17 Απρ 2013

Η συμμετοχή μας στις δράσεις ανακύκλωσης έμπρακτη απόδειξη της περιβαλλοντικής μας ευαισθησίας

Με επιτυχία υλοποιείται το πρότυπο πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανελαίων που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και την αδειοδοτημένη εταιρία διαχείρισης τηγανελαίων Ionian Recycle.
 Τη Δευτέρα (15/4) το μεσημέρι, μία σημαντική ποσότητα τηγανελαίων (53 λίτρα) που συγκεντρώθηκε στον εγκατεστημένο κάδο του Διοικητηρίου, στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, παραδόθηκε συμβολικά από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ionian Recycle κ. Διονύση Κορσιάνο. 
Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει μόνο τρεις μήνες από την τοποθέτηση των κάδων και ενώ οι δράσεις ενημέρωσης βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, η ανταπόκριση των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών, είναι σε πολύ καλό επίπεδο. 
Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 5.500 λίτρα τηγανελαίου το οποίο θα οδηγηθεί μέσω μίας ασφαλούς οδού για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Τα οφέλη για το τοπικό περιβάλλον είναι πολύ σημαντικά καθώς η ανεξέλεγκτη διάθεση των τηγανελαίων μπορεί να ρυπάνει τον υπόγειο υδροφορέα, τα πλούσια επιφανειακά νερά της Πέλλας ή να καταλήξει στην τροφική αλυσίδα του ανθρώπου θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Ευχαριστώ θερμά τους εργαζόμενους στο Διοικητήριο και τις οικογένειές τους που επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο στη συγκέντρωση των τηγανελαίων. Η συμμετοχή μας στην ανακύκλωση αποτελεί μία στάση ζωής και υποχρέωση προς τις νέες γενιές που οφείλουμε να τους κληροδοτήσουμε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον. Από τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα φαίνεται πως θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μία σημαντική ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης για σχολικές μονάδες της Πέλλας, μέσα από τα ανταποδοτικά οφέλη του προγράμματος. Το πιο σημαντικό όμως είναι το αίσθημα ικανοποίησης από την ενεργητική συμμετοχή μας σε μία δράση με άμεσα θετικά αποτελέσματα στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη».