26 Νοε 2011

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ

ΝΕΟ Δ.Σ. ΣΤΟ "ΟΡΑΜΑ"

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή, στις 17 Νοεμβρίου 2011 στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης το μεσημέρι, η Γενική Συνέλευση, σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρίας. Παρόντες στην Γενική Συνέλευση ήταν οι εκπρόσωποι δέκα πέντε φορέων:

1. Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας - κ. Θ. Θεοδωρίδης & Μ. Ζωγράφου
2. Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης Πέλλης & Αλμωπίας - Πάτερ Νικόλαος Δίος
3. Δήμος Έδεσσας - Δ. Γιώγας
4. Δήμος Σκύδρας - Κ. Κερμανίδης
5. Δήμος Αλμωπίας - Δ. Καλδερμτζή
6. Δήμος Πέλλας - Π. Χατζηηλιάδης
7. Δικηγορικός Σύλλογος Έδεσσας - Λ. Γαϊσίδου
8. Ιατρικός Σύλλογος Ν. Πέλλας - Δ. Κάλφας
9. Οδοντιατρικός Σύλλογος Ν Πέλλας – Κ. Φυσικούδη
10. Επιμελητήριο Ν Πέλλας - Α. Σιγάλας
11. Α΄ΕΛΜΕ Ν. Πέλλας - Γ. Λαϊδης
12. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Έδεσσας & Αλμωπίας - Ι. Γκουράνης
13. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Γιαννιτσών - Θ. Ζουρναντίδου
14. Νομαρχιακό Νοσοκομείο Έδεσσας - Κ. Τσουγένη
15. Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ - Κ. Μουσμούτης & Ι. Τόπκα

Οι Φορείς ενημερώθηκαν για τον Νόμο 3966/2011 σύμφωνα με τον οποίο αλλάζει η επωνυμία της εταιρείας σε «Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας» και επεκτείνει την δραστηριότητα στην πρόληψη των εν γένει εξαρτήσεων (διαδίκτυο, τζόγος) με σκοπό την περαιτέρω ισχυροποίηση της προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας.

Ακολούθησε παρουσίαση του Επιστημονικού & Οικονομικού Απολογισμού της 3ης Τριετίας (10.01.2008 - 10.01.2011) και διαλογική συζήτηση σχετικά με τις δυνατότητες των Φορέων να συμβάλλουν ενεργά τόσο στην οικονομική στήριξη όσο και στην ευρύτερη γνωστοποίηση της ύπαρξης και λειτουργίας του Κέντρου.

Επίσης την Τετάρτη στις 23.11.2011 συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Πρόληψης με στόχο την κατανομή αξιωμάτων που έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεοδωρίδης Θεόδωρος με αναπληρώτρια την Νομαρχιακή Σύμβουλο και Διοικητικά Υπεύθυνη του Κ.Π. κα Ζωγράφου Μαρία
Αντιπρόεδρος.: Μητροπολίτης Εδέσσης Πέλλης & Αλμωπίας- κ.κ. Ιωήλ με αναπληρωτή τον Πατέρα Νικόλαο Δίο
Ταμίας: Εκπρόσωπος Δικηγορικού Συλλόγου Ν. Πέλλας κα Γαϊσίδου Λεμονιά
Γραμματέας: Εκπρόσωπος των εργαζομένων του Κέντρου Πρόληψης
Μέλη: 1) Επιμελητήριο Ν. Πέλλας με εκπρόσωπο τον κ. Σιγάλα Αντώνιο, 2) Ιατρικό Σύλλογο Ν. Πέλλας με εκπρόσωπο τον κ. Κάλφα Δημήτριο

Ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε για την στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας στην εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης και την εξακτίνωση των δράσεων.

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Το Κέντρο Πρόληψης ΟΡΑΜΑ έχει μία σημαντική παρουσία στον τομέα της πρόληψης και καταπολέμησης των ναρκωτικών και υλοποιεί πολλές και σημαντικές δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης. Το περιεχόμενο των προγραμμάτων αλλά και οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί είναι καινοτομικές και τις περισσότερες φορές πραγματοποιούνται με ελάχιστα μέσα, χωρίς αυτό να μειώνει τη σημασία που έχει όλοι οι τοπικοί φορείς να στηρίζουμε τη δράση του. Η λειτουργία του αποτελεί πρότυπο για τους οργανισμούς με κοινωνική αποστολή.

Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας αποτελεί τον κύριο μέτοχο του Κέντρου και με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύουμε να διευρύνουμε τη λειτουργία και τον ρόλο που έχει στην τοπική κοινωνία, σύμφωνα με τη νέα κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Κέντρου εμπλουτίζεται με νέες δράσεις στον τομέα της πρόληψης, της αγωγής υγείας και της υποστήριξης κοινωνικών ομάδων που επιθυμούν να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ το προσωπικό του Κέντρου για την προσήλωσή του στην επίτευξη των ετήσιων στόχων και να ευχηθώ στους συναδέλφους στο Διοικητικό Συμβούλιο καλή δύναμη ώστε να επιτύχουμε όλοι μαζί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ


Μετά από 35 χρόνια ευδόκιμης υπηρεσίας στο ελληνικό δημόσιο, αποχωρεί για συνταξιοδότηση ο Διευθυντής Δασών κ. Παναγιώτης Χαλκίδης. Κατά την τελευταία ημέρα της υπηρεσίας του συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη ο οποίος τον ευχαρίστησε για την εποικοδομητική συνεργασία τους και την προσφορά του στη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της περιοχής.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαλκίδης, συνεργαζόμενος άψογα με τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας, συνέβαλλε σημαντικά στη διευθέτηση και επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων του δάσους του Γραμματικού.

Σε δήλωσή του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει: «Με τον κ. Χαλκίδη είχαμε μία άψογη και υποδειγματική συνεργασία με θετικό αποτέλεσμα στην προστασία του δασικού πλούτου της Πέλλας. Είμαι βέβαιος ότι και κατά τη συνταξιοδότησή του θα εξακολουθήσει, με διάφορες ευκαιρίες, να προσφέρει στην Πέλλα την πολύτιμη εμπειρία του, τις γνώσεις και γνωριμίες του στον δημόσιο τομέα. Η Ελλάδα, στην παρούσα κρίσιμη περίοδο, έχει ιδιαίτερη ανάγκη από την αξιοποίηση των έμπειρων στελεχών της και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το πετύχει στο πλαίσιο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Η αντιμετώπιση της κρίσης εξάλλου, απαιτεί μία διαφορετική αντίληψη στη διοίκηση των καταστάσεων και των προβλημάτων».

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ



Έντονη ήταν η παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη τις τελευταίες ημέρες σε εκδηλώσεις εντός και εκτός Περιφερειακής Ενότητας.
Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή (18/11) ο κ. Αντιπεριφερειάρχης παρέλαβε το βραβείο για το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν της Πέλλας το οποίο απέσπασε το πρώτο βραβείο (βραβείο κοινού) στην κατηγορία «καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο» (προορισμός της χρονιάς), στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού διαγωνισμού «Philoxenia Tourism Awards» που πραγματοποιήθηκε ενόψει της διοργάνωσης της 27ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού «Philoxenia» στη Θεσσαλονίκη. Το βραβείο δόθηκε στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο παρουσία των υφυπουργών Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργου Νικητιάδη και Πέτρου Αλιβιζάτου.

Την Κυριακή (20/11) παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις της εκκλησίας της Πολυκάρπης και στη λιτανεία της εικόνας για τα εισόδια της Θεοτόκου. Αργότερα παραβρέθηκε στη γιορτή τσίπουρου που οργανώθηκε στην Πιπεριά.

Τη Δευτέρα, ανήμερα των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης παραβρέθηκε στις επίσημες εκδηλώσεις εορτασμού της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων. Το πρωί πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στο ηρώο της ΙΙας Μηχανοκίνητης Μεραρχίας. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παράθεση δεξίωσης στη Λέσχη της Μεραρχίας.

Σε δήλωσή του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει: «Ο εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου αποκτά ένα συμβολικό περιεχόμενο σήμερα που η Ελλάδα δοκιμάζεται από την οικονομική ύφεση. Ελπίζω και εύχομαι η Παναγία να μας καθοδηγήσει σ’ αυτή τη δύσκολη δοκιμασία που βιώνουμε όλοι μας και ενωμένοι να προχωρήσουμε σε βιώσιμες λύσεις που θα δώσουν και πάλι προοπτική και ελπίδα στις τοπικές κοινωνίες. Στις σημερινές δύσκολες πολιτικο-οικονομικές συνθήκες οι Ένοπλες Δυνάμεις εγγυώνται την ασφάλεια και διατήρηση της εθνικής μας κυριαρχίας. Η πολιτεία αναγνωρίζει και τιμά το έργο και την προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην πατρίδα και, με όλες της τις δυνάμεις, υποστηρίζει την επιχειρησιακή ετοιμότητα του στρατού, αεροπορίας και ναυτικού μας σε μέγιστο επίπεδο».

ΕΥΡΙΠΙΔΕΙΑ 2011

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού υλοποιεί τα «Ευριπίδεια 2011» με θεατρικές και άλλες εκδηλώσεις σε όλη την επικράτεια των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Πρόκειται για υψηλού επιπέδου θεατρικές παραστάσεις όπως αρχαίο, κλασσικό, σύγχρονο θέατρο, θέατρο σκιών, πολυθέαμα για παιδιά. Τέτοιες πρωτοβουλίες προωθούν την θεατρική παιδεία και διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες, παράλληλα, με την αποκέντρωση των εφαρμογών του πολιτισμού.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και οι δράσεις είναι ενταγμένες στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας πραγματοποιούνται οι επόμενες θεατρικές παραστάσεις:
• Πέμπτη 24/11, ώρα 20:00, «Ανδρομάχη» του Ευριπίδη, θέατρο «Αιχμή», αίθουσα Διοικητηρίου Π.Ε. Πέλλας,
• Παρασκευή 9/12, ώρα 19:00, Πολυθέαμα για παιδιά, αίθουσα Δημαρχείου Πέλλας
• Σάββατο 10/12, ώρα 20:00, «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, θέατρο Πολίχνης, θέατρο Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών
• Τετάρτη 28/12, ώρα 19:00, θέατρο σκιών «Τα αινίγματα του γίγαντα», ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, Πνευματικό Κέντρο Κρύας Βρύσης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: « Καλώ όλους τους πολίτες της Πέλλας που αγαπούν το θέατρο να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις των Ευριπιδείων 2011 που πραγματοποιούνται στην περιοχή μας. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις, εκτός από λίγες στιγμές ψυχαγωγίας και ψυχολογικής ξεκούρασης από τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνει η κοινωνία, ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους και προσπαθούν να μυήσουν το κοινό στις τεχνικές του θεάτρου και να περάσουν πολλαπλά μηνύματα. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων κάνουμε την αποκέντρωση πράξη και φέρνουμε τον πολιτισμό σπίτι μας. Από την επιτυχία του θεσμού θα εξαρτηθεί το μέλλον και άλλων, παρόμοιων πρωτοβουλιών στον τομέα του πολιτισμού και της τέχνης».

Παρακάτω παραθέτονται λίγα στοιχεία για τη θεατρική παράσταση «Ανδρομάχη» που θα πραγματοποιηθεί στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, την Πέμπτη στις 20:00 το βράδυ.

ΤΟ ΕΡΓΟ
Η «Ανδρομάχη», μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες, πολιτικές τραγωδίες του Ευριπίδη, η οποία προκάλεσε πλήθος αντικρουόμενων απόψεων από τη μεριά των μελετητών, διδάχτηκε για πρώτη φορά το 420 π.Χ. στην αυλή του Βασιλιά Θαρύπα των Μολοσσών, στην Ήπειρο. Αφορά στη μοίρα της χήρας του Έκτορα Ανδρομάχης, την οποία παίρνει μαζί του στη Φθία ως λάφυρο πολέμου, μετά την πτώση της Τροίας, ο γιός του Αχιλλέα Νεοπτόλεμος και αποκτά μαζί της ένα παιδί. Η νόμιμη σύζυγος του Νεοπτόλεμου Ερμιόνη, κόρη του βασιλιά της Σπάρτης Μενέλαου, συνωμοτεί με τον πατέρα της για την εξόντωση της Ανδρομάχης και του παιδιού της. Τον φόνο εμποδίζει ο βασιλιάς Πηλέας, παππούς του Νεοπτόλεμου και πατέρας του Αχιλλέα, ενώ η θεά Θέτις δίνει την τελική λύση.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Κώστας Πολιτόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολαΐδης
Σκηνικά: Γρηγόρης & Γιώργος Ριζόπουλος
Κοστούμια: Όλγα Σχοινά
Μουσική: Σταμάτης Παπαδάκης
Παίζουν: Φωτεινή Φιλοσόφου, Κώστας Λάσκος, Κλημεντία Πιερράκου, Μαρία Γούλα, Μαρία Δημητρούκα, Δανάη Καλαχώρα, Ζαχαρίας Ρόχας, Γιάννης Νικολαΐδης, Τάσος Πολιτόπουλος, Γιώργος Παπαδημητράκης, Κοραλία Βεργή.

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν της Πέλλας απέσπασε το πρώτο βραβείο (βραβείο κοινού) στην κατηγορία «καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο» (προορισμός της χρονιάς), στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού διαγωνισμού «Philoxenia Tourism Awards» που πραγματοποιήθηκε ενόψει της διοργάνωσης της 27ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού «Philoxenia» στη Θεσσαλονίκη.

Το βραβείο παρέλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής (18/11) στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο παρουσία των υφυπουργών Πολιτισμού και Τουρισμού, κ.Γιώργο Νικητιάδη και κ.Πέτρο Αλιβιζάτο.

Τα συγκεκριμένα βραβεία έχουν σαν στόχο την ανάδειξη των δημοφιλέστερων προορισμών, τους οποίους επιλέγουν οι Έλληνες ταξιδιώτες, ενώ απονέμονται μετά από ανοικτή, διαδικτυακή ψηφοφορία, που διοργάνωσε για 6η χρονιά η HELEXPO.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Είναι μεγάλη τιμή για εμένα που παρέλαβα το βραβείο. Αισθανόμαστε όλοι μεγάλη ικανοποίηση γιατί το συγκεκριμένο βραβείο αντανακλά την αγάπη του κόσμου για το Χιονοδρομικό Κέντρο της Πέλλας. Η βράβευση έρχεται να δικαιώσει τις προσπάθειες των ανθρώπων που στηρίζουν τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου και καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, εργαζόμενοι με ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών με τη μέγιστη ασφάλεια. Πιστεύω ότι δεν είναι μόνο οι απαράμιλλες φυσικές πίστες που διαθέτει το βουνό, σε υψόμετρο πάνω από 2500 μέτρα, αλλά η συνολική εμπειρία που απολαμβάνουν οι επισκέπτες στην περιοχή και στην οποία συμβάλλουν οι κάτοικοι και οι τουριστικές επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής. Στην Πέλλα έχουμε επενδύσει στον εναλλακτικό ποιοτικό τουρισμό και η σημερινή βράβευση μας δίνει το κίνητρο για να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη κ. Διονύση Ψωμιάδη, τα στελέχη των υπηρεσιών, τους κοινωνικούς εταίρους και την τοπική κοινωνία επεξεργαζόμαστε ένα ρεαλιστικό σχέδιο βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης στο οποίο ο ποιοτικός τουρισμός αποτελεί βασική στρατηγική επιλογή» Να αναφέρουμε ότι στην κατηγορία Καλύτερος ορεινός, ή εξοχικός προορισμός ο Παλιός Άγιος Αθανάσιος κατέλαβε την 5η θέση.

19 Νοε 2011

Επίσημες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας

Τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, ανήμερα των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, εορτάζεται σε όλη την επικράτεια η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, σε μήνυμά του αναφέρει: «Τιμούμε τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, τους ένστολους αλλά και το πολιτικό προσωπικό για τις πολύτιμες υπηρεσίες τους προς την πατρίδα. Η διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του στρατού, της αεροπορίας και του ναυτικού μας σε υψηλό επίπεδο αποτελούν προϋπόθεση για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή που είναι αναγκαία για την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης. Στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι σημαντικό οι επενδύσεις στην άμυνα της χώρας, όπως και στην παιδεία και στην υγεία να σχεδιάζονται με τη δέουσα προσοχή ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν έναν πολύπλευρο και σημαντικό ρόλο μέσα από την κοινωνική προσφορά τους και την υποστήριξη στη διατήρηση των “κόκκινων γραμμών” που θέτει η ελληνική εξωτερική πολιτική».

Ακολουθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εορτασμού της Ημέρας Ενόπλων Δυνάμεων, στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας:

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011:

Ώρα 8.00π.μ.: Έπαρση σημαίας στην Πλατεία Ελευθερίας

Ώρα 10.00π.μ.: Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας, με την χοροστασία του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας.

Ώρα 10.30 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας και κατάθεση στεφανιών από:

1. Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας
2. Στρατηγός Διοικητής ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας
3. Δήμαρχος Έδεσσας
4. Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Έδεσσας
5. Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας
6. Διοικητής Διεύθυνσης Πυροσβεστικής Πέλλας
7. Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού Έδεσσας
8. Σύνδεσμος Απόστρατων Σωμάτων Ασφαλείας
9. Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών
10. Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Εδέσσης, Αλμωπίας Ν. Πέλλας
11. Σύνδεσμος Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου
12. Σύνδεσμος Τραυματιών Πολεμιστών Οπλιτών Ν. Πέλλας
13. Εθνική Αντίσταση Ν. Πέλλας (ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ)
14. Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Νέων
15. Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Ν. Πέλλας
16. Ένωση Παλαιών Προσκόπων
17. Πρόεδροι άλλων Οργανώσεων, Συλλόγων, Σωματείων

Σιγή ενός λεπτού

Εθνικός ύμνος

Μετά την λήξη της τελετής θα παρατεθεί δεξίωση στη Λέσχη της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας.

Ώρα 5.00μ.μ.: Υποστολή της σημαίας

Επίσης, ορίζονται:

Α) Γενικός σημαιοστολισμός από της 8ης πρωινής ώρας μέχρι και της δύσεως του ηλίου της 21ης Νοεμβρίου 2011.

Β) Φωταγώγηση όλων των δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 21ης Νοεμβρίου 2011.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΣΕ ΚΑΝΑΔΑ, ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΙΒΑΝ





Ιδιαίτερα εποικοδομητικό μπορεί να χαρακτηριστεί το ταξίδι του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη σε Καναδά, Αμερική και Ταιβάν, μετά από επίσημη πρόσκληση που του απεύθυναν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νομού Πέλλας «Μέγας Αλέξανδρος» στο Τορόντο, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νομού Πέλλας «ENOSIS» και η Πρέσβειρα της Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στην Ελλάδα αντίστοιχα. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης μίλησε στην Ελληνική Ομογένεια του Τορόντο σε ειδική συγκέντρωση που διοργάνωσε η Ποντιακή Οργάνωση του Καναδά και είχε επαφές και συναντήσεις για την προώθηση του πολιτισμού, του τουρισμού και επιχειρηματικών συνεργασιών. Ιδιαίτερα εγκάρδια ήταν η υποδοχή που του επιφύλαξε ο Γενικός Πρόξενος κ. Δημήτρης Αζεμόπουλος ο οποίος παραβρέθηκε επίσης στην εκδήλωση. Επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης παραβρέθηκε στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Νομού Πέλλας “Μέγας Αλέξανδρος” για τον εορτασμό της επετείου της Απελευθέρωσης του Νομού. Κατά την παραμονή του στον Καναδά ο κ. Θεοδωρίδης δρομολόγησε τη συνεργασία μεταξύ πολιτιστικών συλλόγων Ελλάδας και Καναδά για την ανταλλαγή εμπειριών και επισκέψεων στο πλαίσιο διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων με ευρύ και σύγχρονο περιεχόμενο. Ακόμη, προώθησε τη δυνατότητα φιλοξενίας νέων της ομογένειας σε κατασκηνώσεις στη Μακεδονία το καλοκαίρι. Στον τομέα του εμπορίου είχε συνεργασία για τη δημιουργία ενός καναλιού εξαγωγής τοπικών προϊόντων ποιότητας στην πολυπολιτισμική πόλη του Τορόντο κι άλλες περιοχές του Καναδά.

Επίσης είχε συνάντηση και με την Προξενικό υπάλληλο του Γραφείου Εκπαίδευσης κα Καραγρηγορίου Ευστρατία και τον Σύμβουλο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων κο Χρήστο Γρίμπα για την προώθηση καινοτόμων ενεργειών και προϊόντων. (Πρόσθετο φωτογραφικό υλικό http://www.grconsulate.com/isto/el/Activities-2011.html)

Επίσης είχε ιδιαίτερη συνεργασία με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Νομού Πέλλας Τορόντο «Μέγας Αλέξανδρος» κ. Γιώργο Κουτρουμπέλη, τον Γραμματέα του Συλλόγου κ. Αρχιτεκτονίδη Βασίλη, την Αντιπρόεδρο της Παμμακεδονικής Ένωσης κα Τερέζα Νικολοπούλο και τον Αντιπρόεδρο της Ποντιακής Λέσχης του Τορόντο κ. Μιχάλη Μουρατίδη.

Επιπροσθέτως, ο κ. Θεοδωρίδης είχε επαφές με τον Πρόεδρο και τα μέλη της ελληνικής κοινότητας του Τορόντο. Στη συνομιλία που είχαν, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αφουγκράστηκε την αγωνία τους για τις πρωτόγνωρες δυσκολίες που διανύει η Πατρίδα. Ακόμη, αμφότεροι τόνισαν την ανάγκη για καλύτερη επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων ώστε να τεθούν πραγματικοί, επιτεύξιμοι στόχοι που μέσα από αγαστή συνεργασία να κριθούν προσοδοφόροι. Συγκεκριμένα, να συμβάλλουν στην προβολή της παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πέλλας, να συνδράμουν στην ώθηση της επισκεψιμότητας των πολλών τουριστικών προορισμών της περιοχής μας, από Καναδούς και όχι μόνο πολίτες, έτσι ώστε να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία της Πέλλας και την εμπιστοσύνη στα γνήσια ελληνικά προϊόντα μέσου μιας διοργάνωση «Μακεδονικής Εβδομάδας» σε ετήσια βάση όπου θα εκτίθενται και προωθούνται ελληνικά προϊόντα.

Εντωμεταξύ, καθ’ οδόν για τον Καναδά, ο κ. Θεοδωρίδης, στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, συναντήθηκε με εκπροσώπους Ποντιακών κι άλλων Πολιτιστικών Συλλόγων της Ελληνικής Ομογένειας. Συζήτησε μαζί τους τη δυνατότητα και τις προοπτικές ενεργοποίησης της Ελληνικής ομογένειας για παροχή βοήθειας και υποστήριξη της χώρας στην παρούσα δύσκολη συγκυρία.

Στην Ταιβάν η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και η Ελλάδα γενικότερα συμμετείχε για πρώτη φορά στη Διεθνή Ταξιδιωτική Έκθεση της Ταϊπέι, η οποία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 11 έως και 14 Νοεμβρίου 2011, σε ειδικό περίπτερο που διέθεσαν οι οργανωτές με τη μεσολάβηση της Πρέσβειρας κας Ελίζαμπεθ Τσου. Η συμμετοχή στη συγκεκριμένη έκθεση ήταν ιδιαίτερης σημασίας καθώς όπως προείπαμε ήταν η πρώτη φορά που προβάλλονταν η Ελλάδα και σε αυτήν την πρώτη εμφάνιση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή της Πέλλας, γενέτειρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το περίπτερο επισκέφτηκαν πολλοί επαγγελματίες του τουρισμού οι οποίοι έδειξαν ενδιαφέρον για συνεργασία ενώ ο κ. Αντιπεριφερειάρχης είχε ιδιαίτερη συνεργασία με επιχειρηματίες που μπορούν να αναλάβουν την προώθηση ποιοτικών προϊόντων της Πέλλας στις αγορές των λεγόμενων αναδυόμενων οικονομιών του Ειρηνικού οι οποίες παρουσιάζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο κος Θεοδωρίδης είχε επαφές με τον Διευθυντή του Γραφείου Πληροφοριών κ. Albert Tsung-chieh Liu, τον κ. James K.J. Lee Διευθυντή του Τμήματος για Ευρωπαϊκά Θέματα, την νέα αντιπρόσωπο της TAIPEI στην Ελλάδα κα Agnes Hwa Yue Chen.

Διεκδίκηση ακινήτων που ανήκουν στο δημόσιο από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη

Ακίνητα που ανήκουν στο δημόσιο και μπορούν να αξιοποιηθούν με στόχο την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, διεκδικεί ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης.
Συγκεκριμένα, με έγγραφό του προς την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου ζητά την παραχώρηση της χρήσης δύο διαμερισμάτων που βρίσκονται στην Έδεσσα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση υπηρεσιών της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας, καθώς επίσης και για τη φιλοξενία επίσημων προσκεκλημένων.

Με δεύτερη επιστολή του προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ζητά την παραχώρηση κτιριακών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στο πρώην στρατόπεδο «Καψάλη», καθώς επίσης και το ισόγειο της Λέσχης Αξιωματικών στον Πεζόδρομο των Γιαννιτσών. Τα κτίρια τα οποία σήμερα είναι ανενεργά, μπορούν να στεγάσουν Τμήματα της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κι άλλες υπηρεσίες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας που σήμερα στεγάζονται σε ενοικιαζόμενους χώρους στην πόλη των Γιαννιτσών.

Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει: «Σήμερα που η χώρα δοκιμάζεται από την δημοσιονομική κρίση, είναι σημαντικό να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες και να αξιοποιήσουμε με τον πλέον ορθολογικό και οικονομικό τρόπο τη δημόσια περιουσία. Μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει να μειώσουμε σημαντικά τα έξοδα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας από ενοίκια και επικοινωνίες. Μάλιστα, με καλύτερη οργάνωση, προσπαθούμε να βελτιώνουμε συνεχώς το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΑΙΒΑΝ




* Σημαντική η παρουσία του περιπτέρου της Π.Ε. Πέλλας και του Δήμου Έδεσσας.
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της International Tourist Fair 2011 στην Ταϊβαν χθες 11/11/2011 και ώρα Ελλάδος 4:30 π.μ. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Παγκόσμιας αυτής έκθεσης Τουρισμού συμμετέχει και η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Ε. Πέλλας) και ο Δήμος Έδεσσας. Ως γνωστόν επίσημη επίσκεψη στην Ταϊβάν πραγματοποιεί τις ημέρες αυτές ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, μετά από πρόσκληση που του απεύθυνε η Πρέσβης της Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στην Ελλάδα κα. Elizabeth Y. F. Chu.

Ο κ. Θεοδωρίδης μαζί με τον Δήμαρχο Έδεσσας κ. Δημήτριο Γιάννου, τον Πρόεδρο της Δημοτικης Κοινότητας Έδεσσας κ. Αναστάσιο Δίου,καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής θα έχουνε σαν πρώτο στόχο την προβολή της Πέλλας και της Έδεσσας καθώς επίσης να αναδείξουνε τουριστικά ενδιαφέροντα της Πέλλας κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Ταξιδιωτικής Εκθέσεως της Ταϊπέι, η οποία πραγματοποιείται από 11 έως και 14 Νοεμβρίου. Η κα Πρέσβειρα μεσολάβησε ώστε η Ταιβάν να διαθέσει δωρεάν ένα περίπτερο για την αντιπροσωπεία από την περιοχή μας στην Έκθεση η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς συνεργασιών, καθώς απευθύνεται στις απομακρυσμένες αγορές της Ασίας και χώρες των λεγόμενων αναδυόμενων οικονομιών του Ειρηνικού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Ήταν μία σημαντική ημέρα για την Ελλάδα, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας με την παρουσία μας αυτή . Για πρώτη φορά σε αυτή την παγκόσμια έκθεση. Με τα λιγοστά μέσα και πόρους που διαθέταμε πραγματοποιήσαμε μια πολύ καλή παρουσία που αντιμετωπίστηκε θετικά από τους επισκέπτες με πολύ καλή επισκεψημότητα. Προβάλαμε την Πέλλα τον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μέγας Αλέξανδρος και την σύγχρονη Πέλλα ως τουριστικό προορισμό. Ευελπιστούμε και σε επόμενες παρουσίες για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε τουρίστες, αλλά γιατί όχι και πιθανούς επενδυτές ή συνεργάτες. Σε όλες τις περιπτώσεις αξίζουνε συγχαρητήρια στα παιδιά της αποστολής γιατί πραγματικά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να βγει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. ».

Αυτοψία της πορείας υλοποίησης του δρόμου «Άγρας-Βρυττά» από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη

Την πορεία υλοποίησης του έργου «βελτίωση τμήματος Άγρα-Βρυττών της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Έδεσσας-Φλώρινας-ΠΔΓΜ» επέβλεψε με επιτόπια επίσκεψή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης τις προηγούμενες ημέρες. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης είχε συνεργασία με τον Ανάδοχο του έργου, τους επιβλέποντες μηχανικούς της αρμόδιας Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας και τα τεχνικά συνεργεία και επίβλεψε την τήρηση των τεχνικών προδιαγραφών υλοποίησης.

Μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το 50% του έργου ενώ είναι ήδη έτοιμα τα πρώτα 4 χλμ. (σε σύνολο 6,8χλμ.), από την στροφή του Τσάρα μέχρι τη διασταύρωση για τα Βρυττά. Ο δρόμος που κατασκευάζεται έχει πλάτος 11 μέτρων, παρακάμπτει όλες τις δύσκολες και επικίνδυνες στροφές και έχει υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 7,5 εκατομμ. ευρώ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Το έργο ολοκληρώνεται με γρήγορους ρυθμούς και ελπίζω σύντομα να δοθεί στην κυκλοφορία. Ο συγκεκριμένος δρόμος παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες για τους οδηγούς, λόγω των πολλών στροφών αλλά και του παγετού και της χιονόπτωσης κατά τους χειμερινούς μήνες. Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στην απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου από την οποία εξαρτάται και η γρήγορη αποπεράτωσή του. Η χρηματοδότηση προέρχεται από τις Δημόσιες Επενδύσεις».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ




Το περασμένο Σάββατο, 5/11, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης παραβρέθηκε στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Νομού Πέλλας “Μέγας Αλέξανδρος” για τον εορτασμό της επετείου της Απελευθέρωσης του Νομού, στο Τορόντο του Καναδά. Ο κ. Θεοδωρίδης συμμετείχε στην χοροεσπερίδα μετά από πρόσκληση που του απηύθηνε σύσσωμο το Δ.Σ. του Συλλόγου. Αρχικά, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αφού ευχαρίστησε τον Σύλλογο για την τιμή που του έκανε να τον προσκαλέσει στην εκδήλωση εκφράστηκε με τα πιο θερμά λόγια για το έργο που παράγει και προσφέρει ο Σύλλογος ώστε να μείνει αναμμένη η φλόγα του Ελληνισμού στη μακρινή χώρα του Καναδά. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση, δημοσιονομική και κοινωνική, που βιώνει η Ελλάδα αυτή την περίοδο και προέτρεψε τους απανταχού Ομογενείς να μείνουν ενωμένοι ώστε να ξανακερδίσει η Πατρίδα τη χαμένη της αίγλη.

Επιπλέον, εξήρε τις σημαντικές δράσεις των Ομογενειακών Οργανώσεων, τονίζοντας ότι, με τη νέα διοικητική δομή και τον σημαντικό ρόλο των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων, οι συνεργασίες σε διεθνες και ευρωπαϊκό επίπεδο θα βοηθήσουν την τοπική και την εθνική οικονομία να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρίδης, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας επεξεργάζεται ένα ρεαλιστικό σχέδιο στρατηγικής, αειφόρου ανάπτυξης με έμφαση στην ποιότητα και έπειτα στην πιστοποίηση των παραγόμενων προϊόντων της ευρύτερης περιοχής της Πέλλας με στόχο την εξωστρέφεια της τοπικής και στο σύνολο της, της ελληνικής οικονομίας. Στην κατεύθυνση αυτή η συμβολή του Απόδημου Ελληνισμού με συνέργειες υψηλής ωφέλειας στον εμπορικό κυρίως τομέα είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Οι κοινές πρωτοβουλίες θα μετενσαρκωθούν σε μετρήσιμα αποτελέσματα μέσα απο καλύτερη και συχνότερη επικοινωνία με τους Έλληνες της Ομογένειας. Άλλωστε ο Αντιπεριφερειάρχης σημείωσε την ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογικών δομών μέδω του διαδικτύου για την επίτευξη των κοινών στόχων.

Στο πλαίσιο της παραμονής του στην πόλη του Τορόντο ο κ. Θεοδωρίδης συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρόξενο στο Τορόντο κ. Αζεμόπουλος Δημήτριος με τον οποίο συζήτησε τα περιθώρια πολυεπίπεδης συνεργασίας μεταξύ Καναδά και Πέλλας με σκοπό επιχειρηματικές συμφωνίες που θα δώσουν νέα πνοή στην πραγματική οικονομία της περιοχής της Πέλλας. Επίσης είχε συνάντηση και με την Προξενικό υπάλληλο του Γραφείου Εκπαίδευσης κα Καραγρηγορίου Ευστρατία και τον Σύμβουλο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων κο Χρήστο Γρίμπα. (Πρόσθετο φωτογραφικό υλικό http://www.grconsulate.com/isto/el/Activities-2011.html)

Επίσης είχε ιδιαίτερη συνεργασία με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Νομού Πέλλας Τορόντο «Μέγας Αλέξανδρος» κ. Γιώργο Κουτρουμπέλη, τον Γραμματέα του Συλλόγου κ. Αρχιτεκτονίδη Βασίλη, την Αντιπρόεδρο της Παμμακεδονικής Ένωσης κα Τερέζα Νικολοπούλο και τον Αντιπρόεδρο της Ποντιακής Λέσχης του Τορόντο κ. Μιχάλη Μουρατίδη.

Επιπροσθέτως, ο κ. Θεοδωρίδης είχε επαφές με τον Πρόεδρο και τα μέλη της ελληνικής κοινότητας του Τορόντο. Στη συνομιλία που είχαν, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αφουγκράστηκε την αγωνία τους για τις πρωτόγνορες δυσκολίες που διανύει η Πατρίδα. Ακόμη, αμφότεροι τόνισαν την ανάγκη για καλύτερη επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων ώστε να τεθούν πραγματικοί, επιτεύξιμοι στόχοι που μέσα απο αγαστή συνεργασία να κριθούν προσοδοφόροι. Συγκεκριμένα, να συμβάλλουν στην προβολή της παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πέλλας, να συνδράμουν στην ώθηση της επισκεψιμότητας των πολλών τουριστικών προορισμών της περιοχής μας, απο Καναδούς και όχι μόνο πολίτες, έτσι ώστε να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία της Πέλλας και την εμπιστοσύνη στα γνήσια ελληνικά προϊόντα.

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ευχαρίστησε τα μέλη της κοινότητας για τον αγώνα που δίνουν απο την πλευρά τους για να βγεί η Ελλάδα απο το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει, ευχήθηκε καλή επιτυχία στα μελλοντικά τους σχέδια και προσκάλεσε αντιπροσωπεία της οργάνωσης στην Πέλλα.

Διάρρηξη στο Κέντρο Εξέτασης Υποψήφιων Οδηγών στην Κρύα Βρύση

Διάρρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (4/11) στο Κέντρο Εξέτασης Υποψήφιων Οδηγών στην Κρύα Βρύση. Άγνωστοι εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις και παραβίασαν τρεις πόρτες ασφαλείας χωρίς όμως να αφαιρέσουν κάτι από το εσωτερικό των κτιρίων. Η διαδικασία προμήθειας του εξοπλισμού δεν έχει ολοκληρωθεί.

Τις προσεχείς ημέρες πρόκειται να τοποθετηθούν προηγμένα συστήματα ασφαλείας. Το νέο Κέντρο Εξέτασης και Εκπαίδευσης Υποψήφιων Οδηγών (πίστα) έχει κατασκευαστεί με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές για την εξέταση οδηγών αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και τετρακύκλων. Πρόκειται για ένα πρότυπο έργο, σύγχρονων προδιαγραφών και υψηλής λειτουργικότητας που η κατασκευή του κόστισε 1,3 εκατομ. ευρώ. Σε όλη την Ελλάδα έχουν κατασκευαστεί μόνο έξι μέχρι στιγμής, στις περιοχές Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Δράμας και Πέλλας. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας πρόκειται να αξιοποιήσει πλήρως τις εγκαταστάσεις με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας, ασφάλειας και διαφάνειας στις διαδικασίες εξέτασης των υποψήφιων οδηγών.

Το Αγρόκτημα του ΕΘΙΑΓΕ στην Παραλίμνη να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας

Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Επιστολή συνεργασίας απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνο Σκανδαλίδη, με στόχο την αξιοποίηση του Αγροκτήματος του ΕΘΙΑΓΕ στην Παραλίμνη. Στην επιστολή του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρεται στην στρατηγική επιλογή της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για ενίσχυση της κτηνοτροφίας και αξιοποίηση του αγροκτήματος μέσω προγραμματικής σύμβασης για παραγωγικούς αλλά και ερευνητικούς/πειραματικούς σκοπούς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή ζητώ τη συνεργασία σας για την αξιοποίηση του Αγροκτήματος του ΕΘΙΑΓΕ στην Παραλίμνη Γιαννιτσών προς όφελος της τοπικής και εθνικής οικονομίας.

Το Αγρόκτημα του ΕΘΙΑΓΕ εδώ και πολλές δεκαετίες έχει αποτελέσει ένα σημαντικό κέντρο στήριξης της αγροτικής οικονομίας της Μακεδονίας και σε πολλές δημόσιες εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχατε και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε έχει διαφανεί ότι μπορεί να αξιοποιηθεί με βάση ένα σύγχρονο και ρεαλιστικό σχέδιο.

Στρατηγική επιδίωξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας είναι η ένταξη του αγροκτήματος στον παραγωγικό ιστό της τοπικής αγροτικής οικονομίας και η διατήρηση του ερευνητικού χαρακτήρα κάποιων εκτάσεων στις οποίες μπορούν να αναπτυχθούν πειραματικές και καινοτομικές παραγωγές. Στρατηγική επιλογή μας είναι η αλλαγή της σχέσης γεωργίας-κτηνοτροφίας από 7 προς 3 που είναι σήμερα να οδηγηθεί στη σχέση 3 προς 7 υπέρ της κτηνοτροφίας.

Τις προηγούμενες ημέρες το Υπουργείο σας προχώρησε στην τετραετή ενοικίαση 1.500 στρεμμάτων του Αγροκτήματος. Η συγκεκριμένη ενέργεια θεωρούμε ότι είναι εκτός των στόχων της τοπικής κοινωνίας για την αξιοποίηση του Αγροκτήματος και για το λόγο αυτό ζητούμε η υπόλοιπη έκταση να αποτελέσει αντικείμενο διαχείρισης σκοπού.

Ζητούμε την υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας/Π.Ε. Πέλλας στο πλαίσιο της οποίας το επιστημονικό προσωπικό των γεωτεχνικών που διαθέτει η Π.Ε. Πέλλας θα προετοιμάσει ειδικά σχέδια παρεμβάσεων σκοπού για το Αγρόκτημα και με αναμενόμενη θετική επίδραση στο σύνολο της τοπικής αγροτικής οικονομίας.

Στην παρούσα δύσκολη για τη χώρα οικονομική συγκυρία, οι τοπικές δυνάμεις και ειδικότερα οι Οργανισμοί Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης μπορούν να διαδραματίσουν ένα νέο ρόλο, με πρωτοβουλίες και στρατηγικά σχέδια που αφορούν την πραγματική οικονομία.


Αναμένοντας τη θετική ανταπόκρισή σας στο αίτημα μου, εύχομαι καλή επιτυχία στην επίτευξη των στόχων του Υπουργείου σας.

Με εκτίμηση,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας
Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης»

Το παρόν και το μέλλον του παραδοσιακού οικισμού του Αγίου Αθανασίου

Το παρόν και το μέλλον του παραδοσιακού οικισμού του Αγίου Αθανασίου βρέθηκε στο επίκεντρο διευρυμένης συνάντησης η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή (30/10) στο χωριό.
Την πρωτοβουλία ανέλαβε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον Οικιστικό Σύλλογο Πολιτισμού και Προστασίας Παραδοσιακότητας του Παλαιού Αγίου Αθανασίου. Παρόντες ήταν ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης κ. Διονύσης Ψωμιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αλκιβιάδης Νουσηκύρου, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Τάκης Γιάννου, ο Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Βερυκούκης, οικιστές, επαγγελματίες, εκπρόσωποι φορέων και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Αν. Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε έργα που προωθεί η Περιφέρεια και αφορούν τις υποδομές και την ανάπτυξη του Παραδοσιακού οικισμού στα οποία συμπεριλαμβάνονται γήπεδα ποδοσφαίρου, γεωτρήσεις και δίκτυα υδροδότησης, η ασφαλτόστρωση της περιφερειακής οδού και η ασφαλτόστρωση των κεντρικών καθέτων οδών. Επίσης, συζητήθηκε η προοπτική αξιοποίησης εγκαταλειμμένων κτιρίων της Πρόνοιας στην Κεντρική Πλατεία και του παλαιού σχολείου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αθλητικοί και πολιτιστικοί χώροι.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις του διαγωνισμού παραχώρησης των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου σε επιχειρηματίες που διαθέτουν τουριστική εμπειρία. Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νουσηκύρου αναφέρθηκε στην ειλημένη βούληση της Περιφέρειας για δημιουργία Αθλητικού Κέντρου στον Π. Άγιο Αθανάσιο με προοπτική σύνδεσής του με τον Άγιο Κοσμά της Εθνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας όπου προπονούνται οι Εθνικές Ομάδες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη του παραδοσιακού οικισμού του Αγίου Αθανασίου καθώς αποτελεί έναν δημοφιλή πόλο τουριστικής έλξης το χειμώνα και με κατάλληλες παρεμβάσεις για όλο το έτος. Η προσπάθεια που γίνεται στην περιοχή είναι πραγματικά πρωτοποριακή και αξίζει τη στήριξη όλων μας. Ο οικισμός έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του και η παροχή υπηρεσιών είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Η θετική εξέλιξη που είχαμε με την παραχώρηση των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού ανοίγει πλέον το δρόμο για μία καλή χειμερινή σαιζόν για τον τουρισμό στην περιοχή».

Προτεραιότητά μας η Αντιπλημμυρική Θωράκιση της Αλμωπίας

Αγιασμός του έργου διευθέτησης του χειμάρρου της Πολυκάρπης
Πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός του έργου διευθέτησης της κοίτης του χειμάρρου Πολυκάρπης του Δήμου Αλμωπίας, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ. Ο Αγιασμός πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη, του Δημάρχου Αλμωπίας κ. Δημήτρη Πασσόη, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας κ. Κ. Σοφιανού, στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Πέλλας, εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων και πλήθους κόσμου. Η τελετή έγινε από τον ιερέα της Τοπικής Κοινότητας κ. Κωνσταντίνο Χοροζάνη.

Η κατασκευή του έργου που γίνεται από την Π.Ε. Πέλλας, περιλαμβάνει εκσκαφές, επιχώσεις με αμμοχάλικα και αδρανή υλικά, καθαρισμούς από την αυτοφυή βλάστηση και φερτά υλικά, κατασκευή φατνών από λιθοπληρούμενα συρματοκιβώτια, τοίχους αντιστήριξης πρανών, επένδυση της κοίτης με οπλισμένο σκυρόδεμα, κ.ά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης, με την ευκαιρία, μίλησε στους παρισταμένους για το συνολικό σχεδιασμό Αντιπλημμυρικής Προστασίας που επεξεργάζεται και υλοποιεί η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας. Στο συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνονται σημαντικά έργα τα οποία κατασκευάζονται ήδη στις περιοχές της Αψάλου, στο Τσιναρλί και στο Μουσείο της Πέλλας. Άλλα έργα που βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης αφορούν τις περιοχές Όρμας, Λουτρακίου και Προμάχων. Όπως τόνισε, η πολιτική προστασία αποτελεί σημαντική προτεραιότητα στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα της Π.Ε. Πέλλας.

Στόχος των συγκεκριμένων έργων είναι η αντιπλημμυρική προστασία των παρακείμενων οικισμών, εγκαταστάσεων και καλλιεργούμενων εκτάσεων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, καθώς σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων δημιουργούνται προβλήματα πλημμυρών λόγω της ακανόνιστης και αδιαμόρφωτης κοίτης των ρεμάτων.

Επικείμενη διακοπή λειτουργίας του Τοπικού Καταστήματος των ΕΛΤΑ στην Καρυώτισσα Πέλλας

Αναφορικά με την επικείμενη διακοπή λειτουργίας του Τοπικού Καταστήματος των ΕΛΤΑ Καρυώτισσας και επειδή θεωρούμε ότι τα «Ελληνικά Ταχυδρομεία», εξακολουθούν να έχουν ως κύρια αποστολή τους την παροχή αξιόπιστων και ποιοτικών υπηρεσιών προς ΟΛΟΥΣ τους έλληνες πολίτες, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα εξής:
• Είμαστε εντελώς αντίθετοι στη λήψη γρήγορων και ανορθολογικών αποφάσεων οι οποίες λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη αντικειμενικά και τεκμηριωμένα στοιχεία από την τοπική πραγματικότητα.

• Είμαστε αντίθετοι στην περαιτέρω υποβάθμιση της Πέλλας και στον εμπαιγμό των κατοίκων που βλέπουν τη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη να αποτελεί το πρόσχημα για την αποδόμηση της επαρχίας σε όλα τα επίπεδα.

• Η διακοπή λειτουργίας του συγκεκριμένου καταστήματος θα δημιουργήσει προβλήματα στην εξυπηρέτηση ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, αναγκάζοντας τους πολίτες καθημερινά να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις, τη στιγμή που το κατάστημα εξυπηρετεί τους αγρότες της περιοχής των οποίων το εισόδημα έχει συρρικνωθεί το τελευταίο διάστημα.

• Το μεγαλύτερο μέρος των συγκεκριμένων πολιτών θα απευθυνθεί σε άλλες εταιρίες για την εξυπηρέτησή του, γεγονός που μακροπρόθεσμα θα βλάψει την επιχειρηματική βιωσιμότητα των ΕΛΤΑ.


Επειδή αναγνωρίζουμε τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ ως μία εθνική επιχείρηση, πολύ αξιόπιστη, με πολύ αξιόλογα αποτελέσματα και νοιαζόμαστε για την επιχειρηματική του βιωσιμότητα και την μελλοντική του ανάπτυξη, σας καλούμε, πριν από την οποιαδήποτε απόφαση, να πραγματοποιήσετε ενδελεχή έρευνα και ανάλυση κόστους-οφέλους για τα ΕΛΤΑ αλλά και τους πελάτες της επιχείρησης.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία και ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στα επιχειρησιακά σας σχέδια.

Με εκτίμηση,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας
Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης

Τιμήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας η Δρ. Αν. Παπαδοπούλου Η Π.Ε. Πέλλας υποδέχθηκε την κα. Elizabeth Chu





Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, χθές στην Έδεσσα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου «Ξενία» η εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Στην εκδήλωση αυτή ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης βράβευσε τη Δρ. Αναστασία Παπαδοπούλου, η οποία αναδείχθηκε «καλύτερη νέα ερευνήτρια για το 2011», στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Κυτταρικής Εταιρείας για την έρευνά της σχετικά με τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Ταυτόχρονα, η Π.Ε Πέλλας υποδέχθηκε την επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Πρεσβείας της Ταϊπέι στην Ελλάδα κα. Elizabeth Υ.F. Chu η οποία και δώρισε εξοπλισμό σε φορείς της Π.Ε. Πέλλας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές της Π.Ε. Πέλλας κ.κ. Γιουματζίδης Βασίλης, Θεοδωρίδης Ηλίας, η κα. Τζάκρη Θεοδώρα, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Γιάννου, ο Ταξίαρχος κ. Γεωργίου, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο Διοικητής Τμήματος Ασφαλείας Έδεσσας , εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Ιωήλ. και η περιφερειακή σύμβουλος κα Ζωγράφου-Τσαντάκη Μαρία. Σημαντικό ρόλο στην άρτια οργάνωση και ροή της εκδήλωσης έπαιξε η παρουσία του στελέχους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, κας Ειρήνης Σκουλή, η οποία βοήθησε σημαντικά στις μεταφράσεις και στο επικοινωνιακό κομμάτι.

Στο σύντομο χαιρετισμό της η κα. Πρέσβειρα, αφού ευχαρίστησε τον κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη για την υποδοχή και τη φιλοξενία, δήλωσε πως αισθάνεται πολίτης της Πέλλας και ότι είναι πολύ σημαντικοί οι δεσμοί φιλίας που τη συνδέουν με την τοπική κοινωνία και τις τοπικές αρχές. Κάτι που δείχνει τη μεγάλη εκτίμηση που τρέφει η κα. Chu για την Πέλλα και τους ανθρώπους της είναι , το γεγονός ότι προέβη στη δωρεά φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, σε φορείς της Πέλλας ώστε να συνδράμει με τη σειρά της στο δύσκολο και σημαντικό έργο που προσφέρουν. Οι ηλεκτρονικές συσκευές είναι τεχνολογίας της Taiwan η οποία χαρακτηρίζεται τεχνολογία αιχμής με πολλές και σύγχρονες δυνατότητες. Οι αποδέκτες της κίνησης αυτής ήταν: η σχολική επιτροπή Α΄ βάθμιας εκπαίδευσης Έδεσσας, η σχολική επιτροπή Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης Έδεσσας, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ο Πολιτιστικός-Ψυχαγωγικός Σύλλογος Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών, το Εδεσσαϊκό Θέατρο, το Δημοτικό Σχολείο Ζέρβης, ο Πολιτιστικός-Λαογραφικός Όμιλος Αριδαίας και Περιχώρων «Ακρίτες Αλμωπίας», ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Έδεσσας και Περιχώρων και ο Μορφωτικός Σύλλογος Προμάχων Αλμωπίας «Οι Πρόμαχοι». Επίσης, η Πρέσβειρα δώρισε έναν φορητό Η/Υ στο έτερο τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης, τη Δρ. Παπαδοπούλου.

Επιπλέον, η κα. Πρέσβειρα δήλωσε ότι τρέφει μεγάλο θαυμασμό για το Μέγα Αλέξανδρο και πως προσπάθησε να κάνει πραγματικότητα το όνειρό της που είναι μια έκθεση αφιερωμένη στον Έλληνα Στρατηλάτη και στην Πέλλα στην Ταϊπέι, δράση που όμως δεν προχώρησε λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων. Άλλωστε, προσκάλεσε τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας , το Δήμαρχο Έδεσσας και την κα. Σκουλή στη Διεθνή Ταξιδιωτική Έκθεση της Ταϊπέι, η οποία λαμβάνει χώρα από 11 μέχρι 14 Νοεμβρίου 2011, με σκοπό την προβολή των τουριστικών προορισμών και αξιοθέατων της πόλης της Έδεσσας.

Ο κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στη σημαντική πρωτοβουλία της κας Chu να επιλέξει την Πέλλα και να παρέχει δωρεάν τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, πράξη που καταδεικνύει ότι οι δύο περιοχές, Πέλλα και Ταϊπέι έχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στον εμπορικό-οικονομικό και πολιτισμικό τομέα αντίστοιχα.

Στην επιτυχημένη, με μεγάλη συμμετοχή αλλά σεμνή τελετή, η τιμώμενη Δρ. Αναστασία Παπαδοπούλου, αφού ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη και όλους τους παραβρισκόμενους για τη βράβευση, δήλωσε ότι τέτοιες στιγμές είναι που δίνουν μεγαλύτερη ώθηση σε μια νέα επιστήμονα να συνεχίσει το δύσκολο έργο της.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θ. Θεοδωρίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαι πολύ χαρούμενος και συγκινημένος ταυτόχρονα διότι θεωρώ την Δρ. Παπαδοπούλου δικό μου παιδί. Εκτός από συντοπίτισσά μου έδειξε ότι είναι και μια πολύ αξιόλογη επιστήμων η οποία έκανε υπερήφανους τους δικούς της ανθρώπους, τον τόπο καταγωγής της, τη χώρα μας και όλους τους Έλληνες. Παράλληλα άνοιξε νέους δρόμους για την επιτυχή αντιμετώπιση μιας νόσου η οποία ταλαιπωρεί πάρα πολλούς ανθρώπους. Εύχομαι καλή δύναμη, καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο της και ευελπιστώ πως η Αναστασία θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους νέους».

Επιπροσθέτως δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας που υποδέχεται την Πρέσβειρα της Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία μακρινή χώρα η οποία ανήκει στις λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες και διαγράφονται εξαιρετικές προοπτικές συνεργασίας σε παραγωγικούς τομείς και επενδύσεις κοινού ενδιαφέροντος. Επιλέξαμε την ίδια μέρα να βραβεύσουμε και τη Δρ. Αναστασία Παπαδοπούλου, θέλοντας να τονίσουμε τη σημασία που έχει η έρευνα και η καινοτομία στη νέα εποχή και την υποχρέωση της πολιτείας να στηρίζει και να αναδεικνύει το έργο των νέων ερευνητών. Αν θέλουμε η Ελλάδα να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική και κυρίαρχη στις διεθνείς αγορές, χρειάζεται να επενδύσουμε σε στρατηγικές συμμαχίες και επίσης να ενεργοποιήσουμε νέους ανθρώπους με σύγχρονες γνώσεις και ικανότητες».