31 Μαΐ 2013

Συνάντηση με το νέο Δ.Σ. του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γιαννιτσών «Η ΠΕΛΛΑ»

Αντιπροσωπεία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γιαννιτσών «Η Πέλλα» υποδέχτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης εχθές, 30 Μαϊου 2013, στο γραφείο του στο Διοικητήριο.
Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δόντσιος Γεώργιος και ο Αντιπρόεδρος κ. Τσεπέλης Γεώργιος. Η αντιπροσωπεία συζήτησε με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος και για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί και συμμετέχει ανά την Ελλάδα. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια της Πέλλας, οι οποίες θα διεξαχθούν το χρονικό διάστημα από το Νοέμβριο του 2013 και για ένα περίπου έτος. 
Το Δ.Σ. ζήτησε τη στήριξη των εκδηλώσεων από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας διότι θα έχουν υπερτοπικό χαρακτήρα και μία ευρεία αναδρομή στο παρελθόν, με πολλές δράσεις ποικίλου περιεχομένου. 
Ο κ. Θεοδωρίδης αφού συνεχάρη τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο για την εκλογή τους στο Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου, δήλωσε πως η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και ο ίδιος προσωπικά θα συνδράμουν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε συνδιοργάνωση με την Π.Ε. Πέλλας. 
Ακόμη, αναφέρθηκε στην άριστη σχέση που έχει συνάψει διαχρονικά με το σύλλογο και μάλιστα δήλωσε «φίλος του συλλόγου». Εξήρε τη δράση και τις πρωτοβουλίες των ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια με τα θέματα του συλλόγου και υπογράμμισε το γεγονός ότι «είναι ένας από τους πιο γνωστούς συλλόγους όχι μόνο στην Πέλλα αλλά και στο εξωτερικό με πολλές συμμετοχές σε εκδηλώσεις στην Ελληνική Ομογένεια». 
Τέλος, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο στο έργο τους για τη διατήρηση της πολιτισμικής παράδοσης της περιοχής μας.

«Η οργάνωση της Πολιτικής Άμυνας εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της πρόληψης και καλύτερης οργάνωσης της Πολιτείας»


Κλιμάκιο της Μικτής Επιτελικής Επιτροπής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε εχθές, 30 Μαϊου 2013, την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στο πλαίσιο επιθεώρησης του Τμήματος ΠΑΜ-ΠΣΕΑ. 
Τα μέλη της επιτροπής υποδέχτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης στο γραφείο του στο Διοικητήριο. Επικεφαλής της επιτροπής ήταν ο Ταξίαρχος Γεώργιος Δημητρόπουλος, Διευθυντής της Παλλαϊκής Άμυνας – Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών (Π.Σ.Ε.Α.) του Γ.Ε.Ε.Θ.Α. ενώ την ομάδα υποστήριξε η Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της Περιφέρειας κα. Αργυρώ Σουλιώτη. 
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επιθεώρησης των τμημάτων ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αυτοψία της οργάνωσης και λειτουργίας του αντίστοιχου τμήματος της Π.Ε. Πέλλας, καθώς και έλεγχος των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού. 
Σκοπός της επιθεώρησης ήταν να διαπιστωθεί η επικαιροποίηση σχεδίων, μνημονίων και ενεργειών που απαιτούνται για την Πολιτική Σχεδίαση Εκτάκτων Αναγκών . Γενικότερα, δόθηκαν οδηγίες και συζητήθηκαν προτάσεις για την καλύτερη οργάνωση της Πολιτικής Άμυνας. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης από την πλευρά του ευχαρίστησε την Επιτροπή για την πληρότητα του ελέγχου και για τις προτάσεις βελτίωσης της Πολιτικής Άμυνας σε ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τόνισε την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας σε οτιδήποτε χρειαστεί ενώ χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του «πρέπει να είμαστε οργανωμένοι και έτοιμοι ακόμη και σε καιρό ειρήνης καθώς το Τμήμα της Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών μπορεί να συνδράμει και σε άλλους τομείς όπως οι περιπτώσεις θεομηνιών και φυσικών καταστροφών. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη για την αποφυγή περιστατικών που μπορούν να πλήξουν την Πολιτική Άμυνα της Πέλλας». 
Ο κ. Δημητρόπουλος, ως επικεφαλής της Επιτροπής, απένειμε τα εύσημα στο Τμήμα ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της Π.Ε. Πέλλας αφού παρά τις αντιξοότητες και τα πενιχρά μέσα βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο. Υπογράμμισε την ανάγκη αποτελεσματικής συνεργασίας των Κεντρικών Υπηρεσιών και της Περιφέρειας με τις Αστυνομικές και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες για την άρτια οργάνωση της Πολιτικής Άμυνας. 
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Κολόμβος, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πέλλας κ. Καρασαββίδης, ο κ. Θωμόπουλος, υπεύθυνος της Σχολής ΠΑΜ-ΠΣΕΑ και ο Ταγματάρχης κ. Τρουπής Ιωάννης. Ακόμη παραβρέθηκαν στελέχη των αντίστοιχων τμημάτων των Υπουργείων Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ο υπεύθυνος του αντίστοιχου Τμήματος ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της Π.Ε. Πέλλας κ. Γιώργος Μπαραμπάνης.

Επιτυχημένη η συμμετοχή της Π.Ε. Πέλλας στο 4ο Agro Quality Festival


Δυναμική ήταν η παρουσία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας που συμμετείχε στην έκθεση «4ο Agro Quality Festival» το οποίο διεξήχθη από 17 έως 19 Μαΐου στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το σύνθημα «Η Πέλλα κερνάει Ελλάδα».
Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν είχαν ποιοτικά προϊόντα που προκάλεσαν μεγάλο ενδιαφέρον στους καταναλωτές και επιχειρηματίες επισκέπτες οι οποίοι, έμειναν εντυπωσιασμένοι από τις πρωτότυπες ιδέες των επιχειρήσεων στην παραγωγή μοναδικών προϊόντων όπως : 
-Σαπούνι από γάλα γαϊδούρας για βαθύ καθαρισμό προσώπου και σώματος με την επωνυμία “Ονοϊάματα” , 
-Φυσικά καλλυντικά από προϊόντα μέλισσας με αιθέρια έλαια πιστοποιημένα βιολογικά, χωρίς χημικά συντηρητικά για προστασία από τον ήλιο, βαθιά θρέψη και αντιρυτιδική δράση, με την επωνυμία “Μελισανθός”. 
Επίσης μεγάλη απήχηση γνώρισαν τα παραδοσιακά ποιοτικά προϊόντα διατροφής που είχαν την δυνατότητα να γευθούν οι παρευρισκόμενοι και να αναγνωρίσουν την αξία τους όπως : 
-Τουρσί με πιπεριές μπαχοβίτικες με γέμισμα λαχανικών, μέλι και ζυμαρικά από το “Σπιτικό” 
-Ορεκτικά, σάλτσες, πάπρικες, αμπελόφυλλα, τουρσιά, κομπόστα ροδάκινου χωρίς συντηρητικά, με την επωνυμία “Αλμωπία” 
-Μοναδικές μαρμελάδες από σμέουρο, μύρτιλο, φραγγοστάφυλλο, καρπούς άγριας τριανταφυλλιάς της “Ανάστω”. 
-Προσεγμένα αλλαντικά και ιδιαίτερα λουκάνικα (μαργαρίτα, καραμαλίδικο λουκάνικο, βοδικό σουτζούκ πέταλο) από την επιχείρηση “Μακάλ” χωρίς προσθήκη πρωτεΐνης σόγιας, πράγμα που εντυπωσίασε και άρεσε στους καταναλωτές. 
-Μεγάλη ποικιλία αρωματικών φαρμακευτικών Βοτάνων πιστοποιημένων βιολογικών, έλαια και κηραλοιφές από την επιχείρηση “Aγροβότανα Βόρας”. 
-Βιολογικά κρασιά “Λευκόμυλος” και “Ρόδοινος” από τη επιχείρηση του κ. Τσιρόπουλου Αναστάσιου. 
-Λάδια τυποποιημένα σε εξαιρετικές συσκευασίες με την επωνυμία “Green Blue Savours”. 
-Διάφορα είδη παραδοσιακών τσουρεκιών γεμιστά και μη με χωριάτικα αυγά, με την επωνυμία “Αρχαγγελινό”. 
Ακόμη, οι επισκέπτες εντυπωσιάστηκαν από τα Είδη Χειρός και συγκεκριμένα από τα κεντήματα και μπιζού με ημιπολύτιμους λίθους φτιαγμένα με μεράκι και γούστο, με την επωνυμία “Διώνη”. 
Ανάμεσα στους χιλιάδες επισκέπτες τα περίπτερα της Π.Ε. Πέλλας τα επισκέφτηκαν επώνυμοι καλλιτέχνες, διακεκριμένοι σεφ που εξέφρασαν πολύ καλές κριτικές για την ποιότητα των προϊόντων. Μάλιστα, η ηθοποιός Γεωργία Μπρέμπου είναι μία από τις πολλές επώνυμες κυρίες που εμπιστεύτηκαν τη χρήση των κρεμών από προϊόντα μέλισσας, που κατά τη διάρκεια της έκθεσης δέχτηκε εφαρμογή σχετικής περιποίηση προσώπου και ματιών. 
Παρουσιάστηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο τον οποίο συνόδευε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Χρήστος Γκουντενούδης για το γάλα γαϊδούρας, ένα προϊόν με εξαιρετικές ιδιότητες, προκειμένου να συμπεριληφθεί στα προϊόντα διατροφής που διακινούνται στη χώρα. 
Μεγάλο ενδιαφέρον για εξαγωγική δραστηριότητα παρουσιάστηκε από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε χώρες όπως Καναδάς, Αυστραλία, Τσεχία, Αγγλία για τα περισσότερα προϊόντα της Πέλλας. Παράλληλα με την έκθεση των αγροτικών προϊόντων έγιναν μια σειρά από εκδηλώσεις , επιδείξεις τυροκομίας, μελισσοκομίας, ζύμωμα ψωμιού και μαγειρική παραδοσιακών συνταγών όπως γκόγκες από το Ναύπλιο ,ποντιακή σούπα τανομένο σορβά και πίτα περέκ. Οι επισκέπτες ήταν εντυπωσιασμένοι από τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγονται στην Πέλλα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και οι επιχειρηματίες έμειναν ικανοποιημένοι από την οργάνωση και τον τρόπο προβολής των προϊόντων τους, και παράλληλα είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν τα μοναδικά προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα και δεν υπάρχουν στον τόπο τους όπως προϊόντα από βουβαλίσιο κρέας και γάλα( καβουρμά, παγωτό κλπ.) ζυμαρικά χωρίς γλουτένη, ζυμαρικά με σπιρουλίνα, τυροκομικά προϊόντα με συνταγές ποντιακής διατροφής. 
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τους επιχειρηματίες της Πέλλας οι οποίοι συμμετείχαν στην έκθεση προσφέροντας τα προϊόντα τους και διαφημίζοντας τον αγροδιατροφικό πλούτο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Τέλος, συγχαίρει τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για την προσπάθεια και το έργο που προσέφεραν για την επιτυχή συμμετοχή της Π.Ε. Πέλλας. Την οργάνωση και υποστήριξη των περιπτέρων της Π.Ε. Πέλλας είχαν η κυρ. Αικ. Καλαϊτζίδου και ο κ. Κώστας Καφετζής (Γεωπόνοι Τεχνολογικής κατεύθυνσης Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας).

24 Μαΐ 2013

Νέα παρέμβαση για την υγειονομική διάταξη

Αναφορικά με την εφαρμογή της νέας υγειονομικής διάταξης και τις συνέπειες που έχει επιφέρει στους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρούς καταστηματάρχες, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης απέστειλε νέα επιστολή στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Υγείας επισημαίνοντας αρνητικά σημεία της διάταξης και θέματα τα οποία δεν έχουν προβλεφθεί. Αναλυτικά η επιστολή του κ. Θεοδωρίδη έχει ως εξής: «Μετά την παρέλευση των πέντε και πλέον μηνών από την εφαρμογή της αποδεικνύεται ότι η διάταξη αυτή αποτελεί το κύκνειο άσμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η πολυσυζητημένη ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται με τέτοιες αποφάσεις. 
Παρ’ όλα αυτά θα ήθελα, επειδή προτίθεστε να δώσετε περαιτέρω οδηγίες μέσω εγκυκλίου, να σας αναφέρω τα εξής: Έχουμε επιστήσει την προσοχή μας σε ορισμένα σημεία όπως είναι πρώτον, η εφαρμογή και η διατήρηση διαδικασιών που βασίζονται στις 7 αρχές του HACCP. Είναι αυτονόητη η μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών λόγω της παρατεταμένης ύφεσης της οικονομίας, σε εθνικό και κατ΄ επέκταση σε τοπικό επίπεδο. 
Ως εκ τούτου, η εφαρμογή των αρχών του HACCP προκαλεί δυσβάσταχτα έξοδα για τους καταστηματάρχες στα οποία είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν με τα σημερινά οικονομικά και εισοδηματικά δεδομένα. Στο μέτρο αυτό επίσης δεν έχουν τεθεί οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί που θα έπρεπε, σε ποιοτική αλλά και ποσοτική βάση. 
Πιο συγκεκριμένα, δεν έχει διευκρινιστεί ποιες επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να εκπονούν και να λειτουργούν βασισμένες σε πλήρη μελέτη HACCP και ποιες μόνο να τηρούν αρχεία, κάτι που αφήνεται να κριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες χωρίς να υπάρχουν σαφή όρια. Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για τους υπευθύνους σύνταξης αυτών των μελετών με αποτέλεσμα να παρεισφρύουν ανεύθυνοι επαγγελματίες με μόνο σκοπό την κερδοσκοπία και αποτέλεσμα τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των ενδιαφερομένων καταστηματαρχών για το χάσιμο χρόνου και χρήματος. 
Σε τελική ανάλυση και εφόσον ισχύουν τα παραπάνω θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη τουλάχιστον για τις μικρές επιχειρήσεις τροφίμων να συνταχθεί από τον ίδιο τον επιχειρηματία η μελέτη αυτή δεδομένου ότι αποτελεί εγχειρίδιο αυτοελέγχου και μόνο αλλά και μεγάλη δαπάνη, δυσανάλογη των οικονομικών δυνατοτήτων για ένα μικρό οβελιστήριο για παράδειγμα. Έπειτα, αξίζει να επισημανθεί το θέμα των χειριστών τροφίμων και αυτών που είναι υπεύθυνοι για την κατάρτιση και διατήρηση των προτύπων HACCP , σύμφωνα με τη νέα διάταξη που δημοσιεύτηκε. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι η εκπαίδευση των χειριστών επιδιώκεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και ότι οι χειριστές θα εκπαιδεύονται κατάλληλα για την εφαρμογή των σχετικών οδηγιών ορθής πρακτικής. Ωστόσο, υπογραμμίζουμε ότι δεν υπάρχουν οι δομές, οι διαδικασίες, οι φορείς ώστε να εκπαιδεύσουν και να χορηγήσουν τα κατάλληλα πιστοποιητικά. 
Σε καμία περίπτωση δεν θα ωφελούσε έναν καταστηματάρχη, για παράδειγμα ιδιοκτήτη καφενείου ή παντοπωλείου σε ένα χωριό, να αναλωθεί σε μία πολύμηνη προσπάθεια εξεύρεσης αρμόδιου φορέα και εκπαίδευσης για την χορήγηση της σχετικής επάρκειας. Είναι πασιφανές ότι το σημείο αυτό μόνο δυσκολίες και επιπρόσθετα οικονομικά βάρη προσδίδει στο ήδη κατακερματισμένο εισόδημα των μικρών επιχειρήσεων. Εντούτοις, εάν η πρόθεση της πολιτείας είναι η εκπαίδευση των χειριστών τροφίμων και μόνο, θα μπορούσε να έχει προβλέψει την παροχή δωρεάν εκπαίδευσής τους μέσω των θεσμικών της οργάνων (ΕΦΕΤ, Διευθύνσεις των Π.Ε.).Το λιγότερο βέβαια που θα έπρεπε να έχει διασφαλιστεί είναι η ύπαρξη ενός υπεύθυνου φορέα στον οποίο να μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες ώστε να ενημερώνονται για τη διενέργεια τέτοιων σεμιναρίων και για την εγκυρότητά τους. Επιπλέον, θέτουμε υπόψη σας ότι θα έπρεπε να τηρηθεί εξ ολοκλήρου το πνεύμα της κοινοτικής νομοθεσίας στην οποία επαναλαμβάνονται συχνά οι φράσεις: «…λαμβάνοντας υπόψη τη φύση και το μέγεθος της επιχείρησης», και πιο συγκεκριμένα «Παρεκκλίσεις από τα παραρτήματα Ι και ΙΙ είναι δυνατόν να χορηγούνται, ιδίως για να διευκολυνθεί η εφαρμογή του άρ. 5. για τις μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την διαδικασία του αρ. 14. παράγραφος 2, λαμβάνοντας υπόψη τους σχετικούς παράγοντες κινδύνου…». 
Είναι φανερό πως η επιδιωκόμενη εναρμόνιση δεν έλαβε υπόψη της σε κανένα σημείο τη διάκριση της φύσης και του μεγέθους της επιχείρησης η οποία για την κοινοτική νομοθεσία με βάση και τις γνωμοδοτήσεις της ακόμα αποτελεί πυλώνα. Έτσι δεν θα επιτρέπαμε το αναγκαστικό κλείσιμο ατομικών, οικογενειακών επιχειρήσεων και μικρών μαγαζιών.  Προφανώς και αγωνιζόμαστε στην Π. Ε. Πέλλας για την προστασία της δημόσιας υγείας και επ΄ ουδενί δε θέλουμε να παρουσιαστούν φαινόμενα μολύνσεων και παρεμφερών περιστατικών που θα πλήξουν τη δημόσια υγεία. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον οικονομικό μαρασμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας».

Νέα υπογραφή σύμβαση Leader στην Πέλλα.

Ο κ. Θεοδωρίδης με τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Στεφανίδη κατα τη διάρκεια της υπογραφής
Στις 23 Μαΐου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης υπέγραψε σύμβαση εγκεκριμένου έργου από την 2η προκήρυξη του προγράμματος LEADER με τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Νέου Μυλοτόπου που εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του κ. Στεφανίδη Αναστάσιο.
Ο κ. Θεοδωρίδης δήλωσε ικανοποιημένος που η προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων απέφερε καρπούς ώστε να χρηματοδοτηθούν δράσεις πολιτισμού, τουριστικής προβολής και ενίσχυσης της εξωστρέφειας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Επίσης, απένειμε τα εύσημα στα στελέχη της Αναπτυξιακής Πέλλας που όλο το προηγούμενο διάστημα παρείχαν ολοκληρωμένη διοικητική και τεχνική υποστήριξη στους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Τέλος, τόνισε ότι θα γίνουν συντονισμένες προσπάθειες ώστε να δρομολογηθούν και άλλες ανάλογες δράσεις που θα έχουν ωφέλιμο και ανταποδοτικό χαρακτήρα στην περιοχή.

Σχολικοί Αγώνες Ειδικής Αγωγής

Στους αγώνες των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, 23 Μαϊου 2013, στο Δημοτικό Στάδιο Έδεσσας, παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. 
Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία αφού οι μαθητές που συμμετείχαν έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να πρωτεύσουν και να κερδίσουν κάποιο μετάλλιο. Η προσπάθειά τους χειροκροτήθηκε θερμά από τους παρευρισκόμενους συμμαθητές, δασκάλους, θεατές αφού ο αγώνας τους είναι αγώνας για τη ζωή και δείχνουν το δρόμο της επιτυχίας. 
Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωρίδης συνεχάρη τους μαθητές που συμμετείχαν και έδωσε συγχαρητήρια για την προσπάθειά τους στους διοργανωτές για την άρτια πραγματοποίηση των αγώνων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, του Δήμου Έδεσσας, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας.

Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας και αντιστεκόμαστε σθεναρά σε κακόβουλες επιδιώξεις

Ο κ. Θεοδωρίδης ενώ καταθέτει στεφάνι
Με παλλαϊκή συμμετοχή και σε έντονα φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν οι επίσημες εκδηλώσεις της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, σε συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, του Δήμου Σκύδρας και όλων των Ποντιακών Συλλόγων και Σωματείων. 
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τέλεση αρχιερατικής θείας λειτουργίας και επιμνημόσυνης δέησης, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της Γενοκτονίας, στον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου και εκφώνηση του ιστορικού της ημέρας από τον Πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Σκύδρας κ. Γεώργιο Σαμαρτζίδη. 
Ακολούθησε η τελετή μνημοσύνης στο Άγαλμα του Ανθόπουλου Βασίλειου (Πάρκο Λαϊκής Αγοράς) όπου τελέστηκε τρισάγιο, αναγνώστηκε ψήφισμα από τον Αντιπρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών κ. Κωνσταντίνο Ποριαζίδη και απαγγελία ποιήματος από τον Ανδρέα Γαβριηλίδη. 
Τον πυρρίχιο χόρεψε ομάδα του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» και η τελετή ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφανιών, την τήρηση σιγής ενός λεπτού στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας και τον εθνικό ύμνο. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο Πνευματικό Κέντρο της Σκύδρας όπου έγινε και η κύρια ομιλία. Τον συντονισμό είχε η Αντιδήμαρχος Σκύδρας κα. Αικατερίνη Καλώση. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, σε σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για τη δυναμική παρουσία τους και τόνισε τη σημασία των εκδηλώσεων για τη διαφύλαξη της ιστορικής μας μνήμης και των διαχρονικών αξιών των προγόνων μας για νέους αγώνες. Τόνισε επίσης τη σημασία που έχει για τη διεθνή ειρήνη η αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Τουρκική διπλωματία και η δημοσιοποίηση μίας εξομολογητικής συγνώμης από το Τουρκικό κράτος στη μνήμη των θυμάτων. 
Ο Δήμαρχος Σκύδρας εστίασε τον χαιρετισμό του στον ποντιακό πολιτισμό που ήκμασε στην περιοχή του Πόντου και διεκόπη με τον πιο βίαιο τρόπο. Συνδύασε επίσης τα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας με τον σύγχρονο οικονομικό πόλεμο και την ανάγκη διατήρησης της εθνικής μας ομοψυχίας. Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. φιλοσοφίας και Λυκειάρχη του Γενικού Λυκείου Σκύδρας Παύλο Περπερίδη. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα και τη σημασία που έχει να τεθούν σε σωστή ιστορική διάσταση, καθώς αφορούν μία Γενοκτονία και όχι εγκλήματα πολέμου. Αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες και στην ανάγκη διεθνοποίησης της Γενοκτονίας και οικουμενικής αναγνώρισής της που αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την οικοδόμηση υγειών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. «Οι λαοί απαιτούν ένα τοπίο σταθερότητας και φιλίας που στηρίζεται σε αλήθειες», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. «Η μνήμη είναι ανθρώπινη δύναμη και συμβάλει στην αντίσταση στη φθορά του χρόνου. Ο Πόντος ζει ως ιδέα, συναίσθημα και σύμβολο». Ακολούθησε η παρουσίαση ενός θεατρικού δρώμενου από μαθητές του Γενικού Λυκείου Σκύδρας σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Πετριάς ενώ επιλεγμένα τραγούδια μνήμης ερμήνευσε η Χορωδία της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απαγγελία ποιήματος για την Γενοκτονία του Πόντου από τον Πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Σκύδρας και ποιητή κ. Γεώργιο Σαμαρτζίδη. Σε δήλωσή του για την Ημέρα ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Ο Ποντιακός Ελληνισμός, μετά από τον βίαιο ξεριζωμό του, σε όποιες περιοχές εγκαταστάθηκε ξαναγεννήθηκε και άνθισε. Η σθεναρή αντίσταση στους διωγμούς, η πίστη και η αντοχή των προγόνων μας, δείχνουν το δρόμο σήμερα για την στάση που οφείλουμε να τηρήσουμε αντιμετωπίζοντας την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της. Οι εκδηλώσεις μνήμης δεν γίνονται μόνο για τη σωτηρία των ψυχών των πολλών χιλιάδων θυμάτων. Αποτελούν μία αναγκαία δράση για τη διαφύλαξη της ιστορικής μας μνήμης. Μία ευκαιρία για να εξετάσουμε τη θέση και τον σύγχρονο ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Να αποδείξουμε στους προγόνους μας ότι πορευόμαστε με τις ίδιες διαχρονικές αξίες και ιδανικά, έχοντας ένα όραμα για την σύγχρονη Ελλάδα. Δυστυχώς, ενώ για την Ελλάδα η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα πένθους, στην Τουρκία είναι Εθνική εορτή. 
Η Τουρκική διπλωματία οφείλει να επανεξετάσει τα ιστορικά γεγονότα, να αναλύσει τις προεκτάσεις και επιπτώσεις τους και να προχωρήσει σε μία εξομολογητική συγνώμη. Στεκόμαστε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη απέναντι στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ως Πόντιοι και ως Έλληνες, τιμούμε τη μνήμη τους και δηλώνουμε υπερήφανοι συνεχιστές της προσφοράς και του αγώνα τους. Για μία Ελλάδα κοινωνικά δίκαιη, οικονομικά ισχυρή και ικανή να προσφέρει προοπτική και ελπίδα στα παιδιά της».

Ενδιαφερόμαστε για τους πολίτες στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος μαθημάτων του Προγράμματος «Ψυχολογία» που πραγματοποιήθηκε στην Έδεσσα κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου. 
Το Πρόγραμμα περιελάμβανε υψηλού επιπέδου παρουσιάσεις, οι περισσότερες πραγματοποιήθηκαν από καθηγητές πανεπιστημίου και οργανώθηκαν με τη συμμετοχή του επιστημονικού φορέα «Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Βόλου». 
Διοργανωτής του Προγράμματος ήταν ο Οργανισμός «Πολίτες Εν Γνώση» με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης παραβρέθηκε στο τελευταίο μάθημα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου και συνεχάρη τους σπουδαστές για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, όπως και τους εισηγητές και τους οργανωτικούς υπευθύνους για τη συμβολή τους στην ανάδειξη του θεσμού. 
Σε δήλωσή του για το θεσμό ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Όταν αποφασίσαμε να αναλάβουμε την πρωτοβουλία και να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με τους «Πολίτες εν γνώση», ήταν δύσκολο να φανταστούμε την μεγάλη ανταπόκριση που θα είχαμε. Πάνω από 130 πολίτες δήλωσαν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα και η συντριπτική πλειοψηφία, πάνω από 100, έλαβαν βεβαίωση πιστοποίησης. 
Το θέμα του εκπαιδευτικού προγράμματος που επιλέχθηκε, η ψυχολογία, αποδείχθηκε πραγματικά εμπνευσμένο. Η ψυχολογία αποτελεί μέρος της καθημερινής μας ζωής, αλλά και της ίδιας μας της ύπαρξης. Η πολιτεία έχει εξαγγείλει μία σειρά αρμοδιοτήτων για την άσκηση εκπαιδευτικής πολιτικής από τους Οργανισμούς Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. 
Η εμπειρία που αποκομίσαμε από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και οι απόψεις των συμμετεχόντων είναι σημαντικές ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό δράσεων που καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες εκπαίδευσης της τοπικής αγοράς και των πολιτών της Πέλλας».

Ανθοέκθεση του Δήμου Έδεσσας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης επισκέφτηκε την ανθοέκθεση του Δήμου Έδεσσας και παρακολούθησε την εκδήλωση με τη συμμετοχή χορωδιών ΚΑΠΗ της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. 
Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση τραγούδησαν με διακριτική μουσική υπόκρουση οι χορωδίες των ΚΑΠΗ Έδεσσας, Νέας Πέλλας και Γιαννιτσών. 
Ο κ. Θεοδωρίδης συνεχάρη τα μέλη και τους δασκάλους-μαέστρων των χορωδιών για την ποιότητα της ερμηνείας τους και την επιλογή των τραγουδιών. Ακούστηκαν μάλιστα και κάποια τραγούδια σχετικά με την περιοχή μας, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά της.

Διαδήλωση των καθηγητών της Α’ ΕΛΜΕ Πέλλας στο Διοικητήριο

Διαδήλωση των καθηγητών της Α’ ΕΛΜΕ Πέλλας πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 17 Μαϊου στο Διοικητήριο Πέλλας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών, ενημερώθηκε για τα αιτήματά τους και συζήτησε μαζί τους για τις εξελίξεις στο χώρο της δημόσιας διοίκησης, της παιδείας ειδικότερα και των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών που τέθηκαν υπόψη του κ. Αντιπεριφερειάρχη είναι: 
1. Άμεση άρση της επιστράτευσης. 
2. Άμεση απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις. 
Ο κ. Θεοδωρίδης δεσμεύτηκε να ενημερώσει τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα καθώς και τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο για τα αιτήματα των καθηγητών. 
Σε σχετική δήλωσή του αναφέρει: «Οι διαδηλώσεις των καθηγητών δείχνουν ότι υπάρχει σήμερα ένας κοινωνικός αναβρασμός. Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης εξαπλώνονται στον κοινωνικό ιστό προκαλώντας κοινωνικές θύελλες. Απαιτείται ψύχραιμη θεώρηση της πραγματικότητας, εποικοδομητικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους και κατάθεση εφικτών προτάσεων που οδηγούν σε βιώσιμες λύσεις. Είναι πολύ θετικό ότι ξεκίνησαν οι πανελλαδικές εξετάσεις χωρίς προβλήματα και με τη συμμετοχή τους οι εκπαιδευτικοί τίμησαν τον ρόλο τους και τη θέση τους στην ελληνική κοινωνία».

16 Μαΐ 2013

"Η πρόληψη και ο συντονισμός «κλειδί» για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών"

 Με επιτυχία ολοκληρώθηκε (16 Μαΐου 2013), η άσκηση για την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης, με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ-ΠΥΡΟΣ 2013», στις κατασκηνώσεις της τοπικής κοινότητας Ελευθεροχωρίου του Δήμου Πέλλας. Κατά τη διάρκεια της άσκησης υπήρξε άρτιος συντονισμός όλων των εμπλεκομένων αρχών, φορέων και εθελοντικών οργανώσεων. 
Στο κέντρο επιχειρήσεων που δημιουργήθηκε σε ύψωμα πλησίον των Κατασκηνώσεων παραβρίσκονταν ο Διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών κ. Γεώργιος Παυλίδης (επικεφαλής της επιχείρησης), ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης (επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας), ο κ. Κωνσταντίνος Κοκκολάκης (Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης), ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος (επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό επίπεδο), ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Γεώργιος Παπαπροδρόμου, οι Προϊστάμενοι Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και των Δήμων Πέλλας και Έδεσσας, στελέχη της Διεύθυνσης Δασών και των Δασαρχείων, άλλων εμπλεκομένων υπηρεσιών και εθελοντές. 
Κατά τη διάρκεια της άσκησης υπήρξε πραγματική κινητοποίηση δυνάμεων και μέσων, πραγματοποιήθηκε απομάκρυνση μαθητών από τις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης, η περιοχή κυκλώθηκε από πυροσβεστικά οχήματα και προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών που πραγματοποίησαν εικονική κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ στην περιοχή επιχείρησαν δύο αεροσκάφη τύπου Καναντέρ και πεζοπόρα τμήματα των ειδικών δυνάμεων αντιμετώπισης καταστροφών και εθελοντικών οργανώσεων. 
Το επιτελείο, κατά την λήξη της άσκησης, αξιολόγησε την πορεία των επιχειρήσεων οπότε και διαπιστώθηκε η επιχειρησιακή ετοιμότητα και ικανότητα ανταπόκρισης του τοπικού και περιφερειακού μηχανισμού. Μεταξύ των σημαντικότερων αποτελεσμάτων της άσκησης περιλαμβάνονται η εκπαίδευση του προσωπικού, η γνωριμία και εξοικείωση των εμπλεκομένων σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και ο εντοπισμός περιοχών για βελτίωση. 
Ο κ. Θεοδωρίδης στο περιθώριο της άσκησης δήλωσε : «Αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα και πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που έχουμε για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο. Η άσκηση «Δια Πυρός» στέφθηκε με επιτυχία και αποτύπωσε την επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των συμμετεχόντων φορέων και εθελοντικών οργανώσεων. Θα ήθελα να συγχαρώ ιδιαίτερα τον Περιφερειακό Διοικητή κ. Γεώργιο Παυλίδη, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αξιωματικούς, πυροσβέστες, στελέχη της δημόσιας διοίκησης κι εθελοντές για το σχεδιασμό και την εκτέλεση της άσκησης δασοπυρόσβεσης. Η προστασία του δασικού πλούτου της Πέλλας αποτελεί καθήκον όλων μας. Το προηγούμενο διάστημα δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο σχεδιασμό, με τη σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκομένων υπηρεσιών και τον καταμερισμό ρόλων. 
Άλλωστε, σε σύσκεψη κυβερνητικών παραγόντων τις προηγούμενες ημέρες, ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς επισήμανε ότι δεν δικαιολογείται καμία αδράνεια στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών τη στιγμή που αυτή την δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα αναμένονται 17 εκατομμύρια τουρίστες οι οποίοι θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Συνεπώς, όλοι μας οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμβάλλουμε για την προστασία των δασών μας με όποια μέσα διαθέτουμε και, κυρίως, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη. Τέλος, να επισημάνω ότι φέτος έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα και υπάρχει ειδικός σχεδιασμός για την παρακολούθηση των δασικών οικοσυστημάτων».

14 Μαΐ 2013

"Η 19η Μαΐου υπενθυμίζει το χρέος μας για νέους αγώνες"

Βίντεο από τις περσινές εκδηλώσεις

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας σε συνεργασία με το Δήμο Σκύδρας και τους Ποντιακούς Συλλόγους και Σωματεία, συνδιοργανώνουν τις επίσημες εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που φέτος θα πραγματοποιηθούν στην Σκύδρα, έδρα του ομώνυμου Δήμου. Ακολουθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την Κυριακή 19 Μαΐου 2012: 

Ιερός Ναός Αγίου Στεφάνου 
07:00-10:00π.μ., Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με τη χοροστασία του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ. 
10:00-10:30π.μ., Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της Γενοκτονίας και ομιλία εντός του Ιερού Ναού από τον Πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Σκύδρας κ. Γεώργιο Σαμαρτζίδη. 
Τελετή Μνημοσύνης – Άγαλμα Ανθόπουλου Βασίλειου (Πάρκο Λαϊκής Αγοράς) 
10.45-11.15, Τρισάγιο και • Ανάγνωση ψηφίσματος • Απαγγελία Ποιήματος • Πυρρίχιος χορός Κατάθεση στεφανιών από εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων: 
1. Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας 
2. Στρατηγός Διοικητής ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας 
3. Δήμαρχος Σκύδρας 
4. Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας 
5. Διοικητής Διεύθυνσης Πυροσβεστικής Πέλλας 
6. Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού 
7. Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας 
8. Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών 
9. Εκπρόσωπος Ποντιακών Συλλόγων και Σωματείων Π.Ε. Πέλλας 
10. Μικρασιατική Εστία Π.Ε. Πέλλας 
11. Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων 
12. Σύνδεσμος Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου 
13. Σύνδεσμος Τραυματιών Πολεμιστών Οπλιτών Π.Ε. Πέλλας 
14. Εθνική Αντίσταση 
15. Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Π.Ε. Πέλλας 
16. Ένωση Παλαιών Προσκόπων 
17. Πρόεδροι άλλων Οργανώσεων, Συλλόγων, Σωματείων (μετά από τηλεφωνική επικοινωνία στο Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων, τηλ. 2381-3-51205) 
• Σιγή ενός λεπτού 
• Εθνικός Ύμνος 
11.30-12.00, Εκδήλωση Μνήμης στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας 
• Ομιλία από τον Δρ. Φιλοσοφίας Παύλο Περπερίδη, εκπαιδευτικό, Λυκειάρχη Γενικού Λυκείου Σκύδρας 
• Χορωδία Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών 
• Μονόπρακτο Θεατρικό Δρώμενο 
• Δεξίωση με παραδοσιακά εδέσματα 

Επίσης, ορίζονται: 
Α) Γενικός σημαιοστολισμός από της 8ης πρωινής ώρας της 23ης μέχρι και της δύσεως του ηλίου της 19ης Μαΐου. 
Β) Φωταγώγηση σε όλα τα δημόσια καταστήματα, καταστήματα Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., Τραπεζών και οργανισμών κοινής ωφέλειας, από τη δύση του ηλίου της 19ης Μαΐου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης. 
Τελετάρχες ορίζονται οι κκ. Αλεξανδρίδης Δημήτριος και Καραπαναγιώτης Ιγνάτης (Δήμος Σκύδρας) και συντονιστής των εκδηλώσεων ο κ. Χρήστος Μπιμπίτσος (Π.Ε. Πέλλας).

Σχεδιασμός άσκησης για την προστασία από Δασικές Πυρκαγιές με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2013»

Μία σημαντική Άσκηση για την εκπαίδευση και καλύτερη δυνατή προετοιμασία των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαΐου 2013 το πρωί, στη δασική περιοχή του Ελευθεροχωρίου και πλησίον της κατασκηνώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας. 
Σκοπός της Άσκησης είναι η αφύπνιση, η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του μηχανισμού, η μείωση του χρόνου ανταπόκρισης και η βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας όλων των τοπικών και περιφερειακών φορέων που συμμετέχουν σε δράσεις αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο. Για τον σχεδιασμό και καλύτερη οργάνωση της Άσκησης πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των φορέων που συμμετέχουν στην άσκηση, στις νέες εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γιαννιτσών του Δήμου Πέλλας. 
Τη σύσκεψη συντόνισε ο Διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας Γεώργιος Παυλίδης, ενώ τα ειδικότερα στοιχεία του σεναρίου της Άσκησης παρουσίασε ο Διοικητής της Π.Υ. Γιαννιτσών Τσάγκαλος Κωνσταντίνος. 
Όπως τονίστηκε στην σύσκεψη, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της δασικής πυρκαγιάς απαιτεί την ενεργητική εμπλοκή των φορέων και τον άριστο συντονισμό τους. Η άσκηση περιλαμβάνει πραγματική κινητοποίηση των δυνάμεων (δεν διεξάγεται «επί χάρτου» όπως άλλες ασκήσεις, ενώ η περιοχή πραγματοποίησης επιλέχθηκε λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της και της μεγάλης σημασίας που έχει η προστασία των μαθητικών κατασκηνώσεων και των κατοικιών και λοιπών ανθρωπογενών δραστηριοτήτων περιφερειακά.

Εκδηλώσεις εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού

Με επισημότητα πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού, στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. 
Η 9η Μαΐου είναι η ημέρα λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης για την έμπρακτη απόδοση της οφειλόμενης από το έθνος τιμής προς τους πολεμιστές, τους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα του ιερού αγώνα και της Εθνικής Αντίστασης 1941-44 του Ελληνικού Λαού εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων κατοχής. 
Ο εορτασμός ξεκίνησε με την τέλεση δοξολογίας στην Μητρόπολη, όπου έγινε και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον δάσκαλο του 8ου δημοτικού σχολείου Έδεσσας κ. Φώτιο Γέσιο. Ο κ. Γέσιος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της περιόδου και στο σύγχρονο νόημα της υπεράσπισης των εθνικών αξιών και διατήρησης της ομοψυχίας. 
Ακολούθησε η τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεση στεφανιών στο ηρώο της πόλης. Τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη, εκπροσώπησε η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Ζωγράφου. Οι τοπικές αρχές και οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και συλλόγων, καθώς επίσης και πολίτες τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και τη μνήμη των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης.

Έκτακτη επίσκεψη Περιφερειάρχη κ. Απόστολου Τζιτζικώστα στην Πέλλα

Έκτακτη επίσκεψη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα 2 Μαΐου. 
Ο κ. Τζιτζικώστας συνοδευόμενος από τον κ. Θεοδωρίδη έκανε αυτοψία στον οδικό άξονα της Πέλλας και συγκεκριμένα στο οδικό τμήμα Πέλλα – Παραλίμνη, κομμάτι το οποίο είναι έτοιμο και στο οποίο απομένουν μόνο οι εργασίες για τον ηλεκτροφωτισμό για να παραδοθεί σε κυκλοφορία. Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν το Ναυτικό Όμιλο Γιαννιτσών όπου είδαν από κοντά τις εγκαταστάσεις και παρακολούθησαν αθλητές κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους. Ο κ. Περιφερειάρχης δήλωσε στο Δ.Σ. του ΝΟΓ εντυπωσιασμένος από το τοπίο και δήλωσε μεγάλο ενδιαφέρον για το κωπηλατοδρόμιο. 
Μετά μετέβησαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως στην Θεοτόκου στα Γιαννιτσά όπου παρακολούθησαν τη Ακολουθία των Παθών και συνομίλησαν με πολίτες. Ακολούθησε, σύντομη επίσκεψη στην Κρύα Βρύση και στον Ιερό Ναό Γεννήσεως του Σωτήρος. 
Αμέσως μετά ο κ. Περιφερειάρχης μετέβη στην Βέροια. 
Ο κ. Τζιτζικώστας και ο κ. Θεοδωρίδης ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις επόμενες ημέρες μετά τις εορτές του Πάσχα ενώ πρέπει να αναφέρουμε ότι τους συνοδέψαν και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Ζωγράφου – Τσαντάκη Μαρία, Καράμπελα Μαρία και Ανδρίτσος Γιάννης και Άλκης Νουσηκύρου.

1 Μαΐ 2013

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΥΧΕΣ


Ξεκίνησαν οι εργασίες στο δρόμο Κρύας Βρύσης-όρια Π.Ε. Ημαθίας

Τις προηγούμενες ημέρες ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης πραγματοποιήσε αυτοψία στο έργο “Συντήρηση τμήματος οδοστρώματος δρόμου Κρύας Βρύσης – όρια Π.Ε. Ημαθίας”, μήκους 2 χιλιομέτρων και συνολικού προϋπολογισμού 300.000,00 €. Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία “Κωνσταντίνα Βασιλείου & ΣΙΑ Ε.Τ.Ε.”
Ο κ. Θεοδωρίδης βρέθηκε στο χώρο των εργασιών συνοδευόμενος από στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Πέλλας. 
Το έργο περιλαμβάνει εργασίες σε όλο το μήκος και πλάτος του οδικού τμήματος, με κατασκευή ερεισμάτων δεξιά και αριστερά του οδοστρώματος σε πλάτος 70 εκατοστών. Ακόμη, θα υπάρξει βελτίωση των δύο διαδοχικών αντίρροπων στροφών στην έξοδο από τα νεκροταφεία του οικισμού. Έχει ήδη γίνει εγκατάσταση του αναδόχου και άρχισαν οι εργασίες κατασκευής του έργου το οποίο αναμένεται να αποπερατωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. 
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε σχετικά: «Παρακολουθώ προσωπικά την πρόοδο των εργασιών για την ταχύτερη αποπεράτωση του έργου σε ένα οδικό τμήμα με πολλές κακοτεχνίες που δυσκολεύουν αφάνταστα τη διέλευση των οχημάτων και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η ολοκλήρωση του έργου θα καταστήσει ασφαλέστερη την πρόσβαση στην Π.Ε. Ημαθίας αφού ο δρόμος αυτός είναι η μοναδική, γρήγορη πρόσβαση προς την όμορη περιφερειακή ενότητα. Θέλω, τέλος να σημειώσω ότι η συντήρηση του συγκεκριμένου τμήματος περιλαμβάνεται σε ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων βάση του οποίου υλοποιούμε εργασίες βελτίωσης του οδικού δικτύου σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας καθώς η δημόσια ασφάλεια αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση όλων μας».

Συγχαρητήρια στους διακριθέντες αθλητές του Συλλόγου «Μαχητές Σκύδρας»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, συνάντησε στο γραφείο του και συνεχάρη τους αθλητές και προπονητές του Αθλητικού Συλλόγου Πετραϊκός «Μαχητές Σκύδρας» οι οποίοι διακρίθηκαν στο 2ο Διεθνές και 8ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πολεμικών Τεχνών που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 21 Απριλίου 2013.  
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τόνισε το πόσο υπερήφανος αισθάνεται με τις επιτυχίες των αθλητών της Π.Ε. Πέλλας και ευχήθηκε να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, φέρνοντας κι άλλα μετάλλια στην Πέλλα. «Ο αθλητισμός αποτελεί υπέρτατο αγαθό για τον άνθρωπο, καθώς σώμα και πνεύμα είναι αδιαίρετα. Η περίοδος της νηστείας εξάλλου που διανύουμε αποτελεί μία άσκηση για την υλική υπόσταση του ανθρώπου που τροφοδοτεί το πνεύμα. Η Πέλλα έχει σημαντική παράδοση στις πολεμικές τέχνες, όπως και άλλα αθλήματα και η Περιφέρεια στηρίζει το ευ αγωνίζεσθε μέσω των δράσεών της», ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Ο Αθλητικός Σύλλογος «Μαχητές Σκύδρας» έχει μεγάλη ιστορία στην περιοχή μας με πολλούς καταξιωμένους αθλητές. Προπονητής του Καράτε είναι ο Κυριακίδης Ελευθέριος ενώ Προπονητής του Tae Kwon Do και Kick Boxing ο Κυριακίδης Γεώργιος. 
Στο αγώνισμα “Semi Contact” έλαβαν μέρος οι αθλητές, με τις αντίστοιχες διακρίσεις: 
 Ξερίδης Ιωάννης (1η θέση, χρυσό) 
Καλλιανίδου Δέσποινα (1η θέση, χρυσό) 
Λαζός Αντώνιος (1η θέση, χρυσό, δυο φορές) 
Καραντώκης Κωνσταντίνος (1η θέση, χρυσό) 
Σαρασίδου Ναζλή (1η θέση χρυσό, δυο φορές) 
Κουτμηρίδης Μημήτριος (2η θέση, ασημένιο)
 Παπαδόπουλος Ιωάννης (2η θέση, ασημένιο) 
Κυριακίδης Βαλεντίνος (2η θέση, ασημένιο) 
Γώγος Ιωάννης (2η θέση, ασημένιο) 

Στο αγώνισμα “Low Kick Boxing” αντίστοιχα: 
Γιαζγουλίδης Δημήτριος (1η θέση, χρυσό) 
Κυριακίδης Ελευθέριος (1η θέση, χρυσό) 
Κακλαμάνος Χρήστος (1η θέση, χρυσό) 
Μήτσκας Δημήτριος (1η θέση, χρυσό) 
Ακριτίδης Πέτρος (1η θέση, χρυσό) 
Παραστατίδης Χαράλαμπος (1η θέση, χρυσό) 
Αγγελίδης Τριαντάφυλλος (1η θέση, χρυσό) 
Στεφάνου Βαγγέλης (1η θέση, χρυσό) 
Σιδηρόπουλος Νίκος (1η θέση, χρυσό) 
Κυριακίδου Χαρίκλεια (1η θέση, χρυσό)
Ιωαννίδου Ανατολή (2η θέση, Ασημένιο) 
Λεοντιάδης Λεωνίδας (2η θέση, Ασημένιο) 
Χατζηγιαννίδης Χρήστος (2η θέση, ασημένιο)

Ο συντονισμός και το δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών

Με τη συμμετοχή όλων των τοπικών και περιφερειακών φορέων που εμπλέκονται σε περιστατικά εκτάκτου ανάγκης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26η Απριλίου 2013 η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας με κύριο θέμα την πρόληψη από τις δασικές πυρκαγιές.
 Τη συνεδρίαση του οργάνου συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Παυλίδης, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Κοκκολάκης, ο Διευθυντής της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας κ. Ηλίας Τσαϊρίδης, εκπρόσωποι των υπολοίπων τοπικών φορέων που συμμετέχουν στο σχεδιασμό για την πολιτική προστασία και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων. 
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στις δράσεις πολιτικής προστασίας των προηγούμενων μηνών (εκχιονισμός, αντιμετώπιση πλημμυρών) και στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση του κινδύνου από τις δασικές πυρκαγιές. Ιδιαίτερα τόνισε το θέμα της συνεργασίας στην υλοποίηση των προληπτικών δράσεων, καθαρισμού των οδών, συντήρησης και βελτίωσης των δασικών και αγροτικών δρόμων και διάθεσης χωματουργικών μηχανημάτων, δεδομένων των περιορισμένων οικονομικών πόρων και της ανάγκης για βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων πόρων των φορέων. 
Ο Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών κ. Παυλίδης, αναφέρθηκε στα μέτρα πρόληψης που οφείλουν να πάρουν οι Δήμοι και λοιποί τοπικοί φορείς και στον ιδιαίτερο ρόλο του καθένα σε περίπτωση έκτακτου συμβάντος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της ευαισθητοποίησης των πολιτών, καθώς οι περισσότερες φωτιές ξεκινούν από τις άκρες των δρόμων ή σε σημεία που γειτνιάζουν με ανθρώπινες δραστηριότητες. 
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε ιδιαίτερα το θέμα των πυρκαγιών που αποτελούν μέρος οργανωμένου εμπρηστικού σχεδίου. Κατά την περσινή περίοδο σημειώθηκαν αρκετές τέτοιες πυρκαγιές για τις οποίες κινητοποιήθηκε ο τοπικός και περιφερειακός μηχανισμός και, σε κάποιες περιπτώσεις, ζητήθηκε η συμβολή εναέριων μέσων. 
Το κόστος της κινητοποίησης είναι τεράστιο και, στην παρούσα κρίσιμη οικονομική συγκυρία, δυσβάσταχτο για την εθνική οικονομία. Για όλες τις περιοχές που κάηκαν κατά την περσινή περίοδο έχουν προχωρήσει σχέδια αναδάσωσης και απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη χρήση στο εσωτερικό τους. 
Επίσης, οι αρμόδιες υπηρεσίες κατά τη φετινή περίοδο υλοποιούν ένα εκτεταμένο πρόγραμμα παρακολούθησης και ελέγχων όλων των δασικών και περιαστικών οικοσυστημάτων. Σε περίπτωση που οι έλεγχοι οδηγήσουν στην σύλληψη ατόμου για απόπειρα εμπρησμού σε δασική έκταση της περιοχής μας, θα τηρηθεί απαρέγκλιτα η ιδιαίτερα αυστηρή νομοθεσία και οι δράστες θα λογοδοτήσουν ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης. Θα υπάρξουν πολλοί έκτακτοι και αιφνιδιαστικοί έλεγχοι, με τη συμμετοχή ειδικευμένων στελεχών, αξιοποιώντας και τα στοιχεία από την περσινή θερινή περίοδο. 
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει καθημερινά για το δείκτη επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές και, με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, οι τοπικοί φορείς οφείλουν να οργανώνουν το επίπεδο της ετοιμότητάς τους. Οι πολίτες παρακαλούνται να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιάς να ειδοποιούν άμεσα την πυροσβεστική υπηρεσία (199) ή να καλούν στον Ευρωπαϊκό αριθμό αναφοράς έκτακτων συμβάντων (112).

Ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των ανέργων στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας

Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του ΕΣΠΑ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο), η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Στήριξη των Ανέργων στην Πέλλα» έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου «Ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των ανέργων στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας».
Φορέας διαχείρισης είναι η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η περιοχή παρέμβασης είναι η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. 
ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ: 
1. Κάρτα Ανεργίας φωτοτυπία 
2. Ταυτότητα φωτοτυπία 
 3. Τίτλους Σπουδών φωτοτυπίες 
4. Α.Φ.Μ. και Α.Μ.Ι., ΑΜΚΑ για να συμπληρωθούν οι αριθμοί στο έντυπο της αίτησης χωρίς αποδεικτικά. 
 5. Φωτοτυπία τελευταίου εκκαθαριστικού σημειώματος από την οικεία Δ.Ο.Υ. (Στην περίπτωση που δεν υπάρχει φορολογική δήλωση να προσκομίσετε Υπεύθυνη Δήλωση που να το βεβαιώνει). 

* Απαραίτητη προϋπόθεση για την παρακολούθηση του προγράμματος είναι ο άνεργος να ανανεώνει την κάρτα ανεργίας του μέχρι την έναρξη του προγράμματος. 

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: 22 Απριλίου 2013 – 10 Μαΐου 2013 
Τόπος υποβολής αιτήσεων για ανέργους των Δήμων Έδεσσας - Αλμωπίας - Σκύδρας: Κέντρο Πρόληψης «ΟΡΑΜΑ (Φιλίππου 38 Έδεσσα Τηλ. 23810 51174), ώρες 09:00 – 13:00