11 Ιουν 2011

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου)

Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον στις 5 Ιουνίου, βρίσκει την Ελλάδα να βιώνει μία πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον και οι τοπικές κοινωνίες και ιδιαίτερα τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες με κυριότερο την οικονομική στενότητα. Η προστασία του περιβάλλοντος συνδέεται άμεσα με την οικονομία. Όπως έχει δείξει η ιστορία, οι κοινωνίες αρχίζουν να ενδιαφέρονται πιο ενεργά για το περιβάλλον, λαμβάνοντας κατάλληλα μέτρα και επενδύοντας σε περιβαλλοντικές υποδομές και συστήματα διαχείρισης, μόνο όταν αγγίζουν υψηλότερα επίπεδα οικονομικής ευημερίας και πλέον ενδιαφέρονται ενεργά για μία ορατή βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η προστασία του περιβάλλοντος όμως δε μπορεί να αποτελεί μία «πολυτέλεια» για την κοινωνία και ειδικά για αυτούς που διαθέτουν οικονομική άνεση. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι σημαντικό να αποτελέσει στρατηγική επιλογή και αυτή ακριβώς είναι η κύρια κατεύθυνση του προγραμματισμού μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί μία οριζόντια συνιστώσα του στρατηγικού σχεδιασμού για την τοπική ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Όλα τα έργα που προγραμματίζουμε περνάνε υποχρεωτικά από το στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και αποτελεί βασική μέριμνα των υπηρεσιών μας η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και η λειτουργική ένταξή τους στις τοπικές οικολογικές συνθήκες.

Η προστασία του περιβάλλοντος στην παρούσα φάση της οικονομικής κρίσης αποτελεί ευκαιρία και όχι «περιττά έξοδα». Μέσα από την ανακύκλωση και την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων μπορούμε να εξασφαλίσουμε μείωση δαπανών, ενώ οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως και η ανάπτυξη «πράσινης» επιχειρηματικότητας, αποτελούν μονόδρομο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχουν μπει τα τελευταία χρόνια στη ζωή μας.

Η ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων και το ενδιαφέρον τους για την οικολογία και την υπεύθυνη κατανάλωση αποτελούν ένα αισιόδοξο μήνυμα και μία πρόταση στάσης ζωής για όλους μας.


Θεόδωρος Θεοδωρίδης
Αντιπεριφερειάρχης