8 Δεκ 2011

Μεγάλο «Στοίχημα» η ενοποίηση των 7 Περιφερειακών Ενοτήτων – Σύσκεψη με το Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης

Ευρεία σύσκεψη με συντονιστή τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη και τη συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή Ανάπτυξης της Περιφέρειας κ. Παναγιώτη Γεωργόπουλου πραγματοποιήθηκε σήμερα (7/12) στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας. Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε ο συντονισμός λειτουργίας των Διευθύνσεων Ανάπτυξης που λειτουργούν στις επτά Περιφερειακές Ενότητες που συγκροτούν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος είναι η ουσιαστική συμβολή των Διευθύνσεων στην προώθηση της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης με ενιαίο πνεύμα για όλη την Περιφέρεια. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρίδης «είμαστε υπηρέτες του λαού» ενώ ο κ. Γεωργόπουλος συμπλήρωσε ότι «μπορούμε να επιτύχουμε στην εκπλήρωση της αποστολής μας καθώς γνωρίζουμε τις ανάγκες των πολιτών και μπορούμε να είμαστε καταλύτες για την υλοποίηση αναπτυξιακών δράσεων και έργων».

Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και των επιμέρους Διευθύνσεων συγκαταλέγονται το εμπόριο, η βιομηχανία, οι υπηρεσίες, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η δια βίου εκπαίδευση. Η αποτελεσματική άσκηση των παραπάνω αρμοδιοτήτων μπορεί να ενδυναμωθεί με την στενότερη επικοινωνία και συνεργασία των στελεχών και τη βελτίωση των διοικητικών διαδικασιών. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν τρόποι για τον καλύτερο έλεγχο της αγοράς και συνακόλουθα την τήρηση της νομοθεσίας, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, όπως και τη δυνατότητα υλοποίησης καινοτόμων, πιλοτικών δράσεων. Ακόμη, συζητήθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας σε διεθνείς εκθέσεις τουριστικής προβολής, η προσέλκυση και υποδοχή επενδυτών που θα θελήσουν να αξιοποιήσουν τους φυσικούς πόρους και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και, ακόμη, η αξιοποίηση ανενεργών επενδύσεων και κτιρίων που υπάρχουν διάσπαρτα στην Περιφέρεια.

Σε δήλωσή του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης συνοψίζει τα συμπεράσματα της σύσκεψης: «Μέσα στη χρονιά που κλείνει σε λίγο, καταφέραμε να διευθετήσουμε όλες τις εκκρεμότητες που αναλάβαμε από την περίοδο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Στους μελλοντικούς μας στόχους εντάσσεται η εντονότερη διεκδίκηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και η επιλογή έργων που δημιουργούν εισόδημα στην τοπική κοινωνία. Η εξωστρέφεια της αγροτικής οικονομίας αποτελεί την κύρια στρατηγική μας επιλογή για να ξεπεράσουμε την κρίση. Θεωρούμε δεδομένη και απαραίτητη τη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών που μοιράζονται κοινά αντικείμενα και αρμοδιότητες στις επιμέρους Περιφερειακές Ενότητες και έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο τακτική επικοινωνίας που υποστηρίζεται από τη σύγχρονη τεχνολογία μέσω του τηλεφωνικού δικτύου σύζευξις και του εξοπλισμού για τη διενέργεια τηλεδιασκέψεων».

Το προσεχές χρονικό διάστημα οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ανάπτυξης θα συνεργαστούν με την Ηγεσία για την οργάνωση αναπτυξιακών ημερίδων στις επιμέρους Περιφερειακές Ενότητες και ενός συνολικού Συνεδρίου στην έδρα της Περιφέρειας ώστε να υπάρξει ένας ευρύς και ανοικτός διάλογος για την υποστήριξη του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού.