1 Απρ 2011

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

H 22 Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Νερού για να μας υπενθυμίζει ότι το νερό αποτελεί σημαντική πηγή ζωής για τον άνθρωπο. Ο επονομαζόμενος ΄΄λευκός χρυσός΄΄, παρά τις προσπάθειες και τις πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια, απειλείται σοβαρά από διάφορους παράγοντες περιορίζοντας ουσιαστικά τις δυνατότητες για οικονομική και κοινωνική ευημερία που είναι στενά συνυφασμένες με το νερό.

Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή για την οποία πλέον έχουμε αποδείξεις και όχι ενδείξεις ότι υφίσταται, επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον υδρολογικό κύκλο και είναι πολύ πιθανό πολλές περιοχές να αντιμετωπίσουν λειψυδρία και ερημοποίηση τα επόμενα χρόνια. Στην Ελλάδα, η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου – συντονισμένης προσπάθειας για ενημέρωση και αφύπνιση του καταναλωτικού κοινού σχετικά με την ορθή χρήση του νερού, σε συνδυασμό και με την υπερκατανάλωση οδηγούν σε περαιτέρω επιβάρυνση των υδατικών μας αποθεμάτων.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας χαρακτηρίζεται από την αφθονία και ποικιλία των εσωτερικών υδάτων της (επιφανειακών και υπόγειων). Η λίμνη Βεγορίτιδα, ο υγροβιότοπος Άγρα-Βρυττών-Νησίων, οι ποταμοί Λουδίας και Αλμωπαίος, οι Καταρράκτες της Έδεσσας, οι ιαματικές πηγές Λουτρακίου, οι πηγές της Αραβησσού είναι μερικά μόνο από τα πλούσια υδατικά αποθέματα που διαθέτει η περιοχή μας. Η ορθολογική διαχείριση και αξιοποίησή τους αποτελεί οπωσδήποτε μέριμνα της πολιτείας αλλά και των ίδιων των πολιτών καθώς το νερό είναι μεν ανανεώσιμος φυσικός πόρος, η παρατεταμένη υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του όμως, όπως και η ανορθολογική χρήση του μπορούν να οδηγήσουν σε λειψυδρία. Σε αρκετές περιοχές της χώρας μας παρατηρείται, για παράδειγμα, είσοδος θαλασσινού νερού, στον υπόγειο υδροφορέα λόγω των υπεραντλήσεων, που αποτελεί μία μη αντιστρεπτή οικολογική καταστροφή με πολύ σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική αγροτική οικονομία.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας έχει δημιουργηθεί ένα νέο Τμήμα, «Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας», τονίζοντας ακριβώς τη σημασία που έχει η ολοκληρωμένη και όχι αποσπασματική προσέγγιση στη διαχείριση των φυσικών πόρων της περιοχής μας που υποστηρίζουν όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες και υπηρεσίες που αναπτύσσονται στις πεδιάδες και στον ορεινό όγκο. Στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, μία σημαντική ομάδα έργων αφορά στον εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη του αγροτικού αρδευτικού δικτύου, στη διευθέτηση των ρεμάτων που μας ενδιαφέρει και για λόγους πολιτικής προστασίας, στην αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων της περιοχής και, ακόμη, στο φράγμα πολλαπλών χρήσεων του Αλμωπαίου που αποτελεί ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο «πνοής» για την Πέλλα.