Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας σε συνδυασμό με την Ανάπτυξη και τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας Πραγματοποιήθηκε χθες (12/12) η Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, με τη μορφή μίας ανοικτής Ημερίδας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στα Γιαννιτσά. Το συντονισμό των παρουσιάσεων και της συζήτησης που ακολούθησε είχε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ενώ παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Γιαννιτσών κ. Γρηγόριος Στάμκος, ο Διοικητής των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών κ. Παύλος Μάρκου, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πέλλας κ. Παναγιώτης Λουκάς, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Γεώργιος Νταουτάς, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Μαρία Ζωγράφου και Αλκιβιάδης Νουσηκύρου, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Κωνσταντίνος Κοκκολάκης, ο Διευθυντής της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας κ. Ηλίας Τσαϊρίδης, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Ψαλτόπουλος, ο Διευθυντής ΔΕΗ Άγρα κ. Σωτήριος Δραγούμης, το μέλος του Συντονιστικού Οργάνου κ. Αντώνιος Αβραμίδης, στελέχη υπηρεσιών και πολλοί εκπρόσωποι συλλόγων, εθελοντικών οργανώσεων καθώς και ενδιαφερόμενοι πολίτες.
Η εκδήλωση άνοιξε με την εισήγηση του κ. Αντιπεριφερειάρχη ο οποίος τόνισε τη σημασία του σχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης Ανάπτυξης και περιλαμβάνοντας δράσεις και μέτρα που αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που υλοποιούνται την τρέχουσα περίοδο στην Αλμωπία και στο Δήμο Πέλλας, καθώς επίσης και σε αυτά τα οποία είναι ενταγμένα στον Αναπτυξιακό Προγραμματισμό της Περιφέρειας.
Ακολούθησε η κεντρική ομιλία του Προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Κωνσταντίνου Κοκκολάκη ο οποίος παρουσίασε το ισχύον νομικό-θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών και τις βασικές αρχές, τη μεθοδολογία και τις καλές πρακτικές Πολιτικής Προστασίας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του παρουσίασε παραδείγματα από την ελληνική και διεθνή εμπειρία περιπτώσεων φυσικών και άλλων καταστροφών, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε σε συνήθη λάθη και παραλείψεις που γίνονται και μπορεί να κοστίσουν ανθρώπινες ζωές.
Ο κύκλος των παρουσιάσεων έκλεισε με την εισήγηση του Προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας Δρ. Χρήστου Μπιμπίτσου, ο οποίος αναφέρθηκε στην εμπειρία των έκτακτων περιστατικών που αντιμετωπίστηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς και ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας σε τοπικό επίπεδο.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε οι επικεφαλείς των υπηρεσιών αναφέρθηκαν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό τους, την υφιστάμενη κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προετοιμασία ενόψει της χειμερινής περιόδου και τον συντονισμό των εμπλεκομένων υπηρεσιών προκειμένου να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις έντονης χιονόπτωσης και πλημμυρών.
Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την εισήγηση του κ. Αντιπεριφερειάρχη:
«Η Πολιτική Προστασία αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για μας, για όλους μας, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση που η χώρα μας βιώνει την κρίση και τις οικονομικές επιπτώσεις της στην αγορά. Ο σχεδιασμός μας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας οφείλει να λάβει υπόψη του την κρίση κι αυτό αντανακλάται στις προτεραιότητες και δράσεις που θα προδιαγράψουμε μαζί.
Η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας έχει τη μορφή μίας ανοικτής ημερίδας ώστε να κάνουμε κοινωνούς της προσπάθειάς μας το σύνολο των πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Ο Σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας συνδέεται άμεσα με την τρέχουσα οικονομική και πολιτική συγκυρία και φυσικά με την αναπτυξιακή προοπτική της Πέλλας. Στην κατεύθυνση αυτή, μάς ενδιαφέρει η γνώμη και η στάση των πολιτών. Ανοίγουμε το διάλογο λοιπόν, με τη συμμετοχή των τοπικών αναπτυξιακών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, όπως και των εθελοντικών οργανώσεων και των ενεργών πολιτών.
Για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για στρατηγικό σχεδιασμό και να συνδέσουμε την πολιτική προστασία οριζόντια μ’ όλες τις επιμέρους αναπτυξιακές μας πολιτικές, είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας. Στην κατεύθυνση αυτή καλέσαμε τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τον πολύ γνωστό σε όλους μας και φίλο κ. Κωνσταντίνο Κοκκολάκη, να εμπλουτίσει τη σημερινή μας συνάντηση με μία εμπεριστατωμένη εισήγηση για τις βασικές αρχές και φιλοσοφία της Πολιτικής Προστασίας.
