25 Ιαν 2012

ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΤΩΝ ΧΑΔΑ

Θ. Θεοδωρίδης: Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί οριζόντιο στόχο του αναπτυξιακού μας προγραμματισμού

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το έργο αποκατάστασης της 3ης Ομάδας των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, με προϋπολογισμό 3,5 εκατομμ. ευρώ. Το έργο αφορά συνολικά έξι χώρους των πρώην Δήμων Βεγορίτιδας, Κρ. Βρύσης, Κύρρου, Μεγ. Αλεξάνδρου, Μενηίδος και Πέλλας. Πρόκειται για χώρους μεγάλης και μέσης περιβαλλοντικής επικινδυνότητας. Την ενταξιακή πορεία του έργου παρακολούθησε προσωπικά ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ο οποίος συνεργάστηκε στενά με τις υπηρεσίες της Διαχειριστικής Αρχής. Η επίβλεψη της κατασκευής του έργου θα γίνει από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Την περίοδο αυτή ολοκληρώνεται εξάλλου και η αποκατάσταση της 2ης Ομάδας ΧΑΔΑ η οποία περιλαμβάνει 27 Χώρους σε όλη την επικράτεια της Πέλλας. Το έργο ξεκίνησε μέσα στο 2011 με προϋπολογισμό 4,6 εκατομμ. ευρώ.

Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας έχει υποβάλλει επίσης πρόταση για την αποκατάσταση των εγκαταλειμμένων Χώρων Απόσυρσης Οπωροκηπευτικών και αναμένεται η ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σχετική συνεργασία είχε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης προ ημερών με στελέχη του Υπουργείου.

Σε δήλωσή του ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί οριζόντιο στόχο του αναπτυξιακού μας προγραμματισμού. Αν και τα έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης δε θεωρούνται έργα άμεσης παραγωγικής απόδοσης, εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για μία υγιή, ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη. Ο σχεδιασμός εξάλλου των έργων αποκατάστασης συνδυάζεται με παρεμβάσεις που συμβάλλουν στη βελτίωση του τοπίου και της δυνατότητας για άθληση και αναψυχή σε τοπικό επίπεδο.

Θα πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι με την ολοκλήρωση των έργων η Ελλάδα θα γλυτώσει από τα υψηλότατα πρόστιμα που καλείται να καταβάλλει κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της μη συμμόρφωσης της με την Κοινοτική Νομοθεσία. Η ολοκλήρωση της δεύτερης ομάδας των έργων πραγματοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ (μέσα στο δεύτερο εξάμηνο της θητείας μας) και στόχος μας είναι και το νέο έργο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό».