29 Ιουν 2013

Εγκαίνια του οδικού τμήματος «Χαλκηδόνα-Παραλίμνη»


Κατά τη διάρκεια μίας λιτής εκδήλωσης, ακριβώς έναν χρόνο μετά από τα εγκαίνια του τμήματος «Άγρα-Βρυτά», εγκαινιάστηκε το νέο οδικό τμήμα «Χαλκηδόνα-Παραλίμνη» της Νέας Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης –Έδεσσας. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη. 
Η τελετή των εγκαινίων έγινε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ, ο οποίος ευχήθηκε ο δρόμος να είναι «ευλογημένος και αναίμακτος». Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Π.Ε. Πέλλας Μ. Ζωγράφου-Τσαντάκη, Μ. Καράμπελα, Ι. Ανδρίτσος, οι Δήμαρχοι κκ. Δημ. Γιάννου, Δημ. Πασόης, Γρ. Στάμκος, ο Στρατηγός Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας Γ. Παυλίδης, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Γιαννιτσών Γ. Παπαπροδρόμου, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Κ.Μ. Αλ. Μήλιος, υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Κ.Μ., δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων της περιοχής και αρκετοί πολίτες. 
Ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στο ιστορικό κατασκευής του έργου και στις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετώπισε η Περιφέρεια ώστε το έργο να κατασκευαστεί εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και χωρίς υπερβάσεις στον προϋπολογισμό (το κόστος των εργασιών ανήρθε στα 40,5 εκατομ. Ευρώ). Οι εργασίες του δρόμου είχαν ανασταλεί το 2009 και ξεκίνησαν πάλι τους πρώτους μήνες μετά από την ανάληψη της νέας ηγεσίας της Περιφέρειας (Μάιος του 2011). Επίσης, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, ο οποίος είχε στενή συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη, πραγματοποιήθηκαν εργασίες περαιτέρω βελτίωσης και λειτουργικότητας του δρόμου (ηλεκτροφωτισμός, σήμανση-σηματοδότηση, εξασφάλιση πρόσβασης στις αγροτικές ιδιοκτησίες εκατέρωθεν της οδού, κ.ά.), ώστε να παραδοθεί στους πολίτες της Πέλλας και της Κεντρικής Μακεδονίας ένα συγκοινωνιακό έργο υψηλών τεχνικών προδιαγραφών και μέγιστης ασφάλειας. «Δουλέψαμε με στόχους και χρονοδιάγραμμα», τόνισε ο κ. Περιφερειάρχης και με την ευκαιρία αναφέρθηκε στον υπόλοιπο σχεδιασμό της Περιφέρειας ο οποίος αφορά το αδελφό έργο της παράκαμψης της Χαλκηδόνας και των Γιαννιτσών για το οποίο παραδίδονται οι οριστικές μελέτες των τεχνικών και αποκτά επιλεξιμότητα για χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκούς πόρους, το τμήμα Μαυροβούνι - Έδεσσα, 9 χιλιομέτρων, το οποίο σύντομα πρόκειται να αποκτήσει μελετητική ωριμότητα, την ολοκλήρωση των εργασιών στο τμήμα «Άγρας-Βρυτά», κ.ά. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στη σημασία του έργου για την ασφαλή μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών. “Κάθε χρόνο θρηνούμε αρκετά θύματα λόγω της κακής κατάστασης του οδικού δικτύου”, τόνισε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία της οδού για την γρήγορη και ασφαλή μεταφορά των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της περιοχής. “Οι εξαγωγές της Πέλλας έχουν σημειώσει κατακόρυφη αύξηση (τριπλασιασμός έως και εξαπλασιασμός για κάποια προϊόντα) την τελευταία τριετία, ενώ η βελτίωση του οδικού δικτύου έχει μία άμεση συμβολή και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής η οποία αποτελεί πλέον έναν γνωστό και καταξιωμένο προορισμό”. 
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Περιφερειάρχη για την άριστη συνεργασία που είχαν κατά τη διάρκεια των εργασιών και επίσης τους αναδόχους του έργου, τα στελέχη της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής και τα στελέχη της Περιφέρειας που επέβλεψαν τις εργασίες. Υψηλή προτεραιότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παραμένει η αύξηση της απορροφητικότητας κατασκευής μεγάλων τεχνικών έργων και η εξασφάλιση των προϋποθέσεων ώστε η Κεντρική Μακεδονία να διαδραματίσει έναν σημαίνοντα ρόλο στα Βαλκάνια. Η συνεχής βελτίωση και αξιοποίηση των συγκοινωνιακών υποδομών εξυπηρετεί αυτή την κατεύθυνση.

22 Ιουν 2013

Από τον Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα και τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεοδωρίδη τα εγκαίνια του τμήματος «Χαλκηδόνα – Παραλίμνη» της Νέας Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Γιαννιτσών – Έδεσσας – Όρια Π.Ε. Φλώρινας

Την ερχόμενη Τετάρτη, 26 Ιουνίου και ώρα 13:00 εγκαινιάζεται το οδικό τμήμα της παράκαμψης Πελλαίας Χώρας, δηλαδή το κομμάτι από το πέρας του οικισμού της Χαλκηδόνας με κατεύθυνση προς Γιαννιτσά, έως πριν από τον οικισμό της Παραλίμνης. 
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και Αναπτυξιακού Σχεδιασμού – Προγραμματισμού της ΠΚΜ κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη. 
Το οδικό τμήμα το οποίο πρόκειται να παραδοθεί στην κυκλοφορία έχει μήκος περίπου 12 χιλιομέτρα, προϋπολογισμό 40.602.000,00 € με χρηματοδότηση από το Γ’ ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ. Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά η διατομή του οδικού άξονα είναι 11/14 μέτρα, αποτελείται από 1 λωρίδα ανά κατεύθυνση και Λ.Ε.Α. πλάτος 1,75 μέτρα. 
Επίσης, για την εξυπηρέτηση των αγροτικών εκτάσεων κατασκευάστηκαν περίπου 6 χιλιόμετρα παράπλευρο δίκτυο αποκαθιστώντας το υφιστάμενο αγροτικό δίκτυο και εξασφαλίζοντας την προσπελασιμότητα σε όλες τις αγροτικές ιδιοκτησίες οι οποίες είχαν αποκλειστεί με τη διάνοιξη της νέας Εθνικής Οδού. Παράλληλα, κατασκευάστηκαν οι ισόπεδοι, σηματοδοτούμενοι κόμβοι Πέλλας – Νέας Πέλλας και Παραλίμνης καθώς και οι συνδέσεις αυτών με την υφιστάμενη Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Έδεσσας. 
Επιπλέον, πρέπει να αναφέρουμε πως στην κατασκευή συμπεριλαμβάνεται ο ηλεκτροφωτισμός των κόμβων και των τεχνικών της οδού, η οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση, η κατασκευή δικτύου απορροής ομβρίων και η φύτευση των πρανών. 
Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι ολοκληρώνονται σύντομα οι μελέτες των τεχνικών για το οδικό τμήμα της παράκαμψης Γιαννιτσών (Παραλίμνη – Μελίσσι) μήκους περίπου 7,5 χιλιομέτρων καθώς επίσης και της παράκαμψης Χαλκηδόνας, μήκους 5,5 χιλιομέτρων περίπου. Έτσι το έργο αποκτά πλήρη μελετητική ωριμότητα ικανοποιώντας όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξή του σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό μέσο, είτε την 4η, είτε την 5η Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020. 
Ακόμη, ο κ. Τζιτζικώστας σε συνεργασία με τον κ. Θεοδωρίδη καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για τη χρηματοδότηση των μελετών των τεχνικών του οδικού τμήματος «Μαυροβούνι – Έδεσσα» (μήκους 9 χιλιομέτρων περίπου) οι οποίες υπολείπονται, ώστε και αυτό το τμήμα να εξασφαλίσει την αναγκαία προϋπόθεση που είναι η μελετητική ωριμότητα για την ένταξή του στην 5η Προγραμματική Περίοδο. Τέλος, επίκειται ολοκλήρωση της μελέτης της «ανάβασης του Άγρα» μήκους 4,4 χιλιομέτρων και έτσι ο οδικός άξονας αποκτά πλήρη μελετητική ωριμότητα. 
Σε σύντομη δήλωσή του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και Αναπτυξιακού Σχεδιασμού – Προγραμματισμού της ΠΚΜ αναφέρει : «Εγκαινιάζουμε την επόμενη εβδομάδα ένα σημαντικό τμήμα του οδικού άξονα της Νέας Εθνικής Οδού και για το λόγο αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα για να δοθεί στην κυκλοφορία το οδικό τμήμα «Χαλκηδόνα – Παραλίμνη». Με την αγαστή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα πετυχαίνουμε έργα πνοής για την Πέλλα και όπως είχα δηλώσει σε μια συνέντευξή μου «Στην κρίση απαντάμε με έργο» Όπως προανέφερα υπάρχουν και άλλα ανοιχτά ζητήματα για τον εκσυγχρονισμό της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Γιαννιτσών – Έδεσσας – Όρια Π.Ε. Φλώρινας για τα οποία καταβάλλουμε σκληρή προσπάθεια με επιμονή και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια και να ολοκληρωθούν τα επιμέρους τμήματα του οδικού άξονα που θα δώσουν νέα πνοή ανάπτυξης στην Π.Ε. Πέλλας».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠ. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝ. ΥΠΑΑΤ Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟ ΣΕ ΧΑΛΑΖΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣΣ



Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος συνοδευόμενοι από τον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α., κ. Βασίλη Έξαρχο και στελέχη του Οργανισμού και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επισκέφτηκαν σήμερα τις πληγείσες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας από τις πρόσφατες έντονες χαλαζοπτώσεις. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν στο Αρσένι της Π.Ε. Πέλλας, παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών Πέλλας Θόδωρου Θεοδωρίδη και Αγροτικής Οικονομίας της ΠΚΜ Χρήστου Γκουντενούδη και των Περιφερειακών Συμβούλων Πέλλας, Γιάννη Ανδρίτσου, Μαρίας Ζωγράφου, Μαρίας Καράμπελα και Άλκη Νουσηκύρου
Κατά την επίσκεψή τους, είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν στις αγροτικές καλλιέργειες από την έντονη χαλαζόπτωση και να ενημερωθούν από τους αγρότες για τα προβλήματα που έχουν προκύψει. 
Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε από τον Υπουργό να υπάρξει γρήγορη και αποτελεσματική αντίδραση από την πλευρά του Υπουργείου έτσι ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί, τονίζοντας ότι η καταστροφή που έχουν υποστεί αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την τοπική οικονομία των αγροτικών περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας. 
Επιπλέον, τόνισε ότι εκτός από τους δύο νομούς που επλήγησαν προχθές από το χαλάζι, πολύ μεγάλες καταστροφές έχουν υποστεί οι παραγωγοί ελιάς στο νομό Χαλκιδικής και ζήτησε να υπάρξει μέριμνα και για την αποκατάσταση αυτών των παραγωγών. 
Ο κ. Χαρακόπουλος αντιλαμβανόμενος το μέγεθος του προβλήματος δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσα από τον αρμόδιο φορέα, τον ΕΛΓΑ, θα ενεργήσει άμεσα και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί. 
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε: «Είχαμε την ευκαιρία μαζί με τον αρμόδιο Υπουργό να επισκεφτούμε τις πληγείσες περιοχές και να διαπιστώσουμε από κοντά το μέγεθος του προβλήματος που έχει προκύψει στις καλλιέργειες από την χαλαζόπτωση. 
Δυστυχώς το μέγεθος του προβλήματος είναι πολύ μεγάλο και καλλιεργητές πραγματικά έχασαν τις σοδειές ολόκληρης της χρονιάς. Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο μέτρο που μας αναλογεί, δράσαμε άμεσα, κάτι που έπραξε και ο αρμόδιος Υπουργός, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στα αγροτικά θέματα. Η ανταπόκριση του Υπουργού και οι δεσμεύσεις τις οποίες έδωσε στους πληγέντες παραγωγούς περιμένουμε να γίνουν πράξη όσο το δυνατόν συντομότερα. Σε διαφορετική περίπτωση είμαστε αναγκασμένοι να αντιδράσουμε και να διεκδικήσουμε από την Κυβέρνηση να υλοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα ανακουφίσουν τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχασαν τις σοδειές ολόκληρης της περιόδου»

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ

Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, στον αναπληρωτή Υπουργό κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Βασίλη Έξαρχο απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης σχετικά με τις ζημιές στις καλλιέργειες από την πρόσφατη χαλαζόπτωση στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.
Ο κ. Θεοδωρίδης στην επιστολή του αναφέρεται στις πληγείσες περιοχές και καταθέτει προτάσεις για την άμεση καταγραφή και αποζημίωση των αγροτών των οποίων οι καλλιέργειες καταστράφηκαν από τη σφοδρή χαλαζόπτωση. Αναλυτικά η επιστολή του κ. Αντιπεριφερειάρχη έχει ως εξής : 
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Η σφοδρή χαλαζόπτωση στις 10 και 11 Ιουνίου στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας αποτέλεσε τη χαριστική βολή για εκατοντάδες αγρότες που είδανε σε λίγα λεπτά, να καταστρέφονται οι κόποι μιας χρονιάς και να αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης. Αναλυτικά στην Π.Ε. Πέλλας η κατάσταση έχει ως εξής : 
1. Στο Δήμο Πέλλας επλήγησαν η Δημοτική Κοινότητα Κρύας Βρύσης, Γαλατάδων και οι Τοπικές Κοινότητες Ακρολίμνης, Λιπαρού, Αγίου Λουκά, Εσωβάλτων, Σταυροδρομίου. Η εκτιμώμενη, σύμφωνα με τις υπηρεσίες μας, πληγείσα έκταση υπολογίζεται σε 25.000 στρέμματα, ενώ, στα 10.000 στρέμματα η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Οι καλλιέργειες δε που καταστράφηκαν είναι τα ροδάκινα, τα μήλα, τα νεκταρίνια, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα, τα ακτινίδια, τα τεύτλα, τα σιτηρά κ.ά. Επίσης, σημαντικές καταστροφές σημειώθηκαν σε υποδομές όπως θερμοκηπιακές κατασκευές. 
2. Στο Δήμο Έδεσσας η χαλαζόπτωση έπληξε τις Τοπικές Κοινότητες Άγρα, Βρυττών, Νησίου, Καρυδιάς, Αγίας Φωτεινής και Ζέρβης. 
3. Στο Δήμο Αλμωπίας οι καταστροφές επικεντρώθηκαν στην ορεινή περιοχή του Αρχαγγέλου και της Όρμας. 
4. Στο Δήμο Σκύδρας η έντονη χαλαζόπτωση έπληξε τις Τοπικές Κοινότητες Λουτροχωρίου, Πλευρώματος, Πετριάς, Αρσενίου, Άσπρου, Καλυβίων, Λιποχωρίου, Μαυροβουνίου, Προφήτη Ηλία και Ριζού. Η έκταση που καταστράφηκε στους Δήμους Έδεσσας, Αλμωπίας και Σκύδρας υπολογίζεται σε 16 – 18.000 στρέμματα. Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί ότι, θα επηρεαστεί και η παραγωγή αγροτικών προϊόντων η οποία θα είναι αισθητά μειωμένη με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην προσπάθεια για ανάταση της τοπικής, περιφερειακής και εθνικής οικονομίας. Κύριε Υπουργέ, Με βάση τα ανωτέρω, ζητούμε : 
Α) Την άμεση εκκίνηση της εκτίμησης των ζημιών με διαδικασίες εξπρές εντός 20 ημερών. 
Β) Καταβολή του 50% της εκτιμώμενης αποζημίωσης εντός διμήνου και άμεση καταβολή αποζημίωσης σε επιτραπέζια ροδάκινα, νεκταρίνια και κεράσια. 
Γ) Αποπληρωμή του 100% των αποζημιώσεων μέχρι το Νοέμβριο του 2013 με τιμές όπως ήδη έχουν διαμορφωθεί στην αγορά. 
Δ) Ενισχύσεις για την αποκατάσταση φυτικού κεφαλαίου και ζημιών σε εγκαταστάσεις (θερμοκήπια κλπ.) 
Οι υπηρεσίες της Π.Ε. Πέλλας βρίσκονται στη διάθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ταχύτερη αποπεράτωση της διαδικασίας. Ευχαριστώ για τη συνεργασία και παραμένω στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες".

