28 Απρ 2013

"Το νερό είναι το πολυτιμότερο κεφάλαιο που διαθέτουμε"

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στις 24 Απριλίου οι εργασίες της Ημερίδας για την διαβούλευση επί του Σχεδίου Διαχείρισης Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Μακεδονίας που αναφέρεται στην λεκάνη Απορροής του Ποταμού Αλιάκμονα και την Υπολεκάνη της Περιφερειακής Τάφρου 66. 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, καθώς επίσης και ο πρώην βουλευτής Πέλλας και νυν Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κ. Ηλίας Θεοδωρίδης. 
Η εκπόνηση των Σχεδίων Διαχείρισης για τις 14 υδρολογικές λεκάνες της χώρας μας πραγματοποιείται σε εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας 2000/60 για την προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων. 
Η Οδηγία δίνει έμφαση στην διαχείριση σε επίπεδο λεκανών απορροής, στην αξιολόγηση της οικολογικής κατάστασης των υδάτων με συγκεκριμένους δείκτες, στη διασυνοριακή συνεργασία και στην ενημέρωση και διαβούλευση με την κοινωνία. Στόχος της Οδηγίας είναι η δημιουργία μίας αρμονικής σχέσης μεταξύ των υδατικών πόρων, της ζήτησης και κατανάλωσης του νερού από την ανθρώπινη κοινωνία και του περιβάλλοντος. 
Στα σχέδια περιλαμβάνονται μέτρα τα οποία υλοποιούνται ενώ τα αποτελέσματά τους, μαζί με το συνεπαγόμενο κόστος, ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να λαμβάνονται έγκαιρα οι αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες. Τα Σχέδια Διαχείρισης αποτελούν ένα εργαλείο για την συνεχή παρακολούθηση της ποιότητας και της ποσότητας των υδατικών αποθεμάτων σε σχέση με τις ανάγκες και την ανάπτυξη. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στη σημασία των πλούσιων υδατικών αποθεμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και στις δράσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια για την προστασία τους σε σχέση με την κοινωνική-οικονομική ανάπτυξη αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. «Χρειαζόμαστε καθαρό νερό, πρώτα από όλα για λόγους υγείας και στη συνέχεια για ανάπτυξη», ήταν μία χαρακτηριστική φράση του. Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα μεγάλα και μικρά έργα διαχείρισης των υδατικών πόρων που περιλαμβάνονται στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας (Φράγμα Αλμωπαίου, 2 τεχνητές λίμνες και έργα ορεινής υδρονομίας στην Αλμωπία ενταγμένα στην Κοινοτική Πρωτοβουλία INTERREG, το έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αλμωπίας προϋπολογισμού 12 εκατομ. ευρώ που υλοποιείται καθώς επίσης και τα υπόλοιπα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Πέλλας, κ.ά.). 
Ακόμη, αναφέρθηκε στα γεωθερμικά πεδία της Πέλλας και τις δυνατότητες αξιοποίησής τους καθώς και στη Λίμνη Βεγορίτιδα για την οποία έχουν υποβληθεί προτάσεις ολοκληρωμένης αξιοποίησής της. 
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης έκλεισε την εισήγησή του αναφερόμενος στην ανάγκη υλοποίησης μέτρων καθαρισμού και διευθέτησης των ποταμών που καταλήγουν στον Θερμαϊκό κόλπο αντί για την υλοποίηση δαπανηρών δράσεων για τον καθαρισμό του. 
Ο Γενικός Γραμματέας Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κ. Ηλίας Θεοδωρίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εναρμόνιση που επιτυγχάνεται μέσω του Σχεδίου με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Νερά και τόνισε την αξία του σχεδιασμού ως βασική διαδικασία για την βιώσιμη ανάπτυξη. 
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το νερό αποτελεί κορυφαίο κοινωνικό, πολιτιστικό και πλουτοπαραγωγικό πόρο» που την μεγάλη του αξία την συνειδητοποιούν οι άνθρωποι όταν η γη ξεραίνεται. «Είναι μία ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε και να αξιοποιήσουμε το τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό της Ελλάδας στο πλαίσιο του σχεδιασμού», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. Ακολούθησαν ομιλίες από τα στελέχη του ΥΠΕΚΑ που έχει την ευθύνη παρακολούθησης των Διαχειριστικών Σχεδίων και επιστημόνων που συμμετείχαν στην εκπόνηση του Διαχειριστικού Σχεδίου του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Μακεδονίας .

Σημαιοστολισμός για το Άγιον Πάσχα


Με Απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, ορίζεται κατά τον φετινό εορτασμό του Πάσχα Γενικός Σημαιοστολισμός σε όλη τη διοικητική Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης καλεί τις διοικήσεις των υπηρεσιών και φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας να εφαρμόσουν την Απόφαση και να μεριμνήσουν για τον σημαιοστολισμό των Δημοσίων και Δημοτικών κτιρίων, των κτιρίων των Ν.Π.Δ.Δ., των Οργανισμών και επιχειρήσεων του Δημοσίου και των Τραπεζών, από ώρα 08.00’ της 3ης Μαΐου 2013 (Μεγάλη Παρασκευή) μέχρι και τη δύση του ηλίου της 6ης Μαΐου 2013 (Δευτέρα της Διακαινησίμου). 
Οι Σημαίες θα υψωθούν μεσίστιες από ώρα 08.00’ της Μεγάλης Παρασκευής μέχρι ώρα 08.30’ του Μεγάλου Σαββάτου.

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη δυνατότητα καλλιέργειας καλαμποκιού μικρού βιολογικού κύκλου

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη για τη δυνατότητα όψιμης καλλιέργειας αραβόσιτου μικρού βιολογικού κύκλου στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.
Όπως εξηγεί στην επιστολή ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, η καλλιέργεια καλαμποκιού μικρού βιολογικού κύκλου αποτελεί μοναδική λύση για τους αγρότες της Πέλλας των οποίων τα χωράφια πλημμύρισαν από τη θεομηνία. 
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής: 
«Κύριε Υπουργέ, 
Οι έντονες βροχοπτώσεις είχαν σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλά χωράφια στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και αυτό προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες. Όσοι αγρότες έχουν τα χωράφια τους σπαρμένα με καλλιέργειες εποχής (αρακάς, ζαχαρότευτλα), έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές λόγω της καταστροφικής βροχόπτωσης. Η επανασπορά των χωραφιών με τις παραπάνω καλλιέργειες είναι αδύνατη, καθώς έχει παρέλθει η περίοδος της σποράς τους. 
Οι υπόλοιποι αγρότες, στην πλειοψηφία τους, αδυνατούν να προετοιμάσουν τα χωράφια τους προς καλλιέργεια καθώς είναι πλημμυρισμένα. Με τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος, λόγω αδυναμίας σποράς των χωραφιών με κάποια άλλη καλλιέργεια, να μείνουν χέρσα χιλιάδες στρέμματα. Το ενδεχόμενο αυτό θα είχε οδυνηρές συνέπειες για τον πρωτογενή παραγωγικό τομέα της χώρας μας και ολέθριες συνέπειες για τον οικονομικό προγραμματισμό των αγροτών. 
Η μοναδική λύση, με τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί και θα μπορούσε να ανατρέψει την κατάσταση, είναι η όψιμη καλλιέργεια καλαμποκιού. Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πέλλας, είχε εκδώσει τις αριθμ. 15268/09-12-2011 και 12447/02-11-2012 αποφάσεις οριοθέτησης ζωνών για την αποφυγή της εξάπλωσης του εντόμου Diabrotika Virgifera Le Conte και την προστασία της καλλιέργειας του αραβοσίτου καθώς σε μεμονωμένες περιπτώσεις, υπήρξε πολύ μικρός αριθμός συλλήψεων εντόμων τα έτη 2011 και 2012. 
Θεωρούμε ότι με τη σπορά όψιμων υβριδίων αραβοσίτου μικρού βιολογικού κύκλου, δεν θα δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα γιατί το έντομο, στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής, γεννάει τα αυγά του στο έδαφος αρχές Απριλίου προς Μάιο. 
Οι προνύμφες έχουν δυνατότητα μετακίνησης πολύ μικρής ακτίνας για την τροφή τους, η οποία βρίσκεται σε ρίζες καλαμποκιού. 
Με την όψιμη καλλιέργεια που η σπορά της ξεκινάει μετά την συγκεκριμένη περίοδο δεν υπάρχει τροφή για την προνύμφη με αποτέλεσμα το θάνατο της και την υγιή εξέλιξη της καλλιέργειας. 
Με τα δεδομένα αυτά και επειδή δεν υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας οποιουδήποτε προβλήματος, σας ζητούμε να επιτραπεί η όψιμη καλλιέργεια καλαμποκιού στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας».

20 Απρ 2013

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη με τον επιχειρηματία κ. Ιβάν Σαββίδη

Στα εγκαίνια του ξενοδοχείου “Μακεδονία Παλλάς” τα οποία πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 18 Απριλίου παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού-Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, παρόντος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα. 
Στην τελετή των εγκαινίων και στην δεξίωση που ακολούθησε παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής, επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας. 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Θεοδωρίδης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον ιδιοκτήτη του γνωστού ξενοδοχείου επιχειρηματία κ. Ιβάν Σαββίδη, τον οποίον προσκάλεσε να επισκεφτεί την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας ώστε, να γνωρίσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. 
Άλλωστε, όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης στο περιθώριο της εκδήλωσης, “υπάρχουν τεράστιες προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα στην Π.Ε. Πέλλας και τη Ρωσία και για το λόγο αυτό προσκάλεσα τον κ. Σαββίδη ώστε, από κοινού με τον Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα να διερευνήσουμε τις δυνατότητες συνεργειών και επιχειρηματικών συμφωνιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος”.

«Χρειαζόμαστε τη συνδρομή σας για τη βελτίωση της εικόνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας»


Συνάντηση είχε στις 18 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης στο γραφείο του με το Διοικητικό Συμβούλιο του Τοπικού Τμήματος του Συλλόγου Εργαζομένων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος κ. Ερυθρόπουλος Κοσμάς, ο Αντιπρόεδρος κ. Μποζατσούδης Ιωάννης, ο Β’ Αντιπρόεδρος κ. Δήμτσης Χρήστος, η Γραμματέας κα. Γεωργιάδου Ξένια, η Ταμίας κα. Σιμσίκη Αναστασία, ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων κ. Σταματέλος Γιώργος και ο κ. Γεωργίου Παναγιώτης ως Μέλος. 
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, ήταν μία πρώτη γνωριμία του κ. Θεοδωρίδη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην οποία συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στα εργασιακά, η ανάγκη καλύτερης αλληλοενημέρωσης και συνεργασίας καθώς και θέματα που αφορούν τους υπαλλήλους. 
Το Δ.Σ. ζήτησε από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη να μην αποδυναμωθούν οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας που βρίσκονται στα Γιαννιτσά, στην Αριδαία και στη Σκύδρα διότι θα υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο ο ρόλος τους, τη στιγμή που προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες προς τους πολίτες. 
Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωρίδης συζήτησε τα θέματα που απασχολούν τους εργαζομένους και ζήτησε τη συνδρομή τους για αποδοτικότερη λειτουργία των υπηρεσιών της Π.Ε. Πέλλας, ποιοτική παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και βελτίωση της εικόνας των δημοσίων υπηρεσιών σε επίπεδο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναμένουμε την έκδοση ΚΥΑ με βάση την οποία θα προχωρήσουν οι αποζημιώσεις για τις πλημμύρες στην Π.Ε. Πέλλας


Ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι αυτοψίες και συντάχθηκε η εισηγητική έκθεση για την κήρυξη της Π.Ε. Πέλλας ως πλημμυρόπληκτης προκειμένου, μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες της 25-26 Φεβρουαρίου που έπληξαν την περιοχή της Έδεσσας, της Σκύδρας και του Δήμου Πέλλας, να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημιώσεων για τους πλημμυροπαθείς.
Συγκεκριμένα, ειδικό κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδος (ΥΑΣΒΕ), μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη και σε συνεργασία με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας κ. Τζήκα Αριστείδη, επισκέφτηκε την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και διενήργησε αυτοψίες σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. 
Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν ο κ. Γιάννης Λυμπέρης ο οποίος είχε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και τους Προϊσταμένους Πολιτικής Προστασίας των Δήμων Έδεσσας, Σκύδρας και Πέλλας 
Το κλιμάκιο επισκέφτηκε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους στην περιοχή του Δήμου Πέλλας (Λεπτοκαρυά, Αρχοντικό, Παραλίμνη, Νέα Πέλλα, Μεσιανό, Δαμιανό και κατά μήκος της εθνικής οδού), τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού Σκύδρας, το Κλειστό Γυμναστήριο του Τεχνικού Λυκείου Έδεσσας και τον παιδικό σταθμό Παναγίτσας. 
Η αυτοψία ήταν ενδεικτική και δεν έγινε πλήρης απογραφή όλων των περιπτώσεων, καθώς αυτό θα γίνει μετά από την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα κηρυχθεί η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας «πλημμυρόπληκτη περιοχή». Στην ίδια Απόφαση θα ορίζονται τα οικονομικά και άλλα μέτρα ενίσχυσης για την αποκατάσταση των ζημιών τα οποία θα χορηγηθούν στους δικαιούχους σύμφωνα με τη διαδικασία που θα ανακοινωθεί (υποβολή αίτησης στον οικείο Δήμο). Νοικοκυριά ή επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημίες από τη θεομηνία, παρακαλούνται να διατηρήσουν φωτογραφίες, τιμολόγια, κλπ. που πιστοποιούν τις ζημίες που προκλήθηκαν και ενδεχομένως την αποκατάστασή τους, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων. 
Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρει: «Ευχαριστώ πολύ τα στελέχη της ΥΑΣΒΕ για την άμεση κινητοποίησή τους και τη διενέργεια της αυτοψίας. Οι υπηρεσίες μας έχουν δώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που τεκμηριώνουν τις ζημιές σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια από την καταστροφική πλημμύρα και ελπίζω η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που θα ανοίξει το δρόμο για τις αποζημιώσεις να εκδοθεί το συντομότερο δυνατό».

17 Απρ 2013

Η συμμετοχή μας στις δράσεις ανακύκλωσης έμπρακτη απόδειξη της περιβαλλοντικής μας ευαισθησίας

Με επιτυχία υλοποιείται το πρότυπο πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανελαίων που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και την αδειοδοτημένη εταιρία διαχείρισης τηγανελαίων Ionian Recycle.
 Τη Δευτέρα (15/4) το μεσημέρι, μία σημαντική ποσότητα τηγανελαίων (53 λίτρα) που συγκεντρώθηκε στον εγκατεστημένο κάδο του Διοικητηρίου, στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, παραδόθηκε συμβολικά από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ionian Recycle κ. Διονύση Κορσιάνο. 
Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει μόνο τρεις μήνες από την τοποθέτηση των κάδων και ενώ οι δράσεις ενημέρωσης βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, η ανταπόκριση των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών, είναι σε πολύ καλό επίπεδο. 
Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 5.500 λίτρα τηγανελαίου το οποίο θα οδηγηθεί μέσω μίας ασφαλούς οδού για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Τα οφέλη για το τοπικό περιβάλλον είναι πολύ σημαντικά καθώς η ανεξέλεγκτη διάθεση των τηγανελαίων μπορεί να ρυπάνει τον υπόγειο υδροφορέα, τα πλούσια επιφανειακά νερά της Πέλλας ή να καταλήξει στην τροφική αλυσίδα του ανθρώπου θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Ευχαριστώ θερμά τους εργαζόμενους στο Διοικητήριο και τις οικογένειές τους που επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο στη συγκέντρωση των τηγανελαίων. Η συμμετοχή μας στην ανακύκλωση αποτελεί μία στάση ζωής και υποχρέωση προς τις νέες γενιές που οφείλουμε να τους κληροδοτήσουμε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον. Από τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα φαίνεται πως θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μία σημαντική ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης για σχολικές μονάδες της Πέλλας, μέσα από τα ανταποδοτικά οφέλη του προγράμματος. Το πιο σημαντικό όμως είναι το αίσθημα ικανοποίησης από την ενεργητική συμμετοχή μας σε μία δράση με άμεσα θετικά αποτελέσματα στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Συμμετοχή στην Ημερίδα για τη σχολική βία

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης παραβρέθηκε και χαιρέτησε την Ημερίδα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής βίας που οργάνωσαν οι Σχολικοί Σύμβουλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας και πραγματοποιήθηκε στις 15/4 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μητρόπολης.  
Την ημερίδα παρακολούθησαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων, εκπαιδευτικοί και πολλοί ενδιαφερόμενοι πολίτες. Οι εισηγητές κάλυψαν διεπιστημονικά το θέμα της σχολικής βίας και εκφοβισμού, παρουσιάζοντας επιστημονικές απόψεις, στοιχεία ερευνών και πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση αντίστοιχων περιστατικών. 
Ακολουθεί ένα απόσπασμα από τον χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη στην Ημερίδα για τη σχολική βία: «Ο τίτλος της Ημερίδα είναι ενδεικτικός του προβλήματος της σχολικής βίας. Είναι μία πράξη στην οποία δεν υπάρχουν νικητές, δεν υπάρχουν κερδισμένοι. Θύτης και θύμα βιώνουν τα αποτελέσματα μίας αδιέξοδης κατάστασης για την οποία χρειάζεται υπεύθυνη και αποτελεσματική παρέμβαση. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού και των ενδιαφερόμενων μερών αποτελεί το πρώτο βήμα για τη διαχείριση μίας προβληματικής κατάστασης. Παρά το γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης και αξιόλογοι ερευνητές έχουν φέρει το θέμα της σχολικής βίας πολλές φορές στην επικαιρότητα, στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας δεν έχουν υπάρξει πολλές ανάλογες πρωτοβουλίες. 
Με την ευκαιρία της Ημερίδας θα ήθελα να τονίσω πόσο σημαντικό είναι να αναπτύσσεται εποικοδομητικός δημόσιος διάλογος για θέματα που υπάρχουν στην κοινωνία, την επηρεάζουν βαθειά και, παρόλα αυτά, κάποιοι επιλέγουν το δρόμο της σιωπής. 
Η σιωπή και το κουκούλωμα των καταστάσεων είναι ίσως ο πιο επικίνδυνος δρόμος για τη διαιώνιση πολλών προβληματικών καταστάσεων. Ο ρόλος της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης αφορά κυρίως την εξασφάλιση των κατάλληλων υποδομών και συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας για την ποιοτική εκπαίδευση των μαθητών μας. Βασικό στοιχείο του περιβάλλοντος αποτελούν και οι διαπροσωπικές σχέσεις, το σχολικό κλίμα που θα δώσει κίνητρο και θα υποστηρίξει παραπέρα τους μαθητές για διακεκριμένη επίδοση. 
Οι υποδομές που δημιουργούμε είναι σημαντικό να είναι λειτουργικές και να αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο από το έμψυχο δυναμικό των σχολικών μονάδων. Στο πλαίσιο αυτό, μας ενδιαφέρει να υπάρχει ισορροπία στις σχέσεις, καλή ψυχολογία και περιθώρια για ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων που προάγουν τον άνθρωπο και τον πολιτισμό». 
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης παραβρέθηκε επίσης στην συναυλία του Πολιτιστικού Συλλόγυ Σερραική Βυζαντινή Χορωδία «Ιωάσαφ ο Διονυσιάτης» που πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα  στην Άψαλο του Δήμου Αλμωπίας.

Συνάντηση με Ποντιακούς Συλλόγους για τον προγραμματισμό των επίσημων εκδηλώσεων της Ημέρας Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συναντήθηκε στις 15 Απριλίου με εκπροσώπους όλων των Ποντιακών Συλλόγων και Σωματείων της Π.Ε. Πέλλας για τον προγραμματισμό των επίσημων εκδηλώσεων της Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. 
Οι εκδηλώσεις φέτος θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 19 Μαΐου 2013 στην Σκύδρα, όπως συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης. 
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα είναι λιτό, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων και στην τόνωση της εθνικής ομοψυχίας, σύμφωνα με την τρέχουσα κοινωνική πραγματικότητα. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Ευχαριστώ θερμά τους εκπροσώπους των Ποντιακών Συλλόγων που παραβρέθηκαν στο κάλεσμά μας και συναποφασίσαμε το περιεχόμενο των επίσημων εκδηλώσεων. Κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις διοργανώνονται στην έδρα ενός διαφορετικού Δήμου της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και φέτος ήρθε η σειρά της Σκύδρας. Η ενεργητική συμμετοχή όλων των Συλλόγων στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων αναδεικνύει τη σημασία της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης που οφείλουμε να έχουμε σε θέματα που αφορούν την ιστορία μας και τον πολιτισμό».

«Με την παράδοση των τευχών δημοπράτησης βρισκόμαστε ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην δημοπράτηση του έργου»

Στην ενδιάμεση διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στην προϊσταμένη κ. Ωραιοπούλου, παρέδωσε σήμερα το πρωϊ, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της ΠΚΜ κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης τα τεύχη δημοπράτησης για το έργο «Διευθέτηση Ρεμάτων (Χειμάρρων) στο Δήμο Αλμωπίας που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία – Θράκη» με προϋπολογισμό 10.800.000,00€.
Ως γνωστόν μετά την τελευταία επίσκεψη του κ. Θεοδωρίδη στην Αθήνα είχε σταλεί για δημοσίευση στο ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα για το συγκεκριμένο έργο, ολοκληρώνοντας έτσι και τις τελευταίες λεπτομέρειες για την δημοπράτηση του έργου που αναμένεται να γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Το αντικείμενο του έργου είναι η διευθέτηση τεσσάρων (4) τμημάτων χειμάρρων εντός των ορίων του Δήμου Αλμωπίας για τη βελτίωση των συνθηκών ροής και την Αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής. 
Συγκεκριμένα τα έργα διευθέτησης περιλαμβάνουν: εκβαθύνσεις – εκσκαφές για απομάκρυνση φερτών υλών, διευρύνσεις της κοίτης, δημιουργία λεκανών ηρεμίας ενίσχυση των πρανών με επένδυση (σκυρόδεμα, συρματοκιβώτια) και άλλες σημαντικές παρεμβάσεις.
Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις αναλυτικά: 
 1. Ρέμα 1 (Ασπροπόταμος - Μπέλιτσα). Περιοχή Δ.Δ. Όρμας. Συνολικό μήκος επέμβασης 880 μέτρων. 
2. Ρέμα 3 (Μυρόρεμα - Τσαρνάκα). Περιοχή Δ.Δ. Λουτρακίου. Συνολικό μήκος επέμβασης 1815 μέτρων. 
3. Ρέμα 4 (Μεγάλο ρέμα - Σόσιτσα 1). Περιοχή Δ.Δ. Προμάχων. Συνολικό μήκος επέμβασης 1835 μέτρων. 
4. Ρέμα 5 (Σόσιτσα). Περιοχή Δ.Δ. Προμάχων. Συνολικό μήκος επέμβασης 1300 μέτρων 
Συνολικά λοιπόν θα κατασκευαστούν 5.830 μέτρα αγωγών αντιπλημμυρικής προστασίας σε μια καλυπτόμενη έκταση προστατευόμενης λεκάνης απορροής που φτάνει τα 170.000 τ.μ. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Με την σημερινή κατάθεση των τευχών δημοπράτησης βρισκόμαστε ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην δημοπράτηση του έργου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που πρόκειται να κατασκευαστεί στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και αναμένεται να συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Αλμωπίας, να αυξήσει την παροχετευτικότητα των ρεμάτων και να περιορίσει τη διάβρωση του εδάφους απομακρύνοντας έτσι τον ενδεχόμενο να τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Συνεχίζουμε ως Π.Ε. Πέλλας να διεκδικούμε δυναμικά, σε συνεργασία με όλες τις πολιτικές Αρχές του τόπου, έργα ουσίας για την Πέλλα».

Ευχαριστήριο προς τους επιχειρηματίες της Π.Ε. Πέλλας

Μετά από την επιτυχημένη συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στην 22η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων, Ποτών, Μηχανημάτων και Εξοπλισμού DETROP η οποία πραγματοποιήθηκε 7-10 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Σχεδιασμού της ΠΚΜ κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ευχαριστεί δημόσια τους επιχειρηματίες της Π.Ε. Πέλλας οι οποίοι διέθεσαν δωρεάν τα προϊόντα των επιχειρήσεών τους για τις ανάγκες της συμμετοχής στην έκθεση. 
Η συμμετοχή της Πέλλας στο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη και προσέλκυσε πλήθος επαγγελματιών της αγοράς. Ο κ. Θεοδωρίδης προσδοκά ανάλογη αγαστή συνεργασία και σε μελλοντικές δράσεις με στόχο την προβολή της δυναμικής της Πέλλας στον τομέα των τροφίμων, των ποτών και της μεταποίησης. 
Αναλυτικά οι επιχειρήσεις που μετείχαν στην έκθεση προσφέροντας τα προϊόντα τους είναι: ΑΛΤΕΡΡΑ Α.Ε., 
Γαία Πέλλας, 
Conex Α.Ε., 
Eco Food A.E., 
Escarcom A.E., 
Καράμπελας Α.Ε., 
Κρόνος Α.Ε., 
SKO Π. Κρυσταλλίδης Α.Ε., 
Παπανάρετος Α.Ε. ΑΤΕΝ, 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ Β. ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ & ΣΙΑ Α.Β. & Ε.Ε., 
ΧΙΟΝΑΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΕΡΙΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ, 
«Αγροβότανα Βόρας» Ευριπίδης Μπαλτάκης, 
«Αλμωπία» Τσιρόπουλος Γιώργος, 
«Ανάστω» Ακριτίδου Αναστασία, 
«Καϊμάκτσαλαν» Γκανά Λίτσα, 
«Αρχαγγελικό» Σιώπκας Δ. Γεώργιος, 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ «ΣΠΙΤΙΚΟ», 
«Τα γλυκά της Αθηνάς» Μακρίδου Αθηνά. 
Επίσης, Ζλάτης Αλλαντοποιία Κονσερβοποιία Εδέσσης Α.Β.Ε.Ε., 
Κοτόπουλα Μεσημερίου Γαλανός Α.Ε., 
Σφαγεία Αλμωπίας Α.Ε., 
 Χριστάκης Α.Β.Ε.Ε., 
Γερακάρης Δημήτρης & ΣΙΑ Ε.Ε., 
ΜΑΚΑΛ Κ. ΓΙΑΓΚΟΥΛΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε., 
Αγροτικός Συν/σμός Άρνισσας, 
Αγροτικός Συν/σμός Παναγίτσας, 
Παραγωγικός Συν/σμός Γυναικών Άρνισσας «Ο ΒΟΡΡΑΣ», 
Μέλι Αλμωπίας Βότσης Διονύσης, 
«Μελίαμα». 
Ακόμη συμμετείχαν οι «Πλαγιές Βόρρα» Οινοποιείο, 
Οινοποιείο Λίγας Θωμάς ΕΠΕ «Κτήμα Λίγας», Τ
οπικός Οίνος Πέλλας Δεληανδρέου Ειρήνη, 
«Κτήμα Αλεξανδρίδη», 
Οινοποιείο Estete Καρακίτσης, 
Οινοποιείο Μελετιάδη και Τσιρόπουλος Χ. Αναστάσιος «Γεωργική Εκμετάλλευση».

Ουσιαστική η συνεργασία της Αυτοδιοίκησης με την Αστυνομία για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη

Τον νέο Αστυνομικό Διευθυντή Πέλλας κ. Παντελή Κολόμβο, συνάντησε στο γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης.
Ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής κατάγεται από το Κιλκίς όπου έχει διανύσει και το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας μέχρι σήμερα, κυρίως σε μάχιμες υπηρεσίες Αστυνομικών Τμημάτων, της Τροχαίας και στο επιτελείο της Διεύθυνσης. 
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης καλωσόρισε τον νέο Αστυνομικό Διευθυντή στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και του ευχήθηκε καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο του. Ακολούθησε συζήτηση αλληλοενημέρωσης σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος με έμφαση στα ζητήματα της ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας για τα οποία απαιτείται η λήψη προληπτικών μέτρων όπως και ο άρτιος συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. 
Η εκτίμηση του κ. Κολόμβου είναι ότι αναλαμβάνει υπηρεσία σε μία περιοχή με χαμηλή εγκληματικότητα ενώ στις άμεσες προτεραιότητές του είναι η επιχειρησιακή ετοιμότητα και η επάνδρωση της υπηρεσίας. 
Σημαντικότερη πρόκληση θεωρεί την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες.

ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ

Στίς 4-4-2013 κλιμάκια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π. Ε. Πέλλας, αποτελούμενα από τους γεωπόνους Ποιοτικούς Ελεγκτές των Τμημάτων Γιαννιτσών και Σκύδρας, διενέργησαν έκτακτους δειγματοληπτικούς ποιοτικούς ελέγχους κατά το στάδιο της παραλαβής φρούτων στα σχολεία των Δήμων Πέλλας και Σκύδρας.
Τα φρούτα αυτά διατέθησαν στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων των ανωτέρω Δήμων, στο πλαίσιο του προγράμματος προώθησης κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία, και οι έλεγχοι έγιναν προκειμένου να διασφαλισθεί η συμμόρφωση των φρούτων προς διανομή με τις ισχύουσες κοινοτικές και εθνικές προδιαγραφές. 
Συγκεκριμένα σε κάθε μαθητή Δημοτικού Σχολείου της Π.Ε. Πέλλας, χορηγήθηκε μία συσκευασία τύπου Α, που περιείχε τα εξής προϊόντα: 5 αχλάδια, 1 μήλο, 1 πορτοκάλι και 4 συσκευασίες φρουτοσαλάτας. 
Οι διανομές του προγράμματος θα επαναληφθούν άλλες δύο φορές, ώστε συνολικά κάθε μαθητής Δημοτικού Σχολείου θα παραλάβει μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς 3 αντίστοιχες συσκευασίες φρούτων. 
Η προσπάθεια της Υπηρεσίας είναι να διασφαλίσουν την ομαλή και επιτυχή διενέργεια του προγράμματος, ώστε να κατορθώσουν να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό και στο μέλλον, με όφελος τόσο για Ελληνικά γεωργικά προϊόντα, όσο και για την υγεία και σωστή ανάπτυξη των παιδιών μας.

5 Απρ 2013

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΥΨΟΥΣ 11.800.000,00 €

Τις προηγούμενες ημέρες, συγκεκριμένα στις 29/3/2013 υπογράφηκε το Προεδρικό Διάταγμα καθορισμού των οριογραμμών τμημάτων των ρεμάτων. 
Συγκεκριμένα:
1. «Ασπροποτάμου» – Μπέλιτσα, περιοχή Όρμας, συνολικού μήκους επέμβασης 880 μέτρα. 
2. «Μυρόρεμα» – Τσανάρκα, περιοχή Λουτρακίου, συνολικού μήκους επέμβασης 1815 μέτρα. 
3. «Μεγάλο Ρέμα» – Σόσιτσα, περιοχή Προμάχων, συνολικού μήκους επέμβασης 1835 μέτρα. 
4. Περιοχή Σόσιτσα (περιοχή Προμάχων), συνολικού μήκους επέμβασης 1300 μέτρα. 
Παρόντος του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Σχεδιασμού της ΠΚΜ κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη στο ΥΠΕΚΑ εστάλη στις 3 Απριλίου, το Προεδρικό Διάταγμα για δημοσίευση στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως από τη Διεύθυνση Τοπογραφικών Εφαρμογών του ΥΠΕΚΑ. 
Ο κ. Θεοδωρίδης ευχαρίστησε επί προσωπικού τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρο Καλαφάτη και το Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Αλεξιάδη για την πολύμηνη μεταξύ τους υποδειγματική συνεργασία η οποία αποδείχθηκε καταλυτική για την προώθηση του έργου της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αλμωπίας. 
Έτσι, ξεπεράστηκε ένα βασικό εμπόδιο που αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της διαδικασίας και τη δημοπράτηση του έργου η οποία επίκειται σύντομα. Το έργο ως γνωστόν είχε ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013 στις 12/12/12. Επιπρόσθετα, μετά και από πρόσφατη συνάντηση του κ. Θεοδωρίδη με τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών της ΠΚΜ κ. Μωυσιάδη, ιεραρχούνται και προετοιμάζονται ανάλογες, σημαντικές παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική προστασία σε όλη τη χωρική έκταση της Π.Ε. Πέλλας.

ΣΕ ΑΡΙΣΤΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Την Τετάρτη 3 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης είχε συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης η Διευθύντρια του υπουργικού γραφείου, Νομικός, κα. Σδούκου και υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Ενεργειακών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ. 
Τον κ. Θεοδωρίδη συνόδευσε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Π.Κ.Μ. κ. Φάνης Παπάς. Κύριο θέμα της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, ήταν η ανάδειξη των γεωθερμικών πεδίων της Πέλλας, σε συνδυασμό με τα γεωθερμικά πεδία της Ημαθίας και της Θεσσαλονίκης. 
Ο κ. Υπουργός έδειξε ενδιαφέρον για τις προοπτικές ανάδειξης και αξιοποίησης της γεωθερμίας στην Π.Ε. Πέλλας αλλά και στην Π.Ε. Ημαθίας και Μ.Ε. Θεσσαλονίκης και για το λόγο αυτό ζήτησε πλήρη, λεπτομερή, έγγραφη ενημέρωση από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.) σχετικά με τα γεωθερμικά πεδία στην Πέλλα, Ημαθία και Θεσσαλονίκη. Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στις περιοχές της Π.Ε. Πέλλας όπου έχουν ερευνηθεί από την εποχή της δικής του θητείας ως Δήμαρχος, γεωθερμικά πεδία, στην Τοπική Κοινότητα Σωσσάνδρας του Δήμου Αλμωπίας και στην Δημοτική Κοινότητας Κρύας Βρύσης του Δήμου Πέλλας. 
Επίσης επισήμανε ότι τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα της Πέλλας τα οποία παρουσίασαν αύξηση στις εξαγωγές νωπών και μεταποιημένων φρούτων και λαχανικών έως και 600% αλλά και η Ημαθία με την πλούσια σε ποσότητα και ποιότητα αγροτική παραγωγή έχουν μεγάλη εμπειρία στην πολιτική των εξαγωγών και κατ’ επέκταση στη στρατηγική της εξωστρέφειας που είναι το ζητούμενο την περίοδο της κρίσης. 
Στην προσπάθεια της ανάτασης της πραγματικής οικονομίας, με πυλώνα ανάπτυξης τη γεωργία, η ανάδειξη και αξιοποίηση της γεωθερμίας αποτελεί ασυναγώνιστο συγκριτικό πλεονέκτημα και ένα μοναδικό εργαλείο για τον πρωτογενή τομέα της Π.Ε. Πέλλας. Αρκεί να αντιληφθεί κάποιος ότι θα συνδράμει αποφασιστικά στην πρωϊμότητα των προϊόντων, κάτι που σημαίνει ότι τα παραγόμενα προϊόντα θα πωλούνται σε καλύτερες τιμές, θα αυξήσουν τις εξαγωγές σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο και θα παρουσιάσουν αυξημένη εισροή χρημάτων και άρα εισοδήματος για τους παραγωγούς. 
Επίσης σημαντική θα είναι η μείωση του κόστους παραγωγής το οποίο την περίοδο που διανύουμε επιβαρύνει πάρα πολύ τους αγρότες με αποτέλεσμα να μειώνεται το πραγματικό και το διαθέσιμο εισόδημά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία και οικονομία. 
Μετά το πέρας της εποικοδομητικής συνάντησης ο κ. Λιβιεράτος δεσμεύτηκε να εξετάσει το αίτημα του κ. Θεοδωρίδη για τις απαραίτητες, περαιτέρω ενέργειες από την πλευρά του Υπουργείου που θα οδηγήσουν σε πλήρη και αποτελεσματική εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων σε Πέλλα, Ημαθία, Θεσσαλονίκη.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας για τη νέα υγειονομική διάταξη του Υπουργείου Υγείας

Επιστολή απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο σχετικά με τη νέα υγειονομική διάταξη. 
Ο κ. Θεοδωρίδης, σε συνέχεια της πρώτης παρέμβασης (29.11.2012) επισημαίνει τα μεγάλα προβλήματα που έχουν ανακύψει για τους επιχειρηματίες της Πέλλας και ζητεί την παράταση της εφαρμογής της νέας διάταξης για δύο έτη. 
Αναλυτικά η επιστολή του κ. Θεοδωρίδη: 
«Προβλήματα κατά την εφαρμογή της νέας υγειονομικής διάταξης» 
Αξιότιμε κ. Υπουργέ, 
Σε συνέχεια της πρώτης μας επιστολής (435466/29-11-12), θα θέλαμε να σας κάνουμε κοινωνούς σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Περιφερειακή Ενότητας Πέλλας αλλά και όλη η χώρα σχετικά με την εφαρμογή της νέας υγειονομικής διάταξης. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οικογενειακές, ατομικές και ελεύθεροι επαγγελματίες, αναστέλλουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων επ’ αόριστον και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οδηγούνται σε οριστικό κλείσιμο λόγω του ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα δεδομένα της νέας υγειονομικής διάταξης. 
Η τοπική οικονομία της Πέλλας δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα, να καθίστανται αφερέγγυοι ως προς τις οικονομικές τους υποχρεώσεις με προμηθευτές, τράπεζες, Κράτος και κατά συνέπεια να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και να οδηγούνται σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Σαφώς, στηρίζουμε τις νομοθετικές ρυθμίσεις που εναρμονίζουν την Ελληνική με την Κοινοτική Νομοθεσία, προσβλέπουμε όμως, πρώτα και κύρια, σε διατάξεις που βελτιώνουν πραγματικά την εξυπηρέτηση και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη. 
Με τη νέα υγειονομική διάταξη που ισχύει από 23/10/12, μόνο τα προβλήματα, η γραφειοκρατία και τα παράπονα αυξήθηκαν και όχι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ή η αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων. Η εκπαίδευση των υπευθύνων και των χειριστών τροφίμων των επιχειρήσεων έχει καταλήξει σε παρωδία, αφού πολλοί επιτήδειοι υφαρπάζουν χρηματικά ποσά από τους ενδιαφερόμενους καταστηματάρχες για εκπαίδευση στον τομέα της υγιεινής, χωρίς να απονέμεται η ανάλογη, κατάλληλη πιστοποίηση, σύμφωνα με το αρ. 9 της νέας διάταξης. 
Άρα, η υπεύθυνη στάση των ιδιοκτητών, που προσπαθούν να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους καταναλωτές – πελάτες και παρ’ όλα τα οικονομικά προβλήματα «ανταμείβεται» με εξαπάτηση από εταιρείες που διατυμπανίζουν τις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες στον τομέα της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων. Θα μπορούσε σε αυτό το πρόβλημα να αξιοποιηθούν τα στελέχη των Περιφερειακών Ενοτήτων που είναι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές του ΕΦΕΤ και να πραγματοποιήσουν δωρεάν σεμινάρια στους ενδιαφερόμενους καταστηματάρχες – επαγγελματίες. 
Στο σημείο αυτό όμως πρέπει να επισημανθεί η αντικειμενική δυσκολία καταστηματαρχών οι οποίοι, ηλικιακά βρίσκονται λίγο πριν τη συνταξιοδότησή τους (62-65 ετών για παράδειγμα) και σε δυσπρόσιτα χωριά να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της νέας υγειονομικής διάταξης και πολύ περισσότερο της τεχνολογίας. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να διακόψουν την δραστηριότητά τους και να μην καταφέρουν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Γίνεται κατανοητό ότι υπάρχουνε κάποια επιμέρους ζητήματα τα οποία χρήζουν περαιτέρω αξιολόγησης και ερμηνείας. 
Επιπροσθέτως, η απώλεια εργατοωρών, το μεγάλο κόστος που συνεπάγεται η διαδικασία πιστοποίησης των επαγγελματιών και η ανάγκη εναρμόνισης των υποδομών – χώρων και εγκαταστάσεων – δεν αποζημιώνονται επ’ ουδενί αφού η μειωμένη καταναλωτική ζήτηση αφήνει πολύ μικρά ή μηδαμινά περιθώρια κέρδους σε καθημερινή βάση. Συνεπώς, σε συνδυασμό με τα υπέρβαρα λειτουργικά και φορολογικά έξοδα οι επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε διαδικασίες ανακαίνισης, ανανέωσης των επιχειρήσεων τους, τη στιγμή που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τη βιωσιμότητά τους. 
Κύριε Υπουργέ, 
Επειδή η οικονομική αφαίμαξη των πολιτών έχει ξεπεράσει κάθε λογική και στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλουμε όλοι, τοπική - περιφερειακή αυτοδιοίκηση και Κυβέρνηση να προωθήσουμε δράσεις ανάταξης της πραγματικής οικονομίας και ενίσχυσης του εισοδήματος των οικογενειών, σας καλούμε να δώσετε μια παράταση στην εφαρμογή της νέας υγειονομικής διάταξης μέχρι ότου μπορέσουν να γίνουν όλες οι εκπαιδευτικές δομές για τους καταστηματάρχες, αλλά και να έχουνε το χρονικό περιθώριο και προπάντων την οικονομική δυνατότητα να εκτελέσουν τις νέες εργασίες που απαιτούνται σε βάθος 2ετίας γιατί λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας δεν μπορούν να τις πραγματοποιήσουν. Πιστεύοντας ότι θα δείτε θετικά το αίτημά μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και παραμένουμε στην διάθεσή σας για συγκεκριμένες προτάσεις. 
Με εκτίμηση, 
Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Πέλλας και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού-Σχεδιασμού της ΠΚΜ Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας με τον Γενικό Πρόξενο και Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συναντήθηκε στις 29 Μαρτίου με τον Γενικό Πρόξενο και Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης κ. Christophe Le Rigoleur στο γραφείο του. 
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τον Γενικό Πρόξενο για το θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που προωθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την κοινωνική και οικονομική γεωγραφία της Πέλλας. Οι δύο άνδρες συνομίλησαν εκτενώς για τη δυνατότητα συνεργασίας και υλοποίησης δράσεων κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα του εμπορικών συναλλαγών, των μορφωτικών υποθέσεων, του τουρισμού και του πολιτισμού. 
Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας παράγονται ποιοτικά προϊόντα, όπως τα σαλιγκάρια, οι μαρμελάδες, τα κρασιά και βιολογικά οπωρολαχανικά τα οποία έχουν μεγάλη ζήτηση στις αγορές της Γαλλίας. Οι Γάλλοι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορική μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γενέτειρα του οποίου είναι η Πέλλα ενώ δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση συμμετοχής σε δράσεις εναλλακτικού τουρισμού, όπως αυτές που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. 
Ο Γενικός Πρόξενος επισκέφτηκε την Πέλλα προκειμένου να παραβρεθεί στην Ημερίδα «Σπουδές-Υποτροφίες-Εργασία στην Ευρώπη» που διοργανώνει το Κέντρο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας σε συνεργασία με το Δήμο Έδεσσας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, το Γραφείο Διαμεσολάβησης του ΑΠΘ, τον ΟΑΕΔ, το CEDEFOP και τον ΕΟΠΠΕΠ.

Η επανάσταση του ’21 παραμένει διαχρονικό σύμβολο των αγώνων για ανεξαρτησία και ελεύθερη δημιουργία του απανταχού ελληνισμού

Με επισημότητα και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου 1821, στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. 
Ο εορτασμός ξεκίνησε με την τέλεση θείας λειτουργίας και δοξολογίας στην Αγία Σκέπη, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κκ. Ιωήλ. Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Βουλευτής κ. Ιορδάνης Τζαμτζής ο οποίος εκπροσώπησε τη βουλή των Ελλήνων, ο στρατηγός Πέτρος Γεωργίου, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και πλήθος κόσμου. 
Πριν από την εκκλησία ο Αγιορείτης μοναχός πάτερ Μωυσής πραγματοποίησε ομιλία για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την προσωπικότητα της Παναγίας η οποία με την ταπεινότητα, τη σιωπή της και την αγιοσύνη της αποτελεί ένα βιωματικό παράδειγμα τρόπου ζωής για τους πιστούς. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο διττό περιεχόμενο της εορτής, παρουσίασε εποπτικά μερικά από τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο σύγχρονο νόημα του εορτασμού. 
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στο ηρώο της πόλης ενώ στις 12.00 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η παρέλαση με τη συμμετοχή τμημάτων μαθητών, ειδικών τάξεων ΑμεΑ, πολιτιστικών συλλόγων, προσκόπων και του στρατού. Η παρέλαση πλαισιώθηκε από την μουσική μπάντα της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης προέβη στην επόμενη δήλωση: «Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου αποτελεί μία ευκαιρία για να θυμηθούμε το μεγαλείο της ψυχής των αγωνιστών του ’21. Η Ελλάδα και τα αδέλφια μας στην Κύπρο βιώνουμε δύσκολες στιγμές που για να μπορέσουμε να τις ξεπεράσουμε απαιτείται εθνική ομοψυχία. Ο ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι το χαρμόσυνο μήνυμα που χρειαζόμαστε για να ατενίσουμε με ελπίδα και αισιοδοξία το μέλλον».