21 Νοε 2012

Νέο θεσμικό πλαίσιο κινητικότητας των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα-Διαθεσιμότητα και αργία – κατάργηση θέσεων ΙΔΑΧ

Επιστολή προς τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης σχετικά με το θέμα της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων. 

Αξιότιμε Εκτελεστικέ Γραμματέα,
Με την παρούσα επιστολή μου, επιθυμώ να σας εκφράσω την αντίθεσή μου με το περιεχόμενο του Νόμου 4093/12, «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016. Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν.4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» και να σας παρακαλέσω να διαβιβάσετε τις θέσεις μου αρμοδίως. Είναι σημαντικό, η πολιτική ηγεσία του τόπου να αντιληφθεί τον κοινωνικό αντίκτυπο των μέτρων που εμπεριέχονται στο συγκεκριμένο νόμο και τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνική συνοχή. 
Αρχικά, το «νέο, ευέλικτο και λειτουργικό πλαίσιο κινητικότητας» που εισάγεται με το νέο νόμο δεν προκύπτει από τις ρυθμιστικές διατάξεις να βασίζεται σε αντικειμενικά και ουσιαστικά κριτήρια που θα κατοχυρώσουν τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα στη δημόσια διοίκηση. Αντίθετα, δείχνει την πόρτα της εξόδου σε έναν ικανό αριθμό εργαζομένων οι οποίοι στην πλειονότητά τους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και, δικαιολογημένα, θα νιώσουν εξαπατημένοι και αδικημένοι από τη δημόσια διοίκηση με την οποία συνέδεσαν τον επαγγελματικό τους βίο. 
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να διαχωρίσω τη θέση μου, η οποία είναι νομίζω και θέση της πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού, για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι ελέγχθηκαν για παραβατική συμπεριφορά. Είναι όμως ακατανόητο να αντιμετωπίζονται όλοι, ως υπαίτιοι της κάκιστης κατάστασης των δημοσίων οικονομικών και ως ένοχοι ανεξαρτήτως πράξεων, συμπεριφοράς και προσφοράς στις υπηρεσίες τους. 
Εξάλλου, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι προηγούμενες προσπάθειες διοικητικής μεταρρύθμισης μέχρι στιγμής έχουν οδηγήσει σε συνταξιοδότηση έναν πολύ μεγάλο αριθμό έμπειρων και ικανών εργαζομένων. Το συγκεκριμένο έλλειμμα σε ανθρώπινο δυναμικό καθιστά εξαιρετικά δυσχερή την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και θέτει ευθέως το ερώτημα: «πώς μπορεί να εκπληρωθεί η κεντρική αποστολή της δημόσιας διοίκησης για άμεση και ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών»; 
Αναφερόμενος στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Κατά τη μετάβαση από την αιρετή Νομαρχία στην αιρετή Περιφέρεια, ο αριθμός των υπηρετούντων υπαλλήλων μειώθηκε κατά το ένα τρίτο (από 350 υπαλλήλους στις 31-12-2010, σήμερα έχουμε μόνο 211). Η αφαίμαξη ανθρώπινου δυναμικού δυστυχώς αναμένεται να συνεχιστεί περαιτέρω. Σύμφωνα με το Νόμο του Προγράμματος «Καλλικράτη» προβλέπεται η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και η πιθανή μετάταξη αντίστοιχου προσωπικού από τις Περιφέρειες στους Δήμους (π.χ. στον τομέα της Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής). 
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η συρρίκνωση των υπηρεσιών θα είναι σε τέτοιο βαθμό ώστε να αναρωτιέται κανείς για τον λόγο ύπαρξης του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Ενός θεσμού στον οποίο επένδυσαν όλες οι κυβερνήσεις και οι τοπικές κοινωνίες προκειμένου να γίνει πράξη το όραμα της αποκέντρωσης και της τοπικής – περιφερειακής ανάπτυξης. Δυστυχώς, ο προαναφερόμενος Νόμος ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή και έγινε νόμος του ελληνικού κράτους. Παρόλα αυτά, αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση των αιρετών εκπροσώπων να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου και να τονίσουν προς κάθε κατεύθυνση ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν αντέχουν άλλα μέτρα, μέτρα χωρίς λογική και αντίκρισμα. 
Κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει σήμερα που η Ελλάδα χρειάζεται να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να ξεπεράσει τις επιπτώσεις της κρίσης. 
Εν κατακλείδι, σε κάθε περίπτωση εκφράζω τη συμπαράστασή μου στους εργαζομένους και προτείνω η όποια μαζική αναδιάρθρωση υπηρεσιών του δημοσίου τομέα να ξεκινήσει αφού πραγματοποιηθούν οι αποχωρήσεις των εργαζομένων λόγω συνταξιοδότησης και αφού, δοθεί χρονικό περιθώριο για την πραγματοποίηση εθελούσιων μετατάξεων. Τότε και μόνο τότε θεωρώ ότι θα έχει νόημα να εξετάσει η κεντρική εξουσία πώς θα μπορούσε να αξιοποιήσει το προσωπικό χωρίς όμως να θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, την καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών, και το αρραγές μέτωπο της κοινωνικής συνοχής. 
Σε κάθε άλλη περίπτωση οι ενέργειες αυτές δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. 
Με εκτίμηση, 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας 
Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης