29 Απρ 2014

"Στην τελική ευθεία ένα μεγάλο έργο περιβαλλοντικής εξυγίανσης και προστασίας της Πέλλας"

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Δημοπρατήθηκε σήμερα (29/4) το έργο «Αποκατάσταση των έξι Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) της Π.Ε. Πέλλας». Το έργο αφορά την αποκατάσταση των τελευταίων 6 μη αποκατεστημένων ΧΑΔΑ εντός της ΠΕ Πέλλας. Ένα σημαντικό έργο για την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής το οποίο παρακολούθησε και προώθησε συστηματικά ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. 
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 1.808.100,00 ευρώ με χρηματοδότηση από πιστώσεις του ΕΣΠΑ. Προηγήθηκε μελέτη ύψους 100.000,00 € για την ωρίμανση του έργου που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Πέλλας και χρηματοδοτήθηκε επίσης από το ΕΣΠΑ. 
Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται η κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού, η συμβατοποίηση και η έναρξη της υλοποίησης του έργου. Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει αποκατάσταση μεγάλων χώρων στα όρια της Π.Ε. Πέλλας, κυρίως, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας όπως: 
• Στην Κρύα Βρύση, στη θέση «Βραστή Κβ2», έκτασης 28 στρεμμάτων, υψηλής επικινδυνότητας 
• Στο Νέο Μυλότοπο, στη θέση «Μπαϊρια», έκτασης 35,5 στρεμμάτων, μεσαίας επικινδυνότητας 
• Στο Δροσερό, στη θέση «Καμπινάκια», έκτασης 10 στρεμμάτων, μεσαίας επικινδυνότητας 
• Στο Άνυδρο, στη θέση «Μαντρί Γαϊτάνι», χώρος έκτασης 4 στρεμμάτων, μέσης επικινδυνότητας 
• Στην Παλιά Πέλλα, στη θέση «Αμπέλια», κοντά στον Αρχαιολογικό Χώρο, έκτασης 13 στρεμμάτων, μεσαίας επικινδυνότητας και, τέλος, 
• Στην Περαία, στη θέση «Παλαιοχώρι» επί του νέου Εθνικού Οδικού Άξονα Έδεσσας - Φλώρινας, χώρος έκτασης 6,5 στρεμμάτων, χαμηλής επικινδυνότητας. 
Ειδικότερα, τα έργα αποκατάστασης των 6 ΧΑΔΑ περιλαμβάνουν την κατασκευή όλων των απαραίτητων εργασιών κατά περίπτωση, για την πλήρη αποκατάσταση των χώρων, όπως: 
• Έργα διαμόρφωσης αναγλύφου, όπως συλλογή διάσπαρτων απορριμμάτων και περιβαλλοντική αποκατάσταση 
• Έργα μεταφοράς απορριμμάτων 
• Έργα στεγανοποίησης απορριμματικού αναγλύφου 
• Έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης, διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου 
• Έργα υποδομής (αντιπλημμυρική προστασία, δίκτυα υποδομής, περίφραξη, 
• πυρόσβεση, πυροπροστασία, εσωτερική οδοποιία κλπ.) 
• Έργα διαχείρισης και επεξεργασίας στραγγισμάτων 
• Έργα διαχείρισης βιοαερίου 
Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται πλήρως ότι, με την ολοκλήρωση των εργασιών της αποκατάστασης δεν θα υπάρξουν στο μέλλον περιβαλλοντικά προβλήματα ή οχλήσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία ή την οικολογική ισορροπία των παρακείμενων οικοσυστημάτων, επιφανειακών και υπόγειων νερών. 
Να επισημάνουμε ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκαν έργα αποκατάστασης 27 μεγάλων ΧΑΔΑ στην Πέλλα που υλοποίησε η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας συνολικού προϋπολογισμού 4.470.000,00 €. Έτσι, έχει ολοκληρωθεί σχεδόν το σύνολο της αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμάτων σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας. 
Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου προστασίας του περιβάλλοντος στην Π.Ε. Πέλλας. Πρόκειται για ένα έργο παρακαταθήκη για την παρούσα και τις μελλοντικές γενιές που έχουν δικαίωμα σ’ ένα καθαρό και προστατευμένο περιβάλλον. Βασική επιδίωξή μας είναι να καταστήσουμε την Πέλλα συνώνυμο της ποιότητας ζωής που θέλουμε για τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες. Να τονίσω ότι τα περισσότερα έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν από την σημερινή διοίκηση και θα ήθελα να ευχαριστήσω για την συνεργασία που έχουμε τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον του για την υλοποίηση έργων βιώσιμης ανάπτυξης. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω θερμά και τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων που έχουν την ευθύνη προώθησης των διαδικασιών και επίβλεψης της κατασκευής του έργου. Είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα δικαιώσει την προσπάθεια όλων».

Δημοπράτηση ενός ακόμη έργου από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Δημοπρατείται στις 20 Μαΐου 2014 το έργο «Χαλικόστρωση Αγροτικού Δρόμου Λουτροχωρίου-Καισαριανών», από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 60.000 ευρώ και περιλαμβάνει τη βελτίωση της βατότητας και ασφάλειας του αγροτικού δρόμου. 

Η προετοιμασία της διαδικασίας και η επίβλεψη του έργου πραγματοποιείται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας ενώ η χρηματοδότηση προέρχεται από ιδίους πόρους. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δημοπράτηση του έργου και ανέφερε ότι «σύντομα θα δοθεί σε κυκλοφορία, βελτιώνοντας τις συνθήκες πρόσβασης των κατοίκων της περιοχής στα αγροκτήματά τους».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Σε τοπικές κοινότητες του Δήμου Έδεσσας βρέθηκε την Δευτέρα, 28/4, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και εκ νέου υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης με το συνδυασμό «Αλληλεγγύη» κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συνοδευόμενος από υποψηφίους Περιφερειακούς Συμβούλους.
Ο κ. Θεοδωρίδης επισκέφθηκε το Άνω Γραμματικό, την Αγία Φωτεινή, τη Φλαμουριά, την Πλατάνη και τα Καισαριανά. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους πολίτες και να συζητήσει θέματα που τους απασχολούν. 
 Η περιοδεία του κ. Θεοδωρίδη συνεχίζεται στο Δήμο Αλμωπίας, καθώς, τις πρωϊνές ώρες επισκέφθηκε τον Εξαπλάτανο, τη Μηλιά, την Κωνσταντία, την Ίδα και τον Πρόδρομο. 
Επιπλέον, το απόγευμα ο κ. Αντιπεριφερειάρχης θα περιοδεύσει στους Νερόμυλους, στους Τσάκους, στη Χρυσή, στη Ξιφιανή και στην Άψαλο.

ΟΜΙΛΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΠ.ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ & ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ Θ.ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ


27 Απρ 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ - ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ


ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Σε πλήρη ετοιμότητα το σύνολο του τοπικού και περιφερειακού μηχανισμού πολιτικής προστασίας Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης εκτιμώντας ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων καθώς συνεχίζονται οι έντονες βροχοπτώσεις σε όλη την έκταση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δεδομένα του μετεωρολογικού σταθμού της ΔΕΗ, το ύψος της βροχόπτωσης το τελευταίο δωδεκάωρο ξεπέρασε τα 101 χιλιοστά βροχής, ενώ το κρίσιμο όριο για τη λήψη μέτρων εκτάκτου ανάγκης είναι στα 80 χιλιοστά. 
Ο τοπικός και περιφερειακός μηχανισμός πολιτικής προστασίας ήταν σε κινητοποίηση με τη λήψη μέτρων αποφόρτισης των ποταμών και χειμάρρων και καθαρισμού του οδικού δικτύου από νωρίς το πρωί, ενώ το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας συνεδρίασε έκτατα σε ολομέλεια νωρίς το απόγευμα. Στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας εκτός από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, ο Ταγματάρχης Νικόλαος Συμεωνίδης εκ μέρους της ΙΙ Μ/Κ Μεραρχίας, ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Έδεσσας Παναγιώτης Φωστηρόπουλος, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Παραδόπουλος Σεραφείμ, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων Θεοχάρης Τελιανίδης, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πέλλας Χρήστος Μπιμπίτσος, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Έδεσσας Σάββας Νεσλεχανίδης, ο Προιστάμενος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σκύδρας Βασίλειος Καρυπίδης, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πέλλας Ελευθέριος Αβραμίδης, το στέλεχος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Στέφανος Αργυράκης, ο υδραυλικός Μηχανικός Ιάκωβος Τσελίδης, ο Διευθυντής του Συγκροτήματος Αλιάκμονα της ΔΕΗ Αλέξανδρος Καραγιαννίδης και ο Διευθυντής του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Άγρα Ιωάννης Κρουσταλλακίδης. Με όσα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στην σύσκεψη, υπήρχε συνεχής τηλεφωνική επικοινωνία. 
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξετάστηκαν τα δεδομένα και λήφθηκε απόφαση για ελεγχόμενη λειτουργία του αντιπλημμυρικού Έδεσσας, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόκλησης πλημμυρών στην ευρύτερη περιοχή της Σκύδρας ή αλλού. Το όργανο εξουσιοδότησε τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη για τη λήψη απόφασης μέτρων εκτάκτου ανάγκης, εφόσον χρειαστεί, τις προσεχείς ώρες (σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν). Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναδείχθηκε το θέμα ανάγκης συντονισμού των υπηρεσιών και φορέων σε διαπεριφερειακό επίπεδο, καθώς μεγάλο μέρος των νερών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας μέσω της Τάφρου 66 συγκεντρώνονται στον ποταμό Αλιάκμονα ο οποίος έχει περιορισμένη δυνατότητα παροχετευτικότητας προς τον Θερμαϊκό Κόλπο. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης πρότεινε τη διοργάνωση μίας ευρείας σύσκεψης με την συμμετοχή των Περιφερειαρχών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων για τον καλύτερο συντονισμό λήψης προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας και διερεύνησης αναγκαίων τεχνικών έργων που χρειάζεται να υλοποιηθούν για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής. Εντωμεταξύ, ειδικά μηχανήματα σε συνεργασία με την Τροχαία και τους Δήμους εκτελούν καθαρισμούς του οδικού δικτύου σε όσα σημεία δημιουργήθηκε ή δημιουργείται πρόβλημα. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεοδωρίδης ενημέρωσε και ήταν σε επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. 
Ο τοπικός και περιφερειακός μηχανισμός πολιτικής προστασίας και τεχνικών έργων θα παραμείνουν σε επιφυλακή τις προσεχείς ώρες.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Τις επόμενες ημέρες ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε περιοχές των τεσσάρων Δήμων της Π.Ε. Πέλλας. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του κ. Θεοδωρίδη έχει ως εξής: 
Παρασκευή, 25/4/14 18:00 Σκύδρας – Μαυροβούνι, Σεβαστιανά, Ριζό, Πετριά, Λουτροχώρι, Αρσένι, Πλεύρωμα 
Σάββατο, 26/4/14 18:00 Αλμωπίας – Άλωρο, Υδραία, Σωσάνδρα, Γαρέφι, Δωροθέα, Πρόμαχοι Κυριακή, 27/4/14 18:00 Πέλλας – Λεπτοκαρυά, Δαμιανό, Αρχοντικό, Μεσιανό 
Δευτέρα, 28/4/14 18:00 Έδεσσας – Άνω Γραμματικό, Αγία Φωτεινή, Φλαμουριά, Πλατάνη, Καισαριαν

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Φωτογραφία αρχείου
Στο Δήμο Αλμωπίας βρέθηκε την Τρίτη, 22/4, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και εκ νέου υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης με το συνδυασμό «Αλληλεγγύη» κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συνοδευόμενος από υποψηφίους Περιφερειακούς Συμβούλους, μέλη και φίλους της «Αλληλεγγύης».
Ο κ. Θεοδωρίδης επισκέφθηκε τους Τσάκους, την Πολυκάρπη, το Μοναστηράκι, τον Μεγαπλάτανο και τους Σαρακηνούς. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας ο κ. Αντιπεριφερειάρχης συνομίλησε με κατοίκους και αντάλλαξε πασχαλινές ευχές στα καφενεία των τοπικών κοινοτήτων. 
«Η ‘Αλληλεγγύη’ με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα είναι ο αυτοδιοικητικός συνδυασμός με ανθρώπους ικανούς και με όρεξη για να προσφέρουν στην κοινή προσπάθεια για αντιμετώπιση των προβλημάτων της Πέλλας και της Κεντρικής Μακεδονίας» υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρίδης. 
Οι παραβρισκόμενοι, από την πλευρά τους ευχήθηκαν καλή επιτυχία στον κ. Αντιπεριφερειάρχη. Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωρίδης ευχαρίστησε τους κατοίκους για την υποδοχή και τη ζεστή φιλοξενία.

22 Απρ 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΣΤΙΣ 24/4/2014 ΣΤΟ ΦΙΛΙΠΠΕΙΟ


Συγχαρητήρια επιστολή στον Διοικητή Ασφαλείας Γιαννιτσών Πέτρο Περδικάτση

Με αφορμή την προαγωγή του Διοικητή Ασφαλείας Γιαννιτσών κ. Πέτρου Περδικάτση από Αστυνόμο Α’ σε Αστυνομικό Υποδιευθυντή ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια επιστολή:
«Κύριε Διοικητά, 
Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την προαγωγής σας σε Αστυνομικό Υποδιευθυντή. Επίσης, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για τη συνεργασία μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και της Διεύθυνσης Ασφαλείας Γιαννιτσών. 
Οι αστυνομικές δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής των Γιαννιτσών και του Δήμου Πέλλας επιτελούν πολύ σημαντικό έργο και, παράλληλα, πολύ δύσκολο. 
Έχετε ανταποκριθεί απόλυτα στον ευρύτερο κοινωνικό ρόλο που πρέπει να έχει η Ελληνική Αστυνομία για την τήρηση της τάξης και την ασφάλεια των πολιτών. 
Εύχομαι καλή επιτυχία και καλή επαγγελματική σταδιοδρομία».

ΠΕΡΙΟΔΕΥΣΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΛΛΑΣ

Από το Δήμο Πέλλας ξεκίνησε την περιοδεία του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και εκ νέου υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης με το συνδυασμό «Αλληλεγγύη» κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συνοδευόμενος από τους υποψηφίους Περιφερειακούς Συμβούλους κ.κ. Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη, Μαρία Καράμπελα και Λάκη Βασιλειάδη.
Αρχικά, ο κ. Θεοδωρίδης επισκέφθηκε την Παραλίμνη του Δήμου Πέλλας όπου συνομίλησε με κατοίκους και αντάλλαξε πασχαλινές ευχές στα καφενεία του χωριού. 
Στη συνέχεια, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης βρέθηκε στη Νέα Πέλλα όπου συνάντησε τους νέους της τοπικής κοινότητας στην κεντρική πλατεία, με τους οποίους είχε ολιγόλεπτη συζήτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τα θέματα που τους απασχολούν. 
Επόμενος σταθμός της περιοδεία του κ. Θεοδωρίδη ήταν η ιστορική έδρα του Δήμου Πέλλα η τοπική κοινότητα Πέλλας. 
Εκεί ο κ. Αντιπεριφερειάρχης συνάντησε τα μέλη του ΚΑΠΗ τους οποίους χαιρέτισε και ευχήθηκε Χρόνια Πολλά. «Είμαστε η ανεξάρτητη, αυτοδιοικητική πρόταση που περιλαμβάνει ανθρώπους έτοιμους να προσφέρουν από όλους τους πολιτικούς χώρους με επικεφαλή τον Απόστολο Τζιτζικώστα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρίδης αναφερόμενος στην πρόταση της «Αλληλεγγύης». 
Οι παραβρισκόμενοι, από την πλευρά τους ευχήθηκαν καλή επιτυχία στον κ. Αντιπεριφερειάρχη. Στη συνέχεια είχε την ευκαιρία να συναντήσει φίλους και γνωστούς στον πεζόδρομο της περιοχής, τους οποίους ευχαρίστησε για την υποδοχή και τη φιλοξενία. 
 Η πρώτη περιοδεία του κ. Θεοδωρίδη «έκλεισε» στα Γιαννιτσά και, συγκεκριμένα συμμετέχοντας στην εκδήλωση του Συλλόγου Καρυωτών «Ανατολική Ρωμυλία» όπου αναβίωσε το έθιμο «Κουνιές». Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο κ. Θεοδωρίδης περπάτησε στον πεζόδρομο των Γιαννιτσών και συνομίλησε με πολίτες ανταλλάσσοντας ευχές.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ


18 Απρ 2014

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΥΧΕΣ


Επίσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Σχεδιασμού – Προγραμματισμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης υποδέχθηκε στο γραφείο του τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών και συγκεκριμένα τον κ. Νίκο Χωραφίδη (Πρόεδρο), Κωνσταντίνο Ποργιατζίδη (Αντιπρόεδρο) και Στάθη Καραγιαννίδη (Ταμία). 
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επισκέφτηκαν τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για να τον προσκαλέσουν, μαζί με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, στα φετινά 29α Ζωοδόχεια που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην πλατεία της Νέας Τραπεζούντας Γιαννιτσών (ώρα 8.00 το απόγευμα) στα Γιαννιτσά. 
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, με την ευκαιρία της συνάντησης, συζήτησε με τα μέλη του δραστήριου ποντιακού συλλόγου για τη δράση τους, το σχεδιασμό της εκδήλωσης-θεσμό «Ζωοδόχεια» και τα μελλοντικά τους σχέδια. 
Ο κ. Θεοδωρίδης ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους για το πολιτιστικό πρόγραμμα της Περιφέρειας και τις δυνατότητες για χρηματοδότηση δράσεων πολιτισμού, σε συνδυασμό και με την τουριστική ανάπτυξη, που περιλαμβάνονται στο νέο ΕΣΠΑ. 
Επίσης, συνεχάρη το σύλλογο για την προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία τους σε κοινές δράσεις που έχουν υλοποιηθεί από την Περιφέρεια και τον Σύλλογο. 
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε μάλιστα τη συνδρομή και τη συνεργασία του συλλόγου, μαζί με τους υπόλοιπους ποντιακούς και προσφυγικούς συλλόγους της Πέλλας για την οργάνωση των επίσημων εκδηλώσεων μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων, με πιθανότερη ημερομηνία πραγματοποίησης την 11η Μαΐου.

17 Απρ 2014

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ: ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ-ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ

«Ο συνδυασμός μας, η “Αλληλεγγύη”, ακούει μόνο τους πολίτες. Δεν παίρνουμε γραμμή από κανέναν.
Δεν μπαίνουμε σε κλειστά γραφεία. Συνομιλούμε μόνο με εσάς, τους συμπολίτες μας»,  τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής του συνδυασμού Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας σήμερα στο εκλογικό κέντρο της «Αλληλεγγύης» στην Έδεσσα, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη και εκ νέου υποψηφίου Θεόδωρου Θεοδωρίδη, υποψηφίων Περιφερειακών Συμβούλων στελεχών και φίλων του συνδυασμού.
Ο κ. Τζιτζικώστας εξήρε τη στενή και αποδοτική συνεργασία όλο το προηγούμενο διάστημα με τον κ. Θεοδωρίδη για τα ζητήματα της περιοχής, η οποία έφερε πραγματικούς καρπούς που άλλαξαν τα δεδομένα για την περιοχή και την καθημερινότητα των πολιτών. Μάλιστα τόνισε πως «με τον Αντιπεριφερειάρχη και με τους Περιφερειακούς μας Συμβούλους, συνεργαστήκαμε εξαιρετικά όλα αυτά τα χρόνια, και θα συνεχίσουμε με όλους όσους συμμετέχουν στο συνδυασμό μας, να δουλεύουμε μαζί, με όρεξη και επιμονή, για να φέρουμε λύσεις και αποτελέσματα για την Έδεσσα, την Πέλλα, ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία».
«Με την υψηλή απορρόφηση και τη σωστή αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που πετύχαμε, επεκτείνουμε και αναβαθμίζουμε τις υποδομές. Δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας στα έργα που γίνονται. Ανοίγουμε νέες προοπτικές στους κλάδους που αποτελούν την παραγωγική και αναπτυξιακή βάση της Πέλλας και της Έδεσσας», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης και επικεφαλής της «Αλληλεγγύης».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης  προλογίζοντας τον κ. Τζιτζικώστα  επισήμανε πως  «εδώ στην Πέλλα έχουμε ολοκληρώσει το σχέδιο και το πρόγραμμα επανεκκίνησης και ενδυνάμωσης της πραγματικής οικονομίας. Το κύριο ενδιαφέρον μας εστιάζεται: στην αγροτική οικονομία, στον πολιτισμό και στον τουρισμό, καθώς και στην εξωστρέφεια των παραγωγικών προσανατολισμών της οικονομίας μας. Αυτοί είναι οι τομείς που δίνουμε τον αγώνα μας για τα επόμενα πέντε χρόνια».
Ο κ. Τζιτζικώστας ήταν ωστόσο, σήμερα από την Πέλλα, επικριτικός σε όσους όψιμα επιχειρούν να δείξουν πως ενδιαφέρονται για τα προβλήματα  της Μακεδονίας, ενώ ταυτόχρονα προσεγγίζουν τα πραγματικά θέματα που «καίνε» τους πολίτες με παραμορφωτικό φακό και παίρνουν συστηματικά αποστάσεις από την αλήθεια :  «Τα προβλήματα του τόπου μας δεν είναι ούτε μπλε, ούτε πράσινα, ούτε κόκκινα. Δεν πιστεύουμε εμείς σε τέτοιους διαχωρισμούς. Εμείς θέλουμε να ενώσουμε, όχι να διχάσουμε. Θέλουμε να δώσουμε όχι να πάρουμε. Τέρμα πια στο διχασμό. Τέρμα στις παρεμβολές από μακρινά κέντρα αποφάσεων. Τέρμα στα φθηνά κόλπα.», είπε ο Περιφερειάρχης και επικεφαλής της «Αλληλεγγύης».

13 Απρ 2014

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ"


"Συγχαρητήρια για τη δυναμική παρουσία της Π.Ε. Πέλλας στο 5ο Agroquality Festival"

Επιτυχής ήταν η συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στο 5ο Agroquality Festival το οποίο διοργανώθηκε στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, 5-7 Απριλίου.Οι επιχειρήσεις της Π. Ε. Πέλλας παρουσίασαν ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα που παράγονται και μεταποιούνται στην περιοχή, υψηλής διατροφικής αξίας όπως : σαλιγκάρι γεμιστό “Escarcom”, πάπρικα και ποικιλία τουρσιών “Αλμωπίας”, τουρσί σπαράγγι από “Τα γλυκά της Αθηνάς ”, γλυκό από μανιτάρι “soudis”, φυσικό χυμό ροδιού χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά με αντιοξειδωτική δράση από την εταιρεία “Ρόδι Ελλάς”, αλεύρι από μονόκκοκο σιτάρι χωρίς γλουτένη από “Το Περιβόλι της Ειρήνης” χωριάτικο τσουρέκι “Αρχαγγελινό”, μαρμελάδες από φρούτα του δάσους (καρπούς άγριας τριανταφυλλιάς ή μασούρα, κράταιγο, τσάπουρνο, σμέουρο, φραγγοστάφυλλο ) από την “Ανάστω” στη Παναγίτσα. Στο χώρο των καλλυντικών τις εντυπώσεις «έκλεψε» το σαπούνι από γάλα γαϊδούρας “Ονοϊάματα”. 
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης παρουσιάστηκαν θεματικές ενότητες και γεύσεις της Πέλλας από προϊόντα των επιχειρήσεων με την επιμέλεια του μάγειρα Ζήση Κωνσταντίνου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις γλυκές γεύσεις της Πέλλας, τα ορεκτικά, τουρσιά, σαλιγκάρια με συνοδευτικό βιολογικό κρασί “Σιδέρις Τοπικός Οίνος Πέλλας’’ και τσίπουρο από το ‘’Παραδοσιακό Αποστακτήριο Νιβουρλή’’ στην Ίδα. Ακόμη παρουσιάστηκαν φαρμακευτικά φυτά και καρποί του δάσους, οι ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό των οποίων επισημάνθηκαν από την Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Α.Π.Θ. κα. Διαμάντω Λάζαρη. 
Πολύ σημαντική ήταν η παρουσία τηλεοπτικών καναλιών και η πραγματοποίηση ρεπορτάζ και γυρισμάτων για την προβολή των προϊόντων της Πέλλας στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Μάλιστα έγινε προβολή πολυθεάματος γαστρονομίας στο 5ο Agroquality Festival και ζωντανή κάλυψη του γεγονότος από την εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο, όπου η εκπρόσωπος της Π.Ε. Πέλλας κα. Καλαϊτζίδου έκανε μια σύντομη αναφορά στην Πέλλα και τα ποιοτικά προϊόντα της. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα από δημοσιογράφους ώστε τα αγροτικά προϊόντα της Πέλλας να προβληθούν στην Ελληνική Ομογένεια και στη μεγάλη αγορά της Ρωσίας. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Σχεδιασμού- Προγραμματισμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συνεχάρη τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για τη δυναμική παρουσία της Πέλλας σε μία ακόμη έκθεση με επίκεντρο τον πρωτογενή τομέα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρίδης «Η στήριξη και προβολή των προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας της Πέλλας και της Κεντρικής Μακεδονίας επιτυγχάνεται από στοχευμένες συμμετοχές σε εκδηλώσεις με μεγάλη απήχηση, όπως το Agroquality Festival . Η εξωστρέφεια και η ανταγωνιστικότητα της αγροτικής οικονομίας αποτελεί την απάντηση στην κρίση. Βασική μας προτεραιότητα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με τον Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα είναι η επανεκκίνηση της πραγματικής μας οικονομίας με πυλώνα ανάπτυξης την αγροτική οικονομία της περιοχής μας». Τα στελέχη που εκπροσώπησαν την Π.Ε. Πέλλας είναι η κα. Κατερίνα Καλαϊτζίδου, ΤΕ Γεωπόνος, η κα. Δέσποινα Σεραφείμ ΠΕ Γεωπόνος και ο κ. Κώστας Καφετζής ΤΕ Γεωπόνος.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ κ.ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Συνάντηση είχε σήμερα, στο γραφείο του στο Διοικητήριο ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης με τον πρώην Επιθεωρητή Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Αναστάσιο Παντελίδη. Ο κ. Επιθεωρητής συζήτησε με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη θέματα της επικαιρότητας. Ακόμη ενημερώθηκε από τον κ. Θεοδωρίδη περιληπτικά, για τον αναπτυξιακό προγραμματισμό της Π.Κ.Μ., ενώ, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο έργο που επιτελεί ο κ. Θεοδωρίδης στην Π.Ε. Πέλλας. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Παντελίδης «Ο κ. Θεοδωρίδης είναι ένας έμπειρος άνθρωπος της αυτοδιοίκησης που εργάζεται για να προσφέρει στην Πέλλα». 
Με τη σειρά του ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο που έχει επιτελέσει ο κ. Παντελίδης στο χώρο της Εκπαίδευσης στην Πέλλα και όχι μόνο και αναφέρθηκε στο συγγραφικό του έργο στα μέσα ενημέρωσης της Πέλλας «επιδιώκοντας πάντα τη βέλτιστη για το κοινωνικό σύνολο λύση» όπως σχολίασε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης. 
Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν και τις καθιερωμένες ευχές για Καλό Πάσχα και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το επόμενο διάστημα. Ο κ. Παντελίδης, καταγόμενος από τη Σωσάνδρα του Δήμου Αλμωπίας, έχει καταγράψει σημαντικό έργο και πλούσιες εμπειρίες στο χώρο της Εκπαίδευσης στην Πέλλα, στην Κοζάνη, στην Ημαθία. 
Επίσης, για αρκετά χρόνια διετέλεσε σχολικός σύμβουλος σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Γερμανία. Μια άλλη σημαντική δραστηριότητά του από όπου πηγάζει και το έντονο ενδιαφέρον του για τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της Π.Ε. Πέλλας είναι η αρθρογραφία του σε τοπικές εφημερίδες επισημαίνοντας κάθε φορά την προσωπική του άποψη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην περιοχή μας.

10 Απρ 2014

«Η εύκολη και ασφαλής πρόσβαση στα αγροκτήματα αποτελεί σημαντικό δικαίωμα των αγροτών»

Ξεκινά την επόμενη εβδομάδα το έργο «Αποκατάσταση φθορών γεφυρών αγροκτήματος Αγίας Φωτεινής του Δήμου Έδεσσας» με συνολικό προϋπολογισμό 280.000,00 €. Ο ανάδοχος κ. Ηρακλής Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε συνάντηση σήμερα με τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Αναπτυξιακού Σχεδιασμού – Προγραμματισμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη δεσμεύτηκε, ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την αποπεράτωση του έργου. 
Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός του έργου περιλαμβάνει αποκατάσταση κατεστραμμένων τεχνικών σε δύο αγροτικούς δρόμους της Αγίας Φωτεινής, αποκατάσταση του οδοστρώματος στους ίδιους δρόμους και ασφαλτικές εργασίες. Ακόμη, θα γίνει εξυγίανση των κατεστραμμένων τμημάτων που παρουσιάζουν καθίζηση οδοστρώματος λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στην περιοχή. 
Ο κ. Θεοδωρίδης δήλωσε μετά τη συνάντηση: «Η αγροτική οικονομία μαζί με τον τουρισμό αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης για την Περιφέρεια και την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, στο πλαίσιο του σχεδιασμού που υλοποιούμε με τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα. 
Η αγροτική ανάπτυξη χρειάζεται υποδομές τις οποίες η πολιτεία και ο Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση οφείλει να προγραμματίσει. Με τα συγκεκριμένα έργα παρέχουμε ασφαλή πρόσβαση στα αγροκτήματα της Αγίας Φωτεινής του Δήμου Έδεσσας, βελτιώνοντας τις συνθήκες εργασίας των αγροτών αλλά και διακίνησης των προϊόντων τους».

«Βελτιώνουμε έναν δρόμο με μεγάλη κυκλοφορία και ιδιαίτερη σημασία για την ενδοδημοτική επικοινωνία του Δήμου Πέλλας»

Υπογράφηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Αναπτυξιακού Σχεδιασμού - Προγραμματισμού κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη και τον Ανάδοχο του έργου κ. Καιρίδη Δημήτριο το έργο επισκευής και βελτίωσης της επαρχιακής οδού Γιαννιτσών-Αραβησσού. 
Το έργο έχει προϋπολογισμό 195.000 ευρώ και περιλαμβάνει εργασίες επισκευής του ασφαλτοτάπητα, διαγράμμισης και σήμανσης. Ο δρόμος εξυπηρετεί τις ανάγκες μετακίνησης Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Πέλλας και πολλών επιχειρήσεων που βρίσκονται στην περιοχή ενώ καθημερινά παρουσιάζει μεγάλο φόρτο κυκλοφορίας. 
Σε δήλωσή του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει: «Μας ενδιαφέρει η ασφαλής μετακίνηση προσώπων και αγαθών σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Αγωνιζόμαστε για τη συνεχή βελτίωση της εθνικής οδού, με το ενιαίο έργο των δύο παρακάμψεων Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας, ενώ καθημερινά προσπαθούμε και για τα υπόλοιπα τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου. 
Το συγκεκριμένο έργο βελτιώνει την επικοινωνία μεταξύ Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Πέλλας και του αστικού συγκροτήματος της πόλης των Γιαννιτσών. Ο ανάδοχος του έργου υποσχέθηκε την γρήγορη ολοκλήρωση των εργασιών και άριστη ποιότητα κατασκευής. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων που προετοίμασαν τη διαδικασία διαγωνισμού και δημοπράτησης, όπως και τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα που έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην ολοκλήρωση των οδικών υποδομών για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής και επιχειρηματική προοπτική της περιοχής μας».

«Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των πολιτών»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Σχεδιασμού-Προγραμματισμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συναντήθηκε την Πέμπτη, 3/4, με τη Διευθύντρια των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργούν στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας κα. Σουζάνα Αντωνακούδη και την Υπεύθυνη του Παραρτήματος Έδεσσας κα. Μαριάννα Δουλγερίδου, στο πλαίσιο διεύρυνσης των επαφών και συνεργασιών των σχολείων με την τοπική κοινωνία. 
Ο κ. Θεοδωρίδης ενημερώθηκε από τις υπεύθυνες για τον πολυδιάστατο ρόλο των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, τη σημαντική συμβολή στην προσωπική ανάπτυξη και βελτίωση των προοπτικών επαγγελματικής αποκατάστασης των μαθητών και, ειδικότερα, για τη λειτουργία των δύο δομών στην Έδεσσα και στα Γιαννιτσά. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης συζήτησε επίσης για τις δυσκολίες και ειδικότερες ανάγκες των σχολείων και δεσμεύτηκε για την υλοποίηση ενεργειών και δράσεων που θα συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης και ποιότητας της σχολικής ζωής για τους ενήλικες μαθητές των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς τους. 
Στα δύο σχολεία στην Έδεσσα και τα Γιαννιτσά φοιτούν εβδομήντα μαθητές και στόχος είναι να επαναλειτουργήσει το Παράρτημα της Αριδαίας, καθώς στην περιοχή της Αλμωπίας υπάρχουν πολλά άτομα που θα ήθελαν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση (να αποκτήσουν απολυτήριο γυμνασίου). 
Να σημειωθεί μάλιστα ότι οι σπουδές παρέχονται δωρεάν (η Ευρωπαϊκή Ένωση συγχρηματοδοτεί τη δράση) και παρέχεται πάσο για δωρεάν μετακίνηση των μαθητών. Εγγραφές γίνονται όλο τον χρόνο και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για περισσότερες πληροφορίες με την Γραμματεία των Σχολείων στα Γιαννιτσά (23820-81010). 
Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας παρέχουν τη δυνατότητα σε ενήλικες, 18 ετών και άνω, που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο του Γυμνασίου (νόμος 2525/97). Η διάρκεια της φοίτησης είναι 18 μήνες (δύο σχολικά έτη) και οι ώρες διδασκαλίας 25 την εβδομάδα. 
Τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή. Ένα μεγάλο ποσοστό των αποφοίτων των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας συνεχίζει στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ, Γενικό Λύκειο), ενώ αρκετοί συνεχίζουν τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο. Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης: «Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργούν στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας μπορούν να αλλάξουν θεαματικά προς το καλύτερο τη ζωή των ανθρώπων που για διάφορους λόγους σταμάτησαν τις σπουδές τους στο Γυμνάσιο. Η επένδυση στην εκπαίδευση και προσωπική ανάπτυξη συνδυάζεται με μία ευχάριστη και εποικοδομητική εμπειρία και έχει σίγουρα θετικά αποτελέσματα σε μακροχρόνια περίοδο».

«Πράσινο» φώς για ένα μεγάλο και σημαντικό έργο περιβαλλοντικής εξυγίανσης και προστασίας της Πέλλας

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε στην τελευταία της συνεδρίαση την δημοπράτηση του έργου «Αποκατάσταση των έξι Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων Π.Ε. Πέλλας». Το έργο αφορά την αποκατάσταση των τελευταίων 6 μη αποκατεστημένων ΧΑΔΑ εντός της ΠΕ Πέλλας. 
Ένα σημαντικό έργο για την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής το οποίο παρακολούθησε και προώθησε συστηματικά ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 1.808.100 ευρώ, αναδεικνύοντας την σημασία του. Η έγκριση της διαδικασίας δημοπράτησης ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή του. Οι έξι εναπομείναντες χώροι ανήκουν στην 3η και 4η κατηγορία επικινδυνότητας εντούτοις οι παρεμβάσεις και εργασίες που θα εκτελεστούν για την αποκατάστασή τους είναι της 1ης κατηγορίας. 
Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται πλήρως ότι δεν θα υπάρξουν στο μέλλον περιβαλλοντικά προβλήματα ή οχλήσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία ή την οικολογική ισορροπία των παρακείμενων οικοσυστημάτων, επιφανειακών και υπόγειων νερών. Μεταξύ των εργασιών που περιλαμβάνονται στο έργο είναι η συλλογή απορριμμάτων στην ευρύτερη περιοχή, ο καθαρισμός και η αποκατάσταση του φυσικού ανάγλυφου, η διαχείριση στραγγισμάτων, όμβριων και φυσικού αερίου, η σήμανση και περίφραξη, η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης καθώς επίσης και η περιβαλλοντική παρακολούθηση της περιοχής για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών χρόνων. 
Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Μαζί με την αντιπλημμυρική θωράκιση της Πέλλας, μας ενδιαφέρει η προστασία και διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας της περιοχής. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται στην Πέλλα το μεγαλύτερο έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης των τελευταίων δεκαετιών με προϋπολογισμό έντεκα εκατομμύρια ευρώ. 
Το έργο υλοποιείται στους τέσσερεις κύριους χείμαρρους της Αλμωπίας αλλά ουσιαστικά προστατεύει την Σκύδρα, την Κρύα Βρύση κι άλλες περιοχές. Με την αποκατάσταση των τελευταίων χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων εξασφαλίζουμε ότι η νέα γενιά θα παραλάβει ένα καθαρότερο και ασφαλέστερο περιβάλλον. 
Να τονίσω ότι τα περισσότερα έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν από την τρέχουσα διοίκηση και θα ήθελα να ευχαριστήσω για την συνεργασία που έχουμε τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον του για την υλοποίηση έργων βιώσιμης ανάπτυξης. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω θερμά και τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων που έχουν την ευθύνη προώθησης των διαδικασιών και επίβλεψης της κατασκευής του έργου».

5 Απρ 2014

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα έχουμε μια δυναμική παρουσία – Καλή επιτυχία»

Στο 5ο Agroquality Festival το οποίο πραγματοποιείται στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας από την Παρασκευή 4 Απριλίου έως την Κυριακή 6 Απριλίου θα συμμετέχει η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ευχήθηκε καλή επιτυχία στα στελέχη που θα εκπροσωπήσουν την Πέλλα και θα προβάλλουν και θα αναδείξουν, για άλλη μια φορά, τα ποιοτικά προϊόντα του τόπου μας στο ευρύ κοινό. Σχολιάζοντας τη συμμετοχή στο 5ο Agroquality Festival ο κ. Θεοδωρίδης δήλωσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι θα έχουμε μια δυναμική παρουσία στο φεστιβάλ και ο διατροφικός πλούτος της Πέλλας θα κερδίσει για άλλη μια φορά τις εντυπώσεις. Στηρίζουμε την αγροτική οικονομία και προωθούμε τα προϊόντα μας σε διοργανώσεις με απήχηση στο ευρύ κοινό ώστε, αυτά να καθιερωθούν στη συνείδηση των καταναλωτών και στις αγορές του εσωτερικού και εξωτερικού» 
Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας συμμετέχει στο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάζοντας θεματικές ενότητες που βασίζονται στα τοπικά προϊόντα της περιοχής και στα εκλεκτά κρασιά. Συγκεκριμένα, την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ, στις 20.00, θα παρασκευαστεί παραδοσιακό χειροποίητο ψωμί από αλεύρι χωρίς γλουτένη (ποικιλίας μονόκοκκου σιταριού Triticum monococcum Καπλουτζάς) το οποίο θα ετοιμαστεί σε πετρόμυλο. Στη συνέχεια, το Σάββατο, στις 12.00, θα παρουσιαστούν γλυκές γεύσεις της Πέλλας και το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τα ορεκτικά, τα τουρσιά και τα σαλιγκάρια «συνοδευόμενα» από κρασί ή τσίπουρο να έχουν την τιμητική τους. 
Την Κυριακή, τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, στις 12.00, θα παρουσιαστούν φαρμακευτικά φυτά και καρποί του δάσους (τσάγια, μαρμελάδες καρπών του δάσους), ενώ, στις 19.00 οι επισκέπτες του περιπτέρου θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν το παραδοσιακό ζυμαρικό ευριστό και να δούνε από κοντά τον τρόπο παρασκευής του. 
Αξίζει να τονιστεί ότι, μετά την έκθεση Detrop, οι επιχειρήσεις που πλαισιώνουν τη συμμετοχή της Π.Ε. Πέλλας στο ενιαίο περίπτερο της Π.Κ.Μ. αντιστοιχούν σχεδόν στο 1/3 του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων από την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας γεγονός που δείχνει τη δυναμική της Πέλλας στον τομέα της αγροτικής οικονομίας – μεταποίησης επιχειρήσεων. Αναλυτικά οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις είναι: 
Ρόδι Ελλάς, Παραδοσιακό καζάνι «Νιβουρλή», παραδοσιακά προϊόντα «Ανάστω», Escarcom Α.Ε., εργαστήριο παραδοσιακών ζυμαρικών «Η Ευτυχία», τοπικός οίνος Πέλλας «Σιδέρης», Αλμωπία, εργαστήριο παραδοσιακών προϊόντων «Τα γλυκά της Αθηνάς», «Το περιβόλι της Ειρήνης», παραδοσιακά γλυκά – μαρμελάδες «Σούδης» και η επιχείρηση «ΟΝΟϊάματα». 
Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας θα εκπροσωπηθεί από τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής κα. Καλαϊτζίδου Κατερίνα, ΤΕ Γεωπόνος και κα. Σεραφείμ Δέσποινα, ΠΕ Γεωπόνος.

«Επιβραβεύουμε την οικολογική συνείδηση των μαθητών η οποία δημιουργεί ελπίδα για το μέλλον της Πέλλας και του πλανήτη»

Στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος Ανακύκλωσης Τηγανελαίων που υλοποιεί η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας σε συνεργασία με την Εταιρία Ανακύκλωσης “Ionian Recycle”, τους Δήμους, τις σχολικές Κοινότητες, την εκκλησία, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας-Γιαννιτσών, τις επιχειρήσεις και άλλους τοπικούς φορείς, παραδόθηκε ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης στο δημοτικό σχολείο Αξού. 
Το δημοτικό σχολείο Αξού είχε διακριθεί, μαζί με τα δημοτικά σχολεία Άρνισσας και Ζέρβης, στην ποσότητα τηγανελαίου που συγκέντρωσε (αναλογικά με το μέγεθος των σχολείων). Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Σχεδιασμού – Προγραμματισμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης παραβρέθηκε στην παράδοση του πετρελαίου για να συγχαρεί και να ευχαριστήσει προσωπικά τη διευθύντρια κα. Φανή Κάμτση, τους δασκάλους και τους μαθητές του σχολείου για την ενεργητική συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Όπως τόνισε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, «η φιλοπεριβαλλοντική συμπεριφορά είναι μία στάση ζωής η οποία μας δίνει ελπίδα για το μέλλον. 
Η οικονομική κρίση έδειξε τα όρια του υπέρμετρου καταναλωτισμού και ανέδειξε τη σημασία της υπεύθυνης κατανάλωσης, της αποταμίευσης, της ορθολογικής διαχείρισης των φυσικών πόρων και ενέργειας κι άλλων αξιών που εδώ και αιώνες καλλιέργησαν οι Έλληνες. Οι μαθητές, όπως και οι επιχειρηματίες και όλη η τοπική κοινωνία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας που στήριξε και έδωσε πνοή στο πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανελαίων, δίνει ένα μάθημα οικολογικής συμπεριφοράς, για ένα βιώσιμο μέλλον σ’ έναν πλανήτη που έχει «κρούσει τον κώδωνα κινδύνου» εδώ και πολλά χρόνια. 
Η επιτυχία του προγράμματος μάς γεμίζει αισιοδοξία. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και προσωπικά ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε καινοτόμες πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην κάλυψη τρεχουσών αναγκών των σχολικών μονάδων εκπαίδευσης, παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος. Στόχος μας είναι η συνέχιση του Προγράμματος σε όσο το δυνατόν περισσότερες σχολικές μονάδες της Πέλλας». Το πετρέλαιο θέρμανσης δόθηκε από την Εταιρία Ionian Recycle ανταποδοτικά και συμβολικά για τη συμμετοχή του σχολείου στο Πρόγραμμα. 
Ο κ. Θεοδωρίδης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας κ. Διονύση Κορσιάνο για την συμβολή του στο πρόγραμμα. Πετρέλαιο θέρμανσης έχει δοθεί επίσης στο δημοτικό σχολείο Άρνισσας και, τις προσεχείς ημέρες, θα δοθεί στο δημοτικό σχολείο Ζέρβης. Το πρόγραμμα συνεχίζεται έχοντας ως στόχο να διατεθούν μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου σε περισσότερα σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Μας ενδιαφέρει οι δράσεις του προγράμματος να συνδέονται άμεσα με την τοπική αγορά και μία βιώσιμη προοπτική απασχόλησης

Η 8η Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Ανάταση στην Πέλλα» πραγματοποιήθηκε σήμερα (1/4) υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Αναπτυξιακού Σχεδιασμού – Προγραμματισμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη. 
Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη υλοποιεί την πράξη «Δίκτυο Προώθησης Ανέργων στην Απασχόληση μέσω της εξειδικευμένης πιστοποίησης δεξιοτήτων». Περιλαμβάνει δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης μέσω κατάρτισης και τοποθέτησης των καταρτιζομένων σε επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. 
Στην συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης στελέχη της Αναπτυξιακής Πέλλας, εκπρόσωπος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, αρμόδιοι υπάλληλοι των Δήμων Έδεσσας, Πέλλας, Σκύδρας και Αλμωπίας και των ιδιωτικών εταιριών που συμμετέχουν ως εταίροι στο πρόγραμμα. Στις εργασίες συμμετείχε επίσης ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Πέλλας κ. Γεώργιος Ανδρεάδης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του προγράμματος και αποφασίστηκε η αναπροσαρμογή του χρονοδιαγράμματος με στόχο την εντατικοποίηση της εφαρμογής. 
Στη συνέχεια, έγινε ενημέρωση των Εταίρων σχετικά με τον επιτόπιο έλεγχο επαλήθευσης που διενεργήθηκε από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονία τον περασμένο Ιανουάριο και Μάρτιο, επιβεβαιώνοντας την καλή και πιστή εφαρμογή. Ακόμη, συζητήθηκε η ενεργοποίηση στοχευόμενων δράσεων για ένταξη ωφελούμενων στην απασχόληση. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης σχολιάζοντας τη συνεδρίαση δήλωσε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την υλοποίηση του Προγράμματος το οποίο έχει μία ουσιαστική και σημαντική συμβολή στην ενίσχυση της απασχόλησης στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Δεν είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιείται στα «χαρτιά», αλλά περιλαμβάνει την κατάρτιση και πιστοποιημένη εξειδίκευση, σε θέσεις εργασίας επιχειρήσεων της Πέλλας, πολλών ανέργων της περιοχής μας. Οι περισσότεροι είναι νέοι, με καλές σπουδές και μέσω του προγράμματος αποκτούν πολύτιμη επαγγελματική εμπειρία η οποία θα αποτελέσει βασικό εφόδιο για την περαιτέρω εξέλιξή τους».

Ακόμη ένα μεγάλο έργο ολοκληρώνεται στην Π.Ε. Πέλλας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης παραβρέθηκε στις εγκαταστάσεις και επίβλεψε την κατασκευή του 9ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών. Τον κ. Αντιπεριφερειάρχη συνόδευσαν στη διαδικασία της αυτοψίας τα αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Πρόκειται για τους μηχανικούς που σχεδίασαν το έργο, προώθησαν τις διαδικασίες ένταξής του στο ΕΣΠΑ και επέβλεψαν τις εργασίες κατασκευής. Παρόν ήταν επίσης και ο ανάδοχος του έργου. 
Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και διαρρύθμιση των κτιρίων και τις ημέρες αυτές ολοκληρώνονται οι εργασίες αρχιτεκτονικής τοπίου στο προαύλιο. Σύντομα αναμένεται ο εξοπλισμός του κτιρίου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3.100.000,00 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2007-2013. Συμμορφώνεται με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας και λειτουργικότητας χώρων εκπαίδευσης. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης ευχαρίστησε τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων για τη συμβολή τους στην ολοκλήρωση του έργου, όπως και τον ανάδοχο για την ποιότητα της κατασκευής. Το έργο σύντομα θα εγκαινιαστεί και παραδοθεί στην τοπική κοινωνία. Σε δήλωσή του ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Με τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα δώσαμε έμφαση στα έργα υποδομής για την παιδεία. Το οφείλουμε στα παιδιά μας και τη νέα γενιά που είναι το μέλλον της Ελλάδας».

Είδε από κόντά τον καθαρισμό ρεμάτων του Δήμου Έδεσσας

Το έργο «Καθαρισμός ρεμάτων του Δήμου Έδεσσας» είδε από κοντά ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, συνοδευόμενος από στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Πέλλας.
Τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων ενημέρωσαν τον κ. Θεοδωρίδη για το κατασκευαστικό κομμάτι αλλά και τη σκοπιμότητα του έργου το οποίο αποσκοπεί στην προστασία του φέροντος οργανισμού της γέφυρας για τη διασφάλιση των διερχόμενων οδηγών αλλά και την προστασία της περιοχής από τα πλημμυρικά φαινόμενα. 
Συγκεκριμένα, το έργο με συνολικό προϋπολογισμό 120.000,00 € χρηματοδοτούμενο από το Περιφερειακό Ταμείο, αναφέρεται στον καθαρισμό ρεμάτων στη γέφυρα του ποταμού Εδεσσαίου στο Ριζάρι. Κατασκευάστηκε αναβαθμός με ανάλογη λεκάνη ηρεμίας για την προστασία των βάθρων της γέφυρας και των πρανών του ρέματος του ποταμού και έγινε καθαρισμός ανάντι και κατάντι της γέφυρας. 
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε τα στελέχη για την γρήγορη κατασκευή, την επίβλεψη και την τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση του έργου. Σχολιάζοντας, ο κ. Θεοδωρίδης δήλωσε «Το έργο του καθαρισμού συμβάλλει στη διασφάλιση της διέλευσης των οδηγών και είναι ακόμη έργο που υλοποιείται από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στην κατεύθυνση της προστασίας των κατοίκων, των περιουσιών, αγροκτημάτων από τα πλημμυρικά φαινόμενα. 
Με στοχευμένες παρεμβάσεις συνεχίζουμε την υλοποίηση του αναπτυξιακού μας προγραμματισμού στην Πέλλα και στην Κεντρική Μακεδονία για την βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών που αποτελούν προϋπόθεση για τη βελτίωση ποιότητας ζωής των κατοίκων της Πέλλας».

