24 Μαΐ 2012

Εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Με πολυπληθή συμμετοχή και δυναμικό παρών από τα μέλη όλων των ποντιακών σωματείων και συλλόγων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας πραγματοποιήθηκαν οι επίσημες εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην πόλη των Γιαννιτσών. Σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου τίμησε με την παρουσία της τις εκδηλώσεις. Μεταξύ των επισήμων ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, οι βουλευτές κκ. Γραμματικόπουλος Αθανάσιος, Καρασμάνης Γεώργιος, Διονύσιος Σταμενίτης και Τζάκρη Θεοδώρα, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Μαρία Ζωγράφου και Μαρία Καράμπελα, κ.ά. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την πραγματοποίηση δοξολογίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητρόπολη) με την χοροστασία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ. Το ιστορικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Απόστολος Ασλανίδης. Ακολούθησαν εκδηλώσεις και κατάθεση στεφανιών στην Πλατεία Τραπεζούντας. Το ψήφισμα εκφωνήθηκε από την κα. Ροζαλία Γαβριηλίδου, Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας «Θεόδωρος Γαβράς». Ο ποντιακής καταγωγής, πολυπράγμων καλλιτέχνης κ. Λάζος Τερζάς πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία, ενώ ο κ. Αχιλλέας Βασιλειάδης απήγγειλε ποιήματα του Κώστα Ανδρεάδη. Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης η Χορωδία της Ευξείνου Λέσχης και μέλη του ίδιου συλλόγου χόρεψαν τον Πυρρίχιο. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την προσφορά ποντιακών και παραδοσιακών εδεσμάτων στην Λέσχη της Ευξείνου Λέσχης. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε: «Οι Έλληνες του Πόντου ξεριζώθηκαν με βία από την πατρίδα τους. Στα χρόνια που ακολούθησαν αγωνίστηκαν, πάλεψαν και επιβίωσαν με αξιοπρέπεια. Με τη δημιουργικότητά τους ενέπνευσαν την σύγχρονη Ελλάδα και οι αξίες και παραδόσεις τους αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους μας. 
 
Αποτελεί χρέος τιμής να συνεχίσουμε τον αγώνα για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και τη δικαίωση των 353 χιλιάδων νεκρών μαρτύρων της Γενοκτονίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους Ποντιακούς Συλλόγους και Σωματεία που έδωσαν ενωτικό και παλλαϊκό χαρακτήρα στις εκδηλώσεις, το Δήμο Πέλλας και όλους όσους πλαισίωσαν την εκδήλωση και, ιδιαίτερα, τον κ. Λάζο Τερζά που μας τίμησε με την παρουσία του και μας συγκίνησε με τον λόγο του».  
 
Παράλληλα μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας πραγματοποιείται εθελοντική αιμοδοσία στη μνήμη των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ το Σάββατο (12/5) πραγματοποιήθηκε δεντροφύτευση σε συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας με την Εύξεινο Λέσχη Γιαννιτσών, τον ΦΟΓ και τον Δήμο Πέλλας.