19 Οκτ 2013

"ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΔΕΣΣΑΣ"

  Με επισημότητα και μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών και περιφερειακών αρχών και πλήθος κόσμου, από την ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, εορτάστηκε σήμερα η επέτειος απελευθέρωσης της Έδεσσας της 18ης Οκτωβρίου και ο Μακεδονικός Αγώνας. 
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου ενώ στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε επίσης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας. 
Παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές κκ. Γ. Καρασμάνης, Δ. Σταμενίτης, Ι. Τζαμτζής (εκπροσώπησε επίσης την βουλή των Ελλήνων) και Θ. Τζάκρη. Από την πλευρά της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Άλκης Νουσυκήρου, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκ μέρους άλλων φορέων ο Στρατηγός Πέτρος Γεωργίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας Παντελής Κολόμβος, ο νέος Διοικητής της Πυροσβεστικής Ζώης Γιώτης, κ.ά. 
Ο εορτασμός ξεκίνησε με την τέλεση θείας λειτουργίας και δοξολογίας στην Μητρόπολη, ενώ ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από την Διευθύντρια του 9ου δημοτικού σχολείου Έδεσσας κα. Μαρία Μπούζουρα. 
Ακολούθησαν επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στην μνήμη των θυμάτων ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση πολιτιστικών συλλόγων, μαθητών, προσκόπων και στρατιωτικών τμημάτων. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης σε δήλωσή του αναφέρει: «Ο εορτασμός της επετείου απελευθέρωσης της Έδεσσας μάς θυμίζει τις δυνατότητες και αντοχές του ελληνισμού. Η ελληνική ιστορία περιέχει πολλές ηρωικές προσωπικότητες και οι Έλληνες αποτελούν φωτεινό παράδειγμα ενός έθνους που γνωρίζει να αντιστέκεται και να μάχεται για σπουδαία ιδεώδη όπως είναι η ελευθερία και η ανεξαρτησία. 
Η σημερινή οικονομική κρίση δεν κάμπτει το ηθικό μας. Μέσα από την συνολική εθνική προσπάθεια και τον προσωπικό αγώνα του καθένα από εμάς μπορούμε και πάλι να οραματιστούμε καλύτερες ημέρες για την παρούσα και τις μελλοντικές γενιές». 
Μετά την παρέλαση ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη περπάτησαν στον πεζόδρομο της πόλης όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους πολίτες και να ανταλλάξουν απόψεις.

"Η επιστήμη και η καινοτομία στην υπηρεσία της κοινωνίας"

Μία πρωτότυπη ενημερωτική συνάντηση με θέμα την εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομία από τον φωτισμό στο οδικό δίκτυο και τα δημόσια κτίρια, μέσω νέων καινοτόμων τεχνολογικών υλικών και διατάξεων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 15/10, στην έδρα της Π.Ε. Πέλλας. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ο οποίος οργάνωσε την ενημέρωση, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτριος Πασόης, ο Αναπληρωτής Διοικητής Νοσοκομείου Έδεσσας-Γιαννιτσών κ. Αλέξανδρος Βουδρισλής και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας και των Δήμων που εργάζονται στις τεχνικές υπηρεσίες. 
Η ενημέρωση έγινε από Πανεπιστημιακούς Καθηγητές και Έλληνες επιστήμονες που ανέπτυξαν την καινοτομική εφαρμογή του φωτισμού με μαγνητική επαγωγή. Ο φωτισμός στους δρόμους, όπως και στο εσωτερικό των δημόσιων κτιρίων, αποτελεί μία σημαντική δαπάνη η οποία επιβαρύνει τους δημόσιους και δημοτικούς προϋπολογισμούς και μετακυλίεται στους φορολογούμενους πολίτες. 
Με τη χρήση καινοτομικών τεχνολογιών και, ειδικότερα, με τη χρήση λαμπτήρων μαγνητικής επαγωγής για τους οδικούς άξονες και λαμπτήρων led για τους εσωτερικούς χώρους μπορεί να επιτευχθεί τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας (μέχρι και 80%) και τελικά να έχουμε οικονομία, αλλά και προστασία του περιβάλλοντος. 
Στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας συμμετείχαν εξάλλου σε επίδειξη της νέας τεχνολογίας φωτισμού όπου διαπίστωσαν ότι οι λαμπτήρες επαγωγής είναι 3,3 φορές οικονομικότεροι ενώ εξασφαλίζουν μέγιστη αξιοπιστία στην ένταση του φωτισμού και στην φωτεινή ισχύ. Οι εισηγητές τόνισαν ότι οι επιλογές στον φωτισμό πρέπει να γίνονται με βάση τον κυκλοφοριακό φόρτο και να αποφεύγεται η ενεργειακή σπατάλη η οποία οδηγεί σε φωτορύπανση. 
Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται αφαίρεση των φωτιστικών διατάξεων και, ενδεχομένως, πύκνωση σε άλλες περιοχές που έχουν διαπιστωμένες ανάγκες, στο πλαίσιο αντίστοιχων μελετών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τις νέες τεχνολογίες αξιοποιώντας τα διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια. 
Με την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και διατάξεων είναι επίσης δυνατός ο έλεγχος ολόκληρου του δικτύου φωτισμού και η άμεση ανταπόκριση των υπηρεσιών σε περίπτωση βλάβης ή ακόμη και κακόβουλης ενέργειας. 
Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας αναφέρει σχετικά: «Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπορούν να είναι πρωτοπόροι στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ελάφρυνση της φορολογίας. Αντικαθιστώντας σταδιακά τα ενεργοβόρα συστήματα με άλλα που εξοικονομούν ενέργεια και μάλιστα είναι πιο αποτελεσματικά, εξασφαλίζουμε χρήματα για περισσότερα αναπτυξιακά έργα. 
Οι Έλληνες επιστήμονες είναι τουλάχιστον το ίδιο ικανοί με τους ξένους συναδέλφους τους, καινοτομούν σε πολλούς τομείς και οι λύσεις που προτείνουν μπορούν να εφαρμοστούν προς όφελος της κοινωνίας. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, μπορούν να συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία και μέσω εξαγωγών των καινοτομικών προϊόντων ή υπηρεσιών που δημιουργούν. 
Να σημειώσουμε ότι τόσο η ελληνική νομοθεσία, όσο και η κοινοτική καθιστούν υποχρεωτική την εφαρμογή κατάλληλων συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος».

"Τα κριτήρια της νέας ρύθμισης θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την σύγχρονη εικόνα της αγροτικής οικονομίας"

Ενόψει της τροποποίησης των κριτηρίων αναγνώρισης των οργανώσεων παραγωγών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης προσκαλεί τους βουλευτές, τους εκπροσώπους των ομάδων παραγωγών και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και φυσικά πρόσωπα σε σύσκεψη με θέμα την λειτουργία και τα Κριτήρια Αναγνώρισης των Οργανώσεων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. 
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 12:00 μ.μ στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας (5ος όροφος), στο Διοικητήριο της Έδεσσας. 
Λεπτομερέστερος τίτλος της συνάντησης είναι: «Αναγνώριση, Λειτουργία και Επιχειρησιακά Προγράμματα των Οργανώσεων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας». Πληροφορίες για την εκδήλωση δίνονται από το γραφείο τύπου της Π.Ε στο τηλ. 23813 51205. Εφόσον υπάρχουν γραπτές προτάσεις, μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο e-mail: pepellas1@gmail.com.

"Πρόγραμμα επιτήρησης λύσσας"

Από την Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Πέλλας –Τμήμα Κτηνιατρικής – γίνεται γνωστό στους κατοίκους της Π.Ε. Πέλλας ότι ,στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος Εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας, πραγματοποιήθηκε στις 13-10-2013 ημέρα Κυριακή ρίψη δολωμάτων με εμβόλιο για την ανοσοποίηση αλεπούδων από το ΥΠ.Α.Α.Τ. σε συνεργασία με τις τοπικές Κτηνιατρικές αρχές των Π.Ε. του εφαρμοζόμενου προγράμματος . 
Η ρίψη των δολωμάτων (εμβολίων) έγινε σε περιοχές του φυσιολογικού βιότοπου των αλεπούδων (ορεινοί όγκοι Π.Ε. Πέλλας) Παρακαλούνται άπαντες (δασοφύλακες , υλοτόμοι , κυνηγοί , κάτοικοι των περιοχών κ.λ.π.) να αποφεύγουν την επαφή με το προαναφερθέν δόλωμα (εμβόλιο), που προορίζεται για τις αλεπούδες, γιατί περιέχει τον ιό της Λύσσας και κάθε επαφή με αυτό ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα. Παραθέτουμε φωτογραφία –δείγμα του δολώματος. 

"Η καλλιτεχνική δημιουργία συμβαδίζει με την Ανάπτυξη"

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης παραβρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης του Συλλόγου Καλλιτεχνών «Απελλής» με έργα ζωγραφικής και γλυπτικής που πραγματοποιήθηκαν στο Παρθεναγωγείο της Έδεσσας το περασμένο Σάββατο 12 Οκτωβρίου. Παρών στα εγκαίνια ήταν επίσης ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου που έσπευσαν να δουν από κοντά τα έργα των Εδεσσαίων καλλιτεχνών. 
Η Πρόεδρος του Συλλόγου κα. Πουλχερία Αχειλαρά-Βελλή, έδωσε το «στίγμα» της έκθεσης που περιλαμβάνει μία μεγάλη ποικιλία καλλιτεχνικών έργων με θέμα το κόκκινο και ενημέρωσε για την πλούσια δράση του Συλλόγου. 
Η φιλόλογος και μέλος του συλλόγου κα. Σούλα Σιμιτζή αναφέρθηκε στο κόκκινο και στους συμβολισμούς του στην ελληνική παράδοση και τέχνη, αλλά και σε διεθνές ανθρωπολογικό και καλλιτεχνικό επίπεδο. 
Το προσεχές χρονικό διάστημα ο Σύλλογος πρόκειται να διοργανώσει ειδικά καλλιτεχνικά εργαστήρια σε διάφορα αντικείμενα και τεχνοτροπίες τα οποία θα είναι δωρεάν για τα μέλη του συλλόγου. 
Ο κ. Θεοδωρίδης είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί από τους δημιουργούς των εικαστικών έργων και να συνομιλήσει μαζί τους για τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες. Όπως αναφέρει σε δήλωσή του: «Η οικονομική κρίση και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε οι περισσότεροι στην καθημερινή μας επιβίωση, καθιστούν δύσκολη την ενασχόληση με την τέχνη. Εν τούτοις, οι συνθήκες της αβεβαιότητας και ο γρήγορος ρυθμός εναλλαγής εικόνων και γεγονότων αποτελούν μία σημαντική πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Η δημιουργία μάς κρατάει ζωντανούς και δίνει το νόημα της ζωής που αναζητούμε πολλές φορές σε πράγματα που δεν έχουν πραγματική αξία. Τα μέλη του «Απελλή» μάς εκπλήσσουν πάντοτε ευχάριστα. Η Περιφέρεια στηρίζει, με όλες της τις δυνάμεις, την καλλιτεχνική δημιουργία και είναι πάντοτε ανοικτή σε προτάσεις και ιδέες για καλύτερη προβολή και διάδοση της καλλιτεχνικής δημιουργίας που παράγεται στην Π.Ε. Πέλλας. Όπως είναι γνωστό, δεν νοείται ανάπτυξη δίχως πολιτισμό».

13 Οκτ 2013

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 18ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Φωτογραφία Αρχείου
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης προσκαλεί τις τοπικές αρχές, φορείς και συλλόγους, καθώς επίσης και όλους τους πολίτες να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις συνεορτασμού της 18ης Οκτωβρίου για την απελευθέρωση της Έδεσσας από τους Τούρκους και της ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα που φέτος θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013, στην πόλη της Έδεσσας, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. 
Οι εκδηλώσεις οργανώνονται, όπως κάθε χρόνο, από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας σε συνεργασία με τον Δήμο Έδεσσας. 
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013 περιλαμβάνει: 
Ώρα 10.30π.μ.: Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας, με την χοροστασία του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την Διευθύντρια του 9ου Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας κα. Μαρία Μπούζουρα. 
Ώρα 11.30 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης και κατάθεση στεφανιών, τήρηση σιγής ενός λεπτού στη μνήμη των θυμάτων και ανάκρουση εθνικού ύμνου. 
Ώρα 12.00: Παρέλαση αναπήρων πολέμου, μαθητών-μαθητριών, Προσκόπων-Οδηγών και τμημάτων Ενόπλων Δυνάμεων 
Επίσης, ορίζονται: 
Α) Γενικός σημαιοστολισμός από της 8ης πρωινής ώρας μέχρι και της δύσεως του ηλίου της ημέρας της εορτής. 
Β) Φωταγώγηση όλων των δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων του Δήμου Έδεσσας, καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών από της δύσεως του ηλίου της ημέρας της εορτής μέχρι και τις πρωινές ώρες της επομένης.

Συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για το θέμα των Παρακάμψεων

Με τον Υπουργό κ. Χρυσοχοϊδη.
Συνάντηση σε καλό κλίμα είχε σήμερα Παρασκευή ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και συγκεκριμένα το θέμα των Παρακάμψεων Χαλκηδόνας, Γιαννιτσών αλλά και του Μαυροβουνίου - Σκύδρας. Ο κ. Θεοδωρίδης ζήτησε από τον Υπουργό την ένταξη των συγκοινωνιακών έργων της Π.Ε. Πέλλας «Παράκαμψη Χαλκηδόνας» και «Παράκαμψη Γιαννιτσών» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Προσπελασιμότητας. 
Ανέφερε δε, ότι η Παράκαμψη Γιαννιτσών αποτελεί και τον κάθετο άξονα – έξοδο της Π.Ε. Πέλλας στην Εγνατία Οδό, που απουσιάζει σήμερα από την Πέλλα. Ο κ. Θεοδωρίδης επισήμανε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου (και μάλιστα χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ, άρα είναι υποχρεωτικά πρέπει να ενταχθεί προς χρηματοδότηση) και κατά συνέπεια δεν παρουσιάζεται πλέον επισφάλεια στην κατασκευή των δύο παρακάμψεων. Ακόμη, τόνισε τον αναπτυξιακό και ανταποδοτικό χαρακτήρα των έργων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, όσον αφορά την ασφάλεια μετακίνησης κατοίκων και εμπορευμάτων από και προς τα εθνικά και διευρωπαϊκά δίκτυα. 
Επίσης έγινε αναφορά για τις υπόλοιπες παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο της Πέλλας όπως το τμήμα Μαυροβούνι – Έδεσσα. Από την πλευρά του ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε ότι γνωρίζει σε ποιο στάδιο βρίσκεται το ενιαίο έργο των δύο παρακάμψεων καθώς επίσης ότι παρουσιάζει μελετητική ωριμότητα και δήλωσε ότι θα γίνει προσπάθεια ώστε οι δύο παρακάμψεις να αποτελέσουν έργο – γέφυρα από την 4η στην 5η Προγραμματική Περίοδο, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Θεοδωρίδης. 
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της αφού ο κ. Χρυσοχοϊδης γνωρίζει την υπάρχουσα κατάσταση του οδικού δικτύου και την μεγάλη αναγκαιότητα κατασκευής των παρακάμψεων. 
Επίσης ανέφερε ότι στην ατζέντα των έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας έχει τοποθετήσει ως πρωτεύοντα έργα αυτά των παρακάμψεων και έχει αναφέρει ότι το έργο θα ξεκινήσει, σε κάθε περίπτωση, από τις προκαταβολές της 5ης Προγραμματικής Περιόδου. 
Στο περιθώριο της συνάντησης οι δύο άνδρες συζήτησαν και για άλλα θέματα όπως η αγροτική παραγωγή της Πέλλας – Ημαθίας και θέματα της επικαιρότητας.

Η Π.Ε. Πέλλας στηρίζει τη δράση του Κέντρου Πρόληψης «ΟΡΑΜΑ»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Πέλλας «ΟΡΑΜΑ» έκανε μια συνολική αποτίμηση των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν το σχολικό έτος 2012-2013. Οι δράσεις του Κέντρου αναλύονται παρακάτω:
A. Εκπαιδεύσεις Γονέων Πραγματοποιήθηκαν 7 ομάδες, 10 ενημερώσεις , 7 επανατροφοδοτικές συναντήσεις με 354 γονείς. 
Β. Σεμινάρια Εκπαιδευτικών – Εποπτείες Πραγματοποιήθηκαν 7 σεμινάρια, 18 εποπτικές συναντήσεις, 6 επανατροφοδοτικές συναντήσεις και 3 ενημερώσεις με 110 εκπαιδευτικούς. Τα προγράμματα πρόληψης εφαρμοστήκαν σε 288 μαθητές. 
Γ. Ενημερώσεις μαθητών Πραγματοποιήθηκαν 53 ενημερώσεις, με 1564 μαθητές( διαδίκτυο, αλκοόλ-τσιγάρο, άγχος εξετάσεων) 
Δ. Διαλέξεις Πραγματοποιήθηκαν 19 ανοιχτές ομιλίες – διαλέξεις με 1427 συμμετέχοντες σε Έδεσσα, Γιαννιτσά και Αριδαία αντίστοιχα. 
Ε. Διάφορες ομάδες πληθυσμού Πραγματοποιήθηκαν 4 σεμινάρια και 4 επανατροφοδοτικές συναντήσεις σε διάφορες ομάδες πληθυσμού, με 56 άτομα (εγκυμονούσες, προπονητές). 
ΣΤ. Εκδηλώσεις Πραγματοποιηθήκαν εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος και την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών στις οποίες συμμετείχαν 497 άτομα. Η. ΟΜΙΛΙΕΣ Πραγματοποιηθήκαν 2 εισηγήσεις σε ημερίδες με 250 άτομα. 
Θ. Συνεργασίες Οργανώθηκε Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Π.Ε. Πέλλας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από 22 Τοπικούς Φορείς. 
Ι. Συμβουλευτική Στήριξη Πραγματοποιήθηκαν 391 συναντήσεις συμβουλευτικής υποστήριξης με ενδιαφερόμενους. Το σύνολο των ατόμων που ωφελήθηκαν από τις υπηρεσίες του Κέντρου Πρόληψης κατά το Σχολικό Έτος 2012-2013 είναι 4693 πολίτες (χωρίς τις δράσεις των εθελοντικών ομάδων που υποστηρίζονται από το Κ.Π). 
Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας καθιερώθηκε το 1994 με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Είναι μια ιδιαιτέρως σημαντική ημέρα αν ληφθεί υπόψη ότι ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη, ξεπερνά παγκοσμίως τα 154 εκατομμύρια, ενώ ως το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως σύμφωνα με τους ειδικούς. 
Στην Ελλάδα το 80% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και λιγότερο από το 50% προσφεύγει στη στήριξη του ιατρού. 
Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «ΟΡΑΜΑ» κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρει ότι η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας συνδράμει με κάθε πρόσφορο μέσο στις δράσεις του Κέντρου. 
Οι πρωτοβουλίες είναι πολύ σημαντικές και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς. Οι επιπτώσεις της κρίσης επιβαρύνουν την ψυχική υγεία πολλών συνανθρώπων μας και είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε ώστε να απαλύνουμε την ψυχική φόρτιση. Συνεχίζουμε, με κοινή προσπάθεια με όλους τους φορείς του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και όλους τους πολίτες για να βοηθηθούν οι άνθρωποι που το έχουν ανάγκη.

"Ο πολιτικός σχεδιασμός οφείλει να ακολουθεί την πραγματικότητα της αγροτικής οικονομίας"

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, με επείγουσα επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, ζητά ευνοϊκότερα κριτήρια για την αναγνώριση των οργανώσεων παραγωγών οπωροκηπευτικών στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. 
Η επιστολή του κ. Αντιπεριφερειάρχη στάλθηκε ενόψει της τροποποίησης των κριτηρίων αναγνώρισης με νομοθετική ρύθμιση. Συγκεκριμένα ο κ. Αντιπεριφερειάρχης προτείνει την τροποποίηση της εμπορευθείσας παραγωγής σε 1 εκατομμύριο ευρώ (αντί για 3 εκατομμύρια) και την τροποποίηση του αριθμού μελών σε 100 μέλη (αντί για 300). 
Τα κριτήρια αυτά είναι σε εναρμόνιση με τις πραγματικές συνθήκες της αγροτικής οικονομίας στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, αλλά και σύμφωνα με το πνεύμα ενίσχυσης του αγροτικού τομέα, όπως προβλέπεται στους Κοινοτικούς Κανονισμούς και στην Εθνική νομοθεσία για την λειτουργία των οργανώσεων παραγωγών.
Όπως τονίζει ο κ. Θεοδωρίδης, τα τελευταία χρόνια, στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, με πιθανότερο αίτιο την κλιματική αλλαγή αλλά και άλλους παράγοντες, ακραία καιρικά φαινόμενα (καύσωνας, βροχοπτώσεις, παγετοί, χαλάζι, κ.ά), προκαλούν ακαρπία, καρποπτώσεις και άλλες ζημιές με τελικό αποτέλεσμα τις μειωμένες παραγωγές. Σε αρκετές περιπτώσεις επίσης, υπάρχουν δυναμικές μονοκαλλιέργειες όπως το κεράσι που όμως είναι εξαιρετικά ευάλωτες σε έκτακτα περιστατικά. 
Επίσης, η τοπική αγροτική οικονομία πλήττεται από την απώλεια σημαντικών κοινοτικών πόρων λόγω απουσίας των οργανώσεων παραγωγών και του γεγονότος ότι οι προσπάθειες για συγχώνευση των φορέων κατέληξαν σε αδιέξοδο. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναμένει την θετική ανταπόκριση του Υπουργείου ώστε οι οργανώσεις παραγωγών να αποκτήσουν έναν σημαντικό ρόλο ενίσχυσης της τοπικής αγροτικής οικονομίας η οποία αποτελεί εξάλλου για την Πέλλα την βάση της αγοράς.

12 Οκτ 2013

"Αξιοποιούμε την φυσική και πολιτισμική μας κληρονομιά στο πλαίσιο της Αειφόρου Ανάπτυξης"

Ευρωπαίοι δασολόγοι και δασοκτήμονες ξεναγήθηκαν στον δασικό πλούτο της Π.Ε. Πέλλας, στο πλαίσιο του 16ου Πανελλήνιου Δασολογικού Συνεδρίου που συνδιοργανώθηκε από την Ένωση Δασολόγων Ελλάδος και την Prosilva Europe (Ένωση Δασολόγων και Δασοκτημόνων Ευρώπης). Την ομάδα των ευρωπαίων συνέδρων υποδέχθηκαν στην Πέλλα αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, του Δήμου Έδεσσας, των Δασικών Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας-Γιαννιτσών. 
Η ξενάγηση στην περιοχή των Καταρρακτών από όπου ξεκίνησε η περιήγηση έγινε με μέριμνα της Δημοτικής Επιχείρησης των «Καταρρακτών» και του Τμήματος Τουριστικής Προβολής. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, στον χαιρετισμό του προς τους επισκέπτες οι οποίοι έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή μας, τονίζει: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει τη διοργάνωση επιστημονικών δράσεων, πιστεύοντας ότι η επένδυση στη γνώση μπορεί να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα οφέλη για την κοινωνία μας και, κυρίως, να δημιουργήσει μία προοπτική ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση. 
Η εξωστρέφεια, η επένδυση στην καινοτομία, η υλοποίηση αναπτυξιακών έργων με ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και πραγματική οικονομία, η συνεχής βελτίωση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, βρίσκονται στον πυρήνα του αναπτυξιακού προγραμματισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 
Η φυσική και πολιτισμική κληρονομιά της Πέλλας αποτελούν τη σημαντικότερη παρακαταθήκη που διαθέτουμε για ποιότητα ζωής, ανάπτυξη και ευημερία. Πολλές δράσεις που σχεδιάζουμε στοχεύουν ακριβώς στην αξιοποίηση της φυσικής και πολιτισμικής ποικιλότητας της Πέλλας. 
Η πρωτοβουλία «Στις ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου», η αναζωογόνηση των παραδοσιακών οικισμών και η στήριξη της επιχειρηματικότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μέσω της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER, η προβολή των δυνατοτήτων οικοτουρισμού και αγροτοτουρισμού μέσω του νέου προγράμματος τουριστικής προβολής που υλοποιούμε είναι μερικές ενδεικτικές δράσεις που υλοποιούμε στο δρόμο για την Αειφόρο Ανάπτυξη». 
Η ομάδα των συνέδρων συνέχισε την περιήγησή του σε δασικά οικοσυστήματα της περιοχής και με τελικό προορισμό την περιοχή του Λουτρακίου, καθώς έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ιαματικές-θεραπευτικές ιδιότητες των πηγών και τα μαγευτικά τοπία της περιοχής. Τα στελέχη των δασικών υπηρεσιών προσέφεραν τις γνώσεις τους για την αναγνώριση της υψηλής βιολογικής και οικολογικής ποικιλότητας των δασικών οικοσυστημάτων της περιοχής μας.

Δημοπρατήθηκε το μεγαλύτερο έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αλμωπίας

Πράσινο φως για την κατασκευή του μεγαλύτερου έργου αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αλμπωπίας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και προϋπολογισμό 10.800.000 ευρώ. Ο τίτλος του έργου είναι «οριοθέτηση ρεμάτων (χειμάρρων) στο Δήμο Αλμωπίας της Π.Ε. Πέλλας-Π.Κ.Μ.» και έχει χρονικό ορίζοντα κατασκευής τους προσεχής 20 μήνες, αναμένεται η ολοκλήρωσή του δηλαδή εντός του 2015. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης έθεσε την αντιπλημμυρική θωράκιση της Πέλλας στις σημαντικές προτεραιότητες του Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και τους πρώτες μήνες ανάληψης των καθηκόντων του ασχολήθηκε με τη διαδικασία ωρίμανσης του συγκεκριμένου έργου και άλλων μικρότερων έργων πολιτικής προστασίας που έχουν ήδη ολοκληρωθεί ενώ άλλα κατασκευάζονται. 
Σε συνεργασία με το Δήμο Αλμωπίας ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες τεχνικές μελέτες του έργου και η οριστική ένταξή του έγινε τον Δεκέμβριο του 2012. 
Οι διαδικασίας ωρίμανσης μέχρι την τελική δημοπράτηση ολοκληρώθηκαν σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, δεδομένου του μεγέθους και των ειδικών τεχνικών χαρακτηριστικών του. Το έργο περιλαμβάνει τη διευθέτηση 4 χειμάρρων εντός των ορίων του Δήμου Αλμωπίας, συμβάλλει όμως στην πολιτική προστασία ευρύτερων περιοχών της Πέλλας και ιδίως της περιοχής της Σκύδρας που βρίσκεται κατάντη των χειμάρρων. 
Τα έργα διευθέτησης αφορούν σε εκσκαφές, εμβαθύνσεις, διευρύνσεις της κοίτης των χειμάρρων, κατασκευές αναβαθμών και λεκανών ηρεμίας της στάθμης, ενίσχυση των πρανών, αντικατάσταση τεχνικών, κ.ά. Συγκεκριμένα οι παρεμβάσεις πραγματοποιούνται στους επόμενους χείμαρρους: 
• Στον Ασπροπόταμο (Μπέλιτσα) της Τ.Κ. Όρμας, σε μήκος επέμβασης 880 μέτρων 
• Στο Μικρόρεμα (Τσαρνάκα) της Τ.Κ. Λουτρακίου, σε μήκος επέμβασης 1.815 μέτρων και 
• Σε δύο τμήματα του Μεγάλου Ρέματος (Σόσιτσα) της Τ.Κ. Προμάχων σε συνολικό μήκος επέμβασης 2135 μέτρα 
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης τονίζει σε δήλωσή του «Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος που μπαίνει στην τελική ευθεία της υλοποίησης το μεγαλύτερο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας της τελευταίας πεντηκονταετίας στην Αλμωπία. Ήταν ένα αίτημα της τοπικής κοινωνίας εδώ και εκατό χρόνια. 
Η ωφελιμότητα του έργου είναι τεράστια καθώς, επενδύοντας 11 εκατομμύρια ευρώ, διαφυλάττουμε περιουσίες των κατοίκων εκατοντάδων εκατομμυρίων και ανθρώπινες ζωές των οποίων το κόστος είναι ανυπολόγιστο. Δυστυχώς έχουμε ζήσει στο παρελθόν πνιγμούς και καταστροφές σε περιουσίες. 
Μόλις τον περσινό Φεβρουάριο από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε αγροτικές εκτάσεις, βιομηχανίες, επιχειρήσεις και κατοικίες των Δήμων Σκύδρας, Πέλλας και Έδεσσας. 
Στον προγραμματισμό της Περιφέρειας υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα έργα που είτε υλοποιήθηκαν, όπως το έργο στις Τοπικές Κοινότητας Πολυκάρπης και Αψάλλου με συνολικό προϋπολογισμό 1.600.000 ευρώ και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, είτε κατασκευάζονται, είτε μελετώνται. Ο προγραμματισμός των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της Π.Ε. Πέλλας Στην Π.Ε. Πέλλας κατασκευάζεται το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας του χειμάρρου «Τσιναρλί» του Δήμου Πέλλας, προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός του 2014. 
Ο προγραμματισμός της Π.Ε. Πέλλας στον τομέα της πολιτικής προστασίας περιλαμβάνει επίσης έργα διευθέτησης χειμάρρων στις Τοπικές Κοινότητες Εξαπλατάνου, Αλώρου, Βορεινού (χείμαρρος Πορρόι), στην Κρύα Βρύση, κ.ά. Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας μελετάται ένα ενιαίο έργο διευθέτησης και εξυγίανσης, με αντιπλημμυρικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα, του ποταμού Λουδία και της Τάφρου 66. 
Επίσης, έχουν ενταχθεί και δημοπρατούνται εντός των ημερών δράσεις και έργα ορεινής υδρονομίας στην διασυνοριακή περιοχή της Αλπωπίας στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG συνολικού προϋπολογισμού 38.000 ευρώ. 
Το προγραμματικό και αναπτυξιακό έργο της Πέλλας δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί δίχως την ικανότητα και την υπευθυνότητα των στελεχών των υπηρεσιών μας ώστε να καθίσταται δυνατή η αξιοποίηση των Κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, με τις οποίες υλοποιούμε έργα με ανταποδοτικό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό περιεχόμενο, τα οποία έχει ανάγκη η περιοχή μας. Ιδαίτερη αναφορά και ευχαριστίες οφείλονται στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα για τη στήριξη του προγραμματικού και αναπτυξιακού έργου της Πέλλας, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του για την άμεση και αποτελεσματική Περιφερειακή Διακυβερνηση της Κεντρικής Μακεδονίας.

ΝΕΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ LEADER

Η Αναπτυξιακή Πέλλας Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ σας ενημερώνει ότι βρίσκεται σε ισχύ η 3η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013 – ΠΑΑ» με περιοχή εφαρμογής της να την αποτελούν τα ακόλουθα Τοπικά Διαμερίσματα: 
ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ / Τοπικές Κοινότητες : Μεσημερίου, Πλατάνης, Ριζαρίου & Φλαμουριάς και ο οικισμός Αγίας Φωτεινής. 
ΔΗΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ / Τοπικές Κοινότητες : Κρύας Βρύσης (ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗ), Πέλλας, Νέας Πέλλας, Αγροσυκιάς, Αθύρων, Δυτικού, Ραχώνας , Αμπελειών, Μελισσίου, Αγίου Λουκά, Ακρολίμνης & Εσωβάλτων και ο οικισμός Σταυροδρομίου. 
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων είναι 15η Νοεμβρίου 2013 ημέρα Παρασκευή και ώρα 15.00. 
Οι επενδυτικές προτάσεις υποβάλλονται στην έδρα της ΑΝ.ΠΕ Σακελλαροπούλου 14, Τ.Κ 58200, Έδεσσα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητούν πληροφορίες από την ΑΝ.ΠΕ σχετικά με τη διαδικασία υποβολής των προτάσεων, στα τηλέφωνα 23810-21000 & 24858 ή επί τόπου στην έδρα της εταιρείας κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες. 
Η παρούσα πρόσκληση και τα παρακάτω αναπόσπαστα τμήματά της είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της εταιρείας www.anpe.gr 
1. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ 
2. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 
3. ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΑΙ ΦΑΚΕΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ 
4. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑΣ (ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ) 
5. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ) 
6. ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΙΜΩΝ ΜΟΝΑΔΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 
7. ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, Η Κ.Υ.Α. 401/2010 & Η Κ.Υ.Α. 2974/710/04-04-2009 ΜΕ ΤΥΧΟΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ 
8. ΤΟ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Ο.Τ.Δ. 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΔΠL 
ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ I. ΘΕΟΔΩΡΟΣ 


Xορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013

Σχετικά με την χορήγηση των Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013 ενημερώνουμε όλους τους δικαιούχους σύμφωνα με τη Δ29/Φ.11/Γ.Π. οικ. 28149/1116/28-08-2013 (ΦΕΚ 2182/Β/28-08-2013) Κοινή Υπουργική Απόφαση ότι τα δελτία θα χορηγούνται στους δικαιούχους
που διαμένουν μόνιμα στην Π.Ε. Πέλλας και ανήκουν σ’ αυτήν , τόσο από την υπηρεσία μας όσο και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) μέχρι 31-12-2013. 
Για την ανανέωση αλλά και την έκδοση των νέων δελτίων και των κουπονιών, ημερομηνία έναρξης ορίζεται η 7η Οκτωβρίου 2013 και λήξης η 31η Δεκεμβρίου 2013. 
Ως ημερομηνία λήξης ισχύος των δελτίων του έτους 2012 , ορίζεται η 15η Νοέμβριου 2013. 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην υπηρεσία μας: Δ/νη Δημοσίας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στο τηλέφωνο: 23813 51283 και στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ κ.α.α ΜΑΡΙΑ Ε. ΧΑΒΕΛΑ

ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ:Συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες – Η ασφάλεια της χώρας και η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων βρίσκονται σε «καλά» χέρια

Με επιτυχία και την πλήρη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και προσώπων ολοκληρώνεται σήμερα η υλοποίηση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων «Παρμενίων 2013» στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης βρέθηκε δίπλα στο ασκούμενο επιτελείο και διαπίστωσε το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, την άμεση ανταπόκριση στις απαιτήσεις της άσκησης και το πολύ καλό κλίμα συνεργασίας. 
Σε δήλωσή του, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Συγχαίρω τα στελέχη του ασκούμενου επιτελείου για τον ζήλο με τον οποίο ανταποκρίθηκαν στην άσκηση που επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας των υπηρεσιών μας, όπως και των κρατικών δομών. Όπως είναι γνωστό, προετοιμαζόμαστε για πόλεμο προκειμένου να διαφυλάττουμε την ειρήνη. 
Οι εποχές είναι δύσκολες και ταραγμένες. Η εθνική ομοψυχία, η αγάπη για την πατρίδα και η σοβαρή ενασχόλησή μας με την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας δημιουργούν συνθήκες προοπτικής και ελπίδας».

Ξενάγηση δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων στην Π.Ε. Πέλλας στο πλαίσιο του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Αναμνηστική φωτογραφία μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας
 Τριάντα δημοσιογράφοι και τουριστικοί πράκτορες από την Ευρώπη και την Ασία φιλοξενήθηκαν και ξεναγήθηκαν σήμερα (3/10) στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής για την περίοδο 2013-14 που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 
Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι εξοικείωσης (familiarization trip) που πραγματοποιείται ως δράση ενός γενικευμένου και στοχευμένου προγράμματος φιλοξενίας δημοσιογράφων που απασχολούνται με το τουριστικό ρεπορτάζ, διαμορφωτών κοινής γνώμης και τουριστικών πρακτόρων που δραστηριοποιούνται σε στοχευόμενες αγορές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 
Ειδικότερα, φιλοξενούνται δημοσιογράφοι και επαγγελματίες του τουρισμού από τη Ρωσία, την Τουρκία, το Ισραήλ, τη Ρουμανία, τη Γεωργία, τη Γαλλία, την Ουκρανία, το Καζακστάν, την Ολλανδία, την Ινδία και την Ιταλία, καλύπτοντας ένα μεγάλο φάσμα τουριστικών αγορών για τις οποίες ενδιαφέρεται η Περιφέρεια. 
Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας η ομάδα του fam trip επισκέφτηκε το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας όπου τους υποδέχθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης και στελέχη της Π.Ε. Πέλλας. 
Εκτός από την ξενάγηση από το προσωπικό του μουσείου, οι επισκέπτες παρακολούθησαν την εμφάνιση του μικρού, χορευτικού τμήματος του Λαογραφικού Ομίλου Πέλλας «Ανατολική Ρωμυλία». Τα παιδιά του συλλόγου χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς φορώντας παραδοσιακές στολές κάτι που εξέπληξε ευχάριστα την αποστολή. 
Επίσης, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να γευτούν τα αγροτικά προϊόντα της Πέλλας, ειδικότερα, τα υψηλής διατροφικής αξίας φρέσκα φρούτα και να δοκιμάσουν εκλεκτά κρασιά, και άλλα προϊόντα όπως φυσικό χυμό από ρόδι, τοπικά κρασιά κλπ. 
Γεύσεις από Πέλλα για τους προσκεκλημένους δημοσιογράφους & τουριστικούς πράκτορες
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συζήτησε αρκετή ώρα με τους φιλοξενούμενους και στην ομιλία του τόνισε την εξέχουσα μορφή του Μέγα Αλέξανδρου και το γεγονός ότι η Πέλλα αποτελεί γενέτειρά του. Ακόμη, παρουσίασε το σύνολο του τουριστικού προϊόντος της Πέλλας, με έμφαση στην πολιτισμική και φυσική κληρονομιά της περιοχής, τις αξιόλογες τουριστικές υποδομές και την πατροπαράδοτη φιλοξενία των κατοίκων. 
Ένα απόσπασμα της δήλωσης του κ. Θεοδωρίδη έχει ως εξής: «Σας καλωσορίζω στην Πέλλα, τη γη του Μέγα Αλέξανδρου. Είναι μεγάλη χαρά που σας φιλοξενούμε και έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε την σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Ο πολιτισμός - τουρισμός αποτελεί για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βασικός πυλώνας ανάταξης και επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας. Εκπροσωπείτε τουριστικές αγορές – στόχους του τουριστικού προϊόντος της Π.Ε. Πέλλας και της Π.Κ.Μ. και για το λόγο αυτό καταβάλλουμε προσπάθειες άμεσης επικοινωνίας και ανάπτυξης σχέσεων με διαμορφωτές γνώμης και πρόσωπα που μπορούν να κατευθύνουν στοχευμένα τουρίστες στην περιοχή μας. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η συνολική ανάδειξη και προβολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την πραγματοποίηση καινοτόμων δράσεων και συνεργασιών. 
Με τον τρόπο αυτό προσφέρουμε μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στους τουρίστες που απολαμβάνουν ένα εμπλουτισμένο και περιεκτικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα τα οφέλη από την παραμονή διαχέονται στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Το καλοκαίρι ήταν μία πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό και εύχομαι να έχουμε το ίδιο πολλούς τουρίστες και στις χειμερινές αποδράσεις στην Κεντρική Μακεδονία. Μας ενδιαφέρει εξίσου ο εσωτερικός τουρισμός, όσο και οι επισκέπτες από το εξωτερικό και για το λόγο αυτό σας ευχαριστούμε που επισκέπτεστε την Πέλλα, την Κεντρική Μακεδονία, τη Χώρα. Εύχομαι καλή διαμονή και σας προσκαλώ να επισκεφθείτε ξανά την Π.Ε. Πέλλας και να περιηγηθείτε και σε άλλους προορισμούς όπως οι Καταρράκτες της Έδεσσας, τα Λουτρά Πόζαρ και άλλα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος». 
Στη συνέχεια ο κ. Αντιπεριφερειάρχης έδωσε συνέντευξη σε τηλεοπτικά δίκτυα της Ουκρανίας και της Ρωσίας όπου ευχαρίστησε όσους επισκέπτονται την Πέλλα και την Ελλάδα και στηρίζουν τον τουρισμό. Τόνισε την ελληνική φιλοξενία και την πολύ καλή άποψη που έχουν οι Έλληνες για τους τουρίστες που προέρχονται από Ουκρανία, Ρωσία και τις άλλες μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Ακόμη παρουσίασε περιληπτικά τα χαρακτηριστικά της Π.Ε. Πέλλας και τα πλεονεκτήματα που αφορούν την αγροτική παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, την εξαγωγή μεγάλου μέρους αυτών σε ανατολικές χώρες και τις προσπάθειες αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης μέσα από τον τουρισμό και τον πολιτισμό. 
Συνέντευξη σε τηλεοπτικά συνεργεία από Ρωσία & Ουκρανία
Τέλος απηύθυνε κάλεσμα σε όλους να επισκεφτούν την Πέλλα και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 
Αξίζει να αναφερθεί πως την επιμέλεια της οργάνωσης, παρουσίασης και προσφοράς των εδεσμάτων είχαν τα στελέχη της Π.Ε. Πέλλας, γεωπόνοι, κ. Καφετζής Κώστας, κα. Μπασινά Νικολέττα και κα. Καλαϊτζίδου Αικατερίνη. Μετά την ξενάγηση στο Μουσείο της Πέλλας η ομάδα του fam trip συνέχισε το πρόγραμμα των επισκέψεων της με επόμενο σταθμό την Π.Ε. Ημαθίας.

Συγχαρητήρια στον σκηνοθέτη Άκη Πολύζο

Στο φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους το οποίοι διεξήχθη στη Δράμα την προηγούμενη εβδομάδα συμμετείχε ο σκηνοθέτης Άκης Πολύζος με την ταινία «Συνθήκη 10/60». 

Ο νεαρός σκηνοθέτης, με καταγωγή από τα Γιαννιτσά, κατάφερε να κερδίσει τρία βραβεία, ειδικές διακρίσεις καθώς επίσης τεχνική υποστήριξη για την επόμενη ταινία του.
Συγκεκριμένα, ο κ. Πολύζος παρέλαβε το ειδικό βραβείο «Ντίνος Κατσουρίδης» για πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη. Ακόμη, βραβεία απονεμήθηκαν στους συνεργάτες του, κ.κ. Γ. Δρακουλάκο, Α. Λουζιώτη και Αλ. Σιδηρόπουλο για τη φωτογραφία και το σχεδιασμό ήχου της ταινίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πρίν από λίγες ημέρες η ταινία «Συνθήκη 10/60» προβλήθηκε στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Λός Άντζελες. 

Ακολουθεί η διοργάνωση «Νύχτες Πρεμιέρας» στην Αθήνα όπου ο κ. Πολύζος θα παρουσιάσει το έργο του καθώς επίσης το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Κύπρο. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά : «Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Άκη Πολύζο για το βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. Εξίσου σημαντικές οι υπόλοιπες διακρίσεις της ταινίας «Συνθήκη 10/60» και για το λόγο αυτό συγχαίρω τους συνεργάτες και τους συντελεστές της παραγωγής της ταινίας. Ο πολιτισμός της Πέλλας παραμένει αναλλοίωτος μέσα στο χρόνο και για αυτό «φροντίζουν» οι άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων. Είναι συμπολίτες μας οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία κάνουν υπερήφανους όλους εμάς. Οι επιτυχίες σε τομείς και δραστηριότητες του αθλητισμού, του πολιτισμού, των επιστημών αποτελούν το αντίδοτο στην κρίση που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία και δείχνουν το δρόμο στη νέα γενιά για περισσότερες και μεγαλύτερες επιτυχίες. 
Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας είναι κοντά στους αθλητές, στους πολιτιστικούς συλλόγους, στους επιφανείς επιστήμονες που με τις πρωτοβουλίες και τα επιτεύγματά τους τιμούν τον πολιτισμό και την καταγωγή τους. Εύχομαι στον Άκη τον Πολύζο καλή επιτυχία στις επόμενες διοργανώσεις που θα λάβει μέρος και ανάλογες διακρίσεις».

"Η φιλοπατρία και η προσφορά στην κοινωνία και τον συνάνθρωπο είναι οι αρετές που χαρακτηρίζουν τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία"

Με την πραγματοποίηση μίας λιτής εκδήλωσης με την συμμετοχή των τοπικών αρχών εορτάστηκε τη Δευτέρα 30/9, η ημέρα μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών. Συγκεκριμένα, ο εορτασμός περιελάμβανε δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας, όπου παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη και λοιποί εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων. Η πανηγυρική ομιλία εκφωνήθηκε από την κα. Μαρία Ζωγράφου η οποία παρουσίασε το στίγμα της ημέρας και σύνδεσε την σημασία της εθνικής ευεργεσίας με την σημερινή εποχή. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και τον Δήμαρχο Έδεσσας στο ηρώο της πόλης. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Κρατούμε τους εθνικούς ευεργέτες ζωντανούς στη μνήμη μας. Ο καθένας από εμάς μπορεί να δείξει την αγάπη του για την Ελλάδα και τους Έλληνες, με μικρές δράσεις προσφοράς, μέσα από την καθημερινότητά μας, προσέχοντας τη δημόσια περιουσία, αναδεικνύοντας την ιστορία και παιδεία μας και φροντίζοντας για τους συνανθρώπους μας». Ακολουθεί ένα απόσπασμα από την ομιλία της Περιφερειακής Συμβούλου κας Μαρίας Ζωγράφου-Τσαντάκη: «Τιμούμε σήμερα την μνήμη των εθνικών μας ευεργετών. Των ανθρώπων που προσέφεραν ανιδιοτελώς από την περιουσία τους, με κίνητρο την αγάπη τους για την πατρίδα. Σχολεία, νοσοκομεία, εκπαιδευτήρια, ευαγή ιδρύματα, φέρουν το όνομα σπουδαίων ευεργετών που, σε εποχές δύσκολες και ταραγμένες, στήριξαν την πρόοδο και ανάπτυξη της Ελλάδας. 
Σήμερα κάνουμε συχνά αναφορές σε χώρους που είναι έργα εθνικών ευεργετών, ειδικά στην Αθήνα, όπως το Ζάππειο μέγαρο, το Αρσάκειο εκπαιδευτήριο, το μουσείο Μπενάκη, τη Βαρβάκειο σχολή, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Ευγενίδειο ‘Ιδρυμα. Και όλες αυτές οι αναφορές μας, επειδή γίνονται στα πλαίσια της καθημερινότητας, δεν δίνουν την ευκαιρία αναγωγής της σκέψης μας σε αυτούς τους ανθρώπους και στο έργο τους για την πατρίδα, για το οποίο τα ονόματά τους δόθηκαν στους δημόσιους αυτούς χώρους. Αυτοί ήταν οι εθνικοί ευεργέτες, άνθρωποι που μεγαλούργησαν οικονομικά κατά τον 19ο και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, εκτός Ελλάδος, αφού στη χώρα μας την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν οι συνθήκες για τέτοιες επιδόσεις. Και παρ’ όλο που έζησαν και εργάστηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους εκτός Ελλάδος, η καρδιά τους ήταν πάντα δεμένη με την πατρίδα την οποία όχι μόνο δεν ξέχασαν αλλά διέθεσαν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους, και σε κάποιες περιπτώσεις ολόκληρη, για τις ανάγκες της πατρίδας η την εκπλήρωση συγκεκριμένων επιθυμιών τους, πάντα σχετικά με την ανάπτυξη του τόπου και την παροχή βοήθειας στους συμπατριώτες τους. 
Αξίζει να αναφερθούμε συνοπτικά στους μεγαλύτερους εξ αυτών και στις αντίστοιχες μεγάλες προσφορές τους και ευεργεσίες τους: 
1) Γεώργιος Αβέρωφ: Θωρηκτό Αβέρωφ, Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Παναθηναϊκό στάδιο, Σχολή Ευελπίδων, Φυλακές Αβέρωφ, Ωδείο Αθηνών. 
2) Γεώργιος Σίνας: Αστεροσκοπείο Αθηνών, Αρσάκειο, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Οφθαλμιατρείο, Αρχαιολογική εταιρία. 
3) Σίμων Σίνας: Μητροπολιτικός Ναός Αθηνών, Ακαδημία Αθηνών 
4) Ανδρέας Συγγρός: Αποπεράτωση διώρυγας Κορίνθου, Μουσείο Δελφών και αρχαίας Ολυμπίας, Δημοτικό θέατρο Αθηνών, Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων, Κτήμα Συγγρού, Λεωφόρος σύνδεσης Αθηνών-Φαλήρου 
5) Απόστολος Αρσάκης: Κτίριο Φιλεκπαιδευτικής εταιρίας, 
6) Ευάγγελος και Κωνσταντίνος Ζάππας: Αναστήλωση Παναθηναϊκού Σταδίου, Ζάππειο μέγαρο, πρώτη προσπάθεια αναβίωσης των Ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα, 
7) Ιωάννης Βαρβάκης: Βαρβάκειος σχολή. 
8) Αντώνης Μπενάκης: Μουσείο Μπενάκη, ενίσχυση του Μακεδονικού αγώνα. 
9) Μάνθος και Γεώργιος Ριζάρης: Ριζάρειος σχολή 
και 10) Ευγένιος Ευγενίδης: Ίδρυμα Ευγενίδη. 
Ωστόσο δεν υπολείπεται και η βόρεια Ελλάδα, ειδικά η Θεσσαλονίκη από δωρεές και ευεργεσίες καταξιωμένων ανδρών σε παλαιότερες περιόδους αλλά και στην σύγχρονη εποχή. Ο Ιωάννης Παπάφης, χτίζει και συντηρεί το Παπάφειο Ορφανοτροφείο στη γενέτειρα πατρίδα του τη Θεσσαλονίκη και ανάλογο (Ορφανοτροφείο Χατζηκώστα) στην Αθήνα, ενισχύει γηροκομείο στην Κων/πολη, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πατριαρχείο, όπως επίσης θεωρείται ο πρώτος δωρητής της νεοσύστατης Ελλάδος, το 1827, δίνοντας σεβαστό ποσό στον Καποδίστρια ικανό για να συστήσει αυτός την Εθνική Τράπεζα. Στη Θεσσαλονίκη επίσης αξίζει να μνημονευτεί ο συγγραφέας και ποιητής Γεώργιος Βαφόπουλος που δωρίζει το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και πιο πρόσφατα ο Νέστορας και η Αλίκη Τέλλογλου οι οποίοι χαρίζουν στο ΑΠΘ το 1972 την πλούσια συλλογή τους εικαστικών έργων φιλοξενούμενα σήμερα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. Σήμερα, επίσης, το ζεύγος Μπίλλη, με αρκετά κτίρια-έργα δωρεών τους στη Θεσσαλονίκη, όπως το Κέντρο Ιστορίας, κτίρια για την εκπαίδευση και ευαγή ιδρύματα καταθέτουν τη δική τους παρουσία ως σύγχρονοι ευεργέτες. Όμως ας μη λησμονήσουμε ότι και τοπικά, στην πόλη της Έδεσσας, η οικογένεια Δίζα κατασκευάζει και δωρίζει στην τοπική κοινωνία κτίριο για γηροκομείο. Το κίνητρο για τα οικονομικώς ισχυρά αυτά μέλη της κοινωνίας, να διαθέσουν σημαντικά για την εποχή ποσά για εθνικούς σκοπούς, ήταν η φιλοπατρία τους και το αίσθημα παροχής βοήθειας στους συμπατριώτες τους, χωρίς ίχνος ιδιοτέλειας και υστεροβουλίας. Απέδειξαν ότι η προσωπική επιτυχία είναι ολοκληρωμένη μόνο όταν συνδυάζεται με το κοινό καλό. Με την προσφορά φροντίδας σε αυτούς που την έχουν ανάγκη, με την προβολή και προάσπιση των δίκαιων της χώρας, με την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για μάθηση και πρόοδο της νέας γενιάς που αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας. 
Εμείς δεν έχουμε παρά να τους τιμήσουμε , ελάχιστα ίσως, με αυτήν την ημέρα μνήμης τόσο τους επώνυμους όσο και τους ανώνυμους. Ας εμπνευστούμε από το παράδειγμά τους. Η σημερινή συγκυρία της οικονομικής κρίσης και των δραματικών επιπτώσεών της στην καθημερινότητα πολλών ελληνικών οικογενειών επαναφέρει το αίτημα για κοινωνική αλληλεγγύη και προσφορά. Ίσως σήμερα η μεγάλη προσφορά ενός μόνο προσώπου να είναι ανέφικτη για πολλούς λόγους, που δεν μπορούμε να εξετάσουμε και να αναφέρουμε εκτενώς με την παρούσα ομιλία. Ωστόσο η συλλογική προσπάθεια, οι ενωμένες δυνάμεις πολλών πολιτών που δρουν συνεργατικά και συλλογικά μπορούν να φέρουν αποτελέσματα και να αναδείξουν μορφές ευεργεσίας. Μπορούμε να εμπνευστούμε από το παράδειγμα των εθνικών ευεργετών και να δημιουργήσουμε τα δικά μας δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. 
Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που υπάρχει και λειτουργεί στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, με τη συμμετοχή της Μητρόπολης και όλων των τοπικών αρχών και φορέων, αποτελεί την σημαντικότερη κοινωνική πρωτοβουλία προστασίας και ανακούφισης πολλών συνανθρώπων μας. Οι δράσεις του Δικτύου προσφέρουν παρηγοριά και ελπίδα και σίγουρα μπορούν να επεκταθούν και σε άλλους τομείς. Κλείνοντας, θα ήθελα να προτρέψω όλους τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων να προωθήσουν και να προβάλλουν το μήνυμα της σημερινής ημέρας. Την αξία της φιλοπατρίας και της εθνικής ευεργεσίας, με στόχο τη δημιουργία προοπτικής και ελπίδας για την Ελλάδα και τις γενιές που έρχονται».

"Η «Εδεσσαϊκή» είναι η ιστορία της πόλης – Η πολιτεία οφείλει έμπρακτα να στηρίξει τον τοπικό και περιφερειακό τύπο"

