30 Δεκ 2011

Ο ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΤΑ "ΕΨΑΛΕ" ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ


Με απόλυτη επιτυχία υλοποιήθηκαν στον ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας, δύο προγράμματα κατάρτισης Νέων Αγροτών, στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 04 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.).
Τα προγράμματα με θέματα : «Φυτική Παραγωγή – Δενδρώδεις Καλλιέργειες» και «Ζωική Παραγωγή» ξεκίνησαν στις 28-11-2011 και θα ολοκληρώθηκαν στις 29-12-2011. Η διάρκειά τους ήταν 150 ώρες και οι νέοι αγρότες παράλληλα με τα θεωρητικά μαθήματα, συμμετείχαν και σε εκπαιδευτικές επισκέψεις.
Την τελετή λήξης των προγραμμάτων τίμησαν με την παρουσία τους και έδωσαν τις ευχές τους ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας κ. Θεοδωρίδης Θεόδωρος, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας κ. Τσαντάκης Τρύφων καθώς και ο σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας κ. Νουσηκύρου Αλκιβιάδης οι οποίοι και εξήραν το έργο που επιτελεί το Κέντρο του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας στην ενημέρωση και κατάρτιση του αγροτικού πληθυσμού της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Ευχές και κάλαντα για την πρωτοχρονιά στον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη

Προπαραμονή της πρωτοχρονιάς και πολλοί εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων έσπευσαν να ευχηθούν Καλή Πρωτοχρονιά στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη. Συγκεκριμένα, νωρίς το πρωί, έψαλαν τα κάλαντα στο γραφείο του ο Αρχιμουσικός και η μπάντα της ΙΙας Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού. Ακολούθησαν κι άλλοι σύλλογοι και πολίτες. Το γραφείο του κ. Αντιπεριφερειάρχη πλημμύρισε από παραδοσιακή μουσική, τραγούδια και ευχές για το νέο έτος.

Σε δήλωσή του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει: «Εύχομαι σε όλο τον κόσμο να περάσει όμορφα το εορταστικό διήμερο της πρωτοχρονιάς. Η αγάπη και τα όμορφα συναισθήματα για την οικογένειά μας και τους συνανθρώπους μας είναι ο μεγαλύτερος πλούτος που έχουμε στη ζωή και αξίζει να τον διαχειριστούμε με γενναιοδωρία. Ας υποδεχθούμε το νέο έτος με την καλύτερη φορεσιά μας: αισιοδοξία για το μέλλον, θετική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και διάθεση για αμοιβαιότητα και συνεργασία».

29 Δεκ 2011

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ

Την πρώτη μέρα των Χριστουγέννων 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης σήμερα πρώτη ημέρα των Χριστουγέννων παρέστη στην Θεία Λειτουργία του Ιερού Ναού Γεννήσεως του Σωτήρος (εορτάζει ο Ι.Ν.) στην Κρύα Βρύση Χοραστατούντος του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ Ιωήλ.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστη επίσης ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Γιάννου Δημήτριος, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πέλλας και πλήθος κόσμου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης το βράδυ θα παραβρεθεί σε εκδηλώσεις πολιτιστικών συλλόγων στην Περιφερειακή Ενότητα.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ LEADER

Υπογραφή δεύτερης σύμβασης από τον Αντιπεριφερειάρχη και τον δικαιούχο του έργου κ. Καρακίτση
Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η υλοποίηση της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER (Άξονας 4) που αφορά τη συγχρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων για την αναζωογόνηση της υπαίθρου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του Προγράμματος Leader κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης υπέγραψε σήμερα (29/12) τη δεύτερη σύμβαση ένταξης στο Πρόγραμμα με δικαιούχο του έργου τον κ. Ευάγγελο Καρακίτση. Το δεύτερο ιδιωτικό έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» αφορά τον εκσυγχρονισμό και μετεγκατάσταση οινοποιείου και υλοποιείται στο Δ.Δ. Φλαμουριάς, με συνολικό προϋπολογισμό 498.640 ευρώ.

Το προσεχές χρονικό διάστημα πρόκειται να υπογραφούν οι συμβάσεις για δεκατέσσερα (14) ακόμη έργα της 1ης Προκήρυξης του Άξονα 4, συνολικού προϋπολογισμού 4.884.180,82 €, με Δημόσια Δαπάνη 2.442.090,39 €.

Η υλοποίηση του Προγράμματος συμβάλλει στην αναθέρμανση και ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας και, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, στόχος της Ομάδας Τοπικής Δράσης που διαχειρίζεται το πρόγραμμα είναι να αξιοποιηθούν πλήρως τα χρήματα της δημόσιας και της κοινοτικής συμμετοχής.

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη με τον νεοεκλεγέντα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Λευθέρη Γίτσα

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συνάντησε σήμερα το πρωί τον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κ. Λευθέρη Γίτσα και τον συνεχάρη για την πρόσφατη εκλογή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών). Μέσα από τον διττό ρόλο που έχει αναλάβει ο συμπολίτης μας κ. Γίτσας μπορούν να αναδεικνύονται και να προωθούνται καλύτερα όλα τα σημαντικά ζητήματα και θέματα που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη και κτηνοτροφία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Ο κ. Θεοδωρίδης ενημέρωσε τον κ. Γίτσα για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας για την Αγροτική Οικονομία και Κτηνοτροφία και ιδιαίτερα για τις δράσεις που σχεδιάζονται με στόχο την ενίσχυση της κτηνοτροφίας. Στη συζήτησή τους τονίστηκε ότι η Ελλάδα είναι σήμερα ελλειμματική σε κτηνοτροφικά προϊόντα (γάλα και κρέας) και υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο για την ανάπτυξη κτηνοτροφικών και μεταποιητικών εγκαταστάσεων στην ελληνική περιφέρεια, εφόσον υπάρξει εθνικός σχεδιασμός και μέτρα ενίσχυσης του κλάδου. Οι υφιστάμενες εκμεταλλεύσεις θα πρέπει να στηριχθούν από την πολιτεία και να δοθούν κίνητρα τέτοια ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους και να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αλλαγές της εποχής. Οι προτάσεις του ΣΕΚ και της ΠΑΣΕΓΕΣ, εφόσον ληφθούν υπόψη από την Ελληνική πολιτεία, θα συμβάλλουν στην αναμόρφωση του δυσμενούς σήμερα κλίματος, στην αύξηση της παραγωγής, στην είσοδο νέων στον κλάδο και στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και κερδοφορίας των κτηνοτρόφων.

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

Εύχομαι σε όλους τους συμπολίτες μου της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, τις οικογένειές τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά, υγεία και ευτυχία για το νέο έτος 2012. Επίσης, εύχομαι σε όλους τους απανταχού Πελλιώτες και έλληνες της ομογένειας το 2012 να είναι χαρούμενο, γεμάτο ελπίδα και με την Ελλάδα στο νου και στην καρδιά μας.

Τη νέα χρονιά ας κάνουμε την υπέρβασή μας, ας ανατρέξουμε στις αξίες και παραδόσεις που κράτησαν ενωμένη και δυνατή την Ελλάδα και ας προωθήσουμε τη δημιουργία, την καινοτομία και την εξωστρέφεια σ’ όλους τους τομείς της προσωπικής και επαγγελματικής μας ενασχόλησης.


Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης
Αντιπεριφερειάρχης

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα για τον εορτασμό της 1ης του νέου έτους, την Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 10.30π.μ., θα πραγματοποιηθεί
δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας, με την χοροστασία του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ. Ακολούθως, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης θα δεχθεί ευχές στο γραφείο του, στο Διοικητήριο (3ος όροφος). Στον ίδιο χώρο θα παρατεθεί και η επίσημη δεξίωση για την καθιερωμένη ανταλλαγή ευχών.

Σε μήνυμά του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Την πρώτη του νέου έτους οι πόρτες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ανοίγουν για να δεχθούν τους εκπροσώπους των κοινωνικών, αναπτυξιακών και παραγωγικών φορέων, καθώς επίσης και των ενεργών πολιτών. Πρόκειται για μία εκδήλωση με συμβολικό αλλά και ουσιαστικό περιεχόμενο αφού επιδιώκουμε ο αναπτυξιακός σχεδιασμός να προχωράει σε συνεργασία και με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων. Η νέα χρονιά αναμένεται να περιλαμβάνει μεγάλες προκλήσεις για τους Δήμους και τις Περιφέρειες και είναι σημαντικό να είμαστε σε επαφή και τακτική επικοινωνία ώστε να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε τις καλύτερες λύσεις για τον τόπο και την τοπική ανάπτυξη».

ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ LEADER

Ξεκινάει η υλοποίηση της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER (Άξονας 4) με την υπογραφή της πρώτης σύμβασης ένταξης στο Πρόγραμμα από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη, με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος LEADER και τη δικαιούχο του έργου κα Ελευθερία Πατέλκου. Η υπογραφή της σύμβασης έγινε στο Γραφείο του κ. Αντιπεριφερειάρχη, όπου παραβρέθηκε και ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Πέλλας και Συντονιστής της Ομάδας Τοπικής Δράσης του Προγράμματος κ. Ιορδάνης Κιοσέογλου.

Συγκεκριμένα, το πρώτο ιδιωτικό έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» αφορά τον εκσυγχρονισμό επιχείρησης κατασκευής επίπλων και κουφωμάτων από διάφορα είδη ξυλείας και υλοποιείται στο Δ.Δ. Φλαμουριάς με συνολικό προϋπολογισμό 99.735,55 €.

Το προσεχές χρονικό διάστημα πρόκειται να υπογραφούν οι συμβάσεις για δεκαπέντε (15) ακόμη έργα της 1ης Προκήρυξης του Άξονα 4, συνολικού προϋπολογισμού 4.884.180,82 €, με Δημόσια Δαπάνη 2.442.090,39 €.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση για την υπογραφή της πρώτης σύμβασης με την οποία ουσιαστικά ανοίγει η στρόφιγγα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Το συνολικό ποσό που θα επενδυθεί στην τοπική αγορά φτάνει σχεδόν τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται η τοπική αγορά σήμερα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση και να δούμε σύντομα τα σημάδια της ανάκαμψης.

Τοπική Ανάπτυξη σημαίνει παραγωγικές, ανταποδοτικές επενδύσεις που δημιουργούν εισόδημα και λειτουργούν πολλαπλασιαστικά για την τοπική επιχειρηματικότητα. Στην κα. Πατέλκου και στον σύζυγό της που δραστηριοποιούνται στον τομέα των επίπλων και κουφωμάτων και είναι οι πρώτοι δικαιούχοι του προγράμματος, εύχομαι καλή δύναμη και επιτυχία στην ολοκλήρωση και αξιοποίηση της επένδυσής τους. Θα είμαστε δίπλα τους τηρώντας το χρονοδιάγραμμα και τους όρους της προκήρυξης, όπως και με όλους τους επιχειρηματίες.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ και τα στελέχη της Αναπτυξιακής Πέλλας για την υποδειγματική διαχείριση του Προγράμματος LEADER. Έχουν αναπτύξει μία σημαντική τεχνογνωσία και έχουν καταφέρει να τηρούνται οι αυστηρές προδιαγραφές και προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αξιοποιώντας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας ακόμη και το τελευταίο ευρώ της κοινοτικής και εθνικής συμμετοχής».

Περιμένουμε όλον τον κόσμο να επισκεφτεί την ορεινή Πέλλα και όχι μόνο



* «Περιμένουμε όλον τον κόσμο να επισκεφτεί την ορεινή Πέλλα και όχι μόνο» δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης
Καθώς συνεχίζεται η χιονόπτωση σε ορισμένα σημεία του ορεινού όγκου της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, τα συνεργεία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας συνεχίζουν τις εργασίες του εκχιονισμού ώστε το οδικό δίκτυο να είναι καθαρό και ασφαλές σε όλη την επικράτεια της.

Σε επιλεγμένα σημεία στην Αλμωπία και στον ορεινό όγκο της Έδεσσας βρίσκονται εκχιονιστικά μηχανήματα τα οποία ρίχνουν αλάτι και απομακρύνουν το χιόνι.

Καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται η θερμοκρασία να είναι χαμηλή, σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου μπορεί να υπάρχει πάγος. Συνίσταται λοιπόν στους οδηγούς να είναι οπωσδήποτε εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση (να κινούνται με μικρές ταχύτητες και με αναμμένα τα φώτα).

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης βρέθηκε και σήμερα από το πρωϊ στον ορεινό όγκο της Πέλλας και παρακολουθούσε τις εργασίες. Μάλιστα βρέθηκε και στο Χιονοδρομικό Κέντρο «Βόρας» - που ήδη δέχεται χιλιάδες κόσμου – και είχε συναντήσεις με την κα Φώφη Γεννηματά (γνωρίζονται από την θητεία τους στο Δ.Σ. της ΕΝΑΕ), με τον πρώην Νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Κώστα Παπαδόπουλο και τον πρώην Νομάρχη Φλώρινας. Στον Άγιο Αθανάσιο μέλη Πολιτιστικού Συλλόγου του έψαλαν τα κάλαντα. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Και σήμερα τα συνεργεία και εγώ προσωπικά βρεθήκαμε από νωρίς το πρωϊ στα σημεία όπου υπάρχει πρόβλημα λόγω της χιονόπτωσης. Οι άνθρωποι των συνεργειών κάνουν μεγάλες προσπάθειες να κρατήσουνε το οδικό δίκτυο ανοικτό και ασφαλές. Ο έγκαιρος προγραμματισμός που είχαμε ως Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας βοήθησε στον να μην αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα και να πετυχαίνουμε τον παραπάνω στόχο. Περιμένουμε όλον τον κόσμο να επισκεφτεί τις ομορφιές της ορεινής Πέλλας και όχι μόνο και να τους ευχηθώ Καλά Χριστούγεννα.».

ΤΑ "ΨΑΛΑΝ" ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ

Ο Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» επισκέφτηκε τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη, αντάλλαξε μαζί του ευχές και του έψαλε παραδοσιακά κάλαντα.
Παλαιότερα και νεότερα μέλη του ιστορικού Συλλόγου, ντυμένα με παραδοσιακές στολές και με τη συνοδεία της ποντιακής λύρας και τυμπάνων έδωσαν έναν ιδιαίτερο τόνο στην εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών.

Ο κ. Θεοδωρίδης συνεχάρη την Πρόεδρο του Συλλόγου κα. Ροζαλία Γαβριηλίδου και όλα τα μέλη του Συλλόγου που κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις και τα έθιμά μας, προβάλλοντας και υποστηρίζοντας την πατρίδα και τις αξίες του ελληνισμού.

Με την ευκαιρία, ο κ. Θεοδωρίδης ευχήθηκε στους παραβρισκόμενους και τις οικογένειές τους Καλά Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά, με υγεία και αγάπη.

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ


Θ. Θεοδωρίδης: Χριστούγεννα με το βλέμμα στην Περιφέρεια

Χριστούγεννα «μύρισε» στο Διοικητήριο όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας. Νωρίς το πρωί η μπάντα της ΙΙας Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού έψαλλε τα κάλαντα στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη και στα στελέχη των υπηρεσιών που παραβρέθηκαν στο γραφείο του. Ακολούθησαν κι άλλες μουσικές ομάδες και χορωδίες που έψαλαν με το δικό τους τρόπο τα κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας εκπρόσωποι τοπικών φορέων, σύλλογοι και πολλοί πολίτες έσπευσαν στο γραφείο του κ. Αντιπεριφερειάρη για να ανταλλάξουν μαζί του τις καθιερωμένες ευχές των Χριστουγέννων.

Το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων του διοικητηρίου, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Γιορτή Αγάπης για τους εργαζόμενους στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και τις οικογένειές τους. Είναι μία γιορτή αφιερωμένη κυρίως στα παιδιά που ήταν οι πρωταγωνιστές της εκδήλωσης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, στο σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε όλα τα στελέχη που εργάζονται στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους για την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και η τοπική αγορά και ευχήθηκε το 2012 να είναι μία χρονιά ορόσημο που θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις και, κυρίως, θα δρομολογηθούν οι λύσεις που θα αντιμετωπίσουν την κρίση. Κλείνοντας, επεσήμανε την ανάγκη η πολιτεία και η κυβέρνηση να επικεντρωθούν στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική περιφέρεια. Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι μέσα από την απελευθέρωση των δυνάμεων της περιφέρειας μπορούν να υπάρξουν προοπτικές και δυνατότητες που θα συμβάλλουν συνολικά στην ενδυνάμωση της εθνικής οικονομίας και στην ανάσχεση της κρίσης.

Ο κ. Τάκης Γιάννου, Πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων, ευχαρίστησε τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για την παρουσία του, την καλή συνεργασία και την καθημερινή υποστήριξή του στο έργο και στην εξέλιξη των στελεχών.

Το περιεχόμενο της εκδήλωσης ήταν ιδιαίτερα πρωτότυπο, με τη συμμετοχή των «μικρών ζογκλέρ». Μίας ομάδας μικρών παιδιών από την περιοχή της Έδεσσας που εντυπωσίασαν το κοινό με τα κόλπα τους. Αξιόλογη επίσης και διασκεδαστική ήταν και η παρουσία των ξυλοπόδαρων ενώ την καρδιά των παιδιών έκλεψε η αγάπη του Αη Βασίλη που μοίρασε τα δώρα στο τέλος.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΕΚΧΙΟΝΙΣΜΟΣ

Καθώς συνεχίστηκε η χιονόπτωση μέχρι σήμερα τις πρωινές ώρες, τα συνεργεία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας συνεχίζουν τις εργασίες του εκχιονισμού ώστε το οδικό δίκτυο να είναι καθαρό και ασφαλές σε όλη την επικράτεια της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.
Σε επιλεγμένα σημεία στην Αλμωπία και στον ορεινό όγκο της Έδεσσας βρίσκονται εκχιονιστικά μηχανήματα τα οποία ρίχνουν αλάτι και απομακρύνουν το χιόνι.

Καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται η θερμοκρασία να είναι χαμηλή, σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου μπορεί να υπάρχει πάγος. Συνίσταται λοιπόν στους οδηγούς να είναι οπωσδήποτε εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση (να κινούνται με μικρές ταχύτητες και με αναμμένα τα φώτα).

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα σε όλους τους Δήμους οργανώνονται όμορφες εκδηλώσεις αναβίωσης εθίμων και υπάρχει η κατάλληλη γιορτινή ατμόσφαιρα. Όσοι επιλέξουν την Πέλλα για τις ημέρες των Χριστουγέννων, είναι σίγουρο ότι θα απολαύσουν τη φιλοξενία μας αλλά και το άφθονο χιόνι σε πολλές περιοχές και στο Χιονοδρομικό Κέντρο».

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Στην Αθήνα βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, όπου είχε συνάντηση με πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακούς παράγοντες των Υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Συγκεκριμένα, στο Υπουργείο Εσωτερικών είχε συνομιλίες για θέματα σχετικά με την πορεία εφαρμογής του Προγράμματος «Καλλικράτης» και κυρίως την προώθηση έργων και δράσεων τοπικής Ανάπτυξης. Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος συζήτησε το έργο της Αποκατάστασης Χώρων Διάθεσης Αγροτικών Προϊόντων. Την περίοδο που ίσχυε το μέτρο της απόσυρσης δημιουργήθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας αρκετοί χώροι διάθεσης αγροτικών προϊόντων, χωρίς να έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Οι χώροι αυτοί, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη, πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα καθώς εγκυμονούν σοβαροί περιβαλλοντικοί κίνδυνοι για τα υπόγεια και επιφανειακά νερά, καθώς και τα οικοσυστήματα της περιοχής. Το έργο πρόκειται να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Θ. Θεοδωρίδης: Η έγκαιρη προετοιμασία αποδεικνύεται σωτήρια Χιονοπτώσεις σημειώνονται από χθες το βράδυ στην περιοχή της Αλμωπίας και τον ορεινό όγκο της Έδεσσας. Οι υπεύθυνοι πολιτικής προστασίας και τα συνεργεία εκχιονισμού ήταν έγκαιρα στις θέσεις τους και όλοι οι δρόμοι του κεντρικού οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας είναι ανοικτοί. Επίσης, η κίνηση στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν του όρους Βόρας διεξάγεται κανονικά.

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρει: «Ήμασταν προετοιμασμένοι για την κακοκαιρία και από νωρίς χθες το απόγευμα δόθηκε εντολή στα συνεργεία να ρίξουν αλάτι στους δρόμους και να αναλάβουν το έργο του εκχιονισμού στα σημεία με έντονη χιονόπτωση. Οι επισκέπτες που αναμένουμε για τις ημέρες των Χριστουγέννων ελπίζω ότι θα απολαύσουν το χιόνι σε αρκετές περιοχές της Πέλλας. Οι υπηρεσίες καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι δρόμοι να παραμείνουν καθαροί και ασφαλείς αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι οδηγοί δεν πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα».

Καθώς η πρόβλεψη αναφέρει διατήρηση των καιρικών φαινομένων για τις επόμενες ώρες, οι οδηγοί είναι σημαντικό να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες και να έχουν ενημέρωση για τις οδικές συνθήκες στα σημεία που θα κινηθούν.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΠΕΛΛΑΣ

Θ. Θεοδωρίδης: Τα οδικά έργα ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και τονώνουν την τοπική αγορά

Συνάντηση εργασίας στο γραφείο του είχε σήμερα το πρωί ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης με τους Αντιδημάρχους Πέλλας κκ. Κατερίνα Ρουσοπούλου και Σωκράτη Καζαντζίδη. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων κ. Χάρης Τελιανίδης και η Προϊσταμένη Συγκοινωνιακών Έργων κα. Κωνσταντίνα Ξηρού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν έργα και δράσεις κοινού ενδιαφέροντος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας και του Δήμου Πέλλας. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα μεγάλα έργα των παρακάμψεων Χαλκιδόνας, Πέλλας και Γιαννιτσών. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης με ενέργειές του ενημέρωσε ότι προωθεί την παραχώρηση σε κυκλοφορία του τμήματος Πέλλα-Παραλίμνη που έχει ολοκληρωθεί.

Ειδικότερα, συζητήθηκε και εξετάστηκε η προοπτική διαπλάτυνσης και βελτίωσης των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του δρόμου Γιαννιτσά-Αξός. Τις ημέρες αυτές εξάλλου, ολοκληρώνονται οι εργασίες συντήρησης του συγκεκριμένου δρόμου από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Ο δρόμος εξυπηρετεί τις δημοτικές κοινότητες Αξού, Μηλοτόπου, Αχλαδοχωρίου και Αραβησσού ενώ κατά μήκος του υπάρχουν υποδομές και κτίρια τα οποία καθημερινά επισκέπτονται εκατοντάδες πολίτες (Κέντρο νεοσυλλέκτων, αθλητικές εγκαταστάσεις, εμπορικά κέντρα και επιχειρήσεις). Ο συγκοινωνιακός φόρτος στην περιοχή έχει αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Συνεργαζόμαστε με το Δήμο Πέλλας, όπως και με τους άλλους δήμους, για τη συνεχή βελτίωση υποδομών που συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη και ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας. Οι παρεμβάσεις που γίνονται στους οδικούς άξονες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας βελτιώνουν την εσωτερική επικοινωνία, προβάλλουν τις τοπικές επιχειρήσεις και δημιουργούν επιπλέον κίνηση στην αγορά. Κύριο μέλημά μας όμως είναι η ασφάλεια του οδικού δικτύου. Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι αυτός που έχει τα περισσότερα ατυχήματα και μάλιστα θανατηφόρα. Η ανθρώπινη ζωή δεν αποτιμάται σε χρήματα και για μας είναι η σημαντικότερη αξία στο πλαίσιο του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού και των προτεραιοτήτων που θέτουμε για έργα και δράσεις στην Πέλλα».

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, στο τέλος της συνάντησης, ευχαρίστησε την κα. Ρουσοπούλου και τον κ. Καζαντζίδη για την εποικοδομητική συνεργασία τους και τόνισε ότι πρόκειται να συνεχιστεί σ’ όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων και δράσεων που υλοποιούν και συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

ΕΥΧΕΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Οι ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων προσφέρονται για περισυλλογή, απολογισμό, αλλά και νέα σχέδια για το μέλλον. Η γέννηση Του Χριστού ας φέρει την ελπίδα και αισιοδοξία που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε τους στόχους μας. Χρόνια Πολλά, με υγεία και ευτυχισμένες στιγμές για όλους.

Στέλνω επίσης τις ευχές μου για καλές γιορτές, με ειρήνη και αγάπη στην ελληνική ομογένεια και τους απανταχού Πελλιώτες που βρίσκονται μακριά μας. Η δύναμη της ψυχής και της καρδιάς εκμηδενίζει την απόσταση. Φέτος τα Χριστούγεννα ας έρθουμε και ας αισθανθούμε κοντύτερα στους συνανθρώπους μας.


Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης
Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΑΥΛΙΟΥ ΧΩΡΟΥ

Ολοκληρώθηκαν εδώ και λίγες ημέρες οι εργασίες ανακατασκευής της κύριας εισόδου του Διοικητηρίου όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και άλλων δημόσιων υπηρεσιών (ΔΟΥ Έδεσσας, Πολεοδομία, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Υπηρεσίες Ελέγχου Υπ. Οικονομικών).
Συγκεκριμένα έγινε διάστρωση νέου δαπέδου, εκτελέστηκαν εργασίες αρχιτεκτονικής τοπίου στον περιβάλλοντα χώρο, κατασκευάστηκε νέα είσοδος και τοποθετήθηκε φωτισμός. Η συνολική δαπάνη του έργου, το οποίο επέβλεψε η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, ανήρθε στο ποσό των 41.500 ευρώ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος που ολοκληρώθηκε το συγκεκριμένο έργο, καθώς συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας της δημόσιας διοίκησης η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα βάλλεται συνεχώς. Επιλέξαμε η συνολική παρέμβαση να είναι ήπια, διακριτική και κυρίως να εξασφαλίζει λειτουργικότητα και ασφάλεια στην είσοδο και έξοδο των πολιτών. Οι εγκαταστάσεις είναι επίσης πλήρως προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρία. Είναι ένα έργο το οποίο εντάξαμε στον προγραμματισμό μας με κύριο γνώμονα τους εργαζόμενους στο Διοικητήριο και τους εξυπηρετούμενους πολίτες και εύχομαι να το χαρούνε και να φροντίσουν για τη διατήρησή του σε καλή κατάσταση».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΜΕΑ

Συνεργασία για τη δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για ΑμεΑ στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συναντήθηκε σήμερα (14/12) το πρωί στο γραφείο του με την Πρόεδρο κα. Πέπη Κικίδου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και ΑμεΑ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους συζήτησαν την προοπτική δημιουργίας μίας Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για ΑμεΑ στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και συγκεκριμένα στην περιοχή του Κλεισοχωρίου του Δήμου Έδεσσας όπου έχει εντοπιστεί κατάλληλος χώρος.

Η προτεινόμενη δομή πρόκειται να φιλοξενήσει άτομα με αναπηρία που έχουν χάσει τους γονείς τους και τα συγγενικά τους πρόσωπα δεν μπορούν να τους προσφέρουν βοήθεια, παρέχοντάς τους ένα κατάλληλο περιβάλλον καθημερινής διαβίωσης που θα προσομοιάζει με το οικογενειακό περιβάλλον. Η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης θα τελεί υπό την εποπτεία του Συλλόγου Γονέων ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση των προϋποθέσεων άρτιας εξυπηρέτησης και παροχής αγάπης στους φιλοξενούμενους. Ανάλογα κέντρα είναι ελάχιστα στη χώρα μας και υπάρχουν μόνο σε μεγάλα αστικά κέντρα ενώ μεγάλος αριθμός ΑμεΑ που βιώνουν την απώλεια των γονιών τους οδηγούνται σε ιδρύματα τα οποία δεν αποτελούν πάντοτε τον πιο ενδεδειγμένο και κατάλληλο χώρο για τη διαμονή τους.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης πρόκειται να ζητήσει από το ελληνικό δημόσιο την παραχώρηση της έκτασης για τη δημιουργία της Στέγης, ενώ πρόκειται να αναθέσει στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων την εκπόνηση της μελέτης προκειμένου το έργο να ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΟΝ κ.ΤΣΑΝΤΑΚΗ

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης είχε συνάντηση και συνεχάρη προσωπικά, σήμερα το πρωί στο γραφείο του, τον Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας κ. Τρύφωνα Τσαντάκη, για την εκλογή του στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο και στο Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα ο κ. Τρύφων Τσαντάκης εκλέχθηκε πρώτος σε σταυρούς προτίμησης με τον συνδυασμό Ανεξάρτητη Κίνηση Υπαλλήλων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Καταλαμβάνει τη μία από τις δύο θέσεις αιρετών που προβλέπονται στη συγκρότηση του καθένα από τα δύο συμβούλια τα οποία είναι πενταμελή στη σύνθεσή τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Συγχαίρω τον Διευθυντή κ. Τρύφων Τσαντάκη για την εκλογή του και την πρωτιά την οποία έλαβε η οποία δικαιώνει πλήρως τη μέχρι σήμερα διαδρομή του στα κοινά. Τόσο το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, όσο και το Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων πρόκειται να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο το προσεχές χρονικό διάστημα στο πλαίσιο της Περιφερειακής διακυβέρνησης. Οι αποφάσεις τους πρόκειται να σηματοδοτήσουν το κοινό μας μέλλον στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με στόχο την τήρηση της νομιμότητας, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, την αξιοκρατία και τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Τσαντάκης με τις προτάσεις του, τη συμμετοχή του και κυρίως τη γνώση και εμπειρία του θα συμβάλλει στη διατήρηση του κύρους και την αναβάθμιση του ρόλου του θεσμού των δύο Συμβουλίων. Στο δύσκολο έργο του, εύχομαι καλή δύναμη και επιτυχία».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΠΚΜ

Θ. Θεοδωρίδης: Να επικεντρωθούμε στα προβλήματα που μπορούμε να λύσουμε άμεσα – Αξιοποιήστε τις Νέες Τεχνολογίες
Συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη, του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Δημήτρη Λευκόπουλου και των έξι Γενικών Διευθυντών πραγματοποιήθηκε σήμερα (13/12) στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν επίσης οι Προϊστάμενοι των πέντε Διευθύνσεων και Τμημάτων Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας και Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, ενώ κύριο αντικείμενο της συζήτησης ήταν η επίλυση λειτουργικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες και η βελτίωση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπισε η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν ώστε να υπάρξει κατά το δυνατόν ομαλή μετάβαση κατά τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». Επίσης, τόνισε τη σημασία της καλλιέργειας μίας νέας αντίληψης για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, κάνοντας λόγο για περιφερειακή διακυβέρνηση και τοπική κυβέρνηση που διαχειρίζεται όλα τα σημαντικά τοπικά προβλήματα.

Ο κ. Λευκόπουλος αναφέρθηκε κι αυτός στα προβλήματα που αντιμετώπισε η Περιφέρεια στο πρώτο διάστημα εφαρμογής του «Καλλικράτη» με κυριότερα την οργάνωση των υπηρεσιών, τις ελλείψεις σε προσωπικό, την κατανομή των αρμοδιοτήτων και τη ροή των χρηματοδοτήσεων. Οι ενιαίοι Οργανισμοί για την οργάνωση των υπηρεσιών που υιοθετήθηκαν υποχρεωτικά για τις Περιφέρειες δημιούργησαν πολλές δυσλειτουργίες, ενώ επιπλέον προβλήματα έχουν δημιουργηθεί εξ αιτίας των συνταξιοδοτήσεων προσωπικού και της εφεδρείας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι παριστάμενοι Προϊστάμενοι υπηρεσιών πρότειναν την απλούστευση κάποιων διαδικασιών και επίσης ζήτησαν την επίσπευση ρυθμίσεων που θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση υποθέσεων πολιτών που εκκρεμούν.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, κλείνοντας τη συνάντηση, ζήτησε την πραγματοποίηση παρόμοιων συναντήσεων σε ποιο τακτική βάση και επίσης αξιοποίηση της χρήσης των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας και την υποδομή πραγματοποίησης τηλεδιασκέψεων που έχει εγκατασταθεί στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας.

28 Δεκ 2011

ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας σε συνδυασμό με την Ανάπτυξη και τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας Πραγματοποιήθηκε χθες (12/12) η Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, με τη μορφή μίας ανοικτής Ημερίδας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στα Γιαννιτσά. Το συντονισμό των παρουσιάσεων και της συζήτησης που ακολούθησε είχε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ενώ παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Γιαννιτσών κ. Γρηγόριος Στάμκος, ο Διοικητής των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών κ. Παύλος Μάρκου, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πέλλας κ. Παναγιώτης Λουκάς, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Γεώργιος Νταουτάς, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Μαρία Ζωγράφου και Αλκιβιάδης Νουσηκύρου, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Κωνσταντίνος Κοκκολάκης, ο Διευθυντής της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας κ. Ηλίας Τσαϊρίδης, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Ψαλτόπουλος, ο Διευθυντής ΔΕΗ Άγρα κ. Σωτήριος Δραγούμης, το μέλος του Συντονιστικού Οργάνου κ. Αντώνιος Αβραμίδης, στελέχη υπηρεσιών και πολλοί εκπρόσωποι συλλόγων, εθελοντικών οργανώσεων καθώς και ενδιαφερόμενοι πολίτες.

Η εκδήλωση άνοιξε με την εισήγηση του κ. Αντιπεριφερειάρχη ο οποίος τόνισε τη σημασία του σχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης Ανάπτυξης και περιλαμβάνοντας δράσεις και μέτρα που αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που υλοποιούνται την τρέχουσα περίοδο στην Αλμωπία και στο Δήμο Πέλλας, καθώς επίσης και σε αυτά τα οποία είναι ενταγμένα στον Αναπτυξιακό Προγραμματισμό της Περιφέρειας.

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία του Προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Κωνσταντίνου Κοκκολάκη ο οποίος παρουσίασε το ισχύον νομικό-θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών και τις βασικές αρχές, τη μεθοδολογία και τις καλές πρακτικές Πολιτικής Προστασίας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του παρουσίασε παραδείγματα από την ελληνική και διεθνή εμπειρία περιπτώσεων φυσικών και άλλων καταστροφών, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε σε συνήθη λάθη και παραλείψεις που γίνονται και μπορεί να κοστίσουν ανθρώπινες ζωές.

Ο κύκλος των παρουσιάσεων έκλεισε με την εισήγηση του Προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας Δρ. Χρήστου Μπιμπίτσου, ο οποίος αναφέρθηκε στην εμπειρία των έκτακτων περιστατικών που αντιμετωπίστηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς και ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας σε τοπικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε οι επικεφαλείς των υπηρεσιών αναφέρθηκαν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό τους, την υφιστάμενη κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προετοιμασία ενόψει της χειμερινής περιόδου και τον συντονισμό των εμπλεκομένων υπηρεσιών προκειμένου να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις έντονης χιονόπτωσης και πλημμυρών.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την εισήγηση του κ. Αντιπεριφερειάρχη:

«Η Πολιτική Προστασία αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για μας, για όλους μας, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση που η χώρα μας βιώνει την κρίση και τις οικονομικές επιπτώσεις της στην αγορά. Ο σχεδιασμός μας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας οφείλει να λάβει υπόψη του την κρίση κι αυτό αντανακλάται στις προτεραιότητες και δράσεις που θα προδιαγράψουμε μαζί.

Η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας έχει τη μορφή μίας ανοικτής ημερίδας ώστε να κάνουμε κοινωνούς της προσπάθειάς μας το σύνολο των πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Ο Σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας συνδέεται άμεσα με την τρέχουσα οικονομική και πολιτική συγκυρία και φυσικά με την αναπτυξιακή προοπτική της Πέλλας. Στην κατεύθυνση αυτή, μάς ενδιαφέρει η γνώμη και η στάση των πολιτών. Ανοίγουμε το διάλογο λοιπόν, με τη συμμετοχή των τοπικών αναπτυξιακών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, όπως και των εθελοντικών οργανώσεων και των ενεργών πολιτών.

Για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για στρατηγικό σχεδιασμό και να συνδέσουμε την πολιτική προστασία οριζόντια μ’ όλες τις επιμέρους αναπτυξιακές μας πολιτικές, είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας. Στην κατεύθυνση αυτή καλέσαμε τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τον πολύ γνωστό σε όλους μας και φίλο κ. Κωνσταντίνο Κοκκολάκη, να εμπλουτίσει τη σημερινή μας συνάντηση με μία εμπεριστατωμένη εισήγηση για τις βασικές αρχές και φιλοσοφία της Πολιτικής Προστασίας.

Όπως προανέφερα, η πολιτική προστασία αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και, ειδικότερα, για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Αυτό απορρέει από τη γεωγραφία και την ανθρωπογεωγραφία της Πέλλας, αλλά και από εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμια κλίμακα, όπως είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη και η αλλαγή του κλίματος.

Ο Αναπτυξιακός Προγραμματισμός της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό έργων και δράσεων που άμεσα ή έμμεσα συμβάλλουν στην πολιτική προστασία. Αυτή τη στιγμή υλοποιούνται δύο μεγάλα έργα διευθέτησης των ρεμάτων Πολυκάρπης και Αψάλλου του Δήμου Αλμωπίας με προϋπολογισμούς αντίστοιχα 815.000 και 605.000 ευρώ. Δύο ακόμη σημαντικά έργα που υλοποιούμε, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, βρίσκονται στην περιοχή του Δήμου Πέλλας.

Το πρώτο είναι το έργο αντιπλημμυρικής Προστασίας των Γιαννιτσών (Τσιναρλί), προϋπολογισμού 3,1 εκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο υπάρχει ανάδοχος και επίκειται η εγκατάστασή του. Το δεύτερο είναι το έργο Αντιπλημμυρικής Προστασίας του Αρχαιολογικού Χώρου και του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πέλλας με προϋπολογισμό 1,8 εκατομμύρια ευρώ. Και για το έργο αυτό αναμένεται η εγκατάσταση του εργολάβου. Εδώ και λίγο καιρό εξάλλου έχει ολοκληρωθεί το έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης της Έδεσσας, στο χείμαρρο Ντερέκι με κόστος 2,8 εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε συνεργασία με το Δήμο Αλμωπίας μελετώνται τέσσερις ακόμη χείμαρροι προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες οριοθέτησης και διευθέτησής τους. Πρόκειται για τα ρέματα Ασπροπόταμος-Μπέλιτσα στην Όρμα, τον Θερμοπόταμο-Τόπλιτσα και το Μυρόρεμα-Τσαρνάκα στο Λουτράκι και ακόμη δύο τμήματα του ρέματος Σόσιτσα στους Προμάχους. Ακόμη, μελετάται η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής της Κρύας Βρύσης. Ο συνολικός σχεδιασμός μας περιλαμβάνει κι άλλα έργα σε ρέματα και χείμαρρους της Πέλλας με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας.

Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού, οι υπηρεσίες μας εξετάζουν την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία και περιβαλλοντική αναβάθμιση του Λουδία και της Τάφρου 66. Πριν από λίγο καιρό πραγματοποιήσαμε ένα έργο καθαρισμού της κοίτης του ποταμού που ήταν αναγκαίο για την υποστήριξη της λειτουργίας του Διεθνούς Κωπηλατικού Κέντρου που βρίσκεται στην περιοχή.

Ο σχεδιασμός των παραπάνω έργων περιλαμβάνει παράλληλα αστικές αναπλάσεις και διαμορφώσεις ώστε τα έργα να έχουν μία άμεση συμβολή στην ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, παρέχοντας δυνατότητες αναψυχής και άθλησης. Τα μεγάλα φράγματα που στοχεύουμε να κατασκευάσουμε στην Πέλλα (στον Αλμωπαίο, στη Γραμμόσκα τη μελέτη του οποίου επικαιροποιούμε και αλλαχού), πρόκειται να χρησιμεύσουν στην πολιτική προστασία ενώ παράλληλα θα συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη. Η ολοκλήρωσή τους θα προσφέρει τους αναγκαίους υδατικούς πόρους για δυναμικές καλλιέργειες, παραγωγή ενέργειας, τουρισμό, αναψυχή κι άλλες χρήσεις.

Ενόψει της χειμερινής περιόδου είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στην πολιτική προστασία για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων όπως οι χιονοπτώσεις και οι πλημμύρες. Την περασμένη Πέμπτη στην ορεινή Πέλλα είδαμε ένα πρωτοφανές μπουρίνι με ισχυρό άνεμο που ξερίζωσε ακόμη και δέντρα. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για ακραία φαινόμενα που πλέον αρχίζουν να αποκτούν τακτική εμφάνιση.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας έχει καταρτίσει, από τον περασμένο Οκτώβριο, το Σχέδιο Αποχιονισμού 2011 και 2012 στο οποίο περιγράφονται οι περιοχές κάλυψης, το σχέδιο και τα μέσα πρόληψης και αντιμετώπισης. Αντίγραφο του Σχεδίου έχει δοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 10/12 συνέντευξη τύπου με θέμα τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας. Η συνέντευξη οργανώθηκε απο την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κου Θεοδωρίδη Θεοδώρου με αφορμή την έναρξη της επίσημης χειμερινής περιόδου 2011-2012.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Γιάννου, ο περιφερειακός σύμβουλος και αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Νουσηκύρου, ο Αντιδήμαρχος Έδεσσας κ. Βερυκούκης, ο εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας του Χιονοδρομικού κ. Παράσχος, ο πρόεδρος του συλλόγου οικιστών Παλαιού Αγ. Αθανασίου κ. Ανδρέας Πολίτης, ο τέως Δήμαρχος Μηχανιώνας κ. Μαυρομάτης, τοπικοί επιχειρηματίες και υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε. Πέλλας.

Αρχικά, ο κ. Θεοδωρίδης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και δήλωσε ικανοποιημένος και απόλυτα δικαιωμένος που η Πέλλα κέρδισε το μεγάλο στοίχημα της λειτουργίας του Χιονοδρομικού το φετινό χειμώνα, παρά τις αντιξοότητες που υπήρχαν στο δρόμο της τελικής διεκπεραίωσης της υπόθεσης.

Χαρακτηριστικά προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Καταφέραμε μετά απο επίπονες προσωπικές προσπάθειες και πιέσεις να μας παραχωρήσει η ΚΕΔ το Βόρας για 2 ακόμη έτη και μέσα από μια αξιοκρατική διαδικασία η εταιρεία του κ. Παράσχου αναδείχθηκε ανάδοχος του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε. Ευελπιστούμε ότι θα υλοποιήσει το σχεδιασμό που απαιτεί η εύρυθμη λειτουργία του, ώστε, το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας να γίνει πόλος έλξης για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ και όχι μόνο. Άλλωστε, το όρος Βόρας απέσπασε πρόσφατα το πρώτο βραβείο (βραβείο κοινού) στην κατηγορία «καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο» (προορισμός της χρονιάς), στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού διαγωνισμού «Philoxenia Tourism Awards» που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης της 27ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού «Philoxenia» στη Θεσσαλονίκη.

Η τιμητική διάκριση βάζει ψηλά τον πήχη για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών του Κέντρου κατά τη φετινή διαχειριστική περίοδο ενώ η οικονομική ύφεση δημιουργεί δυσχέρειες αλλά και ευκαιρίες. Το Χιονοδρομικό Κέντρο της Πέλλας μπορεί να αποτελέσει προορισμό πρώτης επιλογής για τους φίλους της Χιονοδρομίας της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, μέσω στοχευμένης προβολής και ενός στρατηγικού προγράμματος δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας. Στόχος μας είναι το Καϊμακτσαλάν να γνωρίσει μεγάλη επισκεψιμότητα κατα τη διάρκεια όλου του έτους. Η στήριξη του εγχειρήματός μας από τους ανθρώπους των Μέσων Ενημέρωσης έχει ιδιαίτερη αξία και αποτελεί μία σημαντική προσφορά για την ενίσχυση της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης».

Στη συνέχεια, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας στάθηκε στο σημαντικό ρόλο των τοπικών επιχειρηματιών που δαπανούν μεγάλα ποσά για να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες με γνώμονα την ανάπτυξη και την τουριστική προβολή του τόπου. Τόνισε την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Πέλλας, για τη στοχευμένη αντιμετώπιση της κρίσης που μαστίζει την ελληνική κοινωνία αλλά και τη στρατηγική ανάδειξη και αξιοποίηση τουριστικών προορισμών που θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της Π.Ε. Πέλλας. Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωρίδης: '' πρέπει να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας και όχι να αποφασίζουν σε κεντρικο επίπεδο για την Πέλλα ''. Η ανάγκη για σύμπνοια στη λήψη αφενός και την υλοποίηση αποφάσεων αφετέρου ήταν κάτι που επισημάνθηκε απο όλους τους παρευρισκόμενους.

Έγινε μια αναφορά και στο οδικό δίκτυο της επικράτειας της Π.Ε. Πέλλας το οποίο βρίσκεται σε κάκιστη κατάσταση και αποτελεί τροχοπέδη για την άμεση και ασφαλή πρόσβαση των επισκεπτών, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην πρόσφατη επιθεώρηση των εργασιών στον οδικό άξονα μαζί με τον αναπληρωτή Περιφερειάρχη κ. Διονύση Ψωμιάδη και κλιμάκιο της Π.Κ.Μ. από τους οποίους ζήτησε την έγκαιρη αποπεράτωση των έργων για να αποκτήσει η περιοχή ένα αξιοπρεπές οδικό δίκτυο. Εξάλλου, η σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Πέλλα αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Τέλος, στην παρέμβαση του, ο Αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Νουσηκύρου έκανε ιδιαίτερη μνεία στα 5 γήπεδα που θα δημοπρατηθούν σε έκταση που παραχώρησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην Π.Ε. Πέλλας και θα κατασκευαστούν εντός του 2012. Επεσήμανε ότι θα δώσουν πνοή στο Χιονοδρομικό και στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου και σε όλη την Πέλλα και τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ πρότεινε τη δημιουργία ενιαίου φορέα - οργανισμού προβολής και αξιοποίησης των τουριστικών προορισμών της Πέλλας.

Η συζήτηση έκλεισε με θερμά ευχαριστήρια του κ. Θεοδωρίδη για την παρουσία όλων και με θερμές ευχές για το νέο έτος. Άπαντες έδωσαν ραντεβού για την τελετή εγκαινίων της λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου στις 17/12.

8 Δεκ 2011

Οργάνωση Συνέντευξης Τύπου για το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης προσκαλεί τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης Περιφερειακής και Εθνικής Εμβέλειας να παραβρεθούν στη συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 12:00 το μεσημέρι στην αίθουσα «Terra Nostra» στην Άρνισσα.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου θα γίνει παρουσίαση του νέου μοντέλου διαχείρισης και λειτουργίας των Χιονοδρομικών Εγκαταστάσεων για την περίοδο 2011-2012 και με στόχο την ποιοτική και απόλυτα ασφαλή εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν στο όρος Βόρας απέσπασε πρόσφατα το πρώτο βραβείο (βραβείο κοινού) στην κατηγορία «καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο» (προορισμός της χρονιάς), στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού διαγωνισμού «Philoxenia Tourism Awards» που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης της 27ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού «Philoxenia» στη Θεσσαλονίκη.

Η τιμητική διάκριση βάζει ψηλά τον πήχη για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών του Κέντρου κατά τη φετινή διαχειριστική περίοδο ενώ η οικονομική ύφεση δημιουργεί δυσχέρειες αλλά και ευκαιρίες. Το Χιονοδρομικό Κέντρο της Πέλλας μπορεί να αποτελέσει προορισμό πρώτης επιλογής για τους φίλους της Χιονοδρομίας της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, μέσω στοχευμένης προβολής και ενός στρατηγικού προγράμματος δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας. Η στήριξη του εγχειρήματός μας από τους ανθρώπους των Μέσων Ενημέρωσης έχει ιδιαίτερη αξία και αποτελεί μία σημαντική προσφορά για την ενίσχυση της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Εξάλλου, βασική αντίληψη στη φιλοσοφία μας είναι η λειτουργία των Χιονοδρομικών Κέντρων στη Βόρεια Ελλάδα όχι ανταγωνιστικά, αλλά συνεργατικά, ανταλλάσοντας εμπειρίες, τεχνογνωσία και συνδιαμορφώνοντας ελκυστικά πακέτα χιονοδρομικού τουρισμού προς όφελος των επισκεπτών και της τοπικής ανάπτυξης.

Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

Μεγάλο «Στοίχημα» η ενοποίηση των 7 Περιφερειακών Ενοτήτων – Σύσκεψη με το Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης

Ευρεία σύσκεψη με συντονιστή τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη και τη συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή Ανάπτυξης της Περιφέρειας κ. Παναγιώτη Γεωργόπουλου πραγματοποιήθηκε σήμερα (7/12) στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας. Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε ο συντονισμός λειτουργίας των Διευθύνσεων Ανάπτυξης που λειτουργούν στις επτά Περιφερειακές Ενότητες που συγκροτούν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος είναι η ουσιαστική συμβολή των Διευθύνσεων στην προώθηση της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης με ενιαίο πνεύμα για όλη την Περιφέρεια. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρίδης «είμαστε υπηρέτες του λαού» ενώ ο κ. Γεωργόπουλος συμπλήρωσε ότι «μπορούμε να επιτύχουμε στην εκπλήρωση της αποστολής μας καθώς γνωρίζουμε τις ανάγκες των πολιτών και μπορούμε να είμαστε καταλύτες για την υλοποίηση αναπτυξιακών δράσεων και έργων».

Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και των επιμέρους Διευθύνσεων συγκαταλέγονται το εμπόριο, η βιομηχανία, οι υπηρεσίες, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η δια βίου εκπαίδευση. Η αποτελεσματική άσκηση των παραπάνω αρμοδιοτήτων μπορεί να ενδυναμωθεί με την στενότερη επικοινωνία και συνεργασία των στελεχών και τη βελτίωση των διοικητικών διαδικασιών. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν τρόποι για τον καλύτερο έλεγχο της αγοράς και συνακόλουθα την τήρηση της νομοθεσίας, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, όπως και τη δυνατότητα υλοποίησης καινοτόμων, πιλοτικών δράσεων. Ακόμη, συζητήθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας σε διεθνείς εκθέσεις τουριστικής προβολής, η προσέλκυση και υποδοχή επενδυτών που θα θελήσουν να αξιοποιήσουν τους φυσικούς πόρους και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και, ακόμη, η αξιοποίηση ανενεργών επενδύσεων και κτιρίων που υπάρχουν διάσπαρτα στην Περιφέρεια.

Σε δήλωσή του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης συνοψίζει τα συμπεράσματα της σύσκεψης: «Μέσα στη χρονιά που κλείνει σε λίγο, καταφέραμε να διευθετήσουμε όλες τις εκκρεμότητες που αναλάβαμε από την περίοδο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Στους μελλοντικούς μας στόχους εντάσσεται η εντονότερη διεκδίκηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και η επιλογή έργων που δημιουργούν εισόδημα στην τοπική κοινωνία. Η εξωστρέφεια της αγροτικής οικονομίας αποτελεί την κύρια στρατηγική μας επιλογή για να ξεπεράσουμε την κρίση. Θεωρούμε δεδομένη και απαραίτητη τη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών που μοιράζονται κοινά αντικείμενα και αρμοδιότητες στις επιμέρους Περιφερειακές Ενότητες και έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο τακτική επικοινωνίας που υποστηρίζεται από τη σύγχρονη τεχνολογία μέσω του τηλεφωνικού δικτύου σύζευξις και του εξοπλισμού για τη διενέργεια τηλεδιασκέψεων».

Το προσεχές χρονικό διάστημα οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ανάπτυξης θα συνεργαστούν με την Ηγεσία για την οργάνωση αναπτυξιακών ημερίδων στις επιμέρους Περιφερειακές Ενότητες και ενός συνολικού Συνεδρίου στην έδρα της Περιφέρειας ώστε να υπάρξει ένας ευρύς και ανοικτός διάλογος για την υποστήριξη του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού.

Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη στη Διημερίδα της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συμμετέχει ως προσκεκλημένος ομιλητής στη Διημερίδα της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας με τίτλο «Η Δράμα στην Καλλικρατική Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (Ο δρόμος από την ενδοπεριφερειακή ανισότητα στα ίσες ευκαιρίες και στην ανάπτυξη)».
Η διημερίδα πραγματοποιείται σήμερα και αύριο και ο κ. Θεοδωρίδης πρόκειται να παρουσιάσει στους παραβρισκόμενους την εμπειρία από τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Καϊμακτσαλάν και τις τελευταίες θετικές εξελίξεις από τη λειτουργία του.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη: «Πριν από λίγες ημέρες παραλάβαμε το πρώτο βραβείο κοινού για το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν του όρους Βόρας, στο πλαίσιο της φετινής εκδήλωσης της διεθνούς τουριστικής έκθεσης στη Θεσσαλονίκη. Ήταν μία τιμητική διάκριση που μας έδωσε πολύ μεγάλη χαρά γιατί προέρχονταν από τους επισκέπτες και φίλους του βουνού. Όλους αυτούς που χρησιμοποιούν τις υποδομές και εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου και απολαμβάνουν τις υπηρεσίες των τοπικών επιχειρήσεων. Η συγκεκριμένη βράβευση παράλληλα, μας έκανε να αισθανθούμε πιο έντονη την ευθύνη απέναντι στους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι επιλέγουν την περιοχή μας για χειμερινό τουρισμό. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να αναπτύξουμε μαζί τους μία ειλικρινή και διαχρονική σχέση. Όπως γνωρίζουμε από το χώρο του μάρκετινγκ, είναι δύσκολο και έχει υψηλό κόστος να προσεγγίσεις και να εξασφαλίσεις έναν νέο πελάτη, ενώ είναι πολύ πιο οικονομικό να επικεντρωθείς στους υφιστάμενους πελάτες σου και να αναπτύξεις μαζί τους μία σταθερή και μόνιμη σχέση.

Υπάρχουν πολλά οικονομικά και τεχνικά στοιχεία που συνδέονται με την ποιοτική και ασφαλή λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Καϊμακτσαλάν. Στην εισήγησή μου θα προσπαθήσω να αναφερθώ στα πιο σημαντικά, αν και οι λεπτομέρειες εμπεριέχουν ουσία που μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τους διαχειριστές των χιονοδρομικών εγκαταστάσεων.

Αρχικά, θα ήθελα να αναφερθώ στο γεγονός ότι, από τα τέλη του 1994 που λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό. Πρώτον, βρίσκεται στο μεγαλύτερο υψόμετρο από όλα τα υπόλοιπα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας σε υψόμετρο 2.050 μ. και δεύτερον, λειτουργεί περισσότερους μήνες από όλα τα υπόλοιπα, συγκεκριμένα, από το Νοέμβριο έως το Μάϊο κάθε χρόνο. Διαθέτει ποικιλία χιονοδρομικών διαδρομών για παιδιά ή μεγάλους, για αρχάριους ή έμπειρους αναβάτες οι οποίες φημίζονται για το μεγάλο πλάτος και τις ήπιες κλίσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι διαθέτει τη μοναδική πίστα ολυμπιακών προδιαγραφών στην Ελλάδα, όπου προετοιμάζεται η Εθνική μας ομάδα.

Επιπλέον, υπάρχουν το κτίριο διημέρευσης (σαλέ), η αποθήκη μηχανημάτων, το φυλάκιο, πέντε lift, κτίριο με αθλητικά είδη και ενοικίαση ειδών σκι και κτίριο snowbar για στιγμές χαλάρωσης. Οι χώροι αναψυχής και χαλάρωσης που πλαισιώνουν το χιονισμένο τοπίο έχουν ως σημείο αναφοράς το σταθμό άφιξης του υψηλότερου αναβατήρα της Ελλάδας στα 2.480 μέτρα. Οι εγκαταστάσεις κατασκευάσθηκαν με χρηματοδότηση της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι, ύστερα από προσωπικές ενέργειες, κάποια κτίρια βρίσκονται σε στάδιο νομιμοποίησης διότι στερούνταν αδειών λειτουργίας.

Η συμβολή που έχει το Χιονοδρομικό στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής είναι μεγάλη. Στην Πέλλα, μέσα στα δεκαεπτά περίπου χρόνια λειτουργίας του Χιονοδρομικού, είδαμε την αναβίωση του Παλαιού Αγίου Αθανασίου που αποτελεί πλέον έναν καταξιωμένο τουριστικό προορισμό, την ανάπτυξη περιμετρικά από τη λίμνη Βεγορίτιδα, το Ανεμοδρόμιο της Παναγίτσας και τη Λίμνη του Άγρα, αλλά και την σύνδεση της περιοχής με το Λουτράκι όπου υπάρχουν οι ιαματικές, θερμές πηγές και αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό τουριστικό πόλο της Πέλλας.

Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας που άνοιξε τις πύλες του πριν από λίγους μήνες αποτελεί πλέον έναν τουριστικό πόλο υψηλών προδιαγραφών που συμβάλλει μ’ έναν ποιοτικό τρόπο στη διαμόρφωση του τοπικού τουριστικού προϊόντος. Οι επισκέπτες μίας περιοχής έχουν ανάγκη από ποικιλία στο πρόγραμμά τους. Επιθυμούν και επιδιώκουν να αποκτήσουν μία βιωματική σχέση με τη φύση, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της τοπικής κοινωνίας αποκτώντας πρόσβαση σ’ αυτά μέσω αντίστοιχων τουριστικών υποδομών.

Η υποδοχή και εξυπηρέτηση των τουριστών αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για την τουριστική ανάπτυξη. Στην Πέλλα έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε μία σύγχρονη τουριστική παιδεία για τα στελέχη και τους επαγγελματίες του τουρισμού. Μία πρωτοβουλία για την υιοθέτηση προδιαγραφών ποιότητας και την ολοκληρωμένη τουριστική προβολή των τοπικών επιχειρήσεων έχει προχωρήσει μέσω της δημιουργίας του δικτύου με τη διακριτική ονομασία «ΣΤΕΠΦΟΡ+». Οι τουρίστες που επισκέπτονται τις επιχειρήσεις του δικτύου έχουν τη διαβεβαίωση για την τήρηση συγκεκριμένων προδιαγραφών ασφάλειας και ποιότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες και προϊόντα που παρέχονται από όλες τις επιχειρήσεις του δικτύου.

Ένα ακόμη σημείο το οποίο θα ήθελα να θίξω στη σημερινή επικοινωνία μαζί σας, είναι η ευθύνη της πολιτείας και των τοπικών αρχών να υποστηρίξουν την τουριστική ανάπτυξη. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν τα προηγούμενα χρόνια παρουσίασε ένα υψηλό παθητικό για τη διαχειρίστρια εταιρία. Η εξασφάλιση ασφαλούς και άνετης πρόσβασης στις εγκαταστάσεις έχει υψηλό κόστος που είναι εξαιρετικά δύσκολο να ισοσκελιστεί από τα έσοδα της χιονοδρομίας. Μετά από αδιάκοπες, προσωπικές ενέργειες και συνεργασία με την Κτηματική Εταιρία Δημοσίου (ΚΕΔ) πετύχαμε την παραχώρηση του Χιονοδρομικού Κέντρου Καϊμακτσαλάν στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας για άλλα δύο έτη. Έτσι, τον περασμένο Αύγουστο, τολμήσαμε και προκηρύξαμε το σύνολο των δραστηριοτήτων μέσω ενός ανοικτού διαγωνισμού προκειμένου να βρεθεί ένας αξιόπιστος και έμπειρος ανάδοχος. Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού ήταν θετικό και ήδη ο πλειοδότης επιχειρηματίας έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για τη λειτουργία του Κέντρου».

Διοργάνωση Ημερίδας Πολιτικής Προστασίας

Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας οργανώνει Ημερίδα Πολιτικής Προστασίας παράλληλα με την σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, με κύριο θέμα της αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, πλημμυρικών φαινομένων και την αντιμετώπιση χιονοπτώσεων κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 11.30π.μ. στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πέλλας στα Γιαννιτσά.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας θα γίνει παρουσίαση του θεσμικού πλαισίου και του σχεδιασμού πολιτικής προστασίας ενώ, παράλληλα, θα συζητηθούν διεξοδικά οι αδυναμίες, αλλά και οι προκλήσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Στην ημερίδα προσκαλούνται να παραβρεθούν οι εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών και φορέων που εμπλέκονται στην υλοποίηση δράσεων πολιτικής προστασίας, εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης, εθελοντές και κάθε ενδιαφερόμενος.

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρει: «Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, κυρίως μέσω των αντίστοιχων έργων που υλοποιούμε και προγραμματίζουμε στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως και η πλήρης αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων που υλοποιούνται αυτήν την περίοδο εντάσσονται σ’ αυτό ακριβώς το πλαίσιο.

Με τη διοργάνωση της Ημερίδας, παράλληλα με τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, στόχος μας είναι να αναδείξουμε τη σημασία του σχεδιασμού για την Πολιτική Προστασία και να εγκαταστήσουμε ένα ισχυρό δίκτυο συνεργασίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, απαραίτητο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών. Ένα τέτοιο δίκτυο εξασφαλίζει επίσης συνέργειες και οφέλη στο επίπεδο του εξοπλισμού και της δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών που είναι το ζητούμενο στην παρούσα περίοδο της οικονομικής κρίσης».

Συνάντηση εργασίας για την ενεργοποίηση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας «Στις ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου»

Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεοδωρίδη Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθές, 1/12, στην Κατερίνη, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, συνάντηση εργασίας για την πλήρη ενεργοποίηση της ενδοπεριφερειακής-διαδημοτικής συνεργασίας που ξεκίνησε με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας «Στις Ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη κ. Διονύση Ψωμιάδη, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πιερίας κα. Σοφία Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αναστάσιος Καραμπατζός, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου κ. Γεώργιος Φαρμάκης και ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος. Η συνάντηση ήταν ουσιαστική και σημαντική προκειμένου το συγκεκριμένο εγχείρημα να μην μείνει στα «χαρτιά», αλλά να δώσει νέα ώθηση στην προσέλκυση και διαχείριση των επισκεπτών των αρχαιολογικών μνημείων Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επιστήμονες - αρχαιολόγοι από τις ΙΖ’, ΚΖ’ εφορείες και υπηρεσιακοί παράγοντες και στελέχη των Δήμων και της Π.Ε. Πέλλας.

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της συνάντησης υιοθετήθηκε η πρόταση του Δημάρχου Νάουσας κ. Καραμπατζού για άμεση κατασκευή – δημιουργία ιστοσελίδας, ενιαίου διαφημιστικού εντύπου και ενιαίου χάρτη των Περιφερειακών Ενοτήτων Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας. Στα προτεινόμενα εργαλεία σύγχρονης επικοινωνίας , προβολής και αλληλεπίδρασης θα περιλαμβάνονται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και δράσεις για την ανάδειξη, την προστασία και την προβολή της κοινής αρχαιολογικής κληρονομιάς. Επίσης, η νέα πρόταση αποτελεί ακόμη ένα βήμα στην κατεύθυνση της από κοινού, προσοδοφόρας προβολής των τουριστικών προορισμών των τριών περιοχών, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και με σημαντικά αποτελέσματα για τις τοπικές οικονομίες.

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρει: «Η ιστορία και το μεγαλείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι γνωστά. Αυτό που είναι σημαντικό στην παρούσα φάση είναι η κεφαλαιοποίηση της διεθνούς αναγνωσιμότητας της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και η ολοκληρωμένη αξιοποίηση των υποδομών που υπάρχουν, εξασφαλίζοντας πολλαπλά οφέλη σε διαδημοτικό και ενδοπεριφερειακό επίπεδο. Να πολλαπλασιάσουμε τους επισκέπτες, να τους προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες και να φροντίσουμε να μετακινηθούν μεταξύ των διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων, να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να ξαναέρθουν στην περιοχή μας. Εισάγουμε μία νέα φιλοσοφία στην εξυπηρέτηση και διαχείριση των τουριστών με στόχο την ανάπτυξη μίας ειλικρινούς και διαχρονικής σχέσης μαζί τους. Επίσης, προωθούμε την ποιότητα στην παροχή των τουριστικών υπηρεσιών και την προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου που προϋποθέτουν μία καλύτερη γνωριμία και συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων».

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας με Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γονέων και Ατόμων με Αναπηρίες

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου, σήμερα, 2/12, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γονέων και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Έδεσσας οργάνωσε συμβολική πορεία διαμαρτυρίας. Η πορεία ξεκίνησε από το κέντρο «Ορίζοντας» και κατέληξε στο Διοικητήριο της Π.Ε. Πέλλας. Εκεί η αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γονέων και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες δια της Προέδρου κ. Κικίδου Γεωργίας συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη στον οποίο επέδωσε συμβολικό ψήφισμα με τις θέσεις του Συλλόγου σχετικά με τα δικαιώματα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Η κα. Κικίδου εξέφρασε την αγανάκτηση όλων των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες διότι καταργούνται κοινωνικές παροχές που μέχρι τώρα επέτρεπαν την αξιοπρεπή διαβίωση και την ισότιμη αντιμετώπιση από την πολιτεία. Ακόμη αναφέρθηκε στο γεγονός ότι είναι απαράδεκτο και ανάλγητο να αναστέλλουν τη λειτουργία τους δομές του κράτους που απασχολούνται Άτομα με Αναπηρία εμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό την ομαλή ένταξη στο κοινωνικό σύνολο.

Ο κ. Θεοδωρίδης, ακούγοντας προσεκτικά τις απόψεις των συνομιλητών του εξέφρασε την αγωνία του για την μεροληπτική, εις βάρος των Ατόμων με Αναπηρίες, αντιμετώπιση της πολιτείας, η οποία ενσαρκώνεται στην κατάργηση πολλών κοινωνικών-προνοιακών επιδομάτων τη στιγμή που η χώρα και η ελληνική κοινωνία βιώνει μεγάλη οικονομική κρίση. Συνέχισε, λέγοντας ότι, ένα ακόμα χτύπημα στην καθημερινότητα των συνανθρώπων μας με αναπηρίες είναι ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Πιστοποίησης Αναπηρίας που ψηφίστηκε.

Είναι ένας Κανονισμός οποίος βρίθει αντιφάσεων, λαθών και αντιεπιστημονικών ορολογιών περικόπτοντας τις ελάχιστες παροχές για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Παράλληλα, αφήνει άλυτο το πρόβλημα των μη αξιοκρατικών αποφάσεων των Υγειονομικών Επιτροπών πλήττοντας και τους μακροχρόνια παθόντες. Τέλος, υπογράμμισε ότι θα συμπαρασταθεί στην αναγνώριση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των συμπολιτών μας.

Για την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε: «Η σημερινή, παγκόσμια, οικονομική, κρίση που βιώνουμε όλοι μας έχει μετεξελιχθεί σε κρίση των θεσμών και των αξιών. Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία διαρρηγνύεται το κοινωνικό μέτωπο της ισότιμης αντιμετώπισης και ανθρώπινης ευαισθησίας με αποτέλεσμα κοινωνικές ομάδες με ιδιαίτερα δικαιώματα να απομονώνονται κοινωνικά. Τα Άτομα με Αναπηρία, απαιτούν και δεν επαιτούν, αναζητούν τα αυτονόητα που είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ισότιμη αντιμετώπιση και η ομαλή ένταξη στην εργασία και στην κοινωνία. Η Π.Ε. Πέλλας έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες και προσωπικά, έχω θέσει πρώτη προτεραιότητα την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας προς τους πολίτες για την ανάκτηση μιας κοινωνίας με ισότητα και ισοπολιτεία».

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ

Την Τετάρτη 30/11, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης υποδέχτηκε τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Διονύση Ψωμιάδη και μαζί επιθεώρησαν τις εργασίες στο οδικό δίκτυο των παρακάμψεων Χαλκηδόνας και Γιαννιτσών, καθώς και την αποπεράτωση της παράκαμψης Πέλλας την οποία ζήτησε για άμεση παράδοση σε κυκλοφορία. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης που επανειλημμένα τόνισε ως πρώτη προτεραιότητά του και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το οδικό δίκτυο της Πέλλας.

Στο κλιμάκιο που ενημερώθηκε για τις εργασίες ήταν παράγοντες και ο γεν. Δ/ντής της πρώην ΔΕΣΕ κ. Μήλιος , η κ. Ωραιοπούλου ως εκπρόσωπος της Διαχειριστικής Αρχής, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Νουσηκύρου, οι κ. κ. Ζωγράφου και Καράμπελα, ο κ. Ανδρίτσος, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Στάμκος , ο Δ/ντής Ασφαλείας Γιαννιτσών κ. Περδικάτσης, ο Υποδιευθυντής κ. Παπαπροδρόμου, ο Δ/ντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Πέλλας κ. Τελλιανίδης, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Πέλλας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ζήτησε να δημοπρατηθεί άμεσα το τμήμα του οδικού δικτύου Παραλίμνη – παράκαμψη Πέλλας (παράκαμψη Γιαννιτσών) , έργο που έχει προϋπολογιστεί στα 115 εκατ. ευρώ. και το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από πιστώσεις του ΕΣΠΑ. Εξάλλου ο κ. Θεοδωρίδης έχει αποστείλει σχετική επιστολή στις αρμόδιες αρχές. Επίσης, τόνισε ότι η μη ένταξη, λόγω έλλειψης μελέτης, των έξι τεχνικών έργων ας μην αποτελέσει τροχοπέδι στη δημοπράτηση του έργου αφού υπάρχει η δυνατότητα αυτό το κομμάτι να δημοπρατηθεί σε β’ δημοπρασία.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης κ. Δ. Ψωμιάδης, ο οποίος έχει επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη – Χαλκηδόνα – Γιαννιτσά –Έδεσσα - όρια Π.Ε. Πέλλας, δήλωσε ικανοποιημένος για την πορεία των εργασιών ενώ, παράλληλα, τόνισε την αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι εργασίες ταχύτερα ώστε να ολοκληρωθεί το έργο αυτό που χαρακτηρίζεται ως έργο πνοής για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Επιπλέον, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημοπρατηθεί και το τμήμα Μαυροβούνι – παράκαμψη Έδεσσας, έργο το οποίο, λόγω καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν την προηγούμενη περίοδο στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών των τεχνικών έργων δεν έχει προχωρήσει. Στη συνέχεια, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες γρήγορα και αποτελεσματικά, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης, ώστε να δημοπρατηθεί και το τμήμα της παράκαμψης Χαλκηδόνας. Το τμήμα αυτό έχει παρουσιάσει εμπλοκές στις υπηρεσίες του Δήμου Χαλκηδόνας που είναι αρμόδιες για την τροποποίηση της μελέτης γενικού πολεοδομικού σχεδίου. Το εν λόγω έργο, μαζί με την παράκαμψη Γιαννιτσών έχει εξασφαλισμένη πίστωση 200 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ.

Τέλος, ο κ. Θεοδωρίδης χαρακτήρισε απαράδεκτο το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, μιας ιστορικής, παραμεθόριας περιοχής με πλούσια πολιτισμική παράδοση. Μια πολυποίκιλη παράδοση η οποία αντικατοπτρίζεται στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας, στην περιοχή του Λουτρακίου, στην ιστορική πόλη της Έδεσσας, στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν, το Λουτράκι, τη λίμνη Βεγορίτιδα σημεία αναφοράς της Πέλλας που αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ακόμη χαρακτήρισε μη συμβατό το γεγονός ότι, ενώ, είναι διαθέσιμα προγράμματα και κονδύλια του ΕΣΠΑ για διεκπεραίωση μεγάλων, προσοδοφόρων έργων, τα κεφάλαια αυτά παραμένουν αναξιοποίητα και δημιουργούν εμπόδια στην οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη του τόπου.

ΚΛΟΠΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας ενημερώνει ότι τον τελευταίο καιρό παρουσιάστηκαν κρούσματα κλοπής κυψελών μελισσών στο νομό (στις περιοχές Νέας Πέλλας, Παλαιάς Πέλλας και αλλού). Η κλοπή των κυψελών πέρα από αντικοινωνική συμπεριφορά πλήττει τους μελισσοκόμους οι οποίοι πρέπει να προστατευθούν και αξίζουν τη βοήθεια όλων μας δεδομένου ότι:

1. Έχουν την περιουσία τους εκτεθειμένη στην ύπαιθρο μη μπορώντας να την προστατεύσουν απόλυτα.

2. Μοχθούν καθημερινά να αντιμετωπίσουν τις τόσες αντιξοότητες της εργασίας τους με τις μέλισσες (τοξικά ραντίσματα, άσχημες καιρικές συνθήκες, ασθένειες μελισσών κλπ).

3. Απογοητεύονται και αγανακτούν πολύ περισσότερο όταν βιώνουν και το άγχος των κλοπών των μελισσοσμηνών τους.

4. Από τις παραγωγές των προϊόντων της μελισσοκομίας καλύπτουν ή συμπληρώνουν τις ανάγκες των οικογενειών τους.

5. Οι μελισσοκόμοι σε όσους ενδιαφέρονται να εκτρέφουν μέλισσες μπορούν να τους διαθέσουν κυψέλες για το ξεκίνημά τους και δεν χρειάζεται να δημιουργήσουν μελίσσια με άλλους τρόπος.

Οι συμπολίτες μας που παρασύρθηκαν σ’ αυτές τις αντικοινωνικές ενέργειες πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει κανένα όφελος (οικονομικό) από τέτοιου είδους συμπεριφορές δεδομένου ότι:

- Τα μελίσσια πολλαπλασιάζονται πολύ εύκολα ,(π.χ. τα τρία μελίσσια μπορείς να τα κάνεις 6 ή 9 κλπ) και χάνονται πολύ εύκολα.
- Δωρεάν εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο νομό Πέλλας κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
- Το κόστος αγοράς μιας αρχικής κυψέλης (μέλισσες) είναι μικρό.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ "ΕΥΡΙΠΙΔΕΙΑ 2011"

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού υλοποιεί τα «Ευριπίδεια 2011» με θεατρικές και άλλες εκδηλώσεις σε όλη την επικράτεια των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Πρόκειται για υψηλού επιπέδου θεατρικές παραστάσεις όπως αρχαίο, κλασσικό, σύγχρονο θέατρο, θέατρο σκιών, πολυθέαμα για παιδιά. Τέτοιες πρωτοβουλίες προωθούν την θεατρική παιδεία και διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες, παράλληλα, με την αποκέντρωση των εφαρμογών του πολιτισμού.

Ειδικότερα, το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και ο Δήμος Πέλλας διοργανώνουν ένα πολυθέαμα για παιδιά, το οποίο θα παρουσιαστεί από την Ομάδα «Πολυθέαμα». Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 7.00 το απόγευμα, στο Θέατρο του Δημαρχείου της Πέλλας.

Η εκδήλωση ξεκινά με την υποδοχή των παιδιών από τον ξυλοπόδαρο παρέα με τον κλόουν. Στο κυρίως πρόγραμμα κλόουν-εμψυχωτές διασκεδάζουν τα παιδιά με μουσικά, κινητικά, θεατρικά και ομαδικά παιχνίδια, σκετσάκια, διαγωνισμούς, χάπενινγκς και πολλές εκπλήξεις, καθώς και με σκετς παντομίμας, ενώ στη συνέχεια ο ταχυδακτυλουργός με τη βοηθό του θα μεταφέρουν μικρούς και μεγάλους στον μαγικό κόσμο των ψευδαισθήσεων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης καλεί τους γονείς με τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν την παράσταση. Σε δήλωσή του αναφέρει: «Πλησιάζοντας οι μέρες των Χριστουγέννων, θυμόμαστε περισσότερο τα παιδιά και το μαγικό τους κόσμο. Το πολυθέαμα για παιδιά που πρόκειται να παρουσιαστεί στην Πέλλα είναι μία ευκαιρία απόδρασης από την καθημερινότητα για τους μεγάλους που συνδυάζεται με δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία για τα παιδιά. Την παράσταση είναι καλό να την παρακολουθήσουν όχι μόνο κάτοικοι από την περιοχή του Δήμου Πέλλας, αλλά από την ευρύτερη περιοχή, απολαμβάνοντας τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής του “Καλλικράτη”».


Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και οι δράσεις είναι ενταγμένες στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικά, στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας πραγματοποιούνται οι επόμενες θεατρικές παραστάσεις:

• Παρασκευή 9/12, ώρα 19:00, Πολυθέαμα για παιδιά, θέατρο Δημαρχείου της Δημοτικής Ενότητας Πέλλας
• Σάββατο 10/12, ώρα 20:00, «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, θέατρο Πολίχνης, θέατρο Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών, Δήμος Πέλλας και
• Τετάρτη 28/12, ώρα 19:00, θέατρο σκιών «Τα αινίγματα του γίγαντα», ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, Πνευματικό Κέντρο Κρύας Βρύσης.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗΣ

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης έχει συνεργασία με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Μαριούπολη της Ουκρανίας κ. Δημήτριο Παπανδρέου, μετά από επιστολή που του απέστειλε ο τελευταίος, για την προώθηση του χειμερινού τουρισμού και ειδικότερα του Χιονοδρομικού Κέντρου Καϊμακτσαλάν του όρους Βόρας. Συγκεκριμένα, το Χιονοδρομικό Κέντρο έχει ενταχθεί σε προγράμματα χειμερινού τουρισμού τουριστικών γραφείων της Ουκρανίας ενώ υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την έναρξη αντίστοιχων προγραμμάτων για φοιτητές που αποτελούν το πιο ενεργό κομμάτι του τουριστικού κοινού της Ουκρανίας.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης έχει συνεργασία με τον Γενικό Πρόξενο και έχει αποστείλει ήδη ξενόγλωσσο υλικό τουριστικής προβολής ώστε να πραγματοποιηθεί μία παρουσίαση των τουριστικών ενδιαφερόντων της Πέλλας και του Χιονοδρομικού σε ειδική εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο του Ντονέτσκ, του σημαντικότερου οικονομικού κέντρου της ανατολικής Ουκρανίας. Η εκδήλωση προγραμματίζεται για τις 12 Δεκεμβρίου 2011.

Σε δήλωσή του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει: «Συνεχίζουμε εντατικά τις δράσεις εξωστρέφειας στον τομέα του τουρισμού. Μετά από την επίσκεψή μου στο Τορόντο, την Νέα Υόρκη και την Ταϊπέι, στρέφουμε το βλέμμα μας στην Ανατολική Ευρώπη. Στη συνεργασία μας με τον Γενικό Πρόξενο στην Ουκρανία, μας ενδιαφέρει να διευρύνουμε την αγορά στην οποία απευθύνεται το τοπικό τουριστικό προϊόν, στοχεύοντας σε νέες αγορές οι οποίες εμφανίζουν καλή προοπτική ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Η Ανατολική Ευρώπη, λόγω της Ορθοδοξίας κι άλλων ιστορικών δεσμών με τη χώρα μας, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Επίσης, λόγω του περιορισμένου ανταγωνισμού και της οικονομικότητας των τουριστικών πακέτων που προωθεί τελευταία η Ελλάδα, έχουμε σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στις εκεί αγορές. Η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί εξωστρέφεια, αλλά με στρατηγική και την κατάλληλη οργάνωση».