8 Δεκ 2011

ΚΛΟΠΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας ενημερώνει ότι τον τελευταίο καιρό παρουσιάστηκαν κρούσματα κλοπής κυψελών μελισσών στο νομό (στις περιοχές Νέας Πέλλας, Παλαιάς Πέλλας και αλλού). Η κλοπή των κυψελών πέρα από αντικοινωνική συμπεριφορά πλήττει τους μελισσοκόμους οι οποίοι πρέπει να προστατευθούν και αξίζουν τη βοήθεια όλων μας δεδομένου ότι:

1. Έχουν την περιουσία τους εκτεθειμένη στην ύπαιθρο μη μπορώντας να την προστατεύσουν απόλυτα.

2. Μοχθούν καθημερινά να αντιμετωπίσουν τις τόσες αντιξοότητες της εργασίας τους με τις μέλισσες (τοξικά ραντίσματα, άσχημες καιρικές συνθήκες, ασθένειες μελισσών κλπ).

3. Απογοητεύονται και αγανακτούν πολύ περισσότερο όταν βιώνουν και το άγχος των κλοπών των μελισσοσμηνών τους.

4. Από τις παραγωγές των προϊόντων της μελισσοκομίας καλύπτουν ή συμπληρώνουν τις ανάγκες των οικογενειών τους.

5. Οι μελισσοκόμοι σε όσους ενδιαφέρονται να εκτρέφουν μέλισσες μπορούν να τους διαθέσουν κυψέλες για το ξεκίνημά τους και δεν χρειάζεται να δημιουργήσουν μελίσσια με άλλους τρόπος.

Οι συμπολίτες μας που παρασύρθηκαν σ’ αυτές τις αντικοινωνικές ενέργειες πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει κανένα όφελος (οικονομικό) από τέτοιου είδους συμπεριφορές δεδομένου ότι:

- Τα μελίσσια πολλαπλασιάζονται πολύ εύκολα ,(π.χ. τα τρία μελίσσια μπορείς να τα κάνεις 6 ή 9 κλπ) και χάνονται πολύ εύκολα.
- Δωρεάν εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο νομό Πέλλας κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
- Το κόστος αγοράς μιας αρχικής κυψέλης (μέλισσες) είναι μικρό.