Στον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις των αγροτών

Στα γραφεία του υποκαταστήματος του ΕΛ.Γ.Α. (Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων) στη Βέροια βρέθηκε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Σχεδιασμού – Προγραμματισμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης για το θέμα τωναποζημιώσεων των αγροτών της Πέλλας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΛ.Γ.Α. Μαζί του παραβρέθηκε και ο περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καλαϊτζίδης. 
Ο κ. Θεοδωρίδης και ο κ. Καλαϊτζίδης συνομίλησαν με αγρότες που βρίσκονταν εκεί και άκουσαν το αίτημά τους για άμεση τακτοποίηση των πληρωμών που δικαιούνται. Επίσης, αμφότεροι είχαν συνάντηση με την Επόπτρια για την Π.Ε. Πέλλας κα. Παπαδοπούλου με την οποία συζήτησαν το θέμα της επίσπευσης των αποζημιώσεων των αγροτών της Πέλλας και της Ημαθίας. 
Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε ότι «οι αγρότες πρέπει να αποζημιωθούν σύντομα και, σε κάθε περίπτωση πριν το Πάσχα». 
Από την πλευρά της η κα. Παπαδοπούλου διαβεβαίωσε τον κ. Θεοδωρίδη και τον κ. Καλαϊτζίδη ότι το αργότερο μέχρι την Μεγάλη Τρίτη οι δικαιούχοι αγρότες θα έχουν πληρωθεί. Για το θέμα ο κ. Θεοδωρίδης θα έχει επικοινωνία και συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και με τον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α. κ. Έξαρχο.

«Η αντιπλημμυρική προστασία είναι υψηλή προτεραιότητα της Περιφέρειας»

Συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή όλων των εταίρων του Προγράμματος «Προετοιμασία για έντονα χειμαρρικά φαινόμενα» με πεδίο εφαρμογής την ορεινή διασυνοριακή περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (29/3) στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, των Δήμων Θέρμης και Γευγελής (F.Y.R.O.M.) και της Αναπτυξιακής Πέλλας, με χρηματοδότηση του Προγράμματος INTERREG IPA Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα - F.Y.R.O.M. 2007 – 2013». Η συνάντηση συντονίστηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Αναπτυξιακού Σχεδιασμού – Προγραμματισμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη ο οποίος είναι και ο επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Στην συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εταίρων οι οποίοι ενημέρωσαν για την εξέλιξη και την πορεία του έργου. 
Ο δήμος Γευγελής (F.Y.R.O.M.) εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου και δύο δημοτικούς συμβούλους, ενώ από το Δήμο Θέρμης συμμετείχαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι για την υλοποίηση κοινοτικών δράσεων. Η Αναπτυξιακή Πέλλας εκπροσωπήθηκε από τον Διευθυντή κ. Ιορδάνη Κιοσέογλου και στελέχη της Εταιρίας καθώς επίσης και την ομάδα συνεργατών που ανέλαβε την υλοποίηση του έργου. 
Τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται συχνά έντονα χειμαρρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες, κατολισθήσεις, διάβρωση του εδάφους, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή, τις περιουσίες και τα οικοσυστήματα. Το έργο ανταποκρίνεται στην ανάγκη για διασυνοριακή συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας και προστασίας του περιβάλλοντος, μέσα από την ανάπτυξη κοινών δράσεων. 
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει την υλοποίηση μελετών, την ανάπτυξη μίας βάσης δεδομένων για την καταγραφή, τον έλεγχο και την πρόβλεψη πλημμυρικών φαινομένων. Ακόμη θα πραγματοποιηθούν δράσεις ανταλλαγής τεχνογνωσίας και εμπειριών καθώς, επίσης, δράσεις εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του έργου εκτείνεται μέχρι τον προσεχή Αύγουστο. Στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης τόνισε τη σημασία του συγκεκριμένου έργου για την διασυνοριακή περιοχή, τα οφέλη από την πρόληψη και αποφυγή πλημμυρών, την ευθύνη και το ρόλο της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στην Πολιτική Προστασία. 
Με την ευκαιρία αναφέρθηκε στα μικρά και μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που υλοποίησε και υλοποιεί η Περιφέρεια και ιδιαίτερα στο μεγάλο έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αλμωπίας προϋπολογισμού 11 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, «Η αντιπλημμυρική προστασία είναι υψηλή προτεραιότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας γεγονός που αποδεικνύεται με τα σημαντικά έργα που υλοποιούμε στην Πέλλα στην κατεύθυνση αυτή. 
Οι κοινοτικές πρωτοβουλίες και τα χρηματοδοτικά προγράμματα είναι ένας σημαντικός μοχλός για τη δρομολόγηση και την κατασκευή έργων κομβικής σημασίας για την προστασία των οικοσυστημάτων, της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας και, πάνω απ’ όλα της ανθρώπινης ζωής. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε παρόμοιες διασυνοριακές συνεργασίες για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Π.Ε. Πέλλας»

«Σημαντική η συνεργασία Στρατού και Αυτοδιοίκησης για την τοπική κοινωνία»

Στην τελετή παράδοσης – παραλαβής της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού στην Έδεσσα παραβρέθηκε σήμερα, 28/3, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Σχεδιασμού - Προγραμματισμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Τιμώμενα πρόσωπα της εκδήλωσης, η οποία συνέπεσε με τα γενέθλια της Μεραρχίας, ήταν ο απερχόμενος Διοικητής Πέτρος Γεωργίου ο οποίος προήχθη σε Αντιστράτηγο και τοποθετήθηκε Διοικητής Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού και ο παραλαμβάνων Διοικητής Υποστράτηγος Δημήτριος Αλεβίζος. 
Στην εκδήλωση ήταν επίσης παρόντες ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτριος Γιάννου, ο Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτριος Πασόης, πρώην Διοικητές της Μεραρχίας, όλες οι τοπικές αρχές και φορείς, εν ενεργεία και απόστρατοι αξιωματικοί και πλήθος πολιτών. 
Η τελετή πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το πρωτόκολλο των στρατιωτικών αρχών. Ο απερχόμενος Διοικητής, Αντιστράτηγος Πέτρος Γεωργίου τόνισε ότι ήταν τιμή του η διοίκηση της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού, ευχαρίστησε τα στελέχη με τα οποία συνεργάστηκε καθώς επίσης τις τοπικές αρχές και φορείς. 
Ο κ. Γεωργίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη τον οποίο ευχαρίστησε προσωπικά για την πολύ καλή συνεργασία που είχαν όλο αυτό το διάστημα. Τέλος, ευχήθηκε καλή επιτυχία στο νέο Διοικητή. Στη συνέχεια, ο παραλαμβάνων Διοικητής Δημήτριος Αλεβίζος συνεχάρη τον κ. Γεωργίου για την σπουδαία παρακαταθήκη που αφήνει και δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να ανεβάσει το επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας και οργάνωσης της Μεραρχίας με πειθαρχία και δικαιοσύνη. 
Σε σύντομη δήλωσή του μετά το τέλος της τελετής ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης ευχαρίστησε τον Αντιστράτηγο Πέτρο Γεωργίου για τη συνεργασία που είχαν σε πολλά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Π.Ε. Πέλλας και την ασφάλεια, τον συνεχάρη για την ευδόκιμη πορεία του στα ανώτατα κλιμάκια στελέχωσης των στρατιωτικών δυνάμεων, για την προαγωγή του σε Αντιστράτηγο και ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα ως Διοικητής Α.Σ.Δ.Υ.Σ. 
Τέλος, ευχήθηκε καλή επιτυχία και καλή δύναμη στο νέο Διοικητή Υποστράτηγο Δημήτριο Αλεβίζο. «Η συνεργασία Στρατού και Αυτοδιοίκησης είναι πολύ σημαντική για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της στρατιωτικής δύναμης στην Πέλλα αλλά και την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων για το καλό της τοπικής κοινωνίας. Άλλωστε ο πολυσύνθετος ρόλος του Στρατού αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της περιοχής μας σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρίδης.