8 Δεκ 2011

Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη στη Διημερίδα της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συμμετέχει ως προσκεκλημένος ομιλητής στη Διημερίδα της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας με τίτλο «Η Δράμα στην Καλλικρατική Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (Ο δρόμος από την ενδοπεριφερειακή ανισότητα στα ίσες ευκαιρίες και στην ανάπτυξη)».
Η διημερίδα πραγματοποιείται σήμερα και αύριο και ο κ. Θεοδωρίδης πρόκειται να παρουσιάσει στους παραβρισκόμενους την εμπειρία από τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Καϊμακτσαλάν και τις τελευταίες θετικές εξελίξεις από τη λειτουργία του.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη: «Πριν από λίγες ημέρες παραλάβαμε το πρώτο βραβείο κοινού για το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν του όρους Βόρας, στο πλαίσιο της φετινής εκδήλωσης της διεθνούς τουριστικής έκθεσης στη Θεσσαλονίκη. Ήταν μία τιμητική διάκριση που μας έδωσε πολύ μεγάλη χαρά γιατί προέρχονταν από τους επισκέπτες και φίλους του βουνού. Όλους αυτούς που χρησιμοποιούν τις υποδομές και εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου και απολαμβάνουν τις υπηρεσίες των τοπικών επιχειρήσεων. Η συγκεκριμένη βράβευση παράλληλα, μας έκανε να αισθανθούμε πιο έντονη την ευθύνη απέναντι στους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι επιλέγουν την περιοχή μας για χειμερινό τουρισμό. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να αναπτύξουμε μαζί τους μία ειλικρινή και διαχρονική σχέση. Όπως γνωρίζουμε από το χώρο του μάρκετινγκ, είναι δύσκολο και έχει υψηλό κόστος να προσεγγίσεις και να εξασφαλίσεις έναν νέο πελάτη, ενώ είναι πολύ πιο οικονομικό να επικεντρωθείς στους υφιστάμενους πελάτες σου και να αναπτύξεις μαζί τους μία σταθερή και μόνιμη σχέση.

Υπάρχουν πολλά οικονομικά και τεχνικά στοιχεία που συνδέονται με την ποιοτική και ασφαλή λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Καϊμακτσαλάν. Στην εισήγησή μου θα προσπαθήσω να αναφερθώ στα πιο σημαντικά, αν και οι λεπτομέρειες εμπεριέχουν ουσία που μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τους διαχειριστές των χιονοδρομικών εγκαταστάσεων.

Αρχικά, θα ήθελα να αναφερθώ στο γεγονός ότι, από τα τέλη του 1994 που λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό. Πρώτον, βρίσκεται στο μεγαλύτερο υψόμετρο από όλα τα υπόλοιπα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας σε υψόμετρο 2.050 μ. και δεύτερον, λειτουργεί περισσότερους μήνες από όλα τα υπόλοιπα, συγκεκριμένα, από το Νοέμβριο έως το Μάϊο κάθε χρόνο. Διαθέτει ποικιλία χιονοδρομικών διαδρομών για παιδιά ή μεγάλους, για αρχάριους ή έμπειρους αναβάτες οι οποίες φημίζονται για το μεγάλο πλάτος και τις ήπιες κλίσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι διαθέτει τη μοναδική πίστα ολυμπιακών προδιαγραφών στην Ελλάδα, όπου προετοιμάζεται η Εθνική μας ομάδα.

Επιπλέον, υπάρχουν το κτίριο διημέρευσης (σαλέ), η αποθήκη μηχανημάτων, το φυλάκιο, πέντε lift, κτίριο με αθλητικά είδη και ενοικίαση ειδών σκι και κτίριο snowbar για στιγμές χαλάρωσης. Οι χώροι αναψυχής και χαλάρωσης που πλαισιώνουν το χιονισμένο τοπίο έχουν ως σημείο αναφοράς το σταθμό άφιξης του υψηλότερου αναβατήρα της Ελλάδας στα 2.480 μέτρα. Οι εγκαταστάσεις κατασκευάσθηκαν με χρηματοδότηση της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι, ύστερα από προσωπικές ενέργειες, κάποια κτίρια βρίσκονται σε στάδιο νομιμοποίησης διότι στερούνταν αδειών λειτουργίας.

Η συμβολή που έχει το Χιονοδρομικό στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής είναι μεγάλη. Στην Πέλλα, μέσα στα δεκαεπτά περίπου χρόνια λειτουργίας του Χιονοδρομικού, είδαμε την αναβίωση του Παλαιού Αγίου Αθανασίου που αποτελεί πλέον έναν καταξιωμένο τουριστικό προορισμό, την ανάπτυξη περιμετρικά από τη λίμνη Βεγορίτιδα, το Ανεμοδρόμιο της Παναγίτσας και τη Λίμνη του Άγρα, αλλά και την σύνδεση της περιοχής με το Λουτράκι όπου υπάρχουν οι ιαματικές, θερμές πηγές και αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό τουριστικό πόλο της Πέλλας.

Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας που άνοιξε τις πύλες του πριν από λίγους μήνες αποτελεί πλέον έναν τουριστικό πόλο υψηλών προδιαγραφών που συμβάλλει μ’ έναν ποιοτικό τρόπο στη διαμόρφωση του τοπικού τουριστικού προϊόντος. Οι επισκέπτες μίας περιοχής έχουν ανάγκη από ποικιλία στο πρόγραμμά τους. Επιθυμούν και επιδιώκουν να αποκτήσουν μία βιωματική σχέση με τη φύση, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της τοπικής κοινωνίας αποκτώντας πρόσβαση σ’ αυτά μέσω αντίστοιχων τουριστικών υποδομών.

Η υποδοχή και εξυπηρέτηση των τουριστών αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για την τουριστική ανάπτυξη. Στην Πέλλα έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε μία σύγχρονη τουριστική παιδεία για τα στελέχη και τους επαγγελματίες του τουρισμού. Μία πρωτοβουλία για την υιοθέτηση προδιαγραφών ποιότητας και την ολοκληρωμένη τουριστική προβολή των τοπικών επιχειρήσεων έχει προχωρήσει μέσω της δημιουργίας του δικτύου με τη διακριτική ονομασία «ΣΤΕΠΦΟΡ+». Οι τουρίστες που επισκέπτονται τις επιχειρήσεις του δικτύου έχουν τη διαβεβαίωση για την τήρηση συγκεκριμένων προδιαγραφών ασφάλειας και ποιότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες και προϊόντα που παρέχονται από όλες τις επιχειρήσεις του δικτύου.

Ένα ακόμη σημείο το οποίο θα ήθελα να θίξω στη σημερινή επικοινωνία μαζί σας, είναι η ευθύνη της πολιτείας και των τοπικών αρχών να υποστηρίξουν την τουριστική ανάπτυξη. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν τα προηγούμενα χρόνια παρουσίασε ένα υψηλό παθητικό για τη διαχειρίστρια εταιρία. Η εξασφάλιση ασφαλούς και άνετης πρόσβασης στις εγκαταστάσεις έχει υψηλό κόστος που είναι εξαιρετικά δύσκολο να ισοσκελιστεί από τα έσοδα της χιονοδρομίας. Μετά από αδιάκοπες, προσωπικές ενέργειες και συνεργασία με την Κτηματική Εταιρία Δημοσίου (ΚΕΔ) πετύχαμε την παραχώρηση του Χιονοδρομικού Κέντρου Καϊμακτσαλάν στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας για άλλα δύο έτη. Έτσι, τον περασμένο Αύγουστο, τολμήσαμε και προκηρύξαμε το σύνολο των δραστηριοτήτων μέσω ενός ανοικτού διαγωνισμού προκειμένου να βρεθεί ένας αξιόπιστος και έμπειρος ανάδοχος. Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού ήταν θετικό και ήδη ο πλειοδότης επιχειρηματίας έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για τη λειτουργία του Κέντρου».