5 Δεκ 2012

Αποτελέσματα της σύσκεψης για την αποζημίωση των βαμβακοπαραγωγών από τον ΕΛΓΑ στην Αθήνα

Σύσκεψη για το θέμα των αποζημιώσεων των βαμβακοπαραγωγών πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Αθήνα. Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας με εντολή του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη, εκπροσωπήθηκε από τον κ. Δημήτριο Τσιμενίδη, στέλεχος της Δνσης Αγροτικής Οικονομίας.  
Ως γνωστόν, για το έτος 2010 η χώρα μας είχε ζητήσει να αποζημιώσει τους αγρότες που είχαν πάθει ζημιά από τις προσβολές του πράσινου σκουληκιού. Για την τεκμηρίωση του αιτήματος κατατέθηκε μία μελέτη καθηγητών πανεπιστημίου η οποία όμως δεν ικανοποίησε την Κοινότητα και απέρριψε το αίτημα της αποζημίωσης. 
Ωστόσο αντιπροτάθηκε να επανεξεταστεί το αίτημα σύμφωνα με το άρθρο 10 του Κανονισμού ΕΚ 1857/2006. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε το κατά πόσο μπορεί να υποβληθεί το αίτημα της αποζημίωσης, στο βαθμό που σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο 10, ακόμη και 3 χρόνια μετά την προσβολή μπορεί να υπάρξει διεκδίκηση ενισχύσεων για την περίπτωση που σημειωθούν ζημιές. 
Τελικά αποφασίστηκε το αίτημα να υποβληθεί ξανά. Για τις πρόσφατες ζημιές στο βαμβάκι αποφασίστηκε να συσταθεί μία Eπιτροπή η οποία θα μελετήσει τη δυνατότητα ένταξης στο άρθρο 10 της καλλιέργειας του βαμβακιού και να προκύψουν ενισχύσεις, τόσο ως προς τα μέτρα πρόληψης (π.χ. αμοιβές γεωργικών συμβούλων που θα ελέγχουν αποτελεσματικότερα την παρουσία του σκουληκιού), όσο και τη δυνατότητα που προβλέπεται από το άρθρο 10, ότι αφού έχουμε έναν εχθρό που προσπαθούμε να εξαλείψουμε βάση του προγράμματος, αλλά παρ’ όλα αυτά προκάλεσε ζημιά, να δοθεί ένα ποσό σαν απώλεια εισοδήματος. 
Η συζήτηση του άρθρου 10 επεκτάθηκε και στο καλαμπόκι και το πρόβλημα με τη Diabrotica. Θεωρήθηκε ότι ο εχθρός αυτός ταιριάζει στις προϋποθέσεις του άρθρου 10 και στόχος της Επιτροπής θα είναι να δημιουργηθεί ένα κανονιστικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα εντάσσονται στο άρθρο 10 από εδώ και στο εξής κι άλλες καλλιέργειες που έχουν ενδιαφέρον. 
Για το καλαμπόκι συζητήθηκε να δοθεί μία μορφή «εξισωτικής αποζημίωσης». Δηλαδή, για όποιον παραγωγό δεν καλλιεργήσει λόγω προγράμματος, να του δοθεί σαν ενίσχυση ένα μέρος της απώλειας εισοδήματος. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης και ο αρμόδιος Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης παρακολουθούν το θέμα και θα υπάρξει ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις. Το προσεχές χρονικό διάστημα θα προγραμματιστούν και ενημερωτικές συναντήσεις προκειμένου να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα των παραγωγών.