29 Δεκ 2012

Με 10.800.000 € θωρακίζεται από τις πλημμύρες η Αλμωπία

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία – Θράκη» εντάχθηκε το έργο «Διευθέτηση Ρεμάτων (Χειμάρρων) στο Δήμο Αλμωπίας ύψους 10.800.000,00€.
Συγκεκριμένα με την υπ’ αριθμόν 9937/12-12-2012 απόφαση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εντάχθηκε η παραπάνω πράξη με κωδικό MIS 390311.Αντικείμενο του έργου είναι η διευθέτηση τεσσάρων (4) τμημάτων χειμάρρων εντός των ορίων του Δήμου Αλμωπίας για τη βελτίωση των συνθηκών ροής και την Αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής.Συγκεκριμένα τα έργα διευθέτησης περιλαμβάνουν:Εκβαθύνσεις – εκσκαφές για απομάκρυνση φερτών υλών, διευρύνσεις της κοίτης, δημιουργία λεκανών ηρεμίας ενίσχυση των πρανών με επένδυση (σκυρόδεμα, συρματοκιβώτια) και άλλες σημαντικές παρεμβάσεις
Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις αναλυτικά:
1. Ρέμα 1 (Ασπροπόταμος - Μπέλιτσα). Περιοχή Δ.Δ. Όρμας. Συνολικό μήκος επέμβασης 880 μέτρων.
2. Ρέμα 3 (Μυρόρεμα - Τσαρνάκα). Περιοχή Δ.Δ. Λουτρακίου. Συνολικό μήκος επέμβασης 1815 μέτρων.
3. Ρέμα 4 (Μεγάλο ρέμα - Σόσιτσα 1). Περιοχή Δ.Δ. Προμάχων. Συνολικό μήκος επέμβασης 1835 μέτρων.
4. Ρέμα 5 (Σόσιτσα). Περιοχή Δ.Δ. Προμάχων. Συνολικό μήκος επέμβασης 1300 μέτρων
Συνολικά λοιπόν θα κατασκευαστούν 5.830 μέτρα αγωγών αντιπλημμυρικής προστασίας σε μια καλυπτόμενη έκταση προστατευόμενης λεκάνης απορροής που φτάνει τα 170.000 τ.μ.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή απόφαση είναι αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών όλων των υπηρεσιών της Π.Ε. Πέλλας και της διεκδικότητας που δείξαμε για το παραπάνω έργο. Αναδείξαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες την σημαντικότητα του έργου τόσο σε θέματα πολιτικής προστασίας όσο και σε θέματα περιβαλλοντικής αναβάθμισης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Το έργο συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Αλμωπίας, αυξάνει την παροχετευτικότητα των ρεμάτων και περιορίζει τη διάβρωση του εδάφους απομακρύνοντας έτσι τον ενδεχόμενο να τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Τώρα πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε για να μπορέσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει η προκήρυξη του έργου και να ξεκινήσει η κατασκευή του. Συνεχίζουμε ως Π.Ε. Πέλλας να διεκδικούμε δυναμικά, σε συνεργασία με όλες τις πολιτικές Αρχές του τόπου, έργα ουσίας για την Πέλλα. Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω την αγαστή συνεργασία που είχαμε με τον Δήμαρχο Αλμωπίας κ.Πασόη για την διεκδίκηση του παραπάνω έργου».