5 Δεκ 2012

Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής

Στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης με αρκετά σημαντικά θέματα που αφορούν την Π.Ε. Πέλλας. 
Ειδικότερα, μετά από τις τεκμηριωμένες και πλήρεις εισηγήσεις του κ. Θεοδωρίδη η Οικονομική Επιτροπή απεφάνθη θετικά για αναπτυξιακά θέματα όπως: 
1. Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Π.Ε. Πέλλας και Δήμου Έδεσσας για την εκτέλεση από την Π.Ε. Πέλλας του έργου «9ο Δημοτικό Σχολείο Έδεσσας», προϋπολογισμού 3.200.000,00 €. Το έργο αφορά την ανέγερση νέου κτιρίου στην περιοχή «Σμαρέκα» Έδεσσας, το οποίο αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, το υπόγειο, το ισόγειο και τον όροφο. Το κτίριο όπου θα στεγαστεί το 9ο Δημοτικό Σχολείο Έδεσσας, θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές και τα ενδεδειγμένα πρότυπα. Συνεπώς θα επιλυθεί το πρόβλημα του χώρου στέγασης πολλών μαθητών οι οποίοι θα εγκατασταθούν σε σύγχρονο, δομικά κτίριο και σε αίθουσες που παρέχουν όλες τις προϋποθέσεις για ποιοτική διδασκαλία. 
2. Την έγκριση αποτελέσματος ανοιχτού διαγωνισμού ανάθεσης εκπόνησης μελέτης με τίτλο: «Μελέτη της αποκατάστασης των 6 χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων Π.Ε. Πέλλας» προϋπολογισμού 97.521,38 €. Οι 6 ΧΑΔΑ που θα αποκατασταθούν βρίσκονται στις τοπικές κοινότητες Περαίας, Κρύας Βρύσης, Ν. Μυλοτόπου, Δροσερού, Ανύδρου και Πέλλας. Σύμφωνα με μία προεκτίμηση το κόστος αποκατάστασης αυτών θα ανέλθει περί τα 4.000.000,00 € από πιστώσεις του ΕΣΠΑ. Επισημαίνεται ότι με την αποκατάσταση των παραπάνω ΧΑΔΑ ολοκληρώνεται η αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμάτων σε επίπεδο Π.Ε. Πέλλας. Εξάλλου, πολύ πρόσφατα ολοκληρώθηκε το έργο αποκατάστασης 27 ΧΑΔΑ από την Π.Ε. Πέλλας, ύψους περίπου 4.500.000,00 € επίσης από πόρους του ΕΣΠΑ. 
3. Την έγκριση της ανάθεση εκτέλεσης εργασιών 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης για το έργο «2ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας». Το συγκεκριμένο έργο αφορά την ανέγερση του κτιρίου του διδακτηρίου και θα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και όροφο συνολικού εμβαδού περίπου 3.000m2. Το κτίριο θα περιλαμβάνει αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βοηθητικούς χώρους και γραφεία διοίκησης. Το σχολείο θα κατασκευαστεί με τις σύγχρονες ενεργειακές προδιαγραφές και ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3.000.000,00 €. Το έργο προβλέπεται να περαιωθεί μέσα στο 2013 και είναι ενταγμένο στο ΕΠ Μακεδονία-Θράκη 2007-2013. 
Τέλος, όσον αφορά το θέμα της άσκησης ή μη έφεσης κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου η οποία επιδικάζει το ποσό των περίπου 85.000,00 € στη Νομική Σύμβουλο της Π.Ε. Πέλλας για τα έτη 2005-2010, ο κ. Θεοδωρίδης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή, στο γενικότερο, ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον για τους Ο.Τ.Α., η Π.Ε. Πέλλας δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει ακόμη και στις πάγιες ανάγκες της. 
Επομένως, δεν υπάρχει η δυνατότητα να ανταποκριθεί σε τέτοιου είδους αλλά και παρόμοιες υποχρεώσεις. Εξάλλου, η νομοθεσία μας υποχρεώνει να ασκήσουμε κάθε ένδικο μέσο μέχρι του βαθμού του Αρείου Πάγου. Εν κατακλείδι, η Οικονομική Επιτροπή για τυπικούς λόγους μετέθεσε τη λήψη οριστικής απόφασης σε επόμενη συνεδρίαση. 
Στο περιθώριο της συνεδρίασης ο κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης προέβη στην εξής, σύντομη δήλωση: «Πετύχαμε σήμερα τη θετική γνωμοδότηση της Οικονομικής Επιτροπής για τρία σημαντικά έργα για την Π.Ε. Πέλλας. Μετά από συνεχείς προσπάθειες ανάδειξης των προβλημάτων, επισήμανσης της αναγκαιότητας θετικής έκβασης και επίλυσης αυτών συνεχίζουμε για την προώθηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών προς την ίδια κατεύθυνση και με στόχο την ανταποδοτικότητά τους στην τοπική κοινωνία και τις επόμενες γενιές».