26 Ιαν 2013

ΔΙΟΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ 2

ΔΙΟΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ 1

ΔΙΟΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΔΙΟΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΕΙΣ


Κοπή βασιλόπιτας εργαζομένων Π.Ε. Πέλλας παρουσία του νέου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστα

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας των εργαζομένων, παρουσία του νέου Περιφερειάρχη κ. Απόστολου Τζιτζικώστα ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή το τελευταίο διήμερο. 
Με την ευκαιρία ο νέος Περιφερειάρχης, σε σύντομο χαιρετισμό του, παρουσίασε ένα πλαίσιο εργασίας και συνεργασίας για τους εργαζόμενους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν δύο κεντρικοί πυλώνες. 
Ο πρώτος αφορά την ποιότητα της εργασίας των στελεχών. Με βάση το νέο οργανόγραμμα είναι σημαντικό να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν οι ιδιαίτερες ικανότητες και γνώσεις των εργαζομένων. 
Το δεύτερο στοιχείο είναι η εντιμότητα, τομέας στον οποίο «δεν πρόκειται να δεχθεί καμία έκπτωση», όπως τόνισε ο κ. Περιφερειάρχης. Η δοκιμασία την οποία βιώνουν οι πολίτες λόγω των επιπτώσεων της κρίσης έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των αντοχών τους στη διαιώνιση της κακοδιοίκησης. Τονίζοντας τη σημασία της αποτελεσματικότητας στο έργο όλων των στελεχών, χρησιμοποίησε μία μεταφορά: Η δημόσια διοίκηση είναι σαν πυραμίδα. Αν η βάση της πυραμίδας «γονατίσει» τότε καταρρέει ολόκληρο το οικοδόμημα. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ευχήθηκε καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο του νέου Περιφερειάρχη. Επίσης, υγεία και φώτιση σε όλους τους εργαζόμενους. «Έχουμε μία δύσκολη χρονιά μπροστά μας αλλά με καθημερινή προσπάθεια και συντονισμένη συνεργασία μπορούμε να τα καταφέρουμε. Οι πολίτες θέλουν να δουν συγκεκριμένα σημεία βελτίωσης της καθημερινότητάς τους και στόχος μας είναι να εξυπηρετήσουμε τις τοπικές ανάγκες», τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης. 
Η κοπή της βασιλόπιτας έγινε από τον πάτερ Μάξιμο ο οποίος ευχήθηκε να πραγματοποιηθούν οι προσδοκίες της ηγεσίας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων. Το φλουρί έτυχε ο υπάλληλος της Διεύθυνσης Τεχνικών έργων κ. Λάζαρος Καραπαναγιωτίδης. Ευχή και ελπίδα όλων είναι ο τομέας των τεχνικών έργων να είναι τυχερός φέτος και να δούμε την υλοποίηση πολλών αναπτυξιακών έργων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Διοικητήριο με αντικείμενο τον αναπτυξιακό προγραμματισμό στην Π.Ε. Πέλλας με τη συμμετοχή του νέου Περιφερειάρχη κ. Απόστολου Τζιτζικώστα. 
Παρόντες ήταν επίσης ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη πάτερ Μάξιμος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Α. Νουσηκύρου, Μ. Ζωγράφου, Μ. Καράμπελα, Ι. Ανδρίτσος και Μ. Καραμάνης, οι Δήμαρχοι κκ. Δ. Πασόης, Δ. Γιάννου, Γ. Στάμκος και Γ. Χοΐδης, η Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Π.Κ.Μ. κα. Α. Ωραιοπούλου συνοδευόμενη από στελέχη της υπηρεσίας, οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κκ. Δ. Αδαμίδης και Κ. Κούγκας, ο Διευθυντής του Τελωνείου Σκύδρας κ. Φ. Κατσάρας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Πέλλας κ. Ι. Κιοσέογλου, ο Διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης Όραμα κ. Λ. Σιάντσης, άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων, Προϊστάμενοι Διευθύνσεων και Τμημάτων της Περιφέρειας και δημοσιογράφοι. 
Η συνάντηση ξεκίνησε με την σύντομη και περιεκτική εισήγηση του κ. Περιφερειάρχη ο οποίος αναφέρθηκε στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στη νέα «περιφερειακή νοοτροπία» την οποία προτίθεται να αναπτύξει. Μίλησε για μία νέα σελίδα στην Περιφέρεια στην οποία «θα στηριχθούμε σε πολύ δουλειά και σε λίγα λόγια». Το νέο μοντέλο το οποίο υπηρετεί την ανάπτυξη και το σύνολο της Περιφέρειας, έχει δύο πυλώνες. Τον αναπτυξιακό, ο οποίος περιλαμβάνει και ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης με αυξημένες αρμοδιότητες για τους Αντιπεριφερειάρχες οι οποίοι, εκτός από τις γεωγραφικές αρμοδιότητες, αποκτούν επιπλέον και θεματικές. Δεύτερος πυλώνας είναι ο εκσυγχρονισμός της διοίκησης και η παροχή προηγμένων και ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Βασικό στοιχείο στον τομέα αυτό διαδραματίζουν οι νέες τεχνολογίες ενώ σημαντικά έργα που προωθούνται είναι η δημιουργία υπηρεσιών μίας στάσης και η ηλεκτρονική υπογραφή. 
Κεντρικός στόχος της συνάντησης, όπως τόνισε, είναι «να δούμε που βρισκόμαστε και τι πρέπει να κάνουμε για να προχωρήσουμε». Ακολούθησε η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη. Ο κ. Θεοδωρίδης, ο οποίος ανέλαβε υπεύθυνος του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της Περιφέρειας, αναφέρθηκε στην ανάγκη της ενιαίας διαχείρισης της ανάπτυξης και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κεντρικής Μακεδονίας που αξιοποιούνται στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού. Ακόμη, παρουσίασε αναλυτικά τα αποτελέσματα των πρώτων δύο χρόνων διακυβέρνησης και την εικόνα των ενταγμένων και υπό διεκδίκηση έργων στα επιμέρους αναπτυξιακά προγράμματα. 
Το έργο των παρακάμψεων Χαλκηδόνας και Γιαννιτσών προωθείται με την ολοκλήρωση της μελέτης των τεχνικών έργων για ένταξη στο ΕΣΠΑ ως “overbooking”. Η πλειονότητα των ενταγμένων έργων της Π.Ε. Πέλλας στο ΕΣΠΑ ολοκληρώνονται ενώ για όσα υπήρξαν καθυστερήσεις έχουν ληφθεί κατάλληλα μέτρα (όπως το αντιπλημμυρικό έργο στο Τσιναρλί που επαναδημοπρατείται). Η Διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής κα. Ωραιοπούλου αναφέρθηκε λεπτομερώς στα έργα της Περιφέρειας και των Δήμων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως και συνεχάρη τους τοπικούς φορείς οι οποίοι έχουν επιδείξει μεγάλη ικανότητα στην επίτευξη των συμφωνημένων στόχων κατά την πορεία του προγράμματος και τόνισε ότι έτσι θα πρέπει να συνεχίσουν ώστε να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος απένταξης έργου και να απορροφηθούν τα κονδύλια εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος. 
Αναφέρθηκε ακόμη στους κεντρικούς άξονες που προτείνει η Περιφέρεια για τη νέα προγραμματική περίοδο. Κεντρικός στόχος του νέου προγράμματος 2014-2020 είναι να υπάρξει σύγκλιση της ευρωπαϊκής στρατηγικής με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα η Περιφέρεια δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην εξωστρέφεια και στην προώθηση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης. Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των Δημάρχων και των Περιφερειακών Συμβούλων. 
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας παρουσίασε στοιχεία που αφορούν την ακριτικότητα του Δήμου και των επιπτώσεων της κρίσης στην αλματώδη τουριστική ανάπτυξη που γνώρισε το Λουτράκι τα τελευταία χρόνια. Ζήτησε να προωθηθεί η οδική σύνδεση της Αλμωπίας με το Χιονοδρομικό, να προχωρήσει η οδική σύνδεση με τη FYROM και η δημιουργία τελωνείου με τη γείτονα χώρα και να σταματήσει η άκριτη αναστολή λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών που εξυπηρετούν την Αλμωπία. Στο σημείο αυτό ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκης έχει εξαγγείλει την αξιολόγηση των δημόσιων δομών εντός του 2013 και πάγια θέση του είναι να μην γίνει καμία συγχώνευση υπηρεσιών πριν ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη αξιολόγηση. 
Ο Δήμαρχος Έδεσσας τόνισε το πρόβλημα της ανεργίας που πλήττει την περιοχή και την ανάγκη να προχωρήσουν περισσότερες δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης. 
Ο Δήμαρχος Πέλλας αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η ολοκλήρωση των οδικών υποδομών για την ασφαλή μεταφορά των πολιτών, των αγαθών και την τουριστική ανάπτυξη ενώ ο Δήμαρχος Σκύδρας αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιπλημμυρικής θωράκισης του κάμπου. 
Από τους Περιφερειακούς Συμβούλους, η κα. Ζωγράφου τόνισε τη σημασία αξιοποίησης του στελεχιακού δυναμικού της Περιφέρειας και την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην αγροτική οικονομία η οποία αποτελεί τη βάση της τοπικής οικονομίας. 
Ο κ. Ανδρίτσος τόνισε την ανάγκη για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα την οποία επιζητούν οι πολίτες από τους πολιτικούς ενώ ο κ. Νουσηκύρου ζήτησε την ανάπτυξη στενότερης σχέσης μεταξύ της Περιφέρειας και των Δήμων, καθώς επίσης και την ενίσχυση της εξωτερικής πολιτικής της Περιφέρειας. 
Η κα. Καράμπελα αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας οι οποίες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της διοίκησης. 
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Καραμάνης επικρότησε τη νέα αντίληψη για ενιαία αναπτυξιακή προσέγγιση στην Περιφέρεια. 
Ο Διευθυντής του Τελωνείου Σκύδρας παρουσίασε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με την θεαματική αύξηση των εξαγωγών προς τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ) που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, το 2012, 205 εκατομμύρια κιλά εμπορευματικών αγαθών φορτώθηκαν και μετακινήθηκαν με 10.000 φορτηγά προς τις αγορές των τρίτων χωρών. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 660% από το 2009 και αντίστοιχη είναι η αύξηση σε αξίες (ευρώ). Το συγκεκριμένο στοιχείο αναδεικνύει την «επανάσταση» στις εξαγωγές που ζει η Πέλλα το τελευταίο χρονικό διάστημα από τη μία πλευρά, ταυτόχρονα τονίζει τις ανάγκες για βελτίωση των οδικών υποδομών για την εξυπηρέτηση του μεγάλου αυτού εμπορευματικού φόρτου από την άλλη. 
Ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Πέλλας αναφέρθηκε στα προγράμματα που υλοποιεί η Αναπτυξιακή (Leader, ΟΠΑΑΧ, Interreg, ΤΟΠΣΑ, κ.ά) με προϋπολογισμό πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που έφεραν την Αναπτυξιακή Πέλλας μεταξύ των πρώτων εταιριών σε επίπεδο Π.Κ.Μ. και πανελλαδικό επίπεδο στη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων. 
Ο Διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης «Όραμα» κ. Λ. Σιάντσης, αναφέρθηκε στο μεγάλο εύρος προγραμμάτων που υλοποιεί το Κέντρο και στο συντονιστικό ρόλο που έχει αναλάβει για την υλοποίηση των δράσεων του Κοινωνικού Δικτύου Αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών και φορέων. 
Οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρθηκαν στην ανάγκη βελτίωσης των σχολικών κτιρίων και υποδομών. Το συγκεκριμένο θέμα έχει απόλυτη προτεραιότητα, τόνισε ο Περιφερειάρχης. 
Ο ειδικός Σύμβουλος του Αντιπεριφερειάρχη, Μηχανικός της Ανάπτυξης κ. Ανέστης Παπαδάκης χαρακτήρισε το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο ως μία πολιτική μεταρρύθμιση. Μετά από την κατάργηση των Κοινοτήτων με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», με την Απόφαση του Περιφερειάρχη καταργούνται οι Νομαρχίες, ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Ο κ. Τζιτζικώστας, κλείνοντας τη συνάντηση, ευχαρίστησε τους παριστάμενους για τη συμμετοχή τους και τις εποικοδομητικές εισηγήσεις τους. «Μόνο ενωμένοι και σε συνεργασία θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Η πατρίδα και η κοινωνία το απαιτούν. Στο νέο ξεκίνημα, σας θέλω δίπλα μου. Έχουμε κοινούς στόχους και κοινές αντιλήψεις. Ζητώ να προχωρήσουμε μαζί, γρήγορα και αποτελεσματικά», ήταν ο επίλογος για τη συνάντηση από τον κ. Περιφερειάρχη. 
Ο κ. Περιφερειάρχης ευχαρίστησε επίσης και συνεχάρη τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη για το υψηλό επίπεδο της συνάντησης ενώ ακολούθησε η παράθεση συνέντευξη τύπου στο Κέντρο των «Καταρρακτών» της δημοτικής επιχείρησης Έδεσσας.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της οργάνωσης «Χαμόγελο του Παιδιού»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συναντήθηκε στις 22 Ιανουαρίου, στο γραφείο του, με τον Πρόεδρο του εθελοντικού οργανισμού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο.   
Ο κ. Γιαννόπουλος βρέθηκε στην Έδεσσα για την παρουσία της δράσης της οργάνωσης στο πλαίσιο των ανοικτών επιμορφωτικών εκδηλώσεων που πραγματοποιεί το Κέντρο Πρόληψης «Όραμα» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας, το Δήμο Έδεσσας και τη δημοτική κοινωφελή επιχείρηση. 
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκε από τον κ. Γιαννόπουλο για την πολύπλευρη δράση του «Χαμόγελου του Παιδιού» και συζήτησε μαζί του ένα πλαίσιο συνεργασίας για πιο αποτελεσματικό συντονισμό των δημόσιων υπηρεσιών και εθελοντικών οργανώσεων σε περιπτώσεις κινδύνου της ζωής παιδιών. 
Εξετάστηκε ακόμη η προοπτική δημιουργίας μίας αντίστοιχης δομής φροντίδας παιδιών που χρειάζονται υποστήριξη στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Ζωγράφου και ο Διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης «Όραμα» κ. Λάζαρος Σιάντσης. 
Η ενημερωτική εκδήλωση για το «Χαμόγελο του Παιδιού» εξάλλου πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πολύ κόσμου. 
Η κα. Μαρία Ζωγράφου που εκπροσώπησε τον Αντιπεριφερειάρχη στην εκδήλωση αναφέρθηκε στις δράσεις κοινωνικής μέριμνας που υλοποιεί η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας, ιδιαίτερα το πρόγραμμα διανομής τροφίμων σε άπορες οικογένειες και τα αποτελέσματα από τη δραστηριοποίηση του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τη συμμετοχή πολλών τοπικών φορέων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Πιο κοντά στην πραγματοποίηση του έργου του Οδικού Άξονα «Χαλκηδόνα-Μελίσσι»

Θετική εξέλιξη στην ενταξιακή πορεία του οδικού άξονα «Χαλκηδόνα-Μελίσσι» ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, των Βουλευτών, των Δημάρχων και εκπροσώπων τοπικών αρχών κατά τη διάρκεια των συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο (19/9) και Δεκέμβριο (23/12) για το θέμα. 
Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία του διαγωνισμού, με την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών για την ανάδειξη Αναδόχου εκπόνησης της μελέτης των τεχνικών έργων του οδικού άξονα «Χαλκηδόνα-Μελίσσι» που περιλαμβάνει τα έργα της παράκαμψης Χαλκηδόνας και παράκαμψης Γιαννιτσών. 
Η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο της μελέτης αναμένεται μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου ενώ η ολοκλήρωση της μελέτης έχει χρονικό ορίζοντα το προσεχές τρίμηνο. Με την ολοκλήρωση και κατάθεση της μελέτης το έργο του Οδικού Άξονα αποκτά πλήρη μελετητική ωριμότητα και πλέον καλύπτει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση του από το ΕΣΠΑ. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης για το θέμα της ενταξιακής πορείας του έργου είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων ΕΣΠΑ κ. Γιώργο Γιαννούση και τη Διευθύντρια της υπηρεσίας κ. Ελένη Γιώτη στις 29/11 και 19/12/12. Για την ολοκλήρωση των έργων που αφορούν το σύνολο του οδικού άξονα της Εθνικής Οδού «Χαλκηδόνα-Γιαννιτσά-Έδεσσα-Όρια Π.Ε. Πέλλας» αναμένεται εξάλλου συνάντηση των τοπικών αρχών με τον Πρωθυπουργό όπως αποφασίστηκε και στις προαναφερόμενες συναντήσεις.

Σύσκεψη με τους Διευθυντές των Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας

Συνάντηση εργασίας μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη και των Προϊσταμένων Διευθύνσεων και αυτοτελών Τμημάτων πραγματοποιήθηκε  με αντικείμενο την οργάνωση και τον προγραμματισμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας.  
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ευχήθηκε χρόνια πολλά, καλή και δημιουργική χρονιά για το 2013 και ζήτησε τη στενή συνεργασία των παρισταμένων προκειμένου να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς όλα τα θέματα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, μετά και από την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της Περιφέρειας με την ανάδειξη του Απόστολου Τζιτζικώστα στη θέση του Περιφερειάρχη. 
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ο προκαταρκτικός σχεδιασμός της Περιφέρειας για τη νέα διαχειριστική περίοδο 2014-2020, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών στη διεκπεραίωση των υποθέσεων, ενώ, μεγάλη σημασία παρουσιάζει το θέμα της ανακατανομής των αρμοδιοτήτων, λόγω αυτών που μετατίθενται από τις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις στους δήμους από 1/1/13 και η αναδιάταξη του προσωπικού προκειμένου να αξιοποιηθούν όλοι οι υπάλληλοι. 
Εξάλλου, οι μεγάλες δημοσιονομικές περικοπές που επηρεάζουν και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αφορούν δραματική μείωση των λειτουργικών και όχι μόνο, εσόδων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Συνεπώς, η ανάγκη μεγιστοποίησης της αποτελεσματικότητας με τα υπάρχοντα τουλάχιστον, μέσα είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς επιπτώσεις στην ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών. 
Τέλος, την προσεχή εβδομάδα θα υπάρξει και νέα συνάντηση προκειμένου να εξεταστούν ειδικότερα θέματα σύμφωνα με τις εξελίξεις.

Στερνό αντίο στον πρώην Νομάρχη Γιώργο Τάνο


Παρουσία πλήθους κόσμου κηδεύτηκε την Κυριακή (13/1) το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Μητρόπολη Γιαννιτσών ο πρώην Νομάρχης Πέλλας και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Έδεσσας Γιώργος Τάνος. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης παρέστη στην τελετή και εκφώνησε επικήδειο χαιρετισμό. 
Ο κ. Θεοδωρίδης εκφράζει την οδύνη του και θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος. Ακολουθεί το κείμενου του στερνού χαιρετισμού του κ. Αντιπεριφερειάρχη προς τον θανόντα πρώην Νομάρχη: «Αγαπητέ Γιώργο, Η γρήγορη και αναπάντεχη απώλειά σου κάνει πιο δύσκολες τις στιγμές του αποχαιρετισμού. Για όλους εμάς που θυμόμαστε τον αυθορμητισμό σου, την ορμή και την ενεργητικότητά σου σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής σου, μοιάζει αδιανόητο να πιστέψουμε ότι έβαλες πλώρη για το πιο μακρινό ταξίδι. 
Υπήρξες ο πρώτος αιρετός Νομάρχης Πέλλας, την περίοδο 1995-1998. Με την παρουσία σου, την ακτινοβολία της πολυσχιδούς προσωπικότητάς σου και με το έργο σου, χάραξες ανεξίτηλα το όνομά σου στην ιστορία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πολιτικά ενεργός σε όλη τη ζωή σου, πίστεψες στην ιδέα της αποκέντρωσης και στο δικαίωμα που έχουν οι τοπικές κοινωνίες να διαχειρίζονται το μέλλον τους.
 Έδωσες πολλούς και σκληρούς αγώνες προκειμένου να γίνει αντιληπτό στο «αθηνοκεντρικό» κράτος, όπως αποκαλούσες συχνά την κεντρική εξουσία, το δικαίωμα της περιφέρειας στην ανάπτυξη. Κατά τη διάρκεια της θητείας σου αναδείχθηκαν και έγιναν πράξη πολλές από τις σημαντικές έννοιες της βιώσιμης ανάπτυξης. Ο δημοκρατικός προγραμματισμός, ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών, η ποιοτική εξυπηρέτηση του πολίτη, η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων με βάση τις τοπικές ανάγκες, η στήριξη της τοπικής αγοράς και η ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων ως βάση της τοπικής οικονομίας. Σταχυολογώντας μερικά σημαντικά έργα που ολοκληρώθηκαν στη θητεία σου, φαίνεται ξεκάθαρα το όραμα για ολοκληρωμένη και ισόρροπη ανάπτυξη που είχες για την Πέλλα: Λιμνοδεξαμενές, φράγματα, η οδική σύνδεση με το Χιονοδρομικό Κέντρο, σχολεία, πολιτιστικές εκδηλώσεις, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο με πρώτο ομιλητή τον αείμνηστο καρδιοχειρουργό Παναγιώτη Σπύρου και τόσα άλλα. 
Η κοινωνική σου ευαισθησία βρήκε δημιουργικό πεδίο σε πολλούς τομείς όπως και η προστασία του περιβάλλοντος. Μεγάλος αριθμός έργων που εμπνεύστηκες και οραματίστηκες συνεχίστηκαν, ολοκληρώθηκαν ή εντάχθηκαν στον προγραμματισμό των επόμενων αιρετών Νομαρχών συνεχίζοντας το σπουδαίο έργο σου. Όλοι όσοι σε γνωρίσαμε και συνεργαστήκαμε μαζί σου, θυμόμαστε τον διεισδυτικό τρόπο με τον οποίο έμπαινες στα θέματα και τα προβλήματα και, κυρίως, την εμμονή σου στην εξεύρεση λύσεων. Αξίζει στο σημείο αυτό να θυμίσω μερικά στοιχεία από τη βιογραφία σου, καθώς η προσωπική και επαγγελματική σου πορεία μπορεί να αποτελέσει οδηγό για πολλούς νέους που βιώνουν σήμερα με οδυνηρό τρόπο τις επιπτώσεις της κρίσης. 
Ο Γιώργος Τάνος γεννήθηκε στα Γιαννιτσά στην δύσκολη περίοδο του μεσοπολέμου. Σε νεαρή ηλικία και όντας άριστος μαθητής αποφάσισε να μεταναστεύσει στη Γερμανία. Εκεί, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην ιατρική και στη χειρουργική, δουλεύοντας παράλληλα για την εξασφάλιση της καθημερινής του επιβίωσης. Υπήρξε η ψυχή της Ελληνικής ομογένειας στο τότε δυτικό Βερολίνο, ιδρύοντας τον Σύνδεσμο των Ελλήνων Ακαδημαϊκών και Επιστημόνων και συμμετείχε ενεργά στις δράσεις της ελληνικής κοινότητας του Βερολίνου. Μετά από είκοσι περίπου χρόνια ευδόκιμης επαγγελματικής σταδιοδρομίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βερολίνου, όπου υπήρξε και Γενικός Διευθυντής της χειρουργικής, αποφασίζει μία αλλαγή στη ζωή του. Σε ώριμη φάση της καριέρας του, αισθάνεται έτοιμος να πραγματοποιήσει ένα όνειρο ζωής και να επιστρέψει στην Ελλάδα. 
Αναλαμβάνοντας τη Διεύθυνση της Χειρουργικής Κλινικής στο Νοσοκομείο της Έδεσσας συνεχίζει το σπουδαίο επιστημονικό και ανθρωπιστικό του έργο. Ακούραστος και ακάματος, δουλεύοντας νυχθημερόν, όπως διηγούνται οι συνεργάτες του, μετέφερε τις πλούσιες εμπειρίες του στη χειρουργική και δίδαξε σε πολλούς νέους ιατρούς την επιστήμη αλλά κυρίως την ηθική που διέπει το λειτούργημα της παροχής υπηρεσιών υγείας. Είναι δύσκολο να σκιαγραφήσει κάποιος το προφίλ του γιατρού, του Νομάρχη, του φίλου Γιώργου Τάνου που έζησε μοιράζοντας και δίνοντας συνεχώς από τον εαυτό του. 
Ο κάθε ένας από εμάς θυμάται και κρατάει για τον εαυτό του στοιχεία από τη βαθειά ανθρώπινη σχέση που ανέπτυσσε ο Γιώργος με τους ανθρώπους στο στενό και ευρύτερο περιβάλλον του. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η ελληνική κοινωνία έχουν ανάγκη από ανθρώπους που μπαίνουν μπροστά και ανοίγουν νέους δρόμους. Αγαπητέ Γιώργο, Εκφράζω την ευγνωμοσύνη των ανθρώπων που γιάτρεψες και τις ευχαριστίες της κοινωνίας της Πέλλας για τη συμβολή σου στην τοπική ανάπτυξη. Η πολύτιμη παρακαταθήκη του έργου σου και της προσφοράς σου ας αποτελέσει οδηγό και παρηγοριά για εμάς και την οικογένειά σου. 
Τα αδέλφια σου Δημήτρης και Παναγιώτα, η σύντροφος της ζωής σου Κυρία Αθηνά και τα παιδιά σου Κατερίνα και Δημήτρης που φρόντισες να αποκτήσουν ελληνική παιδεία αισθάνονται υπερήφανοι για το έργο σου. Καλό σου ταξίδι γιατρέ, Νομάρχη, φίλε Γιώργο».

Έναρξη λειτουργίας του γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης Αριδαίας στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Κτηνιατρείου

Στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Κτηνιατρείου Αριδαίας λειτουργεί πλέον το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης Αριδαίας που εξυπηρετεί την περιοχή της Αλμωπίας. Το συγκεκριμένο γραφείο στεγάζονταν προσωρινά στο κτίριο της Δημοτικής Κοινότητας Εξαπλατάνου που είχε παραχωρήσει ο Δήμος Αλμωπίας. Ο νέος χώρος έχει εύκολη πρόσβαση για το κοινό και ανήκει στην Περιφέρεια. 
Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρει: «Προσπαθούμε να εξοικονομούμε πόρους στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για περιστολή των δημοσίων δαπανών χωρίς να προκαλείται ταλαιπωρία στους πολίτες. Η έναρξη της λειτουργίας του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης Αριδαίας στο Αγροτικό Κτηνιατρείο παρέχει εύκολη πρόσβαση στους εξυπηρετούμενους πολίτες και έχουμε φροντίσει ιδιαίτερα για τη λειτουργικότητά του. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δήμαρχο Αλμωπίας κ. Δημήτρη Πασόη για την προσωρινή φιλοξενία του Γραφείου στον Εξαπλάτανο».

10 Ιαν 2013

Δήλωση για την εκλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα στη θέση του Περιφερειάρχη

Μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την εκλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα στη θέση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:  
«Η ανάδειξη στην ηγεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας του Απόστολου Τζιτζικώστα σηματοδοτεί το ξεκίνημα μίας νέας εποχής για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Η εκλογή του νέου Περιφερειάρχη συνεκτιμά την ανανέωση προσώπων αλλά και την υιοθέτηση της αντίληψης ότι η Περιφέρεια είναι μια Δύναμη που απαιτεί την τρέχουσα περίοδο της κρίσης ένα διαφορετικό βηματισμό στον πολιτικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη. 
Η παρουσία του είναι πολλαπλά θετική και ελπιδοφόρα γιατί εγγυάται την ενότητα της Παράταξης, έχει την εμπειρία του Ελληνικού Κοινοβουλίου και την απαιτούμενη επιστημονική προετοιμασία και γιατί ως νέος διαθέτει το τεκμήριο της νεωτερικότητας που τόσο έχει ανάγκη η Περιφέρεια και η Χώρα σήμερα. 
Είναι έτοιμος με λίγα λόγια να υιοθετήσει νέες μεθόδους δημοκρατικής διακυβέρνησης, να καταστήσει την Εκτελεστική Επιτροπή μια Κυβέρνηση της Περιφέρειας και να οδηγήσει την Κεντρική Μακεδονία και την πραγματική οικονομία της σε τροχιά ανάπτυξης. Το μέλλον μας ενώνει. 
Θερμά συγχαρητήρια στον Απόστολο Τζιτζικώστα. Από αύριο πρέπει όλοι μαζί να σηκώσουμε τα μανίκια και να εργαστούμε, σε μία κρίσιμη και αποφασιστική για το μέλλον της Κεντρικής Μακεδονίας χρονική συγκυρία».

Με σύμπνοια και συστράτευση όλων μπορούν να γίνουν βήματα προόδου για την ανάπτυξη της Πέλλας


Με επισημότητα και μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την πρώτη του νέου έτους 2013. 
Ο εορτασμός ξεκίνησε με την πραγματοποίηση δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Σκέπης στην Έδεσσα με τη χοροστασία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ. 
Στη συνέχεια, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αντάλλαξε ευχές στο γραφείο του, στο Διοικητήριο, με τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και αναπτυξιακών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, καθώς επίσης και με τα μέλη τοπικών συλλόγων και πολιτών. Συγκεκριμένα, στη δεξίωση που παρατέθηκε ήταν παρόντες ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ, οι βουλευτές Πέλλας κ.κ. Τζαμτζής και Σταμενίτης, ο Στρατηγός Διοικητής της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού κ. Γεωργίου συνοδευόμενος από τον Επιτελάρχη κ. Μακρή, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Γιάννου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Τσώτσος, Πρόεδρος των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών κ. Μάρκου, η δημοτική σύμβουλος του Δήμου Έδεσσας κα. Κατσάρα Μαρούλα και πλήθος πολιτών. Συγκινητική νότα στη δεξίωση έδωσαν τα μέλη του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης – ΑμεΑ “Νέα Ηλιαχτίδα” του Δήμου Αλμωπίας που έψαλαν τα κάλαντα στον κ. Θεοδωρίδη και στους παρευρισκόμενους. 
Μέχρι αργά το μεσημέρι ο κ. Θεοδωρίδης δεχόταν επισκέψεις και ευχές από πολίτες της Έδεσσας, Προέδρους και μέλη Συμβουλίων Συλλόγων και Επιτροπών της Πέλλας, της Αλμωπίας και της Σκύδρας. 
Με την ευκαιρία του εορτασμού της 1ης του έτους ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης έστειλε το ακόλουθο μήνυμα: “Ένας χρόνος όπου κυριάρχησε η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια και η οικονομική δυσπραγία αποτελεί πλέον παρελθόν.Το νέο έτος προοιωνίζεται δύσκολο, αφού το συνοδεύουν η κρίση, η αυξανόμενη ανεργία και η δοκιμασία της κοινωνικής συνοχής. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να περιμένουμε μαγικές λύσεις. Για να οικοδομήσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για την Πέλλα μας και την Κεντρική Μακεδονία απαιτείται σύμπνοια, αξιοποίηση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων αλλά και κοινωνική αλληλεγγύη.Πρέπει να κάνουμε βήματα προόδου για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την κρίση. Έχω την πεποίθηση ότι με τη δική σας συμπαράσταση και τον σχεδιασμό που έχουμε κάνει ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας μπορούμε να στοχεύσουμε σε πολλά και να διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερα.Ας γιορτάσουμε τον ερχομό του 2013, με αισιοδοξία, χαμόγελο και πίστη για ένα καλύτερο μέλλον με υγεία, ειρήνη, ατομικές και συλλογικές επιτυχίες. Με τα λόγια αυτά σας εύχομαι Καλή Χρονιά με υγεία και προπάντων αισιοδοξία”.

Δεν θα ανεχτούμε αποχώρηση άλλης δημόσιας υπηρεσίας από την Πέλλα

Επίσκεψη με συμβολικό χαρακτήρα πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης στο Αστυνομικό Τμήμα Κρύας Βρύσης, στο Τελωνείο Σκύδρας, στη Χημική Υπηρεσία Έδεσσας και σε άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες της Π.Ε. Πέλλας ενόψει της Πρωτοχρονιάς.
 Ο κ. Θεοδωρίδης συνομίλησε με τους υπαλλήλους και τα στελέχη των υπηρεσιών και επεσήμανε για ακόμη μία φορά, ξεκάθαρα και προς πάσα κατεύθυνση ότι η Περιφερειακή Ενότητας δεν θα ανεχτεί άλλη αποχώρηση δημόσιας υπηρεσίας από την Πέλλα. 
Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «δεν μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις εις βάρος της Πέλλας που υπονομεύουν την τοπική ανάπτυξη, εμπαίζουν τους πολίτες και το πιο σημαντικό δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα όλων θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές ή αποδομώντας το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων». 
Υπογραμμίζεται άλλωστε ότι ο κ. Θεοδωρίδης έχει εκφράσει την αντίθεσή του και την έντονη διαμαρτυρία του με επιστολές προς όλους τους αρμοδίους φορείς. Συγκεκριμένα, με διαδοχικές επιστολές στις 1347/16-2-11 και 1367/18-2-11 αντιτίθεται στην ενδεχόμενη κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων Άρνισσας και Κρύας Βρύσης τονίζοντας τη σημασία του πρώτου για την εύρυθμη λειτουργία και ικανοποίηση των αναγκών που παρουσιάζονται στην ευρύτερη περιοχή του Χιονοδρομικού Κέντρου, που σημειωτέον δέχεται δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες ετησίως, γεγονός που καθιστά απαραίτητη όχι μόνο την παραμονή του αλλά και την ενίσχυσή του. 
Από την άλλη, το Αστυνομικό Τμήμα της Κρύας Βρύσης έχει να αντιμετωπίσει μεγάλο αριθμό αλλοδαπών αλλά και μεγάλο πληθυσμό που εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση. Ως εκ τούτου δε νοείται αποχώρηση ή κατάργηση της νευραλγικής αυτή δημόσιας υπηρεσίας. Εξάλλου, ο κ. Θεοδωρίδης έχει τονίσει επανειλημμένα ότι γίνονται προσπάθειες στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του προσωπικού και του ένστολου δυναμικού των Αστυνομικών Τμημάτων Άρνισσας και Κρύας Βρύσης λόγω των περιοχών που καλύπτουν, αλλά και ολόκληρης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πέλλας έτσι ώστε να αυξηθεί το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών που είναι πρωταρχικό μέλημα μιας ευνομούμενης Πολιτείας. Θα πρέπει μάλιστα να ενισχυθούν οι παραπάνω Αρχές με Διοικητικό προσωπικό (γιατί όχι από αυτούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα) προκειμένου να ασχολούνται με τις γραφειοκρατικές εργασίες και το ένστολο προσωπικό να βγει στους δρόμους και να γίνει ενδεχομένως μια νέα ανακατανομή ούτως ώστε να γίνουν πιο λειτουργικές οι υπηρεσίες. Στα πλεονεκτήματα της παραμονής των Αστυνομικών Τμημάτων είναι ότι και τα δύο στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια που σημαίνει ότι δεν επιβαρύνουν το Ελληνικό Κράτος. Σε κάθε περίπτωση οι όποιοι υπεύθυνοι θα βρεθούν υπόλογοι των κατοίκων της Πέλλας για οποιαδήποτε υποβάθμιση των Αστυνομικών μονάδων της Πέλλας.
Έπειτα, όσον αφορά το Τελωνείο Σκύδρας και τη Χημική Υπηρεσία Έδεσσας είναι δύο αλληλένδετες δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες εκτός του ότι προσφέρουν σημαντικό έργο, συμβάλλουν στην περιστολή των δημοσίων δαπανών αφού συστεγάζονται σε δημόσιο κτίριο χωρίς να επιβαρύνεται το Ελληνικό Κράτος. Στη φημολογούμενη κατάργηση των εν λόγω υπηρεσιών ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας είχε παρέμβει διαμηνύοντας προς τους αρμοδίους φορείς ότι τέτοιες αποφάσεις δε βοηθούν στην τόνωση της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας. Ειδικότερα, τα στοιχεία του Τελωνείου για τις εξαγωγές προϊόντων της Πέλλας, τα οποία σημειωτέον ελέγχονται από τη Χημική Υπηρεσία, αποτελούν αδιάσειστα επιχειρήματα για την παραμονή των υπηρεσιών αυτών στην Π.Ε. Πέλλας. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από το 2009 σημειώνουν αύξηση με την αξία των προϊόντων που έχουν εξαχθεί μέχρι και τα Χριστούγεννα του 2012 να φτάνει στα 131.306.006,87 € από 45.555.059,48 € το 2009 σημειώνοντας αύξηση 200% !!! σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο της Χώρας μας. Επίσης το ισοζύγιο Εισαγωγών – Εξαγωγών στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας με βάση τα στοιχεία του Τελωνείου Σκύδρας είναι θετικό και μάλιστα με τεράστια διαφορά: Εξαγωγές 131.306.006,87€ - Εισαγωγές 18.846.615,07. Οι αριθμοί αποδεικνύουν με τον πλέον περίτρανο τρόπο το σημαντικό έργο που παράγουν τα στελέχη του Τελωνείου Σκύδρας στην Πέλλα με τις συνεχώς αυξανόμενες εξαγωγές ποιοτικών, αγροτικών προϊόντων και την εισροή πολύτιμου συναλλάγματος για την χώρα μας. 
Εν κατακλείδι, οι επισκέψεις του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη είναι συμβολικές για τη θέση και την αντιμετώπιση τέτοιων αποφάσεων που δε συνάδουν με τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών της Πέλλας. Άλλωστε στην τελευταία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Π.Ε. Πέλλας παρουσία Βουλευτών και Δημάρχων τέθηκαν και τα ζητήματα της παραμονής των υπηρεσιών στην Πέλλα προκειμένου να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων και ένας ενιαίος σχεδιασμός δράσεων.

Η υποστήριξη των αδυνάτων αποτελεί κοινωνική ανάγκη και βασική αποστολή της Αυτοδιοίκησης

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας υλοποιεί εκτεταμένο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους. Το πρόγραμμα υλοποιείται με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη συμμετοχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. 
Η διανομή των τροφίμων γίνεται μετά από την υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερομένων απόρων στην αρμόδια υπηρεσία. Κατά τη διανομή των τροφίμων υπάρχει συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη, φιλανθρωπικά ιδρύματα και συλλόγους, συλλόγους πολυτέκνων, μονογονεικών οικογενειών, συλλόγων ΑμεΑ, τους Δήμους και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. 
Την τρέχουσα περίοδο διανεμήθηκαν στην Έδεσσα και στα Γιαννιτσά συνολικά 21 τόνοι τυρί φέτα, 32 τόνοι λάδι, 12 τόνοι γραβιέρα και 75 τόνοι ζυμαρικά. 
Με την ολοκλήρωση του Προγράμματος ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε: «Η υλοποίηση του προγράμματος στήριξης των απόρων καλύπτει μία σημαντική κοινωνική ανάγκη. Η κοινωνική μέριμνα και προστασία εντάσσεται στην αποστολή του κράτους και ιδιαίτερα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βρίσκονται δίπλα στον πολίτη. Συγχαίρω τον Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας κ. Τρύφωνα Τσαντάκη και τα στελέχη της υπηρεσίας για την υλοποίηση του προγράμματος με πλήρη διαφάνεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Η κίνηση εντάσσεται στο δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης που έχουμε δημιουργήσει στην Π.Ε. Πέλλας και στόχο έχει την προστασία των συνανθρώπων μας. Ελπίζω και εύχομαι σε ανάλογες πρωτοβουλίες και μελλοντικά».

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ

Σε μερικές ώρες μία δύσκολη χρονιά για την Πέλλα και τη Πατρίδα μας, θα αποτελεί παρελθόν. Ένας χρόνος όπου κυριάρχησε η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια και η οικονομική δυσπραγία. Σε μερικές ώρες θα διαβούμε στο 2013. 
Ένα έτος που προοιωνίζεται δύσκολο αφού το συνοδεύουν η κρίση, η αυξανόμενη ανεργία και η δοκιμασία της κοινωνικής συνοχής.
Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να περιμένουμε μαγικές λύσεις. Για να οικοδομήσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για την Πέλλα μας και την Κεντρική Μακεδονία απαιτείται σύμπνοια, αξιοποίηση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων αλλά και κοινωνική αλληλεγγύη. 
 Πρέπει να αλλάξουμε ριζικά στάση. Να κάνουμε βήματα προόδου για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την κρίση. Έχω την πεποίθηση ότι με τη δική σας συμπαράσταση και τον σχεδιασμό που έχουμε κάνει ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας μπορούμε να στοχεύσουμε σε πολλά και να διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερα. 
Ας γιορτάσουμε τον ερχομό του 2013, με αισιοδοξία, χαμόγελο και πίστη για ένα καλύτερο μέλλον με υγεία, ειρήνη, ατομικές και συλλογικές επιτυχίες. 
Με τα λόγια αυτά σας εύχομαι Καλή Χρονιά με υγεία και προπάντων αισιοδοξία. 
Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης 
Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας