26 Ιαν 2012

Υπογραφή της Σύμβασης για το 9ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών

Θ. Θεοδωρίδης: Άμεση έναρξη και αποπεράτωση των σχολείων της Πέλλας
Σήμερα, 24/1, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας υπεγράφη η σύμβαση από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη και τον Ανάδοχο του έργου την εταιρεία «Άξιον- τεχνική Α.Ε.» Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 3,1 εκατομ. ευρώ και είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Έτσι λοιπόν, η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, με την οποία είμαστε σε συνεχή επαφή δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη με την πρόοδο της σχολικής στέγης. Η επίβλεψη της σχολικής στέγης πραγματοποιείται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και παρακολουθείται προσωπικά από το Δ/ντή κ. Τελιανίδη.

Όπως επισημαίνει ο κ. Αντιπεριφερειάρχης: «Αισθάνομαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που μετά το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας, το 8ο Νηπιαγωγείο Έδεσσας, σειρά παίρνει το 9ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών για την εγκατάσταση των εργολάβων και την έναρξη των εργασιών. Ολοκληρώθηκε έτσι, με τον πιο επιτυχή τρόπο η Ομάδα Έργων Σχολικής Στέγης προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ τον προϊστάμενο και τους συνεργάτες μου στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων για την αγαστή συνεργασία που είχαμε στα έργα σχολικής στέγης. Είναι σημαντικό να προχωρήσουν άμεσα όλα τα έργα τα οποία εξασφαλίζουν τις καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης της νέας γενιάς. Παρακολουθώ προσωπικά την πορεία υλοποίησης των συγκεκριμένων έργων, σε συνεργασία με τον κ. Τελιανίδη, ώστε να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα που τίθενται και οι προδιαγραφές ποιότητας κατασκευής. Στόχος μας είναι να είμαστε αποτελεσματικοί και σε σύντομο χρονικό διάστημα τα έργα να είναι παραδοτέα.

Ιδιαίτερες προσπάθειες καταβάλλονται εξάλλου για τη διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που αφορά την κατασκευή του 9ου Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας, στην περιοχή Σμαρέκα, προϋπολογισμού 3,3 εκατ. ευρώ προκειμένου να ενταχθεί και αυτό στο ΕΣΠΑ. Το συγκεκριμένο έργο παρουσιάζει πλήρη μελετητική ωριμότητα και υπάρχει συνεργασία με το Δήμο Έδεσσας και τον Δήμαρχο κ. Γιάννου για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης».

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΝΕΑ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΣΣΙΑΝΟ

Εγκρίθηκε η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη από το Περιφερειακό Συμβούλιο
Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη (19/1) η Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και του Δήμου Πέλλας για την εκτέλεση από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας του έργου «Κατασκευή νέας γέφυρας στο δρόμο Μεσιανό-Γιαννιτσά». Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 500.000 ευρώ.

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης που ήταν και ο εισηγητής του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο αναφέρει: «Η συγκεκριμένη γέφυρα αποτελεί σημείο συχνών και σοβαρών ατυχημάτων, ακόμη και θανατηφόρων. Να σημειώσουμε ότι οι διορθώσεις και η ανακατασκευή των 2 χιλιομέτρων ασφάλτου μεγαλώνει το κόστος αλλά βελτιώνει την ασφάλεια. Πρόκειται για έργο μεγάλης προτεραιότητας στον προγραμματισμό μας καθώς το κόστος της ανθρώπινης απώλειας είναι ανεκτίμητο. Παρακολουθώ την πορεία του έργου προσωπικά. Δυστυχώς, η εμπειρία δείχνει ότι πολλές φορές η υπάρχουσα γραφειοκρατία δημιουργεί σημαντικές καθυστερήσεις που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στην απώλεια διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων. Οι υπηρεσίες χρειάζεται να είναι σε διαρκή εγρήγορση».

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Θ. Θεοδωρίδης: Ευχές για τη νέα χρονιά και μήνυμα για την αξιοποίηση του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου της Πέλλας
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας η οποία απασχολεί τους μισούς περίπου από τους υπαλλήλους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, έκοψε βασιλόπιτα τηρώντας το έθιμο. Την βασιλόπιτα έκοψε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, μαζί με τον Διευθυντή κ. Τρύφωνα Τσαντάκη, ενώ στην εκδήλωσε παραβρέθηκε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Ανδρίτσος.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ευχήθηκε σ’ όλους τους παριστάμενους χρόνια πολλά και καλή χρονιά, ζητώντας παράλληλα από τα στελέχη να επιδείξουν τον καλύτερο εαυτό τους κατά την εργασία τους, ώστε να βοηθήσουν τη χώρα μας να ξεπεράσει την κρίση. Με την ευκαιρία αναφέρθηκε στις προοπτικές που υπάρχουν από την αξιοποίηση του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου της Πέλλας, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις τις οποίες σχεδιάζει και υλοποιεί η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας. Η Πέλλα είναι ιδιαίτερα προικισμένη και έχει μεγάλες δυνατότητες στον συγκεκριμένο τομέα και με τις παραγωγές και εξαγωγές της μπορεί να συμβάλλει στην εισροή πολύτιμου συναλλάγματος στην Ελλάδα.

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να πραγματοποιηθεί και η κοπή της βασιλόπιτας για όλα τα στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, δίνοντας την ευκαιρία για απολογισμό της πρώτης χρονιάς μετά από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και ευκαιρία για συζήτηση των προτεραιοτήτων για το 2012.

ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟ LEADER

Θ. Θεοδωρίδης: Στήριξη της καινοτομίας και της πρωτοπόρου επιχειρηματικότητας Μία ακόμη επένδυση εντάχθηκε για χρηματοδότηση από την Κοινοτική Πρωτοβουλία LEADER με την υπογραφή του Αντιπεριφερειάρχη και Προέδρου της ΑΝΠΕ κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη και του δικαιούχου του έργου κ. Σιαπαλίνη Χριστόδουλου. Αφορά τον εκσυγχρονισμό ενός παραδοσιακού παντοπωλείου στον οικισμό Μεσημερίου του Δήμου Έδεσσας. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται στα 55χιλ. ευρώ.

Σε σύντομη δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Οι μικρές επιχειρήσεις είναι το οξυγόνο της τοπικής οικονομίας. Παράλληλα είναι οι πιο ευαίσθητες στον ανταγωνισμό. Για να μπορέσουν να επιβιώσουν χρειάζεται να καινοτομήσουν, να βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, να διαφοροποιηθούν έντονα και να καινοτομήσουν. Η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και ειδικότερα της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER μπορεί να βοηθήσει σημαντικά προς αυτήν την κατεύθυνση».

Ο ΑΠΟΗΧΟΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο κύκλος των επαφών που είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης στην Αθήνα, προωθώντας αναπτυξιακά έργα και παραγωγικές επενδύσεις που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Στις κατ’ ιδίαν επαφές που πραγματοποίησε, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνεργασία του με την Ειδική Γραμματέα του ΕΣΠΑ κα. Γεωργία Ζεμπιλιάδου αναφορικά με την επίσπευση των διαδικασιών ένταξης και υλοποίησης έργων της ΠΕ Πέλλας και, ειδικότερα, για την προοπτική ένταξης νέων έργων που βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης. Επίσης, ιδιαίτερη συνομιλία είχε με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Πάρι Κουκουλόπουλο με τον οποίο συζήτησε για την πορεία εφαρμογής του Προγράμματος «Καλλικράτη» και τομείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους οποίους θα πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις και βελτιώσεις.

Θυμίζουμε ότι δύο σημαντικά έργα την ένταξη των οποίων προώθησε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης στην Αθήνα ήταν η «Απορρύπανση Χώρων Απόσυρσης Οπωροκηπευτικών στις Περιοχές Λάκκας Δήμου Πέλλας, Πολυκάρπης Δήμου Αλμωπίας και Ριζού Δήμου Σκύδρας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας» και ο «Εκσυχρονισμός αλλιευτικών-οικοτουριστικών υποδομών Άρνισσας». Ακόμη συζήτησε την ένταξη ενός μεγάλου έργου καθαρισμού και περιβαλλοντικής εξυγίανσης της Λίμνης Βεγορίτιδας. Τέλος, ο κ. Αντιπεριφεριάρχης είχε επαφές με συναδέλφους του στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) ενόψει της διοργάνωσης ενός Αναπτυξιακού Συνεδρίου.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Προώθηση αναπτυξιακών έργων και επαφές για το παρόν και το μέλλον της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης
Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης για την προώθηση αναπτυξιακών έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και συζήτηση θεσμικών θεμάτων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, πρώτος σταθμός της επίσκεψής του είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Εκεί θα έχει συνεργασία για την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου του έργου «Απορρύπανση Χώρων Απόσυρσης Οπωροκηπευτικών στην Περιοχή Λάκκας Δήμου Πέλλας, Πολυκάρπης Δήμου Αλμωπίας και Ριζού Δήμου Σκύδρας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας». Πρόκειται για ένα έργο περιβαλλοντικής προστασίας και ανάπτυξης που θα θωρακίσει τα υπόγεια και επιφανειακά νερά της περιοχής από το ρυπαντικό φορτίο των ενταφιασμένων αγροτικών προϊόντων. Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί αρκετά προβλήματα με την ποιότητα του νερού γεωτρήσεων κατάντη των χώρων απόσυρσης ενώ σε μικρή απόσταση από το χώρο της Λάκκας βρίσκονται οι πηγές της Αραβησσού από τις οποίες υδρεύεται σε σημαντικό ποσοστό το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ο κ. Θεοδωρίδης πρόκειται να συζητήσει την ένταξη και χρηματοδότηση του έργου «Εκσυχρονισμός αλλιευτικών-οικοτουριστικών υποδομών Άρνισσας», προϋπολογισμού 750.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο που συνδυάζει την ενίσχυση του τοπικού παραγωγικού δυναμικού σε συνδυασμό με τον τουρισμό και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το έργο περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αλιευτικών υποδομών, την εγκατάσταση ενός συστήματος περιβαλλοντικής παρακολούθησης και προστασίας της λίμνης και την ανάπτυξη ενός δικτύου οικοξεναγήσεων στη φύση και τα οικοσυστήματα της περιοχής. Το έργο εμπλουτίζει και συμπληρώνει το τοπικό τουριστικό προϊόν το οποίο περιλαμβάνει δυνατότητες αναψυχής με βάση τη Λίμνη Άγρα-Βρυττών-Νησίου, το Ανεμοδρόμιο της Παναγίτσας, τον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Αγίου Αθανασίου και του Χιονοδρομικού Κέντρου.

Τέλος, στο Υπουργείο Εσωτερικών ο κ. Θεοδωρίδης θα έχει συνάντηση με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Πάρι Κουκουλόπουλο με τον οποίο θα συζητήσουν επίκαιρα θέματα της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Θεοδωρίδης έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις για την ενδυνάμωση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης στην κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη, τη συμβολή της στην πραγματική τοπική οικονομία και τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ πολιτείας, υπηρεσιών και πολιτών.

ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Θ. Θεοδωρίδης: Επιτάχυνση της Περιφερειακής Ανάπτυξης – Επίσπευση δημοπράτησης της παράκαμψης Γιαννιτσών


Πέντε σημαντικά θέματα που αφορούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας με εισηγητή τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα συζητήθηκαν τα επόμενα θέματα:

1. Συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας με Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής για την συνδιοργάνωση πολιτιστικών δράσεων
2. Παραχώρηση του Διοικητηρίου στην ΠΕ Πέλλας
3. Παραχώρηση κτιριακών εγκαταστάσεων και μηχανημάτων της πρώην ΔΕΣΕ στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας
4. Απόδοση σε κυκλοφορία των οδικών τμημάτων «Χαλκηδόνα-Παραλίμνη» και «Άγρας-Βρυττά» του νέου εθνικού οδικού άξονα
5. Δημοπράτηση του έργου «Χαλκηδόνα-Μελίσσι (Τμήμα Παράκαμψης Γιαννιτσών)».

Τα παραπάνω θέματα τα οποία χαρακτηρίζονται ως «φλέγοντα», αφορούν την συμμετοχή της Περιφέρειας στην διατήρηση και ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού, στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και στη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και εξυπηρέτησης του διαπεριφερειακού οδικού δικτύου.

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Η ανάγκη για εξοικονόμηση πόρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, απαιτεί την ορθολογική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και, ειδικότερα, των δημόσιων κτιρίων. Τα δημόσια κτίρια οφείλουμε να τα προστατεύσουμε και να τα βελτιώνουμε συνεχώς. Πρόσφατα ολοκληρώσαμε το έργο ανάπλασης του προαύλιου χώρου και ακόμη προβήκαμε στην τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων σ’ όλα τα γραφεία και τους διαδρόμους του Διοικητηρίου. Η εκκρεμότητα της παραχώρησης του Διοικητηρίου στην ΠΕ Πέλλας είναι σημαντικό να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό προκειμένου να μπορούμε να προχωρήσουμε στη συνεχή βελτίωση των συνθηκών εργασίας των υπαλλήλων και συνθηκών εξυπηρέτησης των πολιτών που μας επισκέπτονται καθημερινά. Στις προθέσεις μας μάλιστα είναι και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου που είναι εξαιρετικά χαμηλή σήμερα, όπως και η χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας για τη θέρμανση των γραφείων. Για να γίνουν όλα αυτά που θα έχουν μία σημαντική συμβολή στην εξοικονόμηση δημοσιονομικών πόρων, προϋπόθεση είναι να υπάρξει ένα ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς για το Διοικητήριο.

Όσον αφορά τώρα την απόδοση σε κυκλοφορία των κατασκευασμένων οδικών τμημάτων του νέου εθνικού οδικού άξονα, είναι ένα θέμα που πρέπει να διευθετηθεί άμεσα. Για το συγκεκριμένο θέμα εξάλλου έχουμε συνεχή συνεργασία και με τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη κ. Διονύση Ψωμιάδη, καθώς η ασφάλεια και ταχύτητα πρόσβασης του οδικού δικτύου συνδέεται άμεσα με την αναπτυξιακή προοπτική και την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας».

Ξεκινάει η κατασκευή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αριδαίας

Θ. Θεοδωρίδης: Η σχολική στέγη προτεραιότητά μας Ξεκινάει η κατασκευή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αριδαίας, μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανάθεσης και την υπογραφή της σύμβασης από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη και τον Ανάδοχο του έργου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 2,95εκατομ. ευρώ και το σχολικό κτίριο πρόκειται να κατασκευαστεί εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αριδαίας, κοντά στο υφιστάμενο Κέντρο Υγείας. Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ ενώ η επίβλεψη των εργασιών πραγματοποιείται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Όπως επισημαίνει ο κ. Αντιπεριφερειάρχης: «Είναι σημαντικό να προχωρήσουν άμεσα όλα τα έργα τα οποία εξασφαλίζουν τις καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης της νέας γενιάς. Η σχολική στέγη βρίσκεται μεταξύ των προτεραιοτήτων του αναπτυξιακού προγραμματισμού μας. Παρακολουθώ προσωπικά την πορεία ένταξης και υλοποίησης των συγκεκριμένων έργων ώστε να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα που τίθενται όπως και οι προδιαγραφές ποιότητας κατασκευής».


Αναφορικά με το 9ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών και το 4ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Έδεσσας, επίκειται η υπογραφή της Σύμβασης και εγκατάστασης των εργολάβων για έναρξη των εργασιών. Ο προϋπολογισμός των δύο έργων είναι αντίστοιχα 3 εκατομμ. και 850χιλ. ευρώ και η χρηματοδότησή τους είναι επίσης από το ΕΣΠΑ.

Ιδιαίτερες προσπάθειες καταβάλλονται εξάλλου, για τη διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που αφορά την κατασκευή του 9ου Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας, στην περιοχή Σμαρέκα, προϋπολογισμού 3,3 εκατομ. ευρώ προκειμένου να ενταχθεί κι αυτό στο ΕΣΠΑ. Το συγκεκριμένο έργο παρουσιάζει πλήρη μελετητική ωριμότητα και υπάρχει συνεργασία με το Δήμο Έδεσσας και τον Δήμαρχο κ. Δημήτριο Γιάννου για την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης.

Δημοπράτηση της ολοκλήρωσης της γέφυρας του Αγίου Γεωργίου

Επίσπευση διαδικασιών από τον Θ. Θεοδωρίδη
Επιτέλους ολοκληρώνεται η σύνδεση και αποπεράτωση της γέφυρας Αγίου Γεωργίου στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, μετά από επισταμένη συνεργασία που είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης με τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη κ. Διονύση Ψωμιάδη και τα στελέχη της πρώην ΔΕΣΕ και σημερινής Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας καθώς στο συγκεκριμένο σημείο στενεύει ο δρόμος επικίνδυνα και στο παρελθόν έχουν σημειωθεί πολλά ατυχήματα.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 750χιλ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και περιλαμβάνει την ανακατασκευή της γέφυρας και την πλήρη προσαρμογή της στην υπάρχουσα εθνική οδό.

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Η ολοκλήρωση και απόδοση σε κυκλοφορία της γέφυρας του Αγίου Γεωργίου είναι ένα έργο που έχει προκαλέσει δικαιολογημένα την αγανάκτηση του κόσμου. Η κατασκευή του έργου παρέμεινε σε εκκρεμότητα εδώ και πολλά χρόνια. Ενώ η σύμβαση για το έργο υπογράφηκε το 2004, πέρασε πολύς καιρός χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το έργο. Ακόμη, δεν υπήρχε πρόβλεψη για την ένταξη της νέας γέφυρας στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο ώστε το έργο να είναι ολοκληρωμένο. Η κατασκευή της γέφυρας δηλαδή θα ήταν δώρο-άδωρο! Ευτυχώς, στη μελέτη που αφορά η διακήρυξη του έργου, μετά από προσωπική μου παρέμβαση, έγινε η κατάλληλη προσαρμογή της μελέτης. Στους μηχανικούς της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας που θα επιβλέψουν το έργο, εύχομαι καλή δύναμη»

Σχετικά με την παραγωγή, την εμπορία και την διάθεση ζωοτροφών

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, ανακοινώνεται σχετικά με την παραγωγή, την εμπορία και την διάθεση ζωοτροφών ότι οι επιχειρήσεις από τις οποίες μπορούν οι κτηνοτρόφοι να προμηθεύονται ζωοτροφές (σύνθετες, Α’ ύλες, ισορροπιστές κλπ), είναι αυτές που έχουν εγγραφεί στο μητρώο εγκαταστάσεων- επιχειρήσεων ζωοτροφών με την ένδειξη «εμπορία» για τα συγκεκριμένα είδη και έχουν λάβει σχετικό κωδικό εγγραφής.
Η λίστα των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων ζωοτροφών της Π.Ε Πέλλας έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας: http://www.pella.gr/ και είναι διαθέσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Για τις επιχειρήσεις που διακινούν- διαθέτουν ζωοτροφές, μεταφορικές εταιρίες που μεταφέρουν ζωοτροφές αλλά και τους παραγωγούς που παράγουν σύνθετες ζωοτροφές για ιδιοκατανάλωση και δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στο μητρώο, προβλέπονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, σύμφωνα με το άρθρο 13 της αριθμ. 340668/08 (ΦΕΚ 2422 Β/28-11-2008) Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Τέλος, όλες οι επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στο μητρώο θα πρέπει μέχρι τις 31/01/2012 να υποβάλλουν δήλωση στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και κτηνιατρικής, στην οποία αναγράφονται το είδος και η ποσότητα των προϊόντων που διακινήθηκαν ή χρησιμοποιήθηκαν για ιδιοκατανάλωση κατά το προηγούμενο έτος (01-01-2011 έως και 31-12-2011). Για κάθε επιχείρηση που δεν υποβάλει δήλωση, προβλέπεται πρόστιμο, σύμφωνα με την Κ.Υ.Α 263233/2008 (ΦΕΚ Β’ 244).
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα της υπηρεσίας: 23813-51385 (Έδεσσα-Αλμωπία-Σκύδρα) και 23820-84404 (Γιαννιτσά).

Δωρεάν διανομή προϊόντων στους απόρους

Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής , γίνεται γνωστό ότι, σύμφωνα με τον Κανονισμό (Ε.Ε.) 807/2010 της Επιτροπής, το πρόγραμμα 2012 της δωρεάν διανομής τροφίμων για την Ελλάδα περιλαμβάνει ζυμαρικά λευκασμένο μακρύσπερμο ρύζι, φέτα και γραβιέρα ΠΟΠ. Ως φορείς υλοποίησης ορίζονται σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. αριθμ. 22830/05-04-2011 (ΦΕΚ Β΄ 660): Α. Φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Β. Ιερές Μητροπόλεις.
Γ. Σύλλογοι παλιννοστούντων
Δ. Σύλλογοι πολυτέκνων
Ε. Σύλλογοι Τριτέκνων
ΣΤ. Σύλλογοι μονογονεΐκών οικογενειών
Ζ. Σύλλογοι ατόμων με ειδικές ανάγκες, χρονίως πασχόντων , ψυχικά πασχόντων κ.τ.λ.
Η. Σύλλογοι ( ή οποιαδήποτε άλλης συλλογικής δράσης) αθίγγανων
Θ. Δήμοι και κοινότητες (για κατοίκους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών όπως προσδιορίζονται από την Οδηγία 81/645/Ε.Ο.Κ. και για δημότες που επλήγησαν από θεομηνίες, σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές κ.α.)
Ι. Μη κυβερνητικές οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) (που υλοποιούν προγράμματα σίτισης και εν γένει φροντίδας ευπαθών απόρων ομάδων, εντός της Επικράτειας και μόνο).
Ως ημερομηνία λήξης της υποβολής των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, συνοδευόμενες από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ορίζεται η 31 Mαρτίου 2012 . Μετά την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής, οι υποβληθείσες αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα θεωρούνται εκπρόθεσμες.
Οι ενδιαφερόμενοι φορείς υλοποίησης προκειμένου να τύχουν κατανομής σε οποιοδήποτε επιμέρους πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων υποβάλλουν αίτηση στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής
Περισσότερες Πληροφορίες για τα δικαιολογητικά και σχετικά υποδείγματα στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Έδεσσας (Υπεύθυνος γεωπόνος: Συμεού Συμεών, τηλ. 23810 37258, Διοικητήριο, γραφείο 203, 2ος όροφος). Για την περιοχή Γιαννιτσών Υπεύθυνη Γεωπόνος: Γεωργιάδου Πολυξένη τηλ. 2382084419,

Προθεσμία υποβολής αίτησης για χορήγηση αδειών χρήσης νερού

Το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Π.Ε. Πέλλας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης η σχετική ΚΥΑ (ΦΕΚ 2634/Β/2011) σύμφωνα με την οποία τροποποιείται η αρίθμ. 150559/2011 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1440 Β΄/2011) αποκλειστικά και μόνο ως προς την ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα χρήσης νερού . - Για τις αρδευτικές γεωτρήσεις μέχρι 16-6-2012.
- Για τις λοιπές χρήσεις μέχρι 16-6-2012.
Εφόσον δεν υποβληθεί σχετική αίτηση εντός των παραπάνω προθεσμιών τότε μπορεί ο ενδιαφερόμενος να καταθέσει σχετική αίτηση με τα δικαιολογητικά εκπρόθεσμα εντός δύο (2) ετών από την ανωτέρω καταλυτική προθεσμία.
Στην περίπτωση αυτή επιβάλλεται πρόστιμο το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των χιλίων (1.000) ευρώ.
Μετά τις ανωτέρω προθεσμίες κάθε γεώτρηση για την οποία δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση για χορήγηση άδειας χρήσης νερού, θεωρείται παράνομη και διακόπτεται η λειτουργία της με διακοπή της ηλεκτροδότησης και σε περίπτωση γεώτρησης με σφράγισή και καταστροφή αυτής.

Τα Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας χρήσης νερού είναι:
1. Συμπληρωμένη Αίτηση-Δήλωση του παραρτήματος ΙΙ της ΚΥΑ οικ. 150559/11 προς το Τμήμα Υδροοικονομίας της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
2. Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.) για όλες τις περιπτώσεις εκτός των αρδευτικών γεωτρήσεων με δυναμικότητα μικρότερης των 100.000 m3/έτος.
Στην περίπτωση των προαναφερομένων αρδευτικών γεωτρήσεων με δυναμικότητα μικρότερη των 100.000 m3/έτος δεν απαιτείται Ε.Π.Ο. αλλά συνυποβάλλεται στον φάκελο Περιβαλλοντική Έκθεση.
3. Αποδεικτικό δικαιώματος χρήσης νερού (όπως αντίγραφο σχετικής απόφασης παραχώρησης δικαιώματος χρήσης νερού, αντίγραφο παλαιάς άδειας, παραστατικά της ΔΕΗ. Βεβαίωση ή παραστατικό αρμόδιας δημοσιάς αρχής).
4. Χάρτης (1:5000) ή απόσπασμα ορθοφωτοχάρτη με τις ενότητες και τους κωδικούς των αγροτεμαχίων ή απόσπασμα ψηφιακής απεικόνισης όπου σημειώνεται η ακριβής θέση του έργου υδροληψίας (x,ψ,z) σε προβολικό σύστημα ΕΓΣΑ 87 καθώς και οι πλησιέστερες υφιστάμενες υδροληψίες σε ακτίνα 200μ. από τη θέση του έργου.
5. Στοιχεία για την ποιότητα του νερού - χημική ή και μικροβιολογική ανάλυση νερού από πιστοποιημένα εργαστήρια.
6. Αντίγραφο νόμιμου τίτλου ή άλλη πράξη (όπως Συμβολαιογραφικό έγγραφο που προκύπτει δικαίωμα κυριότητας η επικαρπίας, συμφωνητικό μίσθωσης, απόφαση έγκρισης επέμβασης σε δασική έκταση, απόφαση του Υπ. Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής για παραχώρηση δημόσιας έκτασης σε περίπτωση χαρακτηρισμού έκτασης ως πλέον άγονης).
7. Νόμιμη εξουσιοδότηση εκπροσώπησης σε περίπτωση που ο αιτών ενεργεί για λογαριασμό νομικού προσώπου.
8. Σε περιοχές όπου υφίστανται συλλογικά δίκτυα διαχείρισης νερού, βεβαίωση φορέα περί μη εξυπηρέτησης από συλλογικό δίκτυο.
9. Σε περίπτωση άδειας για υδροδότηση κτίσματος, οικοδομική άδεια ή έγγραφο από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία που να βεβαιώνει τη δυνατότητα υδροδότησής του.
Όλα τα δικαιολογητικά θα υποβληθούν εις διπλούν πλην αυτό της παρ. (4) που υποβάλλεται εις τριπλούν
Η αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την χορήγηση άδειας χρήσης νερού κατατίθενται στο:
Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π. Ε. Πέλλας.
Διοικητήριο Έδεσσα - 2ος Όροφος - Γραφ. 223 τηλ. 2381351359 και 2381351358
(Αρμόδιοι υπάλληλοι: Λαμπάδα Στέλλα, Σόντρας Ιωάννης, Κόντος Στέφανος,
Γιάννου Δημήτριος)
Επισημαίνουμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την διενέργεια αυτοψίας κατά την διαδικασία αδειοδότησης είναι ο ενδιαφερόμενος να έχει τοποθετημένο υδρόμετρο.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα στοιχεία επικοινωνίας της υπηρεσίας μας.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΕΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ LEADER

Θ. Θεοδωρίδης: Εστίαση στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Περιφέρειας
Μία νέα επένδυση προστέθηκε σήμερα στον κατάλογο των επενδύσεων που συγχρηματοδοτούνται από την Κοινοτική Πρωτοβουλία LEADER με την υπογραφή του Αντιπεριφερειάρχη και Προέδρου της ΑΝΠΕ κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη και του δικαιούχου του έργου κ. Βασίλειου Λάμπρου. Πρόκειται για την κατασκευή μεταλλικού κτιρίου στέγασης μονάδας παραγωγής σφολιατοειδών τροφίμων η οποία πραγματοποιείται στην Τοπική Κοινότητα Μελισσίου του Δήμου Πέλλας. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται στα 214.750 ευρώ.

Σε σύντομη δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το μεγαλύτερο και πιο δυναμικό μέρος της οικονομίας της ελληνικής υπαίθρου. Μέσω του LEADER δημιουργείται μία ευοίωνη προοπτική για τη διατήρηση της βιωσιμότητάς τους και την επιχειρηματική τους ανάπτυξη μέσω του εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς τους».

25 Ιαν 2012

ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΤΩΝ ΧΑΔΑ

Θ. Θεοδωρίδης: Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί οριζόντιο στόχο του αναπτυξιακού μας προγραμματισμού

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το έργο αποκατάστασης της 3ης Ομάδας των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, με προϋπολογισμό 3,5 εκατομμ. ευρώ. Το έργο αφορά συνολικά έξι χώρους των πρώην Δήμων Βεγορίτιδας, Κρ. Βρύσης, Κύρρου, Μεγ. Αλεξάνδρου, Μενηίδος και Πέλλας. Πρόκειται για χώρους μεγάλης και μέσης περιβαλλοντικής επικινδυνότητας. Την ενταξιακή πορεία του έργου παρακολούθησε προσωπικά ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ο οποίος συνεργάστηκε στενά με τις υπηρεσίες της Διαχειριστικής Αρχής. Η επίβλεψη της κατασκευής του έργου θα γίνει από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Την περίοδο αυτή ολοκληρώνεται εξάλλου και η αποκατάσταση της 2ης Ομάδας ΧΑΔΑ η οποία περιλαμβάνει 27 Χώρους σε όλη την επικράτεια της Πέλλας. Το έργο ξεκίνησε μέσα στο 2011 με προϋπολογισμό 4,6 εκατομμ. ευρώ.

Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας έχει υποβάλλει επίσης πρόταση για την αποκατάσταση των εγκαταλειμμένων Χώρων Απόσυρσης Οπωροκηπευτικών και αναμένεται η ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σχετική συνεργασία είχε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης προ ημερών με στελέχη του Υπουργείου.

Σε δήλωσή του ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί οριζόντιο στόχο του αναπτυξιακού μας προγραμματισμού. Αν και τα έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης δε θεωρούνται έργα άμεσης παραγωγικής απόδοσης, εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για μία υγιή, ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη. Ο σχεδιασμός εξάλλου των έργων αποκατάστασης συνδυάζεται με παρεμβάσεις που συμβάλλουν στη βελτίωση του τοπίου και της δυνατότητας για άθληση και αναψυχή σε τοπικό επίπεδο.

Θα πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι με την ολοκλήρωση των έργων η Ελλάδα θα γλυτώσει από τα υψηλότατα πρόστιμα που καλείται να καταβάλλει κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της μη συμμόρφωσης της με την Κοινοτική Νομοθεσία. Η ολοκλήρωση της δεύτερης ομάδας των έργων πραγματοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ (μέσα στο δεύτερο εξάμηνο της θητείας μας) και στόχος μας είναι και το νέο έργο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό».