5 Απρ 2014

«Η αντιπλημμυρική προστασία είναι υψηλή προτεραιότητα της Περιφέρειας»

Συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή όλων των εταίρων του Προγράμματος «Προετοιμασία για έντονα χειμαρρικά φαινόμενα» με πεδίο εφαρμογής την ορεινή διασυνοριακή περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (29/3) στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, των Δήμων Θέρμης και Γευγελής (F.Y.R.O.M.) και της Αναπτυξιακής Πέλλας, με χρηματοδότηση του Προγράμματος INTERREG IPA Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα - F.Y.R.O.M. 2007 – 2013». Η συνάντηση συντονίστηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Αναπτυξιακού Σχεδιασμού – Προγραμματισμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη ο οποίος είναι και ο επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Στην συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εταίρων οι οποίοι ενημέρωσαν για την εξέλιξη και την πορεία του έργου. 
Ο δήμος Γευγελής (F.Y.R.O.M.) εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου και δύο δημοτικούς συμβούλους, ενώ από το Δήμο Θέρμης συμμετείχαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι για την υλοποίηση κοινοτικών δράσεων. Η Αναπτυξιακή Πέλλας εκπροσωπήθηκε από τον Διευθυντή κ. Ιορδάνη Κιοσέογλου και στελέχη της Εταιρίας καθώς επίσης και την ομάδα συνεργατών που ανέλαβε την υλοποίηση του έργου. 
Τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται συχνά έντονα χειμαρρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες, κατολισθήσεις, διάβρωση του εδάφους, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή, τις περιουσίες και τα οικοσυστήματα. Το έργο ανταποκρίνεται στην ανάγκη για διασυνοριακή συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας και προστασίας του περιβάλλοντος, μέσα από την ανάπτυξη κοινών δράσεων. 
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει την υλοποίηση μελετών, την ανάπτυξη μίας βάσης δεδομένων για την καταγραφή, τον έλεγχο και την πρόβλεψη πλημμυρικών φαινομένων. Ακόμη θα πραγματοποιηθούν δράσεις ανταλλαγής τεχνογνωσίας και εμπειριών καθώς, επίσης, δράσεις εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του έργου εκτείνεται μέχρι τον προσεχή Αύγουστο. Στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης τόνισε τη σημασία του συγκεκριμένου έργου για την διασυνοριακή περιοχή, τα οφέλη από την πρόληψη και αποφυγή πλημμυρών, την ευθύνη και το ρόλο της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στην Πολιτική Προστασία. 
Με την ευκαιρία αναφέρθηκε στα μικρά και μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που υλοποίησε και υλοποιεί η Περιφέρεια και ιδιαίτερα στο μεγάλο έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αλμωπίας προϋπολογισμού 11 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, «Η αντιπλημμυρική προστασία είναι υψηλή προτεραιότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας γεγονός που αποδεικνύεται με τα σημαντικά έργα που υλοποιούμε στην Πέλλα στην κατεύθυνση αυτή. 
Οι κοινοτικές πρωτοβουλίες και τα χρηματοδοτικά προγράμματα είναι ένας σημαντικός μοχλός για τη δρομολόγηση και την κατασκευή έργων κομβικής σημασίας για την προστασία των οικοσυστημάτων, της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας και, πάνω απ’ όλα της ανθρώπινης ζωής. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε παρόμοιες διασυνοριακές συνεργασίες για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Π.Ε. Πέλλας»