18 Ιουλ 2013

"Παραδίδουμε στην τοπική κοινωνία ένα σύγχρονο έργο υγείας"


Εντός χρονοδιαγράμματος, σε λιγότερο από 2 χρόνια από την έναρξη των εργασιών, ολοκληρώθηκε η κατασκευή της Νέας Πτέρυγας του Νοσοκομείου Έδεσσας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχονταν σε 4.700.000,00€ 
Στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συναντήθηκε με τον Διοικητή των Νοσοκομείων Έδεσσας-Γιαννιτσών κ. Παύλο Μάρκου, τον Αν. Διοικητή κ. Βουδρισλή Αλέξανδρο, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων κ. Αθανάσιο Σταυρίδη και τους επιβλέποντες Μηχανικούς του έργου κα Άννα Χήτα και Βασίλειο Χατζηιωαννίδη, καθώς και τη Διευθύντρια Διοικητικής-Οικονομικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου κα Κατερίνα Παπαδοπούλου, προκειμένου να αξιολογήσουν τα δεδομένα ολοκλήρωσης του έργου. Παρών ήταν και ο ανάδοχος του έργου κ. Γιώργος Γιάγκος. Το κτίριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους. 
Βασικοί στόχοι κατά τον σχεδιασμό του έργου ήταν οι εξής: 
• Λειτουργικότητα στην οργάνωση των χώρων. 
• Σύνδεση με το υφιστάμενο κτίριο του Νοσοκομείου. 
• Δυναμική και σύγχρονη αισθητική προσέγγιση που να ανταποκρίνεται στην χρήση του ως χώρος υπηρεσιών υγείας. 
Με βάση τα αποτελέσματα της αυτοψίας, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των κτηρίων, η σύνδεση με αερογέφυρα των παλαιών εγκαταστάσεων με τη Νέα Πτέρυγα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και ασφαλτοστρώσεις με τη δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό και μετά από την επίσημη παράδοση και παραλαβή των εγκαταστάσεων από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στη διοίκηση του Νοσοκομείου, στη Νέα Πτέρυγα θα αναπτυχθούν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και οι διοικητικές υπηρεσίες. 
Η νέα διάταξη θα επιτρέψει την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών υγείας που προσφέρονται από το Νοσοκομείο και θα βελτιώσει σημαντικά το επίπεδο άνεσης και ασφάλειας των νοσηλευομένων. Όπως προέκυψε κατά τη συζήτηση, για τον εξοπλισμό της Νέας Πτέρυγας απαιτείται η προμήθεια ξενοδοχειακού εξοπλισμού προϋπολογισμού 270.000,00€ η οποία έχει εγκριθεί από την 3η Υγειονομική Περιφέρεια Υγείας Μακεδονίας και ακόμη 950.000,00€ για την εξασφάλιση σύγχρονου ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού. 
Ο κ. Θεοδωρίδης, με την ιδιότητα του Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Σχεδιασμού και σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα, ανέλαβε τη διερεύνηση της δυνατότητας χρηματοδότησης των συγκεκριμένων προμηθειών από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας. 
Εν τω μεταξύ, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης με τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα θα καταβάλλουν προσπάθειες για την ένταξη στον προγραμματισμό της 5ης Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 που ανοίγει τον προσεχή Ιανουάριο ώριμων έργων προϋπολογισμού 6.000.000,00€ για τον ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό (αξονικός και μαγνητικός τομογράφος, μαστογράφος, εξοπλισμός μονάδας τεχνητού νεφρού κ.ά.) και την αναβάθμιση τμημάτων των δύο Νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών και των διασυνδεμένων Κέντρων Υγείας Κρύας Βρύσης, Αριδαίας, Άρνισσας και Σκύδρας. Με βάση στοιχεία που παρουσίασε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Διοικητής των Νοσοκομείων κ. Παύλος Μάρκου, υπάρχει αύξηση των εξυπηρετούμενων νοσηλευομένων κατά 20% ενώ, παράλληλα, έχει επιτευχθεί σημαντική μείωση των λειτουργικών δαπανών. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των οικονομικών στοιχείων, τα δύο Νοσοκομεία Γιαννιτσών και Έδεσσας παρουσιάζουν πλεόνασμα στον ισολογισμό τους, είναι δηλαδή απολύτως βιώσιμα και ανταγωνιστικά. 
Ο κ. Θεοδωρίδης συνεχάρη τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων για την ταχύτητα της αποπεράτωσης των εργασιών και την πλήρη τήρηση των προδιαγραφών. Επίσης, ευχαρίστησε τη διοίκηση του Νοσοκομείου και τον εργολάβο για την ποιότητα της συνεργασίας τους. Τόνισε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, λειτουργώντας με υπευθυνότητα και αγάπη προκειμένου η τοπική κοινωνία να αποκτήσει ένα σύγχρονο έργο, υψηλών προδιαγραφών, στον κρίσιμο τομέα της υγείας. 
Από τη μεριά του ο κ. Μάρκου ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θ. Θεοδωρίδη και τον Περιφερειάρχη κ. Α. Τζιτζικώστα για το προσωπικό ενδιαφέρον τους και την προτεραιότητα που έδωσαν στην ταχύτατη ολοκλήρωση του έργου και στην στήριξη του τομέα της υγείας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, για το προσωπικό ενδιαφέρον και τη συνεργασία του, ευχαρίστησε επίσης ο Αναπληρωτής Διοικητής κ. Α. Βουδρισλής. 
Ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, σε επαφή που είχε με τον κ. Θεοδωρίδη, εξέφρασε την ικανοποίησή του και τον συνεχάρη για την ποιότητα και ταχύτητα ολοκλήρωσης κατασκευής του έργου. Επίσης, ανέφερε ότι σύντομα θα γίνουν τα εγκαίνια του έργου ώστε να δοθεί άμεσα προς χρήση στην τοπική κοινωνία.