14 Σεπ 2011

Χορήγηση αδειών χρήσης νερού και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδάτινων πόρων σε υφιστάμενες γεωτρήσεις.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Π.Ε. Πέλλας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι με τη έκδοση της σχετικής ΚΥΑ οικ.150559/2011 (ΦΕΚ 1440 Β΄/2011) όλες οι υφιστάμενες χρήσεις επιφανειακών ή υπόγειων νερών εφόσον προϋφίστανται της 20-12-2005 και : - είτε δεν έχουν άδεια
- είτε η υπάρχουσα άδεια δεν ισχύει
- είτε δεν αναφέρεται στην άδεια η χρονική διάρκεια ισχύος αυτής,
οφείλουν να εφοδιαστούν με άδεια χρήσης νερού για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσεις νερού.

Προθεσμία υποβολής αίτησης συνοδευόμενη με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι:

- Για τις αρδευτικές γεωτρήσεις μέχρι 16-12-2011.
- Για τις λοιπές χρήσεις μέχρι 16-6-2012.
Εφόσον δεν υποβληθεί σχετική αίτηση εντός των παραπάνω προθεσμιών τότε μπορεί ο ενδιαφερόμενος να καταθέσει σχετική αίτηση με τα δικαιολογητικά εκπρόθεσμα εντός δύο (2) ετών από την ανωτέρω καταλυτική προθεσμία.
Στην περίπτωση αυτή επιβάλλεται πρόστιμο το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των χιλίων (1.000) ευρώ.
Μετά τις ανωτέρω προθεσμίες κάθε γεώτρηση για την οποία δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση για χορήγηση άδειας χρήσης νερού, θεωρείται παράνομη και διακόπτεται η λειτουργία της με διακοπή της ηλεκτροδότησης και σε περίπτωση γεώτρησης με σφράγισή και καταστροφή αυτής.

Τα Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας χρήσης νερού είναι:
1. Συμπληρωμένη Αίτηση-Δήλωση του παραρτήματος ΙΙ της ΚΥΑ οικ. 150559/11 προς το Τμήμα Υδροοικονομίας της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
2. Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.) για όλες τις περιπτώσεις εκτός των αρδευτικών γεωτρήσεων με δυναμικότητα μικρότερης των 100.000 m3/έτος.
Στην περίπτωση των προαναφερομένων αρδευτικών γεωτρήσεων με δυναμικότητα μικρότερη των 100.000 m3/έτος δεν απαιτείται Ε.Π.Ο. αλλά συνυποβάλλεται στον φάκελο Περιβαλλοντική Έκθεση.
3. Αποδεικτικό δικαιώματος χρήσης νερού ( όπως αντίγραφο σχετικής απόφασης παραχώρησης δικαιώματος χρήσης νερού, αντίγραφο παλαιάς άδειας, παραστατικά της ΔΕΗ. Βεβαίωση ή παραστατικό αρμόδιας δημοσιάς αρχής).
4. Χάρτης (1:5000) ή απόσπασμα ορθοφωτοχάρτη με τις ενότητες και τους κωδικούς των αγροτεμαχίων ή απόσπασμα ψηφιακής απεικόνισης όπου σημειώνεται η ακριβής θέση του έργου υδροληψίας (x,ψ,z) σε προβολικό σύστημα ΕΓΣΑ 87 καθώς και οι πλησιέστερες υφιστάμενες υδροληψίες σε ακτίνα 200μ. από τη θέση του έργου.
5. Στοιχεία για την ποιότητα του νερού - χημική ή και μικροβιολογική ανάλυση νερού από πιστοποιημένα εργαστήρια.
6. Αντίγραφο νόμιμου τίτλου ή άλλη πράξη (όπως Συμβολαιογραφικό έγγραφο που προκύπτει δικαίωμα κυριότητας η επικαρπίας, συμφωνητικό μίσθωσης, απόφαση έγκρισης επέμβασης σε δασική έκταση, απόφαση του Υπ. Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής για παραχώρηση δημόσιας έκτασης σε περίπτωση χαρακτηρισμού έκτασης ως πλέον άγονης).
7. Νόμιμη εξουσιοδότηση εκπροσώπησης σε περίπτωση που ο αιτών ενεργεί για λογαριασμό νομικού προσώπου.
8. Σε περιοχές όπου υφίστανται συλλογικά δίκτυα διαχείρισης νερού, βεβαίωση φορέα περί μη εξυπηρέτησης από συλλογικό δίκτυο.
9. Σε περίπτωση άδειας για υδροδότηση κτίσματος, οικοδομική άδεια ή έγγραφο από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία που να βεβαιώνει τη δυνατότητα υδροδότησής του.
Όλα τα δικαιολογητικά θα υποβληθούν εις διπλούν πλην αυτό της παρ. (4) που υποβάλλεται εις τριπλούν
Η αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την χορήγηση άδειας χρήσης νερού κατατίθενται:
Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού,
Τμήμα Υδροοικονομίας
Μοναστηρίου 12, Τ.Κ. 546 29 Θεσσαλονίκη)
Επισημαίνουμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την διενέργεια αυτοψίας κατά την διαδικασία αδειοδότησης είναι ο ενδιαφερόμενος να έχει τοποθετημένο υδρόμετρο.
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο:
Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π. Ε. Πέλλας.
Διοικητήριο Έδεσσα - 2ος Όροφος - Γραφ. 223 τηλ. 2381351359 και 2381351358
(Αρμόδιοι υπάλληλοι: Λαμπάδα Στέλλα, Σόντρας Ιωάννης,
Κόντος Στέφανος, Γιάννου Δημήτριος)
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