29 Νοε 2012

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση και η νέα διάταξη αναμένεται να τους δώσει την χαριστική βολή»


Επιστολή στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης με αφορμή τη νέα υγειονομική διάταξη που αφορά τους νέους υγειονομικούς όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών. 
Μεταξύ των άλλων, ο κ. Θεοδωρίδης τονίζει ότι μόνο επιπρόσθετο κόστος, γραφειοκρατία και περαιτέρω μείωση του εισοδήματος των μικρών επιχειρήσεων επιφέρει η νέα διάταξη του Υπουργείου Υγείας. 
Οι επιχειρηματίες της Πέλλας οι οποίοι αγκομαχούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις είναι αδύνατο να συμβιβασθούν με μία τέτοια απόφαση. 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Αντιπεριφερειάρχη: 
Αξιότιμε κ. Υπουργέ, 
Με έκπληξη λάβαμε γνώση της νέας διάταξης σχετικά με τους υγειονομικούς όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών ανά την Επικράτεια. Θεωρούμε ότι η διάταξη αυτή αποτελεί το κύκνειο άσμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ότι η πολυσυζητημένη ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται με τέτοιες αποφάσεις που μόνο τροχοπέδη αποτελούν στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων και στην προσέλκυση επενδύσεων που ζητούμε όλοι μας σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό φυσικά επίπεδο. 
 Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο υπ’ αριθμόν ΦΕΚ 2718/Τεύχος Β’/8-10-12 σκοπός της νέας διάταξης είναι η εξειδίκευση των υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων που αφορούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών για τις οποίες απαιτείται γνωμοδότηση των αρμοδίων υπηρεσιών υγείας και υγειονομικού ελέγχου των Περιφερειακών Ενοτήτων όλων των Περιφερειών της Χώρας. 
Σας γνωρίζουμε πώς όσον αφορά την Π. Ε. Πέλλας, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων – τουλάχιστον αυτών που δεν έχουν «βάλει λουκέτο» και προσπαθούν να «κρατηθούν στα πόδια τους» – είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οικογενειακές, ατομικές και ελεύθεροι επαγγελματίες. Είναι συνοικιακά και μικρά μαγαζιά που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας της Πέλλας και αγωνιούν για τις εξελίξεις στον κλάδο τους. 
Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα και οι περισσότερες εξ’ αυτών φυτοζωούν. Σε αυτό το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον η νέα υγειονομική διάταξη μόνο εντονότερα προβλήματα δημιουργεί και δεν προσφέρει τίποτα στο ζητούμενο της τοπικής ανέλιξης και προόδου. 
Σε ότι αφορά τα σημεία του νόμου στα οποία έχουμε επιστήσει την προσοχή μας αυτά είναι πρώτον η εγκαθίδρυση, η εφαρμογή και η διατήρηση διαδικασιών που βασίζονται στις 7 αρχές του HACCP. Είναι αυτονόητη η μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών λόγω της παρατεταμένης ύφεσης της οικονομίας, σε εθνικό και κατ’ επέκταση και σε τοπικό επίπεδο. Ως εκ τούτου, η εφαρμογή των αρχών του HACCP προκαλεί νέα δυσβάσταχτα έξοδα για τους καταστηματάρχες στα οποία είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν με τα σημερινά οικονομικά και εισοδηματικά δεδομένα. 
Ακόμη, αυξάνει τη γραφειοκρατία για την ίδρυση και λειτουργία των επιχειρήσεων αφού στη διαδικασία της αδειοδότησης έρχεται να προστεθεί και η υποχρεωτική εφαρμογή των προτύπων δημιουργώντας καθυστερήσεις και χάσιμο πολύτιμου χρόνου. Προφανώς και αγωνιζόμαστε στην Π.Ε. Πέλλας για την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας και επ’ ουδενί δεν θέλουμε να παρουσιαστούν φαινόμενα μολύνσεων και παρεμφερών περιστατικών που θα πλήξουν τη δημόσια υγιεινή. 
Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον οικονομικό μαρασμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση. Στόχος μας και για αυτόν αγωνιζόμαστε εδώ και δύο χρόνια είναι η ανάταση της τοπικής οικονομίας της Πέλλας με απτά αποτελέσματα για τους πολίτες. Δεύτερον, αξίζει να επισημανθεί το θέμα των χειριστών τροφίμων και αυτών που είναι υπεύθυνοι για την κατάρτιση και διατήρηση των προτύπων HACCP, σύμφωνα με τη νέα διάταξη που δημοσιεύτηκε. 
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η εκπαίδευση των χειριστών επιδιώκεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και ότι οι χειριστές θα εκπαιδεύονται κατάλληλα για την εφαρμογή των σχετικών οδηγιών ορθής πρακτικής. Ωστόσο, υπογραμμίζουμε ότι δεν υπάρχουν οι δομές, οι διαδικασίες, οι φορείς ώστε να εκπαιδεύσουν και να χορηγήσουν τα κατάλληλα πιστοποιητικά ορθής εφαρμογής των απαιτούμενων προτύπων στις επιχειρήσεις τροφίμων. 
Σε καμία περίπτωση δεν θα ωφελούσε έναν καταστηματάρχη, για παράδειγμα ιδιοκτήτη καφενείου ή ουζερί, να αναλωθεί σε μία πολύμηνη διαδικασία εκπαίδευσης και χορήγησης της σχετικής επάρκειας. Είναι πασιφανές ότι το σημείο αυτό μόνο δυσκολίες και επιπρόσθετα οικονομικά βάρη γεννά στο ήδη κατακερματισμένο εισόδημα των μικρών επιχειρήσεων. Επιπλέον, θα τονίσουμε την ανάγκη να διατηρηθούν ανοιχτά και να συνεχίσουν να λειτουργούν τα μικρά μαγαζιά, οι ατομικές και οικογενειακές επιχειρήσεις ώστε να μην επιτρέψουμε το αναγκαστικό κλείσιμό τους λόγω μίας, για παράδειγμα, πολυεθνικής αλυσίδας καταστημάτων που έχει και την οργάνωση αλλά και την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθει στην τήρηση νέων διατάξεων και την εφαρμογή νέων προτύπων λειτουργίας, άρα να προχωρήσει και στην υφαρπαγή του μεριδίου της αγοράς των μικρών επιχειρήσεων. 
Η Πέλλα είναι μία ιστορική περιοχή με πλούσια πολιτισμική παράδοση η οποία συμπεριλαμβάνει και τους τοπικούς επιχειρηματίες. Εν κατακλείδι κύριε Υπουργέ, συντασσόμαστε με την εκάστοτε νομοθεσία και επιδιώκουμε την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά, με προτάσεις και παρεμβάσεις οι οποίες διευκολύνουν το νομοθετικό πλαίσιο της λειτουργίας των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών. 
Δεν είμαστε σύμφωνοι με διατάξεις οι οποίες αυξάνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τους πολίτες, περιπλέκουν τις διαδικασίες αδειοδότησης μίας επιχείρησης και εν τέλει, καλλιεργούν φρούδες ελπίδες για συμμάζεμα των φορολογικών εσόδων. Επιθυμούμε από την άλλη, να ζητήσετε τις απόψεις και τις εμπεριστατωμένες προτάσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας ώστε να εργαστούμε όλοι με στόχο τη διαφάνεια, την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη. 
Σας καλούμε να ερμηνεύσετε με τον καλύτερο τρόπο την παρούσα επιστολή και να πράξετε ανάλογα. Καλή δύναμη στο δύσκολο έργο σας, και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση. 
Με εκτίμηση, 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας 
Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης

Στενή παρακολούθηση του ζητήματος αποζημιώσεων των βαμβακοπαραγωγών από την Π.Ε. Πέλλας

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 11:30 στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Αθήνα, παρουσία και στελεχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από εντολή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεοδωρίδη συμμετείχαν και στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας σχετικά με το θέμα των αποζημιώσεων των βαμβακοπαραγωγών, λόγω των σοβαρών ζημιών που προκάλεσε στις σοδειές τους το πράσινο σκουλήκι.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Πέλλας από την πρώτη στιγμή παρακολουθούν τις εξελίξεις του θέματος που αφορά τον ένα μεγάλο κομμάτι του αγροτικού πληθυσμού της Πέλλας. 
Στη σύσκεψη αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα των ζημιών από το πράσινο σκουλήκι και να καθοριστούν οι επόμενες ενέργειες όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε τα εξής: «Περιμένουμε τις αποφάσεις της σύσκεψης και σε συνεργασία με τον Διευθυντή της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας κ. Τσαντάκη θα ενημερώσουμε τεκμηριωμένα και έγκυρα τους ενδιαφερόμενους βαμβακοπαραγωγούς. Σε κάθε περίπτωση συμπαραστεκόμαστε στο αίτημα τους για άμεση και δίκαιη αποζημίωση των ζημιών που υπέστησαν. Θα προγραμματίσουμε μια σειρά ενημερωτικών συναντήσεων προκειμένου να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα των παραγωγών».

Επίσκεψη Αντιπεριφερειάρχη στο Υπουργείο Ανάπτυξης για τα μεγάλα οδικά έργα

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματεία Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύου κ. Γιώργο Γιαννούση, είχε σήμερα (28/11) ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης η Διευθύντρια της υπηρεσίας κα Ελένη Γιώτη.
Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους συζητήθηκε εκτενώς η πορεία ένταξης των έργων «παράκαμψη Γιαννιτσών» και «παράκαμψη Χαλκηδόνας» της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Έδεσσας. 
Για πρώτη φορά ζητήθηκε να ενταχθούν τα παραπάνω έργα ενιαία στο ΕΣΠΑ, καθ’ υπέρβαση του προϋπολογισμού του προγράμματος (overbooking). 
Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να δοθούν μεγάλες εκπτώσεις κατά τη δημοπράτησή τους η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση κονδυλίων ενώ αναφέρθηκαν και οι θέσεις που έχουν σύσσωμοι όλοι οι πολιτικοί εκπρόσωποι της Πέλλας για τα συγκεκριμένα έργα και οι οποίες είναι: 
• Υπάρχει μελετητική ωριμότητα των έργων αφού άμεσα θα αναδειχθεί ο ανάδοχος και για τις συμπληρωματικές μελέτες (γέφυρες) και με σύμπτυξη των διαδικασιών (διαδικασίες on-going), μπορούν να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο- Φεβρουάριο 2013. 
• Έχουν ειδικό αναπτυξιακό και ανταποδοτικό χαρακτήρα καθώς θα επιτρέψει την λειτουργική μεταφορά των αγροτικών και μεταποιημένων προϊόντων της Πέλλας διασυνδέοντάς την με τα Εθνικά και Διευρωπαϊκά δίκτυα 
• Οι δύο παρακάμψεις αποτελούν ένα ενιαίο έργο και θα λύσουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα ασφάλειας του συγκεκριμένου οδικού τμήματος της Πέλλας. 
• Η γρήγορη ολοκλήρωση του έργου είναι σημαντική επίσης για την προσέλκυση επενδύσεων και, ακόμη, για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής (γενέτειρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου) αφού η εύκολη και ασφαλή οδική πρόσβαση αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα επιλογής τουριστικών προορισμών 
Από την μεριά τους τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου είδαν θετικά νέο αίτημα που τους τέθηκε και ανέφεραν ότι θα το αξιολογήσουν σύντομα. Παράλληλα ο κ. Αντιπεριφερειάρχης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους βουλευτές και τους τοπικούς φορείς και σχεδιάζουν από κοινού την κάθε τους νέα κίνηση για τα δύο παραπάνω έργα και την νέα πρόταση.

Επίσπευση διαδικασιών για την ένταξη των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της Αλμωπίας στο ΕΣΠΑ.

Συνάντηση με στελέχη της Διεύθυνσης Νομοθετικού Έργου του ΥΠΕΚΑ είχε σήμερα, 28/11, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης με θέμα την άμεση επικύρωση της «Οριοθέτησης τμημάτων ρεμάτων – χειμάρρων στο Δήμο Αλμωπίας».
Συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωρίδης ενημερώθηκε ότι αύριο θα υπογραφεί από τον Υφυπουργό κ. Καλαφάτη το Προεδρικό διάταγμα για το συγκεκριμένο έργο.   
Ως γνωστόν το έργο αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αλμωπίας, έχει προϋπολογισμό 12.000.000,00 € και έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ - ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας. 
Σημειωτέον, το έργο διαθέτει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και μοναδική εκκρεμότητα αποτελούσε η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος η οποία και δρομολογήθηκε. 
Άλλωστε, για την προώθηση του παραπάνω θέματος, ο κ. Θεοδωρίδης έχει συνεχείς επαφές με τη Γενική Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υπουργείου τους τελευταίους πέντε μήνες σε συνεργασία πάντα με τον Δήμαρχο Αλμωπίας κ. Πασόη

Συνάντηση με τον Ποντιακό, Πολιτιστικό Σύλλογο Παραλίμνης

Στις 27/11, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης υποδέχθηκε στο γραφείο του σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Ποντιακού, Πολιτιστικού Συλλόγου Παραλίμνης.Η συζήτηση περιλάμβανε θέματα που έχουν σχέση με τη γενικότερη λειτουργία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος. 
Στη συνέχεια, η Πρόεδρος κα. Τσουφλίδου Ελένη ανέφερε την ιδέα του εθελοντισμού ως μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Συλλόγου. Συζητήθηκαν μελλοντικές συνεργασίες σε θέματα εθελοντισμού σε προβλήματα της καθημερινότητας και πολιτιστικά θέματα που έχουν σχέση με τα ήθη, τα έθιμα και την τοπική παράδοση. 
Ακόμη έγινε αναφορά στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύλλογος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. 
Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωρίδης εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον για τις δράσεις του Συλλόγου σε όλα τα επίπεδα και δεσμεύτηκε για την υποστήριξη των εκδηλώσεων οι οποίες θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.
 Άλλωστε όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Στηρίζουμε έμπρακτα τα πολιτιστικά δρώμενα της Π.Ε. Πέλλας και προσπαθούμε να διατηρήσουμε αναλλοίωτη την τοπική μας παράδοση και την πολιτισμική μας κληρονομιά σε μία δύσκολη περίοδο για τον Τόπο. Εύχομαι καλή επιτυχία στις πρωτοβουλίες του Συλλόγου και καλή δύναμη στα μέλη του Δ.Σ. για την προσπάθεια που καταβάλλουν».

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ &ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ &ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ:
Όσοι παραγωγοί θέλουν να βγάλουν άδεια πωλητού λαϊκών αγορών πρέπει να προσκομίζουν αντίγραφο της δήλωσης ΟΣΔΕ, όπου τα αγροτεμάχια τους θα είναι δηλωμένα, σύμφωνα με τις διαταγές που ισχύουν.

Αυτό ισχύει και για όσους έχουν θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα εκδίδεται η σχετική άδεια 
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 
ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ

Η τοπική κοινωνία να στηρίξει το πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανελαίων

Με την εγκατάσταση του πρώτου κάδου για την ανακύκλωση τηγανελαίων στο Διοικητήριο της Π.Ε. Πέλλας ξεκίνησε και επίσημα πλέον η υλοποίηση του προγράμματος. Την πρώτη φιάλη με βρώσιμο λάδι προς ανακύκλωση τοποθέτησε στον κάδο συμβολικά ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ενώ δίπλα του ήταν η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Ζωγράφου και ο εμπνευστής του προγράμματος «Αρχιμήδης» κ. Διονύσης Κορσιανός . 
Ο κ. Κορσιανός είναι Διευθυντής της Ionian Recycling που συμμετέχει στο πρόγραμμα έχοντας την ευθύνη εγκατάστασης των κάδων και περιβαλλοντικά υπεύθυνης συλλογής και μεταφοράς των τηγανέλαιων. Η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης τηγανελαίων βασίζεται στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Η «διαλογή στην πηγή», ο διαχωρισμός δηλαδή των ανακυκλώσιμων υλικών που εμπεριέχονται στα αστικά απορρίμματα από τους πολίτες στην οικία τους και η κατάλληλη διάθεσή τους στους χρωματιστούς κάδους ανακύκλωσης, αποτελεί τον πιο οικονομικό και ταυτόχρονα περιβαλλοντικά ασφαλή τρόπο διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, σε δήλωσή του αναφέρει: «Καλώ όλους τους πολίτες της Πέλλας να αγκαλιάσουν και να συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανέλαιων που ξεκινήσαμε. Προσδοκούμε να υπάρξει ένα σημαντικό ανταποδοτικό όφελος που θα διατεθεί για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης σε σχολικές μονάδες της περιοχής μας. Για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, είναι σημαντικό να διαθέτουμε στους ειδικούς κάδους το χρησιμοποιημένο τηγανέλαιο κατάλληλα συσκευασμένο, σε πλαστικά μπουκάλια νερού ή του ίδιου του λαδιού που τηγανίστηκε. Μέσω της εφαρμογής του συγκεκριμένου και παρόμοιων προγραμμάτων και δράσεων μπορούμε να καταστήσουμε την Πέλλα συνώνυμο της υπεύθυνης περιβαλλοντικής διαχείρισης και οικολογικό τουριστικό προορισμό». 
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ευχήθηκε καλή επιτυχία στο πρόγραμμα.

28 Νοε 2012

Βιώνουμε έναν ιδιότυπο πόλεμο, υπάρχει ανάγκη για νέες μορφές αντίστασης, κοινωνική οργάνωση και δράση

Με επισημότητα εορτάστηκε και φέτος η ημέρα μνήμης της Εθνικής Αντίστασης, στην Έδεσσα, έδρα της Π.Ε. Πέλλας. Ο εορτασμός ξεκίνησε με την τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Σκέπης με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη, του Δημάρχου Έδεσσας κ. Δημήτριου Γιάννου, του Στρατηγού κ. Πέτρου Γεωργίου και λοιπούς εκπροσώπους των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, εκπροσώπους των αντιστασιακών οργανώσεων και πλήθος κόσμου. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης πραγματοποίησε την πανηγυρική ομιλία αναφερόμενος στο ιστορικό της ημέρας, καθώς και στο επίκαιρο νόημα του εορτασμού. Ακολούθησε η κατάθεση στεφανιών στο ηρώο της πόλης. 
Σε δήλωσή του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει: «Καθημερινά συνειδητοποιούμε ότι ζούμε έναν ιδιότυπο, οικονομικής φύσης πόλεμο. Η κοινωνία χρειάζεται να αναπτύξει μηχανισμούς αντίστασης και αυτοάμυνας. Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης που βασίζεται σε νέες μορφές οργάνωσης και δράσης της τοπικής κοινωνίας. Στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας βρίσκεται η πραγματική οικονομία και οι άνθρωποι της Πέλλας που θέλουμε να παραμείνουν ενεργοί, κύριοι της τύχης τους και του μέλλοντος του τόπου μας». Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Η γέφυρα ανατινάχθηκε στις 25 Νοεμβρίου του 1942, επιφέροντας ένα καίριο πλήγμα για τις γερμανικές δυνάμεις. 
Η αχρήστευσή της συνέβαλε στη διακοπή του ανεφοδιασμού της γερμανικής στρατιάς του Ρόμελ στη Βόρειο Αφρική και από τους ιστορικούς αναγνωρίζεται ως υπέρτατη πράξη αντίστασης κατά των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων. Ακολουθεί απόσπασμα από την ομιλία του κ. Αντιπεριφερειάρχη: «Ο σημερινός εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης αποτελεί την αναγνώριση και καταξίωση του αγώνα του ελληνικού έθνους για ελευθερία και ανεξαρτησία. Η Εθνική Αντίσταση του 1941-44 είναι ένα από τα φωτεινότερα ιστορικά γεγονότα στη μακραίωνη ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Είναι η καθολική αντίσταση του Ελληνικού λαού στην υποταγή και την εξαθλίωση κάτω από τη βία του κατακτητή. Τα θύματα του θαυμαστού αυτού αγώνα ήταν χιλιάδες. Νέοι και γέροι, γυναίκες και άνδρες πρόταξαν την αξία της ελεύθερης ζωής, επιλέγοντας τη λευτεριά του θανάτου, από το θάνατο της σκλαβιάς. Σ’ αυτούς τους ήρωες αξίζει κάθε τιμή, αλλά και μια διαβεβαίωση πως όσο θα είμαστε και θα υπάρχουμε ως Έλληνες, κανείς μας δεν πρόκειται να κάνει πίσω, να ξεχάσει τους αγώνες τους ή να προδώσει τις αξίες που κατέστησαν την Ελλάδα παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας και πολιτισμού. Η Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα είχε διάφορες μορφές και εκδηλώσεις και αποτελεί έργο συλλογικής προσπάθειας του Ελληνικού λαού. Στα χρόνια της κατοχής ιδρύθηκαν πολλές οργανώσεις: πολιτικές, κοινωνικές, στρατιωτικές, μυστικών υπηρεσιών και άλλες, με στόχο την οργάνωση της αντίστασης. Ο αγώνας ξέσπασε με σαμποτάζ, διαδηλώσεις και οποιαδήποτε άλλη πρόσφορη δράση εναντίων των κατακτητών. Αποτέλεσμα της αντιστασιακής δράσης ήταν η εξόντωση και η αιχμαλωσία περίπου 30.000 ανδρών των στρατευμάτων κατοχής. Η οργανωμένη αντίσταση των Ελλήνων κατάφερε και καθήλωσε 12 γερμανικές μεραρχίες στο ελληνικό έδαφος, επιβραδύνοντας την προέλαση των Γερμανών και διαδραματίζοντας ένα σημαντικό ρόλο στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αποκορύφωμα της δράσης της Εθνικής Αντίστασης ήταν η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Η επιτυχία της επιχείρησης αυτής ανύψωσε το ελληνικό σθένος και εμψύχωσε την απελευθερωτική δράση των ελλήνων πατριωτών. Στο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης συμμετείχε ενεργά η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και της νεολαίας, ενώ ο ρόλος της Εκκλησίας ήταν ιδιαίτερα σημαντικός. Ιεράρχες, κληρικοί, καλόγεροι, μαζί με τους λαϊκούς, ενωμένοι και ενταγμένοι όλοι κάτω από τα λάβαρα της Εκκλησίας μας και την σημαία μας, πραγματοποίησαν ένα θαυμαστό έργο, ηρωισμού και αυταπάρνησης εν ονόματι Του Ιησού Χριστού και της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της Αντίστασης αναδείχθηκε, επίσης, ο ρόλος της ελληνίδας, η οποία συμμετείχε με μεγάλη θέρμη, μαζικά, ουσιαστικά και υποστηρικτικά στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. …Με την κήρυξη της ιταλικής επίθεσης κατά της πατρίδας μας, στις 28 Οκτωβρίου 1940 και κατά τη γενική επιστράτευση που ακολούθησε, συγκροτήθηκαν τρία συντάγματα επιστράτων από το νομό μας, το 30ό Σύνταγμα Έδεσσας, το 65ο Γιαννιτσών και το 68ο Αριδαίας, τα οποία ανήκαν στη 10η Μεραρχία. Τον Απρίλιο του 1941 εισέβαλαν τα ναζιστικά στρατεύματα και διαδοχικά κατέλαβαν τα Γιαννιτσά στις 8 Απριλίου, την Έδεσσα στις 18 Απριλίου και την Αριδαία στις 20 Απριλίου. Από τους πρώτους κιόλας μήνες οργανώθηκαν ομάδες αντίστασης σε πόλεις και χωριά. 
Οι ενέργειες της αντίστασης που πραγματοποιήθηκαν στο νομό μας ήταν πολλές και μεγάλης γενναιότητας. Αξίζει να αναφερθούν η ανατίναξη του φορτηγού τρένου στην Πετριά στις 31 Ιουλίου 1944, η ανατίναξη της αμαξοστοιχίας στη Βεγορίτιδα στις 3 Αυγούστου 1944 όπου καταστράφηκαν 15 βαγόνια με οπλισμό και ο απολογισμός ήταν 60 νεκροί γερμανοί και 2 αιχμάλωτοι. Κορυφαίο γεγονός της Εθνικής Αντίστασης στο νομό μας ήταν η ανατίναξη 2 αμαξοστοιχιών στο Μουχαρέμ Χάνι στις 5 Αυγούστου 1944 με 28 βαγόνια. Οι θηριωδίες των Γερμανών βέβαια με τη μορφή των αντιποίνων ήταν τραγικές. Με μεγάλο πόνο θυμόμαστε την πυρπόληση του Γραμματικού, του Μεσημερίου, της Περίκλειας, της Λιθαριάς, του Πευκωτού και της συνοικίας Βαρόσι στην Έδεσσα. 
Ακόμη, το κάψιμο του Ελευθεροχωρίου με την εκτέλεση 17 κατοίκων του στις 13 Φεβρουαρίου 1944, καθώς και η αποφράδα ημέρα της 14ης Σεπτεμβρίου 1944, στα Γιαννιτσά, όπου οι Γερμανοί κατακτητές και κάποιοι συνεργάτες τους εκτέλεσαν 120 κατοίκους της πόλης. Την ίδια ημέρα έκαψαν κι ένα μεγάλο μέρος της πόλης των Γιαννιτσών. Ήταν μία πράξη απόγνωσης και εκδίκησης από τον κατακτητή καθώς έχανε την ψυχραιμία του, λίγο πριν σημάνουν οι καμπάνες της απελευθέρωσης. Το μήνυμα της Εθνικής Αντίστασης σήμερα και πάντα είναι η εθνική ομοψυχία, η κοινωνική συνοχή, η διαρκής επαγρύπνηση, η υπεράσπιση της ιστορίας και των υψηλών ιδανικών μας. 
Η ελληνική ιστορία έχει δείξει περίτρανα ότι όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι μεγαλουργούν. Η διατήρηση της εθνικής μας κυριαρχίας και η διεκδίκηση ενός πρωταγωνιστικού ρόλου στη διευρυμένη Ευρώπη αλλά και τη διεθνή κοινότητα, επιβάλλουν την εθνική ενότητα και ομοψυχία για το εθνικό συμφέρον. Τιμή και δόξα αιώνια στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης».

PHILOXENIA 2012



 Ολοκληρώθηκε η Διεθνής Έκθεση Philoxenia 2012 που πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη. Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας έχει παρουσία στο Περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχοντας μαζί της τον Δήμο Έδεσσας και το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας.  
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεοδωρίδης βρέθηκε χθες στο περίπτερο της Π.Ε. Πέλλας προκειμένου να υποδεχθεί τον κόσμο που το επισκέφτηκε και παραβρέθηκε στην τελετή βράβευσης της ξενοδοχειακής μονάδας SONIA VILLAGE HOTEL στην Γερακινή Χαλκιδικής στα πλαίσια του έργου RELACS 2012 ως η μονάδα που αξιοποιεί την πράσινη ενέργεια στον τουρισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 
Ως γνωστόν το RELACS είναι ένα δίκτυο ενεργειακά αειφόρων τουριστικών καταλυμάτων που σαν στόχο έχει την συμβολή στον εκσυγχρονισμό της τουριστικής βιομηχανίας και την προσαρμογής της στις νέες τάσεις αγοράς. 
Ο κ. Θεοδωρίδης ήτανε παρών και στο τιμητικό δίπλωμα που παρέλαβε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την συμμετοχή της στην φετινή διοργάνωση ενώ παρακολούθησε την εκδήλωση με χορευτικά συγκροτήματα από την περιοχή της Αλμωπίας στο περίπτερο των Λουτρών Λουτρακίου τα οποία έδωσαν έναν διαφορετικό τόνο στην έκθεση.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ

Στην τελετή έναρξης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Άρσης Βαρών Ανδρών – Γυναικών και Νέων παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Το πρωτάθλημα, το οποίο διεξάγεται στην Αριδαία του Δήμου Αλμωπίας, θα διαρκέσει από τις 23-25 Νοεμβρίου με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Χρυσός Ολυμπιονίκης και Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών κ. Πύρρος Δήμας, ο επίσης Ολυμπιονίκης και προπονητής της Εθνικής Ομάδας Άρσης Βαρών κ. Βαλέριος Λεωνίδης και η προπονήτρια της Εθνικής Ομάδας Άρσης Βαρών κα. Κυριακή Γαλάνη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Θεοδωρίδης βράβευσε τους νικητές της πρώτης ημέρα διεξαγωγής των αγώνων απονέμοντάς τους τιμητική πλακέτα ενώ τιμήθηκε και από την Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών και από τον Πρόεδρό της κ. Πύρρο Δήμα
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τους Προπονητές της Εθνικής Ομάδας Άρσης Βαρών για την παρουσία τους στους αγώνες, αφού χαρακτηριστικά δήλωσε “αποτελεί μεγάλο κίνητρο για τους νέους αθλητές να βλέπουν από κοντά τα ινδάλματά τους και να μαθαίνουν το ευ αγωνίζεσθαι παράλληλα με το δρόμο των επιτυχιών”. Τέλος, σε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Πρόεδρο κ. Πύρρο Δήμα εξήρε τη σημασία μίας τέτοιας διοργάνωσης στην περιοχή της Αλμωπίας, στην Π.Ε. Πέλλας και ευχήθηκε ανάλογες πρωτοβουλίες να υπάρξουν περισσότερες στο μέλλον.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ

Σε συνέχεια της χθεσινής, συνάντησης στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia, σήμερα, 23/11, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συναντήθηκε με την Υπουργό Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε η Υπουργός Τουρισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.  
Ο κ. Θεοδωρίδης υποδέχτηκε την κα Κεφαλογιάννη στην Έδεσσα και μαζί μετέβησαν στην Άρνισσα και είδαν από κοντά τη λίμνη Βεγορίτιδα ενώ επισκέφτηκαν και έναν αγροτικό Συνεταιρισμό στην Άρνισσα. Στη συνάντηση εκεί μετείχαν οι βουλευτές κ.κ. Δ.Σταμενίτης και Ι. Τζαμτζής ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δ. Γιάννου και Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι. 
Συζητήθηκε η προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας καθώς και η πρόταση για κατασκευή μίας πλωτής προβλήτας για μεγαλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των φυσικών πλεονεκτημάτων της λίμνης με στόχο την προσέλκυση νέων τουριστικών δράσεων στην περιοχή. Στην συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στο Ανεμοδρόμιο της Παναγίτσας και στον παραδοσιακό οικισμό του Παλιού Αγίου Αθανασίου και εκεί της τέθηκαν και τα ζητήματα του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας και οι προοπτικές αξιοποίησής του. Τελευταίος σταθμός της επίσκεψής της στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας ήτανε οι Καταρράκτες της Έδεσσας. 
Στην συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης, μετέβη με τον κ. Α. Λιάσκο, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και τον Γενικό Γραμματέα Ολυμπιακής Αξιοποίησης κ. Γ. Πυργιώτη στα Λουτρά Λουτρακίου Αλμωπίας με την παρουσία του Δημάρχου κ. Δ.Πασόη, όπου ο κ. Θεοδωρίδης τους έθεσε Γενικούς Γραμματείς το μείζον θέμα της αδειοδότησης. Ο κ. Λιάσκος δεσμεύτηκε για λύση του παραπάνω ζητήματος. 
Μετά το τέλος της περιήγησης με την κα. Κεφαλογιάννη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ο κ. Θεοδωρίδης δήλωσε: “Είχα μία πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση σε φιλικό κλίμα και μία συζήτηση η οποία επικεντρώθηκε σε θέματα για την περαιτέρω τουριστική αξιοποίηση συγκεκριμένων τουριστικών πόλων της Π.Ε. Πέλλας όπως η λίμνη Βεγορίτιδα, το ανεμοδρόμιο της Παναγίτσας, ο Π. Άγιος Αθανάσιος, το Χιονοδρομικό Κέντρο. Η κα. Κεφαλογιάννη άκουσε με πολύ προσοχή τις απόψεις της Π.Ε. Πέλλας για τη διευθέτηση διαδικασιών που θα απλουστέυσουν και θα επιταχύνουν τις παρεμβάσεις στο τουριστικό προϊόν της Πέλλας. Όπως ανέφερε η κα. Υπουργός, η Πέλλα διαθέτει ένα πολύ ελκυστικό πακέτο τουριστικών προορισμών με πολλές δυνατότητες ανάπτυξης. Έτσι λοιπόν ευχαρίστησα την κα. Κεφαλογιάννη για την επίσκεψή της στην Π.Ε. Πέλλας και ελπίζω ότι θα έχουμε στο εγγύς μέλλον μία στενότερη συνεργασία προς όφελος της περιοχής μας”.

23 Νοε 2012

ΕΥΡΙΠΙΔΕΙΑ 2012

Θεατρική παράσταση με τον τίτλο «Όλα του γάμου δύσκολα» πραγματοποιείται αύριο, Σάββατο 24/11 και ώρα 20.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Πέλλας στην Έδεσσα. 
Η παράσταση είναι ενταγμένη στη δράση «Ευριπίδεια 2011-2014 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013 και γίνεται με συνδιοργάνωση της Εταιρίας Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Μαίωτρον», το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και ο Δήμος Έδεσσας. 
Η παράσταση είναι μια κωμωδία που με χιούμορ αντιμετωπίζει το αιώνιο πρόβλημα της επιβίωσης, ειδικά κάτω από τις σημερινές συνθήκες. Μια παράσταση διαδραστική, με ενεργή τη συμμετοχή των θεατών. Όλοι μαζί, θεατές και ηθοποιοί, ταξιδεύουν στις περιπέτειες του Μπάμπη που έχει… παντρευτεί. Έτσι, εκτός από τα ενδοοικογενειακά προβλήματα έχει να αντιμετωπίσει και διάφορους απρόσκλητους επισκέπτες (θεατές), που του κάνουν τον έγγαμο βίο αβίωτο. 
Οι συντελεστές της παράστασης είναι οι ακόλουθοι: Σκηνοθεσία: Σταύρος Παρχαρίδης Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Παππατζέλου Διασκευή παραδοσιακής μελωδίας: Γιώργος Ταπές Παίρνουν μέρος: Αχιλλέας Δημητριάδης, Κική Σπύρου, Γιώργος Τούλης, Μαρία Ιωαννίδου, Σταύρος Παρχαρίδης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Αντώνης Χαλιάσος. 
Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης προσκαλούν το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, να παρακολουθήσουν την παράσταση και να περάσουν ένα ευχάριστο απόγευμα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας στα εγκαίνια της έκθεσης ''Philoxenia 2012''

 Στην τελετή εγκαινίων της 28ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού “Philoxenia 2012”, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, 22/11, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης συναντήθηκε και συνομίλησε με την Υπουργό Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, χαρίζοντάς της και ένα βιβλίο με τις ομορφιές της Πέλλας. 
Μετά τη συνάντηση τους ο κ. Θεοδωρίδης και η κα. Κεφαλογιάννη ανανέωσαν το ραντεβού τους για αύριο, 23/11, στην επίσημη επίσκεψη της κας. Υπουργού στην Πέλλα και στην Έδεσσα, όπου θα συζητήσουν γενικότερα θέματα που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. 
Στη συνέχεια ο κ. Θεοδωρίδης περιηγήθηκε στα περίπτερα της έκθεσης όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει πρώην συναδέλφους από την μακρά θητεία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και συναδέλφους του Αντιπεριφερειάρχες.
Έπειτα, είδε από κοντά το περίπτερο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, στο οποίο συστεγάζονται η Π.Ε. Πέλλας, ο Δήμος Έδεσσας και το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν. Επίσης επισκέφτηκε το περίπτερο της Επιχείρησης των Λουτρών Λουτρακίου Αλμωπίας. Εκεί ο Αντιπεριφερειάρχης συναντήθηκε με το Δήμαρχο Αλμωπίας κ. Δημήτρη Πασόη, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Λουτρακίου κ. Γιώργο Κώτσο και τον Πρόεδρο των Λουτρών κ. Γιάννη Ιωαννίδη με τους οποίους και είχε ολιγόλεπτη συνομιλία. 
Το περίπτερο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας παρουσιάζει τις ομορφιές και τα φυσικά πλεονεκτήματα της Πέλλας μέσα από ένα πλούσιο έντυπο υλικό. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης στο περιθώριο της πρώτης ημέρας λειτουργίας της έκθεσης επεσήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει για την προβολή της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας η συμμετοχή στην έκθεση Philoxenia, ειδικά φέτος όπου εστιάζονται οι νέοι τουριστικοί προορισμοί στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επίσης προσκάλεσε όλους να επισκεφτούν και να δούν από κοντά το περίπτερο της Π.Ε. Πέλλας ώστε να ενημερωθούν και να πάρουν μία μικρή γεύση από τους ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς της περιοχής μας. 
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η έκθεση “Philoxenia” φέτος θα έχει προσκεκλημένους εκατό εμπορικούς επισκέπτες από τη Διεθνή Τουριστική Αγορά και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τους νέους τουριστικούς προορισμούς και να κερδίσει μεγάλες προσφορές.

21 Νοε 2012

Η ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας μάς γεμίζει με υπερηφάνεια και ελπίδα για το μέλλον

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης υποδέχθηκε με θέρμη (20/11) το πρωί, στο γραφείο του, τον Πρόεδρο της Παμμακεδονικής Ένωσης Αυστραλίας κ. Χρήστο Παπαπέτρου. Ο Πρόεδρος της Ένωσης ενημέρωσε τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται την περίοδο αυτή στην Αυστραλία για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας. 
Συγκεκριμένα, πραγματοποιούνται πολλές εκθέσεις, ομιλίες, ειδικές εκδόσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, κ.ά. στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου υπάρχουν πολλοί έλληνες. Κορυφαία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ήταν ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου στο Κοινοβούλιο του New South Wells με τη συμμετοχή Υπουργών, Γερουσιαστών και βουλευτών της Αυστραλίας. 
Η Παμμακεδονική Ένωση έχει μεγάλη ιστορία και πολυδιάστατο έργο διατήρησης και προώθησης του ελληνικού πολιτισμού στην Αυστραλία. Ιδρυτής της Ένωσης ήταν ο Νικόλαος Ράντζος με καταγωγή από το Γραμματικό Πέλλας ενώ ο τοπικός Σύλλογος «Έδεσσα» ήταν από τους πρώτους και πλέον δραστήριους συλλόγους που δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970. 
Οι δράσεις της ελληνικής ομογένειας υποστηρίζονται από τον Γενικό Πρόξενο κ. Βασίλειο Τόλιο ενώ σπουδαίο ιερατικό και κοινωνικό έργο επιτελεί ο Αρχιεπίσκοπος Στυλλιανός μέσω των 150 ορθόδοξων εκκλησιών που υπάρχουν σήμερα σ’ όλη την Αυστραλία. 
Εδώ και λίγες ημέρες στο Αυστραλέζικο Μουσείο του Σύδνεϋ παρουσιάζεται μία μεγάλη έκθεση με ευρήματα σχετικά με την εκστρατεία και την προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από το κρατικό μουσείο της Αγίας Πετρούπολης. Το γεγονός έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης και καθημερινά παρατηρείται συνωστισμός από τους επισκέπτες που φτάνουν για να δουν την έκθεση με τα σπάνια ευρήματα. 
 Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης σε δήλωσή του αναφέρει: «Νιώθω πραγματικά μεγάλη συγκίνηση κάθε φορά που συναντιέμαι με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας. Με την Παμμακεδονική Ένωση έχουμε αναπτύξει μία σταθερή σχέση επικοινωνίας και συνεργασίας που μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε στην πράξη το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ελληνική ομογένεια τις κρίσιμες αυτές στιγμές που περνάει η Ελλάδα».

Νέο θεσμικό πλαίσιο κινητικότητας των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα-Διαθεσιμότητα και αργία – κατάργηση θέσεων ΙΔΑΧ

Επιστολή προς τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης σχετικά με το θέμα της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων. 

Αξιότιμε Εκτελεστικέ Γραμματέα,
Με την παρούσα επιστολή μου, επιθυμώ να σας εκφράσω την αντίθεσή μου με το περιεχόμενο του Νόμου 4093/12, «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016. Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν.4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» και να σας παρακαλέσω να διαβιβάσετε τις θέσεις μου αρμοδίως. Είναι σημαντικό, η πολιτική ηγεσία του τόπου να αντιληφθεί τον κοινωνικό αντίκτυπο των μέτρων που εμπεριέχονται στο συγκεκριμένο νόμο και τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνική συνοχή. 
Αρχικά, το «νέο, ευέλικτο και λειτουργικό πλαίσιο κινητικότητας» που εισάγεται με το νέο νόμο δεν προκύπτει από τις ρυθμιστικές διατάξεις να βασίζεται σε αντικειμενικά και ουσιαστικά κριτήρια που θα κατοχυρώσουν τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα στη δημόσια διοίκηση. Αντίθετα, δείχνει την πόρτα της εξόδου σε έναν ικανό αριθμό εργαζομένων οι οποίοι στην πλειονότητά τους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και, δικαιολογημένα, θα νιώσουν εξαπατημένοι και αδικημένοι από τη δημόσια διοίκηση με την οποία συνέδεσαν τον επαγγελματικό τους βίο. 
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να διαχωρίσω τη θέση μου, η οποία είναι νομίζω και θέση της πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού, για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι ελέγχθηκαν για παραβατική συμπεριφορά. Είναι όμως ακατανόητο να αντιμετωπίζονται όλοι, ως υπαίτιοι της κάκιστης κατάστασης των δημοσίων οικονομικών και ως ένοχοι ανεξαρτήτως πράξεων, συμπεριφοράς και προσφοράς στις υπηρεσίες τους. 
Εξάλλου, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι προηγούμενες προσπάθειες διοικητικής μεταρρύθμισης μέχρι στιγμής έχουν οδηγήσει σε συνταξιοδότηση έναν πολύ μεγάλο αριθμό έμπειρων και ικανών εργαζομένων. Το συγκεκριμένο έλλειμμα σε ανθρώπινο δυναμικό καθιστά εξαιρετικά δυσχερή την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και θέτει ευθέως το ερώτημα: «πώς μπορεί να εκπληρωθεί η κεντρική αποστολή της δημόσιας διοίκησης για άμεση και ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών»; 
Αναφερόμενος στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Κατά τη μετάβαση από την αιρετή Νομαρχία στην αιρετή Περιφέρεια, ο αριθμός των υπηρετούντων υπαλλήλων μειώθηκε κατά το ένα τρίτο (από 350 υπαλλήλους στις 31-12-2010, σήμερα έχουμε μόνο 211). Η αφαίμαξη ανθρώπινου δυναμικού δυστυχώς αναμένεται να συνεχιστεί περαιτέρω. Σύμφωνα με το Νόμο του Προγράμματος «Καλλικράτη» προβλέπεται η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και η πιθανή μετάταξη αντίστοιχου προσωπικού από τις Περιφέρειες στους Δήμους (π.χ. στον τομέα της Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής). 
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η συρρίκνωση των υπηρεσιών θα είναι σε τέτοιο βαθμό ώστε να αναρωτιέται κανείς για τον λόγο ύπαρξης του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Ενός θεσμού στον οποίο επένδυσαν όλες οι κυβερνήσεις και οι τοπικές κοινωνίες προκειμένου να γίνει πράξη το όραμα της αποκέντρωσης και της τοπικής – περιφερειακής ανάπτυξης. Δυστυχώς, ο προαναφερόμενος Νόμος ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή και έγινε νόμος του ελληνικού κράτους. Παρόλα αυτά, αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση των αιρετών εκπροσώπων να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου και να τονίσουν προς κάθε κατεύθυνση ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν αντέχουν άλλα μέτρα, μέτρα χωρίς λογική και αντίκρισμα. 
Κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει σήμερα που η Ελλάδα χρειάζεται να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να ξεπεράσει τις επιπτώσεις της κρίσης. 
Εν κατακλείδι, σε κάθε περίπτωση εκφράζω τη συμπαράστασή μου στους εργαζομένους και προτείνω η όποια μαζική αναδιάρθρωση υπηρεσιών του δημοσίου τομέα να ξεκινήσει αφού πραγματοποιηθούν οι αποχωρήσεις των εργαζομένων λόγω συνταξιοδότησης και αφού, δοθεί χρονικό περιθώριο για την πραγματοποίηση εθελούσιων μετατάξεων. Τότε και μόνο τότε θεωρώ ότι θα έχει νόημα να εξετάσει η κεντρική εξουσία πώς θα μπορούσε να αξιοποιήσει το προσωπικό χωρίς όμως να θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, την καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών, και το αρραγές μέτωπο της κοινωνικής συνοχής. 
Σε κάθε άλλη περίπτωση οι ενέργειες αυτές δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. 
Με εκτίμηση, 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας 
Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας μπορεί να γίνει πρότυπο οικολογικής και βιώσιμης ανάπτυξης

Σε συνέχεια της σύσκεψης εργασίας που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Διοικητήριο, όπου διερευνήθηκε η δυνατότητα ανακύκλωσης των τηγανέλαιων στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη. 
Ο κ. Θεοδωρίδης συζήτησε με τον Διευθυντή της εταιρίας «Ionian Recycle» κ. Διονύση Κορσιανό τις πραγματικές προοπτικές και τεχνικές λεπτομέρειες ενός πιλοτικού προγράμματος ανακύκλωσης τηγανελαίων με τη συμμετοχή και στήριξη των τοπικών φορέων (σχολικές κοινότητες, εκκλησία, στρατός, επιχειρήσεις, σύλλογοι, πολίτες, κ.ά.). 
Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα εξασφαλιστεί η δυνατότητα επιστροφής ανταποδοτικά, σε ποσοστό 12% της συγκεντρωθείσας ποσότητας τηγανέλαιου, πετρελαίου θέρμανσης για τις ανάγκες θέρμανσης των σχολικών μονάδων. Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης η Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας κα. Στέλλα Λαμπάδα και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας, περιβαλλοντολόγος κ. Χρήστος Μπιμπίτσος.
Όπως φάνηκε τόσο από την πρώτη σύσκεψη, όσο και από την ειδικότερη συνάντηση με τη συμμετοχή του κ. Αντιπεριφερειάρχη, τα οφέλη από το πρόγραμμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα θετικά. Εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος (1 λίτρο τηγανέλαιου μπορεί να ρυπάνει πολύ μεγάλη ποσότητα υπόγειων ή επιφανειακών νερών), αναμένεται να προκύψουν οφέλη για τις σχολικές μονάδες (αντιμετωπίζουν ήδη δυσκολίες με τη θέρμανση λόγω των δημοσιονομικών περικοπών) και την τοπική κοινωνία και οικονομία (δημιουργία νέων θέσεων εργασίας).
 Όπως αποφασίστηκε, τις επόμενες ημέρες θα διοργανωθεί μία Ημερίδα για την ανακύκλωση με στόχο την ευρύτερη δυνατή δημοσιοποίηση και ευαισθητοποίηση του κοινού και των συμμετεχόντων φορέων για το πιλοτικό πρόγραμμα. Η επιτυχία των προγραμμάτων ανακύκλωσης βασίζεται στη συμμετοχή και στήριξη των πολιτών.

11 Νοε 2012

ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Συνάντηση εργασίας με στόχο τη διερεύνηση της δυνατότητας υλοποίησης ενός πιλοτικού προγράμματος ανακύκλωσης των τηγανελαίων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου στην αίθουσα συσκέψεως του Διοικητηρίου, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη ο οποίος απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας στους Δήμους, στο Επιμελητήριο, στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας
Εκπαίδευσης, στις σχολικές Επιτροπές, σχολικές μονάδες, στους Συλλόγους Εμπόρων και Καφεζυθεστιατορίων, αδειοδοτημένες εταιρίες ανακύκλωσης, ενεργούς πολίτες κ.ά. 
Τα τηγανέλαια αποτελούν ένα οργανικό απόβλητο με σχετικά υψηλό ρυπαντικό φορτίο και η μη κατάλληλη διάθεσή του μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον. Τη συζήτηση συντόνισε η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Ζωγράφου η οποία έθεσε το γενικό πλαίσιο και αρχές συντονισμού του πιλοτικού προγράμματος. 
Η Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας κα. Στέλλα Λαμπάδα τόνισε ότι η υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων ανακύκλωσης για την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί σημαντική αρμοδιότητα του Τμήματος και, παράλληλα, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία που συμμετέχει.
 Όπως επισήμανε το στέλεχος του Τμήματος Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Σόντρας, η κατάλληλη διαχείριση των τηγανέλαιων αποτελεί βασική υποχρέωση των πολιτών και επιχειρήσεων σύμφωνα με την Κοινοτική και Ελληνική Νομοθεσία, ενώ η υλοποίηση του προγράμματος θα συμβάλλει στη συνειδητοποίηση των ωφελειών της ανακύκλωσης από την τοπική κοινωνία. 
Βασικά στοιχεία του πιλοτικού προγράμματος τα οποία θα διευκρινιστούν και οριστικοποιηθούν το προσεχές χρονικό διάστημα με τη συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων φορέων είναι: 
1. Η υπογραφή ενός Συμφώνου Συνεργασίας για τον ενιαίο συντονισμό του προγράμματος και την εγκατάσταση μίας σχέσης εμπιστοσύνης και αμοιβαιότητας καθώς επίσης και των όρων συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων φορέων. 
2. Η τοποθέτηση κατάλληλων κάδων συλλογής του τηγανέλαιου σε επιλεγμένους χώρους (σχολικές μονάδες κ.ά.). 
3. Η συλλογή του τηγανέλαιου προς ανακύκλωση από πιστοποιημένη και αδειοδοτημένη εταιρία. 
4. Η καταβολή ενός ανταποδοτικού οφέλους για τα σχολεία (για κάθε 10.870 κιλά τηγανέλαιου που θα συγκεντρώνεται θα αποδίδονται 1200 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης Β-20). 
Ο υψηλός βαθμός ανταπόκρισης του κοινού και η συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων τηγανέλαιου μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία όπως η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των υδάτινων αποδεκτών, η εξασφάλιση πετρελαίου θέρμανσης για τις σχολικές μονάδες, σε μία περίοδο που δεν υπάρχουν επαρκείς πιστώσεις για την προμήθειά του και ακόμη η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σχετικών με την ανακύκλωση. 
Η επιτυχία εφαρμογής του προγράμματος εξαρτάται από την αρτιότητα του σχεδιασμού και της οργάνωσής του στην οποία στόχευε και η σύσκεψη. 
Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρει: «Η Πέλλα αποτελεί μία περιοχή πλούσια σε υδατικούς πόρους και υδατικά οικοσυστήματα. Αποτελούν τη σημαντική παρακαταθήκη που διαθέτουμε στο πλαίσιο της Αειφόρου Ανάπτυξης με μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού και άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Η κατάλληλη διαχείριση των τηγανέλαιων αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση της τοπικής κοινωνίας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας. Η δυνατότητα να γίνει μ’ ένα ανταποδοτικό όφελος για τις σχολικές μονάδες δημιουργεί ένα επιπλέον κίνητρο. Η προστασία του περιβάλλοντος μάς αφορά όλους. Η δράση για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας εξαρτάται από τη συλλογική μας προσπάθεια και συνεργασία. Μέχρι στιγμής υπάρχουν πολλά ενθαρρυντικά στοιχεία που εμπνέουν αισιοδοξία». Θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις εργασίας για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος.

«Διερευνούμε τις δυνατότητες νέων παρεμβάσεων στις υφιστάμενες υποδομές της Πέλλας».

Στις 6 Νοεμβρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης μαζί με κλιμάκιο μηχανικών από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν επί τόπου αυτοψία στην ΕΟ2 Έδεσσας-Άγρα, συγκεκριμένα στο οδικό τμήμα Ψιλή Βρύση-Άγρας. 
Ακόμη ήταν παρόντες ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δ. Γιάννου και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα τεχνικών έργων της Περιφέρειας και περιφερειακός σύμβουλος κ. Α. Νουσηκύρου. Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν η διερεύνηση δυνατότητας επεμβάσεων για τη βελτίωση του οδικού τμήματος Ψιλή Βρύση- Άγρας με την υλοποίηση μελέτης και κατασκευής του έργου «Διάνοιξη τρίτης λωρίδας οδοστρώματος» στο συγκεκριμένο σημείο. 
Διερευνήθηκαν οι ιδιαίτερα δύσκολες τοπικές συνθήκες του έργου κυρίως σε ότι αφορά, την κυκλοφοριακή ρύθμιση των διερχόμενων οχημάτων κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου. Στη συνέχεια, ο κ. Θεοδωρίδης συνοδευόμενος από το κλιμάκιο των μηχανικών μετέβη στον Π. Άγιο Αθανάσιο όπου παρακολούθησαν την εξέλιξη της κατασκευής των δύο γεωτρήσεων που θα χρησιμοποιηθούν για την άρδευση των δύο υπό κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων στον οικισμό. 
 Εξάλλου, έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η κατασκευή του έργου «Ανόρυξη δύο γεωτρήσεων στον Π. Άγιο Αθανάσιο». Η υλοποίηση του έργου θα γίνει από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στο σημείο έγινε αυτοψία από τους υπαλλήλους της Δ.Τ.Ε. στον οικισμό και στη γύρω περιοχή προκειμένου να συνταχθεί η σχετική μελέτη. 
Σε μία σύντομη δήλωσή του ο κ. Θεοδωρίδης δήλωσε: «Συζητήσαμε σήμερα και διερευνήσαμε τη δυνατότητα παρεμβάσεων στις συγκοινωνιακές υποδομές και στη βελτίωση του οδικού δικτύου στο οδικό τμήμα Ψιλή Βρύση-Άγρας από τη μία, στην πορεία κατασκευής των υποδομών στον Π. Άγ. Αθανάσιο οι οποίες συνδέονται με την ανέγερση δύο νέων αθλητικών εγκαταστάσεων από την άλλη. Έχω κατ’ εξακολούθηση αναφερθεί στο κάκιστο οδικό δίκτυο της Πέλλας και στις ατέρμονες προσπάθειες που κάνουμε μαζί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης. Ακόμη, είναι ενθαρρυντικό ότι έχουν ξεκινήσει οι προκαταρκτικές υποδομές που αποτελούν τη βάση της λειτουργίας των δύο νέων αθλητικών εγκαταστάσεων. Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας για τη συνεργασία και ευελπιστώ για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τιμή στους αγωνιστές και καθήκον μας να συνεχίσουμε τον Αγώνα τους

Στην Αριδαία συνεχίστηκαν την Παρασκευή 2/11, οι επετειακές εκδηλώσεις της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Κεντρικής Μακεδονίας. Η εκδήλωση, «100 χρόνια Ελεύθερη Αλμωπία» πραγματοποιήθηκε στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο με λαμπρότητα και ένα πλούσιο πρόγραμμα. Η εκδήλωση ξεκίνησε με μουσική πιάνου από σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Αριδαίας που έδωσαν ένα διαφορετικό τόνο στην εκδήλωση. 
Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη η οποία, ως συντονίστρια της εκδήλωσης, αρχικά, κάλεσε στο βήμα τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη ο οποίος στο χαιρετισμό του τόνισε το διπλό περιεχόμενο των επετειακών εκδηλώσεων: «Πρώτα απ’ όλα είναι εκδηλώσεις τιμής σε όλους εκείνους που με τον αγώνα τους οδήγησαν την Ελλάδα στον 20ο αιώνα. Είναι όμως και εκδηλώσεις κατανόησης του καθήκοντος που απαιτούν οι καιροί από όλους για να οδηγηθεί η Ελλάδα στον 21ο αιώνα. 
Με την ευκαιρία που μου δίνεται θα ήθελα να τονίσω ότι η περιοχή της Αλμωπίας μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει στην Π.Ε. Πέλλας για παρεμβάσεις στην πραγματική οικονομία της Πέλλας για την έξοδο από την κρίση που ταλανίζει την κοινωνία και τη Χώρα μας». 
Εν συνεχεία, ο πρώτος ομιλητής κ. Ιωάννης Παπαλαζάρου, εκπαιδευτικός-συγγραφέας, μίλησε για τον Αρχιμανδρίτη Παπανίκανδρο, Απελευθερωτή της Αλμωπίας με μία πλούσια παρουσίαση σε νόημα, αφηγήσεις και φωτογραφικό υλικό. 
Ακολούθως, ο Συνταγματάρχης - Επιτελάρχης της ΙΙης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού κ. Ιωάννης Μακρής αναφέρθηκε ειδικότερα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των αγωνιστών και στα ιστορικά γεγονότα της απελευθέρωσης της Αριδαίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης σε πρόσωπα της περιόδου που διαδραμάτισαν έναν σημαντικό ρόλο στην πορεία προς την απελευθέρωση. 
Οι ομιλίες συνεχίστηκαν με τον κ. Ανέστη Παπαδάκη, Σύμβουλο Ανάπτυξης του γραφείου Αντιπεριφερειάρχη ο οποίος με την ομιλία του συνέδεσε το ρόλο της περιοχής της Αλμωπίας στον αγώνα για την Απελευθέρωση με το σήμερα. Εξάλλου, παρουσίασε περιληπτικά το ειδικό στρατηγικό σχέδιο και επιχειρησιακό πρόγραμμα της Π.Ε. Πελλας στο οποίο η Αλμωπία κατέχει περίοπτη θέση στον προγραμματισμό και την υλοποίηση για έξοδο από την κρίση και μία ισχυρή πατρίδα. 
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η απονομή τιμητικής διάκρισης στον κ. Νικόλαο Ξενιτίδη, ευεργέτη της ευρύτερης περιοχής της Αλμωπίας με καταγωγή από τη Χρυσή Αλμωπίας. Ο κ. Ξενιτίδης εμφανώς συγκινημένος, αναφέρθηκε στη ζωή του, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και την τιμή της βράβευσης και τόνισε ότι θα συνεχίσει το πολυδιάστατο έργο της κοινωνικής του προσφοράς. 
Ακόμη, βραβεύτηκαν απόγονοι Μακεδονομάχων, πεσόντων στο Απελευθερωτικό Μέτωπο της Αλμωπίας σε μία ατμόσφαιρα συγκινησιακής φόρτισης. Έπειτα, ο κ. Μπίνος Δημήτριος, εισηγήθηκε κάποια αποσπάσματα από αγωνιστές που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη θετική έκβαση της μάχης. 
Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά που έγινε από τον κ. Παπαλαζάρου στην έκθεση που είχε οργανωθεί στον εξωτερικό χώρο του Ξενιτιδείου σχετικά με επιφανείς αγωνιστές της Αλμωπίας όπως ο Αγγελής Γάτσος, Αρχιμανδρίτης Παπανίκανδρος και πολλοί άλλοι. Η πλούσια έκθεση με πρωτότυπα κείμενα, σπάνιες φωτογραφίες και αφηγήσεις ξύπνησε μνήμες από την Απελευθέρωση της Αλμωπίας και τη συμβολή των ανθρώπων οι οποίοι ανιδιοτελώς θυσιάστηκαν για την Πατρίδα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την εκτέλεση ενός μουσικού κομματιού σε πιάνο από τους σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Αριδαίας. 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Πέλλας κκ. Γ. Καρασμάνης, Δ. Σταμενίτης, Θ. Τζάκρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θ. Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δ. Πασόης, ο Στρατηγός Διοικητής της ΙΙης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού κ. Π. Γεωργίου, ο Αντιδήμαρχος Αλμωπίας κ. Τραπεζανίδης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθος κόσμου. 

4 Νοε 2012

Πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις ένταξης και χρηματοδότησης του έργου

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη και παραβρέθηκε στις εργασίες της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας με πρώτο θέμα συζήτησης την πορεία ένταξης και χρηματοδότησης της παράκαμψης Γιαννιτσών. Συγκεκριμένα, παραβρέθηκαν οι Βουλευτές κκ. Γ. Καρασμάνης, Δ. Σταμενίτης, Ι. Τζαμτζής και Θ. Τζάκρη, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Α. Νουσηκύρου, Ι. Ανδρίτσος, Μ. Ζωγράφου, Μ. Καράμπελα και Μ. Καραμάνης, οι Δήμαρχοι κκ. Δ. Γιάννου, Δ. Πασόης και Γ. Στάμκος καθώς και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ι. Τσώτσος. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης τα τακτικά μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο Αν. Περιφερειάρχης κ. Δ. Ψωμιάδης, οι Αντιπεριφερειάρχες Πέλλας Θ. Θεοδωρίδης, Σερρών Ι. Μωυσιάδης, Χαλκιδικής Γ. Γιώργος, Θεσσαλονίκης Απ. Τζιτζικώστας, Πιερίας Σ. Μαυρίδου, Ημαθίας Κ. Καραπαναγιωτίδης και Κιλκίς Χρ. Γκουντενούδης, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Ανάπτυξης Ε. Φωτόπουλος και Αγροτικής Οικονομίας Δ. Ευθυμιάδης. Παραβρέθηκαν ακόμη ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Δ. Λευκόπουλος, οι Γενικοί Διευθυντές και Διευθυντές της Περιφέρειας και υπηρεσιακά στελέχη. Παρών ήταν και ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης. 
Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη που ήταν και ο κύριος εισηγητής, μετά από τη διαφαινόμενη μεθόδευση μεταφοράς των χρηματοδοτικών πόρων που δεσμεύτηκαν για το έργο. Για την αρνητική εξέλιξη της υπόθεσης ο κ. Αντιπεριφερειάρχης απέστειλε στις 16/10/2012 επιστολή-καταγγελία στον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών κ. Χατζηδάκη, στον Αν. Υπουργό κ. Σ. Καλογιάννη και στον Υπουργό Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη. 
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Θεοδωρίδης παρουσίασε το ημερολόγιο των διοικητικών και πολιτικών εξελίξεων της ενταξιακής πορείας του έργου, την αναγκαιότητα και τον σημαντικό αναπτυξιακό χαρακτήρα της παράκαμψης των Γιαννιτσών. Τόνισε ιδιαίτερα ότι έχουν επιλυθεί όλα τα ζητήματα που αφορούν την απόκτηση μελετητικής ωριμότητας. 
Πρότεινε τρείς εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης που είναι 
α) άμεση ένταξη και δημοπράτηση του έργου λόγω ωριμότητας και άμεση απορρόφηση χρημάτων και απένταξη της Εγνατίας (λόγω ανωριμότητας και δικαιοσύνης), 
β) χρηματοδότηση από το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης να σταλούν τα 120 εκατ. για να ενταχθούν στο πρόγραμμα και τα δύο έργα και 
γ) το έργο «βελτίωση ΕΟ2 Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, τμήμα Παράκαμψης Γιαννιτσών» θεωρείται και Διευρωπαϊκό γιατί συνδέει το Μοναστήρι, την Έδεσσα, την Εγνατία και την ΠΑΘΕ και είναι παράλληλο στην Εγνατία. Ακολούθως επισήμανε ότι ο συγκεκριμένος δρόμος ανήκει σε οδικό άξονα μεταφορικών ροών χιλιάδων τόνων εξαγώγιμων προϊόντων από την Πέλλα στις Διεθνείς Αγορές και επισκεπτών σημαντικών τουριστικών προορισμών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. 
Ο κ. Καρασμάνης προέβη σε μία αναλυτική παρουσίαση των εξελίξεων και των προβλημάτων στη χρηματοδότηση του έργου που προέκυψαν ενώ οι υπόλοιποι βουλευτές στις τοποθετήσεις τους υποστήριξαν επίσης την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου. 
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Μ. Ζωγράφου, Μ. Καράμπελα και Γ. Ανδρίτσος, με τις τοποθετήσεις τους ενίσχυσαν την αναγκαιότητα και την ωφελιμότητα του έργου και δήλωσαν ρητά την συμμετοχή τους σε κάθε προσπάθεια άμεσης επίλυσης του προκύπτοντος προβλήματος χρηματοδότησης, μεταφέροντας παράλληλα την αγωνία και την ανησυχία των πολιτών της Π.Ε. Πέλλας για το συγκεκριμένο έργο. 
Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι τοποθετήσεις των Δημάρχων. Όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής συμφώνησαν ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί σημαντική προτεραιότητα του αναπτυξιακού προγραμματισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 
Η Επιτροπή ψήφισε ομόφωνα τη συνέχεια των διαδικασιών για την ένταξη, χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου, τη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο και την συγκρότηση αντιπροσωπείας της Περιφέρειας η οποία θα συζητήσει επιτακτικά και διεξοδικά το θέμα με τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς. 
Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Ευχαριστώ θερμά όλους όσους συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, στηρίζοντας έμπρακτα την ένταξη και χρηματοδότηση του αναπτυξιακού άξονα της Πέλλας (Παράκαμψη Γιαννιτσών ). Όλοι όσοι εμποδίζουν την υλοποίηση του έργου βάλλουν κατά της κοινής λογικής και υπονομεύουν την άμεση επανεκκίνηση της εξωστρεφούς οικονομίας της Πέλλας».

Απορρίπτουμε τις χρηματοδοτικές μεθοδεύσεις σε βάρος της Πέλλας

 Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που συνεδριάζει σήμερα (29/11) είναι η «βελτίωση της Ε.Ο. 2, Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, τμήμα παράκαμψης Γιαννιτσών», μετά από τη διαφαινόμενη μεθόδευση μεταφοράς των χρηματοδοτικών πόρων που δεσμεύτηκαν για το έργο. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ο οποίος είναι o κύριος εισηγητής του θέματος προσκάλεσε να παραβρεθούν επίσης στη σύσκεψη όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Πέλλας, οι Βουλευτές, οι Δήμαρχοι καθώς και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Ο κ. Θεοδωρίδης, με επιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστή Χατζηδάκη, με ημερομηνία 16/10/12 ,κατήγγειλε την απόπειρα νa σταματήσει το έργο του Οδικού Άξονα Παράκαμψης Γιαννιτσών, με τη μεταφορά χρηματοδοτικών πόρων σε άλλο έργο που αφορά τη βελτίωση και αναβάθμιση της εσωτερικής περιφερειακής Θεσσαλονίκης. 
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής του κ. Θεοδωρίδη προς τον κ. Υπουργό όπου παρουσιάζεται λεπτομερώς το πολιτικό και διοικητικό ημερολόγιο της ενταξιακής πορείας του έργου. Επίσης, επισυνάπτεται χάρτης ο οποίος δείχνει τη σχετική θέση των οδικών αξόνων που αναφέρονται στο έγγραφο. 
ΠΡΟΣ: 1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Κ. ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ 2. ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ 
Θέμα: «Ποιοι Κυβερνούν Αυτόν τον Τόπο;» Κύριε Υπουργέ, Οι Διοικητκές Υπηρεσίες της ΕΥΔ/ ΕΠ-ΕΠ (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ενίσχυσης της Προσπελασιμότητας) δια της προϊσταμένης τους κας Ζωής Παπασιώπη, αγνοώντας ή παραβλέποντας τις επείγουσες αναπτυξιακές προτεραιότητες της Κεντρική Μακεδονίας και της Πέλλας, αποπειρώνται να σταματήσουν το έργο του Οδικού Άξονα Παράκαμψης των Γιαννιτσών, επιμένοντας να μεταφέρουν τους χρηματοδοτικούς πόρους οι οποίοι εκχωρήθηκαν για την Οδική παράκαμψη των Γιαννιτσών σε άλλο έργο που αφορά τη βελτίωση και αναβάθμιση μιας αστικής συλλεκτηρίου της Δυτικής Θεσσαλονίκης(ή όπως ονομάζεται κοινώς Εσωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης), σε συνεννόηση με τις Υπηρεσίες της ΕΔΑ (Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Κεντρικής Μακεδονίας) δια της προϊσταμένης κας Αγγελικής Ωραιοπούλου, και τις Υπηρεσίες της ΕΥΣ- ΓΓΕΑ (Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού - Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων και Ανάπτυξης) με προϊσταμένη την κ. Λογοθέτη. 
Το προβαλλόμενο αιτιολογικό της μεταφοράς των χρηματοδοτικών πόρων είναι : η «διαφαινόμενη ανωριμότητα του έργου και ο κίνδυνος επισφάλειας υλοποίησης των συμπληρωματικών Τεχνικών Έργων του Οδικού Άξονα παράκαμψης των Γιαννιτσών». Με την “οριστική”, όπως θεωρούν οι Υπηρεσίες της ΕΥΔ / ΕΠ –ΕΠ αφαίρεση των θεσμοθετημένων χρηματοδοτικών πόρων για τον αναπτυξιακό άξονα της Πέλλας (Παράκαμψη Γιαννιτσών ), βάλλουν κατά της κοινής λογικής, υπονομεύουν την άμεση επανεκκίνηση της εξωστρεφούς οικονομίας της Πέλλας και εκθέτουν τους Πολιτικούς Προϊσταμένους τους. Τον υπουργό ΥΠ.ΑΝ. κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Σταύρο Καλογιάννη, οι οποίοι παρουσία των βουλευτών και των δημάρχων της Πέλλας αναγνώρισαν : 
Πρώτον. Τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του έργου της παράκαμψης των Γιαννιτσών. 
Δεύτερον. Την μελετητική ωριμότητα του κυρίου έργου του Οδικού Άξονα, αλλά και των συμπληρωματικών έργων υποστήριξης του Οδικού Άξονα με τις υπό έναρξη μελέτες των συμπληρωματικών τεχνικών έργων, και τη σύμπτυξη των διαδικασιών (διαδικασίες on-going), οι οποίες σε κάθε περίπτωση μπορούν να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο- Φεβρουάριο 2013. 
Με έγγραφο της ΕΥΔ /ΕΠ-ΕΠ προς την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, και με ημερομηνία 5-10-2012, ενημερώνει ότι πρέπει να έρθουμε σε συνεννόηση με την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Κεντρικής Μακεδονίας και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του ΥΠ.ΑΝ. για να διερευνηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης του Έργου. Στο έγγραφο υπάρχουν οι παρακάτω αναφορές : 
1. 13-7-2010 Εκχώρηση στην ΕΥΔ/ΕΠ-ΕΠ, 101.000.000€ για Οδικά έργα προτεραιότητας . 
2.16-3-2011 Θετική αξιολόγηση από την ΕΥΔ /ΕΠ ΕΠ Οδικού Άξονα Παράκαμψης Γιαννιτσών. 
3. 10-4-2012 Αρνητική γνωμοδότηση της χρηματοδότησης του άξονα από ΕΥΣ-ΓΓΕΑ (ΕΣΠΑ). 
4. 19-4-2012 Απόρριψη της αίτησης χρηματοδότηση Οδικού Άξονα από ΕΥΔ / ΕΠ-ΕΠ. 
5. 24-4-2012 Χρηματοδότηση αστικής συλλεκτήριας οδού Δυτικής Θεσσαλονίκης αντί της παράκαμψης Γιαννιτσών. 
6. 24-4-2012 Εξάντληση χρηματοδοτικών πόρων για τον Οδικό Άξονα Παράκαμψης Γιαννιτσών. 
7. 5-10-2012 Η ΕΥΔ / ΕΠ-ΕΠ αποφαίνεται ότι ο Οδικός Άξονας των Γιαννιτσών δεν ανήκει στα χρηματοδοτούμε Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών 
8. 5-10-2012 η ΕΥΔ/ΕΠ-ΕΠ εισηγείται η Πέλλα να διερευνήσει άλλες πηγές χρηματοδότησης. Οι Πολιτικοί Προϊστάμενοι αυτών των Ειδικών Υπηρεσιών γνωρίζουν τα έργα των Υπηρεσιών τους; Σε κάθε περίπτωση, οι Πολιτικοί και Κοινωνικοί Φορείς της ΠΕ Πέλλας απορρίπτουν αυτό το έγγραφο και νομιμοποιούνται να θέσουν το ερώτημα : Ποιοι Κυβερνούν Αυτόν το Τόπο; Η ΠΕ Πέλλας απορρίπτει το περιεχόμενο, τους στόχους, την λογική και την αξιοπιστία του εγγράφου αυτού της ΕΥΔ / ΕΠ-ΕΠ, και δεν θα δεχτεί να διατεθούν οι πολύτιμοι αναπτυξιακοί χρηματοδοτικοί πόροι που χρειάζεται η εξωστρεφής Οικονομία της σε έργα αναβάθμισης και βελτίωσης αστικής συλλεκτηρίας οδού, της δυτικής Θεσσαλονίκης. 
Οι Υπηρεσίες της ΕΥΔ / ΕΠ-ΕΠ σκόπιμα αγνοούν ότι : 
α. Έγιναν συσκέψεις 3/9/2012 και 7/9/2012 στην ΠΕ Πέλλας, στην Έδεσσα, με όλους τους βουλευτές, τους Δημάρχους, τους Παραγωγικού και Κοινωνικούς Φορείς, κατά τις οποίες ο Αντιπεριφερειάρχης έθεσε το ζήτημα απόρριψης της χρηματοδότησης της παράκαμψης των Γιαννιτσών με «κατασκευασμένους λόγους» υπέρ της βελτίωσης μιας αστικής συλλεκτηρίου οδού της Δυτικής Θεσσαλονίκης και αποφασίστηκε να ζητηθεί η άμεση επαναφορά της παράκαμψης των Γιαννιτσών στους υπό χρηματοδότηση Οδικούς Άξονες πρώτης προτεραιότητας, δεδομένου ότι διασυνδέει ΠΑΘΕ και ΕΓΝΑΤΙΑ με την εξωστρεφή παραγωγική ζώνη της Πέλλας, Φλώρινας και διασυνδέει τη Θεσσαλονίκη με το Μοναστήρι. 
β. Έγινε σύσκεψη 19/9/2012 υπό τον Υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη σε συνέχεια των συσκέψεων στην Έδεσσα κατά την οποία προβλήθηκε στον Υπουργό η απαίτηση των Πολιτικών και Παραγωγικών Φορέων της Πέλλας για την άμεση ένταξη της παράκαμψης των Γιαννιτσών σε χρηματοδοτική τροχιά. Ο υπουργός αναγνώρισε την αναγκαιότητα και την σημαντικότητα του έργου και προγραμματίστηκε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Καλογιάννη 
γ. Η ίδια απαίτηση προβλήθηκε και στην συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Σταύρο Καλογιάννη από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και τους βουλευτές της ΠΕ Πέλλας. Στην συνάντηση ο Αναπληρωτής Υπουργού διαπίστωσε ότι το έργο μπορεί να δημοπρατηθεί άμεσα γιατί διαθέτει την απαιτούμενη μελετητική ωριμότητα και άλλωστε παρόμοια έργα έχουνε δημοπρατηθεί σε όλη την χώρα και πρότεινε να αποσταλεί εκ νέου αίτημα για ένταξη του έργου όπως και πράξαμε.. 
δ. Η κρίσιμη αλλαγή στη χρηματοδοτική τάξη του Έργου του Οδικού Άξονα της παράκαμψης των Γιαννιτσών έγινε τον Απρίλιο του 2012 με μη διαφανείς διαδικασίες (δίχως δηλαδή διαβούλευση ή ενημέρωση των φορέων της Πέλλας) με κατασκευασμένα επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποίησε μόνο για τον Οδικό Άξονα παράκαμψης των Γιαννιτσών, ενώ αυτά τα ίδια δεν ίσχυσαν για τη χρηματοδότηση της αστικής συλλεκτηρίου οδού της Δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά επίσης δεν ίσχυσαν σε άλλες χρηματοδοτικές εντάξεις έργων άλλων περιφερειών της Χώρας για τις οποίες διαθέτουμε ακριβή στοιχεία. Ως εκ τούτου, είμαστε υποχρεωμένοι: να απορρίψουμε τις χρηματοδοτικές μεθοδεύσεις εις βάρος της Πέλλας. 
Στη λογική, το ύφος και την αξιοπιστία του εγγράφου της ΕΥΔ / ΕΠ-ΕΠ, αλλά και στην ευθύνη των υπολοίπων Ειδικών Υπηρεσιών, οι οποίες συνέργησαν σε παραλείψεις εις βάρος της Οικονομίας και της Κοινωνίας της Πέλλας και οι οποίες πρέπει να ελεγχθούν, καθώς επίσης και στην ευθύνη της Πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΑΝ. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ΠΕ Πέλλας θα απαντήσει αμέσως με όποια πολιτικά, κοινωνικά και νομικά μέσα διαθέτει, ώστε να επιστρέψουν οι χρηματοδοτικοί πόροι στο Έργο του Οδικού Άξονα παράκαμψης των Γιαννιτσών. 
Η Αιρετή Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελούν Ισότιμο Πολιτειακό Εταίρο στην Μία και Αδιαίρετη Ελληνική Πολιτεία, τα συμφέροντα της οποία υπηρετούν όλοι οι Κανονισμοί και οι Φορείς εφαρμογής τους. Η έλλειψη Κεντρικού Αναπτυξιακού Σχεδιασμού με την απαιτούμενη Κοινωνική και Πολιτική νομιμοποίηση δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τους Προσωποπαγείς Ειδικούς Διαχειριστικούς Φορείς και τις Επιλογές τους. Η Πέλλα θα αγωνιστεί για να πρωτεύσουν οι επιλογές επανεκκίνησης και ανάκαμψης της Πραγματικής Οικονομίας των Περιφερειακών οικονομιών της που εγγυώνται την εξωστρέφεια της Οικονομίας στην οποία πρωτεύουν οι Παραγωγοί των Τοπικών Κοινωνιών της Πέλλας. 
Με εκτίμηση Θεόδωρος Θεοδωρίδης 
Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας 

Οι κρίσιμοι σταθμοί του έργου της Παράκαμψης των Γιαννιτσών Αποσπάσματα από το έγραφο της ΕΥΔ / ΕΠ-ΕΠ : Παρατηρήσεις: 1. 13-7-2010 εκχωρήθηκε στο ΕΠ-ΕΠ «Μακεδονία – Θράκη», 101 εκατ. € για την ένταξη οδικών έργων προτεραιότητας 01 στο ΓΕΠ. Η εκχώρηση των 101 εκατ, € έγινε μετά από διαβούλευση για τη χρηματοδότηση του Οδικού Άξονα Παράκαμψης των Γιαννιτσών. 2. 16-3-2011-), αξιολογήθηκε θετικά από την ΕΥΔ/ ΕΠ –ΕΠ το Έργο παράκαμψης των Γιαννιτσών με Δημόσια Δαπάνη 113,6 εκατ. €. Η θετική αξιολόγηση και η ένταξη στο περιφερειακό πρόγραμμα δεν εμποδίστηκε από καμία έλλειψη ωριμότητας. 3.α 10-04-12 ΕΥΣ του ΥΠ.ΑΝ. γνωμοδότησε αρνητικά για την ένταξη της πράξης στο ΕΠ ΕΠ « Μακεδονία – Θράκη» λόγω « διαφαινόμενης ανωριμότητα του έργου και επισφάλειας όσο αφόρα την λειτουργική ολοκλήρωσή του εντός της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου». 3.β 19-04-12 Υπηρεσία μας προχώρησε στην έκδοση απόφασης απόρριψης της αίτησης χρηματοδότησης του Οδικού Άξονα παράκαμψης των Γιαννιτσών. Η ΠΚΜ ΠΕ Πέλλας δεν είχε καμία ενημέρωση ως ουσιαστικός παραλήπτης του έργου του Οδικού Άξονα για την προβαλλόμενη διαφαινόμενη ανωριμότητα του έργου. Η ΕΥΣ του ΥΠ.ΑΝ αγνοεί ότι ο οδικός αναπτυξιακός άξονας της Πέλλας είναι ένας από τους τρεις άξονες προσβασιμότητας από και προς τη Θεσσαλονίκη, με κύριο χαρακτηριστικό την στήριξη της εξωστρέφειας της παραγωγικής ζώνης Πέλλας Ημαθίας, τη σύνδεση με Φλώρινα και Μοναστήρι. 4.α Αντικατάσταση του υπό χρηματοδότηση Έργου Οδικού Άξονα παράκαμψης των Γιαννιτσών από το έργο «Βελτίωση / αναβάθμιση της Δυτικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης» 4.β 24-04-12 απόφαση στην ένταξη του έργου « Βελτίωση / αναβάθμιση της Δυτικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης με Δημόσια Δαπάνη 121.000.000 € Είναι ανεπίτρεπτο οι όποιοι κανονισμοί και οι όποιες Ειδικές Υπηρεσίες εφαρμογής των κανονισμών να ακυρώνουν αναπτυξιακές προτεραιότητες την τρέχουσα συγκυρία της Κρίσης, που απαιτείται αμέσως επανεκκίνηση της οικονομίας με πρώτο πεδίο μόχλευσης την αγροτική Οικονομία της οποία ο οδικός άξονας αποτελεί ουσιώδη υποδομή. Αντί αυτής της υποδομής διανέμονται οι χρηματοδοτικοί πόροι στη βελτίωση και αναβάθμιση αστικής συλλεκτηρίου οδού της Δυτικής Θεσσαλονίκης. 5. 24-04-12 Εξαντλήθηκαν οι διαθέσιμοι πόροι της ΕΥΔ / ΕΠ-ΕΠ με την ένταξη του Έργου « Βελτίωση / Αναβάθμιση της Δυτικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδούς Θεσσαλονίκης. Δηλαδή ; Υπάρχει Σχέδιο Ανάπτυξης της Χώρας που το τηρούν οι κανονισμοί, χάριν του οποίου αναβαθμίζεται η δυτική συλλεκτήρια οδός της Δυτικής Θεσσαλονίκης, η οποία και εξαντλεί τους διαθέσιμους πόρους ; Υπάρχει πολιτικός σχεδιασμός που πρέπει να αιτιολογήσει αυτή την αλλαγή; 6. 5-10-12 Το έργο δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί ως μη ανήκον στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών. Το έργο αυτό “ουσιαστικά” ανήκει στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών γιατί αποτελεί οδικό άξονα μεταφορικών ροών χιλιάδων τόνων εξαγώγιμων προϊόντων από την Πέλλα στις Διεθνείς Αγορές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. 7. 5-10-12 Η ΕΥΔ / ΕΠ-ΕΠ θεωρεί ότι η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας / Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρέπει να διερευνήσουν με νέα διαδικασία τη δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου οδικής παράκαμψης των Γιαννιτσών. Αυτή και μόνο η θεώρηση αποτελεί την «πέτρα του σκανδάλου» για τον εμπαιγμό των Πολιτικών, Παραγωγικών και Κοινωνικών Φορέων της Πέλλας.

Εθιμοτυπική επίσκεψη του Γενικού Διευθυντή του Δήμου Πέλλας στον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας

O Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δέχτηκε στο γραφείο του, στο Διοικητήριο, τον Γενικό Διευθυντή του Δήμου Πέλλας και πρώην Νομαρχιακό Σύμβουλο κ. Ευστάθιο Καστερίδη σε μία εθιμοτυπική επίσκεψη του τελευταίου.
 
Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα επικαιρότητας και προβλημάτων της καθημερινότητας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο επίκαιρο ζήτημα της αποχώρησης των δημοσίων υπαλλήλων στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού. Συζητήθηκαν εκτενώς οι δυσλειτουργίες που πρόκειται να προκαλέσει αυτή εξέλιξη στην ομαλή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και κατ’ επέκταση, στην εξυπηρέτηση των πολιτών. 
Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα, περιλάμβανε και ανταλλαγή απόψεων για το θέμα της συγκρότησης και λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων. Επίσης, ο κ. Θεοδωρίδης και ο κ. Καστερίδης είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για την κοινή τους θητεία στο Νομαρχιακό Συμβούλιο την περίοδο 2003-2006.

«Τιμούμε αυτούς που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Πατρίδας μας»

Στη παρέλαση ανήμερα της Απελευθέρωσης της πόλης των Γιαννιτσών παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Μαθητές από όλα τα σχολεία της Π.Ε. Πέλλας, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Έφεδροι, Πεζοπόρα τμήματα του Στρατού, υπό τους ήχους της μουσικής της μπάντας του Δήμου Πέλλας έδωσαν τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο τους αγωνιστές, απλούς πολίτες, κληρικούς και στρατιώτες που έδωσαν το αίμα τους στη νικηφόρο μάχη των Γιαννιτσών. 
Η παρέλαση διεξήχθη υπό το βλέμμα και την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’ και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης & Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου. Ακόμη, ήταν παρών βουλευτές της Π.Ε. Πέλλας, εκπρόσωποι των στρατιωτικών δυνάμεων και θρησκευτικών αρχών, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου. 
Μετά το πέρας της παρέλασης ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είναι μία μεγάλη μέρα, μία στιγμή υπερηφάνειας και τιμής στη μνήμη αυτών που θυσίασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα έναν αιώνα πριν, ώστε, σήμερα η Πέλλα και ολόκληρη η Κεντρική Μακεδονία να απολαμβάνει το αγαθό της ελευθερίας. 
Τιμούμε τους αγωνιστές που οι νίκες τους μας δείχνουν το δρόμο της επιτυχίας και της εξόδου από τη δύσκολη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η Χώρα. Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας έχουμε διοργανώσει όλο αυτό το διάστημα επετειακές εκδηλώσεις εορτασμού για τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Κεντρικής Μακεδονίας οι οποίες ξεκίνησαν από την Έδεσσα, συνεχίστηκαν εχθές και σήμερα στα Γιαννιτσά και συνεχίζονται στην Αλμωπία. 
Με αυτόν τον τρόπο φέρνουμε στην επικαιρότητα τους αγώνες των μαχόμενων Ελλήνων , αγώνες που χρειάζονται ιδιαίτερα σήμερα , με σύνεση και κοινωνική συνοχή, που το έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά η Πατρίδα μας».