13 Μαΐ 2014

1.500.000,00 € εξασφάλισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης για την βελτίωση του δρόμου «Έδεσσα-Άγρας»

Φωτογραφία Αρχείου
Ένα σημαντικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας που υποβάλλονταν εδώ και πολλά χρόνια, ικανοποιείται, μετά από ενέργειες του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη και την εξασφάλιση ποσού 1.500.000,00 €, ποσό που προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από υπόλοιπο ιδίων πόρων. 
Το ποσό αυτό θα διατεθεί για τη βελτίωση των γεωμετρικών στοιχείων της Εθνικής Οδού «Θεσσαλονίκης-Έδεσσας-Όρια Π.Ε. Πέλλας» στο οδικό τμήμα «Έδεσσα – Άγρας». Το συγκεκριμένο συγκοινωνιακό έργο συμπληρώνει τα έργα υποδομής του οδικού δικτύου στην ευρύτερη περιοχή της Έδεσσας, όπως η γέφυρα του Αγίου Γεωργίου που ολοκληρώνεται, το οδικό τμήμα Άγρας – Βρυττά μήκους 6,8 χλμ. που σύντομα επίσης ολοκληρώνεται και τμήμα αυτού έχει ήδη δοθεί σε κυκλοφορία. Ενώ εδώ και χρόνια ολοκληρώθηκε η παράκαμψη της Έδεσσας, το τμήμα του οδικού δικτύου «Έδεσσας – Άγρα» εξακολουθεί να παρουσιάζει υψηλή επικινδυνότητα, λόγω της στενότητας του οδικού άξονα, των πολλών στροφών και τη μεγάλη κλίση που οδοστρώματος. 
Η μόνιμη κυκλοφορία βαρέων οχημάτων κατά μήκος της οδού συμβάλλει παραπέρα στην έλλειψη ικανών συνθηκών προσπέρασης ενώ η κυκλοφορία πραγματοποιείται με πολύ μικρή ταχύτητα, δημιουργώντας συνθήκες εκνευρισμού και υψηλής επικινδυνότητας για τους οδηγούς. Το έργο εντάσσεται στον αναπτυξιακό προγραμματισμό της Π.Ε Πέλλας και σύντομα «ανοίγει ο δρόμος» για την κατασκευή του. 
Συγκεκριμένα, στην προμελέτη του έργου περιλαμβάνονται εργασίες βελτίωσης των κυκλοφοριακών συνθηκών στα επικίνδυνα σημεία της υπ. αριθμ. 2 Εθνικής Οδού «Θεσσαλονίκης-Έδεσσας-Όρια Π.Ε. Πέλλας» και, ειδικότερα, στο τμήμα «Ψηλή Βρύση-Άγρας», μήκους περίπου 2,5 χιλιομέτρων. Λόγω του έντονου ανάγλυφου της περιοχής και του γεγονότος ότι το τμήμα της οδού είναι το μοναδικό σημείο διάβασης της κυκλοφορίας, οι εργασίες προβλέπεται να γίνουν με τη χρησιμοποίηση του υπάρχοντος καταστρώματος, την προσθήκη πρόσθετης λωρίδας στην αριστερή πλευρά του δρόμου στην κατεύθυνση της ανάβασης και τη μείωση της υπάρχουσας κλίσης του 10% σε μέγιστη κλίση 7,8%. 
 Επιπλέον, θα κατασκευαστούν τοιχεία αντιστήριξης σε διάφορες θέσεις για την προστασία από επιφανειακές καταπτώσεις, καθώς, επίσης, έργα υδραυλικής απορροής και πλήρη αποκατάσταση της πρόσβασης των υφιστάμενων οδικών συνδέσεων. Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Προχωρούμε στην υλοποίηση ενός έργου που αποτελεί χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, την βελτίωση του τμήματος της Εθνικής Οδού «Έδεσσα-Άγρας». Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι ιδιαίτερα δύσκολο κι έχουν συμβεί πολλά θανατηφόρα ατυχήματα σ’ αυτό. Με το έργο που χρηματοδοτείται βελτιώνουμε θεαματικά τις συνθήκες ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων και την ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών. 
Η υλοποίηση του έργου θα δώσει μία νέα προοπτική στην περιοχή, η οποία αναπτύσσεται τουριστικά και ουσιαστικά εξυπηρετεί σημαντικούς τουριστικούς πόλους της Πέλλας όπως η Έδεσσα με τους καταρράκτες, ο υγροβιότοπος Άγρα-Βρυττών-Νησίου, η Λίμνη Βεγορίτιδα, το Ανεμοδρόμιο της Παναγίτσας, ο παραδοσιακός οικισμός του Παλιού Αγίου Αθανασίου και οι λοιποί οικισμοί της ορεινής Έδεσσας-Βεγορίτιδας, το Χιονοδρομικό Κέντρο, αλλά και η πρόσβαση προς το Λουτράκι και την Αλμωπία. Για το εν λόγω έργο και, γενικότερα για την ολοκλήρωση των τμημάτων του νέου εθνικού οδικού άξονα που περιλαμβάνει και τις παρακάμψεις Χαλκηδόνας και Γιαννιτσών, όπως και το τμήμα «Μαυροβούνι-Έδεσσα» έχω στενή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα. 
Ο κ. Τζιτζικώστας από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε την αναγκαιότητα βελτίωσης του εθνικού οδικού δικτύου της Π.Ε. Πέλλας με την κατασκευή νέων τμημάτων αναγνωρίζοντας τα ανταποδοτικά οφέλη της βελτίωσης του οδικού δικτύου της Π.Ε. Πέλλας για τον τουρισμό στην Κεντρική Μακεδονία και τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας και επικοινωνίας στο εσωτερικό της Περιφέρειας».