29 Δεκ 2012

Έργα 50.000.000,00€ βρίσκονται σε εξέλιξη στην Πέλλα

Ευρεία ενημερωτική συνάντηση με τη συμμετοχή των βουλευτών, Περιφερειακών Συμβούλων και Δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη. 
Στόχος της συνάντησης ήταν η αλληλοενημέρωση και ο αποτελεσματικότερος συντονισμός των ενεργειών των πολιτικών αρχών του τόπου κατά τη διεκδίκηση αιτημάτων σχετικών με την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. 
Στη συνάντηση, εκτός από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θ. Θεοδωρίδη, παρόντες ήταν οι βουλευτές κκ. Δ. Σταμενίτης, Ι. Τζαμτζής και Θ. Τζάκρη, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Α. Νουσηκύρου και Μ. Ζωγράφου και οι Δήμαρχοι κκ. Δ. Γιάννου, Δ. Πασσόης και Γ. Στάμκος. 
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα μεγάλα έργα οδικών υποδομών, η αξιοποίηση του Χιονοδρομικού Κέντρου και η παραμονή του Πανεπιστημιακού Τμήματος στην Έδεσσα. Για τα συγκεκριμένα θέματα ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, σε συνέχεια και της συνεργασίας που είχε στην Αθήνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών κ. Κωστή Χατζηδάκη, ανέφερε τα εξής: 
1. Τα έργα της παράκαμψης Γιαννιτσών και παράκαμψης Χαλκηδόνας αντιμετωπίζονται πλέον σαν ένα ενιαίο έργο και, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των οριστικών τεχνικών μελετών, θα γίνει η ένταξη στο ΕΣΠΑ καθώς υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι. Το προσεχές τρίμηνο είναι εξαιρετικά κρίσιμο εξάλλου, καθώς επίκειται η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ. 
2. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας εδώ και 15 ημέρες έχει ξεκινήσει να λειτουργεί με πολύ ικανοποιητική παροχή υπηρεσιών και στο τέλος του Ιανουαρίου πρόκειται να γίνει από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ο δεύτερος διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση για 50 ή 100 χρόνια των εγκαταστάσεων, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής. Η Εθνική Τράπεζα λειτουργώντας ως Σύμβουλος της Ελληνικής Κυβέρνησης έχει εκπονήσει το ειδικό αυτό σχέδιο. Μέχρι στιγμής υπάρχει ενδιαφέρον από τρία επενδυτικά σχήματα με προέλευση Ρωσίας, Σαουδικής Αραβίας και επιχειρηματιών από τη Θεσσαλονίκη. 
3. Για την παραμονή του Πανεπιστημιακού Τμήματος Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών στην Έδεσσα έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές επαφές στο Υπουργείο Παιδείας και με την Διοίκηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας όπου έχουν τεκμηριωθεί πλήρως οι ακαδημαϊκοί, οικονομικοί και κοινωνικοί λόγοι που συνηγορούν υπέρ της διατήρησης του Τμήματος. Προς αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλει και η πρόσφατη απόφαση του Δήμου Έδεσσας να αναλάβει την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του Τμήματος καθώς επίσης και της σίτισης των φοιτητών μέσω της δημοτικής επιχείρησης. Οι προσπάθειες των τοπικών παραγόντων εστιάζονται τώρα στη συνέχεια των διαβουλεύσεων με το Υπουργείο Παιδείας και τον αρμόδιο Υπουργό που θα λάβει την απόφαση, καθώς επίσης και με τον Πρωθυπουργό. 
4. Μέχρι τέλη Ιανουαρίου θα δοθεί στην κυκλοφορία το οδικό τμήμα «Νέα Πέλλα-Παραλίμνη» το οποίο είναι έτοιμο και υπολείπονται κάποιες εργασίες φωταγώγησης του δρόμου. 
5. Για το Φράγμα πολλαπλών χρήσεων του Αλμωπαίου (Καλής) τονίστηκε ότι αναμένεται εντός ημερών η ανάθεση της μελέτης σε ανάδοχο, μετά από την εκδίκαση των προσφυγών που καθυστέρησαν τη διαδικασία, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 3.800.00,00€ από το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». 
6. Επίσης, έχει προχωρήσει η διαδικασία της αδειοδότησης για την αξιοποίηση της γεωθερμίας στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης Πέλλας-Ημαθίας και Νότιας Θεσσαλονίκης που δημιουργεί μία εξαιρετικά ευοίωνη προοπτική για την αξιοποίηση της γεωθερμίας στην αγροτική ανάπτυξη, τον τουρισμό και άλλες χρήσεις. 
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους με αναλυτικά στοιχεία για τα έργα τα οποία κατασκευάζονται την περίοδο αυτή στην Π.Ε. Πέλλας και ο συνολικός προϋπολογισμός τους φτάνει στα 50.000.000,00€. Ειδική αναφορά έγινε στο κτίριο του Νοσοκομείου, τα σχολεία, τις γέφυρες και τα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία υλοποιούνται με επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων. 
Ακόμη, υπάρχει εγκεκριμένο πρόγραμμα INTERREG προϋπολογισμού 1.000.000,00€ το οποίο αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αλμωπίας και αναμένεται σύντομα η δημοπράτησή του. Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, οι συναντήσεις μεταξύ των πολιτικών εκπροσώπων των δημοκρατικών θεσμών του τόπου είναι ουσιαστικές και εποικοδομητικές. «Κερδίζουμε χρόνο και είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Συζητούμε τον τρόπο με τον οποίο θα δράσουμε», ήταν μία χαρακτηριστική δήλωσή του. 
Στις τοποθετήσεις των παρισταμένων, ο βουλευτής κ. Διονύσης Σταμενίτης τόνισε τη σημασία της συνεργασίας και της ενημέρωσης, προκειμένου να υπάρχει μία κοινή κατεύθυνση διεκδίκησης και δράσης. 
Ο βουλευτής κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, ζήτησε εστίαση στην εκπόνηση των μελετών που αποτελούν προϋπόθεση για ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ ενώ η κα. Τζάκρη επισήμανε ότι παρατηρούνται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και «χρειάζεται να είμαστε περισσότερο ουσιαστικοί και λιγότερο επικοινωνιακοί». 
Ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Τάκης Γιάννου ευχαρίστησε για τη συνεργασία που υπήρξε στο θέμα προώθησης της παραμονής του Πανεπιστημιακού Τμήματος στην Έδεσσα και επίσης ενημέρωσε τους παριστάμενους για τις θετικές εξελίξεις στο θέμα της ανακαίνισης του κτιρίου του «Μεγάλου Αλεξάνδρου». Οι εργασίες που είχαν διακοπεί πρόκειται να συνεχιστούν μετά από την εξασφάλιση χρηματοδότησης για τις αρχαιολογικές έρευνες που απαιτούνται μετά από την αποκάλυψη στοιχείου τεμένους στο εσωτερικό του κτιρίου. 
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Πασόης έθεσε ζητήματα που αφορούν το οδικό δίκτυο της Αλμωπίας αλλά και δημόσιων υπηρεσιών που υπάρχει το ενδεχόμενο να κλείσουν στο πλαίσιο της διοικητικής αναδιάρθρωσης και συγχώνευσης υπηρεσιών. 
Ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος αναφέρθηκε στα έργα αποκατάστασης των πρώην χωματερών, στο αντιπλημμυρικό έργο του Μουσείου Πέλλας αλλά και στο φράγμα της Γραμμώσκας το οποίο είναι ενταγμένο στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας και ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον Δήμο. 
Ο κύκλος των τοποθετήσεων ολοκληρώθηκε με εισήγηση του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Αλκη Νουσηκύρου ο οποίος επισήμανε τη σημασία του ορθολογικού σχεδιασμού των τεχνικών έργων, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και προοπτική της περιφέρειας. Τόνισε επίσης ότι ο απολογισμός μέχρι σήμερα είναι θετικός και υπάρχει μία σημαντική επίσπευση στις διαδικασίες ένταξης και υλοποίησης των έργων. 
Η υποστήριξη και ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της κρίσης, όπως επίσης και το ζήτημα της θέρμανσης των σχολικών μονάδων αποτέλεσε επίσης ένα σημαντικό θέμα που απασχόλησε τους παραβρισκόμενους. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή ευχών για τις ημέρες των εορτών. 
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά και το νέο έτος να είναι δημιουργικό και παραγωγικό για τους πολίτες και την ανάπτυξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.