1 Οκτ 2012

«Στηρίζουμε την ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών ελληνοτουρκικών επιχειρηματικών συνεργασιών»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θ. Θεοδωρίδης δέχτηκε σε εθιμοτυπική συνάντηση τον Τούρκο Πρόξενο κ. Τουργούλ Μπιλκετίν, τον οποίο συνόδευε ο Διευθυντής των Τουρκικών Αερογραμμών κ. Μπιχάλ Γιαζάν. 

Στα πλαίσια αυτής της εθιμοτυπικής συνάντησης, δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν ενδεχόμενα πεδία κοινών επιχειρηματικών συνεργασιών στην Πέλλα. 
Ο τουρισμός συζητήθηκε ως το κατ’ εξοχής πεδίο ανάδειξης της Πέλλας ως τουριστικού προορισμού επισκεπτών από την Τουρκία. (Σήμερα η Μακεδονία ελκύει 60.000 επισκέπτες από την Τουρκία) 
Η Αγροτική Οικονομία επίσης συζητήθηκε ως πεδίο αναζήτησης εμπορικών και επενδυτικών συνεργασιών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εξαγωγή προϊόντων κρέατος στην Τουρκία. 

Η τακτική αεροπορική σύνδεση (έξι πτήσεις εβδομαδιαίως Θεσσαλονίκη - Κωνσταντινούπολη) από τις Τουρκικές Αερογραμμές, αποτελεί μια σημαντική υποδομή τουριστικών και εμπορικών συνεργασιών. Ιδιαίτερα εκτιμήθηκε η προοπτική αξιοποίησης των γραμμών επιχειρηματικών συνεργασιών της Τουρκίας με την Κεντρική Ασία και την Άπω Ανατολή, και την ενδεχόμενη προώθησή τους σε ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, αξιοποιώντας τη συμπληρωματικότητα Ελλάδας – Τουρκίας, (Τουρισμός , Εμπόριο). 

Αναφέρθηκε ότι η Πέλλα με την Ημαθία αποτελούν ένα μοναδικό ανοικτό αστικό σχηματισμό που αποτελεί τον τρίτο αναπτυξιακό πόλο στην Ελλάδα στον Τουρισμό, στον Πολιτισμός στην Αγροτική Οικονομία και στην μεταποίηση της παραγωγής της. Συμφωνήθηκε να υπάρξει και μια επόμενη συνεργασία που θα μπορούσε να προετοιμάσει ένα forum αναζήτησης κοινών και αμοιβαία επωφελών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών μεταξύ ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων.