Με ικανοποιητικά αποτελέσματα συνεχίζεται το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών σ’ όλη την επικράτεια της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Ειδικευμένα συνεργεία εφαρμόζουν ειδική μέθοδο καταπολέμησης με βιολογικά σκευάσματα που καταπολεμούν τις προνύμφες σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας οι οποίες έχουν καταγραφεί και παρακολουθούνται μέσω ειδικής χαρτογράφησης και Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών. Σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται δειγματοληψίες μέσω των οποίων αξιολογείται η πορεία του προγράμματος και εντοπίζονται νέες εστίες για την εφαρμογή της καταπολέμησης.
Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε κρούσματα εγκεφαλίτιδας μετά από τσίμπημα κουνουπιού, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε τα εξής:
«Αξιοποιούμε την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, τα αποτελέσματα από τα προγράμματα καταπολέμησης που εφαρμόζονται από τον Μάιο και προχωρούμε στη λήψη κατάλληλων μέτρων σύμφωνα με τα δεδομένα και τις απόψεις των ειδικών.
Η Επιτροπή Διαχείρισης και Συντονισμού Δράσεων για τον ιό του Δυτικού Νείλου έχει πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις από την αρχή του χρόνου και έχουν συσταθεί τοπικές ομάδες διαχείρισης που παρακολουθούν τις εξελίξεις. Στην Πέλλα, ο Νομίατρος, τα στελέχη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, η Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Καταπολέμησης Κουνουπιών και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς διαθέτουν επαρκή εμπειρία και γνώση ώστε έγκαιρα να εφαρμόζονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά και του περιβάλλοντος.
Είναι σημαντικό οι πολίτες να συμμετέχουν στα μέτρα πρόληψης, με τη λήψη μέτρων καθαριότητας και υγιεινής. Είναι δύσκολο για εμάς να παρεμβαίνουμε σε ιδιωτικούς χώρους και αυλές όπου υπάρχουν στάσιμα νερά και αποτελούν εστία ανάπτυξης κουνουπιών.
Είναι πολύ θετικό το ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε άνθρωπο στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Ακόμη, οι πολίτες είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι μόνο το 1% των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό εμφανίζουν συμπτώματα, όπως η εγκεφαλίτιδα, που θα χρειαστεί νοσηλεία. Λιγότερο από 20%, ίσως εμφανίσουν λίγο πυρετό και οι υπόλοιποι δεν θα μάθουν ποτέ ότι μολύνθηκαν από τη νόσο, καθώς δεν εμφανίζουν κανένα απολύτως σύμπτωμα. Τα παραπάνω τόνισε χθες στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» ο Σωτήρης Τσιόδρας, επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και λοιμωξιολόγος στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)
Καθώς είμαστε στις αρχές του Αυγούστου η όχληση από τα ακμαία έντομα αναμένεται να είναι λίγο μεγαλύτερη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης δεν είναι αποτελεσματική».