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης παραβρέθηκε και τίμησε με την παρουσία του την επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Εδεσσαϊκή» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (29/9) στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως. 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Αντιπεριφερειάρχης απένειμε τιμητική πλακέτα στον εκδότη της εφημερίδας κ. Στέφανο Βαγουρδή, τιμώντας τον για την συνολική προσφορά της εφημερίδας και του εκδοτικού συγκροτήματος στην τοπική κοινωνία και οικονομία. 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε έντονα συγκινησιακό κλίμα με τοποθετήσεις από εκπροσώπους των τοπικών αρχών, ομιλία του εκδότη ο οποίος τόνισε την ιδιαίτερη σχέση με τους συνεργάτες του και με τους αναγνώστες που στηρίζουν την εφημερίδα και κεντρικούς ομιλητές τους κκ. Φ. Γιαγκιόζη, Α. Παπαγιάννη, Β. Παππά και Κ. Σταλίδη. 
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Αντώνης Ξυλουργίδης. Ακολουθεί ένα απόσπασμα από τον χαιρετισμό που απεύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης: «Μέσα από την ενασχόλησή μου με τα κοινά, γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι για μία τοπική εφημερίδα να ανταποκριθεί στην αποστολή της, αντέχοντας στον χρόνο και ξεπερνώντας τον ανταγωνισμό με τα έντυπα εθνικής εμβέλειας. 
Μπορώ να καταλάβω ότι η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για την συντακτική ομάδα της «Εδεσσαϊκής» είναι οι πολυάριθμοι αναγνώστες της. Οι άνθρωποι που σταθερά, εδώ και πενήντα χρόνια διαβάζουν με αφοσίωση και πάθος την αγαπημένη τους εβδομαδιαία έκδοση. Η «Εδεσσαϊκή» είναι η ίδια η ιστορία της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, καθώς στην εμπλουτισμένη πολυσέλιδη έκδοσή της περιλαμβάνει πολλές ειδήσεις και επίκαιρα άρθρα για την τοπική ανάπτυξη, την προοπτική και το μέλλον της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Η «Εδεσσαϊκή» έχει διεκδικήσει και έχει προβάλλει μέσα από τις σελίδες της την αναγκαιότητα υλοποίησης μεγάλων αναπτυξιακών έργων. Αναφέρω ενδεικτικά την περιφερειακή οδό της Έδεσσας, το Πανεπιστήμιο, την αναβάθμιση των Νοσοκομείων, τις αστικές αναπλάσεις και τόσα άλλα. Πολλές φορές μάλιστα, με κομβικής σημασίας άρθρα της, κρούει τον «κώδωνα» του κινδύνου σε περιπτώσεις έργων που παρουσιάζουν καθυστερήσεις ή οι προδιαγραφές υλοποίησής τους επιδέχονται βελτίωση. 
Η καθημερινότητα του πολίτη και η ποιότητα ζωής των κατοίκων αποτελούν το κύριο ενδιαφέρον των δημοσιογράφων της εφημερίδας. Σε συνδυασμό και με τις καθημερινές εφημερίδες «Πρωινή» και «Γιαννιτσά» του εκδοτικού συγκροτήματος Βαγουρδή, υπάρχει μία συνεχής καταγραφή των σημαντικών θεμάτων που απασχολούν και, σε κάποιες περιπτώσεις, ταλαιπωρούν την τοπική κοινωνία. Οι εφημερίδες έχουν μία πολύτιμη συμβολή ως καθημερινός σύμβουλος των τοπικών αρχών και φορέων, αλλά και ως μοχλός άσκησης πίεσης προς τις κεντρικές υπηρεσίες και την κυβέρνηση, για την συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής και των αναπτυξιακών δεδομένων της Πέλλας. 
Η «Εδεσσαϊκή» έχει μία μοναδική συμβολή στην προβολή και διαφύλαξη του τοπικού πολιτισμού. Για την ακρίβεια, με τις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια και με άλλες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που αναλαμβάνει, ουσιαστικά συμμετέχει στη διαμόρφωση της τοπικής ιστορίας και πολιτισμού. Μέσα από τις στήλες των αείμνηστων Γιάννη Τσορμπατζόγλου, Νίκου Σιδηρόπουλου, Τάσου Σαμαρτζή και Λάμπη Γερεμτζέ, όπως και του ιστορικού Κωνσταντίνου Σταλίδη, του έγκριτου δημοσιογράφου Άρη Παπαγιάννη, του αθλητικογράφου Χριστόδουλου Πετσινάρη και πολλών άλλων συνεργατών της ξαναζούμε την ιστορία της περιοχής και ενημερωνόμαστε για πολλές άγνωστες ή με διαφορετικό νόημα πτυχές της. Οι αθλητικές σελίδες της «Εδεσσαϊκής», όπως και τα πολύ αξιόλογα ιστορικά αφιερώματα που συνηθίζει να παρουσιάζει, δείχνουν το ειλικρινές ενδιαφέρον της εφημερίδας για την καλλιέργεια και ανάπτυξη του αθλητικού πνεύματος στην περιοχή μας. 
Η προσωπική αγάπη του Μάκη Βαγουρδή για τον αθλητισμό και τα αθλητικά δρώμενα της περιοχής, νομίζω ότι λειτουργεί καταλυτικά στην δημιουργία πολύ αξιόλογου υλικού και ερμηνευτικών σχολίων για την ενημέρωση των φιλάθλων. Ο Μάκης βέβαια έχει κι άλλες κρυμμένες αρετές και διακατέχεται από πραγματική αγωνία για την αναπτυξιακή προοπτική της Πέλλας. Πολλές φορές συζητά μαζί μου για το οδικό δίκτυο της περιοχής, προτείνοντας μάλιστα τις δικές του λύσεις, με βάση την μεγάλη εμπειρία του από διαδρομές σ’ όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο των επιχειρηματικών συνεργασιών του εκδοτικού συγκροτήματος. 
Η «Εδεσσαϊκή» είναι μία ανοικτή σε νέες ιδέες εφημερίδα που πιστεύω ότι αποτελεί πρότυπο ποιότητας για όλους όσους θέλουν να έχουν μία αξιόπιστη, έγκυρη και επαγγελματική σχέση με τον τοπικό τύπο. Μέσα από τις στήλες της προσφέρει ανιδιοτελώς «βήμα» σε κάθε νέο επιστήμονα, επαγγελματία, καλλιτέχνη, κάθε έναν που ασχολείται δημιουργικά ή μπορεί να έχει μία θετική συμβολή στην ανάπτυξη του τόπου. Οι συνεντεύξεις της Μαρίας Βαγουρδή, αποτελούν μία εξαιρετική δημοσιογραφική δουλειά, με ισχυρό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία. Μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε πολλούς νέους ανθρώπους και να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις και υπηρεσίες τους με κοινό όφελος. Ταυτόχρονα, τα κείμενα στηρίζουν την τοπική αγορά και αναπτύσσουν εποικοδομητικές σχέσεις συνεργασίας και συνέργειας μεταξύ των επιχειρηματιών και κατοίκων. Τα περιεχόμενα της εφημερίδας παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σε όλο το εύρος τους και πραγματικά κινητοποιούν και ζωντανεύουν την τοπική κοινωνία σ’ όλους τους τομείς. Η στήλη «Λίγο απ’ όλα, μέσα σ’ όλα» για παράδειγμα, από την κα. Σούλα, έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία ξεχωριστή παράδοση, συνδυάζοντας την ελληνική κουζίνα με την υγιεινή διατροφή. Άλλες στήλες προβάλλουν τις τοπικές τέχνες και πολιτισμό ενώ οι πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς ενημερώνουν μ’ έναν αποδοτικό τρόπο για το έργο τους. 
Η «Εδεσσαϊκή» έχει πολλούς φανατικούς φίλους και διατηρεί στενούς δεσμούς με τις Εδεσσαϊκές παροικίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποτελεί μία ανοικτή γέφυρα επικοινωνίας και τροφοδοτεί συνεχώς την αγάπη των απανταχού «Εδεσσαίων» για την πόλη που έθρεψε τα παιδικά τους όνειρα πριν ανοίξουν τα φτερά τους για άλλους τόπους. Αξίζει να αναφερθεί στο σημείο αυτό η σημαντική συμβολή του εκδοτικού συγκροτήματος στην τοπική πραγματική οικονομία. Με τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που κατάφερε να δημιουργήσει το συγκρότημα Βαγουρδή, εκτός από το κομμάτι της ενημέρωσης, αναλαμβάνει πολλές εκδοτικές υπηρεσίες, προσφέροντας δουλειά σε πολλές οικογένειες και σημαντικό εισόδημα σε τοπικούς προμηθευτές και συνεργάτες. Οι λόγοι που τιμούμε σήμερα τον Στέφανο Βαγουρδή, έναν από τους πιο εργατικούς και δημιουργικούς ανθρώπους της Πέλλας, είναι πολλοί. Τιμούμε την προσφορά του στην τοπική κοινωνία και οικονομία, αλλά πάνω από όλα τιμούμε το παράδειγμά του και το ήθος του. Του ακούραστου επαγγελματία-επιχειρηματία που δεν το βάζει κάτω στα δύσκολα, δουλεύει συστηματικά και προγραμματισμένα, αξιοποιεί πλήρως και αναπτύσσει τους συνεργάτες του. 
Νομίζω ότι ο Στέφανος Βαγουρδής και οι άνθρωποι του εκδοτικού συγκροτήματος θα συνεχίσουν την επιτυχημένη πορεία τους. Έχουν πολλά ακόμη να προσφέρουν. Το τοπίο της ενημέρωσης αλλάζει, με τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας να αυξάνουν συνεχώς το μερίδιό τους. Πιστεύω ότι το εκδοτικό συγκρότημα Βαγουρδή μπορεί να έχει μία σημαντική συμβολή και σ’ αυτόν τον τομέα. Είμαι σίγουρος ότι θα προχωρήσει άφοβα και με καινοτομίες στην ηλεκτρονική εποχή, με την δέουσα προσοχή και μετά από κατάλληλη προετοιμασία που συνοδεύουν όλες τις επιχειρηματικές του κινήσεις. Η τοπική κοινωνία οφείλει πολλά στην «Εδεσσαϊκή» και στους συντελεστές της. Απευθύνω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την εκδοτική ομάδα. Τα μέσα ενημέρωσης είναι οι άνθρωποι που τα στελεχώνουν».