29 Σεπ 2013

"Η στήριξη του πολιτισμού γίνεται πραγματικότητα με νέες προοπτικές για την Π.Ε. Πέλλας"

Πέντε νέα έργα στο πλαίσιο της 2ης Προκήρυξης του Προγράμματος Leader (Άξονας 4) υπογράφηκαν σήμερα (27/9) από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη και τους Προέδρους πολιτιστικών συλλόγων και της Δημοτικής Επιχείρησης «Καταρρακτών» της Π.Ε. Πέλλας. 
Συγκεκριμένα πρόκειται για τα επόμενα έργα: 
• Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αμπελιών, Αμπελιώτικα 2013-Βαλκανικό Φεστιβάλ, προϋπολογισμού 15.308 ευρώ. 
• Ποντιακός Σύλλογος «Υψηλάνται» Δυτικού Πέλλας, Ανάδειξη και προβολή των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Υψηλάντεια» και εκδηλώσεων του Αγίου Σωφρονίου, προϋπολογισμού 17.306,25 ευρώ. 
• Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αθήρων, Ανάδειξη και προβολή των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Αθήρων και προμήθεια παραδοσιακών στολών, προϋπολογισμού 13.843,82 ευρώ. 
• ΔΗΚΕΔΕ (Δημοτική Κοινωνική Επιχείρηση Δήμου Έδεσσας, Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης Φλαμουριάς και Δρόμοι Περιβολιών, συνολικού προϋπολογισμού 117.688,43. 
Οι πρόεδροι των Συλλόγων και της δημοτικής επιχείρησης εξέφρασαν την μεγάλη ικανοποίησή τους ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Η χρηματοδότηση έργων πολιτισμού δημιουργεί νέες προοπτικές για την Π.Ε. Πέλλας. Πρόκειται για πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλής στάθμης που προβάλλον τον τόπο μας και συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξή του. Συνήθως οι πολιτιστικοί σύλλογοι πασχίζουν να βρουν χορηγούς για την οργάνωση των εκδηλώσεών τους οι οποίοι σήμερα, στην εποχή της κρίσης, αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και με μικρά ποσά. Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και οι πολύ αξιόλογες προτάσεις που υποβλήθηκαν, μας δίνουν τη δυνατότητα να αναδείξουμε και να προβάλλουμε τον πολιτισμό μας σε συνδυασμό και με την τουριστική ανάπτυξη. Καλή δύναμη σε όλους για την υλοποίηση των δράσεων».

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2013


Ανακοινώνεται ότι: Την Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2013, κατά την τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2013», θα πραγματοποιηθεί δοκιμαστική ενεργοποίηση του συνόλου των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, σε όλη την επικράτεια, όπως παρακάτω:
Τοπική ώρα 11:00, σήμανση συναγερμού αεροπορικής επίθεσης για χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης). 

Τοπική ώρα 11:05, σήμανση λήξης συναγερμού, για χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (συνεχής ήχος σταθερής έντασης). 
Επίσης γνωστοποιείται στο κοινό ότι η ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, έχει καθαρά δοκιμαστικό σκοπό και επομένως δεν υπάρχει λόγος σύγχυσης ή ανησυχίας.

ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ

Ολιγόλεπτη συνάντηση είχαν σήμερα, 26/9, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης και ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας κ. Τρύφων Τσαντάκης. 
Οι δύο άνδρες συζήτησαν το θέμα της επίσκεψης των Κοινοτικών Επιθεωρητών στην Π.Ε. Πέλλας προκειμένου να αξιολογήσουν τους ελέγχους που έχουν διενεργήσει μέχρι σήμερα οι κτηνίατροι του Τμήματος Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) στις επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων με βάση το γάλα (τυροκομεία).
Η επιθεώρηση περιελάμβανε, εκτός από διεξοδικό έλεγχο των εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων, έλεγχο των γραμμών παραγωγής και των αρχείων που τηρούνται. Οι επιθεωρητές από την πλευρά τους δήλωσαν ικανοποιημένοι από την εικόνα των επιχειρήσεων και τον τρόπο διεξαγωγής των ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Τσαντάκη για τα εύσημα τα οποία απέδωσε η επιτροπή κοινοτικών επιθεωρητών στο Τμήμα Κτηνιατρικής για τη διενέργεια των αποτελεσματικών ελέγχων. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Συγχαίρω τον Διευθυντή κ. Τσαντάκη και τα στελέχη του Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για την πολύ καλή δουλειά στην εφαρμογή των κανόνων και της νομοθεσίας στις επιχειρήσεις παραγωγής τυροκομικών προϊόντων. Εργαζόμαστε καθημερινά σε συνεργασία με όλες τις Διευθύνσεις και όλα τα Τμήματα και παρ’ όλες τις αντιξοότητες για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες της Πέλλας με γνώμονα το κοινό συμφέρον και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Βρισκόμαστε κοντά στις επιχειρήσεις παρέχοντας οδηγίες και πολύτιμες συμβουλές για τη βελτιστοποίηση του παραγόμενου αποτελέσματος». 
Ο Διευθυντής κ. Τσαντάκης από την πλευρά του δήλωσε ότι «Διαπιστώθηκε η μεγάλη αποτελεσματικότητα των ελέγχων οι οποίοι γίνονται με σωστό τρόπο και με βάση τους κανόνες και το θεσμικό πλαίσιο από τα στελέχη της υπηρεσίας μας. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε το ίδιο εντατικά, μεθοδικά και αποτελεσματικά για το καλό των πολιτών». Παρόντες στην επίσκεψη των κοινοτικών αξιωματούχων ήταν ο Προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής κ. Αναστάσιος Κελεσίδης, οι αρμόδιοι κτηνίατροι για την επιθεώρηση των εγκαταστάσεων στην Π.Ε. Πέλλας κα. Παναγιώτα Μπαλάσκα και κα. Ελευθερία Παρασκευαϊδου, κτηνίατροι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στελέχη του Ε.Φ.Ε.Τ. Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ

Την προσεχή Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013, σε ολόκληρη τη χώρα, θα εορταστεί η Ημέρα μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών. 
Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας καλεί τις τοπικές αρχές, τους εκπροσώπους των κοινωνικών, αναπτυξιακών και παραγωγικών φορέων και όλους τους πολίτες να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της Έδεσσας, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και περιλαμβάνουν: 
Α) Δοξολογία στις 10.00 π.μ. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας, με την χοροστασία του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ και εκφώνηση ομιλίας από την Περιφερειακή Σύμβουλο κα. Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη. 
Β) Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο της πόλης, στις 10.30 π.μ. από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη και όποιο άλλο νομικό πρόσωπο επιθυμεί να τιμήσει την εκδήλωση (μετά από ενημέρωση στο Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων, τηλ. 2381-3-51205).

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ε.Π. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ 2007-2013

Στην 5η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μακεδονία – Θράκη 2007-2013» συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. 
Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, προήδρευσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. 
Η συνεδρίαση είχε ως κεντρικό θέμα την πρόοδο υλοποίησης του Ε.Π. Μακεδονία – Θράκη 2007-2013 και την πορεία των έργων προτεραιότητας. Επίσης συζητήθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για το κλείσιμο των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ καθώς και η προετοιμασία για την εκκίνηση του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (Σ.Ε.Σ. 2014-2020), δηλαδή του νέου ΕΣΠΑ, το οποίο θα αποτελέσει το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την αναπτυξιακή προσπάθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 
Ο κ. Θεοδωρίδης ως αρμόδιος για τον Αναπτυξιακό Προγραμματισμό και το Σχεδιασμό της Π.Κ.Μ. επισήμανε στο περιθώριο της συνεδρίασης: «Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε σημαντικές παρεμβάσεις για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Έχουμε αγαστή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη κ.Τζιτζικώστα και την Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής κ. Ωραιοπούλου και θα συνεχίσουμε και τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, ώστε με την ένταξη και υλοποίηση έργων σε όλη την Π.Κ.Μ. να εκμεταλλευτούμε και να απορροφήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους από τους πόρους του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης». 
Παραβρέθηκαν στη σύσκεψη ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Αθ. Καρούντζος, οι κ.κ. Περιφερειάρχες Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας Αρ. Γιαννακίδης και Γ. Δακής, θεσμικοί παράγοντες, εκπρόσωποι Υπουργείων, Δήμων, Επιμελητηρίων και υπηρεσιακά στελέχη των Ενδιάμεσων Διαχειριστικών Αρχών και των τριών Περιφερειών.

21 Σεπ 2013

ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΠΕ

Στο έκτακτο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.ΠΕ) το οποίο διεξήχθη στην Αθήνα, την Παρασκευή 20/9 συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Κύριο θέμα του συνεδρίου ήταν τα οικονομικά των Περιφερειών και ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίσουν για την ανάπτυξη της Χώρας. Ο κ. Θεοδωρίδης με μια σημαντική παρέμβαση έκανε αναφορά στο αναπτυξιακό σχεδιασμό της Π.Κ.Μ.,καθώς επίσης αναφέρθηκε σε θέματα της επικαιρότητας και ιδιαίτερα έθεσε το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών στους συνέδρους με σκοπό τον προβληματισμό όλων αλλά και την ανταλλαγή απόψεων για την άμεση επίλυση του προβλήματος. «Η λύση σε αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να δοθεί εάν η κοστολόγηση, τουλάχιστον, των παρατάσεων γινόταν με τον παλιό μαθηματικό τύπο. Για δε τις παρατάσεις των συμβάσεων θα πρέπει να υπολογιστούν με τιμές του Ιουνίου 2013, όπως ορίζει η παράγραφος 3 και πρέπει να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των περσινών συμβάσεων» υποστήριξε στην πρότασή του ο κ. Θεοδωρίδης. Μεταξύ των άλλων, στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου ο κ. Αντιπεριφερειάρχης συνομίλησε με συναδέλφους του για τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι φορείς της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Αναλυτικά η ομιλία του κ. Θεοδωρίδη: Βρισκόμαστε στο δεύτερο εξάμηνο του 2013, λίγους μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και συζητάμε ακόμη για θέματα σημαντικά, αλλά θέματα που είναι αυτονόητα και θα έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί πολύ νωρίτερα σχετικά με το ρόλο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στην αναπτυξιακή προσπάθεια που καταβάλλει η Χώρα, δεδομένων πάντα των ασφυκτικών οικονομικών πόρων. Η καρδιά της Ελλάδας κτυπά στην ελληνική περιφέρεια. Η πραγματική και μοναδική ίσως ελπίδα που βλέπουν και βιώνουν σήμερα οι έλληνες πολίτες προέρχεται μέσα από τις πρωτοβουλίες και δράσεις που υλοποιούν ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες δεν μπορούν να ξεπεραστούν χωρίς γενναίες τομές και παρεμβάσεις στο πολιτικό και διοικητικό σύστημα της χώρας. Με μία διαφορετική λογική όμως από αυτήν που υιοθετήσαμε μέχρι σήμερα και μας οδήγησε στην κρίση. Ο δημόσιος τομέας και ειδικότερα οι υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης, πρέπει να αποκτήσουν κατάλληλη δυναμική ώστε να μπορούν να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης. Η επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών και η προώθηση της ανάπτυξης, που αποτελούν τη βασική αποστολή της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, απαιτούν μία μεγαλύτερη ευελιξία. Προϋποθέτουν ότι, το σύνολο των αρμοδιοτήτων θα συνοδεύεται από τους ανάλογους οικονομικούς πόρους ώστε οι υπηρεσίες να μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές απαιτήσεις των πολιτών. Το σύνολο των δαπανών που προγραμματίζονται σήμερα είναι υποχρεωτικό να εγκρίνεται κεντρικά, από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας. Ο έλεγχος είναι σωστός ως μέτρο και χρήσιμος, αλλά για να μπορούμε να λειτουργούμε καθημερινά και να παρέχουμε άμεσα, ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες είναι σημαντικό να μπορούμε να διαχειριζόμαστε με ευελιξία μια πάγια δαπάνη ανά μήνα στο επίπεδο των Περιφερειακών Ενοτήτων και καθ’ αντιστοιχία με τους Δήμους και τις Δημοτικές Κοινότητες. Επίσης, θεωρώ ότι είναι αναγκαίο – και έχω αναφερθεί και σε επιστολές μου στην Κεντρική Διοίκηση σε θέματα απλά με συγκεκριμένες προτάσεις - να ξεπεραστούν διαδικαστικά εμπόδια στη διαχείριση των οικονομικών πόρων, σε καθημερινή βάση που καθυστερούν, άσκοπα θα έλεγα, την καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών και την πρόοδο των έργων. Για παράδειγμα, η δημοπράτηση ενός έργου χρειάζεται 8 μήνες και πάλι, είναι απίθανο εάν μπορούμε μέσα στο προϋπολογισθέν χρονικό διάστημα να δημοπρατήσουμε. Τελευταία βιώνουμε όλοι μας το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών.Γνωρίζουμε όλοι ότι στα μέσα του καλοκαιριού ψηφίσθηκε η ΚΥΑ και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Επίσης γνωρίζουμε ότι μόλις στις 12 Σεπτεμβρίου εκδόθηκε η εγκύκλιος από το Υπουργείο και ενώ τα σχολεία είχανε ανοίξει την προηγούμενη. Από τον Φεβρουάριο του 2013 είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στον τότε Υπουργό κ. Στυλιανίδη και μάλιστα είχα χαρακτηριστικά αναφέρει: «Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι με την υπό διαβούλευση ΚΥΑ πολλά παιδιά θα μείνουν εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας». Και δυστυχώς επιβεβαιώνομαι με τον χειρότερο τρόπο. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων Δ.Χ. λόγω του χαμηλού κόστους ανά δρομολόγιο έχουνε σταματήσει την μεταφορά των μαθητών και δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για παιδιά που φοιτούν σε κάποιο ειδικό σχολείο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να καταφύγουμε στην λύση του επιδόματος των 1.500€ ή στην δημόσια συγκοινωνία. Τι θα γίνει όμως με τα παιδιά που είναι ΑΜΕΑ; Τι θα γίνει με τα παιδιά που οι σχολικές τους μονάδες είναι μακριά από δημόσια συγκοινωνία ή αυτή δεν βολεύει; Όλοι μας είμαστε γονείς παιδιών, ας αναλογιστούμε εάν μπορούμε με 1.500€ το έτος να μεταφέρουμε τα παιδιά μας σε σχολικές μονάδες για 170 ημέρες που είναι η σχολική χρονιά (δηλαδή 8,8€/ημέρα). Ας αναλογιστούμε εάν μπορεί κάποιος να αφήνει την εργασία του για να πάει το παιδί του σχολείο το πρωϊ και μετά να ξαναφήνει την εργασία του το μεσημέρι για να το πάει σπίτι του και να επιστρέψει πάλι στην εργασία του. Και όλα αυτά με 8,8€/ημέρα. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσετε ότι έχουνε κλείσει μόνο φέτος 118 Δημοτικά και Νηπιαγωγείο σε όλη την χώρα και άλλα 28 Γυμνάσια και Λύκεια είτε συγχωνεύτηκαν είτε έκλεισαν. Επίσης σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα μουσικά και καλλιτεχνικά Σχολεία. Το όριο των 20 χιλιομέτρων" οδηγεί τυπικά και ουσιαστικά στο να βάλουν λουκέτο λόγω έλλειψης μαθητών. Λύση σε αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να δοθεί εάν η κοστολόγηση, τουλάχιστον, των παρατάσεων γινόταν με τον παλιό μαθηματικό τύπο. Για δε τις παρατάσεις των συμβάσεων θα πρέπει να υπολογιστούν με τιμές του Ιουνίου 2013, όπως ορίζει η παράγραφος 3 και πρέπει να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των περσινών συμβάσεων. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε επεξεργαστεί ήδη ένα σχέδιο για την αναδιάταξη και αναθέρμανση της τοπικής, πραγματικής οικονομίας, μεέμφαση στην εξωστρέφεια και στην πλήρη αξιοποίηση των τοπικών φυσικών και πολιτισμικών πόρων. Κεντρικό ρόλο σε αυτό το σχέδιο επιτελούν οι υπηρεσίες του δημόσιου τομέα που καλούνται να υποστηρίξουν την τοπική επιχειρηματικότητα και, παράλληλα, να διευκολύνουν την υποδοχή παραγωγικών επενδύσεων. Από πολύ νωρίς προσπαθήσαμε να στηρίξουμε και να αναπτύξουμε τις σχέσεις συνεργασίας και συναλληλίας που απαιτεί η Μεταρρύθμιση στην Διοίκηση του πρώτου και δευτέρου βαθμού  Αυτοδιοίκησης. Το πλαίσιο συνεργασίας όμως, μεταξύ των δύο επιπέδων Αυτοδιοίκησης έχει ανάγκη θεσμικής ενίσχυσης και υποστήριξης με μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων από τα αρμόδια Υπουργεία και μία ευελιξία όσον αφορά την κατασκευή έργων αρμοδιότητας των Δήμων.

Τόσο η κυβέρνηση, όσο και το Υπουργείο σας έχουν εξαγγείλει την ενίσχυση και ισχυροποίηση της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αναγνωρίζοντας τον αναπτυξιακό ρόλο της. Αυτό είναι πολύ αποφασιστικό βήμα όμως, η πρόθεση αυτή δεν είναι δυνατό να παραμένει στο επίπεδο των εξαγγελιών και στην πράξη να παρατηρούμε την συνεχή και αδικαιολόγητη αποδυνάμωση του θεσμού.

Οι σημαντικές μειώσεις των εσόδων έχουν σαν αποτέλεσμα την εκτέλεση του προϋπολογισμού σε οριακό επίπεδο πλέον. Υπάρχουν πολλές ανελαστικές δαπάνες που καλύπτουμε και που δυσκολευόμαστε σήμερα να πληρώσουμε. Καταβάλουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε οι περικοπές να μην αποβούν σε βάρος της ασφάλειας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Δυστυχώς, η μετάβαση σε μία διοίκηση περισσότερο αποτελεσματική αλλά λιγότερο ακριβή, που αποτελεί προγραμματικό στόχο του Υπουργείου Εσωτερικών, απαιτεί υποδομές οι οποίες δεν υπάρχουν σήμερα στην ελληνική περιφέρεια. Θέλουμε να προχωρήσουμε στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, πως όμως θα γίνει αυτό χωρίς τις αντίστοιχες υποδομές και κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού;

1.Περιφερειακή Κυβέρνηση.   
Στην Κεντρική Μακεδονία επιχειρούμε με συγκεκριμένες δράσεις να ξαναφέρουμε την πολιτική στην θέση που ορίζει ο προορισμός της. Στην θέση δηλαδή να κατευθύνει την ανάπτυξη και να στηρίζει την κοινωνία. Όπως ανέφερε και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, συγκροτήσαμε την πρώτη Περιφερειακή Κυβέρνηση στην χώρα αναθέτοντας σε Αντιπεριφερειάρχες πολιτική ευθύνη και κατευθυντήρια λειτουργία στα πεδία των Γενικών Διευθύνσεων. Επιχειρούμε να δημιουργήσουμε την αναγκαία και ικανή προϋπόθεση για τον συντονισμό της ανάπτυξης και της ορθόλογης διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων φυσικών, ανθρώπινων και οικονομικών.

Ειδικότερα :
α. Ενίσχυση με κάθε τρόπο της ενεργού παρουσίας της Περιφερειακής Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων που θέτει η κρίση στην οικονομία, την κοινωνία και τον πολιτισμό της καθημερινότητάς μας.
β. Δημιουργία Επιτελικού Οργάνου στην Περιφεριακή Διοίκηση, ώστε να αποτελεί το πρώτο επίπεδο συντονισμού, συγκέντρωσης και διάχυσης των κατευθύνσεων του Περιφερειάρχη για την παραγωγή περιφερειακής πολιτικής και εφαρμογής των σε όλο το σώμα της περιφερειακής Κυβέρνησης και της περιφερειακής Διοίκησης.
γ. Δημιουργία ενός περιεκτικού μηχανισμού Περιφερειακού Ταμείου Κεντρικής Μακεδονίας, για τη διαχείρηση και διάθεση όλων των οικονομικών πόρων από όπου κι αν προέρχονται αυτοί για την Κεντρική Μακεδονία, ώστε να στηρίζεται η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, να δημιουργείται πλούτος και να στηρίζεται η κοινωνία την τρέχουσα περίοδο της Κρίσης.

2.Νέα συλλογικότητα στην Περιφερειακή Κυβέρνηση για τον συντονισμό και την διοίκηση διαχείρισης των πόρων Ανάπτυξης .  
Οι προτεραιότητές μας αφορούν πρώτα και κύρια τους όρους και τις προϋποθέσεις επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας σε δύο πυλώνες :
α. την αγροτική οικονομία – μεταποίηση επιχειρήσεων ,
β. στον τουρισμό - πολιτισμό            
τόσο στη κατεύθυνση του εξωστρεφούς προσανατολισμού, όσο και στην κατεύθυνση δραστικής μείωσης των εισαγωγών, οι οποίες εύλογα μπορεί να αντικατασταθούν από προϊόντα της Ελληνικής παραγωγής.
Συστηματικές παρεμβάσεις «μόχλευσης» των διαθέσιμων αναπτυξιακών πόρων των περιφερειακών οικονομίων στις τοπικές κοινωνίες της Κεντρικής Μακεδονίας για την υποστήριξη της αγροτικής οικονομίας της αυτάρκειας.


3.   Περιφερειακή Διοίκηση.  
Υποστήριξη της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης ώστε :
α. Να δημιουργηθούν προϋποθέσεις οριζόντιων συνεργασιών Διοίκησης της Ανάπτυξης της Πραγματικής Οικονομίας.
β. Να δημιουργηθούν προϋποθέσεις συντονισμού  Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης ανά Περιφερειακή Ενότητα και ανά Ζώνη αναπτυξιακών Παρεμβάσεων, ώστε να επιτυγχάνεται συνέργεια και ορθολογική αξιοποίηση των αναπτυξιακών διαθέσιμων και των εθνικών και κοινοτικών οικονομικών πόρων ανάπτυξης.
γ.  Να σχεδιάσουμε την διοικητική ενοποίηση των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών της Διοίκησης της Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να διοικηθεί η ανάπτυξη. Οι υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων οφείλουν και πρέπει να αποτελούν οργανικά μέλη αυτής της νέας πολιτικής και διοικητικής συλλογικότητας.


Εν κατακλείδι, αυτήν την κρίσιμη καμπή για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και τη Χώρα απαιτείται ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ – ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ των στρατηγικών επιδιώξεων των εφαρμοστέων πολιτικών και των συνακόλουθων επιχειρησιακών σχεδιασμών προδιαγράφοντας και τα σχέδια δράσης ανά τομέα, ανά κλάδο και ανά περιφερειακή ενότητα. Μα περισσότερο χρειάζεται να μετουσιωθεί σε έργο η συλλογική αντίληψη των οργάνων και υπηρεσιών  των επτά περιφερειακών ενοτήτων για συλλογικές δράσεις με στόχους, στρατηγική και σχέδιο για την Ανάπτυξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

20 Σεπ 2013

ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΠΕ

Στις εργασίες του εκτάκτου συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.ΠΕ.) το οποίο διεξάγεται στην Αθήνα συμμετέχει ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. 
Η θεματολογία του συνεδρίου αφορά κυρίως τα οικονομικά των Περιφερειών – Περιφερειακών Ενοτήτων από τη μία και ο σημαντικός ρόλος που πρέπει να διαδραματίσουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας από την άλλη. 
Ο κ. Θεοδωρίδης στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του ως υπεύθυνος του Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα μιλήσει για το σχεδιασμό και τη στρατηγική ανάπτυξης που ακολουθείται στην Π.Κ.Μ. παράλληλα με τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στην εκτέλεση αναπτυξιακών δράσεων από τα ασφυκτικά οικονομικά περιθώρια, λόγω της κρίσης. 
Επίσης, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης θα αναφερθεί στο κρίσιμο θέμα της μεταφοράς μαθητών, ένα ζήτημα που απασχολεί όλες τις Περιφέρειες. «Κυρίαρχος στόχος είναι να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια ώστε να ξεκινήσει και να λειτουργήσει ομαλά και χωρίς προβλήματα η μεταφορά των μαθητών. Κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει το δικαίωμα στη μάθηση και στην εκπαιδευτική διαδικασία από τα παιδιά μας», τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης.

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟΝ ΟΜΑΔΙΚΟ ΤΑΦΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης κατέθεσε στεφάνι στον ομαδικό τάφο των Γιαννιτσών, τιμώντας την μνήμη των 120 αγωνιστών της εθνικής αντίστασης οι οποίοι φονεύθηκαν μαρτυρικά από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις 14 Σεπτεμβρίου 1944. 
Ο κ. Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Θυμόμαστε και τιμούμε τους νεκρούς συμπατριώτες μας που εκτελέστηκαν από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί χρέος μας ενώ οι αγώνες τους μας καθοδηγούν στις σημερινές δύσκολες συνθήκες της κρίσης αλλά και εξελίξεων που εκκολάπτονται στην Ανατολική Μεσόγειο».

"Ως πρόσφυγες και ως Έλληνες, τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας και δηλώνουμε υπερήφανοι συνεχιστές της προσφοράς και του αγώνα τους"

 Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν οι επίσημες εκδηλώσεις μνήμης της 14ης Σεπτεμβρίου, ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος σε συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και των Προσφυγικών Συλλόγων. 
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την πραγματοποίηση επιμνημόσυνης δέησης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας, με την χοροστασία του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού-Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη. 
κ. Αντιπεριφερειάρχης συνόψισε μέσα σε λίγα λεπτά το δράμα της Μικρασιατικής καταστροφής και σύνδεσε τα ιστορικά γεγονότα της εποχής με τις σύγχρονες εξελίξεις. Τόνισε τη σημασία της εθνικής μνήμης και την ανάγκη για αλληλεγγύη και ομοψυχία ώστε γρήγορα η Ελλάδα να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη και στον κόσμο. 
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού, τήρηση σιγής ενός λεπτού και εθνικός ύμνος. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μία ξεχωριστή εκδήλωση μνήμης, σε συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, του Δήμου Πέλλας, της Μικρασιατικής Εστίας Πέλλας και των Προσφυγικών Συλλόγων στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας, στα Γιαννιτσά. 
Στην εκδήλωση χαιρέτησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης και ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Πρόεδρος της Μικρασιατικής Εστίας Πέλλας κα. Ελένη Μαυροκεφαλίδου. 
Παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές κκ. Γεώργιος Καρασμάνης και Ιορδάνης Τζαμτζής, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων και πολλοί πολίτες από την ευρύτερη περιοχή. Κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Θεοφάνης Μαλκίδης, Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Μικρά Ασία: Υπάρχει χώρος στην εποχή της κρίσης για την ιστορική μνήμη;». Ο έγκυρος ομιλητής παρουσίασε στοιχεία του σημαντικού πολιτισμού που αναπτύχθηκε από τους Έλληνες, εδώ και 3.000 χρόνια, στα παράλια και ενδότερα της Μικράς Ασίας και έθεσε πληθώρα ερωτημάτων αναφορικά με την ερμηνεία και σημασία των δραματικών γεγονότων της γενοκτονίας. 
Μίλησε με ιδιαίτερο πάθος, αναφερόμενος σε πολλές πικρές αλήθειες και στέλνοντας μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες με κυριότερο την απαίτηση για πλήρη και ουσιαστική αναγνώριση της γενοκτονίας σε διεθνές επίπεδο. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή της χορωδίας του Συλλόγου Μικρασιατών Έδεσσας «Η Μπίγα» η οποία τραγούδησε, με μουσική συνοδεία, τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες. Ακολουθεί ένα απόσπασμα από την ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης: «Η 14η Σεπτεμβρίου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας συμπίπτει με την εορτή Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, την μεγάλη εορτή της Χριστιανοσύνης. Μέσα από την σταύρωση και την ανάσταση Του Χριστού γεννήθηκε η ελπίδα και το φως. 
Μέσα σε λίγες δεκαετίες, οι ρακένδυτοι πρόσφυγες, μαζί με τον ντόπιο πληθυσμό, κατάφεραν την ανασυγκρότηση της Ελλάδας. Πέτυχαν την ανάπτυξη της παιδείας, της οικονομίας, της κοινωνικής μέριμνας. Τιμούμε σήμερα την ιερή μνήμη των νεκρών μαρτύρων και θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής στον απόηχο θλιβερών γεγονότων που εξελίσσονται στην γειτονική μας Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή, η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να δοκιμάζεται από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, την έλλειψη ρευστότητας και την ανεργία. Μέσα σ’ αυτήν την δύσκολη και ταραγμένη εποχή, μοναδική παρηγοριά και ελπίδα είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, η ομοψυχία και η αλληλοβοήθεια που στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν αποτελούν εύκολο στόχο. Αντέχουμε και, μέσα από καίριες πρωτοβουλίες και δράσεις, βρίσκουμε τον τρόπο και τον δρόμο ώστε να συνεχίζουμε με το κεφάλι ψηλά. Προσπαθούμε να έχουμε την πλήρη ευθύνη και έλεγχο των εξελίξεων που αφορούν το μέλλον μας. 
Δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό, οι εμπνευστές των μνημονίων και κάποιοι κερδοσκόποι τραπεζίτες επιχειρούν μεθοδευμένα να χάσουμε όλα όσα καταφέραμε. Σε αυτήν την νέα απειλή, η κοινωνία παραμένει ενωμένη υψώνοντας ένα συνεκτικό τοίχος αντίστασης. 
Η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνουν έναν νέο ρόλο και πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης. Στεκόμαστε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη απέναντι στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Ως πρόσφυγες και ως Έλληνες, τιμούμε τη μνήμη τους και δηλώνουμε υπερήφανοι συνεχιστές της προσφοράς και του αγώνα τους».

11 Σεπ 2013

"Τα σχολεία μπορούν να είναι φάροι κοινωνικής επαγρύπνησης και πολιτισμού"

Κοντά στους μαθητές, καθηγητές και γονείς κατά την τέλεση του καθιερωμένου αγιασμού με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. 
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης επισκέφτηκε συμβολικά σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να αφουγκραστεί τον σχολικό παλμό σε μία δύσκολη περίοδο για την ελληνική κοινωνία και σχολική κοινότητα. 
Σχολιάζοντας την επικαιρότητα, ο κ. Θεοδωρίδης δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχηθώ καλή δύναμη στους γονείς και στις οικογένειες των μαθητών και καλή σχολική χρονιά στους δασκάλους και στους καθηγητές οι οποίοι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην εκπαίδευση των μαθητών και πρέπει να είναι κοντά τους και να δείχνουν κατανόηση. 
Επιτελούν λειτούργημα και πρέπει να είναι απερίσπαστοι στο σημαντικό εκπαιδευτικό τους έργο. Η κρίση άλλωστε έχει δημιουργήσει προβλήματα στον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο των μαθητών με αποτέλεσμα, πολλές φορές, αυτοί να επηρεάζονται αρνητικά. Ελπίζω και εύχομαι ότι η πολιτεία θα ακούσει με προσοχή τα αιτήματά τους και θα ανταποκριθεί ανάλογα. 
Μέσα από τον διάλογο, με λογική και σύνεση προκύπτουν συνήθως κοινά αποδεκτές λύσεις. Επίσης εύχομαι καλή πρόοδο στους μαθητές οι οποίοι θα πρέπει να αποκτήσουν πολλά εφόδια και να αναπτύξουν ικανότητες που θα τους καταστήσουν ανταγωνιστικούς σε μία κοινωνία με κύρια χαρακτηριστικά την αβεβαιότητα, την παγκοσμιοποίηση και τις νέες τεχνολογίες. Προσηλωμένοι στον στόχο τους μπορούν να τα καταφέρουν με τη συνδρομή των καθηγητών και τον γονέων. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα ώστε να βελτιώνονται συνεχώς οι συνθήκες μάθησης της νέας γενιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Κατασκευάζουμε νέα διδακτήρια, υποστηρίζουμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα και ανταποκρινόμαστε άμεσα στις σχολικές ανάγκες συνεργαζόμενοι με τους Δήμους που έχουν πλέον την αρμοδιότητα συντήρησης των σχολικών κτιρίων. 
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω το θέμα της μεταφοράς των μαθητών για το οποίο έχω επανειλημμένα τονίσει με σχετικές μου επιστολές την κρισιμότητα του ζητήματος και την αναγκαιότητα να επιλυθεί άμεσα. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη δυσκολίες στην επίλυσή του. Όλοι οι μαθητές έχουν δικαίωμα στην μάθηση και η πολιτεία οφείλει να διευκολύνει την πρόσβαση στην εκπαίδευση όλων των μαθητών, ακόμη και αν κατοικούν σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές. Υπάρχει ένας κοινωνικός αναβρασμός ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί και να διοχετευτεί με δημιουργικό τρόπο για τη βελτίωση των συνθηκών της σχολικής ζωής. 
Είναι σημαντικό και κρίσιμο να διατηρήσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη, τις καλές σχέσεις και την συνεργασία μεταξύ μας που αποτελούν προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων».

ΝΕΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΣΤΟ LEADER ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ

Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013 – ΠΑΑ» της χώρας μας, εγκρίθηκε με την υπ’ αρ. 5807/29.06.2009 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η εφαρμογή τοπικού προγράμματος, φορέας υλοποίησης του οποίου είναι η Εταιρεία μας, η οποία αποτελεί την Ομάδα Τοπικής Δράσης (Ο.Τ.Δ.). 
Περιοχή εφαρμογής αποτελούν τα ακόλουθα Τοπικά Διαμερίσματα:
ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ 
Τοπικές Κοινότητες : Μεσημερίου, Πλατάνης, Ριζαρίου & Φλαμουριάς και ο οικισμός Αγίας Φωτεινής. 
ΔΗΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ 
Τοπικές Κοινότητες: Κρύας Βρύσης (ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗ), Πέλλας, Νέας Πέλλας, Αγροσυκιάς, Αθύρων, Δυτικού, Ραχώνας , Αμπελειών, Μελισσίου, Αγίου Λουκά, Ακρολίμνης & Εσωβάλτων και ο οικισμός Σταυροδρομίου. 
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων είναι 15η Νοεμβρίου 2013 ημέρα Παρασκευή και ώρα 15.00 
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 
Οι επενδυτικές προτάσεις υποβάλλονται στην έδρα της ΑΝ.ΠΕ Σακελλαροπούλου 14, Τ.Κ 58200, Έδεσσα είτε ιδιοχείρως, είτε με συστημένη ταχυδρομική επιστολή ή ταχυμεταφορά, με την ένδειξη «Για την πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος του τοπικού προγράμματος της Ο.Τ.Δ. Αναπτυξιακή Πέλλας – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία Ο.Τ.Α.» 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητούν πληροφορίες από την ΑΝ.ΠΕ σχετικά με τη διαδικασία υποβολής των προτάσεων, στα τηλέφωνα 23810-21000 & 24858 ή επί τόπου στην έδρα της εταιρείας κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες. 
Η παρούσα πρόσκληση και τα παρακάτω αναπόσπαστα τμήματά της είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της εταιρείας www.anpe.gr 
1. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
 2. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 
3. ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΑΙ ΦΑΚΕΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ 
4. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑΣ (ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ) 
5. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ) 
6. ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΙΜΩΝ ΜΟΝΑΔΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 
7. ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, Η Κ.Υ.Α. 401/2010 & Η Κ.Υ.Α. 2974/710/04-04-2009 ΜΕ ΤΥΧΟΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ 
8. ΤΟ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Ο.Τ.Δ. 

10 Σεπ 2013

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ

Ένα ακόμη έργο το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, τη Νέα Πτέρυγα του Νοσοκομείου Έδεσσας, επισκέφτηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού-Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη ο οποίος τον ενημέρωσε για τις τεχνικές προδιαγραφές κι άλλες λεπτομέρειες του έργου. Παρόντες ήταν επίσης ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας κ. Μάρκου Μάρκος, όπως και ο αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Έδεσσας κ. Αλέξανδρος Βουδρισλής.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχονταν σε 4.700.000,00€ και συνολικά αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στη Νέα Πτέρυγα θα αναπτυχθούν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και οι διοικητικές υπηρεσίες. Η νέα διάταξη θα επιτρέψει την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών υγείας που προσφέρονται από το Νοσοκομείο και θα βελτιώσει σημαντικά το επίπεδο άνεσης και ασφάλειας των νοσηλευομένων.

Ο κ. Περιφερειάρχης συνεχάρη τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, τις τεχνικές υπηρεσίες και τον εργολάβο για την ταχύτητα ολοκλήρωσης των εργασιών, εντός προϋπολογισμού και με υψηλές προδιαγραφές που διασφαλίζουν πλήρως την ασφαλή και λειτουργική αξιοποίηση του έργου. Επίσης, τόνισε τις ενέργειες της Περιφέρειας για την προμήθεια σύγχρονου ξενοδοχειακού εξοπλισμού για τις νέες εγκαταστάσεις προϋπολογισμού 150.000,00 ευρώ.  

Με την ευκαιρία, ο κ. Τζιτζικώστας και ο κ. Θεοδωρίδης, συζήτησαν με την διοίκηση του Νοσοκομείου για ώριμα έργα, προϋπολογισμού πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που αφορούν τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην Π.Ε. Πέλλας και πρόκειται να ενταχθούν στη νέα, 5η Προγραμματική Περίοδο (2014-2020) χρηματοδότησης έργων ανάπτυξης από την ΕΕ.

Ενδεικτικά, μεταξύ των προτεινόμενων έργων για ένταξη στην Νέα Προγραμματική Σύμβαση (νέο ΕΣΠΑ) περιλαμβάνονται:

·          Προμήθεια ψηφιακών μαστογράφων για τα Νοσοκομεία Γιαννιτσών και Έδεσσας, προϋπολογισμού 550.000,00 €
·          Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τις ανάγκες Μονάδων Εντατικής Φροντίδας (ΜΕΘ ΜΑΦ, Αναισθησιολογικού) των Νοσοκομείων Γιαννιτσών και Έδεσσας με προϋπολογισμό 350.000,00 €
·          Προμήθεια μαγνητικού τομογράφου και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ακτινολογικού για το Νοσοκομείο Γιαννιτσών 1.900.000,00 €
·          Προμήθεια ιατροτεχνολογικύ εξοπλισμού της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Έδεσσας, 260.000,00 €
·          Προμήθεια ακτονολογικού μηχανήματος Κέντρου Υγείας Κρύας Βρύσης, προϋπολογισμού 70.000,00 €
·          Κτιριακός εκσυγχρονισμός του Κέντρου Υγείας Αριδαίας, 190.000,00 €
·          Ίδρυση Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στη Δημοτική Κοινότητα Πέλλας με προϋπολογισμό 550.000,00 €
·          Προμήθεια ασθενοφόρων για όλες τις διοικητικές μονάδες 256.000,00 €
·          Προμήθεια ιαστροτεχνολογικού, ηλεκτρομηχανολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού για τα δύο Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών, 3.950.000,00 €
·          Επέκταση του Νοσοκομείου Γιαννιτσών
·          Έργα κτιριακού και ενεργειακού εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων και έργα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης έχει συνεχή συνεργασία με τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας και τον Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα ώστε να προχωρήσει γρήγορα η ένταξη των έργων. Στόχος είναι να μην χαθεί καμία ευκαιρία για τη βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης και παροχής υπηρεσιών υγείας για τους κατοίκους της Π.Ε. Πέλλας.


Τα εγκαίνια της Νέας Πτέρυγας πρόκειται να πραγματοποιηθούν σύντομα. 

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στην Έδεσσα βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, προκειμένου να προεδρεύσει σε ευρεία σύσκεψηγια τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές στην Π.Ε. Πέλλας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Πέλλας και αρμόδιου στον τομέα του Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Π.Κ.Μ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη. 
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι πρόεδροι των πέντε εμπορικών συλλόγων της Π.Ε. Πέλλας (Έδεσσας, Γιαννιτσών, Αριδαίας, Σκύδρας και Κρύας Βρύσης), ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας Ιορδάνης Τσώτσος, ο Γραμματέας της Ε.Σ.Ε.Ε. Γεώργιος Καρανίκας, εκπρόσωποι των Εργατοϋπαλληλικών Κέντρων Έδεσσας και Γιαννιτσών, ο περιφερειακός σύμβουλος της Π.Κ.Μ. Γιάννης Ανδρίτσος, ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτριος Γιάννου,στελέχη συναρμόδιων υπηρεσιών εμπορίου και υγείας και λοιποί υπηρεσιακοί παράγοντες. 
«Συνεχίζουμε τη δημόσια διαβούλευση για το κρίσιμο ζήτημα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές με ξεχωριστές συσκέψεις ανά περιφερειακή ενότητα, όπου συζητάμε ανοιχτά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να οικοδομήσουμε όλοι μαζί ένα κοινό και βιώσιμο μοντέλο για την τοπική οικονομία, προς όφελος των πολιτών και των επαγγελματιών. Πριν από τις οριστικές μας αποφάσεις, λαμβάνουμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής,συζητώντας διεξοδικά με τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου, που γνωρίζουν καλά την τοπική αγορά και τις ανάγκες της. Κυρίαρχη προτεραιότητά μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί η επανεκκίνηση της οικονομίας μας σε νέες, υγιείς βάσεις, που θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάκαμψη της αγοράς και, ταυτόχρονα, θα προωθήσουν την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη», σημείωσε κατά την έναρξη της σύσκεψης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. 
Αναφερόμενος στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας  Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας επανέλαβε την προτεραιότητα της διοίκησης της Π.Κ.Μ. για την ένταξη και χρηματοδότηση έργων πνοής στην Π.Ε. Πέλλας, όπως το ενιαίο έργο των παρακάμψεων Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας. Επίσης, αναφέρθηκε στα υπόλοιπα έργα που υλοποιούνται στην Π.Ε. Πέλλας για τη συντήρηση, τη βελτίωση και τον ηλεκτροφωτισμό του οδικού δικτύου της αρμοδιότητας της Π.Κ.Μ. 
O Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και αρμόδιος στον τομέα του Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Π.Κ.Μ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, που συντόνισε τη συζήτηση, παρουσίασε αναλυτικά το νέο νομικό πλαίσιο, τονίζοντας ότι «προέχουν τα συμφέροντα των εμπόρων και η βελτίωση της εξυπηρέτησης των καταναλωτών μέσα από μία απόφαση που θα ικανοποιεί την πλειοψηφία». Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι απόψεις των εκπροσώπων των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, καθώς και το ομόφωνο αίτημά τους για την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της Π.Ε. Πέλλας σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθεσία και μέχρι επτά Κυριακές (καλύπτοντας κυρίως τις χρονικές περιόδους των εορτών και των εκπτώσεων). 
Την ευθύνη υπογραφής της σχετικής απόφασης θα έχει ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, με δυνατότητα ετήσιας αναθεώρησής της.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη, μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Καταλληλότητας Αθλητικών Εγκαταστάσεων, στελεχών των Δήμων και εκπροσώπων Αθλητικών Σωματείων πραγματοποιήθηκε σήμερα (9/9) στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας με θέμα την εφαρμογή της νομοθεσίας περί αδειοδότησης των αθλητικών εγκαταστάσεων. 
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα, όπως το χαρακτήρισαν ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, το οποίο προέκυψε μετά από την έκδοση Αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μη χορήγησης αδειών λειτουργίας σε αθλητικές εγκαταστάσεις της Π.Ε. Πέλλας. 
Συνέπεια της έκδοσης των παραπάνω Αποφάσεων ήταν η σφράγιση, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, περίπου του ¼ των αθλητικών εγκαταστάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας οι οποίοι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις που ορίζει η νομοθεσία. Το θέμα αφορά βέβαια τους αθλητικούς χώρους και τη διεξαγωγή αγώνων σε όλη την ελληνική επικράτεια. Μετά από την ενημέρωση που έγινε από τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Καταλληλότητας Αθλητικών Εγκαταστάσεων, των λοιπών παρευρισκομένων και τις αναμενόμενες δυσμενείς επιπτώσεις για τη διεξαγωγή των αγώνων, ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συζητηθεί το θέμα άμεσα από την Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας η οποία συνεδριάζει μεθαύριο Τετάρτη (11/9) με τη συμμετοχή όλων των Αντιπεριφερειαρχών της Κεντρικής Μακεδονίας. 
Επίσης, να προωθηθεί η επίλυση του θέματος σε συνεργασία με τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιάννη Ανδριανό σε κοινή συνάντηση που θα έχουν στην Αθήνα (αναστολή της εφαρμογής του νόμου τουλάχιστον μέχρι το τέλος της τρέχουσας αθλητικής σαιζόν). 
Εντωμεταξύ, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ζήτησε από τα στελέχη των Δήμων της Π.Ε. Πέλλας να ξεκινήσουν επείγουσες ενέργειες για την κάλυψη των προδιαγραφών που προβλέπει ο νόμος για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και αφορούν ουσιαστικά ζητήματα ασφάλειας της χρήσης τους (έλεγχος και έκδοση βεβαιώσεων στατικής επάρκειας των εγκαταστάσεων και λήψη μέτρων πυροπροστασίας).

6 Σεπ 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ

 
Συνάντηση με τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρο Καράογλου στο γραφείο του στο Διοικητήριο είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Η επίσκεψη του κ. Καράογλου εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποίησε ο Υπουργός στην Πέλλα και συναντήσεων με στελέχη της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. 
Το θέμα της συζήτησης ήταν η καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και η προώθηση των σημαντικών έργων που διεκδικούνται καθώς επίσης και ενημέρωση για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα και η συζήτηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πέλλα, κυρίως στο οδικό της δίκτυο. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην ανάγκη χρηματοδότησης των παρακάμψεων Χαλκηδόνας – Γιαννιτσών και στη σύνδεση της Πέλλας με την Εγνατία Οδό. 
Μάλιστα ο κ. Αντιπεριφερειάρχης παρέδωσε στον κ. Υπουργό υπόμνημα με τις ενέργειες που έχουν γίνει σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα για τα έργα των παρακάμψεων καθώς επίσης και επιστολή σχετικά με την αδήριτη ανάγκη οδικής σύνδεσης της Π.Ε. Πέλλας με την Εγνατία Οδό. Επιπλέον, συζητήθηκαν τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται αυτήν την περίοδο από την Π.Ε. Πέλλας με τον κ. Θεοδωρίδη να υπογραμμίζει ότι μέχρι την τελευταία αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να ενταχθούν σε αυτό όλα τα ήδη δημοπρατημένα έργα της Π.Ε. Πέλλας. 
Στο σημείο αυτό ο κ. Θεοδωρίδης επισήμανε την αναγκαιότητα και τη σημασία της προώθησης των έργων που θα συνδράμουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Πέλλας. Από την πλευρά του ο κ. Καράογλου αφού ευχαρίστησε τον κ. Θεοδωρίδη για την υποδοχή και τη φιλοξενία, τόνισε ότι η Πέλλα είναι μια Περιφερειακή Ενότητα που αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα με το οδικό δίκτυο. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «οι δύο Περιφερειακές Ενότητες σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα οι οποίες χρειάζονται οικονομική ενίσχυση, άμεσα, για τη βελτίωση του οδικού δικτύου είναι η Πέλλα και η Δράμα». 
Επίσης, αναφέρθηκε σε πολιτιστική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αρχές Οκτωβρίου και αφορά εγκαίνια μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στην τοπική κοινότητα Καρυδιάς του Δήμου Έδεσσας με τη συμμετοχή σωματείων και οργανώσεων από την ευρύτερη περιοχή της Πέλλας και της Κεντρικής Μακεδονίας. 
Τέλος, συζητήθηκαν και θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας. Παρόντες ακόμη στη συνάντηση ήταν οι κ.κ. Βουλευτές Ι. Τζαμτζής, Δ. Σταμενίτης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μ. Ζωγράφου, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Πέλλας κ. Στ. Τοπάλογλου και ο Γεν. Γραμματέας της ΝΟΔΕ Πέλλας κ. Κ. Μπαρμπαγιάννης.

4 Σεπ 2013

"Καλώ τα μέλη των Προσφυγικών Συλλόγων κι όλους τους πολίτες της Πέλλας να τιμήσουν τις εκδηλώσεις με την παρουσία τους"

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, σε συνεργασία με τους Προσφυγικούς Συλλόγους και Σωματεία της Π.Ε. Πέλλας, συνδιοργανώνουν το επίσημο Πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης της 14ης Σεπτεμβρίου, ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος. Φέτος, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013, στην πόλη της Έδεσσας, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης καλεί τα μέλη των Προσφυγικών Συλλόγων και Σωματείων, τις τοπικές αρχές και φορείς καθώς επίσης και όλους τους πολίτες της Πέλλας να τιμήσουν με την παρουσία τους το περιεχόμενο των εκδηλώσεων. 
Ακολουθεί η αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος: 
Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013 

Ώρα 10.00 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας, με την χοροστασία του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη. 

Ώρα 10.45 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού (Πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου) και κατάθεση στεφανιών από τους κκ.: 
1. Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας 
2. Στρατηγός Διοικητής ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας 
3. Δήμαρχος Έδεσσας 
4. Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Έδεσσας 
5. Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας 
6. Διοικητής Διεύθυνσης Πυροσβεστικής Πέλλας 
7. Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Έδεσσας 
8. Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας 
9. Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών 
10. Εκπρόσωπος Προσφυγικών Συλλόγων Π.Ε. Πέλλας 
11. Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Εδέσσης, Αλμωπίας Ν. Πέλλας 
12. Σύνδεσμος Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου 
13. Σύνδεσμος Τραυματιών Πολεμιστών Οπλιτών Ν. Πέλλας 
14. Εθνική Αντίσταση Ν. Πέλλας (ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ) 
15. Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Νέων 
16. Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Ν. Πέλλας 
17. Ένωση Παλαιών Προσκόπων 
18. Πρόεδροι άλλων Οργανώσεων, Συλλόγων, Σωματείων 
Σιγή ενός λεπτού & Εθνικός ύμνος 
Ώρα 8.00μ.μ.(απόγευμα): Σε συνεργασία με την Μικρασιατική Εστία Π.Ε. Πέλλας και το Δήμο Πέλλας, εκδήλωση μνήμης με ομιλία από τον κ. Θεοφάνη Μαλκίδη, Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών με θέμα «Μικρά Ασία: Υπάρχει χώρος στην εποχή της Κρίσης για την Ιστορική Μνήμη;», στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πέλλας, στα Γιαννιτσά.

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 26Η ΓΕΩΡΓΙΚΗ - ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΛΛΑΣ

 Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης παραβρέθηκε την  Κυριακή, 1 /9 στην τελετή λήξης της 26ης Γεωργικής - Βιοτεχνικής Έκθεσης Πέλλας στην Κρύα Βρύση. 
Ο κ. Θεοδωρίδης έμεινε για αρκετή ώρα στο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, όπου συνομίλησε με πολίτες, υποδέχθηκε τους επισκέπτες του εκθεσιακού περιπτέρου και συζήτησε μαζί τους. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν στους επισκέπτες τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, όλων των ειδών, τα γευστικά εδέσματα και το εκλεκτά κρασιά. Όλα αγαθά υψηλής διατροφικής αξίας και ευεξίας της Πελλαίας Γης. 
Επιπλέον ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης τίμησε για την προσφορά τους στην οργάνωση του περιπτέρου και όχι μόνο, τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας, κ. Καφετζή Κωνσταντίνο, κα. Μπασινά Νικολέτα και κα. Καλαϊτζίδου Αικατερίνη. 
Οι γνώσεις και οι εμπειρίες τους από ανάλογες εκθέσεις στην παρουσίαση των προϊόντων της Πέλλας λειτούργησε πολύ θετικά και προσέλκυσε τους επισκέπτες της έκθεσης. Τέλος, ο κ. Θεοδωρίδης νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει τις επιχειρήσεις της Π.Ε. Πέλλας που προσέφεραν τα προϊόντα τους για τις ανάγκες του περιπτέρου. 
Με τον τρόπο αυτό αναδείχθηκε η πλούσια αγροτική παραγωγική βάση της Πέλλας, η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα των ανθρώπων. 
Σε σύντομη δήλωσή του ο κ. Θεοδωρίδης ανέφερε: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την παρουσία μας στην 26η Γεωργική Βιοτεχνική Έκθεση στην Κρύα Βρύση. Όλοι οι συντελεστές ανταποκρίθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό και «πέρασαν το μήνυμα» ότι ο πρωτογενής τομέας σε συνδυασμό με τον πολιτισμό και τον τουρισμό αποτελούν τις βάσεις αναθέρμανσης της τοπικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας μας. Συγχαρητήρια σε όλους και ένα μεγάλο ευχαριστώ στις επιχειρήσεις για την προσφορά των προϊόντων τους. Έχει καλλιεργηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και τους πολίτες και αυτό είναι πολύ θετικό. Εύχομαι και σε ανάλογες συμμετοχές και μελλοντικά». 
Μετά την παρουσία του στο περίπτερο της Π.Κ.Μ. – Π.Ε. Πέλλας ο κ. Θεοδωρίδης παρακολούθησε την αγροτική ημερίδα σε συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η οποία πραγματοποιήθηκε στο χώρο της έκθεσης και σήμανε τη λήξη της 26ης Γεωργική Βιοτεχνικής Έκθεσης Πέλλας.