16 Φεβ 2013

Η Αυτοδιοίκηση είναι η οικογένεια του Υπουργείου Εσωτερικών

O Υπουργός Εσωτερικών κ. Στυλιανίδης με τον Αντιπεριφερειαρχης Πέλλας
Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη πραγματοποιήθηκε σήμερα (11/2/2013) στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, στην Έδεσσα. 
Τη σύσκεψη συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ενώ παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές κκ. Γ. Καρασμάνης, Δ. Σταμενίτης και Ι. Τζαμτζής, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Α. Νουσηκύρου, Μ. Ζωγράφου, Μ. Καράμπελα και Ι. Ανδρίτσος, οι Δήμαρχοι κκ. Γ. Στάμκος, Δ. Γιάννου, Γ. Χοΐδης και Δ. Πασόης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και υπηρεσιακοί παράγοντες, δημοσιογράφοι τοπικών και περιφερειακών μέσων ενημέρωσης, κ.ά. 
Κατά την άφιξη του κ. Υπουργού στο Διοικητήριο υπήρχε συγκέντρωση εκπροσώπων κοινωνικών φορέων με τους οποίους συνομίλησε ο κ. Υπουργός και τους ενημέρωσε για τις θέσεις του Υπουργείου προκειμένου να βρεθεί εφικτή λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα ο κ. Υπουργός δέχθηκε στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας εκπροσώπους των εργαζομένων του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και Αγροτών της Π.Ε Πέλλας. 
 Η σύσκεψη ξεκίνησε με σύντομη παρουσίαση από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη ο οποίος αναφέρθηκε στο «άλμα» που επιχειρεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω ενός στρατηγικού σχεδιασμού που δίνει έμφαση στην εξωστρέφεια και με τη μορφή μίας αποτελεσματικής περιφερειακής κυβέρνησης. 
Ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε ακόμη την ανάγκη υποστήριξης από μέρους της πολιτείας των σχέσεων συνεργασίας και συναλληλίας του πρώτου και δεύτερου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βρίσκεται εγγύτερα προς τους πολίτες και αποσκοπεί στην επίλυση των καθημερινών τους προβλημάτων. 
Ο κ. Υπουργός ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και τη δυνατότητα που του δόθηκε να συνομιλήσει με όλες της κοινωνικές δυνάμεις, σε μία προσπάθεια εξεύρεσης ρεαλιστικών και εφικτών λύσεων. Στη συνέχεια, παρουσίασε συνοπτικά και με αναφορά σε συγκεκριμένα στοιχεία και μεγέθη την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει το Υπουργείο Εσωτερικών για κάλυψη όλων των εκκρεμοτήτων που αφορούν τη χρηματοδότηση και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό των Δήμων. Επίσης, αναφέρθηκε στο θετικό ρόλο που έχει αναλάβει το Παρατηρητήριο των Δήμων που, όπως τόνισε, αποτελεί ένα εργαλείο αναπληροφόρησης και υποστήριξης εκεί που εντοπίζονται αδυναμίες ή καθυστερήσεις. 
Ο κ. Στυλιανίδης έκανε ιδιαίτερες αναφορές στο σοκ που υφίσταται σήμερα η ελληνική κοινωνία από τα δημοσιονομικά μέτρα και τόνισε πως «έχει αρχίσει να διαφαίνεται φως στο τούνελ» ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι «να προχωρήσουμε το συντομότερο προς την έξοδο με συγκεκριμένες ενέργειες και στοχευμένες δράσεις». Τα χρήματα που εξασφαλίστηκαν από την τελευταία δόση της Τρόικας προς την Ελλάδα αξιοποιούνται ήδη για την αποπληρωμή παλαιότερων οφειλών των Δήμων και πλέον εκτελούνται τακτικά όλες οι επιχορηγήσεις προς τους Δήμους. 
Για το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εξετάζεται μία λύση μέσω του Προγράμματος της Κοινωνικής Εργασίας, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων (περίπου 3.500), όπως και η συνέχιση της παροχής υπηρεσιών προς τους ωφελούμενους (πάνω από 85.000). 
Για το θέμα διατήρησης του Πανεπιστημιακού Τμήματος στην Έδεσσα, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε πως το θέμα δεν είναι δικής του αρμοδιότητας, αλλά πρόκειται να συζητήσει άμεσα το θέμα με τον αρμόδιο Υπουργό, υποστηρίζοντας τις θέσεις των τοπικών φορέων σύμφωνα με το υπόμνημα που του δόθηκε. 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, τόνισε πως για τις όποιες αστοχίες παρατηρούνται κατά την εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτη» υπάρχει η πρόθεση διόρθωσης και βελτίωσής τους ενώ δεν είναι επίκαιρο να συζητηθεί ένα νέο χωροταξικό σχέδιο. Για την Διοικητική Μεταρρύθμιση είπε ότι «προτεραιότητα έχει η αξιολόγηση των δομών που θα ανοίξει το δρόμο για την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού». 
Τόνισε επίσης ότι, άλλο είναι η διαθεσιμότητα, άλλο οι μετακινήσεις -οι οποίες είναι επιθυμητές και συμβάλλουν στη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης στο εσωτερικό της οποίας είχαν αναπτυχθεί κάποιες αρτηριοσκληρωτικές παθογένειες και άλλο οι απολύσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, υπάρχει στενή και πολύ καλή συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες. 
Κλείνοντας ο κ. Στυλιανίδης ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη για την οργάνωση της σύσκεψης και όλους τους παραβρισκόμενους για τον εποικοδομητικό διάλογο που αναπτύχθηκε. «Έρχομαι για τρίτη φορά στην Πέλλα, με τρεις διαφορετικές ιδιότητες και, όπως και τις προηγούμενες φορές και σήμερα είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία», ήταν μία χαρακτηριστική φράση του. 
 Αξίζει τέλος να επισημάνουμε ότι η σύσκεψη προβλήθηκε μέσω Livestreaming και με την συμβολή του δικτύου Σύζευξις και της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε.