18 Ιουλ 2013

Διευκολύνσεις για την αποκατάσταση ζημιών από τις πλημμύρες Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2013 που έγιναν στην Π.Ε. Πέλλας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης εκφράζει την ικανοποίησή του για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης παροχής πιστωτικών διευκολύνσεων σε πληγέντες από τις πλημμύρες Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2013 στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.
Αμέσως μετά από την θεομηνία που έπληξε την Π.Ε. Πέλλας οι τοπικές αρχές είχαν κινητοποιηθεί και ζήτησαν τη συνδρομή της πολιτείας για την αποκατάσταση των ζημιών. Η έκδοση της συγκεκριμένης Απόφασης δικαιώνει τις προσπάθειες και τις συντονισμένες ενέργειες της τοπικής κοινωνίας και ανοίγει το δρόμο για την παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων σε ιδιοκτήτες κτιρίων που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες. 
Η Απόφαση αφορά τόσο κτίρια κατοικιών, όσο και επιχειρήσεων καθώς επίσης και δημόσια κτίρια. Η Υπουργική Απόφαση Απόφαση υπ. αριθμ. 1891/Α325/ 18.06.2013, εκδόθηκε σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά από τη θεομηνία και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ1494/Β/20.06.13 με θέμα: "Οριοθέτηση περιοχών και πιστωτικές διευκολύνσεις για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια και προσωρινή στέγαση των πληγέντων από τις πλημμύρες της 25ης Φεβρουαρίου και 4ης Μαρτίου 2013 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας". 
Στην συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση οριοθετούνται ως πλημμυρόπληκτες περιοχές η Δ.Κ. Γιαννιτσών της Δ.Ε. Γιαννιτσών και η Τ.Κ. Νέας Πέλλας της Δ.Ε. Πέλλας του Δήμου Πέλλας, καθώς και η Δ.Κ. Σκύδρας της Δ.Ε. Σκύδρας του Δήμου Σκύδρας της Π.Ε. Πέλλας. Αρμόδια Υπηρεσία για το έργο της αποκατάστασης των ζημιών σε κτίρια από τις πλημμύρες ορίστηκε η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδος (Υ.Α.Σ.Β.Ε.). 
Σύμφωνα με την Απόφαση ορίζεται προθεσμία ενός (1) έτους, από τη δημοσίευση σε Φ.Ε.Κ. της παρούσας Απόφασης για την υποβολή, από τους ενδιαφερόμενους, αίτησης στην Υ.Α.Σ.Β.Ε. για τη διενέργεια αυτοψίας στο πληγέν κτίσμα και την έκδοση πορίσματος χαρακτηρισμού του. 
Οι αιτήσεις αυτές θα συνοδεύονται από τίτλους ιδιοκτησίας, τοπογραφικό σκαρίφημα και φωτογραφίες του πληγέντος κτίσματος. 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την υπηρεσία σύμφωνα με τα επόμενα στοιχεία: Υ.Α.Σ.Β.Ε. 
Διεύθυνση: Κωνσταντινουπόλεως 176, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54249 
Τηλέφωνο: 2310313466 
Ηλ. Ταχυδρομείο: yasbe.gram@ggde.gr 
Ιστότοπος: WWW.yasbe.gr