Όπως προανέφερα, η πολιτική προστασία αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και, ειδικότερα, για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Αυτό απορρέει από τη γεωγραφία και την ανθρωπογεωγραφία της Πέλλας, αλλά και από εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμια κλίμακα, όπως είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη και η αλλαγή του κλίματος.
Ο Αναπτυξιακός Προγραμματισμός της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό έργων και δράσεων που άμεσα ή έμμεσα συμβάλλουν στην πολιτική προστασία. Αυτή τη στιγμή υλοποιούνται δύο μεγάλα έργα διευθέτησης των ρεμάτων Πολυκάρπης και Αψάλλου του Δήμου Αλμωπίας με προϋπολογισμούς αντίστοιχα 815.000 και 605.000 ευρώ. Δύο ακόμη σημαντικά έργα που υλοποιούμε, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, βρίσκονται στην περιοχή του Δήμου Πέλλας.
Το πρώτο είναι το έργο αντιπλημμυρικής Προστασίας των Γιαννιτσών (Τσιναρλί), προϋπολογισμού 3,1 εκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο υπάρχει ανάδοχος και επίκειται η εγκατάστασή του. Το δεύτερο είναι το έργο Αντιπλημμυρικής Προστασίας του Αρχαιολογικού Χώρου και του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πέλλας με προϋπολογισμό 1,8 εκατομμύρια ευρώ. Και για το έργο αυτό αναμένεται η εγκατάσταση του εργολάβου. Εδώ και λίγο καιρό εξάλλου έχει ολοκληρωθεί το έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης της Έδεσσας, στο χείμαρρο Ντερέκι με κόστος 2,8 εκατομμύρια ευρώ.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε συνεργασία με το Δήμο Αλμωπίας μελετώνται τέσσερις ακόμη χείμαρροι προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες οριοθέτησης και διευθέτησής τους. Πρόκειται για τα ρέματα Ασπροπόταμος-Μπέλιτσα στην Όρμα, τον Θερμοπόταμο-Τόπλιτσα και το Μυρόρεμα-Τσαρνάκα στο Λουτράκι και ακόμη δύο τμήματα του ρέματος Σόσιτσα στους Προμάχους. Ακόμη, μελετάται η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής της Κρύας Βρύσης. Ο συνολικός σχεδιασμός μας περιλαμβάνει κι άλλα έργα σε ρέματα και χείμαρρους της Πέλλας με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας.
Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού, οι υπηρεσίες μας εξετάζουν την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία και περιβαλλοντική αναβάθμιση του Λουδία και της Τάφρου 66. Πριν από λίγο καιρό πραγματοποιήσαμε ένα έργο καθαρισμού της κοίτης του ποταμού που ήταν αναγκαίο για την υποστήριξη της λειτουργίας του Διεθνούς Κωπηλατικού Κέντρου που βρίσκεται στην περιοχή.
Ο σχεδιασμός των παραπάνω έργων περιλαμβάνει παράλληλα αστικές αναπλάσεις και διαμορφώσεις ώστε τα έργα να έχουν μία άμεση συμβολή στην ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, παρέχοντας δυνατότητες αναψυχής και άθλησης. Τα μεγάλα φράγματα που στοχεύουμε να κατασκευάσουμε στην Πέλλα (στον Αλμωπαίο, στη Γραμμόσκα τη μελέτη του οποίου επικαιροποιούμε και αλλαχού), πρόκειται να χρησιμεύσουν στην πολιτική προστασία ενώ παράλληλα θα συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη. Η ολοκλήρωσή τους θα προσφέρει τους αναγκαίους υδατικούς πόρους για δυναμικές καλλιέργειες, παραγωγή ενέργειας, τουρισμό, αναψυχή κι άλλες χρήσεις.
Ενόψει της χειμερινής περιόδου είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στην πολιτική προστασία για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων όπως οι χιονοπτώσεις και οι πλημμύρες. Την περασμένη Πέμπτη στην ορεινή Πέλλα είδαμε ένα πρωτοφανές μπουρίνι με ισχυρό άνεμο που ξερίζωσε ακόμη και δέντρα. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για ακραία φαινόμενα που πλέον αρχίζουν να αποκτούν τακτική εμφάνιση.
Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας έχει καταρτίσει, από τον περασμένο Οκτώβριο, το Σχέδιο Αποχιονισμού 2011 και 2012 στο οποίο περιγράφονται οι περιοχές κάλυψης, το σχέδιο και τα μέσα πρόληψης και αντιμετώπισης. Αντίγραφο του Σχεδίου έχει δοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας».