19 Νοε 2011

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΣΕ ΚΑΝΑΔΑ, ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΙΒΑΝ





Ιδιαίτερα εποικοδομητικό μπορεί να χαρακτηριστεί το ταξίδι του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη σε Καναδά, Αμερική και Ταιβάν, μετά από επίσημη πρόσκληση που του απεύθυναν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νομού Πέλλας «Μέγας Αλέξανδρος» στο Τορόντο, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νομού Πέλλας «ENOSIS» και η Πρέσβειρα της Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στην Ελλάδα αντίστοιχα. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης μίλησε στην Ελληνική Ομογένεια του Τορόντο σε ειδική συγκέντρωση που διοργάνωσε η Ποντιακή Οργάνωση του Καναδά και είχε επαφές και συναντήσεις για την προώθηση του πολιτισμού, του τουρισμού και επιχειρηματικών συνεργασιών. Ιδιαίτερα εγκάρδια ήταν η υποδοχή που του επιφύλαξε ο Γενικός Πρόξενος κ. Δημήτρης Αζεμόπουλος ο οποίος παραβρέθηκε επίσης στην εκδήλωση. Επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης παραβρέθηκε στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Νομού Πέλλας “Μέγας Αλέξανδρος” για τον εορτασμό της επετείου της Απελευθέρωσης του Νομού. Κατά την παραμονή του στον Καναδά ο κ. Θεοδωρίδης δρομολόγησε τη συνεργασία μεταξύ πολιτιστικών συλλόγων Ελλάδας και Καναδά για την ανταλλαγή εμπειριών και επισκέψεων στο πλαίσιο διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων με ευρύ και σύγχρονο περιεχόμενο. Ακόμη, προώθησε τη δυνατότητα φιλοξενίας νέων της ομογένειας σε κατασκηνώσεις στη Μακεδονία το καλοκαίρι. Στον τομέα του εμπορίου είχε συνεργασία για τη δημιουργία ενός καναλιού εξαγωγής τοπικών προϊόντων ποιότητας στην πολυπολιτισμική πόλη του Τορόντο κι άλλες περιοχές του Καναδά.

Επίσης είχε συνάντηση και με την Προξενικό υπάλληλο του Γραφείου Εκπαίδευσης κα Καραγρηγορίου Ευστρατία και τον Σύμβουλο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων κο Χρήστο Γρίμπα για την προώθηση καινοτόμων ενεργειών και προϊόντων. (Πρόσθετο φωτογραφικό υλικό http://www.grconsulate.com/isto/el/Activities-2011.html)

Επίσης είχε ιδιαίτερη συνεργασία με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Νομού Πέλλας Τορόντο «Μέγας Αλέξανδρος» κ. Γιώργο Κουτρουμπέλη, τον Γραμματέα του Συλλόγου κ. Αρχιτεκτονίδη Βασίλη, την Αντιπρόεδρο της Παμμακεδονικής Ένωσης κα Τερέζα Νικολοπούλο και τον Αντιπρόεδρο της Ποντιακής Λέσχης του Τορόντο κ. Μιχάλη Μουρατίδη.

Επιπροσθέτως, ο κ. Θεοδωρίδης είχε επαφές με τον Πρόεδρο και τα μέλη της ελληνικής κοινότητας του Τορόντο. Στη συνομιλία που είχαν, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αφουγκράστηκε την αγωνία τους για τις πρωτόγνωρες δυσκολίες που διανύει η Πατρίδα. Ακόμη, αμφότεροι τόνισαν την ανάγκη για καλύτερη επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων ώστε να τεθούν πραγματικοί, επιτεύξιμοι στόχοι που μέσα από αγαστή συνεργασία να κριθούν προσοδοφόροι. Συγκεκριμένα, να συμβάλλουν στην προβολή της παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πέλλας, να συνδράμουν στην ώθηση της επισκεψιμότητας των πολλών τουριστικών προορισμών της περιοχής μας, από Καναδούς και όχι μόνο πολίτες, έτσι ώστε να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία της Πέλλας και την εμπιστοσύνη στα γνήσια ελληνικά προϊόντα μέσου μιας διοργάνωση «Μακεδονικής Εβδομάδας» σε ετήσια βάση όπου θα εκτίθενται και προωθούνται ελληνικά προϊόντα.

Εντωμεταξύ, καθ’ οδόν για τον Καναδά, ο κ. Θεοδωρίδης, στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, συναντήθηκε με εκπροσώπους Ποντιακών κι άλλων Πολιτιστικών Συλλόγων της Ελληνικής Ομογένειας. Συζήτησε μαζί τους τη δυνατότητα και τις προοπτικές ενεργοποίησης της Ελληνικής ομογένειας για παροχή βοήθειας και υποστήριξη της χώρας στην παρούσα δύσκολη συγκυρία.

Στην Ταιβάν η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και η Ελλάδα γενικότερα συμμετείχε για πρώτη φορά στη Διεθνή Ταξιδιωτική Έκθεση της Ταϊπέι, η οποία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 11 έως και 14 Νοεμβρίου 2011, σε ειδικό περίπτερο που διέθεσαν οι οργανωτές με τη μεσολάβηση της Πρέσβειρας κας Ελίζαμπεθ Τσου. Η συμμετοχή στη συγκεκριμένη έκθεση ήταν ιδιαίτερης σημασίας καθώς όπως προείπαμε ήταν η πρώτη φορά που προβάλλονταν η Ελλάδα και σε αυτήν την πρώτη εμφάνιση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή της Πέλλας, γενέτειρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το περίπτερο επισκέφτηκαν πολλοί επαγγελματίες του τουρισμού οι οποίοι έδειξαν ενδιαφέρον για συνεργασία ενώ ο κ. Αντιπεριφερειάρχης είχε ιδιαίτερη συνεργασία με επιχειρηματίες που μπορούν να αναλάβουν την προώθηση ποιοτικών προϊόντων της Πέλλας στις αγορές των λεγόμενων αναδυόμενων οικονομιών του Ειρηνικού οι οποίες παρουσιάζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο κος Θεοδωρίδης είχε επαφές με τον Διευθυντή του Γραφείου Πληροφοριών κ. Albert Tsung-chieh Liu, τον κ. James K.J. Lee Διευθυντή του Τμήματος για Ευρωπαϊκά Θέματα, την νέα αντιπρόσωπο της TAIPEI στην Ελλάδα κα Agnes Hwa Yue Chen.