16 Ιουλ 2011

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Ομογενείς από την Αυστραλία, μέλη του Συλλόγου “Hellenic Macedonian Association” της Βόρειας Επικράτειας της Αυστραλίας και προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές που παρακολουθούν ένα ειδικό πρόγραμμα ελληνικών με καθηγητές τους βρέθηκαν στην Πέλλα και φιλοξενήθηκαν στο πλαίσιο των δράσεων δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Η ομάδα επισκέφτηκε τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη ο οποίος παρουσίασε το κοινωνικοοικονομικό προφίλ και τα κυριότερα πολιτισμικά και τουριστικά ενδιαφέροντα της περιοχής. Η επίσκεψη έγινε σε ιδιαίτερα φιλικό και συγκινησιακό κλίμα και αναδείχθηκε η αναγκαιότητα και η σημασία της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των τοπικών κοινωνιών και της ελληνικής ομογένειας στην Αυστραλία και άλλες περιοχές.

Οι ομογενείς και οι φοιτητές του προγράμματος θα παραμείνουν για τέσσερις ημέρες στην περιοχή, θα έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν όλα τα σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα της Πέλλας και, επίσης, να εμβαθύνουν στις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες των κατοίκων. Χθες επισκέφτηκαν το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας και το βράδυ παρακάθισαν σε επίσημο δείπνο που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Σε δήλωσή του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει: «Είχα την ευκαιρία να υποδεχτώ και να συνομιλήσω με τους έλληνες ομογενείς από την Αυστραλία και τους φοιτητές και καθηγητές ενός εξαιρετικά υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικού προγράμματος ελληνικών. Διαπίστωσα την μεγάλη αγάπη και το ενδιαφέρον των ανθρώπων αυτών για την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό που αναπτύξαμε και έχει επηρεάσει όλη την οικουμένη. Στην παρούσα φάση της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, η σύσφιξη των σχέσεών μας με την ελληνική ομογένεια μπορεί να αποτελέσει μία σημαντική στρατηγική επιλογή. Η ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτουμε προϋποθέτει την ενίσχυση της εξωστρέφειας και αυτό μπορεί να γίνει με την ενεργοποίηση και ανάπτυξη πρωτοβουλιών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και, φυσικά, την υποστήριξη της πολιτείας. Η υποστήριξη και διάδοση της ελληνικής γλώσσας αποτελεί επίσης σημαντικό στοιχείο για την προβολή και προώθηση των ελληνικών θέσεων σε διεθνές επίπεδο.»