5 Απρ 2013

Η επανάσταση του ’21 παραμένει διαχρονικό σύμβολο των αγώνων για ανεξαρτησία και ελεύθερη δημιουργία του απανταχού ελληνισμού

Με επισημότητα και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου 1821, στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. 
Ο εορτασμός ξεκίνησε με την τέλεση θείας λειτουργίας και δοξολογίας στην Αγία Σκέπη, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κκ. Ιωήλ. Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Βουλευτής κ. Ιορδάνης Τζαμτζής ο οποίος εκπροσώπησε τη βουλή των Ελλήνων, ο στρατηγός Πέτρος Γεωργίου, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και πλήθος κόσμου. 
Πριν από την εκκλησία ο Αγιορείτης μοναχός πάτερ Μωυσής πραγματοποίησε ομιλία για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την προσωπικότητα της Παναγίας η οποία με την ταπεινότητα, τη σιωπή της και την αγιοσύνη της αποτελεί ένα βιωματικό παράδειγμα τρόπου ζωής για τους πιστούς. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο διττό περιεχόμενο της εορτής, παρουσίασε εποπτικά μερικά από τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο σύγχρονο νόημα του εορτασμού. 
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στο ηρώο της πόλης ενώ στις 12.00 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η παρέλαση με τη συμμετοχή τμημάτων μαθητών, ειδικών τάξεων ΑμεΑ, πολιτιστικών συλλόγων, προσκόπων και του στρατού. Η παρέλαση πλαισιώθηκε από την μουσική μπάντα της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης προέβη στην επόμενη δήλωση: «Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου αποτελεί μία ευκαιρία για να θυμηθούμε το μεγαλείο της ψυχής των αγωνιστών του ’21. Η Ελλάδα και τα αδέλφια μας στην Κύπρο βιώνουμε δύσκολες στιγμές που για να μπορέσουμε να τις ξεπεράσουμε απαιτείται εθνική ομοψυχία. Ο ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι το χαρμόσυνο μήνυμα που χρειαζόμαστε για να ατενίσουμε με ελπίδα και αισιοδοξία το μέλλον».