29 Μαρ 2012

Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη στο Προσυνέδριο Πληροφορικής Μαθητών της Π.Ε. Πέλλας

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Ο κόσμος της Πληροφορικής κρύβει ευκαιρίες αλλά και κινδύνους- Ο ρόλος της εκπαίδευσης είναι σημαντικός
Στο Προσυνέδριο Πληροφορικής εκπαιδευτικών και μαθητών σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας συμμετείχε και χαιρέτισε τις εργασίες ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Η διοργάνωση του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε ενόψει του 4ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας. Καινοτομία του συγκεκριμένου συνεδρίου είναι η εξακτίνωσή του στις επιμέρους Περιφερειακές Ενότητες με αντίστοιχες εκδηλώσεις. 

Κατά τη διάρκεια του προσυνεδρίου στην Έδεσσα πραγματοποιήθηκε επίσης ειδική εκδήλωση προκειμένου να τιμηθούν για την προσφορά τους οι εκπαιδευτικοί και οι διοικητικοί υπάλληλοι που συνταξιοδοτήθηκαν από την εκπαίδευση τα έτη 2010 & 2011, όπως και οι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί οι οποίοι χρημάτισαν Διευθυντές, Προϊστάμενοι και Αναπληρωτές των Προϊσταμένων των Γραφείων Εκπαίδευσης της ίδιας περιόδου.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην αξία της εκπαίδευσης στην πληροφορική προκειμένου οι μαθητές να αποκτήσουν εφόδια και ικανότητες που θα τους κάνουν ανταγωνιστικούς σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Επίσης, εξήρε το έργο των δασκάλων και καθηγητών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας το οποίο έχει συμβάλλει σε σημαντικές πρωτιές και βραβεύσεις των μαθητών. Αναφέρθηκε μάλιστα στην περίπτωση της Δρ. Αναστασίας Παπαδοπούλου η οποία βραβεύτηκε πέρσι από την Περιφέρεια και τον Δήμο Έδεσσας για το επιστημονικό/ερευνητικό της έργο και τις σημαντικές διακρίσεις που έχει λάβει για τα επιστημονικά της επιτεύγματα. 

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από τον χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη: 
Οι νέες τεχνολογίες και η πληροφορική έχουν εισβάλει στην καθημερινότητά μας και είναι σημαντικό να είμαστε εξοικειωμένοι και προσεκτικοί με τις εφαρμογές τους. Ο κόσμος της πληροφορικής κρύβει ευκαιρίες, αλλά και κινδύνους. Αποτελεί λοιπόν δική μας ευθύνη ο εντοπισμός τους και σ’ αυτό βοηθάει η εκπαίδευση. 

Αισθάνομαι πραγματικά υπερήφανος σήμερα που βλέπω τόσους πολλούς μαθητές, με τους εκπαιδευτικούς τους και τους γονείς που παρέχουν την αναγκαία υποστήριξη, να ασχολούνται με καινοτόμο τρόπο με την πληροφορική. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία πρωτόγνωρη οικονομική κρίση η οποία επιδεινώνεται από τη διεθνή ύφεση και τον ανταγωνισμό. Για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση και να αντιμετωπίσουμε με αξιώσεις τον διεθνή ανταγωνισμό, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να επενδύσουμε σε τομείς που δημιουργούν συγκριτικά πλεονεκτήματα. Οι Νέες Τεχνολογίες και οι εφαρμογές της πληροφορικής μπορούν να μας βοηθήσουν να προωθήσουμε τα προϊόντα του τόπου μας, να αναπτύξουμε νέες υπηρεσίες και να δημιουργήσουμε στρατηγικές συμμαχίες σ’ όλο τον κόσμο. 

Η Πέλλα έχει δυνατότητες και οι δυνατότητες αυτές αναδεικνύονται μέσα από τις πρωτιές, τις βραβεύσεις και τις συμμετοχές σε συνέδρια και ερευνητικά προγράμματα των μαθητών της. Πέρσι βραβεύσαμε τη Διδάκτορα Αναστασία Παπαδοπούλου για το ερευνητικό της έργο και τη διεθνή αναγνώριση που έλαβε. Η Αναστασία αναδείχθηκε σε πρόσωπο της χρονιάς από τους αναγνώστες μεγάλης εφημερίδας πανελλαδικής κυκλοφορίας αποδεικνύοντας ότι με τη θέληση και σκληρή προσπάθεια μπορούμε να καταφέρουμε πολλά και σημαντικά. Για τον εαυτό μας αλλά και για την κοινωνία. Η κοινωνία αλλάζει και μαζί οι αξίες για τους ανθρώπους που θεωρούμε επιτυχημένους στο χώρο τους και «παράδειγμα» προς μίμηση. 

Η βράβευση των απόμαχων εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων, μαζί με εν ενεργεία εκπαιδευτικούς που διακρίνονται για το έργο τους, αναδεικνύει αυτές τις νέες αξίες που χρειάζεται σήμερα η κοινωνία μας. 

Η καινοτομία, η δημιουργικότητα αλλά και η εντιμότητα και η ηθική αποκτούν ένα νέο περιεχόμενο στις μέρες μας. Η κοινωνία χρειάζεται ανθρώπους καταρτισμένους, ικανούς σε πολλές διαφορετικές περιοχές της ανθρώπινης ευφυΐας και, ταυτόχρονα, έντιμους. Με αυτά τα υλικά μπορούμε να οικοδομήσουμε τη σύγχρονη Ελλάδα και να εγγυηθούμε μία καλύτερη ποιότητα ζωής, εργασίας και ασφάλειας για τη νέα γενιά.