20 Οκτ 2012

Ο ηρωϊσμός των αγωνιστών ας αποτελέσει οδηγός για νέους αγώνες και λαμπρή πορεία




Στα Γιαννιτσά συνεχίστηκαν χθες, 19/10, παραμονή της απελευθέρωσης της πόλης, οι επετειακές εκδηλώσεις της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Κεντρικής Μακεδονίας. 

Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, λάμπρυνε με την παρουσία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β’ συνοδευόμενος από Μητροπολίτες και ιεράρχες προερχόμενους από πολλές διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας.

Στην εκδήλωση  παραβρέθηκαν επίσης, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Θ. Καράογλου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θ. Θεοδωρίδης, οι βουλευτές κκ. Γ. Καρασμάνης, Δ. Σταμενίτης, Ι. Τζαμτζής και Θ. Τζάκρη. Ακόμη, ο Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Α.Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δ. Γιάννου, ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δ. Πασόης, ο Στρατηγός της ΙΙης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού κ. Π. Γεωργίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Ι. Ζαχαρόπουλος, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθος κόσμου. Την εκδήλωση παρακολούθησε και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης στον χαιρετισμό του τόνισε το διπλό περιεχόμενο των επετειακών εκδηλώσεων: «Πρώτα απ’ όλα είναι εκδηλώσεις τιμής σε όλους εκείνους που με τον ηρωϊσμό που επέδειξαν χάρισαν στον τόπο μας την ελευθερία. Είναι όμως και εκδηλώσεις κατανόησης του καθήκοντος της πορείας προς το μέλλον με ιδανικά, σχέδιο και ικανούς ανθρώπους ώστε και με τη βαρύτητα του λόγου της Εκκλησίας μας να καταφέρουμε να βγούμε δυνατότεροι και πιο συνετοί από αυτήν την δύσκολη συγκυρία».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση του επετειακού φυλλαδίου και ψηφιακού δίσκου της Ιεράς Μητρόπολης με Τραγούδια του Μακεδονικού Αγώνα με τη συνοδεία  Χορωδίας  υπό τη διεύθυνση του κ. Απ. Τσέρνου. Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Ιωάννης Παπαλαζάρου, εκπαιδευτικός – συγγραφέας με την εισήγησή του να εστιάζει σε πρόσωπα του κλήρου που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη μάχη για την απελευθέρωση της πόλης των Γιαννιτσών. Ακόμη, ανέφερε και θυσίες και προσωπικές ιστορίες στρατιωτών ενδεικτικών της μαχητικότητας και της κατανόησης του καθήκοντος που έδειξαν. Ακολούθησε, ο Συνταγματάρχης Ιωάννης Μακρής, επιτελάρχης της ΙΙης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού αναφέρθηκε ειδικότερα στα ιστορικά γεγονότα της απελευθέρωσης των Γιαννιτσών και τον στρατηγικό τρόπο ανάπτυξης του ελληνικού στρατού. Ο Σύμβουλος Ανάπτυξης του Αντιπεριφερειάρχη, Μηχανικός Προγραμματισμού, κ. Ανέστης Παπαδάκης, μίλησε για τις «Μάχες του σήμερα για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας». Η εισήγηση του κ. Παπαδάκη παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο παραδόθηκαν οι πόλεις στους Έλληνες, συνέδεσε τα ιστορικά γεγονότα με τη γεωγραφική θέση της Χώρας μας και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν παραδοσιακού χοροί και ακούσματα από τα χορευτικά τμήματα της ενορίας του Αγίου Γεωργίου. Επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης προσέφερε ένα συμβολικό δώρο (με την περιοχή της πρώην Λίμνης των Γιαννιτσών) στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο ένα λεύκωμα για τον Μακεδονικό Αγώνα. Ακόμη ο Αντιπεριφερειάρχης προσέφερε δώρο στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης & Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ ανήμερα της ονομαστικής του εορτής

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κκ. Ιερώνυμος σ’ έναν σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε για την πρόσκληση να συμμετέχει στις εκδηλώσεις στην Π.Ε. Πέλλας, τόνισε ότι το περιεχόμενο των ομιλιών έδωσε το στίγμα των εκδηλώσεων όπως αυτές έπρεπε να ήταν και τόνισε την ανάγκη το ηρωικό πνεύμα και η ηρωική συνείδηση των κατοίκων της Πέλλας να μεταφερθεί στο κέντρο των αποφάσεων για καλύτερες μέρες.
 
Αξίζει τέλος, να σημειωθεί ότι η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά, μέσω διαδικτύου με τη βοήθεια της τεχνολογίας του live streaming και της Κοινωνίας της Πληροφορίας στην πλατφόρμα του Δικτύου Σύζευξις.

Κλείνοντας, υπενθυμίζεται ότι οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με την εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Αλμωπίας στις 2 Νοεμβρίου.

Ευχαριστούμε το Φώτο Ευθυμιάδης και τον Σταύρο Βαφειάδη – Δημοσιογράφο για την ευγενική παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.

Ο επετειακός εορτασμός των 100 χρόνων αφετηρία για νέους αγώνες


Με επισημότητα και τη συμμετοχή των αρχών και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Έδεσσας και ο συνεορτασμός της ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012. 
Ο φετινός εορτασμός που συμπίπτει με τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Έδεσσας είχε επετειακό χαρακτήρα και μετείχε ο Μακαριότατος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδας κκ. Ιερώνυμος Β' συνοδευόμενος από Μητροπολίτες και Ιεράρχες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, παραβρέθηκαν οι Μητροπολίτες Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος, Κοζάνης και Σερβίων Παύλος, Καστοριάς Σεραφείμ, Ιλίου Αθηναγόρας, Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος και Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου Ιερόθεος μαζί με τον Μητροπολίτη Εδέσσης Πέλλας και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, ενώ τη βουλή των Ελλήνων ο Κοσμήτορας και βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής. 
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές κκ. Γ. Καρασμάνης, Θ. Τζάκρη και Δ. Σταμενίτης, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Α. Καρούντζος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θ. Θεοδωρίδης, ο Στρατηγός του Β' Σώματος Στρατού Κ. Τόπης και ο Στρατηγός της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Π. Γεωργίου, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δ. Γιάννου, ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δ. Πασόης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Μ. Ζωγράφου και Α. Νουσηκύρου, δημοτικοί σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ι. Τσώτσος, ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, οργανώσεων και πλήθος κόσμου. 
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την πραγματοποίηση αρχιερατικού συλλείτουργου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σκέπης Έδεσσας, προεξάρχοντος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμου Β'. Το πανηγυρικό της ημέρας εκφωνήθηκε από τον εκπαιδευτικό κ. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο. Ακολούθησε δεξίωση στο Δημαρχείο και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο. 
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την πραγματοποίηση της παρέλασης στην οποία συμμετείχαν σύλλογοι απογόνων μακεδονομάχων, ποντίων, τμήματα μαθητών, επαγγελματικών σχολών και ΑμεΑ, προσκόπων, οδηγών καθώς και τμήματα ενόπλων δυνάμεων. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης σε δήλωσή του αναφέρει: “Οι φετινές εκδηλώσεις έχουν επετειακό χαρακτήρα και με τις εκδηλώσεις που προγραμματίσαμε αφενός τιμούμε τους ήρωες και θύματα των απελευθερωτικών αγώνων και αφετέρου δίνουμε ένα σύγχρονο νόημα με βάση τις διεθνείς και εσωτερικές πολιτικές και κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις. Είναι ώρα οι Έλληνες να αξιοποιήσουν τις ιδιαίτερες ικανότητές τους και να βοηθήσουν τη χώρα να ξεπεράσει τη κρίση και να πρωταγωνιστήσει και πάλι στις διεθνείς εξελίξεις Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου έχει ιδιαίτερο νόημα, αναδεικνύοντας την ενότητα, την ομοψυχία και την ψυχική και πνευματική εγρήγορση που χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ η Ελληνική κοινωνία”.

Απαιτείται εσωτερικός αγώνας με ενότητα και ομοψυχία

Από την Έδεσσα ξεκίνησαν χθές, 17/10, παραμονή της απελευθέρωσης της πόλης, οι επετειακές εκδηλώσεις της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Κεντρικής Μακεδονίας. 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Πέλλας στο Διοικητήριο, με επισημότητα και ένα πλούσιο πρόγραμμα. Την εκδήλωση λάμπρυνε με την παρουσία του ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β’ συνοδευόμενος από Μητροπολίτες και ιεράρχες προερχόμενους από πολλές διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. 
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την άφιξη της λαμπαδηδρομίας μαθητών στον σιδηροδρομικό σταθμό της Έδεσσας όπου, από ομάδα ηθοποιών του Εδεσσαϊκού Θεάτρου, έγινε αναπαράσταση των ιστορικών γεγονότων παράδοσης της πόλης στις δυνάμεις του ελληνικού στρατού που έφτασαν με το τρένο (είχε προηγηθεί η απελευθέρωση της Βέροιας, της Νάουσας και της Σκύδρας). 
Με την ολοκλήρωση των δρώμενων στον σιδηροδρομικό σταθμό της Έδεσσας, οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Στην αυλή του διοικητηρίου πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμου Β’ ο οποίος παρακολούθησε με τη συνοδεία των ιεραρχών το πρόγραμμα. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές κκ. Γ. Καρασμάνης και Δ. Σταμενίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θ. Θεοδωρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Α.Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δ. Γιάννου, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος, ο Στρατηγός Π. Γεωργίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Ι. Ζαχαρόπουλος, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθος κόσμου. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης στον χαιρετισμό του τόνισε το διπλό περιεχόμενο των επετειακών εκδηλώσεων: «Πρώτα απ’ όλα είναι εκδηλώσεις τιμής σε όλους εκείνους που με τον αγώνα τους οδήγησαν την Ελλάδα στον 20ο αιώνα. Είναι όμως και εκδηλώσεις κατανόησης του καθήκοντος που απαιτούν οι καιροί από όλους για να οδηγηθεί η Ελλάδα στον 21ο αιώνα». 
 Πρώτος ομιλητής ήταν ο ιστορικός-συγγραφέας κ. Κωνσταντίνος Σταλίδης ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή στην Έδεσσα λίγο πριν και λίγο μετά από την απελευθέρωσή της στις 18 Οκτωβρίου 1912. Αναφέρθηκε στην πλούσια πολιτιστική δράση που ανέπτυξαν οι Εδεσσαίοι, παρά τον ζυγό που υπέφεραν και στους αγώνες που έκαναν για την απελευθέρωση. 
Έπειτα, ο Συνταγματάρχης Ιωάννης Μακρής, επιτελάρχης της ΙΙης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού αναφέρθηκε ειδικότερα στα ιστορικά γεγονότα της απελευθέρωσης της Έδεσσας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης σε πρόσωπα της περιόδου που διαδραμάτισαν έναν σημαντικό ρόλο στην πορεία προς την απελευθέρωση. 
Ο Σύμβουλος Ανάπτυξης του Αντιπεριφερειάρχη, Μηχανικός Προγραμματισμού, κ. Ανέστης Παπαδάκης, μίλησε για «τις μάχες του πολέμου για την έξοδο από την κρίση και μία ισχυρή πατρίδα». Η εισήγηση του κ. Παπαδάκη συνέδεσε τα ιστορικά γεγονότα με τη σημερινή (ζοφερή) πραγματικότητα και παρουσίασε ένα διαφορετικό μοντέλο προγραμματισμού και λήψης αποφάσεων για να αντιμετωπίσει επιτυχώς η Ελλάδα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. 
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η απονομή τιμητικών διακρίσεων στον κ. Αναστάσιο Μπίλλη και στην σύζυγό του κα. Ιουλία Μπίλλη για την μεγάλη προσφορά τους στην Μακεδονία και στην Πέλλα. Για τη ζωή και το πολυδιάστατο έργο της προσφοράς τους μίλησε η αρχαιολόγος κα. Αναστασία Χατζηδήμου-Χρυσοστόμου. Ο κ. Αναστάσιος Μπίλλης και η σύζυγός του Ιουλία Μπίλλη, με καταγωγή από την Έδεσσα, εξέφρασαν την αγάπη τους για την Πέλλα και την Έδεσσα, αισθανόμενοι ιδιαίτερη τιμή για το γεγονός της βράβευσης με την παρουσία του Μακαριότατου. 
Κατά την απονομή των πλακετών, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι πρόκειται για μία συμβολική πράξη ευχαριστίας και αναγνώρισης της προσφοράς του ζεύγους Μπίλλη, με την ευχή και την ελπίδα ότι θα υπάρξουν και άλλοι άξιοι συνεχιστές και μιμητές ευεργέτες στην παρούσα δύσκολη περίοδο που διανύει η Ελλάδα. 
Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος κκ. Ιερώνυμος σ’ έναν σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε για την πρόσκληση να επισκεφτεί και να προσκυνήσει στην Πέλλα ενώ, με αφορμή το περιεχόμενο των ομιλιών και της τελετής της βράβευσης, τόνισε την ανάγκη ενεργοποίησης των ανθρώπων για την επίτευξη υψηλών στόχων. 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την εκτέλεση ενός μουσικού κομματιού σε πιάνο από τους σπουδαστές του Ωδείου της Έδεσσας και με τον εθνικό ύμνο τον οποίο έψαλαν όρθιοι οι παραβρισκόμενοι. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά, μέσω διαδικτύου με τη βοήθεια της τεχνολογίας του live streaming και μέσω του δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ. Μάλιστα, παρακολούθησαν την εκδήλωση και πολλοί Έλληνες της ομογένειας οι οποίοι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη τον οποίο και συνεχάρηκαν για τη διοργάνωση και το σπουδαίο περιεχόμενο της επετειακής αυτής εκδήλωσης. 

Τέλος, οι επετειακές εκδηλώσεις συνεχίζονται με την προγραμματισμένη εκδήλωση στα Γιαννιτσά, την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 19.00 το απόγευμα, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών, στις οποίες θα παραβρεθεί επίσης ο Αρχιεπίσκοπος.

Είναι αδύνατο να προβλέψουμε τους σεισμούς, μπορούμε όμως να προετοιμαστούμε

Με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την προετοιμασία για την αντιμετώπιση σεισμικών φαινομένων συνεδρίασε χθες (14/10) το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου. 
Τις εργασίες συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Κωνσταντίνος Κοκκολάκης, ο Διευθυντής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας κ. Ηλίας Τσαϊρίδης, οι Προϊστάμενοι Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και των Δήμων, Προϊστάμενοι Διευθύνσεων και υπηρεσιακά στελέχη, ο Διευθυντής Δασών Πέλλας κ. Αθανάσιος Σαμαράς, ο νέος Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πέλλας κ. Καρασαββίδης Δημήτρης, ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας, ο Διευθυντής ΔΕΗ-Άγρα κ. Κρουσταλλακίδης Ιωάννης, ο Πρόεδρος της ΕΔΟΜΑΚ Σκύδρας κ. Κωνσταντινίδης Ιάκωβος και μέλη της οργάνωσης, ο Πρόεδρος κ. Κουκουράβας Αντώνης και μέλη του Δ.Σ. της Ραδιολέσχης Έδεσσας, εκπρόσωποι λοιπών εθελοντικών οργανώσεων και πολίτες. 
Στην συνεδρίαση προσκλήθηκε και συμμετείχε επίσης ο Καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Παπαζάχος. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με σύντομη εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη ο οποίος τόνισε τη σημασία του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των σεισμικών φαινομένων. Αναφέρθηκε επίσης στην εμπειρία από την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του σεισμού που έπληξε στο παρελθόν την Αλμωπία και τη γειτονική περιοχή της Κοζάνης, στο ενδεχόμενο να δοκιμαστεί η περιοχή μας από έναν νέο σεισμό, όσο και αν το απευχόμαστε και στην ανάγκη για κατάλληλη προετοιμασία έγκαιρα. 
Στη συνέχεια ο Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Παπαζάχος εξήγησε τους μηχανισμούς δημιουργίας των σεισμών, τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις τους στις αστικές υποδομές και στην κοινωνία και τις βασικές αρχές του σχεδιασμού προετοιμασίας και αντιμετώπισης. Βάση της εισήγησής του αποτέλεσε η περίπτωση του μεγάλου σεισμού της Θεσσαλονίκης το 1978. 
Επόμενος ομιλητής ήταν ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Κωνσταντίνος Κοκκολάκης ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο νομικό και θεσμικό πλαίσιο και, ειδικότερα, στις αρμοδιότητες και το ρόλο των φορέων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση σεισμικών φαινομένων. 
Ο Διευθυντής της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας κ. Ηλίας Τσαϊρίδης παρουσίασε το προσχέδιο με τον Σχεδιασμό και Δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από σεισμικά φαινόμενα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αναφέρθηκε στη δομή του προσχεδίου, στη συνεργασία και στον συντονισμό των νέων δομών της Αυτοδιοίκησης (Δήμοι, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση) με τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς (Πυροσβεστική, Αστυνομία, Εθελοντές, κλπ.) και στις διαδικασίες υλοποίησης των επιμέρους δράσεων σε περίπτωση εκδήλωσης σεισμού. 

Ακολούθησε συζήτηση με τους παραβρισκόμενους με στόχο τη βελτίωση του προσχεδίου αλλά και τον εμπλουτισμό του με στοιχεία και λεπτομέρειες που αφορούν όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και συνεργαζόμενους φορείς. Στην επόμενη Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που θα γίνει με αντικείμενο την προετοιμασία για ακραία καιρικά φαινόμενα της χειμερινής περιόδου, αναμένεται να γίνει και η έγκριση των χώρων συγκέντρωσης του πληθυσμού σε περίπτωση έκτακτων αναγκών, σύμφωνα με τις προτάσεις των Δήμων.

16 Οκτ 2012

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας ανακοινώνει το πρόγραμμα της Τετάρτης 16/102/2012 των εκδηλώσεων εορτασμού για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Κεντρικής Μακεδονίας που θα πραγματοποιηθούν το προσεχές χρονικό διάστημα 
Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Προσκαλώ όλους τους πολίτες της Πέλλας και της ευρύτερης περιοχής να συμμετέχουν μαζικά στις επετειακές εκδηλώσεις και να τιμήσουν με την παρουσία τους ήρωες, αγωνιστές και θύματα των αγώνων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Η διαμόρφωση του προγράμματος των εκδηλώσεων έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να αναδειχθούν τα ιστορικά γεγονότα και η σημασία τους και, παράλληλα, να αναπτυχθεί ένας γόνιμος προβληματισμός για τη σύγχρονη αναπτυξιακή προοπτική που οφείλουμε να αναζητήσουμε». 
Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν: Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ΙΙ/η Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού, Εδεσσαϊκό Θέατρο, Δημοτικό Ωδείο Αριδαίας, PELLATV, EΡT3, 4E. 
Ακολουθεί το πρόγραμμα: 
 ΕΔΕΣΣΑ | Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012 
18.00 - 19.15 Θεατρικό Δρώμενο (street event): Αναπαράσταση της απελευθέρωσης της πόλης της Έδεσσας, Παρουσιάζει το Εδεσσαϊκό Θέατρο Τόπος: Σιδηροδρομικός Σταθμός έως Αίθουσα Εκδηλώσεων Π.Ε. Πέλλας 
19.15 – 20.45 «100 χρόνια Ελεύθερη Έδεσσα» (την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Α.Μ Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄) Χώρος: Αίθουσα Εκδηλώσεων Π.Ε. Πέλλας 
19.15 - 19.30, Προσέλευση 
19.30 - 19.45, Χαιρετισμοί 
19.45 - 20.00, «Η ζωή στην Έδεσσα λίγο πριν και λίγο μετά την απελευθέρωσή της - 18 Οκτωβρίου 1912», Κωνσταντίνος Σταλίδης, ιστορικός - συγγραφέας 
20.00 – 20.15, «18 Οκτωβρίου 1912: Η απελευθέρωση της Έδεσσας», Ιωάννης Μακρής, συνταγματάρχης-επιτελάρχης ΙΙ/ης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού 
20.15 - 20.30, «Από το 1912 στο 2012, Οι μάχες του πολέμου για την έξοδο από την κρίση και μια ισχυρή πατρίδα», Ανέστης Παπαδάκης, σύμβουλος ανάπτυξης γραφ. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Πέλλας 20.30 - 20.45, Απονομή τιμητικών διακρίσεων στον Αναστάσιο και στην Ιουλία Μπίλλη 
Παρουσίαση: κ. Αναστασία Χατζηδήμου-Χρυσοστόμου, αρχαιολόγος

13 Οκτ 2012

Πρόγραμμα εκδηλώσεων εορτασμού της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Κεντρικής Μακεδονίας

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας ανακοινώνει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εορτασμού για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Κεντρικής Μακεδονίας που θα πραγματοποιηθούν το προσεχές χρονικό διάστημα.
Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Προσκαλώ όλους τους πολίτες της Πέλλας και της ευρύτερης περιοχής να συμμετέχουν μαζικά στις επετειακές εκδηλώσεις και να τιμήσουν με την παρουσία τους ήρωες, αγωνιστές και θύματα των αγώνων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Η διαμόρφωση του προγράμματος των εκδηλώσεων έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να αναδειχθούν τα ιστορικά γεγονότα και η σημασία τους και, παράλληλα, να αναπτυχθεί ένας γόνιμος προβληματισμός για τη σύγχρονη αναπτυξιακή προοπτική που οφείλουμε να αναζητήσουμε». 
Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν: Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ΙΙ/η Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού, Εδεσσαϊκό Θέατρο, Δημοτικό Ωδείο Αριδαίας, PELLATV, EΡT3, 4E. 
Ακολουθεί το πρόγραμμα: 
 ΕΔΕΣΣΑ | Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012 
18.00 - 19.15 Θεατρικό Δρώμενο (street event): Αναπαράσταση της απελευθέρωσης της πόλης της Έδεσσας, Παρουσιάζει το Εδεσσαϊκό Θέατρο Τόπος: Σιδηροδρομικός Σταθμός έως Αίθουσα Εκδηλώσεων Π.Ε. Πέλλας 
19.15 – 20.45 «100 χρόνια Ελεύθερη Έδεσσα» (την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Α.Μ Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄) Χώρος: Αίθουσα Εκδηλώσεων Π.Ε. Πέλλας 
19.15 - 19.30, Προσέλευση 
19.30 - 19.45, Χαιρετισμοί 
19.45 - 20.00, «Η ζωή στην Έδεσσα λίγο πριν και λίγο μετά την απελευθέρωσή της - 18 Οκτωβρίου 1912», Κωνσταντίνος Σταλίδης, ιστορικός - συγγραφέας 
20.00 – 20.15, «18 Οκτωβρίου 1912: Η απελευθέρωση της Έδεσσας», Ιωάννης Μακρής, συνταγματάρχης-επιτελάρχης ΙΙ/ης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού 
20.15 - 20.30, «Από το 1912 στο 2012, Οι μάχες του πολέμου για την έξοδο από την κρίση και μια ισχυρή πατρίδα», Ανέστης Παπαδάκης, σύμβουλος ανάπτυξης γραφ. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Πέλλας 20.30 - 20.45, Απονομή τιμητικών διακρίσεων στον Αναστάσιο και στην Ιουλία Μπίλλη 
Παρουσίαση: κ. Αναστασία Χατζηδήμου-Χρυσοστόμου, αρχαιολόγος 
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ | Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012 
19.00 – 20.50, «100 χρόνια ελεύθερη Μακεδονία- Η απελευθέρωση των Γιαννιτσών 19-20/10/1912» (την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Α.Μ Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄) Χώρος: Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών 
19.00 - 19.30, Προσέλευση-Χαιρετισμοί 
19.30 -19.50, Παρουσίαση επετειακού φυλλαδίου και ψηφιακού δίσκου της Ιεράς Μητρόπολης με Τραγούδια του Μακεδονικού Αγώνα - Χορωδία (Διεύθυνση: Απ. Τσέρνος) 
19.50 – 20.05, «Στιγμές ηρωισμού και θυσιών των στρατιωτών και του ιερού μας κλήρου από την τοπική ιστορία», Ιωάννης Παπαλαζάρου, εκπαιδευτικός - συγγραφέας 
20.05 - 20.20, «Η μάχη των Γιαννιτσών: 19-20/10/1912» Ιωάννης Μακρής, συνταγματάρχης-επιτελάρχης ΙΙ/ης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού 
20.20 - 20.35, «Μάχες του σήμερα για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας», Ανέστης Παπαδάκης, σύμβουλος ανάπτυξης γραφ. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Πέλλας 
20.35 - 20.50, Παραδοσιακοί χοροί –Χορευτικά Ενορίας Αγ. Γεωργίου Γιαννιτσών 
ΑΡΙΔΑΙΑ | Παρασκευή 02 Νοεμβρίου 2012 
19.00 – 20.45, «100 χρόνια Ελεύθερη Αλμωπία» Χώρος: Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο 
19.00 - 19.10, Προσέλευση-Χαιρετισμοί 
19.10 - 19.30, Μουσική εισαγωγή: Παίζουν σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Αριδαίας 
19.30 – 19.45, «Αρχιμανδρίτης Παπανίκανδρος, ο απελευθερωτής της Αλμωπίας» Ιωάννης Παπαλαζάρου, εκπαιδευτικός - συγγραφέας 
19.45 - 20.00, «4 Νοεμβρίου 1912: Η απελευθέρωση της Αλμωπίας», Ιωάννης Μακρής, συνταγματάρχης-επιτελάρχης ΙΙ/ης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού 
20.00 - 20.15, «Από το 1912 στο 2012 - Οι μάχες του πολέμου για την έξοδο από την κρίση και μια ισχυρή πατρίδα», Ανέστης Παπαδάκης, σύμβουλος ανάπτυξης γραφ. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Πέλλας 20.15 - 20.20, Απονομή τιμητικής διάκρισης στον Νικόλαο Ξενιτίδη 
20.20-20.45, Μουσική παρουσίαση: Παίζουν σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Αριδαίας 
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 
Θεατρική παράσταση για τρεις αλώσεις της Θεσσαλονίκης με αναφορά στα Γιαννιτσά Θεατρική ομάδα δράσης «Τριωδία Θεσσαλονίκης» Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012 Πνευματικό κέντρο Γιαννιτσών 
20.00 - 21.30 Συνέδριο με θέμα: «Η εκπαίδευση στην περιοχή της Πέλλας από τον 19 έως τα μέσα του 20 αιώνα» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας 17-18 Νοεμβρίου 2012 Έδεσσα, Αίθουσα Εκδηλώσεων Π.Ε. Πέλλας 
Προβολή Ντοκυμαντέρ του Νational Geographic «Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913» σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Πέλλας Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2012 Έκθεση χαρτών με τίτλο «Η Μακεδονία μέσα από τους χάρτες από τον 14ο αιώνα έως τις μέρες μας» Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2012

Η πολιτεία να στηρίξει και να αναδείξει το θεσμό των χορηγιών

Με επισημότητα πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης για τους εθνικούς ευεργέτες, στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Ο εορτασμός περιλάμβανε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Σκέπης, εκφώνηση ομιλίας από τον εκπαιδευτικό κ. Αθανάσιο Μπαζούκη και κατάθεση στεφανιού στο Ηρώο της πόλης από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη. 
Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, ο Στρατηγός της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού κ. Πέτρος Γεωργίου, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πέλλας κ. Γεώργιος Νταουτάς, Δημοτικοί, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, συλλόγων και πολίτες. 
Σε μήνυμά του για την ημέρα, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρει: «Τιμούμε τη μνήμη των εθνικών μας ευεργετών οι οποίοι, με τις δωρεές και την κοινωνική συνεισφορά τους, έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη της Ελλάδας. 
Σε δύσκολες εποχές, όπως και η σημερινή που διανύουμε, πολλοί έλληνες συμπολίτες μας αξιολόγησαν ότι προέχει το συμφέρον του έθνους και πρόσφεραν τα χρήματά τους για κοινωφελείς σκοπούς και έργα. Είναι αναγκαίο σήμερα να ξαναδούμε το θεσμό της χορηγίας και η πολιτεία να επανεξετάσει την πολιτική της στον τομέα αυτό. 
Η παιδεία, η υγεία και ο ελληνικός πολιτισμός μπορούν να στηριχθούν μέσα από δωρεές φυσικών προσώπων, εταιριών και ιδρυμάτων. 
Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας αναγνωρίζει την προσφορά των εθνικών και τοπικών ευεργετών και μάλιστα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Κεντρικής Μακεδονίας, προτιθέμεθα να τιμήσουμε και να βραβεύσουμε ευεργέτες της περιοχής μας».

1 Οκτ 2012

Συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες ανακατασκευής της γέφυρας του Αγίου Γεωργίου

 Συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες ανακατασκευής της γέφυρας του Αγίου Γεωργίου στην Εθνική Οδό Έδεσσας-Θεσσαλονίκης που ξεκίνησαν πριν περίπου ένα μήνα. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή για το συγκεκριμένο έργο και σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Διονύση Ψωμιάδη επιθυμούν το ταχύτερο δυνατό το έργο να ολοκληρωθεί προς όφελος των κατοίκων της Πέλλας και όλων των διερχόμενων οδηγών. 
Για το λόγο αυτό παρακολουθεί στενά την πορεία του και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον εργολάβο και τα στελέχη της Δ/νσης Τεχνικών Έργων ώστε να ενημερώνεται διαρκώς. 

 

Ο κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είμαι ικανοποιημένος από την πορεία των εργασιών αν λάβουμε υπόψη το μικρό χρονικό διάστημα που εγκαταστάθηκε ο εργολάβος και ξεκίνησαν οι εργασίες. Για την Π.Ε. Πέλλας το έργο είναι υψηλής προτεραιότητας ώστε να αποσυμφορηθεί το συγκεκριμένο σημείο του οδικού δικτύου στο οποίο κατά το παρελθόν έχουν συμβεί ουκ ολίγα ατυχήματα. Όπως διαπιστώνει κάποιος το σημείο είναι μεγάλης επικινδυνότητας και θα εφιστούσα την προσοχή στους διερχόμενους οδηγούς μέχρι την αποπεράτωση της γέφυρας. Άλλωστε, η ολοκλήρωση του έργου θα δημιουργήσει συνθήκες μεγάλης οδικής ασφάλειας και με τις ποιοτικές προδιαγραφές κατασκευής που έχει σχεδιαστεί θα συνδράμει σημαντικά στην ασφαλή διέλευση των πολλών οχημάτων σε καθημερινή βάση». 
Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο έχει προϋπολογισμό 750.000,00 € και η γέφυρα θα έχει μήκος 30 μέτρα. Περιλαμβάνεται επίσης η κατασκευή πεζοδρομίου και η πλήρης ένταξή της στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο.

Ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ


  Υπογράφηκε χθες (27/9) η Απόφαση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων για το τμήμα «Μαυροβούνι-τέλος παράκαμψης Έδεσσας» και παράτασης ισχύος του τμήματος «Μελίσσι-Μαυροβούνι-Έδεσσα-Βρυττά» της Εθνικής Οδού Νέας Χαλκηδόνας-Έδεσσας-Φλώρινας. Με τη συγκεκριμένη Απόφαση ολοκληρώνεται η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης η οποία αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την τελική ένταξη του δρόμου στο ΕΣΠΑ. 
 
Στο υπό κατασκευή νέο τμήμα «Μαυροβούνι-τέλος παράκαμψης Έδεσσας» μήκους 9,4 χλμ. περιλαμβάνονται τεχνικά έργα βελτίωσης της οδικής συμπεριφοράς και ασφάλειας του δρόμου όπως: • Ασφαλτοστρωμένο κατάστρωμα 21,1 μέτρων και διαχωριστική νησίδα 2,5 μέτρων 
• Η σήραγγα Μαυροβουνίου με μήκος 270 μέτρα και δίδυμη διευρυμένη διατομή 
• Ο ανισόπεδος κόμβος Ριζαρίου (περί της ΧΘ 45+700) 
• Η σύνδεση της αρτηρίας με την παλαιά εθνική οδό 
• Δίκτυο παράπλευρων οδών και αποκαταστάσεις του τοπικού δικτύου. Επίσης, περιλαμβάνεται η εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης των κατολισθήσεων που παρουσιάστηκαν σε τέσσερεις θέσεις πρανών ορυγμάτων της νότιας παράκαμψης Έδεσσας. 
Προκειμένου το έργο να αποκτήσει πλήρη μελετητική ωριμότητα, υπολείπονται οι οριστικές μελέτες των τεχνικών έργων προϋπολογισμού 550.000 ευρώ. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης σε δήλωσή του αναφέρει: «Η επίσπευση των διαδικασιών ωρίμανσης των μεγάλων τεχνικών έργων που αφορούν στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας μας ικανοποιεί. 
Συμμετέχουμε σ’ ένα δύσκολο αγώνα δρόμου για την ωρίμανση των έργων, είναι σίγουρο όμως ότι θα τα καταφέρουμε. Δεν αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Ευχαριστώ τα στελέχη της Περιφέρειας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που με υπευθυνότητα και συνέπεια ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες της περιβαλλοντικής αδειοδότησης».

Στρατηγική αντιμετώπιση της κρίσης με ενεργοποίηση των πόρων της πραγματικής οικονομίας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης έδωσε το στίγμα για την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, η οποία ανασχεδιάζεται για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, με εισήγησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 27/9. 

Ο σχεδιασμός της συνολικής αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΑΑΝ), σε συνεργασία με τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία και τις Περιφερειακές Αρχές. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου, συζητήθηκε η πρόταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη διαμόρφωση των κατευθύνσεων της εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής της προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, δηλαδή του νέου «ΕΣΠΑ». 

Ο κ. Θεοδωρίδης, στην εισήγησή του, τόνισε τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της σημερινής κρίσης και επισήμανε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής 2020. Ακολουθούν αποσπάσματα της εισήγησης του κ. Θεοδωρίδη: «Η κρίση της Χώρας την τρέχουσα συγκυρία εντάσσεται μεν στην κρίση του Ευρωπαϊκού Νότου, αλλά είναι διαφορετική. Και ως προ τα δημοσιονομικά μεγέθη και ως προς το χρέος και ως προς τις προϋποθέσεις εξόδου απ΄ αυτήν. 

Απαιτείται επομένως μία στρατηγική αντιμετώπιση της κρίσης και των επιπτώσεών της η οποία να βασίζεται: 
α. Στους όρους και τις προϋποθέσεις ενεργοποίησης των πόρων της πραγματικής οικονομίας. 
β. Στους όρους και τις προϋποθέσεις οργάνωσης της διοίκησης της Ανάπτυξης, παρεμβαίνοντας σαρωτικά στις αρρυθμίες και τις αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. 
Γ. Στις προτεραιότητες όρων και προϋποθέσεων άμεσης επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας ως αφετηρίας και βάσης ανάκαμψης του παραγωγικού συστήματος της Περιφέρειας και της χώρας. Στόχος της πρότασης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πρέπει να είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων της Στρατηγικής Ευρώπης 2020 (EU 2020). Συνεπώς, αυτό που ενδιαφέρει είναι η αντιστοίχηση των ελληνικών κεντρικών και περιφερειακών σχεδιασμών με τους θεματικούς στόχους της EU 2020, ώστε να εξασφαλίζεται η συμβατότητα των επιδιώξεων των περιφερειακών σχεδιασμών με τα πεδία χρηματοδοτήσεων της EU 2020. 
Ο πολιτικός σχεδιασμός της Ανάπτυξης της Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη διαχείριση των επιπτώσεών της, είναι μία μοναδική πολιτική πράξη που νομιμοποιεί τη συλλογική και προσωπική λειτουργία του καθενός από τους Περιφερειακούς Συμβούλους».

«Στηρίζουμε την ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών ελληνοτουρκικών επιχειρηματικών συνεργασιών»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θ. Θεοδωρίδης δέχτηκε σε εθιμοτυπική συνάντηση τον Τούρκο Πρόξενο κ. Τουργούλ Μπιλκετίν, τον οποίο συνόδευε ο Διευθυντής των Τουρκικών Αερογραμμών κ. Μπιχάλ Γιαζάν. 

Στα πλαίσια αυτής της εθιμοτυπικής συνάντησης, δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν ενδεχόμενα πεδία κοινών επιχειρηματικών συνεργασιών στην Πέλλα. 
Ο τουρισμός συζητήθηκε ως το κατ’ εξοχής πεδίο ανάδειξης της Πέλλας ως τουριστικού προορισμού επισκεπτών από την Τουρκία. (Σήμερα η Μακεδονία ελκύει 60.000 επισκέπτες από την Τουρκία) 
Η Αγροτική Οικονομία επίσης συζητήθηκε ως πεδίο αναζήτησης εμπορικών και επενδυτικών συνεργασιών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εξαγωγή προϊόντων κρέατος στην Τουρκία. 

Η τακτική αεροπορική σύνδεση (έξι πτήσεις εβδομαδιαίως Θεσσαλονίκη - Κωνσταντινούπολη) από τις Τουρκικές Αερογραμμές, αποτελεί μια σημαντική υποδομή τουριστικών και εμπορικών συνεργασιών. Ιδιαίτερα εκτιμήθηκε η προοπτική αξιοποίησης των γραμμών επιχειρηματικών συνεργασιών της Τουρκίας με την Κεντρική Ασία και την Άπω Ανατολή, και την ενδεχόμενη προώθησή τους σε ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, αξιοποιώντας τη συμπληρωματικότητα Ελλάδας – Τουρκίας, (Τουρισμός , Εμπόριο). 

Αναφέρθηκε ότι η Πέλλα με την Ημαθία αποτελούν ένα μοναδικό ανοικτό αστικό σχηματισμό που αποτελεί τον τρίτο αναπτυξιακό πόλο στην Ελλάδα στον Τουρισμό, στον Πολιτισμός στην Αγροτική Οικονομία και στην μεταποίηση της παραγωγής της. Συμφωνήθηκε να υπάρξει και μια επόμενη συνεργασία που θα μπορούσε να προετοιμάσει ένα forum αναζήτησης κοινών και αμοιβαία επωφελών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών μεταξύ ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων.