30 Μαΐ 2012

Πρωτοποριακό εγχείρημα από το Τμήμα Πληροφορικής της Π.Ε. Πέλλας

Με ένα πρωτοποριακό εγχείρημα συνοδεύεται η αυριανή επίσκεψη του Γερμανού Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων κ. H. J. Fuchtel και του Γερμανού Προξένου κ. W. H. Obermaier στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη.
Συγκεκριμένα, οι πολίτες της Πέλλας και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη σύσκεψη με τους φορείς της Πέλλας που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων στo Διοικητήριο στην Έδεσσα ζωντανά, από τον προσωπικό τους υπολογιστή, μέσα από το δίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ και μέσω της εφαρμογής live-streaming.
Η πρωτοποριακή κίνηση αυτή είναι μια συνεργασία του Τμήματος Πληροφορικής της Π.Ε. Πέλλας και της Κοινωνίας της Πληροφορίας. «Είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Π.Ε. Πέλλας και δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να παρακολουθήσει από τον προσωπικό του χώρο μια τόσο σημαντική συνάντηση εργασίας» δήλωσε ο υπεύθυνος Πληροφορικής της  Π.Ε. Πέλλας κ. Τούσης Δημήτριος.
«Οι ευκαιρίες που δίνει η τεχνολογία, οι σύγχρονες εφαρμογές της και η «αγκαλιά» του Σύζευξις» είναι τεράστιες και εμείς δεν κάναμε τίποτε περισσότερο από το να εκμεταλλευτούμε αυτά τα σύγχρονα υπολογιστικά, ψηφιακά μέσα ώστε να δώσουμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα στον πολίτη της Πέλλας να παρακολουθήσει τη σύσκεψη και μάλιστα χωρίς κανένα κόστος από την Π.Ε Πέλλας. Η Π.Ε. Πέλλας πρωτοπορεί και ανοίγει νέους διαύλους επικοινωνίας με τους πολίτες για περαιτέρω συνεννόηση για την εύρεση ποιοτικότερων και προσφορότερων λύσεων στα προβλήματα που ανακύπτουν. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω την αγαστή συνεργασία που είχαμε με τα στελέχη της ΚτΠ Α.Ε. και ιδιαίτερα τον κύριο Μοσχονά Χρήστο τον οποίο θα ήθελα να ευχαριστήσω για την προσφορά και την στήριξή του στο εγχείρημα αυτό. Ένα μεγάλο μπράβο βέβαια αξίζει και στον υπάλληλο της Π.Ε. Πέλλας και του Τμήματος Πληροφορικής κ. Τούση Δημήτριο που υλοποιεί κάθε μας πρόταση – ενέργεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπάλληλος του γραφείου του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, κύριος Τσουφλίδης Δημήτριος.

Τέλος, η ακριβής διεύθυνση από την οποία θα μπορέσει κάποιος να παρακολουθήσει ζωντανά τη σύσκεψη είναι η εξής:


Τα ΜΜΕ μπορούνε να λάβουνε εικόνα από το παραπάνω γεγονός στην παραπάνω σελίδα, ενώ ανάλογο βίντεο θα αναρτηθεί και στο διαδίκτυο.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Πέλλα – Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Fernando Camano Garcias επισκέφτηκε την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και είχε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη.
 
Σκοπός της επίσκεψης του ευρωπαίου τεχνοκράτη ήταν ο έλεγχος ενταγμένων έργων στο ΕΣΠΑ και, ειδικότερα, των έργων αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει χορηγήσει δάνειο ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στη χώρα μας το οποίο καλύπτει το ποσοστό της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ, σύμφωνα με την αναλογία 85%-15% της χρηματοδότησης από Κοινοτικούς και Εθνικούς πόρους αντίστοιχα. 
 
Στη συνάντηση που είχε ο κ. Garcias με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, διαβεβαίωσε ότι σκοπός της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι να στηρίξει την ανάπτυξη της Ελλάδας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η επιτυχία της Ελλάδας να ξεπεράσει την κρίση και να κινηθεί σε ρυθμούς ανάπτυξης, σημαίνει την επιτυχία της Τράπεζας». Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, με την ευκαιρία της επίσκεψης, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η ολοκλήρωση των έργων περιβαλλοντικής αποκατάστασης που υλοποιούνται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. 
 
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι μέσω των έργων περιβαλλοντικής εξυγίανσης που υλοποιούνται μειώνονται οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι και οι επιπτώσεις στη φύση, τα οικοσυστήματα αλλά και την ανθρώπινη υγεία. Επίσης, εξασφαλίζεται η διατήρηση της υψηλής ποιότητας των αγροτικών και μεταποιημένων προϊόντων που παράγονται στην Πέλλα. Ο κ. Garcias αποχώρησε με άριστες εντυπώσεις από την περιοχή μας και, όπως διαβεβαίωσε τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, πρόκειται να δώσει άμεσα την εντολή αποδέσμευσης της χρηματοδότησης για τα συγκεκριμένα έργα ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για την αποπληρωμή τους.

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη με τον εκλεγέντα βουλευτή των εκλογών της 6ης Μαΐου κ. Δ. Σταμενίτη

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συναντήθηκε σήμερα το πρωί (29/5) με τον εκλεγέντα βουλευτή Πέλλας στις εκλογές της 6ης Μαΐου κ. Διονύση Σταμενίτη.
 
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τον κ. Σταμενίτη για τις εξελίξεις στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και θέματα της επικαιρότητας. 
 
Η συζήτησή τους εστιάστηκε ειδικότερα στις καταστροφές που σημειώθηκαν σε καλλιέργειες της περιοχής από τις τελευταίες θεομηνίες και στη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και του ΕΛΓΑ προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία της αποτίμησης των καταστροφών και των αποζημιώσεων. 
 
Ακόμη, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τον κ. Σταμενίτη για την ετοιμότητα του τοπικού εκλογικού μηχανισμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Επίσημη επίσκεψη του Γερμανού Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων κ. H.J. Fuchtel στην Πέλλα

Επίσημη επίσκεψη πρόκειται να πραγματοποιήσει το διήμερο Τετάρτη 30 και Πέμπτη 31 Μαΐου 2012 ο Γερμανός Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Hans-Joachim Fuchtel, συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο κ. Wolfgang Holscher-Obermaier στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση που τους απεύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης πρόκειται να πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών αρχών, αναπτυξιακών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων με αντικείμενο την προώθηση οικονομικών και επενδυτικών συνεργασιών στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, της μεταποίησης, του τουρισμού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και της περιβαλλοντικής διαχείρισης. 

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31 Μαΐου 2012 και ώρα 10.00 π.μ. στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας (Διοικητήριο-Έδεσσα). 

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρει: «Η εξωστρέφεια και η ανάπτυξη στρατηγικών συμμαχιών αποτελούν μονόδρομο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης. Μέσω της ειδικής σύσκεψης επιδιώκουμε την οικοδόμηση μίας νέας αντίληψης στις ελληνογερμανικές σχέσεις για οικονομική συνεργασία και προώθηση επενδύσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος». Η επίσκεψη εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο πρωτοβουλιών του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, με έμφαση στην προώθηση των αγροτικών και μεταποιημένων προϊόντων της Πέλλας, την προσέλκυση επενδύσεων και τουριστών. Πριν από λίγες ημέρες εξάλλου, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης είχε αντίστοιχη συνάντηση με την Πρέσβειρα της Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στην Ελλάδα κα. Agnes Hwa-Yue Chen. Τα Μέσα Ενημέρωσης Τοπικής, Περιφερειακής και Εθνικής Εμβέλειας παρακαλούνται για την κάλυψη της επίσκεψης και, ιδιαίτερα, της ειδικής σύσκεψης στο Διοικητήριο.

24 Μαΐ 2012

Ολοκληρώνονται τα έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στην Π.Ε. Πέλλας

Θ. Θεοδωρίδης: Έκκληση προς τους πολίτες να σεβαστούν και να προστατέψουν το περιβάλλον

Ολοκληρώθηκε η περιβαλλοντική αποκατάσταση πέντε Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αλμωπίας. Πρόκειται για χώρους μέσης περιβαλλοντικής επικινδυνότητας που ανήκουν στην Ομάδα Β’. Το προσεχές χρονικό διάστημα ολοκληρώνονται επίσης οι εργασίες αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στις Τοπικές Κοινότητες Σωσσάνδρας και Κωνσταντίας στις θέσεις Πλατανάκια και Ξηροπόταμος αντίστοιχα. Η συνολική δαπάνη των έργων της Β’ Ομάδας που περιλαμβάνει 27 ΧΑΔΑ σε όλη την Πέλλα ανέρχεται σε 4,5 εκατομμύρια ευρώ και η χρηματοδότηση είναι από το ΕΣΠΑ. Η Ομάδα Α’ των ΧΑΔΑ που έχει ολοκληρωθεί ήδη περιλαμβάνει 19 ακόμη χώρους. Οι εργασίες αποκατάστασης που πραγματοποιήθηκαν περιλαμβάνουν την απομάκρυνση του ρυπασμένου εδάφους, τον υγειονομικό ενταφιασμό του στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων που λειτουργεί στην Αλμωπία, την διάστρωση και διαμόρφωση του εδάφους σύμφωνα με το φυσικό ανάγλυφο και την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για φυσική αναβλάστηση. Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης: «Με την ολοκλήρωση των έργων περιβαλλοντικής αποκατάστασης των ΧΑΔΑ σε όλη της Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας δίνουμε τέλος σε μία θλιβερή ιστορία ανεξέλεγκτης ρύπανσης με σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους για τα υπόγεια και τα επιφανειακά νερά. Ο υδροφόρος ορίζοντας στην περιοχή της Αλμωπίας, όπως είναι γνωστό, είναι ψηλά, κοντά στην επιφάνεια του εδάφους και ο κίνδυνος ρύπανσης είναι υψηλός. Με την πλήρη αποκατάσταση των χώρων επιτυγχάνεται επίσης η συμμόρφωση της χώρας μας με το Κοινοτικό δίκαιο και γλυτώνουμε τα τσουχτερά πρόστιμα που μας επιβάλλονται. Απευθύνω έκκληση στους πολίτες της Πέλλας να προστατεύσουν και να διαφυλάξουν τους χώρους που καθαρίσαμε και αποκαταστήσαμε». Στην Ομάδα Γ’ περιλαμβάνονται 6 ακόμη χώροι μέσης και υψηλής επικινδυνότητας και σύντομα δημοπρατείται η μελέτη για την κατασκευή των έργων της περιβαλλοντικής εξυγίανσης και αποκατάστασής τους που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη με το Δ.Σ. της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας «Φίλιππος»

Με εκπροσώπους, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας «Ο Φίλιππος» συναντήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, στο γραφείο του στο Διοικητήριο. Ο Σύλλογος διενήργησε σχετικά πρόσφατα εκλογές και συγκροτήθηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον κ. Χρηστάκη Ιωαννίδη.
 
Ο κ. Θεοδωρίδης ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του Συλλόγου ο οποίος υλοποιεί πολλές σημαντικές δράσεις κάθε χρόνο και συζήτησε μαζί τους τα σχέδια και τις προτάσεις τους για τη νέα περίοδο. Ειδικότερο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η βελτίωση του κτιρίου που στεγάζεται ο Σύλλογος, με την εγκατάσταση νέου ηλεκτροφωτισμού, διαμόρφωση αύλειου χώρου, αλλαγή δαπέδου, ελαιοχρωματισμούς, εγκατάσταση συστήματος ψύξης-θέρμανσης και κατασκευή δύο νέων τουαλετών. 
 
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωση τον κ. Ιωαννίδη και τα μέλη του Συλλόγου κκ. Γεωργιάδη Νίκο και Τραούδα Βασίλειο που παραβρέθηκαν στη συνάντηση ότι η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας πρόκειται να συμβάλλει στην ολοκλήρωση των συγκεκριμένων εργασιών, μέσω της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων. 
 
Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας εξάλλου, συνέβαλλε στην αντικατάσταση της στέγης του κτιρίου πριν από λίγους μήνες. Σε δήλωσή του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει: «Είναι σημαντικό, στην παρούσα δύσκολη πολιτικο-οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οργανώσεις με κοινωνική αποστολή να διατηρήσουν τη δράση τους. 
 
Είναι σημαντική για την ενίσχυση και διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την εμψύχωση και στήριξη κοινωνικών ομάδων που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση. Στην κατεύθυνση αυτή η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας έχει αναλάβει ήδη αρκετές πρωτοβουλίες και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και συλλόγους οργανώνει την υλοποίηση και άλλων δράσεων».

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη με την Πρέσβειρα της Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στην Ελλάδα

Με την Πρέσβειρα της Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στην Ελλάδα κα. Agnes Hwa-Yue Chen συναντήθηκε σήμερα το πρωί (22/5) ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Ζωγράφου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Έδεσσας κ. Τάσος Δίου, η Υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της Λίμνης Άγρα κα. Ειρήνη Σκούλη, υπηρεσιακά στελέχη της Αντιπροσωπείας και της Περιφέρειας, κ.ά.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης είχε μία εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση με την κα. Πρέσβειρα η οποία ασχολείται ενεργά με την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ταϊπέι, αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι τα τελευταία δύο χρόνια ο όγκος των εξαγόμενων προϊόντων από την Ελλάδα προς την Ταϊπέι έχει διπλασιαστεί. 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης διατυπώθηκαν πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου αγροτικών προϊόντων ποιότητας από την Πέλλα, του τουρισμού αλλά και του πολιτισμού και την νέας γενιάς. 
Ειδικότερο θέμα συζήτησης αποτέλεσε επίσης η παρουσία και προβολή επιχειρήσεων και προϊόντων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στη Διεθνή Εμπορική Έκθεση που διοργανώνεται στην Ταϊπέι το προσεχές χρονικό διάστημα. 
Στο τέλος της επίσκεψης, ο κ. Θεοδωρίδης αντάλλαξε με την κυρία Πρέσβειρα αναμνηστικά δώρα με συμβολικό περιεχόμενο.

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη με Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης επισκέφτηκε σήμερα, πρώτη ημέρα διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων, τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνο Κούγκα. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκε για τη διαδικασία και τα 11 εξεταστικά κέντρα που λειτουργούν στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Συγκεκριμένα οι εγγεγραμμένοι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Ομάδα Β’ για τα μαθήματα γενικής παιδείας ανέρχονται σε 1144 μαθητές ενώ το σύνολο των υποψηφίων ΕΠΑΛ Ομάδα Α’ και Ομάδα Β’ για τα μαθήματα ειδικότητας είναι 450. Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τους υποψηφίους με αναπηρία οι οποίοι ανέρχονται σε 26. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άρτια οργάνωση της διαδικασίας και ευχήθηκε καλή δύναμη και επιτυχία στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Ευχές Αντιπεριφερειάρχη για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν μία δύσκολη δοκιμασία στο τέλος της μαθητικής ζωής. Έχοντας εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στις δυνάμεις μας μπορούμε να επιτύχουμε πολλούς σημαντικούς στόχους.  

Εύχομαι σε όλους τους μαθητές που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις καλή δύναμη και επιτυχία. 

Επίσης, εύχομαι καλή δύναμη και επιτυχία στο δύσκολο έργο τους στους εκπαιδευτικούς, στους επιτηρητές, στους βαθμολογητές και στους γονείς που στηρίζουν την προσπάθεια των παιδιών τους. 
Καλά αποτελέσματα. 
Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης 
Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

Εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Με πολυπληθή συμμετοχή και δυναμικό παρών από τα μέλη όλων των ποντιακών σωματείων και συλλόγων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας πραγματοποιήθηκαν οι επίσημες εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην πόλη των Γιαννιτσών. Σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου τίμησε με την παρουσία της τις εκδηλώσεις. Μεταξύ των επισήμων ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, οι βουλευτές κκ. Γραμματικόπουλος Αθανάσιος, Καρασμάνης Γεώργιος, Διονύσιος Σταμενίτης και Τζάκρη Θεοδώρα, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Μαρία Ζωγράφου και Μαρία Καράμπελα, κ.ά. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την πραγματοποίηση δοξολογίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητρόπολη) με την χοροστασία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ. Το ιστορικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Απόστολος Ασλανίδης. Ακολούθησαν εκδηλώσεις και κατάθεση στεφανιών στην Πλατεία Τραπεζούντας. Το ψήφισμα εκφωνήθηκε από την κα. Ροζαλία Γαβριηλίδου, Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας «Θεόδωρος Γαβράς». Ο ποντιακής καταγωγής, πολυπράγμων καλλιτέχνης κ. Λάζος Τερζάς πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία, ενώ ο κ. Αχιλλέας Βασιλειάδης απήγγειλε ποιήματα του Κώστα Ανδρεάδη. Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης η Χορωδία της Ευξείνου Λέσχης και μέλη του ίδιου συλλόγου χόρεψαν τον Πυρρίχιο. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την προσφορά ποντιακών και παραδοσιακών εδεσμάτων στην Λέσχη της Ευξείνου Λέσχης. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε: «Οι Έλληνες του Πόντου ξεριζώθηκαν με βία από την πατρίδα τους. Στα χρόνια που ακολούθησαν αγωνίστηκαν, πάλεψαν και επιβίωσαν με αξιοπρέπεια. Με τη δημιουργικότητά τους ενέπνευσαν την σύγχρονη Ελλάδα και οι αξίες και παραδόσεις τους αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους μας. 
 
Αποτελεί χρέος τιμής να συνεχίσουμε τον αγώνα για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και τη δικαίωση των 353 χιλιάδων νεκρών μαρτύρων της Γενοκτονίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους Ποντιακούς Συλλόγους και Σωματεία που έδωσαν ενωτικό και παλλαϊκό χαρακτήρα στις εκδηλώσεις, το Δήμο Πέλλας και όλους όσους πλαισίωσαν την εκδήλωση και, ιδιαίτερα, τον κ. Λάζο Τερζά που μας τίμησε με την παρουσία του και μας συγκίνησε με τον λόγο του».  
 
Παράλληλα μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας πραγματοποιείται εθελοντική αιμοδοσία στη μνήμη των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ το Σάββατο (12/5) πραγματοποιήθηκε δεντροφύτευση σε συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας με την Εύξεινο Λέσχη Γιαννιτσών, τον ΦΟΓ και τον Δήμο Πέλλας.

20 Μαΐ 2012

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ

ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ


dentrofiteysigipedogisnnitsaΜε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δράση δενδροφύτευσης που διοργάνωσε η Περιφερειακή ενότητα Πέλλας, σε συνεργασία με την Εύξεινο Λέσχη Γιαννιτσών, τον ΦΟΓ και των Δήμο Πέλλας εις μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης : "Στην μνήμη τον αδικοχαμένων 353.000χιλιάδων ποντίων , οι σύλλογοι οι ποντιακοί, μαζί με την περιφερειακή ενότητα Πέλλας τους Δήμους της Πέλλας, τον Δεσπότη τα Νοσοκομεία κάνουμε κάποιες εκδηλώσεις, μια από αυτές είναι η συμβολική δεντροφύτευση με τον Σύλλογο ποντίων Εύξεινος Λέσχη και τον ΦΟΓ αποφασίσαμε μια περιοχή στο γήπεδο του Εθνικού αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Τραπεζούντας να φυτεύουμε ένα αλσύλλιο το οποίο θα έχει 353 δέντρα συμβολικά για τους αδικοχαμένους έλληνες του πόντου. Είναι μια πολύ καλή προσπάθεια, είναι ένα ξεκίνημα όπου έγινε φέτος από τον Δήμο της Πέλλας εδώ στα Γιαννιτσά αυτό θα γίνεται κάθε χρόνο με συμπαράσταση των 25 ποντιακών συλλόγων τους οποίους περιμένουμε να έρθουν αύριο στην Μητρόπολη όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και αμέσως μετά θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων"
Απόστολος Ασλανίδης Πρόεδρος ΔΕΥΑ Πέλλας: «Θα γίνουν προσπάθειες και από τον δήμο ώστε αυτό το αλσύλλιο εδώ πέρα στην Νέα Τραπεζούντα να ονομαστεί άλσος Ποντιακής Γενοκτονίας, θα περάσει και από το δημοτικό συμβούλιο»
Γιώργος Ξανθόπουλος , Πρόεδρος ΦΟΓ : "Εγώ σαν πρόεδρος του φυσιολατρικού ομίλου και σαν κάτοικος της Τραπεζούντας στην μνήμη των προγόνων μας θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Αντιπεριφερειάρχη γι' αυτή την συμβολική κίνηση να φυτεύουμε 353 δέντρα εκφράζοντας έτσι τους 353.000 προγόνους μας που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους και επίσης να τον ευχαριστήσω για την προσπάθεια που θα καταβάλει ώστε να διαμορφώσουμε την κύτη του Τσιναρλή και πάνω από την γέφυρα που είναι το Διαμανό και η Τραπεζόντα νομίζω ότι τέτοιες ενέργειες είναι πολύ καλές."
Αντιπρόεδρος Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών: Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Αντιπεριφερειαρχή και θέλουμε να ευχηθούμε όπως θα ριζώσει κάθε δέντρο στο χώμα να ριζώσει σε όλες της ψυχές των ποντίων ότι η ιδέα αυτής της μέρας της γενοκτονίας πρέπει να εισακουστεί σε όλων των κόσμο. Επίσης μαζί με την δεντροφύτευση γίνεται μια άλλη προσπάθεια σε συνεργασία με τα ποντιακά σωματεία του νομού η οποία είναι η αιμοδοσία, όπου έχουμε βάλει στόχο 500φιάλες και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε
Πηγή: www.logospellas.gr

Επίσκεψη του νεοεκλεγέντος Δ.Σ. ΣΕΓΑΣ ΠΕΛΛΑΣ-ΚΙΛΚΙΣ στον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας


Τα νεοεκλεγέντα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο του αθλητικού σωματείου ΣΕΓΑΣ ΠΕΛΛΑΣ-ΚΙΛΚΙΣ επισκέφτηκαν πριν από λίγες ημέρες τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη στο Γραφείο του. Ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Δημητριάδης και τα υπόλοιπα μέλη 
ενημέρωσαν τον κ. Θεοδωρίδη για την υφιστάμενη κατάσταση του κλασσικού αθλητισμού και ιδιαίτερα των ολυμπιακών αθλημάτων στις Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Κιλκίς. Επίσης, συζήτησαν μαζί του για δράσεις υποστήριξης των αθλητικών συλλόγων και των αθλητών τους, για τη βελτίωση και ανάπτυξη των αθλητικών υποδομών, ακόμη και την ηθική υποστήριξη των προπονητών, αθλητών και των οικογενειών τους. Όπως επισημάνθηκε, η Πέλλα αποτελεί τον τόπο καταγωγής πολλών αθλητών που έχουν διακριθεί για τις επιδόσεις τους και ακόμη και Ολυμπιονικών. Ο ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΠΕΛΛΑΣ-ΚΙΛΚΙΣ έχει υπό την ευθύνη του 14 αθλητικούς συλλόγους στις Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Κιλκίς στη δύναμη των οποίων ανήκουν 680 αθλητές. Τα υπόλοιπα μέλη που μετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο είναι: Ζώτος Κωνσταντίνος, Μελιτοπούλου Ανθή, Σουγκάκης Πέτρος, Βασιλειάδης Ιωάννης, Κωνσταντινίδης Γεώργιος και Βαρβάρας Κωνσταντίνος. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Μας ενδιαφέρει η στήριξη και προώθηση του αθλητισμού και ιδιαίτερα η ενασχόληση των νέων παιδιών με τα Ολυμπιακά αθλήματα. Η άθληση αποτελεί μία εξαιρετικά δημιουργική διέξοδο η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής και σωματικής ισορροπίας. Η ευγενής άμιλλα και το αθλητικό πνεύμα του «ευ αγωνίζεσθαι» που αναπτύσσεται μεταξύ των αθλητών, τους προετοιμάζει για την πραγματική ζωή στο περιβάλλον της Νέας Οικονομίας και την επιδίωξη υψηλών στόχων για την προσωπική τους ανάπτυξη και τον τόπο».

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 1941-1944 Ν. ΠΕΛΛΑΣ

Η Πανελλήνια Οργάνωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (Π.Ο.Α.Ε.Α.) 1941-1944 Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, με έδρα την Έδεσσα, προχωρά σε μια συμβολική κίνηση ενόψει των εκδηλώσεων Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Συγκεκριμένα, αντί κατάθεσης στεφάνου στις εκδηλώσεις μνήμης των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της Γενοκτονίας των Νεοτούρκων του Κεμάλ προσφέρει οικονομική ενίσχυση στο Σύλλογο Ποντίων Έδεσσας «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς», στο Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία «Ορίζοντας» ‘Εδεσσας και στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Έδεσσας με το ποσό των 40,00 ευρώ στον καθένα. Η ανακοίνωση του Συλλόγου έχει ως εξής: «Η οικονομική ενίσχυση δίνεται αντί στεφάνου εις μνήμη των νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης οι οποίοι ηρωϊκά μαχόμενοι ενάντια στις φασιστικές δυνάμεις κατοχής και εκείνων των αγωνιστών που απεβίωσαν μέχρι πρόσφατα, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν άντεξαν τα μαρτυρικά βασανιστήρια που υπέστησαν στα οδυνηρά πέτρινα χρόνια των διώξεων. Τιμούμε ευλαβικά τη μνήμη τους και δεν ξεχνούμε τις αυτοθυσίες τους». Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Α.Ε.Α. , o Πρόεδρος Στέλιος Κωνσταντινίδης O Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συγχαίρει την οργάνωση για την πράξη αυτή.

19 Μαΐ 2012

Συνεργασία Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας με Αντιπρόεδρο ΕΛΓΑ για την γρήγορη αποτίμηση των ζημιών από τις τελευταίες θεομηνίες

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης είχε νωρίς σήμερα το πρωί συνεργασία με τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Χρήστο Χατζηαντωνίου προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η εκτίμηση των ζημιών που έχει προκληθεί στις αγροτικές παραγωγές
της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας από τις θεομηνίες του τελευταίου δεκαημέρου. 
 
Συγκεκριμένα, οι έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις σε κάποιες περιοχές της Πέλλας έχουν προκαλέσει καταστροφές στα πρώιμα κεράσια και άλλες παραγωγές που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και στο 100%. Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε εξάλλου στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη με τη συμμετοχή του κ. Αντιπεριφερειάρχη, του Δντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφωνα Τσαντάκη και στελεχών της υπηρεσίας προκειμένου να γίνει περισσότερο λεπτομερής εκτίμηση της κατάστασης. 
 
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ξεκίνησε ήδη τη διαδικασία για την άμεση διάθεση όλων των Γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στον ΕΛΓΑ ώστε η αποτίμηση να γίνει σύντομα, αντικειμενικά και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες των αποζημιώσεων. Το επόμενο δεκαήμερο οι αγρότες των οποίων οι παραγωγές έχουν πληγεί από τις θεομηνίες θα πρέπει να προχωρήσουν στην κατάθεση δήλωσης ζημιάς.

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη και εκπροσώπων επαγγελματιών οδηγών ΤΑΞΙ

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη και εκπροσώπων των επαγγελματιών οδηγών ΤΑΞΙ της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, ενόψει της εφαρμογής του νέου νόμου. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Δημήτριος Λευκόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Συγκοινωνιών κ. Νίκος Τσοτσόλης, ο Διευθυντής Συγκοινωνιών Πέλλας κ. Γιάννης Γκουνούλης και ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Ανδρίτσος. 
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν οι ρυθμίσεις του νέου νόμου ο οποίος περιλαμβάνει δεσμευτικές ημερομηνίες εφαρμογής. 
 
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από τους εκπροσώπους των επαγγελματιών οδηγών να μελετήσουν με προσοχή το περιεχόμενο του νόμου και να καταρτίσουν τη δική τους πρόταση την οποία να υποβάλλουν στην Περιφέρεια. Ο Αντιπεριφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει εντός του Ιουνίου να λάβουν απόφαση για τις νέες έδρες των ΤΑΞΙ στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Εγκρίθηκε η δημοπράτηση της γέφυρας Μεσσιανού

Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η διαδικασία για τη δημοπράτηση του έργου «Κατασκευή νέας γέφυρας στο δρόμο Μεσιανό-Γιαννιτσά» προϋπολογισμού 500 χιλ. ευρώ. 

Το συγκεκριμένο έργο είχε κριθεί ως υψηλής προτεραιότητας από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη και την ηγεσία της Περιφέρειας και εντάχθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. 

Στο έργο προβλέπεται η αντικατάσταση του τεχνικού γεφύρωσης του ρέματος στην είσοδο του οικισμού Μεσιανού στη δημοτική οδό Γιαννιτσών – Μεσιανού. Επίσης, προβλέπονται να γίνουν εργασίες οδοποιίας τόσο για τις προσβάσεις στο νέο τεχνικό – γέφυρα όσο και σε τμήματα της ιδίας οδού που χρήζουν συντήρησης του οδοστρώματος. Με το συγκεκριμένο έργο βελτιώνονται σημαντικά οι κυκλοφοριακές συνθήκες και η ασφάλεια των μετακινήσεων στο εσωτερικό του Δήμου Πέλλας. Το συνολικό μήκος επέμβασης για τις εργασίες οδοποιίας είναι περίπου 1600μ. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Αισθάνομαι απόλυτα ικανοποιημένος που ένα σημαντικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, εκφρασμένο εδώ και τριάντα χρόνια, βρίσκει επιτέλους τη λύση του. Η νέα γέφυρα και οι βελτιώσεις στο δρόμο πρόκειται να εξυπηρετήσουν τις καθημερινές ανάγκες πολλών πολιτών του Δήμου Πέλλας και, επίσης, θα μπει ένα τέλος στα ατυχήματα που συμβαίνουν στη συγκεκριμένη θέση. Πρόκειται για ένα καθαρό παράδειγμα του ρόλου της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Να δίνει δηλαδή λύση σε προβλήματα τα οποία επισημαίνονται από την τοπική κοινωνία και δημιουργούν προοπτική ανάπτυξης. Με την ευκαιρία, εύχομαι καλή δύναμη και επιτυχία στην επίβλεψη του έργου από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. 

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλλαν στη διαδικασία ωρίμανσης του έργου και ιδιαίτερα τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη κ. Διονύση Ψωμιάδη, το Περιφερειακό Συμβούλιο, το Δήμο Πέλλας και τα στελέχη των υπηρεσιών μας».

13 Μαΐ 2012

Πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου


Ακολουθεί το Πρόγραμμα των επίσημων εκδηλώσεων μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 20 Μαΐου 2012 στην πόλη των Γιαννιτσών.
Κυριακή 20 Μαΐου 2012 Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Γιαννιτσών 

07:00-10:00π.μ. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με τη χοροστασία του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ. 

10:00-10:30π.μ. Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της Γενοκτονίας και ομιλία εντός του Ιερού Ναού από τον κ. Απόστολο Ασλανίδη. Τελετή Μνημοσύνης – Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού (Πλατεία Ν. Τραπεζούντος-Γιαννιτσών) 

10.45-11.15 Τρισάγιο και εκφώνηση ομιλίας από τον κ. Λάζο Τερζά. 
• Ανάγνωση ψηφίσματος 
• Πυρρίχιος χορός 
Κατάθεση στεφανιών από εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων: 
1. Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας 
2. Στρατηγός Διοικητής ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας 
3. Δήμαρχος Πέλλας 
4. Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας 
5. Διοικητής Διεύθυνσης Πυροσβεστικής Πέλλας 
6. Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού 
7. Σύνδεσμος Απόστρατων Σωμάτων Ασφαλείας 
8. Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών 
9. Εκπρόσωπος Ποντιακών Συλλόγων και Σωματείων Π.Ε. Πέλλας 
10. Μικρασιατική Εστία Π.Ε. Πέλλας 
11. Πολιτιστικός Σύλλογος Γιαννιτσών «Η Πέλλα» 
12. Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων 
13. Σύλλογος Ειδικών Δυνάμεων «Αχιλλέας Μιμιλίδης» 
14. Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης 
15. Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 
16. Σύνδεσμος Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου 
17. Σύνδεσμος Τραυματιών Πολεμιστών Οπλιτών Π.Ε. Πέλλας 
18. Εθνική Αντίσταση 
19. Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Π.Ε. Πέλλας 
20. Ένωση Παλαιών Προσκόπων 
21. Πρόεδροι άλλων Οργανώσεων, Συλλόγων, Σωματείων (μετά από τηλεφωνική επικοινωνία στο Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων, τηλ. 2381-3-51205) 
• Σιγή ενός λεπτού 
• Εθνικός Ύμνος 

11.30-12.00 Δεξίωση στο εντευκτήριο της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών 

8.00μ.μ. Κεντρική εκδήλωση μνήμης με θεατρικό δρώμενο, έκθεση φωτογραφικού υλικού και άλλα. 
Πρόγραμμα εθελοντικής αιμοδοσίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης: 
• Στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών την περίοδο 8 -18 Μαΐου 
• Στο Νοσοκομείο Έδεσσας την περίοδο 6 – 16 Μαΐου 
• Στο Κέντρο Υγείας Άρνισσας την Τετάρτη 2 Μαΐου 
• Στο Κέντρο Υγείας Κρύας Βρύσης την Δευτέρα 7 Μαΐου 
• Στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας την Τρίτη 8 Μαΐου και 28-29 Μαΐου 
• Στο Κέντρο Υγείας Σκύδρας την Πέμπτη 10 Μαΐου 

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί αιμοληψία και ανήμερα των εορταστικών εκδηλώσεων της Γενοκτονίας, την Κυριακή 20 Μαϊου, στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου στα Γιαννιτσά (ώρες 10:00 – 12:30μ.μ.). 

Επίσης, ορίζονται: 
Α) Γενικός σημαιοστολισμός από της 8ης πρωινής ώρας της 23ης μέχρι και της δύσεως του ηλίου της 20ης Μαΐου. 
Β) Φωταγώγηση σε όλα τα δημόσια καταστήματα, καταστήματα Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., Τραπεζών και οργανισμών κοινής ωφέλειας, από τη δύση του ηλίου της 20ης Μαΐου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης. 
Τελετάρχες ορίζονται η κα. Φανή Καραΐτση (Δήμος Πέλλας) και ο κ. Χρήστος Μπιμπίτσος (Π.Ε. Πέλλας). 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας 
Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης

ΑΚΡΙΔΟΠΛΗΚΤΗ Η Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ


Επείγουσα σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα (10/5) στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας για τη λήψη μέτρων μετά από την επιδρομή ακριδών σε αγροτικές περιοχές της Π.Ε. Πέλλας. Στη σύσκεψη την οποία συντόνισε ο κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συμμετείχαν ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης, γεωπόνοι της υπηρεσίας και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος και των δυνητικών επιπτώσεων σε καλλιέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας όλες οι περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη, κηρύχτηκαν ως ακριδόπληκτες. Επίσης, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση η οποία αφορά τους γεωπόνους κι αγρότες της Π.Ε. Πέλλας: Παρακαλούνται όλοι οι τοπικοί γεωπόνοι και οι παραγωγοί, αμέσως μετά τον εντοπισμό νεαρών εντόμων (κηλίδες με νεαρές ακρίδες), να προβαίνουν στα προτεινόμενα μέτρα ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα, πριν αυτές ενηλικιωθούν και αρχίζουν να πετούν, να καταστρέφουν τις καλλιέργειες και να γεννούν αυγά. Ενδεδειγμένα μέτρα: 1. Οι Γεωργοί μπορούν να προστατέψουν τις καλλιέργειες τους, εφόσον εντοπίσουν νεαρές ή ενήλικες ακρίδες, με εφαρμογή εντομοκτόνου σε όλο το κτήμα και στο έδαφος, συμβάλλοντας σημαντικά στην έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος. 2. Ο αρμόδιος Δήμος σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας θα λάβει μέριμνα για την καταπολέμηση των ακρίδων στις κοινόχρηστες-χέρσες περιοχές, η οποία θα πρέπει να διενεργηθεί με ειδικά συνεργεία. Αμέσως μόλις εντοπίζονται ακριδοκηλίδες, πρέπει να ειδοποιείται το αρμόδιο Τμήμα του οικείου Δήμου ώστε να λαμβάνονται άμεσα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα καταπολέμησης και να μην εξαπλώνονται οι πληθυσμοί των ακρίδων σε μεγάλες εκτάσεις. 3. Οι ψεκασμοί να γίνονται στις κηλίδες των ακρίδων και γύρω από αυτές όταν τα άτομα των ακρίδων είναι μικρά. Οι ψεκασμοί γίνονται τις πολύ πρωινές ώρες (05:00 -06:00 πμ) που οι ακρίδες έχουν μικρή κινητικότητα και δεν πετούν μέλισσες. Προσοχή εάν υπάρχουν κυψέλες μελισσοσμηνών. Εάν υπάρχουν θα πρέπει να απομακρυνθούν αμέσως από τους τόπους ψεκασμού. Προσοχή θα πρέπει να δίδεται από τους παραγωγούς και τους τοπικούς γεωπόνους για να εφαρμόζονται κατάλληλα για την καταπολέμηση ακρίδων -εγκεκριμένα στην αντίστοιχη καλλιέργεια. Πληροφορίες στα τηλέφωνα της περιφερειακής ενότητας Πέλλας: 1. Τμήμα ποιοτικού και φυτουγειονομικού Ελέγχου (Κος Γαϊτάνης Γ., 23810 89324) 2. Τμήμα ποιοτικού και φυτουγειονομικού ελέγχου Γιαννιτσών (Γεωργίου Π, Τσιμενίδης Δ., 23820 84412, 84413) 3. Τμήμα Φυτικής και Ζωϊκής Παραγωγής Έδεσσας (Μαρνασίδης Σ, Τότλης Χ., 23813 51385, 512294) Για θέματα που αφορούν μελισσοσμήνη: Καλαϊτζίδου Αικ., 23813 51212, 6971 530312

Ανακοίνωση Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Πέλλας

ΠΡΟΣ : 
1. Σωματεία ιδιοκτητών ΕΔΧ της ΠΕ Πέλλας 
2. Μεμονωμένοι ιδιοκτήτες ΕΔΧ 


ΘΕΜΑ : «Εφαρμογή διατάξεων του Ν. 4970/12 περί καθορισμού της έδρας των ΕΔΧ». 
ΣΧΕΤ: Το υπ’ αριθμ. πρωτ. 154041/343/30-4-12 έγγραφο της Γεν. Δ/νσης Μεταφορών της ΠΚΜ.




Παρακαλείστε έως τις 15/05/2012 όπως καταθέσετε εγγράφως τις προτάσεις σας αναφορικά με τον καθορισμό νέων εδρών Ε.Δ.Χ. σε εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 83 του Ν. 4070/12 (ΦΕΚ 82/Α/10-4-12). 
Επιπρόσθετα προσκαλούνται οι εκπρόσωποι όλων των σωματείων καθώς και οι μεμονωμένοι ιδιοκτήτες, την ανωτέρω ημερομηνία και ώρα 11:00 να παραβρεθούν στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας (κτίριο Διοικητηρίου) προκειμένου να εκθέσουν τις προτάσεις τους παρουσία του εκτελεστικού γραμματέα και γενικού δ/ντη μεταφορών της ΠΚΜ. 
Ο Διευθυντής Ιωάννης Γκουνούλης

"Μέσω του LEADER χρηματοδοτούνται επενδύσεις που αξιοποιούν τα τοπικά προϊόντα ποιότητας"



Μία ακόμη επένδυση προστέθηκε σήμερα στον κατάλογο των επενδύσεων που συγχρηματοδοτούνται από την Κοινοτική Πρωτοβουλία LEADER με την υπογραφή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και Προέδρου της ΑΝΠΕ κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη και του δικαιούχου του έργου κ. Α. Παυλίδη. Αφορά τη δημιουργία μίας Μονάδας μεταποίησης λαχανικών στο Δ.Δ. Δυτικού του Δήμου Πέλλας. 

Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται στις 500χιλ. ευρώ. Σε σύντομη δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Μέσω της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER δίνεται η δυνατότητα σε τοπικούς επιχειρηματίες να χρηματοδοτήσουν δραστηριότητες με έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα που μεταποιούν αγροτικά προϊόντα ποιότητας της Πέλλας. Τα οφέλη για την περιοχή, την τοπική αλλά και την εθνική οικονομία είναι πολλαπλά».

Εορτασμός Εθνικών αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού


Με επισημότητα πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις εορτασμού της 9ης Μαΐου, ημέρα λήξης του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου η οποία έχει καθιερωθεί ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού των εθνικών αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού. Ο εορτασμός ξεκίνησε με την τέλεση δοξολογίας στην Μητρόπολη και ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στο ηρώο της πόλης με τη συμμετοχή της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και πολλούς πολίτες. Τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας εκπροσώπησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αλκιβιάδης Νουσηκύρου ενώ παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου. Η πανηγυρική ομιλία εκφωνήθηκε από την εκπαιδευτικό κα. Ευσεβεία Ψαρρά. Σε σύντομη δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρει: «Τιμούμε τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης στους οποίους οφείλουμε τις ημέρες ειρήνης και προόδου που ζήσαμε από την λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα. Οι δύσκολες κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην Ελλάδα καθιστούν αναγκαία την εθνική ομοψυχία και επαγρύπνηση προκειμένου να υπάρξει ελπίδα και προοπτική».

Οι επετειακές εκδηλώσεις ευκαιρία για ανασκόπηση και δράση με αφετηρία τις νέες συνθήκες


Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας πραγματοποίησε την εναρκτήρια εκδήλωση εορτασμών για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση, στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών. Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας κ. Αδαμίδης Δημήτριος κήρυξε την έναρξη των εκδηλώσεων, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη, του Δημάρχου Πέλλας κ. Γρηγόριου Στάμκου κι άλλων επισήμων και προσκεκλημένων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Ιωάννης Παπαλαζάρου παρουσίασε εισήγηση με θέμα «100 χρόνια από τους Βαλκανικούς Πολέμους 2012-13. Γεγονότα Ιστορικά, Κοινωνικά, Πολιτισμικά, στην πορεία του τόπου μας». Επίσης, τραγούδησε η χορωδία Εκπαιδευτικών Γιαννιτσών, η διασχολική χορωδία μαθητών του 2ου, 5ου και 7ου δημοτικών σχολείων υπό τη διεύθυνση του κ. Αντώνη Παπαδόπουλου και χόρεψε το χορευτικό του εκπολιτιστικού Ομίλου «Πέλλα» Γιαννιτσών. Η παρουσίαση των προγραμμάτων δράσης έγινε από την κα. Μαρία Ντιλούδη, δασκάλα. Ακολουθεί ένα απόσπασμα από τον χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη: «Η επανάσταση του 1821, παραμένει πάντοτε ζωντανή στη μνήμη μας και εξακολουθεί να μας ενώνει και να μας εμπνέει. Αποτελεί μέρος της εθνικής μας ταυτότητας και, συνεπώς, σημείο προσανατολισμού για την πορεία μας στο μέλλον. Ο εορτασμός των 100 χρόνων ελευθερίας, δημοκρατίας και προόδου βρίσκει τη χώρα μας σε μία πολύπλοκη οικονομική και γεωπολιτική συγκυρία. Ελπίζω και εύχομαι, η νωπή έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού να ερμηνευτεί σωστά από τους πολιτικούς ηγέτες και σύντομα η Ελλάδα να βαδίσει στο μέλλον με πολιτική σταθερότητα. Αν και η σημερινή εκδήλωση δεν είναι πολιτική, το περιεχόμενό της και τα γεγονότα των ημερών παραπέμπουν σ’ έναν ισχυρό συμβολισμό. Είναι ανάγκη να αναζητήσουμε το σύγχρονο ρόλο της πολιτικής, της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ειδικότερα και της κοινωνίας των πολιτών. Είναι μία δύσκολη περίοδος, η πιο κρίσιμη από τη μεταπολίτευση, η οποία απαιτεί από όλους μας να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων. Η ελληνική ομογένεια και όλοι όσοι αντλούν και εμπνέονται από την ελληνική ιστορία είναι μαζί μας σ’ αυτήν την τιτάνια προσπάθεια ώστε σύντομα η χώρα μας να ανακτήσει τις δυνάμεις της. Οι εκδηλώσεις εορτασμού των 100 χρόνων ελευθερίας αποτελούν μία ευκαιρία για περισυλλογή και ανασκόπηση της ελληνικής ιστορίας. Μέσα από την ιστορία και την αντικειμενική προσέγγισή της μπορούμε να αναζητήσουμε και να ξαναβρούμε τις αξίες εκείνες που θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε με εθνική υπερηφάνεια. Η ορθόδοξη πίστη, οι οικογενειακές παραδόσεις, η διδασκαλία και το συνολικό έργο των εκπαιδευτικών μας, αποτελούν τη μεγάλη και σπουδαία παρακαταθήκη μας. Πάνω σε αυτές τις αξίες και παραδόσεις μπορούμε να οικοδομήσουμε τη νέα Ελλάδα. Μία χώρα δυνατή και περήφανη.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας ευχαριστεί το προσωπικό του τοπικού μηχανισμού διεξαγωγής των εθνικών εκλογών

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης προέβη στην ακόλουθη μετεκλογική δήλωση: «Εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου σε όλο το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό που συμμετείχε στις διαδικασίες διεξαγωγής των εθνικών εκλογών της 6ης Μαΐου. Δεδομένου του μικρού χρονικού διαστήματος εντός του οποίου προκηρύχθηκαν και πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές, η επιτυχής διεξαγωγή τους και άμεση εξαγωγή των αποτελεσμάτων αποτελεί έναν μικρό άθλο για τις υπηρεσίες. Ο λαός εκφράστηκε και έστειλε ένα σαφές μήνυμα το οποίο καλούνται να αξιολογήσουν και να πράξουν ανάλογα όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Είναι επιτακτικό να υπάρξει μία κυβέρνηση Εθνικού Σκοπού που θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα και στους Έλληνες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης και να βαδίσουν με πολιτική σταθερότητα και εντός της Ευρωπαϊκής προοπτικής.