19 Νοε 2011

Το Αγρόκτημα του ΕΘΙΑΓΕ στην Παραλίμνη να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας

Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Επιστολή συνεργασίας απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνο Σκανδαλίδη, με στόχο την αξιοποίηση του Αγροκτήματος του ΕΘΙΑΓΕ στην Παραλίμνη. Στην επιστολή του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρεται στην στρατηγική επιλογή της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για ενίσχυση της κτηνοτροφίας και αξιοποίηση του αγροκτήματος μέσω προγραμματικής σύμβασης για παραγωγικούς αλλά και ερευνητικούς/πειραματικούς σκοπούς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή ζητώ τη συνεργασία σας για την αξιοποίηση του Αγροκτήματος του ΕΘΙΑΓΕ στην Παραλίμνη Γιαννιτσών προς όφελος της τοπικής και εθνικής οικονομίας.

Το Αγρόκτημα του ΕΘΙΑΓΕ εδώ και πολλές δεκαετίες έχει αποτελέσει ένα σημαντικό κέντρο στήριξης της αγροτικής οικονομίας της Μακεδονίας και σε πολλές δημόσιες εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχατε και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε έχει διαφανεί ότι μπορεί να αξιοποιηθεί με βάση ένα σύγχρονο και ρεαλιστικό σχέδιο.

Στρατηγική επιδίωξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας είναι η ένταξη του αγροκτήματος στον παραγωγικό ιστό της τοπικής αγροτικής οικονομίας και η διατήρηση του ερευνητικού χαρακτήρα κάποιων εκτάσεων στις οποίες μπορούν να αναπτυχθούν πειραματικές και καινοτομικές παραγωγές. Στρατηγική επιλογή μας είναι η αλλαγή της σχέσης γεωργίας-κτηνοτροφίας από 7 προς 3 που είναι σήμερα να οδηγηθεί στη σχέση 3 προς 7 υπέρ της κτηνοτροφίας.

Τις προηγούμενες ημέρες το Υπουργείο σας προχώρησε στην τετραετή ενοικίαση 1.500 στρεμμάτων του Αγροκτήματος. Η συγκεκριμένη ενέργεια θεωρούμε ότι είναι εκτός των στόχων της τοπικής κοινωνίας για την αξιοποίηση του Αγροκτήματος και για το λόγο αυτό ζητούμε η υπόλοιπη έκταση να αποτελέσει αντικείμενο διαχείρισης σκοπού.

Ζητούμε την υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας/Π.Ε. Πέλλας στο πλαίσιο της οποίας το επιστημονικό προσωπικό των γεωτεχνικών που διαθέτει η Π.Ε. Πέλλας θα προετοιμάσει ειδικά σχέδια παρεμβάσεων σκοπού για το Αγρόκτημα και με αναμενόμενη θετική επίδραση στο σύνολο της τοπικής αγροτικής οικονομίας.

Στην παρούσα δύσκολη για τη χώρα οικονομική συγκυρία, οι τοπικές δυνάμεις και ειδικότερα οι Οργανισμοί Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης μπορούν να διαδραματίσουν ένα νέο ρόλο, με πρωτοβουλίες και στρατηγικά σχέδια που αφορούν την πραγματική οικονομία.


Αναμένοντας τη θετική ανταπόκρισή σας στο αίτημα μου, εύχομαι καλή επιτυχία στην επίτευξη των στόχων του Υπουργείου σας.

Με εκτίμηση,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας
Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης»