8 Δεκ 2011

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ

Την Τετάρτη 30/11, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης υποδέχτηκε τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Διονύση Ψωμιάδη και μαζί επιθεώρησαν τις εργασίες στο οδικό δίκτυο των παρακάμψεων Χαλκηδόνας και Γιαννιτσών, καθώς και την αποπεράτωση της παράκαμψης Πέλλας την οποία ζήτησε για άμεση παράδοση σε κυκλοφορία. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης που επανειλημμένα τόνισε ως πρώτη προτεραιότητά του και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το οδικό δίκτυο της Πέλλας.

Στο κλιμάκιο που ενημερώθηκε για τις εργασίες ήταν παράγοντες και ο γεν. Δ/ντής της πρώην ΔΕΣΕ κ. Μήλιος , η κ. Ωραιοπούλου ως εκπρόσωπος της Διαχειριστικής Αρχής, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Νουσηκύρου, οι κ. κ. Ζωγράφου και Καράμπελα, ο κ. Ανδρίτσος, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Στάμκος , ο Δ/ντής Ασφαλείας Γιαννιτσών κ. Περδικάτσης, ο Υποδιευθυντής κ. Παπαπροδρόμου, ο Δ/ντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Πέλλας κ. Τελλιανίδης, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Πέλλας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ζήτησε να δημοπρατηθεί άμεσα το τμήμα του οδικού δικτύου Παραλίμνη – παράκαμψη Πέλλας (παράκαμψη Γιαννιτσών) , έργο που έχει προϋπολογιστεί στα 115 εκατ. ευρώ. και το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από πιστώσεις του ΕΣΠΑ. Εξάλλου ο κ. Θεοδωρίδης έχει αποστείλει σχετική επιστολή στις αρμόδιες αρχές. Επίσης, τόνισε ότι η μη ένταξη, λόγω έλλειψης μελέτης, των έξι τεχνικών έργων ας μην αποτελέσει τροχοπέδι στη δημοπράτηση του έργου αφού υπάρχει η δυνατότητα αυτό το κομμάτι να δημοπρατηθεί σε β’ δημοπρασία.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης κ. Δ. Ψωμιάδης, ο οποίος έχει επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη – Χαλκηδόνα – Γιαννιτσά –Έδεσσα - όρια Π.Ε. Πέλλας, δήλωσε ικανοποιημένος για την πορεία των εργασιών ενώ, παράλληλα, τόνισε την αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι εργασίες ταχύτερα ώστε να ολοκληρωθεί το έργο αυτό που χαρακτηρίζεται ως έργο πνοής για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Επιπλέον, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημοπρατηθεί και το τμήμα Μαυροβούνι – παράκαμψη Έδεσσας, έργο το οποίο, λόγω καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν την προηγούμενη περίοδο στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών των τεχνικών έργων δεν έχει προχωρήσει. Στη συνέχεια, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες γρήγορα και αποτελεσματικά, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης, ώστε να δημοπρατηθεί και το τμήμα της παράκαμψης Χαλκηδόνας. Το τμήμα αυτό έχει παρουσιάσει εμπλοκές στις υπηρεσίες του Δήμου Χαλκηδόνας που είναι αρμόδιες για την τροποποίηση της μελέτης γενικού πολεοδομικού σχεδίου. Το εν λόγω έργο, μαζί με την παράκαμψη Γιαννιτσών έχει εξασφαλισμένη πίστωση 200 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ.

Τέλος, ο κ. Θεοδωρίδης χαρακτήρισε απαράδεκτο το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, μιας ιστορικής, παραμεθόριας περιοχής με πλούσια πολιτισμική παράδοση. Μια πολυποίκιλη παράδοση η οποία αντικατοπτρίζεται στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας, στην περιοχή του Λουτρακίου, στην ιστορική πόλη της Έδεσσας, στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν, το Λουτράκι, τη λίμνη Βεγορίτιδα σημεία αναφοράς της Πέλλας που αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ακόμη χαρακτήρισε μη συμβατό το γεγονός ότι, ενώ, είναι διαθέσιμα προγράμματα και κονδύλια του ΕΣΠΑ για διεκπεραίωση μεγάλων, προσοδοφόρων έργων, τα κεφάλαια αυτά παραμένουν αναξιοποίητα και δημιουργούν εμπόδια στην οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη του τόπου.