24 Σεπ 2011

ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΡΕΝΟ

Αίσιο τέλος στην κατάσβεση της πυρκαγιάς κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής Έδεσσας-Σκύδρας μετά από πολύωρη μάχη με τις διαδοχικές εστίες πυρκαγιών που ξέσπασαν από διερχόμενη μεταφορική αμαξοστοιχία.
Η φωτιά ξέσπασε την Παρασκευή (16/9) το απόγευμα και αναπτύχθηκε σ’ ένα τοξωτό μέτωπο μήκους 15 και πλέον χιλιομέτρων, κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής, από την περιοχή της Έδεσσας και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, μέχρι το Μαυροβούνι και τη Σκύδρα. Άμεση ήταν η κινητοποίηση όλων των τοπικών και περιφερειακών υπηρεσιών και συντονίστηκε μία δύσκολη επιχείρηση με επίγεια και εναέρια μέσα. Στην επιχείρηση συμμετείχαν οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας (Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, Τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Δήμων Έδεσσας και Σκύδρας και Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης), οι Πυροσβεστικές υπηρεσίες Έδεσσας, Γιαννιτσών και Αλμωπίας σε συνεργασία με την 2η ΕΜΑΚ και οχήματα και πεζοπόρα τμήματα που κατέφθασαν από τις γύρω περιοχές (Θεσσαλονίκη, Πιερία, Ημαθία), καθώς επίσης και μέλη τοπικών εθελοντικών οργανώσεων (ΕΔΟΜΑΚ Σκύδρας). Την κυκλοφορία σε τοπικό επίπεδο συντόνισε η Αστυνομική Διεύθυνση Πέλλας ενώ διατέθηκε και πυροσβεστικό ελικόπτερο τα οποίο επιχειρούσε από αέρος. Ο ΟΣΕ έστειλε και αυτός ειδικό πυροσβεστικό βαγονέτο ενώ η τροφοδοσία του προσωπικού που συμμετείχε στην κατάσβεση έγινε με μέριμνα της Δημοτικής Επιχείρησης «Καταρράκτες». Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συμμετείχε στο συντονισμό των επιχειρήσεων από την περιοχή του Μαυροβουνίου με το Δήμαρχο Σκύδρας κ. Γεώργιο Χοΐδη, ενώ ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Δημήτριος Φαρμούζης ήταν στην περιοχή Σωτήρας και Σαμαρίου. Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας παρέμεινε στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Έδεσσας ενώ τα στελέχη της υπηρεσίας ήταν στα σημεία των επιχειρήσεων.

Από τις πολλαπλές φωτιές κάηκαν κυρίως εκτάσεις χαμηλής βλάστησης (φρύγανα και μακί) και κινδύνευσαν κάποιες κτηνοτροφικές και αγροτικές εγκαταστάσεις χωρίς όμως να υπάρξουν σημαντικές απώλειες ενώ ευτυχώς δεν κινδύνευσαν κατοικίες και άνθρωποι.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Ήταν μία δύσκολη επιχείρηση η οποία ευτυχώς για όλους μας είχε αίσιο τέλος. Αν και υπήρχαν υψηλές θερμοκρασίες την ώρα που ξέσπασαν οι πυρκαγιές, δε φυσούσε ισχυρός άνεμος και έτσι η φωτιά δεν επεκτάθηκε γρήγορα. Αν επεκτείνονταν στην περιοχή των «χιλίων πεύκων» που γειτνιάζει με τις σιδηροδρομικές γραμμές θα κινδύνευαν σοβαρά τα περιαστικά οικοσυστήματα της Έδεσσας τα οποία περιλαμβάνουν εύφλεκτα είδη και η κατάσταση θα ήταν δραματική. Η πυρκαγιά ήταν πάντως για όλους μας ένα σημαντικό μάθημα ώστε να μπορέσουμε να οργανώσουμε καλύτερα τον επιχειρησιακό σχεδιασμό πρόληψης και αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, ενόψει μάλιστα της χειμερινής περιόδου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά για την άμεση κινητοποίησή τους και το ζήλο που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης όλα τα στελέχη των υπηρεσιών και φορέων καθώς επίσης και των εθελοντών που συμμετείχαν και συνεργάστηκαν σε μία δύσκολη επιχείρηση. Θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους Διοικητές και τα στελέχη της 2ης ΕΜΑΚ, των πυροσβεστικών υπηρεσιών των όμορων Περιφερειακών Ενοτήτων (Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης), της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πέλλας που είχε έναν σημαντικό ρόλο στις ρυθμίσεις της κυκλοφορίας και γενικά υποστήριξης των επιχειρήσεων, του ΟΣΕ, τους Προϊσταμένους και τα στελέχη των τοπικών και περιφερειακών υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, των Δήμων και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που συντόνισε τις από αέρος επιχειρήσεις, τους συναδέλφους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους πολλούς ανώνυμους εθελοντές και πολίτες που συμμετείχαν με διάφορους τρόπους στην επιχείρηση.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να επισημάνω την αξία που έχει η συμμετοχή των πολιτών στον επιχειρησιακό σχεδιασμό πολιτικής προστασίας. Ο σχολαστικός καθαρισμός των αυλών και κτημάτων μας και η λήψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων αντιπυρικής προστασίας στις αγροτικές εργασίες συμβάλλουν στην απομάκρυνση του κινδύνου από πυρκαγιές που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο περιουσίες ή ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η πολιτική προστασία αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, έχουμε αναλάβει αρκετές πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση του τοπικού σχεδιασμού και σύντομα θα αναλάβουμε κι άλλες πρωτοβουλίες στον συγκεκριμένο τομέα».