30 Αυγ 2013

Πλήθος κόσμου και σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Π.Κ.Μ. και της Π.Ε. Πέλλας στα εγκαίνια της 26ης Γεωργικής και Βιοτεχνικής Έκθεσης Πέλλας στην Κρύα Βρύση



Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της 26ης Γεωργικής και Βιοτεχνικής Έκθεσης Πέλλας, χθες (29/8) στην Κρύα Βρύση, με ανανεωμένο περιεχόμενο, πολλές νέες συμμετοχές και πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων. 
Το πρόγραμμα των εγκαινίων ξεκίνησε με τον καθιερωμένο αγιασμό από τους άγιους πατέρες και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των παριστάμενων φορέων. Την κορδέλα των εγκαινίων της έκθεσης έκοψε τιμητικά ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χαρακόπουλος και ακολούθησε ξενάγηση στα περίπτερα και τους χώρους της έκθεσης. 
Ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, στον σύντομο χαιρετισμό του έδωσε το στίγμα της διοργάνωσης της Έκθεσης, αναφερόμενος στην στρατηγική, τις δράσεις και τα προγράμματα της Περιφέρειας για την στήριξη της Αγροτικής Οικονομίας. Ιδιαίτερα τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και τον ιδιαίτερο ρόλο της Περιφέρειας στην στήριξή της. Ακολουθεί ο χαιρετισμός του κ. Τζιτζικώστα: 
«Είμαι πραγματικά χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην Πέλλα, στην Κρύα Βρύση, για να εγκαινιάσουμε την 26η Γεωργική και Βιοτεχνική Έκθεση, έναν θεσμό για την περιοχή μας, για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, που υποστηρίζει και αναδεικνύει τις τοπικές μας βιοτεχνίες και επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα. Έναν θεσμό, τον οποίο βεβαίως, με προσωπικό αγώνα και μεράκι, πέτυχε να θεσμοθετήσει ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και Προγραμματισμού της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ως δήμαρχος Κρύας Βρύσης. 
Είναι τιμή για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να συνδιοργανώνουμε την 26η Γεωργική και Βιοτεχνική Έκθεση. Ο αγροτικός τομέας, αποτελεί την παραγωγική και αναπτυξιακή βάση της Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι ο τομέας που φέρνει έσοδα στον τόπο. Ζεστό χρήμα στην πραγματική μας οικονομία. Εξάλλου εδώ, στον τόπο μας, παράγεται το 20,8% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας του πρωτογενούς τομέα της χώρας και ταυτόχρονα, είμαστε η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας στην εξαγωγή αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Είμαστε πρωταγωνιστές στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, του πιο κρίσιμου οικονομικού δείκτη στην εθνική προσπάθεια για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. 
Και θέλω εδώ να το υπογραμμίσω. Η συμβολή της Πέλλας στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε, είναι καθοριστική. Είσαστε το δυνατό χαρτί της Κεντρικής Μακεδονίας, η βάση για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Το μοντέλο για την δυναμική είσοδο του τόπου μας στη νέα εποχή. Υπάρχουν τρία κλειδιά στις σύγχρονες, ανταγωνιστικές οικονομίες. Παραγωγή, εξαγωγή, προστιθέμενη αξία. Τα κλειδιά αυτά ανοίγουν τις προοπτικές για τον τόπο μας, δίνουν ευκαιρίες στους συμπολίτες μας, στην κοινωνία που δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται σκληρά. 
Ο μεγάλος στόχος είναι να στηρίξουμε τις τοπικές επιχειρήσεις, να ενισχύσουμε το εισόδημα και τις θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα να φέρουμε κοντά την έρευνα με την παραγωγή. Τα προϊόντα της γης μας πρέπει να είναι ασφαλή, επώνυμα και ανταγωνιστικά γιατί αυτά τα προϊόντα κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στις αγορές, σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε στα χέρια μας ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο, το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ. Το διάστημα που προηγήθηκε, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οργάνωσε τον ανοιχτό συμμετοχικό διάλογο για την προετοιμασία της νέας Προγραμματικής Περιόδου. 
Ο στόχος μας είναι τα χρήματα από τα διαρθρωτικά ταμεία να κατευθυνθούν στις πραγματικές αναπτυξιακές προτεραιότητες της περιοχής μας. Σε αυτή λοιπόν την κατεύθυνση θέσαμε ως κύρια, κεντρική προτεραιότητα την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στους δυναμικούς και εξωστρεφής κλάδους της οικονομίας μας, όπως ο αγροτικός τομέας και ταυτόχρονα την διάχυση των νέων τεχνολογιών και την επένδυση στην καινοτομία. 
Ουσιαστικά, μέσα από το νέο ΕΣΠΑ, θέλουμε να δώσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα επενδυτικά μέσα, στις τοπικές μας επιχειρήσεις, να αναπτύξουν και αναβαθμίσουν τα επίπεδα λειτουργίας τους και παράλληλα, στον αγροτικό τομέα, να μπορέσουν να εκσυγχρονίσουν όλα τα στάδια, από την καλλιέργεια μέχρι την μεταποίηση, την τυποποίηση και τη συσκευασία. Επιπρόσθετα, αναπτύσσουμε δυναμικές δράσεις, όπως μεταξύ πολλών άλλων και το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας, που θα συμβάλλει στην προώθηση των προϊόντων του τόπου μας στις διεθνείς αγορές και θα δώσει προστιθέμενη αξία στην Κεντρική Μακεδονία. 
Γνωρίζω, τις δυσκολίες, τα εμπόδια, τα προβλήματα που συναντάτε καθημερινά. Ξέρω καλά ότι με προσωπικό αγώνα και μόχθο έχετε καταφέρει πολλά. Θέλω η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να σταθεί πραγματικός αρωγός στις προσπάθειές σας. Αυτή είναι η πρόκληση και το μεγάλο μας στοίχημα, στο οποίο βάζω και προσωπικά όλες μου τις δυνάμεις να το πετύχουμε, γιατί ο τόπος μας έχει μόνο να κερδίσει από τις αγροτικές επιχειρήσεις. Γι’ αυτό και σε κάθε ευκαιρία, θέτω επιτακτικά τα ζητήματα του κλάδου, όπως το ενεργειακό και το χρηματοδοτικό κόστος. Να είστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά τον αγώνα για φέρουμε λύσεις και αποτελέσματα για τον τόπο μας, για τους επαγγελματίες, για τους συμπολίτες μας. 
Θέλω κλείνοντας να συγχαρώ, πρώτα από όλους, εσάς, τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας για όλα όσα αγωνίζεστε και πετυχαίνεται καθημερινά. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον Υπουργό, τον Κύριο Χαρακόπουλο, που εγκαινιάζει την έκθεση, καθώς και όλους τους συνδιοργανωτές και τους φορείς που συμβάλλουν ώστε και η 26η Γεωργική και Βιοτεχνική Έκθεση Κρύας Βρύσης να είναι επιτυχής». 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης από την πλευρά του αναφέρθηκε ειδικότερα στις πρωτοβουλίες και έργα που σχεδιάζονται και υλοποιούνται στην Πέλλα με στόχο την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και με κύριους άξονες τον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό. Ακολουθούν αποσπάσματα από την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη: 
 «Σας καλωσορίζω στην 1η Γεωργική-Βιοτεχνική Έκθεση Κρύας Βρύσης. Δεν πρόκειται για κάποιο λάθος. Έτσι ξεκινούσα την ομιλία μου, 26 χρόνια πριν, από το βήμα της πρώτης προσπάθειας που είχαμε κάνει τότε ως Κοινοτικό Συμβούλιο Κρύας Βρύσης. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα σ’ όλους τους τομείς. Η οικονομική κατάρρευση, η κρίση, η ανέχεια, η δυστυχία που κυριαρχούν στη χώρα, πρέπει να αντιμετωπιστούν με σχέδιο και πρόγραμμα. Για αυτό λοιπόν, στην Πέλλα και στην Κεντρική Μακεδονία, με συγκεκριμένες δράσεις, επιχειρούμε να ξαναφέρουμε την πολιτική στην θέση που ορίζει ο προορισμός της. Στην θέση δηλαδή να κατευθύνει την ανάπτυξη και να στηρίξει την κοινωνία. 
Η 26η Γεωργική και Βιοτεχνική Έκθεση Πέλλας, ανοίγει και φέτος τις πύλες της, με ανανεωμένο περιεχόμενο, σε μία χρονική συγκυρία που διαφαίνεται ότι κάτι αλλάζει. Μέσα από πρωτοβουλίες προώθησης της δικτύωσης και της εξωστρέφειας, είμαστε έτοιμοι για το επόμενο μεγάλο βήμα. Για μία μεγάλη γκάμα αγροτικών προϊόντων, οι εξαγωγές της Πέλλας έχουν τριπλασιαστεί έως και δεκαπλασιαστεί. Την ίδια στιγμή, βελτιώνονται θεαματικά οι προδιαγραφές ποιότητας και τυποποίησης. Η Πέλλα εμφανίζεται πλέον σε πολλές νέες, ανερχόμενες αγορές και με την ποιότητα των προϊόντων της αποτελεί τον πιο ισχυρό και καταξιωμένο «παίκτη». Μία εξέλιξη αναμφισβήτητα θετική και με καλούς οιωνούς για το μέλλον. 
Η αισιοδοξία που διαγράφεται δεν παραγνωρίζει φυσικά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επαγγελματίες αγρότες και η μεταποίηση. Εδώ εντοπίζεται και ο σύγχρονος ρόλος της Αυτοδιοίκησης, δίνοντας τις κατάλληλες απαντήσεις και λύσεις που απαιτούν οι καιροί. Κύριοι Υπουργοί, η παρουσία σας στην Έκθεση επιβεβαιώνει το ειλικρινές ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ελληνική περιφέρεια και ενδυναμώνει τον θεσμό και τις προσπάθειές μας για ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης. Τους τελευταίους μήνες, με τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, έχουμε επιταχύνει δραστικά τον ρυθμό σχεδιασμού και υλοποίησης του αναπτυξιακού προγραμματισμού. Μέσα από τις νέες αρμοδιότητες που κατένειμε ο Περιφερειάρχης, ενισχύουμε με κάθε τρόπο την ενεργό παρουσία της Περιφερειακής Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων που θέτει η κρίση στην οικονομία, την κοινωνία και τον πολιτισμό της καθημερινότητάς μας. Ειδικότερα, επιχειρούμε να δημιουργήσουμε την αναγκαία και ικανή προϋπόθεση για τον συντονισμό της ανάπτυξης και την ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων. Φυσικών, ανθρώπινων και οικονομικών. 
Μέσω της δημιουργίας ενός περιεκτικού μηχανισμού Περιφερειακού Ταμείου Κεντρικής Μακεδονίας, στηρίζουμε την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την αύξηση του εισοδήματος των κατοίκων. Πληθώρα έργων εκτελούνται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα στην Πέλλα. 45 μικρά και μεγάλα έργα εκτελούνται και σχεδιάζονται σήμερα, με προϋπολογισμό 100.000.000 ευρώ περίπου. Τα έργα των παρακάμψεων αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για την Περιφέρεια και παρακολουθούμε στενά την πρόοδο των διαδικασιών για τη δημοπράτηση και εκτέλεσή τους. Η σύγχρονη εικόνα της Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένα εργοτάξιο νέων ιδεών, καινοτόμων δράσεων και έργων που επιλύουν προβλήματα και δίνουν προοπτική για μία βιώσιμη ανάπτυξη. 
Η αγροτική οικονομία και ο τουρισμός αποτελούν τους δύο πρώτους και βασικούς πυλώνες του αναπτυξιακού μας προγραμματισμού. Συγκεκριμένα, στην αγροτική οικονομία δίνουμε προτεραιότητα στην ενίσχυση της κτηνοτροφικής παραγωγής έναντι της φυτικής ενώ, παράλληλα, παίρνουμε μέτρα ώστε να μειώσουμε τους κινδύνους και να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας των αγροτών. Το συνεταιριστικό κίνημα αλλάζει και αποκτά μία νέα δυναμική. Με το νέο νόμο που εισήγαγε η κυβέρνηση, ενισχύεται η αυτονομία και η δυνατότητα δικτύωσης και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας που είναι το κεντρικό ζητούμενο για την ελληνική ύπαιθρο. Μέσα από τις συνεργασίες που ξεκινήσαμε με τους συνεταιρισμούς, θα ενισχύσουμε, θα διεκδικήσουμε και θα καταφέρουμε περισσότερα και καλύτερα αποτελέσματα για τους αγρότες. 
Η Έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα, εισέρχεται στη νέα εποχή δικαιώνοντας και τεκμηριώνοντας πλήρως τον σκοπό της δημιουργία της, πριν από 26 χρόνια, εδώ στην Κρύα Βρύση. Μία περιοχή με παράδοση στον αγροτικό τομέα που μετά από μία περίοδο ύφεσης ξαναγίνεται κοιτίδα ανάπτυξης γεωργικών καινοτομιών και δυναμικού μάρκετινγκ. Νέα αγροτικά προϊόντα όπως βότανα, το ρόδι και ιατρικά φυτά, τυροκομικά προϊόντα ποιότητας, μέλι και οίνος εξαιρετικής ποιότητας και πολλά άλλα έρχονται να καλύψουν τις ανάγκες ευαισθητοποιημένων καταναλωτών που αναζητούν ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους στους παραγωγούς, νέες θέσεις εργασίας και προβάλλουν τον τόπο και τις αξίες του. Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιούμε συνέργειες και συνεργασίες αναπτύσσοντας μεθοδικά και συστηματικά στρατηγικές συμμαχίες. Η Πέλλα και η Ημαθία αποτελούν σήμερα μία από τις σημαντικότερες πηγές συναλλάγματος και μεταφοράς κεφαλαίων από το εξωτερικό προς τη χώρα μας. 
Η Πέλλα και η Ημαθία δείχνουν τον δρόμο της ανάπτυξης που βασική της προϋπόθεση είναι η εξωστρέφεια της οικονομίας μας. Η ελληνική ομογένεια επίσης και ο απόδημος ελληνισμός βρίσκονται στο πλευρό μας. Μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις που αναλάβαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την ελληνική παρουσία και επιρροή σε κάθε μεριά του πλανήτη. Η σημερινή, ισχυρή παρουσία των τοπικών αρχών και πολιτών δείχνει την αποφασιστικότητά μας να αναλάβουμε πλήρως την ευθύνη για την ανάπτυξη, την κοινωνική και οικονομική πρόοδο του τόπου μας. Η επιτυχία του θεσμού οφείλετε σε όλους εσάς που στηρίζετε την έκθεση με τη συμμετοχή σας. Οι παράλληλες δράσεις διαδραματίζουν έναν ιδιαίτερο ρόλο καθώς μεταβάλλουν την Έκθεση σ’ έναν τόπο συνάντησης της αγροτικής οικονομίας με την κοινωνία και τον πολιτισμό. 
Για τη συμβολή σας θα ήθελα να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου. Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ το Δήμο Πέλλας που συνεχίζει την παράδοση του επιτυχημένου θεσμού της Έκθεσης και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις επαφές και συνεργασίες στους εκθέτες και τους συμμετέχοντες. Επίσης, καλή διαμονή για τους επισκέπτες που μας δίνουν τη χαρά να τους φιλοξενήσουμε και πάλι στην Κρύα Βρύση». 
Μετά το τέλος των εγκαινίων οι κ.κ. Υπουργοί, ο κ. Περιφερειάρχης, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης και οι υπόλοιποι επίσημοι προσκεκλημένοι επισκέφθηκαν το περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, όπου γεύτηκαν παραδοσιακά προϊόντα της Πέλλας και υπέγραψαν στο βιβλίο επισκεπτών. 
Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας παρέδωσε αναμνηστικό βιβλίο σχετικό με το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας στον Υπουργό κ. Καράογλου και ο κ. Θεοδωρίδης με τη σειρά του δώρισε στον Αν. Υπουργό κ. Χαρακόπουλο βιβλίο με τις ομορφιές της Πέλλας. Επίσης στον κ. Χαρακόπουλο προσφέρθηκαν εκλεκτά προϊόντα που παράγει η Πελλαία γη. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το περίπτερο της Π.Κ.Μ. – Π.Ε. Πέλλας γνώρισε μεγάλη επισκεψιμότητα και απέσπασε πολλά συγχαρητήρια από το κοινό. Το σχεδιασμό του εκθεσιακού περιπτέρου επιμελήθηκε ο συνεργάτης του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Δημήτριος Τσουφλίδης και την υλοποίηση – παραγωγή επιμελήθηκε η εταιρεία Prodexx του κ. Νίκου Παπαχρήστου ενώ ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και στους υπαλλήλους κ.κ.: Καλαϊτζίδου Κατερίνα, Μπασινά Νικολέτα και Καφετζή Κωνσταντίνο που παρουσιάζουν τα προϊόντα της Πελλαίας γης και στελεχώνουν το περίπτερο.
Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων, από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας, ήταν ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, οι βουλευτές κκ. Ι. Τζαμτζής και Δ. Σταμενίτης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Μαρία Ζωγράφου και Ι. Ανδρίτσος,ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ιορδάνης Τσώτσος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρύας Βρύσης κ. Λύσανδρος Αμιτζόγλου που ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης, ο Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τρύφων Τσαντάκης, κ.ά. 
Ακόμη, στην τελετή συμμετείχαν πολλοί εκπρόσωποι αναπτυξιακών, κοινωνικών και παραγωγικών φορέων από την ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επισκέπτες και πλήθος κόσμου.

29 Αυγ 2013

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟΥΣ ΕΙΣΑΧΘΕΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Θερμά συγχαρητήρια στις μαθήτριες και στους μαθητές της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας που πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ένας στόχος ζωής επιτεύχθηκε, οπωσδήποτε με πολύ κόπο και επίμονη προσπάθεια. 
Μία προσπάθεια που θα χρειαστεί να συνεχιστεί καθώς η ζωή μας αποτελείται από πολλούς ενδιάμεσους «σταθμούς» τους οποίους είναι σημαντικό να προσεγγίζουμε με ασφάλεια. Οι γνώσεις, οι εμπειρίες που κερδίζουμε αλλά και τα συναισθήματα που ζούμε από κάθε προσπάθεια που κάνουμε είναι αυτά που μας δίνουν την αίσθηση της πληρότητας της ζωής. 
Με αυτό το πνεύμα, προτρέπω τους μαθητές που δεν πέρασαν σε κάποια σχολή ή στην σχολή της προτίμησής τους, να μην νιώθουν απογοητευμένοι αλλά να ετοιμάσουν τον εαυτό τους για τη συνέχεια της προσπάθειας. 
Με την ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους καθηγητές και τους γονείς των μαθητών που στήριξαν την προσπάθεια και τον αγώνα τους. Η συνδρομή τους ήταν πολύτιμη. Η ελληνική κοινωνία επενδύει στη γνώση και πρόοδο των παιδιών της. 
Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έχει θέσει ως στόχο την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση αυτής της επένδυσης η οποία θα πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί προς όφελος της Ελλάδας και μίας καλύτερης ποιότητας ζωής και προοπτικής ανάπτυξης. 

26η Γεωργική - Βιοτεχνική Έκθεση Πέλλας


Κάλεσμα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεόδωρου Θεοδωρίδη στους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας να «αγκαλιάσουν» το θεσμό.
Με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, του Δήμου Πέλλας, του Επιμελητηρίου Πέλλας και του Εμπορικού Συλλόγου Κρύας Βρύσης θα πραγματοποιηθεί η 26η Γεωργική Βιοτεχνική Έκθεση Πέλλας στη Δημοτική Ενότητα Κρύας Βρύσης το χρονικό διάστημα 28 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου 2013. Η έκθεση ξεκίνησε το 1988 με πρωτοβουλία του κ. Θεοδωρίδη και καθιερώθηκε ως θεσμός ο οποίος συμπληρώνει 26 χρόνια αδιάλειπτης «παρουσίας» στα δρώμενα της Πέλλας. 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει με δικό της εκθεσιακό περίπτερο. Εκεί θα υπάρχει υλικό τουριστικής πληροφόρησης της Π.Κ.Μ. – Π.Ε. Πέλλας και ειδικός χώρος παρουσίασης διαφορετικών ειδών ποιοτικών προϊόντων της περιοχής όπως φρούτα, μαρμελάδες, τυροκομικά, αλλαντικά, γλυκά του κουταλιού καθώς επίσης και εκλεκτά κρασιά. 
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στο περίπτερο και να γευτούν ένα μικρό δείγμα από τα ποιοτικά προϊόντα της Πέλλας. Από την πλευρά τους, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης προσκαλούν τους πολίτες να να επισκεφτούν τα περίπτερα της έκθεσης και να συνομιλήσουν με τους εκθέτες. 
Η παρουσία των επαγγελματιών αποτελεί σημαντική ευκαιρία συζητήσεων και δίνει τη δυνατότητα σύναψης επαγγελματικών συνεργασιών με αμοιβαία οφέλη. 
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει τις οργανωμένες προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας για ανάταση της πραγματικής οικονομίας που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και προσδοκίες για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

"Η οργάνωση των εκδηλώσεων μνήμης προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή των τοπικών συλλόγων"

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης είχε συνάντηση με εκπροσώπους προσφυγικών συλλόγων και σωματείων της Π.Ε. Πέλλας, προκειμένου να συζητήσουν την οργάνωση των επίσημων εκδηλώσεων μνήμης της 14ης Σεπτεμβρίου, Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού και για τις αλησμόνητες Πατρίδες της Μικράς Ασίας. 
Αποφασίστηκε η οργάνωση να στηριχθεί από όλα τα προσφυγικά σωματεία και τους συλλόγους της Π.Ε. Πέλλας και να περιλαμβάνει ένα λιτό περιεχόμενο με έμφαση στην ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων, την απότιση φόρου τιμής στα θύματα της γενοκτονίας και στη διαφύλαξη της ιστορικής μας μνήμης. 
Οι επίσημες εκδηλώσεις φέτος θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες. Εντωμεταξύ, μετά από πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη, αποφασίστηκε η οργάνωση μίας ευρείας συνάντησης με τη συμμετοχή όλων των πολιτιστικών συλλόγων της Π.Ε. Πέλλας για τον καλύτερο προγραμματισμό πολιτιστικών κι άλλων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν τους προσεχείς μήνες. 
Συζητήθηκε ιδιαίτερα η προοπτική οργάνωσης επετειακών εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση, το 2014, εκατό χρόνων από την έναρξη των διώξεων και την μετεγκατάσταση των πρώτων προσφύγων.

"Υπηρετούμε την Ανάπτυξη με όλες τις δυνάμεις μας"

Με την συζήτηση νέων έργων που έχουν σχέση με το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας θα συνεχιστούν οι εργασίες της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας την προσεχή Τρίτη 27/8, με εισηγητή τον Ανιτπεριφερειάρχη Πέλλας και Αναπτυξιακού Σχεδιασμού – Προγρμματισμού της ΠΚΜ κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη. 
Πρόκειται για εξαιρετικά θετική εξέλιξη η οποία αποδεικνύει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. 
Στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, πριν από τη σύντομη διακοπή των καλοκαιρινών διακοπών, είχαν συζητηθεί και εγκριθεί αναπτυξιακά έργα συνολικού προϋπολογισμού 11.850.000 ευρώ (συντήρηση οδικού δικτύου, διευθέτηση και καθαρισμός ρεμάτων, αποκατάσταση γεφυρών, κ.ά.). 
Τα νέα έργα που πρόκειται να συζητηθούν στην Οικονομική Επιτροπή είναι: 
• Έγκριση διακήρυξης δημοπράτησης του έργου «Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου Π.Ε. Πέλλας για το έτος 2013», προϋπολογισμού 150.000 ευρώ. 
• Έγκριση διακήρυξης δημοπράτησης του έργου «Επισκευή οδοστρώματος τμημάτων οδού Νερόμυλων-Φούστανης», προϋπολογισμού 195.000 ευρώ. 
• Διακήρυξη δημοπράτησης του έργου «Συντήρηση δρόμων οικισμών Αλμωπίας – Έδεσσας - Γιαννιτσών», προϋπολογισμού 184.000 ευρώ. 
• Έγκριση διακήρυξης δημοπράτησης του έργου «Επισκευή Οδού Γιαννιτσών-Αραβησσού», προϋπολογισμού 195.000 ευρώ 
• Έγκριση διακήρυξης δημοπράτησης του έργου «Συντήρηση τμημάτων οδοστρώματος επαρχιακής οδού Σκύδρα-Ριζό-Όρια Π.Ε. Ημαθίας (Β’ Φάση)», προϋπολογισμού 195.000 ευρώ. 
Ο συνολικός προϋπολογισμός των αναπτυξιακών έργων την δημοπράτηση των οποίων πρόκειται να εγκρίνει η Οικονομική Επιτροπή ξεπερνά τις 910.000 ευρώ. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Τόσο τα έργα που εγκρίθηκαν στην προηγούμενη Οικονομική Επιτροπή, όσο και αυτά που θα συζητηθούν μεθαύριο καλύπτουν σημαντικές και επείγουσες ανάγκες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Όπως φαίνεται από την γεωγραφική κατανομή των έργων, καλύπτουμε ισόρροπα και τους τέσσερις Δήμους ενώ, παράλληλα, δίνουμε προτεραιότητα σε έργα επείγουσας σημασίας όπως είναι η πολιτική προστασία και η ασφάλεια του οδικού δικτύου. Θα ήθελα, για ακόμη μία φορά, να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα που υποστηρίζει αυτόν τον γρήγορο ρυθμό προγραμματισμού και υλοποίησης της περιφερειακής ανάπτυξης, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που αγωνιούν για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και με την σχολαστική εργασία τους προάγουν τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης, καθώς και τα στελέχη των υπηρεσιών μας που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτάχυνση των διαδικασιών ωρίμανσης και υλοποίησης των έργων. Η Περιφέρεια υπηρετεί τις ανάγκες, τα συμφέροντα και μία βιώσιμη προοπτική ανάπτυξης για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας».

"Στηρίζουμε την ιστορία και τον πολιτισμό που αποτελούν τα θεμέλια της κοινωνίας μας"

Ένα ακόμη έργο της 2ης Προκήρυξης του προγράμματος Leader (Άξονας 4) υπογράφηκε σήμερα (21/8) από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη και την κα. Γκόγκαλη Ελένη, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου Πέλλας «Η Ανατολική Ρωμυλία». 
Παρόντες ήταν επίσης ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Αλευρούδης Αθανάσιος και ο Γραμματέας κ. Νινιατζούδης Αργύριος. Συγκεκριμένα, μέσω της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER θα χρηματοδοτηθεί το 17ο Αντάμωμα Μοναστηριωτών της Ανατολικής Ρωμυλίας το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Αυγούστου του 2014. 
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 9.710 ευρώ. Το πολιτιστικό αντάμωμα αποτελεί έναν καθιερωμένο και σημαντικό θεσμό που φέρνει σε επικοινωνία και αναβιώνει ήθη, έθιμα και παραδόσεις (τραγούδια, χοροί, γαστρονομία) των προσφύγων από το Μικρό και Μεγάλο Μοναστήρι της Επαρχίας Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρεια Θράκη). 
Οι πρόσφυγες και οι απόγονοί τους ζουν σήμερα σε πέντε Ελληνικά χωριά (Πέλλα, Τρίκαλα Ημαθίας, Μικρό Μοναστήρι Θεσσαλονίκης -Ζορμπάς-, Μεγάλο Μοναστήρι Λάρισας και Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας), διατηρώντας στενούς δεσμούς μεταξύ τους οι οποίοι ενισχύονται με το ετήσιο αντάμωμα. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, δήλωσε σχετικά: «Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η χρηματοδότηση των δράσεων πολιτισμού καθώς συμβάλλουν στην ενίσχυση του κοινωνικού ιστού, στην εξωστρέφεια και στην καλλιέργεια ελπίδας για το μέλλον. Η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις μας είναι η κληρονομιά μας την οποία διατηρούμε και διανθίζουμε. Το συγκεκριμένο πολιτιστικό αντάμωμα, όπως και οι άλλες εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα τις οποίες στηρίζει και προβάλλει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον πολλών πολιτών από την ευρύτερη περιοχή της Πέλλας και ενισχύουν την κινητικότητα και επισκεψιμότητα στην περιοχή μας. 
Η Κοινοτική Πρωτοβουλία LEADER έχει μία πραγματική και ουσιαστική συμβολή στην τοπική κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου».

16 Αυγ 2013

"Ξεκίνησαν οι εργασίες για την κοπή χόρτων και θάμνων του επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας"

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την κοπή χόρτων και θάμνων του επαρχιακού οδικού δικτύου σε μήκος 259,70 χιλιομέτρων με στόχο την ασφαλή κίνηση των διερχόμενων οδηγών και πεζών καθώς επίσης και για λόγους πολιτικής προστασίας όσον αφορά την περίπτωση πυρκαγιών. 
Μεταξύ των άλλων ο ανάδοχος θα προχωρήσει στον καθαρισμό των χαρακτηρισμένων ως Επαρχιακό οδικό δίκτυο των δρόμων: 
Έδεσσα – Σωτήρα – Άψαλος – Ξιφιανή – Αριδαία, 
Αριδαία – Λουτράκι – Άψαλος, 
Αριδαία – Εξαπλάτανος, 
Σκύδρα – Μαυροβούνι – Νέα Ζωή - Άψαλος, 
Σκύδρα (από διασταύρωση Ε02 Έδεσσας – Γιαννιτσών μέσω Σεβαστιανών – Ριζό προς Νάουσα) – Όρια Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, 
Σκύδρα – Λιποχώρι – Άσπρο – Σταυροδρόμι – Εσώβαλτα – Ακρολίμνη – Κρύα Βρύση (όρια Περιφερειακής Ενότητας), 
Γιαννιτσά – Μάνδαλος – Καλή (μόνο δεξιά πλευρά) 
και Γιαννιτσά – Μηδέν Λουδία προς Αλεξάνδρεια. 
Οι εργασίες περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων: κοπή χόρτων, ξυλώδων φυτών και βάτων πρανούς ή νησίδας καθώς επίσης και αυτών που καλύπτουν τις οριζόντιες ή κατακόρυφες σημάνσεις των δρόμων.
Το έργο καθυστέρησε να ξεκινήσει διότι έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες (διαγωνισμός, εγκρίσεις κλπ) οι οποίες μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη έχουνε γίνει πάρα πολύ χρονοβόρες.

"Δημιουργούμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας με την ελληνική ομογένεια"

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συναντήθηκε στις 12/8 το πρωί στο γραφείο του με τον κ. Γεώργιο Κωτσόπουλο, Πρόεδρο του Συλλόγου Ομογενών από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας που ζουν στο Τορόντο του Καναδά.
Στο Τορόντο ζουν και εργάζονται περισσότεροι από 160.000 έλληνες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, ενώ σε ολόκληρο τον Καναδά οι έλληνες ξεπερνούν τις 500.000. 
Ο κ. Κωτσόπουλος, ο οποίος κατάγεται από τον Άγιο Γεώργιο του Δήμου Πέλλας, ενημέρωσε τον κ. Θεοδωρίδη για τις δράσεις του Συλλόγου της ελληνικής ομογένειας στο Τορόντο προκειμένου να διατηρηθούν τα ήθη, τα έθιμα και στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού και παράδοσης. 
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης συζήτησε ιδιαίτερα την προοπτική ενίσχυσης των δεσμών και σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ελληνικής ομογένειας. Αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει η διατήρηση της επαφής με την μητέρα Ελλάδα για τη νέα γενιά της ελληνικής ομογένειας, σημείωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για τη δημιουργία κατασκηνώσεων στην Π.Ε. Πέλλας ώστε να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα φιλοξενίας νέων ελλήνων ομογενών από τον Καναδά όπως κι άλλες χώρες του κόσμου στις οποίες υπάρχουν Έλληνες. 
Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ανδρών βρέθηκαν και άλλα θέματα όπως η ανάγκη για παροχή έγκυρης πληροφόρησης σε θέματα φορολογίας και κληρονομικού δικαίου που αφορούν τους έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό, καθώς και η υποστήριξη των ελλήνων της ομογένειας κατά τις επισκέψεις τους στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που επιθυμούν να αναλάβουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. 
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τόνισε την κεντρική στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για διεύρυνση των σχέσεων με την ελληνική ομογένεια και τη δημιουργία δικτύων προώθησης ιδεών, σχετικών με την ελληνικό πολιτισμό καθώς επίσης και ποιοτικών αγαθών και υπηρεσιών.

«Πλήγμα για την τοπική κοινωνία της Πέλλας»

Επιστολή στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και Αναπτυξιακού Σχεδιασμού – Προγραμματισμού της ΠΚΜ κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφορικά με το θέμα που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες για την κατάργηση οχτώ (8) στρατιωτικών μπαντών (οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές). 
Στην επιστολή του, την οποία κοινοποιεί στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και σε Βουλευτές – Δημάρχους της Π.Ε. Πέλλας αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι το πλήγμα θα είναι μεγάλο εάν αναλογιστεί κανείς ότι εκτός από τις συμμετοχές που είχε σε διάφορες θρησκευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις της Π. Ε. Πέλλας η κατάργησή της σημαίνει πρακτικά ότι οι παρελάσεις σε Εθνικές Εορτές και για την Απελευθέρωση της Μακεδονίας (Γιαννιτσά – Αριδαία – Έδεσσα) θα γίνονται χωρίς την παρουσία στρατιωτικού τμήματος. 
Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής: 
 «Αξιότιμε κ. Υπουργέ, 
Μετά από δημοσιεύματα στον Τύπο συζητείται έντονα η κατάργηση οχτώ (8) σχολών μουσικής-μπάντας σε στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται (μερικές από αυτές) σε κρίσιμη απόσταση από τα σύνορα της Χώρας, ανάμεσά τους είναι και η στρατιωτική μπάντα της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Εκφράζω την αντίθεσή μου για αυτήν την πρόθεση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Κυβέρνησης και σας γνωστοποιώ το αίτημα ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας να μην ληφθεί τέτοια απόφαση. 
Η πρόθεση και μόνο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή γιατί η κατάργηση των σχολών μουσικής στρατού, ιδίως αυτών των παραμεθόριων περιοχών, αποτελεί ενέργεια δίχως νόημα και λογική. Ουσιαστικά οι στρατιωτικοί, μόνιμοι και μη, θυσιάζονται στο «όνομα των αριθμών» που έχουν επιβάλλει οι ευρωπαίοι εταίροι μας, χωρίς να λαμβάνεται όμως υπόψη οι ιδιαιτερότητες της περιοχής, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την FYROM. 
Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το έργο και η προσφορά τους είναι πολύπλευρη. Συμμετέχουν σε επίσημες εορτές, σε εθνικές επετείους - απελευθερωτικές επετείους, σε θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, σε όλη την περιοχή. Χαρακτηριστικά, θα ήθελα να σας αναφέρω την ήμερα της Ανάστασης στο Κέντρο της πόλης της Έδεσσας, μετά το Χριστός Ανέστη, ακούγεται ο Εθνικός μας Ύμνος υπό τους ήχους της Στρατιωτικής μπάντας, εμπειρία αξιοσημείωτη που τονώνει σε όλους το αίσθημα της Εθνικής μας Υπερηφάνειας. 
Επίσης σε κάθε έπαρση και υποστολή της Σημαίας μας κάθε Κυριακή, γίνεται αντιληπτό από όλους τους κατοίκους της πόλης η ύπαρξη του Στρατού και η σημειολογία της συγκεκριμένης ενέργειας. Οι στρατιωτικές μονάδες των οποίων οι μπάντες καταργούνται (της Έδεσσας, της Βέροιας, της Κοζάνης, των Σερρών, κ.λ.π.), βρίσκονται όπως γνωρίζετε σε θέσεις στρατηγικής σημασίας στα σύνορα της Χώρας, στην Μακεδονία που συνεχώς βάλλεται από "γείτονες". 
Διερωτώμαι πως θα μπορέσει να υπάρξει παρέλαση κατά τις Εθνικές επετείους (28ης Οκτωβρίου & 25ης Μαρτίου), κατά τις παρελάσεις για την Απελευθέρωση της Μακεδονίας, χωρίς την στρατιωτική μπάντα και κατά συνέπεια χωρίς την παρουσία στρατιωτικού αγήματος. 
Επειδή η αποδυνάμωση των ενόπλων δυνάμεων, σε οποιαδήποτε μορφή πληγώνει το αίσθημα υπερηφάνειας των Ελλήνων και τους ανησυχεί σε κάθε περίπτωση, εφόσον η λειτουργία των σχολών μουσικής του στρατού δεν επιβαρύνει οικονομικά τον προϋπολογισμό των Ενόπλων δυνάμεων και κατά συνέπεια της Κυβέρνησης και έχοντας υπόψη όσα σας ανέφερα παραπάνω, 
Παρακαλώ να ακυρώσετε την επιχειρούμενη αυτή ενέργεια η οποία θα αποτελέσει πλήγμα για την τοπική κοινωνία της Πέλλας και των υπολοίπων περιοχών και το κυριότερο της εθνικής μας υπερηφάνειας σε μία χρονική περίοδο όπου η Ελλάδα προσπαθεί να κάνει τα πρώτα βήματα ανάτασης και ήδη παρουσιάζονται θετικά αποτελέσματα. 
Πιστεύοντας ότι θα εισακουστούν οι απόψεις μας και η στρατιωτική μπάντα της Έδεσσας και των όμορων παραμεθόριων Περιφερειακών Ενοτήτων θα συνεχίσουν να υφίστανται, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και αναμένω για τις δικές σας ενέργειες».

"Είμαι αντίθετος στις οριζόντιες καταργήσεις θέσεων χωρίς αξιολόγηση"

Η Συντονιστική Επιτροπή Εκπαιδευτικών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας επισκέφτηκε την Παρασκευή το πρωϊ, τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη προκειμένου να τον ενημερώσει για τις θέσεις της. 
Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται και αγωνίζονται για την μη εφαρμογή του πολυνομοσχεδίου 4172/2013 με το οποίο καταργείται ένας μεγάλος αριθμός ειδικοτήτων στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) της Πέλλας. 
Όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί στην επιστολή διαμαρτυρίας τους την οποία κατέθεσαν και στον κ. Αντιπεριφερειάρχη «οι καταργούμενες ειδικότητες αφορούν στο ‘φιλέτο’ των σχολείων της Τεχνολογικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.Ε.), με το μεγαλύτερο ποσοστό μαθητών και τις καλύτερες επιδόσεις». Ο κ. Θεοδωρίδης συζήτησε με τα μέλη της Επιτροπής, εξέφρασε τη συμπαράστασή του και δεσμεύτηκε να ενημερώσει τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και τον αρμόδιο Υπουργό κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

2 Αυγ 2013

ΣΤΗΝ ΕΤΑΔ Α.Ε. ΓΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΟΡΑΣ

Οριστικοποιήθηκε και τυπικά, με την αποστολή του υπογεγραμμένου πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής, από όλα τα μέλη της Επιτροπής Παραλαβής και των δύο φορέων, ΕΤΑΔ & ΠΚΜ - ΠΕ Πέλλας, η παραχώρηση χρήσης στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. για δύο (2) χρόνια της λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας. 
Ήδη η ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. έχει εγκατασταθεί στο Χιονοδρομικό Κέντρο και προχωρά σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες – εργασίες προκειμένου να το λειτουργήσει την τρέχουσα χειμερινή περίοδο. Μετά την οριστικοποίηση της παραλαβής, η ΕΤΑΔ ΑΕ έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη συντήρηση και την ομαλή λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας για τις δύο ερχόμενες χειμερινές περιόδους.

«Καθήκον μας η προστασία των συμπολιτών μας»

Με αφορμή τις υψηλές θερμοκρασίες (καύσωνας) που θα επικρατήσουν όπως αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, με εντολή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη εξέδωσε οδηγίες σχετικά με την προστασία από τον καύσωνα που πρόκειται να επικρατήσει. 
Παρακάτω αναφέρονται οι οδηγίες αντιμετώπισης του φαινομένου, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (http://www.gscp.gr/ggpp/site/home/ws/promote/odigies/fenomena/kafsonas.csp) : 
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ 
• Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία. Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός. 
• Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο. • Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Φορέστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού. 
• Προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και περιορίστε τα λιπαρά. Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι έντονη, τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Επίσης, συνιστάται να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά. 
• Συνιστώνται πολλά χλιαρά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό, σαν προστατευτικά μέτρα. Επίσης, συστήνεται η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου. 
• Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ) θα πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, κατά περίπτωση. Ιδιαίτερα, όσοι παίρνουν φάρμακα, πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, επειδή μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος. 
• Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης. Επίσης, παρέχονται ειδικές οδηγίες προφύλαξης για τα νεογνά, τα βρέφη και τους ηλικιωμένους : 
• Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Προτιμότερο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. 
• Όταν κάνει ζέστη να τους προσφέρονται συχνά, εκτός από γάλα (μητρικό ή άλλο) και άλλα υγρά όπως χαμομήλι, νερό, κλπ. 
• Τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη. 
• Καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο. 
• Το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους και για το λόγο αυτό αν ο δροσισμός του διαμερίσματος στη μεγάλη ζέστη είναι δύσκολος, προτιμότερη είναι η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε δροσερότερες περιοχές της χώρας, όταν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα. 
• Αν η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε παραθαλάσσια περιοχή ή σε βουνό δεν είναι εύκολη, τότε η παραμονή τους σtα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών είναι μια σχετικά εύκολη λύση. • Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά, κατά τη διάρκεια των ζεστών ωρών της ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού όμως έχει δροσιστεί και μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα. 
• Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, καλό θα είναι να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα. Σε σύντομη δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Ο καύσωνας που επικρατεί στη Χώρας μας εγκυμονεί κινδύνους για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και για το λόγο αυτό η αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στο Διοικητήριο είναι διαθέσιμη για τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Καθήκον μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και ενεργούμε προς αυτή την κατεύθυνση με τα μέσα τα οποία διαθέτουμε».

"Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας συμμετέχουν ενεργά στο έργο της ενημέρωσης, πρόληψης και ελέγχου για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού"

Με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας για την Ηπατίτιδα, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας οργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση, κεντρικός ομιλητής της οποίας ήταν ο Διευθυντής του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Έδεσσας κ. Σταύρος Νούσης. 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ενώ συμμετείχαν Διευθυντές, Προιστάμενοι και πολλά στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, άλλων υπηρεσιών του Διοικητηρίου και ενδιαφερόμενοι πολίτες. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης έδωσε το στίγμα της εκδήλωσης, τονίζοντας τη σημασία της ενημέρωσης και της πρόληψης ενώ ο κ. Νούσης παρουσίασε περισσότερες πληροφορίες τις οποίες είναι σημαντικό να γνωρίζουμε. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι ο ιός απαντάται σε τρεις διαφορετικές μορφές A, B και C. 
Για τις δύο πρώτες μορφές υπάρχει εμβόλιο και ο νεαρός πληθυσμός της Ελλάδας έχει εμβολιαστεί μέσα από τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού, ενώ όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μπορούν να προβούν σε εξετάσεις και στη συνέχεια να εμβολιαστούν. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων των φορέων ηπατίτιδας Α και Β τα συμπτώματα είναι ελαφριάς μορφής και σπάνια χρειάζεται νοσηλεία. Οι φορείς της ηπατίτιδας τύπου C μπαίνουν υποχρεωτικά σε θεραπευτικό πρόγραμμα, καθώς οι επιπτώσεις της ασθένειας μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές, μέσω του οποίου αναμένεται συνήθως ίαση. Τα άτομα που είναι φορείς του ιού μπορούν να τεκνοποιήσουν, ακολουθώντας τις οδηγίες των ιατρών στο στάδιο του προγεννητικού ελέγχου και αμέσως με τη γέννηση των νεογνών (χρειάζεται να εμβολιαστούν άμεσα και να τους χορηγηθούν αντισώματα για προστασία από πιθανή μόλυνση). Η μετάδοση των ιών της ηπατίτιδας γίνεται με το αίμα, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην κοινή χρήση οδοντόβουρτσας, σύριγγας ή ξυραφιών και οπωσδήποτε κατά την σεξουαλική επαφή (συνιστάται η χρήση προφυλακτικού) ή οποιασδήποτε άλλης επαφής με αίμα ή παράγωγά του. Η κατανάλωση οινοπνευματωδών καθώς επίσης και λιπαρών τροφών επιβαρύνει το συκώτι, οπότε είναι καλό να αποφεύγονται από αυτούς που θέλουν να προσέχουν την υγεία τους. 
Με την ευκαιρία ο κ. Νούσης τόνισε ότι οι τρόποι μετάδοσης και προφύλαξης των ιών της ηπατίτιδας είναι κοινοί με τον ιό HIV, τον ιό του AIDS όπως αναφέρεται συνηθέστερα. Σ’ όλα τα δημόσια νοσοκομεία, όπως και στα κέντρα ενημέρωσης πανελλαδικά παρέχεται δωρεάν εξέταση σε άτομα που έχουν την υπόνοια ότι μπορεί να είναι φορείς. Ο κ. Θεοδωρίδης ευχαρίστησε και συνεχάρη τον κ. Νούση για την ομιλία του και επισήμανε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις στην κατεύθυνση της πρόληψης και ενημέρωσης. 
Ακολουθεί ένα απόσπασμα από τον χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη: «Η ηπατίτιδα είναι μία δύσκολη και ύπουλη ασθένεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι περισσότεροι ασθενείς με ηπατίτιδα βρίσκονται στο «σκοτάδι» καθώς 8 στους 10 δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από την συγκεκριμένη ασθένεια. Για το λόγο αυτό ονομάζεται και «σιωπηλή νόσος». Το γεγονός αυτό καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας η οποία αφορά πεντακόσιες χιλιάδες περίπου έλληνες φορείς και ασθενείς. Η πρόληψη λοιπόν είναι εξαιρετικά σημαντική. 
Μας ενδιαφέρει επίσης, να αποτρέψουμε την συναισθηματική και κοινωνική απομόνωση που υφίστανται άτομα που έχουν προσβληθεί από τη νόσο. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την πρόληψη της ηπατίτιδας. Το σημείο αυτό μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα καθώς συνδυάζεται με την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και ασφάλειας σε όλες τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, τόσο για τους μόνιμους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες και τουρίστες της Πέλλας. Το προσωπικό των επιχειρήσεων είναι σημαντικό να γνωρίζει τα μέσα πρόληψης που απαιτούνται και οι υπεύθυνοι των καταστημάτων να φροντίζουν για την εφαρμογή τους. Αυτή είναι εξάλλου και η λογική της Διασφάλισης Ποιότητας. Η οικονομική κρίση θέτει επιπλέον εμπόδια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας. Οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι δυσχεραίνουν τις επενδύσεις στην υγεία και την ασφάλεια ενώ πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν τις ανάλογες εξετάσεις, να εμβολιαστούν όπου αυτό είναι δυνατό ή ακόμη και να μπουν σ’ ένα πρόγραμμα θεραπείας. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας συνεργάζεται με τις ιατρικές υπηρεσίες ώστε να στηρίξουμε το έργο της πρόληψης, ενημέρωσης και εμβολιασμού που είναι τόσο σημαντικά στη μάχη για τον περιορισμό της μετάδοσης των ιών».

Μήνυμα για την συμμετοχή των πολιτών στην μάχη για την προστασία των δασών

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης απευθύνει έκκληση στους κατοίκους και επισκέπτες της Πέλλας να αποφύγουν κάθε ενέργεια που μπορεί να αποτελέσει αιτία έναρξης δασικής πυρκαγιάς: «Κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο μηνών του καλοκαιριού δε σημειώθηκε καμία αξιόλογη δασική πυρκαγιά και σε αυτό βοήθησε η προσοχή του κόσμου αλλά και οι τακτικές βροχές. 
Το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να έχουμε καύσωνες αλλά και αέρηδες που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο το έργο της δασοπυρόσβεσης. Είναι σημαντικό όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Πέλλας να έχουμε το νου μας ώστε να αποφύγουμε κάθε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει δασική πυρκαγιά. Η Πέλλα διαθέτει μία μοναδική φύση η οποία αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα για την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης. 
Στις Προστατευόμενες Περιοχές της Πέλλας υπάρχουν πολλά ενδημικά και σπάνια είδη καθώς, επίσης, και βιότοποι και τοπία μεγάλης οικολογικής αξίας. Η αποτελεσματική προστασία τους με την προσωπική μας ευαισθησία και φροντίδα αποτελεί πράξη ευθύνης απέναντι στη νέα γενιά και τις γενιές που θα ακολουθήσουν. Απαιτείται κοινωνική εγρήγορση και υιοθέτηση μίας στάσης ζωής φιλικής προς την φύση και το περιβάλλον. 
Η καταστροφή τους σημαίνει δραματική μείωση της ποιότητας της ζωής μας αλλά και των δυνατοτήτων για περιφερειακή ανάπτυξη. Το έργο των εθελοντικών ομάδων που συνεργάζονται με τις τοπικές και περιφερειακές υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης των σχεδίων πολιτικής προστασίας είναι σημαντικότατο. Η συμμετοχή μας ως εθελοντές στην μάχη προστασίας των δασών από δασικές πυρκαγιές δεν αποτελεί χάσιμο χρόνου. Είναι μία πολύτιμη εμπειρία και πράξη ζωής». 
Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά καλέστε αμέσως τον Πανελλαδικό Αριθμό ενημέρωσης της Πυροσβεστικής 199, την Αστυνομία 100 ή τον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Αναφοράς Εκτάκτου Ανάγκης 112. Ακολουθούν μερικές σημαντικές οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη από τις δασικές πυρκαγιές (http://www.gscp.gr/ggpp/site/home/ws/promote/odigies/pirkagies.csp): 
Τι πρέπει να προσέχετε για να αποτρέψετε την εκδήλωση πυρκαγιάς 
• Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών. 
• Μην ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα. 
• Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες). 
• Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους. 
• Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης. 
• Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου. Πώς πρέπει να ενεργήσετε μόλις αντιληφθείτε πυρκαγιά 
• Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο Κέντρο της Πυροσβεστικής (στον αριθμό κλήσης 199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε, καθώς και πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βλέπετε την πυρκαγιά. 
• Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται. 
• Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς. 
• Μην κλείσετε το τηλέφωνο προτού δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Αν η πυρκαγιά είναι στο κατώφλι σας 
• Μην επιχειρείτε την εγκατάλειψη του χώρου σας, εκτός εάν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη. 
• Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα οικοδόμημα κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι μεγάλη, ενώ αντίθετα είναι μικρή μέσα σε αυτοκίνητο το οποίο βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες. 
• Μπείτε μέσα στο σπίτι μαζί με όλη την οικογένεια σας και τα κατοικίδια ζώα σας. 
• Κλείστε καλά όλες τις πόρτες και τα παράθυρα και φράξτε όλες τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει καπνός στο εσωτερικό του κτιρίου. 
• Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα. 
• Απομακρύνετε προς το εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες. 
• Κλείστε όλες τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς στο εσωτερικό του κτιρίου. 
• Γεμίστε τις μπανιέρες, τις λεκάνες και τους κουβάδες έτσι ώστε να υπάρχει άμεσα εφεδρικό νερό. 
• Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα χώρο. 
• Προβλέψτε να έχετε ένα φακό και εφεδρικές μπαταρίες δίπλα σας σε περίπτωση που διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα. 
• Αν το σπίτι σας είναι ξύλινη κατασκευή, αναζητήστε καταφύγιο σε γειτονικό κτιστό σπίτι. 
• Αν διαταχθεί εκκένωση της περιοχής ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και τις διαδρομές που θα σας δοθούν. Μόλις περάσει η πυρκαγιά 
• Μόλις περάσει η πυρκαγιά βγείτε έξω από το σπίτι σας και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που παραμένουν. 
• Ελέγχετε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και όλους τους εξωτερικούς χώρους του κτίσματος για πιθανές μικροεστίες και αναζωπυρώσεις.

"Ένα έργο 11 εκατομμυρίων ευρώ για την προστασία περιουσίας και ανθρώπινων ζωών ανεκτίμητης αξίας"

Το μεγαλύτερο έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης και περιβαλλοντικής προστασίας πρόκειται να κατασκευαστεί στην Αλμωπία από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Συγκεκριμένα η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε την διακήρυξη και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου «Διευθέτηση ρεμάτων (χειμάρρων) στο Δήμο Αλμωπίας» προϋπολογισμού 10.800.000,00 ευρώ το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. 
Το έργο περιλαμβάνει τη διευθέτηση και στήριξη με τεχνικά έργα της κοίτης των ρεμάτων «Μυρόρεμα-Τσαρνάκα» της Τ.Κ. Λουτρακίου, «Ασπροποτάμου-Μπέλιτσας» της Τ.Κ. Όρμας και «Μεγάλο ρέμα-Σώσιτσα 1» και «Σώσιτσα 2» της Τ.Κ. Προμάχων του Δήμου Αλμωπίας. Ο χρονικός ορίζοντας κατασκευής του έργου είναι οι προσεχείς 24 μήνες, ενώ τις επόμενες ημέρες πρόκειται να γίνει η δημοσιοποίηση του διαγωνισμού. 
Τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Πέλλας εντάσσονται στις άμεσες προτεραιότητες του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη, ο οποίος σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα έχει εντάξει στον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό της Περιφέρειας μία σειρά από έργα στις τρεις επαρχίες της Πέλλας που συνολικά εξασφαλίζουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων. Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκαν και παραλήφθηκαν ήδη προσωρινά δύο σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Πρόκειται για τα έργα «Διευθέτηση τμήματος ρέματος Αψάλου», προϋπολογισμού 585.000,00 ευρώ και «Διευθέτηση τμήματος ρέματος Πολυκάρπης», προϋπολογισμού 815.000,00 ευρώ στο Δήμο Αλμωπίας. Τα δύο έργα πρόκειται να παραληφθούν οριστικά τον προσεχή Σεπτέμβριο, μετά από τη δοκιμαστική λειτουργία τους. 
Επίσης, εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή το αποτέλεσμα του διαγωνισμού δημοπράτησης και ολοκληρώθηκε ο έλεγχος νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση του Αντιπλημμυρικού έργου του χειμάρρου «Τσιναρλί», στο Δήμο Πέλλας, προϋπολογισμού 3.000.000,00 ευρώ. Τις προσεχείς ημέρες, αναμένεται η υπογραφή της Σύμβασης με την Ανάδοχο Κοινοπραξία ενώ η κατασκευή του έργου θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εντός του 2014. Ο αναπτυξιακός προγραμματισμός της Περιφέρειας περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή τριών, τουλάχιστον, ακόμη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στον Εξαπλάτανο, στην Κρύα Βρύση και στην Έδεσσα. 
Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης εκφράζει την ικανοποίησή του για τις θετικές εξελίξεις και αναφέρει: «Διαθέτουμε το ποσό των 11 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αλμωπίας και 20 περίπου εκατομμύρια ευρώ, συνολικά, για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Η αύξηση των έντονων βροχοπτώσεων και των πλημμυρών που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε την φετινή και τις προηγούμενες χρονιές συμβαδίζουν απόλυτα με τις προβλέψεις της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για την κλιματική αλλαγή η οποία, δυστυχώς, συνοδεύεται από έντονα καιρικά φαινόμενα και αύξηση του κινδύνου για φυσικές καταστροφές. Η πρόληψη είναι η καλύτερη στρατηγική για τον περιορισμό των επιπτώσεων και, ειδικά, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής που είναι ανεκτίμητη. Ευχαριστώ ειλικρινά τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής, το Δήμο Αλμωπίας και το Δήμαρχο κ. Δημήτριο Πασόη, τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και τους μελετητές για τη συνεργασία μας σε όλα τα στάδια ωρίμανσης και ένταξης μέχρι την έγκριση της δημοπράτησης του έργου. 
Οι τεχνικές προδιαγραφές των έργων λαμβάνουν υπόψη πλήρως τις υδραυλικές και οικολογικές συνθήκες της περιοχής και έχω ζητήσει από τις υπηρεσίες η επίβλεψη των έργων να γίνει σύμφωνα με τις σύγχρονες αρχές διαχείρισης έργων εντός προδιαγραφών και χρονοδιαγράμματος, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών στοιχείων. Με την ευκαιρία θα ήθελα να ενημερώσω ότι η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας πρόκειται να προκηρύξει σύντομα την εκπόνηση μελετών ολοκληρωμένης διαχείρισης των λεκανών απορροής του ορεινού όγκου Αλμωπίας με στόχο την κατασκευή έργων ορεινής υδρονομίας στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG. Εδώ συμπεριλαμβάνονται έργα ευρύτερου σκοπού και χρήσης».

"Η Πέλλα προσφέρει απλόχερα την φιλοξενία της στην ελληνική ομογένεια και Αυστραλούς που εμβαθύνουν στον ελληνικό πολιτισμό"

Για τρίτη συνεχή χρονιά φιλοξενούνται φέτος στην Πέλλα εκπρόσωποι της Ελληνικής ομογένειας της Αυστραλίας, καθώς και καθηγητές και σπουδαστές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό του Πανεπιστημίου Darwin της Αυστραλίας. Πρόκειται για ένα υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακό πρόγραμμα το οποίο παρακολουθούν φοιτητές θετικών και θεωρητικών επιστημών από διάφορα Πανεπιστήμια της Αυστραλίας. 
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις στην Ελλάδα (Κάλυμνο και Μακεδονία) και οι φοιτητές εμβαθύνουν στα ελληνικά με την επικοινωνιακή μέθοδο, μέσω της άμεσης επαφής τους με την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό. Στο πρόγραμμα διδάσκουν και έλληνες καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ στα σχέδια του Προγράμματος είναι να αναπτύξει ειδική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης καλωσόρισε τους εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, καθηγητές, φοιτητές και συνοδούς τους στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Καθηγητής κ. Γεώργιος Φρατζής, ενώ παραβρέθηκαν επίσης οι εκπρόσωποι των υποστηρικτικών φορέων του προγράμματος: ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας κ. Γιάννης Νικολάκης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Μακεδονικού Συλλόγου Ντάργουιν κ. Στράτος Πούλος με τη σύζυγό του κα. Αγγελική Πούλου η οποία επίσης ανήκει στο διοικητικό προσωπικό του Παν. Ντάργουιν και άλλοι διαπρεπείς εκπρόσωποι της ελληνικής ομογένειας. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στην σημαντική ιστορία της Πέλλας, γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και παρουσίασε στοιχεία από τη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική γεωγραφία της Πέλλας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα προϊόντα της Πέλλας περιλαμβάνουν πολλές δυναμικές καλλιέργειες και διακρίνονται για την ποιότητά τους, λόγω των ιδιαίτερων μικροκλιματικών συνθηκών της περιοχής. 
Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας δίνει έμφαση στην εξωστρέφεια και στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων (νωπών και μεταποιημένων) σε αγορές του εξωτερικού. Επίσης, η σημαντική πολιτιστική κληρονομιά της Πέλλας και η αναγνωρισιμότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελούν τα βασικά στοιχεία δράσεων τουριστικής προβολής για την προσέλκυση επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημασία της διατήρησης των σχέσεων και επαφών μας με την ελληνική ομογένεια. 
Ανέφερε ότι αναγνωρίζει την στήριξη που παρέχει η Αυστραλιανή πολιτεία προς την Ελλάδα και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνική ομογένεια. «Είστε πρεσβευτές του Ελληνικού Πολιτισμού και οι πρωτοβουλίες σας είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά. 
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική γλώσσα που αποτελεί το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος, επισημαίνοντας τα ιδιαίτερα νοήματα που συνδέονται με πολλές ελληνικές λέξεις οι οποίες έχουν τροφοδοτήσει πολλές άλλες γλώσσες και την επιστημονική ορολογία. 
Η ομάδα συνέχισε την περιήγησή της στην περιοχή των Καταρρακτών της Έδεσσας και στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας.