1 Μαρ 2011

Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤ ΑΡΝΙΣΣΑΣ

Η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα με την κατάργηση ή/και συγχώνευση οργανικών μονάδων υπηρεσιών μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να συμβάλλει στη μείωση των κρατικών δαπανών που αποτελεί σημαντικό ζητούμενο στην παρούσα δυσχερή για τη χώρα μας οικονομική συγκυρία.
Παρόλα αυτά, πολλές υπηρεσίες του δημόσιου τομέα εξυπηρετούν κοινωνικές ανάγκες οι οποίες είναι δύσκολο να αποτιμηθούν με οικονομικούς όρους και όταν εσπευσμένα και άκριτα αποφασίζεται η κατάργησή τους είναι πιθανόν να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις με υψηλό κοινωνικό και, τελικά, οικονομικό κόστος για τους πολίτες και την πολιτεία.
Ενόψει των δρομολογούμενων αλλαγών στην οργανωτική δομή της ελληνικής αστυνομίας, σας καλώ να εξετάσετε με ιδιαίτερη προσοχή το ενδεχόμενο κατάργησης του Αστυνομικού Τμήματος Άρνισσας το οποίο διαχειρίζεται υποθέσεις και προασπίζεται τη δημόσια ασφάλεια σε μία περιοχή η οποία συγκεντρώνει χαρακτηριστικά στρατηγικής και εθνικής σημασίας.
Συγκεκριμένα, η λειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος Άρνισσας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας-Καϊμακτσαλάν και την ευρύτερη περιοχή ενός από τους σημαντικότερους τουριστικούς πόλους της Πέλλας: το σύμπλεγμα «Λίμνη Άγρα-Βεγορίτιδα-Χιονοδρομικό Κέντρο-Ανεμοδρόμιο Παναγίτσας» που παρουσιάζει υψηλή επισκεψιμότητα ελλήνων και αλλοδαπών τουριστών όλο τον χρόνο και ιδιαίτερα κατά την χειμερινή σαιζόν (Νοέμβριος-Απρίλιος). Πολλά Σαββατοκύριακα του έτους και την περίοδο των αργιών και εορτών προσέρχονται στην περιοχή περισσότεροι από 2500 επισκέπτες.
Εντωμεταξύ, η ελληνική πολιτεία, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολυάριθμοι ιδιώτες επιχειρηματίες έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην περιοχή και η ενδεχόμενη κατάργηση του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος, με τις συνέπειές της στην αποτελεσματική διατήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας στην περιοχή, εγκυμονεί κινδύνους για τη διατήρηση και ανάπτυξη των εν λόγω επενδύσεων.
Στην ευρύτερη περιοχή της Άρνισσας υπάρχουν περισσότερες από 1000 εξοχικές κατοικίες από πολίτες που επιθυμούν να απολαμβάνουν την φυσική ομορφιά και υψηλή ποιότητα ζωής της ελληνικής περιφέρειας. Σημαντική συνιστώσα της ποιότητας ζωής είναι και η αίσθηση ασφάλειας που οφείλει να παρέχει το κράτος προς τους πολίτες του στο πλαίσιο μίας ευνομούμενης ισοπολιτείας. Πολλοί από τους ιδιοκτήτες των εξοχικών κατοικιών στην περιοχή είναι επιφανείς επιχειρηματίες, πολιτικοί και διασημότητες του χώρου των τεχνών, της επικοινωνίας ή του θεάματος, οπότε εγείρονται ειδικά θέματα προάσπισης της ζωής και της περιουσίας τους, καθώς επίσης και των μελών των οικογενειών τους.
Η διατήρηση του Αστυνομικού Τμήματος Άρνισσας επιβάλλεται και για λόγους διατήρησης της τοπικής κοινωνικής συνοχής σε μία περιοχή η οποία το χειμώνα παραμένει συχνά αποκλεισμένη για αρκετές ημέρες, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων και έντονης χιονόπτωσης. Οι αποστάσεις εξάλλου από το Κέντρο της Άρνισσας μέχρι τις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού και άλλες περιοχές στρατηγικής σημασίας και εθνικής ασφάλειας είναι μεγάλες και ο αποτελεσματικός έλεγχος και αστυνόμευσή τους μπορεί να αναδειχθεί σε μία πολυέξοδη διαδικασία στην περίπτωση που αποφασιστεί να γίνεται κεντρικά.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, σας καλώ να επανεξετάσετε το ενδεχόμενο κατάργησης του αστυνομικού τμήματος Άρνισσας και, στο πλαίσιο της νέας δομής της ελληνικής αστυνομίας, να δρομολογήσετε την ενίσχυσή του με στόχο τη βελτίωση της δημόσιας ασφάλειας στην περιοχή και την εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων για ανάπτυξη και ευημερία.

Με τιμή,
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας
Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης