28 Απρ 2011

Σύσκεψη για την αντιμετώπιση προβλημάτων ακαρπίας οπωροφόρων

Συνάντηση εργασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων στην ανθοφορία οπωροκηπευτικών (κυρίως μήλων) που εντοπίστηκαν από γεωργούς της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Έδεσσας, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.
Τη σύσκεψη συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης και συμμετείχαν σε αυτήν ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Ζαΐφης, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης, γεωπόνοι της υπηρεσίας και εκπρόσωποι των αγροτών της περιοχής.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε τις προηγούμενες ημέρες, κατά την περίοδο ανθοφορίας των δέντρων και είναι άγνωστη η προέλευσή του ενώ η καταστροφή που έχει προκληθεί εκτιμάται από 25 έως και 80% της παραγωγής, κατά περίπτωση. Τα ακριβή αίτια είναι δύσκολο να προσδιοριστούν και για το λόγο αυτό οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες ημέρες επιτόπιες επισκέψεις, ελέγχους και συλλογή δειγμάτων ώστε να προωθηθούν στις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες και ερευνητικά ινστιτούτα για τις αναγκαίες ενέργειες. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι σημαντική και για την καταβολή γεωργικών αποζημιώσεων, εφόσον προκύψει ότι η καταστροφή εμπίπτει στις σχετικές διατάξεις.

O Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης ενημέρωσε σχετικά τον Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη και, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει συνεχής συνεργασία μεταξύ της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των αγροτών, προκειμένου να εφαρμοστεί μία συγκεκριμένη στρατηγική αγροτικής ανάπτυξης για την περιοχή και να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και κατάλληλα τα προβλήματα που ανακύπτουν. Θα πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε στο πλαίσιο των επιδοτήσεων οι οποίες τελειώνουν, τόνισε και να οργανωθούμε σε όλο το φάσμα της παραγωγής, της φυτοπροστασίας, της προώθησης-εμπορίας προς όφελος των παραγωγών και όχι των μεσαζόντων και καιροσκόπων.