεώργιος Ζουμής, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, οι βουλευτές κκ. Καρασμάνης, Σταμενίτης, Τζάκρη, οι Δήμαρχοι κκ. Γιάννου, Πασσόης και Στάμκος, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι κα Ζωγράφου, κα Καράμπελα κ. Νουσηκύρου, εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, ο Γενικός Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας κ. Αλέκος Μήλιος, οι Διευθυντές Τεχνικών Έργων και Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας κκ. Τελλιανίδης και Μανδάλης, υπηρεσιακά στελέχη, δημοσιογράφοι και πολλοί πολίτες. 

Στον χαιρετισμό που απεύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας τόνισε τις σημαντικές προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την ηγεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης και, ειδικότερα, από τον κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη για την προώθηση του συγκεκριμένου έργου και συνολικά των συγκοινωνιακών υποδομών οι οποίες αποτελούν σημαντική προτεραιότητα και προϋπόθεση της ανάπτυξης. 

Το τμήμα το οποίο εγκαινιάστηκε και παραδίδεται σε κυκλοφορία έχει μήκος 4,5 χλμ., πλάτος 11 μέτρα, είναι προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Παρακάμπτει όλα τα δύσκολα σημεία και με τη βελτίωση των γεωμετρικών στοιχείων δημιουργήθηκε ένα οδικό τμήμα με υψηλές προδιαγραφές.

«Οι οδικές υποδομές αποτελούν τη βάση και προϋπόθεση της ανάπτυξης. Αισθάνομαι λοιπόν πραγματικά μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια που εγκαινιάζουμε σήμερα το ολοκληρωμένο τμήμα της οδού Άγρα-Βρυττών. 
Πρόκειται για ένα έργο το οποίο εντάχθηκε στις Δημόσιες Επενδύσεις επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή. Ήταν πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και με την προώθησή του απασχολήθηκαν πολλοί συνάδελφοι αιρετοί και βουλευτές στο πλαίσιο τεσσάρων διαφορετικών κυβερνήσεων. Η θετική έκβαση του έργου, αποτελεί μία νίκη της τοπικής κοινωνίας και ένα καλό παράδειγμα για το τι μπορούμε να πετύχουμε όταν συνεργαζόμαστε και διεκδικούμε συλλογικά και συντονισμένα. 

Η σύμβαση του έργου υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2009. Το τμήμα που εγκαινιάζουμε σήμερα έχει μήκος 4,1 χιλιόμετρα, πλάτος ασφαλτοτάπητα 11 μέτρα και συνολικό πλάτος με τα ερείσματα 13 μέτρα. Από τα 4,1 χιλιόμετρα της οδού, στα 2,7 χιλιόμετρα έγινε βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών, ενώ σε μήκος 1,4 χιλιομέτρων έγινε καινούρια χάραξη. Οι παράπλευροι δρόμοι έχουν πλάτος 4,5 μέτρα και θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση των παρακείμενων ιδιοκτησιών.


Μέσω του συγκεκριμένου έργου επιτυγχάνεται σημαντική μείωση του χρόνου μετακίνησης προσώπων και αγαθών στην εθνική οδό Έδεσσας-Φλώρινας. Ακόμη, βελτιώνεται θεαματικά η ασφάλεια της οδού στην οποία έχουν συμβεί πολλά και σοβαρά ατυχήματα τα προηγούμενα χρόνια. Αξίζει να αναφέρουμε τα περιβαλλοντικά οφέλη από τη λειτουργία του έργου, καθώς μειώνονται σημαντικά οι ατμοσφαιρικοί ρύποι και περιορίζεται η συμβολή της οδού στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. 

Το τμήμα που απομένει, αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα και θα φτάσει μέχρι το γήπεδο του Άγρα. Στο σχεδιασμό μας περιλαμβάνεται η συνέχιση του έργου από την έξοδο του Άγρα μέχρι τον Περιφερειακό της Έδεσσας. 

με την ευκαιρία της σημερινής μας συνάντησης, σας καλώ να εγκαινιάσουμε σύντομα και το Τμήμα Παραλίμνη-Πέλλα το οποίο είναι έτοιμο. Οι κάτοικοι της Πέλλας και οι διερχόμενοι οδηγοί δικαιούνται ένα ταχύτερο και ασφαλέστερο οδικό δίκτυο. 

Τα ποιοτικά προϊόντα που παράγουμε ταλαιπωρούνται σήμερα και υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην παράδοσή τους εξαιτίας των ελλείψεων που υπάρχουν στο οδικό δίκτυο. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η Πέλλα εξακολουθεί να μη διαθέτει κάθετη σύνδεση με την Εγνατία Οδό, το μεγαλύτερο Αναπτυξιακό Έργο που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να μου επιτρέψετε μία σύντομη αναφορά στα μεγάλα οδικά έργα που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και βρίσκονται σε εξέλιξη. Το τμήμα «κόμβος Πελλαίας Χώρας-Παραλίμνη», συνολικού μήκους περίπου 14,5 χλμ., αναμένεται να δοθεί σε πλήρη κυκλοφορία περί τα τέλη Ιούλη. Για τα τμήματα παράκαμψη Γιαννιτσών και παράκαμψη Χαλκηδόνας έχουν προκηρυχθεί οι οριστικές μελέτες τεχνικών έργων με προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωσή τους τα έργα θα υλοποιηθούν από το ΕΣΠΑ με αρχικό προϋπολογισμό ένταξης περίπου 210 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, η παράκαμψη των Γιαννιτσών έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 115 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, για το οδικό τμήμα Μαυροβούνι – Νότια παράκαμψη Έδεσσας, συνολικού μήκους 8,5 χλμ., εκδίδονται οι περιβαλλοντικοί όροι και ακολουθεί η εκπόνηση των οριστικών τεχνικών μελετών.



Η σημερινή οικονομική κρίση δεν πρέπει να αποτελέσει αφορμή ή, το χειρότερο, άλλοθι ώστε να σταματήσουν τα σημαντικά έργα υποδομών που χρειάζεται η χώρα. 



Η επίτευξη του στόχου που έχουμε θέσει, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της ύφεσης και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ανάπτυξη και ευημερία, προϋποθέτει ολοκλήρωση των έργων υποδομής που χρειάζονται και για τα οποία υπάρχει σημαντική υστέρηση. 

Η σημερινή μέρα, με την προσπάθεια και τη συλλογική εργασία όλων μας, μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για νέες διεκδικήσεις. Απομένουν πολλά σημαντικά αναπτυξιακά έργα που χρειάζεται ο τόπος μας και η τοπική κοινωνία. Στον τομέα των δρόμων, της διαχείρισης των νερών, του περιβάλλοντος, της ενέργειας, όπως και στους τομείς της υγείας και του πολιτισμού. 

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ το έργο να είναι καλορίζικο για την τοπική κοινωνία και να ακολουθήσουν σύντομα κι άλλα. Επίσης, εύχομαι υγεία και δύναμη σε όλους ώστε να συνεχίσουμε αυτήν την πρότυπη αναπτυξιακή προσπάθεια για την Πέλλα, τους ανθρώπους της και τις επόμενες γενεές».

Με την ευκαιρία παραθέτουμε και τις επόμενες πληροφορίες: 

Έργα που υλοποιούνται ή ολοκληρώθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας

Με χρηματοδότηση από τους πόρους του ΕΣΠΑ:

• Ολοκληρώθηκε ή διευθέτηση του ρέματος της Αψάλου του Δήμου Αριδαίας με προϋπολογισμό 605 χιλ € 

• Βρίσκονται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης έργα 5,4 εκατ. ευρώ (αποκατάσταση των χωματερών του Νομού και ρέμα Πολύκαρπης του Δήμου Αριδαίας) 

• Είναι σε εξέλιξη έργα προϋπολογισμού 14,6 εκ ευρώ (σχολεία στην Αριδαία, Γιαννιτσά, Έδεσσα, αντιπλημμυρικά στα Γιαννιτσά, κτίρια στο Γενικό Νοσοκομείο Εδέσσης

• Έχουν ενταχθεί και δημοπρατούνται έργα προϋπολογισμού 4,7 εκατ. ευρώ (αντιπλημμυρική προστασίας του Μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου Πέλλας και αποκατάσταση χωματερών του Ν. Πέλλας)

• Επίσης έχουν υποβληθεί και αναμένεται η χρηματοδότηση για έργα 16 εκατ. ευρώ (ρέματα δήμου Αλμωπίας, ορεινές λεκάνες απορροής, κατασκευή δημοτικού σχολείου στην Έδεσσα)

Από ίδιους πόρους που όμως έχουν μειωθεί δραματικά 

• Ολοκληρώθηκαν έργα συντήρησης οδών ύψους 500 χιλ ευρώ (Γιαννιτσών – Αραβησσού , Μαργαρίτας – κόμβου Αψάλου, Περιφερειακός Γιαννιτσών Πενταπλατάνου) 

• Δημοπρατούνται ή βρίσκονται σε αρχικό στάδιο έργα 3,9 εκατ. ευρώ (γέφυρες Μεσσιανού, Αγία Φωτεινή Δήμου Εδέσσης, Αγίου Γεωργίου στον δρόμο Θεσσαλονίκη Εδέσσης και δρόμοι Κρύα Βρύση – όρια ν. Ημαθίας, Άγιος Αθανάσιος – χιονοδρομικό Βόρρα, Σκύδρα – Ρίζα – Ημαθία, Αριδαία – Εξαπλάτανος – Όρμα Καλύβια)

Παρά την μείωση των πιστώσεων προς την Περιφέρεια, η ηγεσία της αγωνίζεται και επιτυγχάνει την υλοποίηση έργων μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά και την συντήρηση του οδικού δικτύου ή την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών από τους μηδαμινούς ίδιους πόρους που μειώθηκαν κατά 70-80 % από το 2010 μέχρι σήμερα.

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών


Η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης έχει δημιουργήσει αδιέξοδο σε πολλές οικογένειες και άτομα που βιώνουν την ανεργία και την οικονομική δυσπραγία. Η εμπειρία δείχνει ότι σε δύσκολες περιόδους παρατηρείται έξαρση της χρήσης και της εμπορία ναρκωτικών ουσιών, καθώς αποτελούν μία εύκολη λύση «απόδρασης» από την πραγματικότητα. Τα αποτελέσματα είναι οδυνηρά για τα άτομα, το οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Υπάρχει ανάγκη λοιπόν σήμερα για ενεργοποίηση και δραστηριοποίηση της κοινωνίας προκειμένου να προστατευτούν αποτελεσματικά οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και, κυρίως, να δοθούν δημιουργικές διέξοδοι για τη νεολαία μας. Εδώ και αρκετό καιρό έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας που υλοποιεί πολλές σημαντικές δράσεις, παρέχοντας παράλληλα υπηρεσίες υποστήριξης σε συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους. Πρόκειται για μία αξιόλογη πρωτοβουλία η οποία μπορεί να εμπλουτισθεί και να υποστηριχθεί περεταίρω. Στον τομέα της πρόληψης και καταπολέμησης των ναρκωτικών, το Κέντρο «ΟΡΑΜΑ» υλοποιεί μεγάλο αριθμό δράσεων με επιλεγμένες κοινωνικές ομάδες. Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν περιλαμβάνουν εκπαιδεύσεις-ενημερώσεις (εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών), υποστήριξη για τη διακοπή του καπνίσματος, ψυχολογική υποστήριξη εγκύων, συμβουλευτική, επανατροφοδοτικές συναντήσεις, συμβουλευτική, ανάπτυξη του εθελοντισμού, οργάνωση ημερίδων-ειδικών ομιλιών και πολλά άλλα. Κάθε χρόνο η συμμετοχή και η ανταπόκριση των πολιτών που διαθέτουν με μεγάλο εύρος ηλικιών και επαγγελματικής δραστηριοποίησης ξεπερνά τις προσδοκίες του Κέντρου και αποτελεί τη μεγαλύτερη επιβράβευση για τις προσπάθειες των στελεχών. Μέσω της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας υλοποιούνται ακόμη πολλές δράσεις υποστήριξης, ενημέρωσης και πρόληψης που αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο για την καταπολέμηση των εξαρτήσεων. Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους τους συμπολίτες μας που συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις εθελοντισμού με κοινωνικό περιεχόμενο, όπως και τα στελέχη των δημόσιων υπηρεσιών και των τοπικών μη κερδοσκοπικών κοινωνικών οργανώσεων που προσφέρουν με ζήλο και υπευθυνότητα τις υπηρεσίες τους. 
Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης 
Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας 
Πρόεδρος Κέντρου Πρόληψης «ΟΡΑΜΑ»

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: «Μετά από συνεχείς και συντονισμένες ενέργειες πετύχαμε την ολοκλήρωση του έργου

Την ερχόμενη Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012 και ώρα 14:30 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του έργου «βελτίωση τμήματος Άγρα – Βρυττών της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Έδεσσας – Φλώρινας – ΠΓΔΜ» με την παρουσία του Αντιπεριφεριεάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη και του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Διονύση Ψωμιάδη. Το έργο έχει μήκος 4,5 χλμ., πλάτος 11 μέτρων, είναι προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Παρακάμπτει όλα τα δύσκολα σημεία και με τη βελτίωση των γεωμετρικών στοιχείων δημιουργήθηκαν υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας. Σχετικά με την ολοκλήρωση του έργου ο Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης δήλωσε: «Αισθάνομαι σήμερα ιδιαίτερα ικανοποιημένος που ένα έργο που έχει σχέση με το απαράδεκτο οδικό δίκτυο της Πέλλας δίνεται σε κυκλοφορία μετά από συντονισμένες προσπάθειες που κάναμε με τον κ. Παν. Ψωμιάδη από την προηγούμενη χρονιά. Το τμήμα Άγρας – Βρυττά βελτιώνει μια σημαντική οδική αρτηρία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και διευκολύνει πλέον σημαντικά τη διέλευση οχημάτων στον άξονα Άγρας – Φλώρινα. Πριν τη βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών που επιτύχαμε, ο δρόμος αυτός ήταν μεγάλης επικινδυνότητας με πολλές στροφές και απαιτούσε ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή από τους διερχόμενους οδηγούς. Η ολοκλήρωση του έργου συμβάλλει στην ασφαλή μετακίνηση των κατοίκων της περιοχής, βελτιώνει τη συγκοινωνία και την επικοινωνία στην ευρύτερη περιοχή του Χιονοδρομικού Κέντρου, στο σύμπλεγμα Υδροβιότοπος Άγρα-Βρυττών-Νησίου, στην περιοχή της λίμνης Βεγορίτιδας και του Αεραθλητικού Κέντρου Παναγίτσας που, μαζί με τον παραδοσιακό οικισμό του Αγίου Αθανασίου αποτελούν σημαντικό τουριστικό πόλο έλξης με πολλές δυνατότητες ανάπτυξης. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αν. Περιφερειάρχη κ. Διον. Ψωμιάδη για το προσωπικό του ενδιαφέρον για την κατάσταση του οδικού δικτύου της Πέλλας. Ακόμη, θα ήθελα να συγχαρώ την εργοληπτική εταιρεία και όλα τα στελέχη που εργάστηκαν ώστε να αποκτήσει η Π.Ε. Πέλλας ένα οδικό τμήμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της και το οποίο βελτιώνει την εικόνα ολόκληρης της Εθνικής Οδού. Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω μια σειρά παρεμβάσεων σε όλο το μήκος της Νέας Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Γιαννιτσών – Έδεσσας – Όρια Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας προς Φλώρινα που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αποπεράτωσης και που θα προσδώσουν ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο σε όλη τη χωρική έκταση της Π.Ε. Πέλλας. Συγκεκριμενα, το τμήμα «κόμβος Πέλλαίας Χώρας-Παραλίμνη» συνολικού μήκους περίπου 14,5 χλμ θα δοθεί σε πλήρη κυκλοφορία περίπου στις 31-7-2012. Για τα τμήματα παράκαμψη Γιαννιτσών και παράκαμψη Χαλκηδόνας έχουν προκηρυχθεί οι οριστικές μελέτες τεχνικών έργων με προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ, μετά την εκπόνησή των οποίων θα υλοποιηθούν από το ΕΣΠΑ με αρχικό προϋπολογισμό ένταξης περίπου 210 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, έχει ενταχθεί η παράκαμψη των Γιαννιτσών προϋπολογισμού 115 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, για το οδικό τμήμα Μαυροβούνι – Νότια παράκαμψη Έδεσσας συνολικού μήκους 8,5 χλμ. εκδίδονται οι περιβαλλοντικοί όροι και ακολουθεί η εκπόνηση των οριστικών τεχνικών μελετών. Τέλος, για το τμήμα Ψηλή Βρύση-Άγρας εξασφαλίστηκε πίστωση προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελέτη. Η πορεία υλοποίησης των οδικών έργων συνεχίζεται απρόσκοπτα και αποτελεί προτεραιότητα για την αναβάθμιση των υποδομών της Πέλλας.

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη με Διευθυντή και μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Διευθυντή του 4ου Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας κ. Τρύφωνα Μαυροπαλιά, την Πρόεδρο κα. Αθανασία Μπουτκάρη και τον Ταμία κ. Δημήτριο Ευθυμιάδη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, συζήτησαν τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου και προτάσεις για την αναβάθμισή τους. Ο κ. Θεοδωρίδης συμφώνησε για την αντικατάσταση των κουφωμάτων του σχολείου εντός των επόμενων μηνών. Σε δήλωσή του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει: «Η διαμόρφωση άριστων συνθηκών εκπαίδευσης για τους μαθητές των σχολείων μας αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων είναι σημαντική για την εξοικονόμηση χρημάτων ειδικά φέτος που η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλή. Επιδίωξή μας είναι να συνεχίσουμε με πρότυπα έργα εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης των εναλλακτικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τις ενεργειακές ανάγκες των δημόσιων κτιρίων και των σχολείων».

Περί διαχείρισης και προστασίας ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Ρύθμιση εμπραγμάτων δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις


Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας γνωστοποιείται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23 του Ν. 4061/22-3-2012 (ΦΕΚ Α΄66/22-3-2012) «περί διαχείρισης και προστασίας ακινήτων Υπουργείου
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Ρύθμιση εμπραγμάτων δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις» όποιος κατέχει ακίνητο, το οποίο διαχειρίζεται από το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορεί να υποβάλει αίτηση εξαγοράς του στην Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Καστοριάς, εφόσον μπορεί να αποδείξει κατοχή αυτού πριν από την 5-6-1993 και η επιφάνεια του δεν υπερβαίνει τα δέκα (10) στρέμματα. Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ κατάθεσης των αιτήσεων εξαγοράς από τους ενδιαφερόμενους λήγει στις 22-9-2012 και θα πρέπει να συνοδεύονται από τα κατωτέρω αναγραφόμενα δικαιολογητικά. 1. Έξη (6) τοπογραφικά διαγράμματα και σε ψηφιακή μορφή (cd) στα οποία να καθορίζεται το ακίνητο κατά θέση, όρια και συντεταγμένες στο ελληνικό γεωδαιτικό σύστημα αναφοράς (ΕΓΣΑ 87 & ΗΑΤΤ). 2. Βεβαίωση από την Κτηματική Υπηρεσία Πέλλας του Υπουργείου Οικονομικών ότι το ακίνητο δεν αποτελεί ανταλλάξιμη έκταση. 3. Βεβαίωση του οικείου Δασαρχείου ότι το ακίνητο δεν έχει δασική μορφή, δεν έχει κηρυχθεί αναδασωτέο και δεν είναι προστατευόμενη περιοχή σύμφωνα με τα άρθρα 18 & 19 του Ν. 1650/1986 4. Βεβαίωση της ΙΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Έδεσσας και της 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ότι το ακίνητο δεν αποτελεί αρχαιολογικό χώρο ή ζώνη μνημείου. 5. Βεβαίωση μηχανικού σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 23 του Ν. 4014/2012 σε περίπτωση που έχει ανεγερθεί αυθαίρετο κτίσμα. 6. Αποδεικτικά στοιχεία για την κατοχή του ακινήτου πριν την 5-6-1993, όπως πράξεις αποδοχής κληρονομιάς, ιδιωτικά συμφωνητικά με βέβαιη χρονολογία, πράξεις δωρεάς, έκθεση γεωπόνου που βεβαιώνει την ηλικία των δέντρων σε πολυετείς καλλιέργειες αλλά και οποιοδήποτε στοιχείο αποδεικνύει την άσκηση διακατοχικών πράξεων πριν την 5-6-1993 με την πεποίθηση ότι ήταν κύριος αυτού. Δεν αποτελούν μέσο απόδειξης για την κατοχή του ακινήτου οι ένορκες βεβαιώσεις. ΔΕΝ υπάγονται στην διάταξη αυτή τα ακίνητα της παραγράφου 3 του άρθρου1, δηλαδή οι ανταλλάξιμες εκτάσεις, δάση, δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές των άρθρων 18 & 19 του Ν. 1650/1986, χώρους και ζώνες μνημείων που προστατεύονται από την αρχαιολογική υπηρεσία, αιγιαλό και παραλίες, καθώς και σε άλλες προστατευόμενες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, περιοχές. • Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στα τμήματα Τοπογραφίας-Εποικισμού-Αναδασμού της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Εδέσσης και Γιαννιτσών με συνημμένα όλα τα δικαιολογητικά που αναγράφονται παραπάνω. Πληροφορίες :Τμήματα Τοπογραφίας Εποικισμού κ Αναδασμού ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ: ΕΡΥΘΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΟΣΜΑΣ τηλ 2382084424 ΕΔΕΣΣΑ :ΚΑΡΤΣΩΛΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ 2381351365 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ ΤΡΥΦΩΝ

Θ. Θεοδωρίδης: «Η συνεργασία με Πολιτιστικούς Συλλόγους μας δίνει ώθηση για να αναδείξουμε την πολιτισμική ταυτότητα της Πέλλας»


(Φώτο Αρχείου) 
Στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη βρέθηκε σήμερα το πρωϊ ο Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Ο Μέγας Αλέξανδρος» Σερρών κ. Δημήτριος Στεργίου. Οι δύο άντρες συζήτησαν την πλούσια πολιτιστική δράση του Συλλόγου, πολλά μέλη του οποίου κατάγονται από την Πέλλα. Επίσης, έγινε αναφορά στις δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν στο πλαίσιο του προγράμματος τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στη δικτύωση του συλλόγου «Ο Μέγας Αλέξανδρος» με τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους της Π.Ε. Πέλλας. «Η συνάντηση ήταν μια ευκαιρία για να ενδυναμωθούν οι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας σε κοινές πολιτιστικές δράσεις των περιοχών της Πέλλας και των Σερρών με κοινό στόχο την ανάδειξη και προβολή πολιτιστικών δράσεων και ενίσχυση του τουριστικού ενδιαφέροντος στις δύο Περιφερειακές Ενότητες. Ευελπιστούμε σε ανάλογες πρωτοβουλίες και από άλλους φορείς και στηρίζουμε προσπάθειες διατήρησης της πολιτισμικής μας ταυτότητας» δήλωσε ο κ. Θεοδωρίδης.

Ευχαριστίες του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη στο προσωπικό του τοπικού μηχανισμού διεξαγωγής των εθνικών εκλογών

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ευχαριστεί το προσωπικό που συμμετείχε στη διεξαγωγή των εκλογών της 17ης Ιουνίου. Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του αναφέρει: «Εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου σε όλο το προσωπικό που εργάστηκε για την ομαλή διεξαγωγή των εθνικών εκλογών της 17ης Ιουνίου. Παρά το γεγονός ότι ο χρόνος που μεσολάβησε ήταν σύντομος, ο μηχανισμός 
ανταποκρίθηκε με αποτελεσματικότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Οι πολίτες είχαν ενημέρωση για τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης σε πραγματικό χρόνο από τον δικτυακό τόπο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Εύχομαι, μέσα από τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, να προκύψει μία κυβέρνηση που θα εκφράζει τον ελληνικό λαό και θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα. Ο τόπος χρειάζεται υπεύθυνους πολιτικούς και πολιτική σταθερότητα που θα εγγυηθούν την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας».

17 Ιουν 2012

Θεοδωρίδης: Οι πιο κρίσιμες εκλογές μετά την μεταπολίτευση



Σε ήρεμο κλίμα διεξάγονται οι εκλογές στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, χωρίς να έχει παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα μέχρι στιγμής στα 311 εκλογικά τμήματα. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα σήμερα το πρωί, περίπου στις 10:15 π.μ., στο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο της Κρύας Βρύσης (198ο εκλογικό τμήμα). Ακολούθως, επισκέφτηκε κι άλλα εκλογικά τμήματα της Πέλλας προκειμένου να διαπιστώσει ότι όλα κυλούν ομαλά. 


 Σε σύντομη δήλωσή του αναφέρει: «Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου χαρακτηρίζονται πλέον οι πιο κρίσιμες εκλογές μετά την μεταπολίτευση, ιδιαίτερα μετά την εκλογική διαδικασία της 6ης Μαϊου και την αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης της Χώρας. 

Οι Έλληνες καλούνται να αποφασίσουν για την πορεία και το αύριο της χώρας, τη στιγμή που η οικονομική κρίση κορυφώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επεκτείνεται ως έντονη ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα. Απαιτείται προσοχή και σύνεση από όλους ώστε την επομένη των εκλογών να υπάρξει κυβέρνηση.

Τέλος, είμαι πεπεισμένος ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα ενδυναμώσει τη δημοκρατία, η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή απο αυτή τη διαδικασία και η Χώρα θα αποκτήσει την απαιτούμενη πολιτική σταθερότητα ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη του τόπου».    

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη με στελέχη της κτηνιατρικής υπηρεσίας


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συναντήθηκε σήμερα, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης σύσκεψης, με τον Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκη και τα στελέχη της κτηνιατρικής υπηρεσίας. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η καλύτερη οργάνωση και συντονισμός του έργου της υπηρεσίας καθώς επίσης και η αντιμετώπιση τρεχουσών αναγκών. 

 Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, με την ευκαιρία, παρουσίασε το σχεδιασμό της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για την αγροτική ανάπτυξη και την κτηνοτροφία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η σχέση μεταξύ γεωργίας και κτηνοτροφίας στη χώρα μας σήμερα είναι 7 προς 3 υπέρ της γεωργίας και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αλλάξει δίνοντας μία νέα ώθηση στην ελληνική περιφέρεια. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια για περεταίρω ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, όπως και της γεωργίας, καθώς η Ελλάδα εισάγει κάθε χρόνο μεγάλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων συμπεριλαμβανομένου του κρέατος. 

Η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι οι κατάλληλοι θεσμοί που μπορούν να διαχειριστούν με επιτυχία δράσεις για την αναδιάταξη και ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τα στελέχη παρουσίασαν τις απόψεις τους για τη βελτίωση της επίδοσης της υπηρεσίας και επίσης συζητήθηκαν «έξυπνοι» τρόποι για τη μείωση του λειτουργικού κόστους και τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας εξυπηρέτησης των πολιτών.     

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ ΩΣ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟΥ



Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ , 

 Σας στέλνω την παρούσα επιστολή με αφορμή το παραπάνω σχετικό έγγραφο του Υπουργείου σας το οποίο φέρει την υπογραφή σας. Η χορήγηση του επιδόματος απομακρυσμένων-παραμεθορίων περιοχών αποφασίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο με γνώμονα την υποστήριξη και ενίσχυση των δημοσίων υπαλλήλων, των κατοίκων και των αγορών της ελληνικής παραμεθορίου. Πρόκειται για ένα συμβολικό και δίκαιο μέτρο το οποίο ισοσταθμίζει, σ’ ένα πολύ μικρό βαθμό ομολογουμένως, συγκριτικά μειονεκτήματα που υπάρχουν για τους κατοίκους απομακρυσμένων και αποκλεισμένων περιοχών. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν την καθημερινότητά τους σε μία περιορισμένη και μικρή σε μέγεθος τοπική αγορά, μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων και κοινωνικών υποδομών που διαθέτουν τα μεγάλα αστικά κέντρα. 

 Η αποστολή του παραπάνω αναφερόμενου σχετικού εγγράφου σας, με δεδομένη την τρέχουσα πολιτική και οικονομική συγκυρία εγείρει μία σειρά από ερωτήματα τα οποία χρήζουν μίας υπεύθυνης απάντησης από τη μεριά του Υπουργείου. Καταρχήν, πως προκύπτουν τα κριτήρια τα οποία περιέχονται στο αναφερόμενο έγγραφο στα οποία γίνεται λόγος για «είκοσι χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Αλβανία, την Π.Γ.Δ.Μ. και την Βουλγαρία», ιδιαίτερους «γεωφυσικούς παράγοντες» και τον παράγοντα της νησιωτικότητας οι οποίοι επιδέχονται υποκειμενική ερμηνεία και σε άλλες περιπτώσεις στενά ερμηνευόμενοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον αποκλεισμό κάποιων περιοχών. Πως είναι δυνατόν οι Γενικοί Γραμματείς που καλούνται να απαντήσουν αρμοδίως στο έγγραφο να δεσμεύσουν με την υπογραφή τους την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και για ποιον ειδικότερο λόγο το συγκεκριμένο ζήτημα έχει «επείγοντα χαρακτήρα», όπως αναφέρεται στο έγγραφο; Σε ποια κατεύθυνση έχουν αλλάξει οι ιδιαίτερες γεωπολιτικές συνθήκες από την περίοδο χαρακτηρισμού των προβληματικών περιοχών μέχρι σήμερα; Η Π.Ε. Πέλλας δε διαθέτει συνοριακό σταθμό, εξακολουθεί να μη διαθέτει κάθετη οδική σύνδεση με την Εγνατία Οδό, τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή υποδομή των τελευταίων χρόνων, το μοναδικό Πανεπιστημιακό Τμήμα που λειτουργεί στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας οδεύει προς μετεγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη, το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται συνεχώς λόγω των αλλαγών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και οι προσπάθειες που καταβάλλουμε για προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων είναι εξαιρετικά δύσκολο να ευδοκιμήσουν λόγω της παρατεταμένης ύφεσης. 

 Οι επιπτώσεις από τη διακοπή χορήγησης του συγκεκριμένου επιδόματος θα έπρεπε να προβληματίσουν ιδιαίτερα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου σας και της κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο ποσό συμβάλλει στη διατήρηση ενός οριακά αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για τους κατοίκους της παραμεθορίου. Ιδιαίτερα σήμερα που αντιμετωπίζουν δυσβάσταχτο κόστος για τη θέρμανση, τις μετακινήσεις και την κάλυψη έκτακτων φορολογικών υποχρεώσεων. Όπως αναφέρουν σε επιστολή τους οι εργαζόμενοι της Αιρετής Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας προς τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης «…αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας κάτω από αντίξοες συνθήκες, έχουμε ανάγκη τα κίνητρα, και το προστατευτικό πλαίσιο της Πολιτείας ώστε να μείνουμε στο τόπο μας και να δημιουργήσουμε προοπτική ανάπτυξης για τα παιδιά μας». Κύριε Υπουργέ, Μην μας στερείτε αυτήν την «προοπτική ανάπτυξης για τα παιδιά μας». Ως κάτοικοι της ελληνικής παραμεθορίου (η Π.Ε. Πέλλας χαρακτηρίστηκε στο σύνολό της ως προβληματική τύπου Α με τον Νόμο 3536/2007), διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς να είμαστε επαίτες. Πιστεύουμε και ελπίζουμε στην στήριξη της ελληνικής πολιτείας ώστε να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση πριν αυτή εξελιχθεί σε κοινωνική. 

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μπορεί να αναλάβει καινοτόμες πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των πλούσιων φυσικών πόρων που διαθέτει η ελληνική παραμεθόριος. Η προβολή και προώθηση αγροτικών προϊόντων ποιότητας, η αξιοποίηση της γεωθερμίας, ο εναλλακτικός τουρισμός είναι μερικοί μόνο τομείς στους οποίους μπορούμε να αναπτύξουμε σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα και να προσελκύσουμε επενδύσεις εφόσον έχουμε τη στήριξη της πολιτείας. Με την παρούσα επιστολή σάς καλώ να σκεφτείτε τα παραπάνω ερωτήματα, αν έχετε κάποιες απαντήσεις να μας τις κοινοποιήσετε και να ανακαλέσετε το έγγραφό σας το οποίο πυροδότησε μία άκαιρη και άτοπη συζήτηση στην παρούσα κρίσιμη για το μέλλον του τόπου πολιτική συγκυρία. Πιστεύω στην ευαισθησία σας και εύχομαι καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο σας. 
 Με εκτίμηση, 
 Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας 
 Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης  

Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας στην εκδήλωση για τους Εθνομάρτυρες Άγρα και Μίγκα

Με επισημότητα πραγματοποιήθηκε χθες (10/6) η εκδήλωση μνήμης για τον απαγχονισμό των Εθνομαρτύρων Άγρα και Μίγκα στην Τοπική Κοινότητα Καρυδιάς του Δήμου Έδεσσας. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και πλήθος κόσμου. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης τόνισε τη σημασία της θυσίας των εθνομαρτύρων: «Οι δύο άνδρες αποτελούν εξέχουσες μορφές ανάμεσα στους πολυπληθείς αγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα, την ιστορική περίοδο 1903-1908. Αγωνίστηκαν για τα ιδανικά της πατρίδας μας, για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. 

Ο μαρτυρικός τους θάνατος και η θυσία τους, μας εμπνέουν για νέους, δύσκολους αγώνες. Αγώνες που είναι σημαντικό να δώσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι». Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης παραβρέθηκε επίσης στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που ακολούθησαν στην Τοπική Κοινότητας της Καρυδιάς. Ενωρίτερα παραβρέθηκε στην τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Γενοκτονίας που φιλοτέχνησε ο διακεκριμένος γλύπτης Θάνος Γεώργιος και οργάνωσε ο Δήμος Έδεσσας σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων και Μικρασιατών Άρνισσας «Οι Αργοναύτες», στο πάρκο της Αγίας Αναστασίας στην Άρνισσα.    

ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Η Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ

Συνεχίζεται χωρίς προβλήματα η προετοιμασία για τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Οι υπηρεσίες της Π.Ε. Πέλλας βρίσκονται σε εγρήγορση με τον κύριο όγκο των διαδικασιών να βρίσκονται στο τέλος, ώστε, η εκλογική διαδικασία να διεκπεραιωθεί χωρίς εμπόδια. Εξάλλου, εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχουν παραδοθεί όλοι εκλογικοί σάκοι στους Δήμους που είναι υπεύθυνοι για την παράδοσή τους στους δικαστικούς αντιπροσώπους. Επίσης την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει και η παραλαβή των ειδικών συσκευών κινητής τηλεφωνίας από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και να παραδοθούν στους υπαλλήλους των Δήμων ώστε οι συσκευές να χρησιμοποιηθούν μέσω του συστήματος SRT για την ασφαλή και άμεση μετάδοση των αποτελεσμάτων. 

Εξάλλου, στον 3ο όροφο του Διοικητηρίου έχει διαμορφωθεί αίθουσα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όπου μέσω του δικτύου Σύζευξις θα μεταφέρει τα εκλογικά αποτελέσματα κάθε εκλογικού τμήματος στην Κεντρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η συλλογή και ηλεκτρονική καταγραφή των αποτελεσμάτων θα διενεργηθεί από ειδική ομάδα που έχει συσταθεί από υπαλλήλους της Π.Ε. Πέλλας που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το έργο. 

Επιπροσθέτως, η διαδικασία συγκέντρωσης των αποτελεσμάτων των κατά τόπους εκλογικών κέντρων και η καταγραφή τους στους υπολογιστές συντονίζεται και επιβλέπεται από τη Διεύθυνση Διοικητικού – Οικονομικού της Π.Ε. Πέλλας, σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Έτσι, θα δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες της Πέλλας, από τον προσωπικό τους υπολογιστή μέσω ιστοσελίδας να ενημερώνονται εύκολα και γρήγορα για την πορεία των εκλογών σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 

Σημειώνεται ότι έχουνε επέλθει σημαντικές βελτιώσεις στο σύστημα που δοκιμάστηκε στις εκλογές του Μαϊου και αναμένεται να είναι πιο φιλικό προς τους χρήστες. Η ιστοσελίδα όπου μπορεί να παρακολουθεί τα αποτελέσματα την ημέρα των εκλογών είναι http://ekloges.pkm.gov.gr

4 Ιουν 2012

ΕΠΙΣΚΕΨΗ FUCHTEL ΣΤΗΝ ΔΙΟΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του Γερμανού Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων κ. H.J. Fuchtel


Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του Γερμανού Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Hans-Joachim Fuchtel, συνοδευόμενο από τον Γενικό Πρόξενο κ. Wolfgang Holscher-Obermaier, τον Αντιπεριφερειάρχη της πόλης Κόμπλεντζ κ. Frank Hemerlle και στενούς συνεργάτες τους πραγματοποιήθηκε σήμερα (30/5) στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. 
 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συντόνισε την σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν επίσης οι Δήμαρχοι κκ. Γιάννου, Πασσόης, Στάμκος και Χοΐδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ιορδάνης Τσώτσος, ο εκπρόσωπος των επιχειρηματιών τουριστικών επιχειρήσεων του Παλαιού Αγίου Αθανασίου κ. Γιώργος Βιλδιρίδης, στελέχη υπηρεσιών, δημοσιογράφοι, κ.ά. Η σύσκεψη ξεκίνησε με εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη ο οποίος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και δράσεις που έχει αναλάβει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης και της ύφεσης στην πραγματική οικονομία. 
 
Όπως τόνισε, υπάρχουν τέσσερα κορυφαία ζητήματα ανάπτυξης τα οποία απαιτούν το σχεδιασμό δράσεων και επειγουσών παρεμβάσεων. Ειδικότερα υπάρχει ανάγκη για ανατροπή του αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου το οποίο γεννά συνεχώς χρέη. Χρειάζεται επίσης ενίσχυση της κτηνοτροφίας με στόχο να αποτελέσει ηγετικό κλάδο με βαρύνουσα σημασία στη διατροφή του γενικού πληθυσμού. Τρίτο σημαντικό σημείο είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης της διοίκησης της ανάπτυξης και, τελευταίο σημείο, η δημιουργία καινοτόμων τουριστικών προϊόντων μέσα από την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς. 
 
Ο κ. Θεοδωρίδης μίλησε για τον ειδικό ρόλο που μπορεί να αναλάβει η Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση και μίλησε για ένα πλαίσιο μακράς προγραμματικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας με εξειδικευμένες προτάσεις σε επιλεγμένους τομείς ειδικού ενδιαφέροντος. Ο Υφυπουργός Εργασίας και προσωπικός εντεταλμένος της Καγκελαρίου κας Α. Μέρκελ, διέκρινε μία σημαντική δυναμική σε πολλούς επιμέρους τομείς για εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Βασική κατεύθυνση σ’ αυτήν τη συνεργασία είναι η παροχή τεχνογνωσίας και εμπειρίας η οποία θα μπορέσει να αξιοποιηθεί από τις τοπικές επιχειρήσεις και οργανισμούς με σημαντικά οφέλη για την ελληνική κοινωνία. Βρισκόμαστε σε μία «οξεία» φάση της κρίσης και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να χαθεί καθόλου χρόνος, τόνισε. Επίσης, παρουσίασε ένα πλαίσιο συνεργασίας το οποίο περιλαμβάνει μία συγκεκριμένη στρατηγική ανάπτυξης των συνεργασιών, με βάση επιλεγμένες περιοχές συνεργασίας (δομοστοιχεία) και συγκεκριμένων δράσεων. 
 
 Οι κκ. Δήμαρχοι παρουσίασαν την υφιστάμενη κατάσταση στους Δήμους η οποία δεν εμπνέει αισιοδοξία αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης του οικονομικού, παραγωγικού και κοινωνικού ιστού. 
 
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ζήτησε τη συμβολή των Γερμανών εταίρων για τη διαμόρφωση ενός θετικού επιχειρηματικού κλίματος για τις ελληνικές εξαγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις. 
 
Ο Γερμανός Πρόξενος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ειδικών εκδηλώσεων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε πόλεις της περιφέρειας με ειδική θεματολογία η οποία έχει προταθεί από τις ελληνικές τοπικές αρχές (διαχείριση υδατικών πόρων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προώθηση χειμερινού τουρισμού) κ.λπ. Τον προσεχή Δεκέμβριο πρόκειται να γίνει στη Θεσσαλονίκη μία απολογιστική συνάντηση με την ελληνογερμανική συνέλευση. 
 
Ο κ. Ανέστης Παπαδάκης, Σύμβουλος του κ. Αντιπεριφερειάρχη σε θέματα Ανάπτυξης, παρουσίασε συνοπτικά το πλαίσιο οργάνωσης της διοίκησης της Ανάπτυξης στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Παρουσίασε μία ολοκληρωμένη πρόταση για την αναμόρφωση του διοικητικού μηχανισμού και την ανάπτυξη ενός Συστήματος Διοίκησης της Ποιότητας σ’ όλη την επικράτεια της Π.Ε. Πέλλας. Ειδική αναφορά έκανε επίσης σ’ ένα δίκτυο πολυμερών και σύνθετων παρεμβάσεων με βάση ειδικές ζώνες. 
 
 Ο κ. Βιλδιρίδης, μιλώντας εκ μέρους των επιχειρηματιών, παρουσίασε τη σημαντική προοπτική τουριστικής ανάπτυξης που υπάρχει στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας με ειδική αναφορά στο παράδειγμα του Παλαιού Αγίου Αθανασίου και τόνισε τη σημασία που έχει να αρθούν οι περιορισμοί και άλλα εμπόδια που αναστέλλουν την ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων.  
 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης κλείνοντας την συνάντηση, ευχαρίστησε τον κ. Υφυπουργό και τους παριστάμενους, ανέφερε ότι αυτή ήταν μία πρώτη γνωριμία και ευχήθηκε τη συνέχεια της συνεργασίας μέσα από συγκεκριμένες, στοχευμένες δράσεις. 
 
Ο κ. Φούχτελ εξάλλου, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον πλούτο των δυνατοτήτων και προτάσεων συνεργασίας που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ INTERREG