11 Ιουν 2013

"Οι υπηρεσίες μας στη διάθεση του ΕΛΓΑ ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις"

Φωτογραφία Αρχείου
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας κ. Τρύφωνα Τσαντάκη και στελέχη της Διεύθυνσης πραγματοποίησαν αυτοψία στις περιοχές που επλήγησαν από χαλάζι χθες το απόγευμα (10/6). 
Συγκεκριμένα, επισκέφτηκαν κτήματα και αγροτικές καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή των Τοπικών Κοινοτήτων Γαλατάδων, Λιπαρού, Καλυβίων, Αρσενίου, Πετριάς, Σκύδρας, κ.ά. και προχώρησαν σε μία πρώτη εκτίμηση των ζημιών, ενώ συνομίλησαν και με πολλούς παραγωγούς. Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας ο κ. Αντιπεριφερειάρχης συναντήθηκε με τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ κ. Μιχάλη Κουνδουρά στην Τοπική Κοινότητα Αρσενίου, προκειμένου να υπάρξει συνεργασία και συντονισμός των υπηρεσιών για την άμεση προώθηση και ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται για τις αποζημιώσεις των παραγωγών. 
Για τη διευκόλυνση του έργου των ελεγκτικών υπηρεσιών και την επίσπευση των διαδικασιών, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι οι υπηρεσίες και το προσωπικό της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας μπορούν να συνδράμουν στο έργο του ΕΛΓΑ. Εξάλλου, κλιμάκια γεωπόνων της Π.Ε. Πέλλας σάρωσαν τις πληγείσες περιοχές και τα συγκεντρωθέντα στοιχεία, μαζί με εκτιμήσεις για τις καταστροφές, πρόκειται να διαβαστούν άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Συμπληρωματικά μέτρα για τη ρύθμιση θεμάτων διακίνησης των Συμπύρηνων Ροδάκινων

Σχετικά με την συγκέντρωση και διακίνηση ροδάκινων μεταποίησης (συμπύρηνα), ενημερώνουμε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι σύμφωνα την 623/26-07-2007(ΦΕΚ 1370 Β’/02-08-2007) Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και 
Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με θέμα: 
«Συμπληρωματικά μέτρα για τη ρύθμιση θεμάτων διακίνησης των Συμπύρηνων Ροδάκινων» και προκειμένου να διασφαλιστεί η ποσοτική και ποιοτική παραλαβή της πρώτης ύλης των Συμπύρηνων ροδάκινων που προορίζονται για τη μεταποίηση, θα πρέπει όσοι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν ακόμη καταθέσει τα δικαιολογητικά που προβλέπει η εν λόγω ΚΥΑ και είναι ήδη γνωστά από προηγούμενα έτη, να προβούν άμεσα στις σχετικές ενέργειες καθώς ξεκινούν οι έλεγχοι από την ειδική επιτροπή ελέγχου για την εφαρμογή των προβλεπομένων μέτρων. 
Ειδικότερα, όλοι όσοι συγκεντρώνουν και διακινούν ροδάκινα συμπύρηνα προς μεταποίηση θα πρέπει να διαθέτουν την σχετική άδεια που προβλέπει η Υπουργική Απόφαση και χορηγείται μετά από εισήγηση από την ορισθείσα με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Επιτροπή. Περισσότερες πληροφορίες στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, στα τηλέφωνα : 23813 51294, 51398 (Έδεσσα) 23820 84419 (Γιαννιτσά).

5 Ιουν 2013

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΟΡΑΣ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Σύσκεψη με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ, με θέμα την αξιοποίηση του χιονοδρομικού κέντρου του Βόρα (Καϊμάκτσαλαν) στην Πέλλα πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, αρμόδιου για θέματα αναπτυξιακού προγραμματισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Θεόδωρου Θεοδωρίδη.
Η σύσκεψη ήταν η τελευταία μίας σειράς συντονισμένων και στοχευμένων ενεργειών και συναντήσεων του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου) και της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) σχετικά με την εξεύρεση λύσης για την καλύτερη δυνατή διαχείριση του χιονοδρομικού κέντρου, που αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης για την τοπική οικονομία του Αγίου Αθανασίου και της Πέλλας ευρύτερα.
Με δεδομένο ότι δεν έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για πολυετή εκμετάλλευση από το ΤΑΙΠΕΔ, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας πρότεινε στην ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ να διατεθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η διαχείριση του χιονοδρομικού για τουλάχιστον 8 έτη, έναντι του ενός που γινόταν μέχρι σήμερα, κάτι που θα επέτρεπε να βρεθεί αξιόπιστος επενδυτής-επιχειρηματίας για τη λειτουργία του χιονοδρομικού.
Το ΤΑΙΠΕΔ δεν αποδέχθηκε την πρόταση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα για παραχώρηση της εκμετάλλευσης του χιονοδρομικού κέντρου Βόρα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τουλάχιστον για 8 έτη. Η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ είναι να αναλάβει η ΕΤΑΔ επένδυση ύψους έως 500.000 ευρώ για την ανακαίνιση και συντήρηση του πάγιου μηχανικού εξοπλισμού που ανήκει στην ΠΚΜ στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρα και, ταυτοχρόνως, να προκηρύξει η ίδια διαγωνισμό για την εξεύρεση διαχειριστή της επένδυσης, για διάστημα ενός έτους, με δυνατότητα παράτασης για έναν ακόμη χρόνο, ενώ παράλληλα θα είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την εξεύρεση μακροχρόνιου στρατηγικού επενδυτή μετά το πέρας των δύο ετών.
Λαμβάνοντας υπόψη τη βούληση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας να έχουν λόγο στην αξιοποίηση του χιονοδρομικού κέντρου Βόρα, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια, μέσα από μεθοδευμένες ενέργειες και επανειλημμένες συναντήσεις μας με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ, για την εξεύρεση της πλέον πρόσφορης και ενδεδειγμένης λύσης προς την εξασφάλιση αξιόπιστου στρατηγικού επενδυτή στην περιοχή. Εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα που είχαμε στη διάθεσή μας να αναλάβουμε ως διοίκηση τη διαχείριση του χιονοδρομικού κέντρου Βόρα, διότι αντιλαμβανόμαστε τον κρίσιμο ρόλο του όχι μόνο για την οικονομία της περιοχής, αλλά και για όλη την Κεντρική Μακεδονία. Είναι επιτακτική ανάγκη το χιονοδρομικό κέντρο Βόρα να συντηρηθεί κατάλληλα, ώστε να είναι έτοιμο να λειτουργήσει πλήρως την προσεχή χειμερινή τουριστική περίοδο. Σεβόμαστε απόλυτα την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ να αναλάβει την ευθύνη της επένδυσης για την ανακαίνιση του μηχανολογικού εξοπλισμού και τη διαχείριση του χιονοδρομικού κέντρου και για το λόγο αυτό δεσμευόμαστε να φέρουμε το θέμα της διάθεσης του μηχανολογικού εξοπλισμού της ΠΚΜ στην ΕΤΑΔ προς συζήτηση άμεσα, σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ωστόσο, δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι θα είμαστε ιδιαίτερα πιεστικοί για την τήρηση των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων από πλευράς του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ, που ανέλαβαν εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τη δρομολόγηση και την ολοκλήρωση της επένδυσης και της εξεύρεσης διαχειριστή, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη για τη λειτουργία του χιονοδρομικού, μέχρι την έναρξη της επόμενης χειμερινής περιόδου το Νοέμβριο”, δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

"Η δύναμη ψυχής του Βαγγέλη δείχνει ότι δεν υπάρχουν όρια στις ανθρώπινες δυνατότητες"

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συναντήθηκε στο γραφείο του με τον αθλητή Βαγγέλη Νίκου και τον συνεχάρη για τις επιτυχίες του κατά την συμμετοχή του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου για άτομα με αναπηρία στον Σχοινιά. 
Το πρωτάθλημα προκηρύχθηκε από την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες και πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά. Το 2010 ο Βαγγέλης είχε ένα σοβαρό ατύχημα το οποίο προκάλεσε σοβαρές βλάβες στα πνευμόνια και στην του σπονδυλική στήλη. Η καλή φυσική του κατάσταση και ο αθλητισμός με τον οποίο ασχολούνταν, τον βοήθησαν να επιβιώσει και στην συνέχεια να αντιμετωπίσει με πολύ καλά αποτελέσματα τις δυσκολίες της αποκατάστασης. 
Με το χειρίλατο ποδήλατο, το οποίο έφερε από την Αμερική, ασχολήθηκε αρχικά ερασιτεχνικά και πριν από λίγους μήνες αποφάσισε να γίνει το άθλημά του. Εγγράφηκε στον Αθλητικό Σύλλογο «ΤΑΛΟΣ» της Κρήτης και ξεκίνησε τις προπονήσεις με τον Προπονητή του Συλλόγου κ. Γεώργιο Βαρβεράκη, στο Ηράκλειο και στην Έδεσσα. 
Κατά την συμμετοχή του στους Πανελλήνιους Αγώνες του Σχοινιά κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια, καλύτερου χρόνου και αντοχής και εξασφάλισε τις προϋποθέσεις για την ένταξή του στην Εθνική Ομάδα. Κατά τη διάρκεια της οργάνωσης, αθλητές του Σύλλογου «ΤΑΛΟΣ» κατέκτησαν 16 χρυσά μετάλλια. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συνεχάρη τον αθλητή και τόνισε ότι αισθάνεται περήφανος για τις διακρίσεις του και για την απίστευτη θέληση την οποία έχει. Ευχήθηκε καλή συνέχεια στο προπονητικό του πρόγραμμα και τόνισε τη σημασία που έχει η πολιτεία να βρίσκεται κοντά στους αθλητές με αναπηρία και στην εξασφάλιση των κατάλληλων υποδομών για την προετοιμασία τους. 
Ο Βαγγέλης αναφέρθηκε στα ευεργετήματα του αθλητισμού και ευχαρίστησε εκτός από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, τον προπονητή του κ. Γεώργιο Βαρβεράκη και τον Αθλητικό Σύλλογο για άτομα με αναπηρία «ΤΑΛΟΣ» για την σημαντική υποστήριξή τους στην προπόνηση και κατά την συμμετοχή του στους αγώνες.

Eκδήλωση μνήμης των Μακεδονομάχων Άγρα και Μίγκα

Στην εκδήλωση μνήμης των Μακεδονομάχων Άγρα και Μίγκα, η οποία πραγματοποιήθηκε στην τοπική κοινότητα Καρυδιάς την Κυριακή 2 Ιουνίου παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. 
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι κ.κ. Βουλευτές Ι. Τζαμτζής και Δ. Σταμενίτης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δ. Γιάννου, ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Α. Καραμπατζός, ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κ. Κόλλιας, ο Στρατηγός Διοικητής της ΙΙ Μ/Κ Μεραρχίας κ. Π. Γεωργίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Π. Κολόμβος και πλήθος κόσμου. 
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από τις πολιτικές, στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές του τόπου στο μνημείο που υπάρχει προς τιμήν των δύο ηρώων. 
Ακολούθησε εκδήλωση με χορευτικά συγκροτήματα στην κεντρική πλατεία του χωριού.

«Επενδύουμε και στηρίζουμε πολλά στις νέες τεχνολογίες»

Για μία ακόμη φορά η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας δηλώνει παρών στις τρέχουσες εξελίξεις και εφαρμογές των νέων τεχνολογιών. Με τη βοήθεια του κεντρικού συστήματος πρωτοκόλλου, όλη η επίσημη αλληλογραφία, εισερχόμενη και εξερχόμενη από το γραφείο Αντιπεριφερειάρχη αποθηκεύεται σε ηλεκτρονική μορφή μέσω αντίστοιχου εξοπλισμού(σαρωτής). 
Με τον τρόπο αυτό ψηφιοποιείται το έγγραφο και αυτό ευνοεί την αναζήτηση, την επεξεργασία και την ηλεκτρονική αλληλογραφία σε καθημερινή βάση, όπου ο όγκος των εγγράφων είναι μεγάλος. Με οδηγό την διαδικασία που εφαρμόζεται στο γραφείο Αντιπεριφερειάρχη τις επόμενες ημέρες, πρόκειται να επεκταθεί και στις Διευθύνσεις και τα Τμήματα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. 
Ο συνεργάτης του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη, κ. Δημήτρης Τσουφλίδης δήλωσε: «Μετά από την πλήρη εφαρμογή του δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ στις υπηρεσίες της Π.Ε. Πέλλας, συνεχίζουμε στην ίδια φιλοσοφία και εκσυγχρονίζουμε τον τρόπο εργασίας των υπαλλήλων των υπηρεσιών. Έτσι, διευκολύνουμε την εσωτερική επικοινωνία και συνεργασία και μειώνουμε τον χρόνο εξυπηρέτησης των πολιτών. Περιμένουμε από όλους τους υπαλλήλους των υπηρεσιών της Π.Ε. Πέλλας να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να «αγκαλιάσουν» τις νέες τεχνολογίες και τις εφαρμογές του διαδικτύου για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει στον υπεύθυνο του τμήματος Πληροφορικής Πέλλας κ. Δημήτρη Τούση για την βοήθεια που μας παρέχει για να υλοποιούμε τέτοιες πρωτοποριακές ενέργειες.» 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά : «Οι εξελίξεις στο χώρο των νέων τεχνολογιών μας προτρέπουν να εφαρμόσουμε μεθόδους και λύσεις για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη λειτουργία των υπηρεσιών. Έτσι ξεκινήσαμε πιλοτικά την τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου, το οποίο θα εφαρμοστεί σε όλες τις υπηρεσίες και τμήματα της Π.Ε. Πέλλας. Από τότε που αναλάβαμε την ηγεσία της Π.Ε. Πέλλας ξεκινήσαμε και καταφέραμε πολύ σημαντική μείωση λειτουργικών δαπανών και το Τμήμα Πληροφορικής ήταν από τα πρωτοπόρα τμήματα στην προσπάθεια αυτή. Συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση για βελτιστοποίηση του παραγόμενου αποτελέσματος σε όλα τα επίπεδα της λειτουργίας των υπηρεσιών της Π.Ε. Πέλλας».

Hμερίδα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πέλλας

Σε ημερίδα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πέλλας παραβρέθηκε σήμερα, 1 Ιουνίου 2013, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. 
Η ημερίδα με θέμα “Παθήσεις με εκδηλώσεις από το στόμα που ενδιαφέρουν τον γενικό οδοντίατρο” πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου και διαλέξεις από Καθηγητές Στοματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 
Σε σύντομη δήλωσή του για την ημερίδα ο κ. Θεοδωρίδης ανέφερε: «Η σημερινή εκδήλωση και ανάλογες πρωτοβουλίες κινητοποιούν τους πολίτες ώστε να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στα θέματα υγείας, ειδικά, σε περίοδο κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε. Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στηρίζει δράσεις που ενισχύουν την πρόληψη για την προστασία της δημόσιας υγείας και των πολιτών. Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ την Πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πέλλας κ. Αικατερίνη Φυσικούδη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τη διοργάνωση της ημερίδας και να τονίσω ότι η Π.Ε. Πέλλας και ο ίδιος προσωπικά θα στηρίξουμε ανάλογες δράσεις και στο μέλλον”.